Dodaj do ulubionych

Znów Kierowca z MPK

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 17:38
Dzisiaj moi Rodzice starsi ludzie po 70-tce jechali autobusem przegubowym nr
26 z Alei na Krakowską.
Na przystanku przy ul.Małej ok. godz. 16.oo Jaśnie Pan Kierowca nie raczył
otworzyć tylnych drzwi, gdzie Oni stali i chcieli wysiąść. Razem Nimi
chciała też wysiąść jeszcze jedna osoba.Mimo hałasu w autobusie, kierowca
ruszył dalej i Rodzice musieli wysiąść z zakupami na nastepnym przystanku.
Pieszo pokonali drogę powrotną.
Ponieważ są starsi Tatuś dwa razy sie przewrocił.
Nie wiem co to za metoda, że Kierowcy nie otwieraja drzwi wyjściowych.
Ludzie starsi nie zawsze mogą tak szybko wyjść, i trzeba sie z tym liczyć.
MPK ma nam ułatwiać a nie utrudniać życie.
Następnym razem, to spiszemy numer autobusu, a do domu wrócą taksówką na
koszt MPK.
Obserwuj wątek
    • Gość: zOJKA Re: Znów Kierowca z MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 18:38
      Bo Panowie Kierowcy zawsze beda młodzi i zdrowi.I rodzicow tez maja młodych i
      zdrowych.Zaorac MPK.
    • Gość: Gosc Re: Znów Kierowca z MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 18:39
      A czy napewno wcisnęli przycisk informujący kierowce że chcą wysiąść ???
      • Gość: Misia Re: Znów Kierowca z MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 18:49
        I to jest własnie problem tych guzików.
        Z tego co wiem to przyciskali Oni i jeszcze inni pasażerowie.
        Trzeba wziąść pod uwagę, że starsi ludzie są przyzwyczajeni do innego MPK.
        Trudno im się przestawić, tym bardziej, że nie jeżdżą tymi środkami
        komunikacyjnymi na codzień.
        Ale nawet jeśli by była taka sytuacja, to skoro pasażerowie krzyczą do kierowcy
        żeby stanął bo ktoś chce wysiąść to jego obowiązkiem jest otworzyć drzwi.
        Ale jak tu już sie pisze Kierowcy to ... z MPK
        • Gość: kierowca Re: Znów Kierowca z MPK IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 03.12.05, 23:20
          Gość portalu: Misia napisał(a):

> Z tego co wiem to przyciskali Oni i jeszcze inni pasażerowie.

I co z tego! Wiele osób tak robi, że tuż po zamknięciu drzwi, kiedy autobus
          dobrze jeszcze nie ruszy z przystanku, ba nawet nie wyjedzie z zatoki, już
          zgłaszają otwarcie drzwi na następnym przystanku. Według Ciebie za każdym razem
          powinien się jeszcze raz zatrzymywać na tym z którego rusza?

> Ale nawet jeśli by była taka sytuacja, to skoro pasażerowie krzyczą do
          kierowcy żeby stanął bo ktoś chce wysiąść to jego obowiązkiem jest otworzyć
          drzwi.
          >

O, tu się bardzo mylisz!

Przede wszystkim autobus nie jest pojazdem uprzywilejowanym w ruchu. Poza
          przystankami kierującego nim obowiązują takie same przepisy ruchu drogowego jak
          każdego innego kierowcę. Jeśli po ruszeniu z przystanku znajdującego się przy
          drodze, na której obowiązuje zakaz zatrzymywania się i postoju, zatrzymałby się
          w celu wysadzenia zagapionego pasażera, popełniłby wykroczenie karane mandatem;
          znam taki przypadek.
          Ponadto kierowcy muszą też przestrzegać regulaminu przewozów, a mówi on ni
          mniej, ni więcej:

§ 6.
          1. Wsiadanie do autobusu lub tramwaju i wysiadanie z niego dozwolone jest tylko
          na przystankach, po całkowitym zatrzymaniu autobusu lub tramwaju.

Dodać należy, że tylko w przypadku jakiegoś zagrożenia kierowca może naruszyć
          postanowienia obowiązujących go przepisów.
          • verbox Re: Znów Kierowca z MPK 04.12.05, 10:16
            > Ponadto kierowcy muszą też przestrzegać regulaminu przewozów, a mówi on ni
            > mniej, ni więcej:
            > § 6.
            > 1. Wsiadanie do autobusu lub tramwaju i wysiadanie z niego dozwolone jest tylko
            > na przystankach, po całkowitym zatrzymaniu autobusu lub tramwaju.

Kierowcy muszą też przestrzegać prawa przewozowego, czyli:
            "Art. 33a.
            1. Przewoźnik lub osoba przez niego upoważniona, legitymując się identyfikatorem
            umieszczonym w widocznym miejscu, może dokonywać kontroli dokumentów przewozu
            osób lub bagażu."

Odkąd jeżdże autobusami, żaden kierowca nie pokazywał mi żadnego "identyfikatora"...
          • Gość: Temur Re: Znów Kierowca z MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 17:09
            Gość portalu: kierowca napisał(a):

> Ponadto kierowcy muszą też przestrzegać regulaminu przewozów, a mówi on ni
            > mniej, ni więcej:
            >
            > § 6.
            > 1. Wsiadanie do autobusu lub tramwaju i wysiadanie z niego dozwolone jest tylko
            >
            > na przystankach, po całkowitym zatrzymaniu autobusu lub tramwaju.
            >
            A nagminna praktyka otwierania drzwi zanim autobus zdaży się zatrzymać?
    • Gość: . Re: Znów Kierowca z MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 18:58
    • Gość: . Re: Znów Kierowca z MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 22:08
      • Gość: kierowca Re: Znów Kierowca z MPK IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 03.12.05, 23:23
        Wyręczyłem cię - podbiłem wątek.
    • Gość: Tomek Re: Znów Kierowca z MPK IP: *.246.jawnet.pl 03.12.05, 23:41
      Nie jestem kierowcą autobusu ale wiem, że za zatrzymanie autobusu celem
      umozliwienia wymiany pasażerów poza przystankiem obowiązuje mandat w wysokości
      3000 zł. Co do powrotu na koszt przedsiębiorstwa to prosze podać mi podstawe
      prawną. Kierowcy mają cięzką i odpowiedzialna prace. To jeden z bardziej
      stresujących zawodów. Regulamiu wsiadania i wysiadania wyznaczonymi drzwiami
      należy przestrzegać.
    • Gość: kasia-1 Re: Znów Kierowca z MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 23:48
      hmm no ale przytrzaskiwanie wozka z malenkim dzieckiem drzwiami gdzie definitywnie widac jak jedna osoba wysiada z autobusu i trzyma przod wozka a druga schodzi po schodach to jak nazwiecie?? i to w II Aleji?? I nie raz tylko kilkakrotnie?? Typowe hamstwo, a jezdza z pasazerami jak z burakami.Niedopomyslenia!!!!
      Kierowco zycze milej pracy i mnie hamstwa w stosunku do pasazerow w koncu oni sa dla was a nie wy dla nich.Gdyby ludzie nie chcieli jezdzic autobusem czy tramwajem powiekszylibyscie rzesze bezrobotnych
      • Gość: Krzychu Re: Znów Kierowca z MPK IP: *.bis / 212.244.80.* 04.12.05, 00:02
        Nie chcę być złośliwy... ale dla mnie każdy kto pisze cham, chamstwo przez samo "h" jest burakiem. Nie do pomyślenienia, a widać to tu na Forum, ilu takich buraków ci biedni kierowcy muszą wozić:(((
        • Gość: AA Re: Znów Kierowca z MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 15:22
          W końcu za to im płacą
    • fikss21 Re: Znów Kierowca z MPK 04.12.05, 10:06
      Gość portalu: Misia napisał(a):

> Dzisiaj moi Rodzice starsi ludzie po 70-tce jechali autobusem przegubowym nr
      > 26 z Alei na Krakowską.
      > Na przystanku przy ul.Małej ok. godz. 16.oo Jaśnie Pan Kierowca nie raczył
      > otworzyć tylnych drzwi, gdzie Oni stali i chcieli wysiąść. Razem Nimi
      > chciała też wysiąść jeszcze jedna osoba.Mimo hałasu w autobusie, kierowca
      > ruszył dalej i Rodzice musieli wysiąść z zakupami na nastepnym przystanku.
      > Pieszo pokonali drogę powrotną.
      > Ponieważ są starsi Tatuś dwa razy sie przewrocił.
      > Nie wiem co to za metoda, że Kierowcy nie otwieraja drzwi wyjściowych.
      > Ludzie starsi nie zawsze mogą tak szybko wyjść, i trzeba sie z tym liczyć.
      > MPK ma nam ułatwiać a nie utrudniać życie.
      > Następnym razem, to spiszemy numer autobusu, a do domu wrócą taksówką na
      > koszt MPK.

Bardzo to przykre. Ale mam małe pytanko.
      Czy jak Szanowny tatuś robił zakupy, chodził od sklepu do sklepu no i później na
      przystanek się przeszedł to się nie przewrócił myślę !!
      Przewrócił się wtedy, kiedy musiał się troszkę przejść bo nie zdążył na czas
      dzwoneczka wcisnąć !!
      • Gość: Adela Re: Znów Kierowca z MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 10:16
        Twoja odpowiedź to jedno wielkie prostactwo ,a według Ciebie złośliwość.
        Ale dla mnie jesteś przykładem gbura i chama.
        • 123madziaa Re: Znów Kierowca z MPK 04.12.05, 10:28
          Gość portalu: Adela napisał(a):

> Twoja odpowiedź to jedno wielkie prostactwo ,a według Ciebie złośliwość.
          > Ale dla mnie jesteś przykładem gbura i chama.

A twoja wypowiedz niczym sie nie rozni jak od kalectwa i bujnej wyobrazni.
          Jakim to trzeba prostakiem byc aby takie brednie pisac !!
          Wysluchaj kretynko wszystkich opinii a pozniej glos zabieraj "daunie" jeden.
          • Gość: Misia Proszę bez ironii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 12:02
            Fikss wiesz jesteś naprawdę żle wychowany.
            Co innego jak Rodzice przeszli sobie parę metrow od sklepu do sklepu, a co
            innego iść taki kawał i to z górki.
            Nie znasz ich, wiec nie opowiadaj takich rzeczy.
            Przykro, że ironizujesz z tego tematu.
            A sama niejednokrotnie wiem, że kierowcy zamykają drzwi i odjeżdżaja z
            pasażerami, krorzy jeszcze nie zdążyli wysiąść.
            Nie każdy może jak Ty chybnąć na jenej nodze i być już na przystanku.
            Starsi ludzie potrzebują na to więcej czasu.
            Ale Ty chyba nie masz rodziców, wiec możesz sobie ironizować.
            Ja Ich kocham i mnie to zabolało jak Mamusia dzwoniła z płaczem
            i opowiadała to co Ich spotkało.
            • Gość: yuyuyu Re: Proszę bez ironii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 12:32
              NIECH WSZYSCY WIEDZA
          • Gość: Adela Re: Znów Kierowca z MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 15:22
            nic nie rozumiesz 123madziaa. ja odpowiadałąm na post fikss21. A zanim
            zaczniesz wyzywać od kretynów to się zastanów i sama nie pisz takich bredni.
            • Gość: abc Re: Znów Kierowca z MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.05, 17:16
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=32945195
              To już kolejny wątek o dobrodziejstwie fundowanym przez MPK
              Tyle że nic się z tym nie robi
    • tommy1982 Re: Znów Kierowca z MPK 04.12.05, 17:37
      Powiem krotko: to mpk jest dla ludzi, a nie ludzie dla mpk.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka