Dodaj do ulubionych

Czarny prosi o radę

25.01.06, 07:48
Witam wszystkich uczestników forum. Jestem "czarny", czyli po prostu jestem
księdzem.Z Waszych postów można wywnioskować , że jesteście bardzo krytycznie
usposobieni, przynajmniej do niektórych księzy.Jestem księdzem od kilku lat,
pracuję w Częstochowie, więc może nieraz mijamy się na ulicy.Ale to nieważne.
Prosiłbym Was o szczere wypowiedzi i rady:co Was denerwuje u księzy, a jak
sobie wyobrażacie "dobrego księdza"?Każdą opinię przemyślę i wykorzystam,
zeby w przyszłości nie być księdzem, który dzieli i denerwuje. Z góry
dziękuję za wypowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: gaga Re: Czarny prosi o radę IP: 212.87.229.* 25.01.06, 08:17
      dzacie w sprawach które was nie dotyczą.
      Trochę można by wymieniać. Faktem jest że w momencie jak zabraknie dzisiejszych
      moherowych beretów to będziecie mieć problem w kościele, bo młodzi teraz ludzie
      nie dość że mają dość nędznych warunków życia w Polsce to dodatkowo mają dość
      prób tworzenia przez was państwa wyznaniowego.
      Ale są dobrzy księża - ja znam takich. To chyba od człowieka zależy. A dobry
      ksiądz jest jak psycholog - robiąc cokolwiek powinien postawić się na miejscu
      danej osoby i zrozumieć jej problemy a nie doradzać na podstawie wiedzy z
      książek i tego co proboszcz każe.
      Ciężkie zadanie czeka Księdza - bo naprawdę ludzie mają dość.
      Mam jednak nadzieję że się Księdzu uda - a skoro Ksiądz pyta to już dobry znak :)))
      Pozdrawiam serdecznie i powodzenia życzę.
      • Gość: gaga Re: Czarny prosi o radę IP: 212.87.229.* 25.01.06, 08:20
        Oj skasowało mi początek.
        Pisałam o tym że po pierwsze kościół nie pownien wtrącać się do polityki a po
        drugie skoro ksiądz nie ma rodziny to lepiej się zastanowić nad ludzmi którzy
        mają problemy tego rodzaju.
        • Gość: Mietek Re: Czarny prosi o radę IP: *.34.pl / 80.51.236.* 25.01.06, 10:11
          A moze to tylko taka mała prowokacja aby się "pastwić" tu na forum nad "czarnymi".
          • coolibeer21 Re: Czarny prosi o radę 25.01.06, 10:17
            Mietek zawsze ktos napisze ze moze to byc prowokacja albo cos innego. Jesli tak
            bedziesz myslal to forum jest nie potrzebne bo kazdy kazdy post moze tak
            odbierac.

Jesli chodzi o ksiezy to czesto mam z nimi do czynienia w dobrym tego slowa
            znaczeniu :)

Sa dobrzy ksieza i inni mozna powiedziec. Wiekszosc jest tych dobrych. Znam
            historie wielu ludzi ktorym ksiadz i kosciol pomogl i powiem tak ze "Dobrze ze
            jestescie"
    • Gość: kama Re: Czarny prosi o radę IP: 80.50.85.* 25.01.06, 10:56
      Ja może pominę kwestię wypowiadania się księży na tematy mające z religią
      niewiele wspólnego, a poruszę nieco inny temat.
      Otóż, wydaje mi się, że kapłan powinien być bardziej aktywny w swej
      działalności. Mam na myśli wszelkiego rodzaju działania, które przyciągną
      ludzi, zwłaszcza dzieci i młodzież do Kościoła. Jest to ważne, ponieważ zalała
      nas fala gier komputerowych, internetu, telewizji. Nie neguję tego, broń Boże.
      Wszystko dla ludzi, lecz dla ludzi rozsądnych. Problem w tym, że nie wszystkie
      dzieci rozsądkiem się kierują, a rodzice... cóż, muszą w końcu coś osiągnąć. W
      XXI wieku, w świecie mediów konieczne jest zastosowanie metod, jakimi posługują
      się wszyscy, chcący zdobyć uznanie i zwolenników. Także Kościołowi potrzebne są
      działania marketingowe, które zwiększą napływ młodych do Kościoła. Nawet przy
      braku środków, kadry i innych narzędzi można coś przygotować: przedstawienia z
      udziałem dzieci, luźne spotkania, podczas których młodzi wykonywać mogą np.
      prace techniczno-plasytczne, wystawa tych prac, wycieczki (w księdza przypadku
      choćby piesza na Jasną Górę, atrakcją może być zwiedzanie biblioteki, jeśli
      będzie taka możliwość), wyjazdy za miasto, np. w celu zorganizowania ogniska.
      Ważne jest, aby parafianie mieli możliwość angażowania się i uczestniczenia w
      tych działaniach. Razem można osiągnąć wiecej!
      Ja nic do księży nie mam, raczej do prawa kanonicznego, które stanęło mi na
      drodze do szczęścia. Ale to już inna historia.
      Proszę, by ksiądz napisał co sądzi o moich propozycjach. Myślę, że nie
      przesadziłam z tą reklamą.
      Pozdrawiam
      • Gość: Czarny Re: Czarny prosi o radę IP: *.gprspla.plusgsm.pl 25.01.06, 12:02
        Bardzo dziękuję Kamie i wszystkim, ktorzy zechcieli się wypowiedzieć.Mietku,
        zapewniam Cię, ze nie jest to prowokacja. Po prostu wyczuwam wielką niechęć do
        większości księży i jestem ciekawy co zrobić, by w narodzie zmienić wizerunek
        księdza.Prawdą jest, że podporą obecnego Kościoła w Polsce są tzw. berety, nie
        chce nikogo urazić, dlatego byłoby bardzo dobrze, zebyśmy nauczyli się
        rozmawiać z mlodymi.Sądząc po nauce religii w szkole, to nie jest łatwe, no ale
        przecież nie musi być łatwe, ważne , żeby wogóle bylo możliwe.Innym problrmrm,
        który dostrzegam, jest brak zainteresowania ze strony ludzi młodych i w średnim
        wieku tym, co się robi w kościele. Jak się zapowie wycieczkę autokarowa np. do
        Lichenia, to większość parafian myśli, ze to dotyczy tylko staruszek, albo że
        będziemy się tam tylko modlić "do upadłego". A przeciez chodzi o to by być
        razem. W parafii, gdzie pracuję, zaprosiłem młodzież , żeby zorganizować jakieś
        wspóne zajęcia typu np. oazowego, tzn. trochę modlitwy opartej na biblii,
        trochę śpiewu, żartow...Przyszło 5 osób.Jestem im wdzięczny, dobrze, że są, ale
        dlaczego tylko tyle? To takie moje refleksje, jak ja to widzę "z drugiej strony
        lady". A od polityki w kosciele uciekam jak najdalej. Pozdrawiam. Dzięki.
        • Gość: Mietek Re: Czarny prosi o radę IP: *.34.pl / 80.51.236.* 25.01.06, 16:15
          Gość portalu: Czarny napisał(a):

> Bardzo dziękuję Kamie i wszystkim, ktorzy zechcieli się wypowiedzieć.Mietku,
          > zapewniam Cię, ze nie jest to prowokacja. Po prostu wyczuwam wielką niechęć do
          > większości księży i jestem ciekawy co zrobić, by w narodzie zmienić wizerunek
          > księdza.Prawdą jest, że podporą obecnego Kościoła w Polsce są tzw. berety, nie
          > chce nikogo urazić, dlatego byłoby bardzo dobrze, zebyśmy nauczyli się
          > rozmawiać z mlodymi.Sądząc po nauce religii w szkole, to nie jest łatwe, no ale
          >
          > przecież nie musi być łatwe, ważne , żeby wogóle bylo możliwe.Innym problrmrm,
          > który dostrzegam, jest brak zainteresowania ze strony ludzi młodych i w średnim
          >
          > wieku tym, co się robi w kościele. Jak się zapowie wycieczkę autokarowa np. do
          > Lichenia, to większość parafian myśli, ze to dotyczy tylko staruszek, albo że
          > będziemy się tam tylko modlić "do upadłego". A przeciez chodzi o to by być
          > razem. W parafii, gdzie pracuję, zaprosiłem młodzież , żeby zorganizować jakieś
          >
          > wspóne zajęcia typu np. oazowego, tzn. trochę modlitwy opartej na biblii,
          > trochę śpiewu, żartow...Przyszło 5 osób.Jestem im wdzięczny, dobrze, że są, ale
          >
          > dlaczego tylko tyle? To takie moje refleksje, jak ja to widzę "z drugiej strony
          >
          > lady". A od polityki w kosciele uciekam jak najdalej. Pozdrawiam. Dzięki.

Przepraszam bardzo, od kiedy to my na "ty" przeszliśmy ??
          Jak już, to Panie Mietku, Panie Mieczysławie.
          Proszę bez takich jaj ok. !!
        • Gość: expertum credere p Re: Czarny prosi o radę IP: *.b-ras1.lmk.limerick.eircom.net 25.01.06, 20:30
          wlasnie dlatego przyszlo tylko 5 osob. A moze az (w koncu cud od Boga ma prawo
          sie zdarzyc takze niewierzacym).

Ksiadz Blachnicki sie w grobie przewraca jak slyszy o zajeciach typu oazowego.
          Martyria, diakonia, liturgia. Tylko tyle i az tyle. A po zajeciach, wez sobie
          kolego powies sutanne na kolku i badz jak inni, wmieszaj sie w tlum i badz
          kolejnym kameleonem. Idz jak w dym - przyjma cie jak swego. Tylko na cholere
          komu taki ksiadz?
    • Gość: Zmechacony moher Re: Czarny prosi o radę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 12:13
      Po pierwsze gratuluję odwagi,że ksiądz zgląda na forum "Gazety Wyborczej" wbrew
      ideologii Rydzyka,który "Wyborczej" szczerze nienawidzi bo jak sam twierdzi to
      antypolska gazeta.
      Pociesza jednak fakt iż Kościół rzymsko-katolicki w Polsce nie składa się
      wyłącznie z zatwardziałych Rydzyków i jemu podobnych,że biskupi tacy jak
      abp.Gocłowski,Życiński i jescze kilku otwarcie sprzeciwia się wszelkim próbom
      tworzenia rozłomu w kościele przez środowiska radiomaryjne.
      Potrzeba jednak większego zdecydowania,wśród księży,a nie wyłącznie częsci
      episkopatu.
      Każdy jest obywatelem RP i każdy ma prawo uczestniczyć w życiu politycznym,czy
      to przez udział w wyborach,czy też przez przynależność do danego ugrupowania
      politycznego.
      Oburza jednak fakt iż bardzo wielu księży wykorzystuje ambonę kościelną do
      prowadzenia kampanii politycznej,nawołując by głosowano tak a nie
      inaczej,wskazując takiego a nie innego poltyka jako tego na którego trzeba głosować.
      Nikt nie może zabronić księdzu by nie miał określonych poglądów politycznych,bo
      to poprostu jest niemożliwe,ale na Boga nie wolno robić z Kościoła trybuny
      politycznej,nie można zastawiać się działalnością ewangelizacyjną a jednocześnie
      uprawiać politykę(Rydzyk).
      Niech ksiądz pamięta że ten " moher " kiedyś naturalną koleją rzeczy odejdzie z
      tego świata,a młodzi ludzie zrażeni taką a nie inną postawą Kościoła,może
      odwrócić się od niego,a kościoły w Polsce będą świecić pustką,jak te we
      Francji,czy wielu krajach starej Europy.
      Dlatego warto zastanowić się czy nie lepiej skupić się na nauce kościoła opartej
      na wielkich autorytetach jakim był nasz polski papież JP II,a porzucić zgniliznę
      i zepsucie które rozsadza kościół od środka,fałszywych proroków jakim jest
      Rydzyk,którego jedyną zasługą dla kościoła jest to iż ma doskonały talent do
      robienia wielkich pieniędzy.
    • Gość: monik Re: Czarny prosi o radę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 14:14
      Mnie bardzo denerwuje w księżach, oczywiscie nie wszystkich, taka obłuda i
      udawana świętość, a mianowicie chodzi mi o to, że (nie bede wymieniała gdzie) w
      pewnym kosciele pracuje mój znajomy, sprząta tereny w okół kościoła, wydawałoby
      się ze księża są dobrzy i miłosierni, do tego czasu tak myślałam, lecz bardzo
      się zawiodłam. Teraz w ostatnich dniach, podczas tych ogromnych mrozów pracował
      on po 10 godzin dzienniem, odsnieżał, skrobał lód, zamiatał, i księża, nie
      tylko 1 ksiądz nie zaproponowali mu (im) bo jest ich kilku, nawet szklanki
      herbaty, mieli jedną przerwe pół godzinną na całe 10 godzin, a i tak patrzono
      na nich jakby robili coś strasznego. Uważam, że jest to naprawde bardzo dziwne
      i nieludzkie zachowanie w szczególnośc$i ze mowimy tu o księżach, powiedzmy że
      gdyby był to zwykły pracodawca to starałabym sobie to jakos wytlumaczyc.. Moim
      zdaniem dobry ksiądz powinien przede wszystkich okazywać ludzią dobroć i
      wzystkich traktowac z należytą godnoscią, a nie jak zwykłych parobków.. Gdyby
      nie to uważam, że większosci nie można zarzucic nic złego, a i niestety
      spoitykałam się z jescze gorszymi przypadkami jeśli chodzi o pracodawczynie -
      siostry zakonne - naprawde przykre.. Pozdrawiam
      • ja_corka Re: Czarny pogadam z Toba chetnie nAWET PRZY KAWIE 25.01.06, 14:23
        • ja_corka Re: Czarny pogadam z Toba chetnie nAWET PRZY KAWI 25.01.06, 14:24
          DAJ NAMIARY NA EMAIL
          dowiesz sie wiele ciekawych rzeczy
    • Gość: x Re: Czarny prosi o radę IP: *.hcz.com.pl 25.01.06, 15:03
      dziwny ten "ksiądz" , gdyż w innym temacie wypowiada się jako kobieta.Chyba ,że
      dwie różne osoby mogą mieć ten sam login do poczty?
      • Gość: Mietek Re: Czarny prosi o radę IP: *.34.pl / 80.51.236.* 25.01.06, 16:12
        Gość portalu: x napisał(a):

> dziwny ten "ksiądz" , gdyż w innym temacie wypowiada się jako kobieta.Chyba ,że
        > dwie różne osoby mogą mieć ten sam login do poczty?

czytaj uważnie !!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=35580919&a=35586743
    • Gość: józiu Re: Czarny prosi o radę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 20:59
      Na wstępie zaznaczam: nie trawię czarnych i ich oszukańczej ideologii opartej
      na nikczemnym wyzysku bliżniego w imię wymyślonych "świętych". Jesteście kastą
      ludzi żyjących z pracy innych, czyli pasożytami uzurpującymi sobie wskazywanie
      drogi wiernym, jakby to były zwierzęta. Wasze zakłamane pojęcie moralności
      odnosi się tylko do Waszych owieczek, bo Wy jesteście ponad wszystkim i kpicie
      sobie za plecami Waszych wyznmawców czyniąc rzeczy, za które winniście siedzieć
      w pierdlu. Myślę o pedofilach w sutannach tak łaskawie skrywanych przez Waszego
      guru JPII /przykład z USA/ czy arcybydlaka Paetza - wielbiącego młodych alumnów
      i stringi. Jesteście najbardziej pazerną instytucją, która mimo olbrzymiego
      majątku wciąż wyciąga łapska po pieniądze nawet do bezrobotnych. Zrobicie
      wszystko, nawet zamienicie szpital na bank, jeśli będzie z tego kasa. Piszesz
      czarnoksiężniku, że organizujesz oazy. Zaproponuj tym dzieciom wyjazd na narty
      a nie wciskaj im psalmów czy paciorków bo nic z tego nie będzie. Politykierstwo
      Twoich przełożonych, włażenie z buciorami tam, gdzie władza wasza nie sięga -
      to normalne. Wy, najwięksi specjaliści od seksu wiecie najlepiej, kiedy kobieta
      ma rodzić: do starości bo to kasa za chrzest, bierzmowanie, ślub, pogrzeb. A
      już urodzone macie w dupie. Zygota spędza Wam sen z powiek. Jesteście zwykłą,
      zakłamaną sektą, przed którą winno się ostrzegać normalnych ludzi.
    • Gość: n Re: Czarny prosi o radę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 21:05
      moim zdaniem gdyby nie klek to by tej polski niebyło
      serjo zawsze kosciół zawsze pomagał w czase wojny czy za komuny a teraz chyba
      niemoże sie odnaleść i skupia się nad godzeniem polityków w tajemnicy przed
      obywatelami co wpływa na jego zły wizerunek takie jest moje zdanie
    • Gość: RED Re: Czarny prosi o radę IP: *.com.pl 25.01.06, 21:08
      Mnie denerwuje zwrot "pracuję" w Częstochowie.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka