Dodaj do ulubionych

Kolportaz Biuletynu Informacyjnego wspolnoty

IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 03.11.02, 12:53
Witam!

Czy uwazaja Panstwo za moralne i uczciwe kolportowanie Biuletynu
Informacyjnego Wspolnoty podczas niedzielnej mszy swietej w kosciele
Podwyzszenia Krzyza Swietego w Czestochowie oraz tym sprowokowane
nawolywania proboszcza do glosowania na kandydata Wspolnoty oraz obrzucanie
blotem jego przeciwnika? Czy dla rownowagi nie nalezaloby po mszy przed
kosciolem rozdawac ulotek Zdzislawa Wolskiego?
Prosze o uczciwa i konkretna odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx Re: Kolportaz Biuletynu Informacyjnego wspolnoty IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 03.11.02, 13:02
      No wlasnie wyglada na to, ze trafilismy do tego samego kosciola - niestety.
      Wyszedlem wczesniej bo nie bylem w stanie wytrzymac tego natloku bzdur i
      piany, ktora toczyl proboszcz Gilski. Sam mialem o tym napisac. Krotko - jest
      to nie w porzadku, ze kosciol angazuje sie w tak brudny sposob w kampanie.
      Wystarczy spojrzec do wspomnianego biuletynu zeby przekonac sie dlaczego
      potrzebne jest Wronie poparcie Kosciola. Stek bzdur i sloganow propagandowych.
      Urban moglby sie uczyc i Goebels takoz. Przyklad - Wrona uczynil wiele dla
      ratowania wojewodztwa .... kiedy? Ludzie z SLD chodza po domach .... gdzie? U
      mnie byli tylko swiadkowie Jehovy czyli PiS. Wyglada na to, ze skoro w
      wiekszosci ich wyrzucano z domu nie zwracajac uwagi kto zacz, teraz mozna
      wmowic spoleczenstwu, ze to SLD ich neka. WSTYD!! Najzabawniejsze sa liczby
      dotyczace zwolnien w Urzedzie Miejskim. Gdy pracowalem tam przed Panem Wronom
      i kilka tygodni za jego bytnosci zauwazylem znacznie wieksza rotacje kadr. No
      coz fachowcow trzeba bylo wyrzucic, a zatrudnic miernoty z jedynymi poprawnymi
      ideologicznie legitymacjami. Chociazby z powodu brudu jaki wprowadza Wspolnota
      do kampanii nie bede na nich glosowal. Czekam az ktos mnie nazwie komuszkiem ;)
      • Gość: TOM Be podstępne brzydale.... IP: *.mim.pcz.czest.pl 03.11.02, 17:03
        Chłopaki tak naprawdę martwicie się, jesteście zdegustowani
        tym proboszczem i metodami działania czy bardzo sprytnie uprawiacie
        propagandę na ś. WOLSKIEGO. Chłopaki, a co właściwie robiliście
        w tym kościele skoro tak kochacie Wolskiego. Ja jeżeli chdzę do
        kościoła to nie dla proboszcza i jeżeli rzeczywiście
        chłopina coś nieudolny jest i wypowiedzi mu nie idą to ąz tak bardzo
        się tym jednym chłopem nie będę przejmował .
        A tak na marginesie to Wolski nie może obrzucać błotem WRONY bo pewnie jako
        członek SLD do kościółka nie chodzi, a to niepolityczne sie okazało jakby
        poszedł padł na kolana jak Oleksy, Miller czy Olek K. z małżonką ( ja byłem
        wzruszony widząc rozmodlonego Oleksego - wrócił syn marnotrawny na łono
        kościoła- pomyślałem) to ile głosów zyskałby. Niepolityczne bardzo
        niepolityczne.......
        TOM

• Gość: kortatu Re: Be podstępne brzydale.... IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 03.11.02, 17:19
          Ja byłem w innym Kosciele (na Polnocy) i rowniez (po mszy) zostalem zaatakowany
          przez pania mowiaca "obysmy slusznie glosowali" i wciskajaca na sile biuletyn.
          Co wiecej w tymze Kosciele T. Wrona wisi przy wejsciu dzielac tablice z
          Papiezem, Matka Teresa i sam nie wiem kim jeszcze, ale chyba jest w tym cos nie
          fair. Osobiscie do Kosiciola ide sie modlic, a nie sluchac nakazow na kogo mam
          glosowac, takie metody kolportacji ulotek sa dla mnie brudne i nie do przyjecia
          (pomijam fakt, iz dzisiejszy dzien dla wielu rowniez byl dniem zadumy nad
          bliskimi...) Pozdrawiam
          • Gość: Discus Re: Be podstępne brzydale.... IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 05.11.02, 19:54
            Nikt nie nakazuje Tobie tego brać. Poza tym jak skomentujesz "monopolizację"
            stadionu przez Wolskiego? Czyż to nie to samo?

Discus

> Ja byłem w innym Kosciele (na Polnocy) i rowniez (po mszy) zostalem
            zaatakowany przez pania mowiaca "obysmy slusznie glosowali" i wciskajaca na
            sile biuletyn.
        • Gość: Boozar ???? IP: *.zim.pcz.czest.pl 05.11.02, 09:03
          Ktos kto ma lewicowe poglądy (socjaldemokracja!!) nie moze chodzic do kosciola
          i byc osoba wierzaca ?????
          Ktos kto nie chce zeby rzadzili nim ksieza nie mosi byc od razu niewierzacy.
          • Gość: TOM zxc IP: *.mim.pcz.czest.pl 05.11.02, 16:20
            W jaki sposób rządzą Tobą księża, widzisz Twój problem
            polega na tym, ż ktoś wbił Ci do łba że księżą mogą toba rządzić
            i ty w to wierzyłeś, a ponieważ wymagasz 50 tysięcy razy więcej od
            księdza niż od siebie uważasz że jest to wielce niestosowane,
            a umiłowanie wolności podpowiada że jest to zamach na twoje prawa.
            Ja nie oburzam się gdy jakiś SLD-owski kandydat dał memu dziecku cukierka
            na promenadzie, a namawiaj sobie chłopie ile chcesz ja i tak wiem na kogo
            głosować. To jest właśnie wolność i demokracja w imię, której ksiądz obywatel
            RP ma pełne prawo wyrażać swoje poglądy jeżeli czyni to bezwarunkowo.
            Jak na razie to nawet nie muszę sie z tego spowiadać.
            A tak na marginesie to własnie między innymi przez kościół masz prawo dziasiaj
            pełnego wyboru(nie dzięki SLD- dawniej PZPR). Byłoby głupio zabraniać mu teraz
            uczestbiczyć w życiu kraju o, które również walczył.

• ornitolog_cz Re: zxc 06.11.02, 08:38
              Napisz na forum, jak pojawią Ci się stygmaty...
            • Gość: Boozar Re: zxc IP: *.zim.pcz.czest.pl 06.11.02, 10:33
              Gość portalu: TOM napisał(a):

> W jaki sposób rządzą Tobą księża, widzisz Twój problem
              > polega na tym, ż ktoś wbił Ci do łba że księżą mogą toba rządzić
              > i ty w to wierzyłeś, a ponieważ wymagasz 50 tysięcy razy więcej od
              > księdza niż od siebie uważasz że jest to wielce niestosowane,
              > a umiłowanie wolności podpowiada że jest to zamach na twoje prawa.
              - łeb to moze ty masz TOM a nie Ja
              - Nie chodzi o to czy wierze w to ze ksieza moga mna rzadzic czy nie to jest
              fakt - jak myslisz kto mial wstep do gabinetu prezydenta kiedy byl nim Pan
              Wrona - niestety tylko osoby z koloratka ;( - to smutne ale prawdziwe, a do
              znienawidzonego przez ciebie gabinety Marasa mogl isc zwykly obywatel i bardzo
              zadko zdazalo sie ze nie udalo mu sie porozmawiac z prezydentem - wiec sam
              odpowiedz sobie na pytanie kto kiedy rzadzil.
              - Ja od ksiezy naprawde niczego wiecej niz od siebie

> Ja nie oburzam się gdy jakiś SLD-owski kandydat dał memu dziecku cukierka
              > na promenadzie, a namawiaj sobie chłopie ile chcesz ja i tak wiem na kogo
              > głosować. To jest właśnie wolność i demokracja w imię, której ksiądz obywatel
              > RP ma pełne prawo wyrażać swoje poglądy jeżeli czyni to bezwarunkowo.
              > Jak na razie to nawet nie muszę sie z tego spowiadać.
              > A tak na marginesie to własnie między innymi przez kościół masz prawo dziasiaj
              > pełnego wyboru(nie dzięki SLD- dawniej PZPR). Byłoby głupio zabraniać mu
              teraz
              >
              > uczestbiczyć w życiu kraju o, które również walczył.
              >
              >
              - zgadzam sie calkowicie ze moga brac udzial w zyciu kraju bez zadnych
              ograniczen - sa przeciez jego obywatelami wiec dlaczego mieliby nie brac
              udzialu !!!?
              Jesli Jakis kandydat prawicowy bedzie dawal cukierka mojemu dziecku ( albo
              mnie :) to tez sie tym nie bede prejmowal - przeciez wiem na kogo mam
              glosowac :) - to podobnie jak ty (tez mam swoje zdanie)

TYLKO problem lezy w tym ze ja neie wypowiadalem sie na temat tego co moze
              robic ksiadz, tylko zadalem pytanie czy czlowiek majacy lewicowe poglady nie
              moze byc czlowiekiem wierzacym ????????????????
              I nie pisz mi o zadnych komuchach itp, bo jesli uwazasz kogos za komuniste
              tylko dlatego ze jest sympatykiem SLD to gratuluje.

A jesli chodzi o Kosciol to podobno nie wtraca sie do polityki (jako Kosciol
              oczywiscie bo kazdy ksiadz ma swoje poglady i moze je miec !!! i nikt nie moze
              mu tego zabronic) tylko chodzi o to czy jesli ksiadz agituje na mszy to robi to
              jako zwykly obywatel czy jako przedstawiciel kosciola ????

pozdrawiam i mam prosbe o dokladniejsze czytanie pytania zanim odpowiesz ;)
              • Gość: TOM Re: zxc IP: *.mim.pcz.czest.pl 06.11.02, 22:11
                "I nie pisz mi o zadnych komuchach itp, bo jesli uwazasz kogos za komuniste
                tylko dlatego ze jest sympatykiem SLD to gratuluje. "

Komuch - określenie potoczne nie mające absolutnie NIC wspólnego z komunistą
                lecz z systemem wartości jakie wyznaje i kiedy-jakie wyznaje - w konsekwencji
                nie wyznaje rzadnych wartości i zasad - oprócz zasady TKM.
                NA ostatnim zjeździe PZPR rozwiązano to ugrupowanie i wyniesiono sztandar,
                wszystcy członkowie starsznie płakali i nie mogli znieść myśli że ich ukochana
                robotnicza partia przestaje istnieć. Więc szybciutko powołali SDRP co by
                wypełniła luke w ich rozbitych sercach Partia ta stała sie podstawą
                póżniejszego SLD jako sojuszu obecnie Partii. Wszyscy z obecnych władz Sojuszu
                sprawowali wysokie fumkcje w PZPR. Jawne wizyty członków PZPR w kościele nie
                kończyły się dobrzez dla karier tych osób więc nie chodzili do kościółka.
                Dziecko szło do komuniii w innym województwie itp.. czego sie nie robi dla
                kariery. Te same osoby tłumaczyły społeczeństwu że są za głupi żeby mogli
                miecprawo do wyborów, sprawowali partyjna dyktaturę. Obecnie chcą nauczać jak
                powinien zachodwywać się czlowiek w demokratycznym kraju. Co mu wolno a czego
                Nie. Należy o tym pamiętać drogi kontr-dyskutancie.

Mam natomiast pełen szacunek do osób, które swoje członkostwo w PZPR
                traktowali powaznie, jednak w obecnej chwili żaden z nich nie utożsamia sie z
                SLD.

• Gość: Boozar Re: zxc IP: *.zim.pcz.czest.pl 07.11.02, 08:54
                  Gość portalu: TOM napisał(a):

> "I nie pisz mi o zadnych komuchach itp, bo jesli uwazasz kogos za komuniste
                  > tylko dlatego ze jest sympatykiem SLD to gratuluje. "
                  >
                  > Komuch - określenie potoczne nie mające absolutnie NIC wspólnego z komunistą
                  > lecz z systemem wartości jakie wyznaje i kiedy-jakie wyznaje - w konsekwencji
                  > nie wyznaje rzadnych wartości i zasad - oprócz zasady TKM.
                  > NA ostatnim zjeździe PZPR rozwiązano to ugrupowanie i wyniesiono sztandar,
                  > wszystcy członkowie starsznie płakali i nie mogli znieść myśli że ich
                  ukochana
                  > robotnicza partia przestaje istnieć. Więc szybciutko powołali SDRP co by
                  > wypełniła luke w ich rozbitych sercach Partia ta stała sie podstawą
                  > póżniejszego SLD jako sojuszu obecnie Partii. Wszyscy z obecnych władz
                  Sojuszu
                  > sprawowali wysokie fumkcje w PZPR. Jawne wizyty członków PZPR w kościele nie
                  > kończyły się dobrzez dla karier tych osób więc nie chodzili do kościółka.
                  > Dziecko szło do komuniii w innym województwie itp.. czego sie nie robi dla
                  > kariery. Te same osoby tłumaczyły społeczeństwu że są za głupi żeby mogli
                  > miecprawo do wyborów, sprawowali partyjna dyktaturę. Obecnie chcą nauczać jak
                  > powinien zachodwywać się czlowiek w demokratycznym kraju. Co mu wolno a czego
                  > Nie. Należy o tym pamiętać drogi kontr-dyskutancie.
                  OK treche historii bylo :)
                  Nie wzioles pod uwage tylko jednego nie kazdy ktory wysylal dziecko do
                  innego wjewodztwa na chest itd. robil to dla kariery - naprawde bylo wielu
                  uczciwych ludzi (tez wierzacych) ktorzy chcac zrobic dla regionu (kraju)
                  musieli wstapic do PZPR - takie czasy niestety.
                  Ale to na szczescie historia, a jak wiesz demokracja rzadzi sie troche
                  innymi prawami niz tzw "rzady komunistyczne". Zapewniam cie ze SLD nie jest
                  partia antyklerykalnych ateistow (choc zapewne takie osoby tez tam znajdziesz -
                  niestety). Teraz osoby ktore naleza do tej partii moga miec dowolne wlasne
                  poglady religijne.
                  Z uporem maniaka wracam do pytania czy osoba o lewicowych pogladach (z
                  SLD badz nie z SLD) nie moze byc osoba wierzaca? A uwazam ze osoba wierzaca to
                  nie osoba slepo patrzaca w Kosciol i bezkrytycznie go popierajaca.
                  I tu nie chodzi o to czy ksiadz ma prawo agitowac w kosciele czy nie ma
                  prawa (wg mnie ma jak najbardziej) - tylko niech Kosciol nie wpada w
                  schizofremie i nie trabi wszedzie ze jest apolitycny a nastepnie ksiadz w
                  kosciele namawia do glosowania na jakiegos kandydata !
                  Niech powiedza (albo nic nie mowia naten temat): kazdy ksiadz jest
                  czlowiekiem i ma swoje poglady i przez to Kosciol jako taki nie moze byc
                  apolityczny. I wszystko bedzie OK.
                  I naprawde nikt nie chce nikogo nauczac (choc czasami by sie przydalo -
                  tylko pod innym wzgledem - nauczyc polakow ze pojscie na wybory to jest
                  obowiazek, bo frekfencja rzedu 30% to troszku malo - kazdy moze sie piozniej
                  doczepic ze np. tego prezydenta wybralo tylko 20% mieszkancow - no ale to
                  zupelnie inna historia i troszke odbieglem od tematu za co bardzo przepraszam :)
                  pozdro
      • Gość: Discus Re: Kolportaz Biuletynu Informacyjnego wspolnoty IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 05.11.02, 19:52
        Nie chcę Tobie psuć humoru, ale nawet zwolennicy tej czerwonych chwalą swoich
        chłopców, że tacy porządni, do ludzi wychodzą, wczoraj u nich byli nawet... :P

Discus

Ludzie z SLD chodza po domach .... gdzie?
    • Gość: ef Re: Kolportaz Biuletynu Informacyjnego wspolnoty IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.02, 17:43
      Rolą Kościoła jest duszpasterstwo,którego nie należy mylić z chowem baranów nie
      myślących samodzielnie.Politykę należy pozostawić politykom,a nawracanie
      zbłąkanych, duchownym i nie należy sobie wchodzić wzajemnie w paradę,bo to nic
      dobrego nie wnosi/oprócz wzajemnego pomawiania o zawłaszczanie/
      • Gość: TOM Re: Kolportaz Biuletynu Informacyjnego wspolnoty IP: *.mim.pcz.czest.pl 05.11.02, 20:51
        Bardzo szkoda, że o tym nie pamiętano w latach 80'tych.
        Byłem wtedy wyrostkiem, ale zapewniam Was, że albo Wy albo Wasi rodzice
        co niedziela uprawiali polityke bardzo ostrą w Kościele. Kończono
        "Ojczyzne WOLNĄ...". Wszyscy razem zjednoczeni. Jakoś wtedy nie było
        głosów o ingerencje kościoła w politykę. Ci sami księża byli dwa razy
        lepsi i było wsród nich znacznie mniej pedofili lub innych zboczeńców niż
        obecnie.
        Przy Twoim bardzo prostym podziale - należy zadać sobie pytanie - czy My mamy
        prawo sobie tutaj politykierować - pewnie Nie bo nie jesteśmy politykami.
        Więc po co ta gadka. Rozwijając dalej można dojśc do wniosku że właściwie wybory
        też nie są dla każdego. Więc mordy w kubeł. A taki ustrój to juz przerabialismy
        i wszyscy w tedy w KOściel spiewali to co już cytowałem.
        Demokracja bracie demokracja- możesz się wypowiadać to piękne - a co
        najpiękniejsze to, że nie muszę Cię słuchać. Tak ja księzy - to jest propozycja.
        I to nie z "Ojca chrzestnego" możesz ją odrzucić.
        zdrówka TOM

• Gość: KjB Re: Kolportaz Biuletynu Informacyjnego wspolnoty IP: *.pl 05.11.02, 22:16
        Rolą Kościoła jest ewangelizacja we wszystkich dziedzinach życia również i w
        polityce społecznej. Zanim określi się jednym słowem "rolę" Kościoła, warto by
        było zapoznać się dokładniej z tematem. Polecam ksiązkę pt. "Społeczna myśl
        Kościoła". Dzięki tej książce można poznać fundamenty, na których opiera się
        katolicka nauka społeczna oraz etapy rozwoju myśli społecznej Kościoła. Można
        się przyjrzeć się społecznemu wymiarowi życia rodzinnego, społeczno-
        politycznego i społeczno-ekonomicznego.
        W tych dziedzinach Kościół też ma wiele do powiedzenia.
        Pozdrawiam KjB
        • Gość: TOM Re: Kolportaz Biuletynu Informacyjnego wspolnoty IP: *.mim.pcz.czest.pl 06.11.02, 00:29
          Nie czytałem - niestety, ale zgadzam sie w 95% (z zasady nie w 100%)

Zdrówka:)) TOM
    • Gość: Ja Re: Kolportaz Biuletynu Informacyjnego wspolnoty IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.02, 01:57
      To moja parafia, ale od bardzo dawna chodzę na msze na Jasną Górę. To nie jest
      sprawa Kościoła ani jakiejś polityki, ale wyłącznie proboszcza i jego
      osobowości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka