Dodaj do ulubionych

Konkurs architektoniczny na projekt nowego kośc...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 22:46
Same koscioly, niedlugo beda co 100 metrow jak na tysiacleciu kolo kosciolu
Wojciecha. Rzygac sie chce.
Obserwuj wątek
    • Gość: alfa Re: Konkurs architektoniczny na projekt nowego ko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 23:06
      Ludzie dają kasę to budują.
      Jeśli społeczeństwo nie zmądrzeje i nie przejrzy na oczy, nic sie nie zmieni...
      • Gość: gucio Re: Konkurs architektoniczny na projekt nowego ko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 23:12
        kolejny kościół - wypas... =/
        • marcelmilau Re: Konkurs architektoniczny na projekt nowego ko 20.12.05, 23:16
          Jestem wierzący może nie leżący pod figurą bo takich sam nie lubię ale kolejny
          Kościół ? kurcze zbudujcie Dom Dzieciaczka,Schronisko dla bezdomnych
          zainwestować w jakąś pomoc dla samotnych matek....Boże !!! jest tyle
          potrzeb.Ludzie kedyś modlili się w baraku i było dobrze bo przecież chodzi
          chyba o wiarę a nie pokazanie jakie to mamy piękne Kościoły aa??
          naprawdę źle się dzieje.
    • Gość: Roman Re: Konkurs architektoniczny na projekt nowego ko IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 23:34
      Skromność,asceza...-rzeczywiście-wygląda to to na hangar dla ciężarówek.
    • Gość: axl idzie dostać szału IP: *.prenet.pl 21.12.05, 00:08
      Kurcze, od razu niech zbudują wielkie zadaszenie na Częstochową z ogromym
      krzyżem na dachu a pod sufitem miliony podświetlanych krzyżyków i maryjek.
      Wjeżdżało by sie do Częstochowy (oczywiście z każdej strony) prze ogromną
      wygrawerowaną bramę w kształcie krzyża. Byłoby by cudownie, największy kościół
      kryty na świecie (200-300 tys. mieszkańców). Oczywiście nagłośnie byłoby super,
      żeby dźwięk mszy lub Radia Maryja mógł docierać nawet do najskrytszych "piwnic
      miasta kościoła". Niedlugo do tego dojdzie, bowiem róznimy sie tylko tym od mej
      futurystycznej wizji, że nie ma dachu nad całą Czestochową. Tylko w Polsce jest
      możliwe takie hurtowe budowanie kościołów, zresztą tak podaje nawet sam
      artykuł. Za granicą widać mają więcej rozumu.
      • Gość: .... LUDZIIIEEEE IP: 82.160.8.* 21.12.05, 00:18
        Boshe.. patrz co ci twoi niby słudzy robią z pieniędzmi które mogłyby pomów
        wielu ludzią...
        Bo przecierz nie samą wiarą człowiek żyje. Dać żryć dziecią i sobie musi dac, a
        nie wszystkich na to stac. A do kościoła w częstochowie nie trudno trafić...
        jakby ktos dokladnie policzył w jakiej średniej odległosci leżą od siebie to
        pewnie wynosiłoby to ok 1km2 .. ludzie co kilometr w czewie jest kosciół..
    • Gość: norbert Brzydactwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 00:33
      "Częstochowa, a bodaj i Polska będą miały perłę architektury sakralnej" -
      perłę ha ha ha, chyba perłe to by chcieli mieć a to wyglada beznadziejnie nie dośc że cos takiego bezdnadziejnego architektonicznie buduja,jest jak garaż tak na oko,to jeszcze kolejny kościół heh,naprawde ładny kościół to jest na ul.narcyzowej natomiast to co tu prezentuja to garaż i do tego zbedny
    • Gość: Jachwe Ocena IP: *.chello.pl 21.12.05, 01:33
      Co do ilości kościołów to na fali JPII delikatnie mówiąc każda kościelna
      tematyka chwyta rzesze wiernych za kieszenie – dadzą i na to.
      Co do wygranej pracy mam wrażenie że trochę pachnie latami 80-tymi a nie XXI
      wiekiem. Jednak szanowne grono sędziowskie nie miało albo wystarczająco odwagi
      albo prace konkursowe nie były na wysokim poziomie.
      Plansze miał za to ładnie na czarnym ;] marketingowy chwyt
    • Gość: Jaras Re: A moze lepiej kibel dla tzw. pontnikow IP: *.udn.pl 21.12.05, 03:13
      Po co to komu?
      • Gość: Jan Re: A moze lepiej kibel dla tzw. pontnikow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 06:20
        Dziękuję za Dom Boży, napewno będzie on Domem Modlitwy dla tysięcy pielgrzymów.
        Oni nie idą kochani do Częstochowy, tak jaby to chciało wielu,Częstochowa to
        jedno z wielu miast z mieszkańcami o różnych poglądach dotyczących budowy
        Świątyń. Oni idą na Jasną Górę. /Posty "osranego" są delikatnie mówiąc nie na
        poziomie,czy one nie łamią reguł?/
    • Gość: Bilder Re: Konkurs architektoniczny na projekt nowego ko IP: *.dclient.hispeed.ch 21.12.05, 06:22
      Oj oj budowac trzeba ale nie koscioly,chyba ze potem beda was tam palic no coz
      taka przyszlosc.....
      • wed05 Re: Konkurs architektoniczny na projekt nowego ko 21.12.05, 06:37
        Niech ktoś jeszcze powie, ze polskie społeczeństwo jest ubogie ! Gó*no prawda -
        za przeproszeniem. Te Koscioly wszystkie za cos powstaja i to NAPEWNO nie sa
        pieniadze z Watykanu. Albo ten naród zmądrzeje, albo za parę lat autentycznie w
        sejmie, senacie, rządzie będą klechy, którzy w sobie tylko rozumianym interesie
        społeczeństwa będą bronic wartości chrześcijańsko-narodowych. Kościół już
        dawno, dawno przestał być tym czym miał być w założeniu - wspólnotą dusz.
        Od wczesnego średniowiecza zorientowali się niektózy, że to świetny biznes - i
        tak już zostało. Przykra prawda.
        • Gość: Ww Re: Konkurs architektoniczny na projekt nowego ko IP: *.vf.shawcable.net 21.12.05, 07:00
          wed05 napisał:

> Niech ktoś jeszcze powie, ze polskie społeczeństwo jest ubogie ! Gó*no
          prawda - za przeproszeniem. Te Koscioly wszystkie za cos powstaja i to NAPEWNO
          nie sa pieniadze z Watykanu.

Widac koscioly sa instytucjami pierwszej potrzeby.
          Nie przedszkola, ochronki, domy pomocy, place zabaw, baseny, lodowiska, parki
          itp
          Vox populi vox Dei.
          To prosta prawda i sprawdza sie od 2 tysiecy lat.

-
          Albo ten naród zmądrzeje,
          Nie sadze! Gdybym zakreslil kolo o promieniu 1 km od mojego mieszkania to
          byloby kosciolow minimum 8!!! Lacznie z JG.
          Moi znajomi trzy razy zmieniali parafie niezmieniajac miejsca zamieszkania:)))

>....albo za parę lat autentycznie w sejmie, senacie, rządzie będą klechy,
          którzy w sobie tylko rozumianym interesie społeczeństwa będą bronic wartości
          chrześcijańsko-narodowych.

Tu chyba jednak lekko przesadzasz.
          Ja sadze, ze po krotkotrwalej epoce kaczego zlodowacenia nastapi ocieplenie i
          stosunki Narodu z KK powroca do wlasciwych relacji. Moj optymizm bierze sie z
          tego, ze coraz znaczniejsza czesc spoleczenstwa stanowia mlodzi ludzie, ktorzy
          nie lubia beretow z moheru.
    • Gość: --- Re: Konkurs architektoniczny na projekt nowego ko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 08:32
      chcemy zbudowac kosciol i go zbudujemy za Boza pomoca. A pisanie ze kosciol
      bedzie co 100m to lekka przesada a nawet jezeli tak bedzie to ikomu to nie
      powinno przeszkadzac. Nie chcesz to nie chodz do kosciola i nie obrazaj tych co
      chodza.
      • Gość: Warszawiak Więcej... IP: 82.177.* / 82.177.10.* 21.12.05, 09:31
        Gdy mieszkałem w Częstochowie ze swojego balkonu(na zawodziu) policzyłem ilość
        kościołów i kominów, które z niego widzę. Muszę dodać że nie miałem
        rewelacyjnego widoku(4 piętro). Stosunek wyszedł zastraszający. Na 10 kominów
        naliczyłem 8 kościołów oczywiście, tych które były na tyle wysokie abym mógł je
        zobaczyć.
    • Gość: pepe Re: Konkurs architektoniczny na projekt nowego ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 08:50
      Tyle nędzy i biedy wśród społeczeństwa a nam tyle kościołów potrzeba ? Pomóżcie
      księża biednym i potrzebującym. Chrystus nie budował świątyń lecz chodził,
      nauczał i pomagał potrzebującym. Mam wrażenie że z naszego kościoła robi się
      sekta. Gromadzą tylko tereny, pieniądze, samochody, domy a nas omamiają wiarą.
      Zobaczcie ludzie że Zakon Krzyżacki również w imię Boga i wiary, mordował tych
      którzy się im sprzeciwiali. My już prawie doczekaliśy takich czasów, bo omamia
      się nas w imię Boga. Jestem wierzącym, ale sądzę że księża już mocno
      przesadzają !!!!!!!!
    • Gość: dawny uczestnik Re: Konkurs architektoniczny na projekt nowego ko IP: 82.160.21.* 21.12.05, 10:09
      A dla kogo te kościoły się buduje??? Coraz mniej osób tam chodzi!! Przesyt
      formy na treścią!! Tu chodzi o co?? Bo na bank nie o wiarę!!
      • afekt Re: Konkurs architektoniczny na projekt nowego ko 21.12.05, 10:23
        bardzo piękny projekt. przypomina bunkier. :)
        • Gość: szcz Re: Konkurs architektoniczny na projekt nowego ko IP: *.czestochowa.agora.pl 21.12.05, 10:37
          Wreszcie jakaś rzeczowa opinia na temat projektu, a nie kłótnia o ideologię.
          Skoro ludzie z Mirowa chca kościoła, to będą go mieli. Natomiast fakt, ze
          projekt został wyłoniony w konkursie architektonicznym jest bardzo pozytywny.
          Dotychczas wygląd koscioła zależał tylko od gustu (lub jego braku) proboszcza.
          Projekt mnie się akurat podoba, choć rzeczywiście kojarzy się trochę z szufladą
    • Gość: joas14 Re: Konkurs architektoniczny na projekt nowego ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 13:05
      oj, to nie kościoł to jakaś hala . okropność ! albo sala dla sekty to nie
      kościół
    • Gość: osa Re: Konkurs architektoniczny na projekt nowego ko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 13:41
      To nie będzie nowa parafia, ale nowy kościół zbudowany na miejsce starego
      kościoła , który w tej chwili grozi zawaleniem, a nie warto go odnawiać, bo to
      nie jest zabytek i koszty remontu byłyby zbyt wysokie.
      • Gość: tom 1 kościół na 2,8 km2 :| IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 14:16
        57 kościołów (w samej częstochowie nie licząć Gnaszyna i innych ościennych
        dzielnic) 160 km2 powierzchni
        • Gość: an 54 Re: 1 kościół na 2,8 km2 :| IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 15:27
          Znowu do k.....y nędzy nowy kościół .desant "moherowych" berecików kiedyś się
          zkończy zejdą z tego świata. Wtedy nawet" becikowe' nie pomoze koscioły będa
          świeciC pustkami.
          • Gość: Guderian Re: 1 kościół na 2,8 km2 :| IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 16:08
            Za przeproszeniem- gowno was to obchodzi czerwono-lewacka-liberalna zarazo-
            (wybory pokazały komu zalezy i kto sie zorgaznizowac potrafi hehehe) -nie
            chodzcie do Kosciola nie dawajcie kasy a interesu nie bedzie. Nie skamlajcie
            potem jeden z drugim ze nie chcą wam da c slubu czy innego papierka. JA chodzę i
            ciesze ze bedzie nowy kosciol chociaz projekt jest beznadziejny.
            • Gość: tom Re: 1 kościół na 2,8 km2 :| IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 22:11
              co ty piep****z ? Co ma chodzenie do kościoła ze zdrowym rozsądkiem i poczuciem
              estetyki ? Ja tez chodze do kośioła i jestem wierzący ale mam trochę oleju w
              głowie i wiem, że kościół na każdej przecznicy jest chorym pomysłem ! Dość, że
              kolejny kościół to jeszcze paskudny ! Nie tak chyba wyobrażał sobie Czewę JP2 w
              słowach "Częstochowa to dobre miasto..."
              • Gość: Guderian Re: 1 kościół na 2,8 km2 :| IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 00:39
                Gowno ma. Nowy Kosciol staje w miejscu starego. Koniec kropka lewusy
    • Gość: pax Re: Konkurs architektoniczny na projekt nowego ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 23:44
      Z krytyki polskiej arch. sakralnej na tym forum wynika:
      a/ że jego goście w wielu kościołach bywali i zdanie sobie wyrobili, na dodatek
      prawdopodobnie zagraniczne realizacje też widzieli, stąd tak szerokie
      spojrzenie na problem
      b/ uprawiają demagogię - bardzo popularne zajęcie obecnie.
      Co do kształtu bryły - mógłby to być krzyż grecki czy łaciński, może elipsa
      albo koło, ale wtedy zarzucalibyśmy architektowi wstecznictwo.
      Co do nakładów finansowych, to doprawdy nie rozumiem jak można zaglądać do
      prywatnej kieszeni parafianina? A co do niedostatków jakie cierpią obywatele,
      to jest to raczej problem państwa. Dlaczego niektórzy mają wspierać "politykę
      prospołeczną" państwa podwójnie - raz z pensji a drugi raz z tacy?
    • Gość: oflis Re: Konkurs architektoniczny na projekt nowego ko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.05, 09:58
      Nie rozumiem dlaczego Ci wszyscy ludzie ktorzy sa przeciwni budowaniu tego
      kosciola nie sa z Mirowa. Co sie tak martwicie o nasze pieniadze? Przeciez to
      nie Wy finansujecie budowe. Pewnie nikt z Was nie wiem ze to bedzie nowy kosciol
      w miejsce starego ktory grozi zawaleniem jak ktos juz wspomnial. Pzdrawiam
    • Gość: tomek Re: Konkurs architektoniczny na projekt nowego ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 14:34
      spokojnie, przyjdzie taki czas że do tylu kościołów zabraknie wiernych na msze
      (i oczywiście do dawania datków) co sprawi że jeden po drugim będą popadać w
      ruinę aż w końcu księżulkowie będą musieli je sprzedać. jak ktoś mądry kupi i
      dobrą dyskotekę "zmontuje" to może czarną zarazę zreflektuje. proponuję się
      odprężyć i czekać...
    • Gość: M KARYGODNY BLAD JURY IP: *.88net.trzepak.pl 22.12.05, 20:42
      Ten projekt to kompletny absurd!!! Jak mozna na tej lokalizacji usytuowac
      kosciol na samym dole dzialki?? Jego miejsce jest na gorze tego wzniesienia.
      Nie mowiac o tym ze bryla jest beznadziejna - pudelko - do tego kompletnie
      niewidoczne!!! I to ma byc kosciol na szlaku pielgrzymkowym?? Znak wskazujacy
      Jasna Gore?? PERLA ARCHITEKTURY SAKRALNEJ??????? Chyba szanowne jury na czele z
      panem przewodniczacym racza sobie kpic z nas architektow oraz innych sznujacych
      wlasne otoczenie ludzi. To kosciol, ktory moglby stanac wszedzie,ale pewno nie
      tam!!
      Odechciewa sie uprawiac tego zawodu w tym kraju majac do czynienia z takimi
      wyrokami sadow konkursowych.Beznadzieja i kompromitacja zarowno architekta jak
      i jury.
      • Gość: gość Re: KARYGODNY BLAD JURY IP: 213.158.197.* 22.12.05, 23:06
        Ja dorzucę jeszcze, że praca, która wygrała nie wypełniła wszystkich warunków
        konkursu...
        • justylio Re: KARYGODNY BLAD JURY 23.12.05, 15:28
          Prosze konkretnie,jakiego warunku zwycięska praca nie spełniła?
          • Gość: mak Re: KARYGODNY BLAD JURY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.05, 16:19
            formalne:
            - brak mozliwosci etapowania inwestycji
            - brak rozwiniec wszystkich wnetrz sakralnych(rozwineicie sciany wejsciowej)
            - brak podkladu geodyzejnego w sytuacji
            - brak rozwiazanego rzutu zapleczy(sanitariaty) dla pielgrzymów
            - brak wc przy kaplicy przedpogrzebiwej

architektoniczne bardziej subiektywne ale jednak:
            - zniszczenie wszystkich istniejacych drzew
            - brak widoku z kaplicy dla dzieci na ołtarz(czesciowo)
            - widok z mieszkania ksiedza na sciane(malo krajobrazowe roziwazanie)
            - nieupamietnienie miejsca po starym kosciele

mozna by dalej...

Inna praca z kolei nadajaca sie do grupy "N" dostala wyroznienie.

COS CHYBA JEST NIE TAK?

• Gość: M Re: KARYGODNY BLAD JURY IP: *.88net.trzepak.pl 28.12.05, 16:54
              Ktora praca powinna byc zaliczona do "N" z wyroznionych.
              • Gość: prof.CosmoSaltana Zainteresowanym polecam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 18:50
                ...przeczytanie uwaznie watków dotyczących innego konkursu.

I co wy na to?

muzeum-ak.krakow.pl/inter/Ogloszenie%20o%20konkursie.pdf
                muzeum-ak.krakow.pl/inter/wynik_k.pdf
                • Gość: olala Re: Zainteresowanym polecam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 15:01
                  o rany ale zdolny cudowny duet architektoniczny....
    • Gość: tonks Re: Konkurs architektoniczny na projekt nowego ko IP: *.l6.c5.dsl.pol.co.uk 23.12.05, 15:55
      Bojduu,w czym problem? Jest plac,jest kasa więc budować,ja na to grosza nie
      dałem,widoku mi nie zasłania,hałasu nie robi pod oknami.A że kolejny kościół? I
      co z tego? Niech budują jak najwięcej,najlepiej niech jednorodzinowe parafie
      porobią wtedy to będzie musiało sie załamać jak socjalizm w zimnej
      wojnie.Wiecie ile utrzymanie plebani kosztuje? Ja wiem i widzę powoli początki
      końca,ot taki łabędzi śpiew. Im więcej kościołów tym szybciej ta instytucja
      padnie w PL.
    • Gość: mirowianin Re: Konkurs architektoniczny na projekt nowego ko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.05, 09:42
      Każde zdanie w dyskusji jest ważne, pod warunkiem, ze jest konstruktywne i wnosi
      coś ważnego. Dyskusja na Forum jest wg mnie jałowa a czasem wręcz żenująca.
      Tylko mieszkańcy dzielnicy, w której ma powstac kościól mogą wypowiadac się o
      zasadności jego budowy. Co do bryły kościola może budzic kontrowersje, chyba
      jednak dobrze, poniewaz budzi zainteresowanie dużej rzeszy ludzi. A przecież
      lepsza jest jakakolwiek krytyka od obojetności. Z światecznymi pozdrowieniami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka