Dodaj do ulubionych

NOWA SIEDZIBA WARSZTATÓW TERAPII ZAJĘCIOWEJ

IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 16.02.06, 18:35
Dziś oficjalnie zainaugurowano działalność Warsztatów Terapii Zajęciowej
prowadzonych przez Stowarzyszenie Osób Niepełnosprawnych „Integracja” w nowej
siedzibie - przekazanym przez Prezydenta budynku przy ul. Olszowej 2.
Uczestniczą w nich osoby upośledzone ruchowo i umysłowo w stopniu znacznym.

Warsztaty musiały się wyprowadzić się z budynku przy ul. Brzeźnickiej 36 z
należącego do Spółdzielni Inwalidów Częstochowianka (w likwidacji). Na
przylegającym terenie powstanie ośrodek badawczy TRW.

Obecnie w domowej atmosferze, w kameralnych pokojach, w zależności od
możliwości i zainteresowań, uczestnicy warsztatów malują, wyszywają, słuchają
muzyki. Mogą też np. zagrać w tenisa stołowego, skorzystać z urządzeń
służących do ćwiczeń siłowych.

- Dzięki decyzji Prezydenta, który przekazał na nasze potrzeby budynek
przy Olszowej zyskaliśmy w końcu swoje własne miejsce – powiedziała
kierowniczka warsztatów, Ewa Kościankowska.

- Jesteście na swoim. Macie pewność, że nikt Was stąd nie wyrzuci.
Cieszę się, że panuje tu taka rodzinna atmosfera – powiedział Prezydent
Tadeusz Wrona podczas inauguracji zajęć w warsztatach.

Warsztaty istnieją od 1 września 1996 roku. Dzięki żmudnej pracy, 6
wychowanków Warsztatów podjęło pracę zarobkową. W warsztatach uczestniczy 30
osób w wieku od 18 do 50 lat, upośledzonych w stopniu znacznym umysłowo i
ruchowo.
W 7 pracowniach prowadzona jest rehabilitacja ruchowa i społeczna:
plastyczna
krawiecko-hafciarska
zabawkarska
majsterkowania
rehabilitacji ruchowej
muzykoterapia
gospodarstwa domowego

W efekcie zdobyto nagrody na ogólnopolskich konkursach plastycznych: w 2005
roku w Katowicach – I nagrodę w malarstwie, we Wrocławiu - I i wyróżnienie –
z tej samej dziedziny. Wychowankowie uczestniczą w olimpiadach sportowych,
wycieczkach i obozach, wystawiają swoje prace także na kiermaszach.
Uczestnikami zajmuje się 12 osób na 10 etatach. Zajęcia finansowane są z
PFRON.

TK+IL

Obserwuj wątek
    • Gość: parasol Re: NOWA SIEDZIBA WARSZTATÓW TERAPII ZAJĘCIOWEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 20:07
      Panie Leśnikowski, Pan tego pewnie nie pamięta lub nie wie, że pani Ewa
      Kościankowska była prezesen tej Spóldzielni Częstochowianka i doprowadziła ją do
      ruiny gospodarczej ale wcześniej, zanim "zrezygnowała" razem ze swoją vice ze
      stanowiska prezesa , załatwiła sobie w PFRON owe zakłady terapii zajęciowej.
      Znaczy to, ze całą działalność tych "warsztatów " jest finansowana przez PFRON.
      Pani Prezes Ewa Kościankowska zapomniała o "swojej" spółdzielni i zajęła się
      nową działalnością. Takie prawo, że tam dom, gdzie pieniądze. Rozumiem to, ale
      ciekawy jestem czy faktycznie, działalność tych Warsztatów, w których
      uczestniczy niewielka grupa ludzi jest aż tak ważna, że Prezydent W. musi
      otrwierać ich nową siedzibę. A może jest tak, że pani Ewa Kościankowska ma duże
      poparcie Pana W? Tak jakoś układa się w logiczną całość jak popatrzeć na całość
      działalności tej Pani i czs jej działalności, nawet w owej Częstochowiance,
      którą to doprowadziła do zapaści, z której jej następcy już nie mogli wyjść.
      A teraz pytanie: dlaczego właśnie TE warsztaty mają poparcie naszych lokalnych
      władz? Takie warsztaty terapii zajęciwej były w każdej spółdzielni inwalidów.
      Niestety, nie każde cieszyły sie taką "opieką" władz jak ta pod kierownictwem
      pani Ewy Kościankowskiej. Czyżby ta Pani była wyjątkowa?
      • Gość: abc Re: NOWA SIEDZIBA WARSZTATÓW TERAPII ZAJĘCIOWEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 00:08
        innych warsztatów terapii zajeciowej w Czestochowie nie ma.
        za to sa głupcy, w postaci takich kreatur jak ty, którzy prace z ciężko
        upośledzonymi umysłowo ludźmi potrafia sprowadzić do polityki i personalnych
        rozgrywek.
        spóldzielnie inwalidów były normalnym miejscem pracy dla osób, które miały
        zgięcie w palcu, a nie upośledzonych umysłowo i ruchowo równoczesnie.
        używanie takich argumentów i mieszanie tego do polityki to kompletne dno, mam
        nadzieje że ludzie własciwie to ocenia bo widac cel tego postu.
        • Gość: parasol Re: NOWA SIEDZIBA WARSZTATÓW TERAPII ZAJĘCIOWEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 20:13
          Aj waj! Czyżby w d..ę ugryzło? Warsztaty terapii zajęciowej były przy każdej
          Spóldzielni Inwalidów z racji zapisu a statucie. Jednak nie wszystkie mogły
          liczyć na wsparcie władz lokalnych i PFRON.Zależało to od osobistych układów. I
          tak np. Zakład terapii zajęciowj przy SI "Nowe Życie" został zlikwidowany bowiem
          stanowił konkurencję dla "tego właściwego". Inna rzecz, że zarząd NŻ okazał się
          zupełnie niekompetentny do zajmowanych stanowisk i wynagrodzenia , które
          pobierał.Faktem jest, że zakłady terapii zlikwidowano. Co do "za to sa głupcy, w
          postaci takich kreatur jak ty," możemy dyskutować bardziej twórczo w sądzie,
          bowiem mogę skierować sprawę do sądu o tzw. "naruszenie dóbr osobistych", mam
          nadzieję, że wiesz o czym mówię, bo wbrew pozorom Internet nie jest anonimowy,
          robaczku.Mam niezbite dowody na to co napisałam w moim poprzednim poście i
          jestem skłonna ujawnić je publicznie. Z Twojej wypowiedzi wynika, że albo nie
          wiesz czym były SI dla ludzi w nich pracujących, albo z premedytacja zakłamujesz
          rzeczywistość. Osobiście twierdzę, że to drugie, mogę to nawet udowodnić!
          Robaczku mały.
          Pozdrawiam byłych pracowników wszystkich Spółdzielni Inwalidów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka