Dodaj do ulubionych

CO WARTE OBEJRZENIA W CZESTOCHOWIE

25.01.06, 13:56
j.w
W weekend mam gości z Krakowa, którzy nigdy jeszcze nie byli w Czewie.
Bardzo nalegają abym im coś pokazała wartego uwagi w naszym pieknym miescie -
i mimo iż jestem rodowitą częstochowianką, to jakos nic szczegolnego do głowy
mi nie przychodzi - poza oczywisice J.Góra.
Dodam, że nie są to zgrzęźliwi staruszkowie a osoby w wieku 30 lat

Z gory dziekuje za jakiekolwiek sugestie!
Obserwuj wątek
    • Gość: baj Re: CO WARTE OBEJRZENIA W CZESTOCHOWIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 14:01
      radę miasta z prezesem
      • ja_corka Re: CO WARTE OBEJRZENIA W CZESTOCHOWIE 25.01.06, 14:15
        tez mam ten problem, ake z gosciem z zagranicy
        Oprocz J.Gory Olsztyna w zasadzie nie wiem co pokazac w naszym Miescie.
        Do Urzedu nie chcial wejsc hehhee
        a z ustalen Wrono-Rady usmiał sie do łez
        No to gdzie i co dalej??????

• Gość: xx Re: CO WARTE OBEJRZENIA W CZESTOCHOWIE IP: *.icis.pcz.pl 25.01.06, 14:35
      Zaczne od tego ze Jasna Gora to nie tylko tradycyjnie ogladane rzeczy ale wiele
      ciekawych zbiorow muzealnych i ostatnio ta wystawa poswiecona Obronie Jasnej
      Gory - bardzo ciekawa i chyba czynna do konca stycznia.

Warto tez przejsc sie do Kosciola Sw. Barabary, a z drugiej strony na
      Wielunska - wstapic do Karczmy u Braci Kiemliczow, przejsc sie na Rynek
      Wielunski - moze zaprowadzic do Teatru from Poland, szczegolnie jesli bedzie
      jakas ciekawa impreza - a takze wejsc na wzgorze z kosciolem za Rynkiem
      Wielunskim - to tzw. pagorki szwedzkie z ktorych Szewdzi ostrzeliwali miasto.

Jak sie jest na Jasnej Gorze warto pzrejsc sie tez ulica 7 Kamienic - pokazac
      m.in. dom z tablica pamiatkowa gdzie urodzila sie HAlina Poswiatowska i dom,
      gdzie miescil sie ostatni sztab AK i gdzie mieszkal gen. Niedzwiadek.

Z hitow to oczywiscie Muzeum Zapalek i Rezerwat Archeologiczny na Rakowie.

Nie mniejszy hit to Muzeum Wyobrazni Setowskiego tylko trzeba wczesniej
      zadzwonic i umowic sie. Naprawde robi wrazenie.

Nie wiem czy czynna jest jeszcze wystawa malarstwa polskiego dotyczacego obrazu
      konia - w pawilonie pod Jasna Gora. Niestety muzeum Rud Zelaza jeszcze nie ejst
      gotowe, tutaj troche trzeba jeszcze poczekac, natomiast wielka wystawa
      malarstwa Beksinskiego ma byc czynna od 21 lutego.

Piekne i bardzo wartosciowe sa witaze w jednym kosciele, ktory nalezy chyba do
      Rakowa, a ktorego nazwa wylatuje mi zawsze z pamieci.

Poza Czestochowa na Jurze oczywiscie nie tylko Olsztyn, ale cala masa super-
      ciekawych rzeczy wokol Zlotego Potoku i nie tylko. Tam jest niesamowity ze
      wzgledu na swoje polozenie Hotel Kmicic gdzie mozna zjesc smacznego pstraga.

To tak z marszu.

Aha - warto zaprowadzic goscia do stylowej piwnicy winnej "Piwnice Margaux" na
      Starym Rynku.
      • Gość: Angela Re: CO WARTE OBEJRZENIA W CZESTOCHOWIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 16:16
        Ten kościół to św. Antoni na Ostatnim Groszu)))
        • Gość: xx Re: CO WARTE OBEJRZENIA W CZESTOCHOWIE IP: *.icis.pcz.pl 25.01.06, 16:26
          Dzieki Angelo - zawsze mi sie mysli czy to Ostatni Grosz czy Rakow, a nazwa tez
          ulatuje z pamieci.

Pozdrawiam,
    • Gość: torress Re: CO WARTE OBEJRZENIA W CZESTOCHOWIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 15:13
      polecam:
      1.Olsztyn
      2.Sokole Góry - nawet zimą
      3.Góry Towarne
      4.Muzeum Historii Koleii na dworcu PKP Stradom
      5.Stałe i okolicznościowe wystawy na Jasnej Górze (m.in. nowootwarty bastion
      św. Rocha)
      tak na szybko to tyle
      • Gość: zed Re: CO WARTE OBEJRZENIA W CZESTOCHOWIE IP: *.g.pppool.de 25.01.06, 19:58
        a w którym miejscu w czestochowie jest olsztyn albo sokole gory, idioto ?
        • Gość: torress Re: CO WARTE OBEJRZENIA W CZESTOCHOWIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 12:33
          torress to zed
          chamstwo z urodzenia czy z nauczenia ? nieważne tego sie nie wykorzeni u trepa
          potraktowałem okolice jako ciekawostki przynależne terytorialnie
          zresztą inni,co logiczne też

oby was mniej chamy...........................................................
    • Gość: broda ta......................... IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 25.01.06, 16:12
      po prostu pokaz im jasna gore i potem powiedz szczerze, ze czewa to ch..owe i
      oblesne miasto, a wlasciwie wiocha w ktorej panuje syf, nuda i bezrobocie.
      kupcie kilka flaszek wodki i wypijcie sobie w mieszkaniu, jak to robi prawie
      kazdy czestochowiak.
      • andrzej.sawa Re: ta......................... 25.01.06, 16:26
        broda,Twój chamski język jest mało dowcipny,żaden kabaret go nie kupi.
      • Gość: xx Re: ta......................... IP: *.icis.pcz.pl 25.01.06, 16:28
        Nie znam w ogole ludzi ktorzy nazywaja sie czestochowiakami (z malej litery) -
        to pewnie nowy gatunek zyjacy w lasach albo w dzunglach i nie wychodzacy na
        swiat Bozy - dlatego maja takie oblesne duszyczki.
      • inna-bajka Re: ta......................... 25.01.06, 16:32
        1. Jasna Góra
        2. wały jasnogórskie
        3. skarbiec jasnogórski
        4. park wokół Jasnej Góry
        5. budynki wokół Jasnej Góry
        6. kościół Jakuba
        7. kościół Zygmunta
        8. Seminarium
        9. .... i wiele wiele innych kościołów
        • Gość: xx Re: ta......................... IP: *.icis.pcz.pl 25.01.06, 16:40
          I wiele wiel innych rzeczy oprocz kosciolow, o czym napisalem troche w swoim
          postach - inni rowniez.

Nawet na Jasnej Gorze jest kupe rzeczy nie zwiazanych z religia, a z
          przelomowymi momentami historia Polski jako takiej. Malo gdzie takie rzeczy
          mozna znalezc w jednym miejscu.

Tylko ze przecietny Czestochowianin nie ma o tym pojecia i nawet na Jasnej
          Gorze by zostal zawstydzony jesli chodzi o znajomosc swojego miasta.
          • ja_corka Koscioly 25.01.06, 17:26
            No a jak to jest ewangelista to po co mu koscioly?
            widzi tego dookola.
            gdzie nie stanie to sie pyta ...
            a co ten krzyz tu robi na skrzyzowaniu?
            co mam odpowiedziec?

a ile to mozna tej wodki wypic z gosciem?
            jakos pomalu cos tam zobaczyl.
            ale rewelacji .......fakt poza kosciolami nie ma
            • Gość: śnieżynka Re: sanna w okolicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 18:23
              jesteś w Olsztynie ,wynajmij sanie z Piasku -jedź na saniach, za saniami na
              sankach ,nartach duktem leśnym do Z.Potoka na pstrąga,obejrzyj muzeum,przejedź
              sie konikiem w stadninie,a na sanich i gorzałką rozgrzać się można.
              • Gość: bogdan Re: sanna w okolicy IP: *.brama.prenet.pl 25.01.06, 22:41
                polecam do wyboru narty biegowe, kulig lub konie - np. w Sokolich Górach, czy w
                okolicy stajni Biały Borek, Mirowa [przełom Warty]czy Żarek. Latem - np.
                "egzotyczne" sporty - np. golf w Konopiskach.
            • Gość: xx Re: Koscioly IP: *.icis.pcz.pl 25.01.06, 19:51
              Po prostu trzeba najpierw samemu poznac miasto i okolice zeby moc cos pokazac.

Jak sie samamemu ma male pojecie o Czestochowie, to trudno potem cos pokazac
              przyjezdnym.
              • inna-bajka Re: Koscioly 25.01.06, 20:02
                Cały czas odwracasz kota ogonem.
                Wszystkie prace na studiach pisałam na temat ziemi czestochowskiej lub samej
                Częstochowy. Od kilku pokoleń jestem rodowita czestochowianką. Wiem gdzie jest
                dom księcia, przejazd Miki, gdzie się naprawiało buty u Żyda Bata, gdzie jest
                rynek kozi i gdzie znajduje się magiczne miejsce "koło świateł".
                Ale prawda jest taka, że jak przyjadą do mnie znajomi z Wrocławia czy Warszawy
                na weekend, to siedzimy w jednej z bezpłciowych knajp na BC i godzinami
                kombinujemy gdzie iść i co tu robić.
          • inna-bajka Re: ta......................... 25.01.06, 19:47
            Gość portalu: xx napisał(a):
            > I wiele wiel innych rzeczy oprocz kosciolow :
            A oto przez Ciebie wymienione
            - wystawa poswiecona Obronie Jasnej Gory - bardzo ciekawa
            - Kosciola Sw. Barabary,
            - a takze wejsc na wzgorze z kosciolem za Rynkiem Wielunskim
            to tzw. pagorki szwedzkie z ktorych Szewdzi ostrzeliwali miasto.
            - obrazu konia - w pawilonie pod Jasna Gora.
            - Niestety muzeum Rud Zelaza jeszcze nie ejst gotowe,
            - witaze w jednym kosciele, ktory nalezy chyba do Rakowa

Zawsze mnie zastanawiały te Twoje ogólniki :
            - cala masa super-ciekawych rzeczy wokol Zlotego Potoku i nie tylko.
            - cała masa super miejsc wystarczy się przejść
            - cała masa super imprez
            - cała masa całej masy, której nikt z nas nie widział

Tutaj musze Ci się pochwalić, że rozbawiłeś całą masę współpracowników w mojej
            pracy jak się ich zapytałam co by powiedzieli na mały wypad do
            - Z hitow to oczywiscie Muzeum Zapalek
            - Rezerwat Archeologiczny na Rakowie.
            Lub na pokazanie, ludziom ok 30-sti, z całym szacunkiem dla historii.
            - dom z tablica pamiatkowa gdzie urodzila sie HAlina Poswiatowska
            - dom gdzie miescil sie ostatni sztab AK i gdzie mieszkal gen. Niedzwiadek.

To sa chyba jedyne miejsca, które mogły by zainteresować ludzi, którzy nie chce
            jeszcze umierac z nudów
            - Hotel Kmicic gdzie mozna zjesc smacznego pstraga.
            - "Piwnice Margaux" na Starym Rynku.

Wyjście do teatru, raczej jest dość indywidualna i intymną sprawą i nie każdemu
            musi pasować repertuar.
            - Teatru from Poland,

Można jeszcze było dodać szereg koncertów, z których Częstochowa słynie, bo w
            ostateczności od kilkunastu lat mamy szalony wybór między :
            - VooVoo
            - Habakuk
            - Mateusz Pospieszalski i wieloma innymi Pspieszalskimi
            - ew. innymi solowymi artystami wyłonionymi z grupy Habakuk
            • Gość: xx Re: ta......................... IP: *.icis.pcz.pl 25.01.06, 20:01
              W pewnych sytuacjach trzeba wykazac sie minimum wyczucia i przyzwoitosci,
              elementarnej przyzwoitosci ktora czlowiek ma albo nie.

Ale w Twoim przypadku jak sie w czlowieku gotuje zyciowa zolc i zlosc na nie
              wiadomo co, to tego wyczucia i przyzwoitosci zaczyna barkowac i ta zolc zaczyna
              przeslaniac oczy. W watku ktory dotyczy ciekawych rzeczy w Czestochowie i w
              ktorym mozna pokazac swoja zyczliwosc w stosunku do gosci odwiedzajacych nasze
              miasto, znow ta zolc i zlosc zaczyna zalewac Ci oczy.

Ja powiem ci tak - nie mam ochoty doswiadczac tej zolci na sobie, dyskutuj sama
              z soba, taplaj sie w tej zolci po same uszy. Ja nie mam zamiaru doswiadczac jej
              na sobie. Wystarczy.

• inna-bajka Re: ta......................... 25.01.06, 20:05
                Taaaaramm ;-)))))))))))))))))
                Wygrałam zakład z kolegą. Zakład był o to, że znów nie masz argumentów i
                zaczniesz mnie obrażać. Żadnych argumentów, żadnych.
                Pozdrowienia dla miernoty wrony, może niech pojedzie na do Afryki, to im piachu
                zabraknie.
      • Gość: zed Re: ta......................... IP: *.g.pppool.de 25.01.06, 20:06
        broda prowde godo, w czestochowie chu-jem wieje i tyle.

ps.poza jasna gora pokazac jeszcze warto psie gów-na na chodnikach i
        trawnikach, ktore w czestochowie wystepuja maaaaaaaaasowo. bleeeeeeee,syf
        wiocha.
        • Gość: xx Re: ta......................... IP: *.icis.pcz.pl 25.01.06, 20:08
          Biedny waserpolaku - zaden normalny Niemiec z czlowiekiem o takim poziomie
          kultury nie chcialby miec do czynienia.
          • Gość: zed Re: ta......................... IP: *.g.pppool.de 25.01.06, 20:15
            biedny to ty jestes szmaciarzu z wsi czestochowa, zasranej psimi gownami(a moze
            tez ludzkimi?)
    • Gość: asd Re: CO WARTE OBEJRZENIA W CZESTOCHOWIE IP: *.inds.pl / *.inds.pl 25.01.06, 17:58
      oczywiscie jasna gora a w niedzile na hale polonia na mecz na szczycie AZS
      CZESTOCHOWA-AZS OLSZTYN !!!!
      • iskierkaaa Re: CO WARTE OBEJRZENIA W CZESTOCHOWIE 25.01.06, 20:03
        no własnie na AZS na pewno sie wybierzemy :)
        Dziekuje moim przedmówcom za tak wiele wskazówek, ale mimo ze padło tutaj
        niemało pomysłow to i tak mam mętlik w głowie co i jak zaplanowac.
        Dopiero teraz sobie zdaje sprawę, ze nie mamy się tak za bardzo czym chwalic...
        ale na pocieszenie dodam, ze przy Krakowie wiele miejsc wypada blado ;)

A propos Knajpy BRaci Klimowiczów (chyba przekreciłam nazwisko ?? Serdecznie
        przepraszam, nigdy tam nie byłam_) na ul Wielunskiej - faktycznie jest tam
        fajna atmosfera? I jakie ceny ?? Myślałam początkowo o Chacie ale w koncu
        Częstochowa to nie tylko Aleje ...
        • Gość: xx Re: CO WARTE OBEJRZENIA W CZESTOCHOWIE IP: *.icis.pcz.pl 25.01.06, 20:06
          U Braci Kiemliczow jest naprawde fajna atmosfera, jest bardzo stylowo i nie
          jest wcale drogo.
          • Gość: storima Potrafic sie podzielic pieknem mista i regionu IP: *.d4.club-internet.fr 25.01.06, 20:26
            inna_bajka napisal:
            Tutaj musze Ci się pochwalić, że rozbawiłeś całą masę współpracowników w mojej
            pracy jak się ich zapytałam co by powiedzieli na mały wypad do
            - Z hitow to oczywiscie Muzeum Zapalek
            - Rezerwat Archeologiczny na Rakowie.
            Lub na pokazanie, ludziom ok 30-sti, z całym szacunkiem dla historii.
            - dom z tablica pamiatkowa gdzie urodzila sie HAlina Poswiatowska
            - dom gdzie miescil sie ostatni sztab AK i gdzie mieszkal gen. Niedzwiadek.

_____________________________________________________________________________

Akurat tak sie sklada, ze oprowadzalem po moim miescie gosci z Polski badz z
            zagranicy. Tablicy pamiatkowej Haliny Poswiatowskiej jeszcze nie bylo.
            I wlasnie wymienione przez Xx miejsca sa i beda stalym repertuarem spacerow po
            Czestochowie dla moich gosci. Dodam jeszcze Kosciol Rektoracki. Tak na
            marginesie, to nie trzeba byc osoba wierzaca (ani katolikiem--sam z
            przyjemnoscia odwiedzam cerkwie, synagoggi, badz meczety, czy tez kosciolt
            ewangelickie---jakiekolwiek zabatki kultury sakralnej---i nie jestem
            jedynny!!!), aby zchwycic sie oryginalnoscia wnetrz czestochowskich kosciolow.

Dodam jeszcze Jaskinie Komarowa w Sokolich Gorach, gdzie odkryto okreslany na 32
            tys. lat, najstarszy zachowany szkielet czlowieka w Polsce. W ogole
            podczestochowskie Rezerwaty Przyrody, jak i wioski, sa szalenie malownicze i
            zwlaszcza obcokrajowcy sa absolutnie mile zadziwieni. Trzeba tylko chciec poznac
            historie, miasta , regionu, co nie co sie nauczyc i potrafic tym pieknem z
            innymi sie dzielic. A przede wszystkim trzeba jakos swoje miasto i region lubic.
            Dodam jeszcze spacerulica Lukasinskiego przy okazji zwiedzania Rezerwatu
            Archeologicznego na Rakowie.
            • inna-bajka Re: Potrafic sie podzielic pieknem mista i region 25.01.06, 20:35
              A ja dodam, że przez plac gdzie stoi mój dom szły wojska napoleońskie i mam na
              to dowody również w postaci rzeczowej. Ale to nie jest powód bym moich
              znajomych, którzy zapraszaja mnie do urokliwych i ciekawych miejsc w miastach,
              którym Czestochowa nigdy nie dorówna, miała przeganiac po polu.
              Może jak będę miała 50-60 lat i wyjście do klubu z muzyką bedzie nie na
              miejscu, wezme sobie do serca te miejsca, a obecnie wolałabym sie raczej nie
              ośmieszać.
              • Gość: xx Re: Potrafic sie podzielic pieknem mista i region IP: *.icis.pcz.pl 25.01.06, 20:40
                Zakompleksiona, niezrealizowana w zyciu kobieta zatruwajaca zycie innym -
                naprawde powinnas jak najszybciej opuscic Czestochowe skoro kazdy dzien tutaj
                meczy cie tak bardzo.
                Miasto nasze jest zbyt fajne zeby trzeba bylo znosic Twoja zawisc i zlosc w
                stosunku do wspolmieszkancow.
                • inna-bajka Re: Potrafic sie podzielic pieknem mista i region 25.01.06, 20:49
                  No i znowu zaczynasz.
                  Jesteś faszystowskim despotą, który najchętniej by palił na stosie tych którzy
                  śmią mieć inne zdanie.
                  Zauważyłeś, że nigdy cię nie obraziłam, ani nie starałam się przyrównywac do
                  kokokolwiek lub czegokolwiek, ale teraz z tym koniec nadchodzi ta chwila, że
                  nerwy puszczają.
                  Jesteś zwykłą miernota i klakierem miernoty wrony, razem sobie bedziecie
                  siedzieć słuchac Habakuka i klepać po pleckach patrząc na największą iwestycje
                  tej wsi, nowy szalet wybudowany w parku za miliony.
                  I nie mów, że to jest nasze miasto, bo wrona wykończy każdego kto mu smie
                  podskoczyć, tak samo jak ty na tym forum.
                  Nic nie mam do współmieszkańców, bo razem cierpimy za bandę z magistratu.
              • Gość: storima Re: Potrafic sie podzielic pieknem mista i region IP: *.d4.club-internet.fr 25.01.06, 20:47
                inna-bajka napisała:
                > Może jak będę miała 50-60 lat i wyjście do klubu z muzyką bedzie nie na
                > miejscu, wezme sobie do serca te miejsca, a obecnie wolałabym sie raczej nie
                > ośmieszać.

Osoby, ktore oprowadzalem mialy pomiedzy 20-67 lat.
                Sam bywalem i bywa z nawet z 60. latkami w muzycznych klubach.
                Cos tu jest nie w porzdku. Nie wiem co, ale to nie moj problem.
                • inna-bajka Re: Potrafic sie podzielic pieknem mista i region 25.01.06, 20:52
                  Nie w porządku jest to, że ktos na siłę chce mi narzucić swoją wolę, każdy ma
                  inny koncept na spędzanie wolnego czasu. A różnorodność i wszechstronność jest
                  zaletą, a nie wadą za która się pali na stosie.
                  A tak zapomniałam tu przecież jest Częstochowa.
                  • Gość: storima Re: Potrafic sie podzielic pieknem mista i region IP: *.d4.club-internet.fr 25.01.06, 21:10
                    iskierkaaa napisała:

> Dziekuje moim przedmówcom za tak wiele wskazówek, ale mimo ze padło tutaj
                    > niemało pomysłow to i tak mam mętlik w głowie co i jak zaplanowac.
                    > Dopiero teraz sobie zdaje sprawę, ze nie mamy się tak za bardzo czym chwalic...

Mialem gosci w Czestochowie z San Francisco, Detroit, Nowego Yorku, Paryza.
                    I mialem sie czym przed nimi chwalic. I nie z grzecznosci im sie podobalo, bo
                    raz jeszcze powtorze i dzo zalezy od tego ile wiemy o swoim miescie i jak
                    ciekawie o nim i o regionie opowiadac.

> ale na pocieszenie dodam, ze przy Krakowie wiele miejsc wypada blado ;)

Oczywiscie Rynek krakowski wygral konkurs na najpiekniejszy i najciekawszy rynek
                    w Europie!!! (konkurs organizowany przez prestizowa instytucje amerykanska).
                    W ogole slyszalem wiele szczegolnie od Amerykanow, ze Krakow to i czeska Prage
                    bije na glowe.

inna-bajka napisała:

> Nie w porządku jest to, że ktos na siłę chce mi narzucić swoją wolę, każdy ma
                    > inny koncept na spędzanie wolnego czasu.

Xx nikomu nic nie narzucal.
                    Nie rozumiem rowniez dlaczego w wiekszosci twych wpisow ciagle pojawia sie
                    przydent Wrona, choc watki w ktorych wpisy te umieszczasz nie maja z polityka
                    nic wspolnego.
                    Ale jak pisalem, to nie jest moj problem.
                    • inna-bajka Re: Potrafic sie podzielic pieknem mista i region 25.01.06, 21:29
                      Gość portalu: storima napisał(a):
                      > Xx nikomu nic nie narzucal.
                      Ale jak nie ma argumentów lub ktoś ma inny punkt widzenia zaczyna go obrażać.
                      > Nie rozumiem rowniez dlaczego w wiekszosci twych wpisow ciagle pojawia sie
                      > przydent Wrona,
                      Bo to on jest rakiem, który niszczy to miasto i ludzi, którzy chcą w nim coś
                      zmienić. Najlepszym przykładem jest Pan Perepeczko. Jest taka zależność między
                      ludźmi miernymi, a ich destrukcyjnym wpływem na otoczenie.
                      > Ale jak pisalem, to nie jest moj problem.
                      Masz rację, to jest problem ludzi, którzy mieszkają i tworzą to miasto od lat i
                      nie mogą patrzec na to co sie tu wyrabia :-(
                      • Gość: storima Re: Potrafic sie podzielic pieknem mista i region IP: *.d4.club-internet.fr 25.01.06, 21:39
                        inna-bajka napisała:

> Gość portalu: storima napisał(a):
                        > > Xx nikomu nic nie narzucal.
                        > Ale jak nie ma argumentów lub ktoś ma inny punkt widzenia zaczyna go obrażać.

odpowiedz jest nie na temat. nie bede tu wchodzil w spor, ktory sprowokowales.

raz jeszcze odpowiedz twoja jest nie natemat. Zarucilaes narzucanie.
                        Reszta mnie nie obchodzi, dla precyzji sytuacji proponu Ci wrzucenie slow o
                        Wronie do Twojej sygnaturki (wpisywanie tekstow nie na temat jest brakiem
                        szacunku dla wspolwatkowiczow, ale jak pisalem to nie moj problem___znikam,
                        • inna-bajka Re: Potrafic sie podzielic pieknem mista i region 25.01.06, 21:45
                          Rozmowa o szacunku, prosze bardzo, ale zdefiniowanie .... to raczej nie do mnie.
                          Osobiście uważam, że na szacunek się zasługuje lub nie, wrona nie zasługuje i
                          nie zasłuży, bo nic dla tego miasta nie zrobił.
    • Gość: st. Re: CO WARTE OBEJRZENIA W CZESTOCHOWIE IP: *.d4.club-internet.fr 25.01.06, 22:04
      inna bajka napisala:

wydawalo mi sie , ze wpisuje sie pod tematem:
      CO WARTE OBEJRZENIA W CZESTOCHOWIE

przepraszam za moje wczesniejsze wpisy;
      ewidentnie pomylilem watki.
    • Gość: bogdan Re: CO WARTE OBEJRZENIA W CZESTOCHOWIE IP: *.brama.prenet.pl 25.01.06, 23:48
      Oczywiście Jasna Góra. Ale Krakusy mogą mieć "przesyt" zabytków, więc może dla
      kontrastu - zalążek "szlaku industialnego" - muzeum zapałek [czynny zakład !!],
      muzeum kolei, kiedyś była "Szczekaczka" - niestety zalana, ale niebawem będzie
      sztolnia w Parku Staszica [muzeum górnictwa rud]..Na koniec małe zakupy w
      sklepie na ul. 1 maja [adaptowane stare hale fabryczne, mnóstwo przemysłowych
      detali, np fragmenty chodników górniczych, stare lampy, drzwi do schronu p.
      atomowego, itp.] Co sprzedają ?... to sprawa drugorzędna ale wystrój
      świetny.pozdrawiam.
      • iskierkaaa Re: CO WARTE OBEJRZENIA W CZESTOCHOWIE 26.01.06, 14:26
        Dzieki za pomysły... a własnie, co to za sklep na ul. 1 Maja... ?? Juz tyle o
        nim słyszalam, ale nawet dokładnie nie wiem gdzie a przede wszystkim co tam
        mozna kupic? Czy to jakaś konkretna marka? Zna ktos godziny otwarcia?
        • Gość: bogdan Re: CO WARTE OBEJRZENIA W CZESTOCHOWIE IP: *.brama.prenet.pl 26.01.06, 15:16
          Wejście jest mniej więcej naprzeciwko budynku Wyższej
          Szkoły.....Charakterystyczny daszek i surowe stalowe drzwi. Wiem, że mieli tam
          sprzedawać markowe ciuchy....
    • Gość: wodnik Pusty plac Biegańskiego w śródmieściu. IP: *.39.60.107.serv4web.pl 22.05.13, 21:20
      Pusty plac Biegańskiego w śródmieściu. Najgorszy pomysł architektoniczny placu miejskiego w Europie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka