Dodaj do ulubionych

Miasto lekceważy rowerzystów

23.04.06, 23:38
Widać jak miasto podchodzi do tego tematu jak i do rowerzystów ogółem :-/

W całym cywilizowanym świecie propaguje się zdrowy tryb życia i namawia
mieszkańców miast do przesiadki na rowery, a u nas wszystko się zlewa, aby
później obudzić się z przysłowiową ręką w nocniku, 20 lat za Europą.

Są młodzi ludzie, którzy chcą pomóc w zmianach i wskazać kierunki prac jakie
trzeba wykonać w mieście, aby rowerzystom żyło się lepiej (i zarazem pieszym i
kierowcom), ale niestety ich zapał i chęć do pracy są marnotrawione przez
urzędników :-/

Jakby przyjechała jakaś telewizja, to pewnie dopiero wtedy by się ktoś pojawił
i zapewne mówił coś o planach byleby tylko nie dać plamy, bo przecież ludzie
patrzą...

Urzędnicy obudźcie się i weźcie się w końcu do roboty!! Wymalowanie dwóch
linii na środku Aleji to kwestia jednego dnia, a koszty farb można spokojnie
pokryć zbiórką pieniędzy na jednej z Mas, tylko pozwólice w tym mieście aby
coś się działo i nie blokujcie ambitnych i młodych ludzi, na litość!

• Gość: michal Miasto lekceważy rowerzystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 23:41
      a wiec lepiej jezdzic ulicami i narazac sie na potracenie przez samochod.
      Ostatnio gosc wyjechal mi z uliczki prosto przed rower i jeszcze udawal
      zdziwionego, ze tak szybko jechalem..Z ledwoscia wychamowalem ale niesty
      blotniczek i slupek ma gosc wgnieciony;))
    • Gość: kamil Miasto lekceważy rowerzystów IP: 83.18.161.* 23.04.06, 23:43
      Dla mnie to jest logiczne zeby jezdzic srodkiem Alej (sam tak robie ale o
      mandatach nie wiedzialem)bo jest najbezpieczniej jest odpowiedznio szeroka
      dzieki czemu jest mozliwosc unikniecia tzw. kolizji z pieszym nawierzchnia
      jest rowna co sprzyja przyjemniej jezdzie a jadac obrzerzami to znaczy prawa
      badz lewa strona jest malo miejsca tloczno w kazdej chwili ktos moze
      wyskoczyc z bramy, sklepu prosto pod kola chodniki katastrofa plytu wystaja
      zapadaja sie itp. ja popieram to aby jezdzic srodkiem Aleji bo to jest
      bezpieczne
      • lookas.prv.pl Re: Miasto lekceważy rowerzystów 23.04.06, 23:54
        No to jest logiczne i bezpieczne, ale nie dla naszych urzędników. Przesiadywanie
        tych ośmiu godzin przy biurkach niszczy im mózgi.

Przejazd, tak jak piszesz przez chodniki, jest niemożliwy. Nie chodzi już nawet
        o bramy czy krzywe płyty, ale po prostu fizycznie się nie da przy takich
        tłumach. Jeszcze nigdy się tak nie odważyłem przejeżdżać przez Aleje i nie
        zamierzam tego czynić.

Ulicą jest już łatwiej, co nie znaczy, że łatwo i bezpiecznie. Wręcz przeciwnie
        - szczególnie przez autobusy i ich wyznaczone pasy przy przystankach -
        rowerzyści muszą w sumie jeździc środkiem ulicy, aby jakąś pokonać Aleje - ale
        to jest niebezpieczne, a nie wiem czasem czy niezgodne z prawem, bo powinno się
        trzymać prawej krawędzi jezdni.

Tak czy siak pozostaje środek. Tylko naszym urzędnikom nie może przyjść do
        głowy, po co ci rowerzyści tamtędy jeżdża i po co się tak domagają uznania ich
        racji.

Skoro już się poruszyło temat rowerzystów, to warto przypomnieć stare,
        częstochowskie problemy, m.in. piasek na ścieżkach po zimie czy krzaki na
        promenadzie, które miały być wycięte, a zostały hmm.. wypielęgnowane.

• ulisses_czwa Re: Miasto lekceważy rowerzystów 24.04.06, 00:01
          " Tylko naszym urzędnikom nie może przyjść do
          głowy, po co ci rowerzyści tamtędy jeżdża i po co się tak domagają uznania ich
          racji."

Nie może przyjść do głowy, bo 80% urzędników ostatni raz na rowerze siedziała 20 lat temu :)
          • lookas.prv.pl Re: Miasto lekceważy rowerzystów 24.04.06, 00:12
            Hehe :-) No i od tamtego czasu nic kompletnie nie robią. Chociaż 20 lat temu
            jazda rowerem po mieście na pewno nie była tak uciążliwa jak teraz.

W tych, jak podajesz, 20% jest Pan Leśnikowski, bo widziałem go kilka razy na
            Masie. Fajny gest.. ale co poza tym?

Sezon się zaczął. I zaczną się wątki nt. złych rowerzystów, że Masa blokuje
            miasto itd itd i kółko się zamyka. Tylko najwyższa pora to koło wycentrować.

PS. Ulisses może i masz rację z tymi 80% od rowerów, ale tyle samo nieźle
            wymiata na Ogame.pl, w kulki, umie posługiwać sie internetem, co zauważam często
            na mojej stronie, jak widzę wejścia spod czestochowa.um.gov.pl, a w Zarządzie
            Dróg potrafią też ściągać sporo plików z internetu (kolega mi opowiadał...) :-)
            Nie, to nie jest śmieszne, sorka za ten uśmieszek.

• harry1983 Re: Miasto lekceważy rowerzystów 24.04.06, 02:27
              No i jak zwykle MZD po prostu "dał dupy" bo inaczej się tego nie da nazwać - poważnie sprawę potraktowała tylko Policja w osobie Pana podinsp. Jędraka.
              To się chwali.

MZD pokazał, że ma rowerzystów głęboko w d....
              Tak to właśnie jest - obiecuje się, ustawia spotkania - a potem nikt nie przychodzi, bo po co - urzędnik i tak zawsze ma rację, tyle tylko, że widzi on świat zza biurka, i z reguły nie ma pojęcia jak to w rzeczywistości wygląda - ciekawy jestem, czy Pan Dyrektor K. Augystyn choć raz przejechał się ścieżkami rowerowymi w mieście.

Na spotkaniu poruszałem (w sumie poruszaliśmy) temat promenady - nieśmiertelne krzaki.

Kiedy zaczęły się pierwsze interwencje ok. rok temu - stwierdzono, że nie można ich wyciąć, bo jest okres ochronny na roślinki - krzaki ważniejsze od bezpieczeństwa ludzi (w tym dzieci, których na promenadzie pełno).

Po burzliwej dyskusji na forum, oraz mailach do MZD - coś tam przycięli, co nie zmienia faktu, że dalej nic nie widać.

Do poruszenia było kilka innych kwestii, ale nie dało rady ich poruszyć - bo nie było z kim rozmawiać - bo MZD ma rowerzystów w dupie - i to trzeba powiedzieć jasno i wyraźnie.

Rowerzysta jest traktowany jak 5 letnie dziecko na rowerze z 4 kółkami z mamusią na spacerze - ścieżki są projektowane w debilny sposób, bez przemyślenia, czy choćby zasięgnięcia opinii głównych zainteresowanych - czyli rowerzystów.

Co do Alei, to Policja jest za tym, by rowerzyści jeździli środkiem, i zgodnie z obietnicą P. Jędraka poprze w razie ewentualnych naszych starań taki pomysł.
              Pan podinspektor wspomniał też, że i na promenadę wyśle swoich ludzi celem dokładniejszego przyjrzenia się jak sytuacja wygląda.

To by było tyle moich uwag - następne warsztaty 20 maja - Panie i Panowie - zapraszam, tu trzeba coś zrobić, zmienić - jak nie my, to kto ?
              • Gość: kamil Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: 83.18.161.* 24.04.06, 11:53
                odnoszac sie do wypowiedzi harry1983 odnosnie promenady to to jest racja bo
                krzaczki sa i beda tylko teraz sa dosc dosc niskiie ze nie ma szansy zeby nie
                zobaczyc czy ktos czasem nie wychodzi prosto pod kola a jesli by wycieli
                kompletnie krzaki to mojm zdaniem mialo by negatywny wplyw na jazde rowerem bo
                trzeba by bylo uwazac na kazdym metrze czy napszyklad dziecko siedzace z
                rodzicami na laweczce albo biegajace w okolo nie nie wybiegnie nap[ prosto pod
                kola wiec mojm zdaniem krzaczki lepiej zostawic w spokoju na promenadzie tak
                jak teraz sa a jesli chodzi o aleje to nie zmienieam zdania tak jak napisalem w
                poprzednim swojm poscie
      • ulisses_czwa Re: Miasto lekceważy rowerzystów 23.04.06, 23:57
        Aby MZD zaczął funkcjonować prawidłowo potrzebne jest trzęsienie ziemi... Już sam fakt nieobecności przedstawiciela MZD to znieważający policzek dla tych ludzi i... Policji... I o czym tu w tym mieście dyskutować? Co mozna zrobić wspólnie jak ciągle wszystko jest blokowane przez urzedników... I jeszcze to odkładanie wszystkie "na później" o czym się sam wielokrotnie przekonywałem (choćby nazwa dla stadionu)... Poza tym nie rozumiem zakazu jazdy środkowym pasażem Aleii... Tym bardziej, że Policja nie ma nic przeciwko... Czasami Panie i Panowie urzędnicy trzeba ruszyć się zza biurka i zobaczyć jak miasto wygląda, jakie zwyczaje panują, co można zmienić na lepsze... Z samych kartek niewiele wyczytacie - papier wszystko przyjmie... I do tego jakby doszło jeszcze analityczne myślenie (choćby tych "u góry"), to byłoby wręcz wspaniale...
    • Gość: Pawel Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 00:05
      Ten zakaz to kompletny absurd. Ja zawsze jeździłem i będę jeździł środkiem alej
      i niech mnie złapią ;)
    • Gość: bilder Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: *.dclient.hispeed.ch 24.04.06, 06:09
      Polacy nie gesi maja mercedesy...a rowerami to tylko zebracy....Paranoja....
    • Gość: zzz glupota do kwadratu IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 24.04.06, 06:51
      zakaz jazdy srodkiem aleji to niesamowita glupota. Ktoredy maja jechac
      rowerzysci, chodnikami gdzie pelno ludzi, czy ladowac sie na droge dla
      samochodow gdzie rowezysta spowoduje taki zamet ze szkoda gadac o ile go nie
      rozjada. Glupota w naszym miescie nie zna granic a najciekawsze ze nikt z wladz
      miasta nie chce jej zauwazyc i udaje ze wszystko jest ok.
    • Gość: out Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: *.czest.enion.pl 24.04.06, 07:19
      A już myślałem że będzie trochę lepiej po tym jak zobaczyłem że zamiatają piasek
      na ścieżkach ale widać jak zwykle pomyliłem sie co do władzy. No cóż następnym
      razem wiem na kogo nie głosować i moi znajomi też a to powoli robi sie niezła
      grupa wyborców, oczywiście rodzinę też przekonam żeby na nich już nie głosowali.
    • Gość: Pako Re: Miasto lekceważy pieszych IP: 82.160.8.* 24.04.06, 07:35
      Zastawione samochodami chodniki,samochody znacznie przekraczające dozwoloną
      szybkość w Alejach, pędzący po chodnikach i pasażu dla pieszych w rowerzyści -
      totalny chaos. Czym się kończy zderzenie rowerzysty z pieszym nie trzeba
      tłumaczyć (mam nadzieję), zwłaszcza jeżeli rowerzysta jest, jak to mówią,
      pełnowymiarowy a pieszy starszą osobą lub dzieckiem. Sam znam dwa śmiertelne
      wyniki takich zdarzeń, o dotkliwych urazach wymagających długotrwałego leczenia
      nie wspominając. I co z tego? Nic. Zero.
      Lekceważenie wszelkiego rodzaju przepisów jest w Polsce tak powszechne, że
      żadne zakazy nie pomogą. Jest zakaz? No i co z tego? Co to zmieni?
      • Gość: out Re: Miasto lekceważy pieszych IP: *.czest.enion.pl 24.04.06, 08:12
        Z całym szacunkiem ale skąd znasz te przypadki śmiertelnych zderzeń rowerzystów
        z pieszym? Jedyna możliwość jaka mi przychodzi do głowy to jak downhill'owiec
        jedzie z góry i ktos wlezie mu na szlaku pod koła bo na mieście raczej nie da
        rady (no chyba że wyjątkowy pechowiec i np uderzy głową o krawężnik). Oczywiście
        urazy, złamania itp. to tak ale rower to nie samochód.
    • Gość: Pele Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 08:13
      Typowy przykład głupoty urzedników (brak wyobraźni czy niezyciowość to za lekkie
      i nieadekwatne okreslenie tego zjawiska). Kto miał "przyjemność" przejazdu
      rowerem po chodniku w alejach ten wie że ma to więcej wspólnego z akrobacją
      niźli jazdą a tymczasem po środku dośc ładny asfalt, znacznie rzadziej używany
      przez przechodniów.P a r a n o j a! Czy ja płace podatki po to by ludzie
      opłacani przeze mnie działali na moją szkodę?
      • Gość: Luzik_2005 Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 10:53
        A czy ktoś widział znaki zakazu jazdy rowerem środkiem Aleji? Ja dzisiaj z
        ciekawości popatrzę.
    • Gość: ali Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: *.prio138.trustnet.pl 24.04.06, 08:36
      a ja bede jezdzil srodkiem alei i was tez o to prosze i gowno mi zrobia
      • Gość: Pele Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 08:55
        Lecz tu chodzi o to by móc tamtedy jeździć nie narażając się na stres w związku
        z widokiem panów w mundurach.
        Sam też kiedys na ich widok i nawoływania, bym podjechał(i pewnie pokornie
        przyjął mandat) po prostu zawróciłem, odjechałem i olałem sprawę bo cóż miałem
        zrobić.
    • Gość: Też rowerzysta W zeszłym roku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 11:04
      była na forum sprawa z rowerzystami jeżdżącymi po promenadzie zamiast po ścieżce rowerowej, która tam jest.
      Moim zdaniem rowerzyści nie powinni jeździć środkiem Alej. Przecież od zawsze wszyscy, którzy teraz taki pomysł popierają chcieli wyeliminować ruch kołowy w Alejach i pozostawić je deptakiem dla pieszych i to akurat poieram. To tak sobie myślę, że rowery to też pojazdy kołowe. Dlaczego im ma być wolno a innym nie. Na pewno nie chodzi tylko o to, że rowery nie smrodzą. Skoro nie da się wyeliminować samochodów, to miejsce na środkowym deptaku należy zostawić spacerowiczom a nie rowerzystom.
      • Gość: out Re: W zeszłym roku IP: *.czest.enion.pl 24.04.06, 11:16
        Jeśli poruszasz sprawę jazdy po promenadzie to chyba wiesz też dlaczego
        rowerzyści nie jeżdża tam po ścieżce tylko głównym deptakiem a jeśli nie wiesz
        to sobie tam pojedź i sprawdż na własnym amorze jakość tej ściezki + może przy
        okazji wybiegnie ci dziecko zza krzaków prosto pod twoje koła. Jesli chodzi o
        aleje to przecież nikt nie chce zabierać deptaka pieszym a jedynie kawałek tego
        miejsca. Drogi rowerzysto przejedź się alejami w godzinach szczytu i zobaczymy
        jak szybko stwierdzisz że może środkiem bezpieczniej. Wydzielenie drogi
        rowerowej na deptaku będzie służyło wszystkim jeśli chodzi o bezpieczeństwo, pod
        warunkiem że obie strony będą się trzymać swojej części. Ale coś mi się wydaje
        że twój rower to raczej rdzewieje na balkonie. Hulajnogi i rolki to też pojazdy
        kołowe więc może też po ulicy?
        • Gość: też rowerzysta Re: W zeszłym roku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 12:11
          No w zasadzie się zgadzam, że byłoby bezpieczniej środkowym deptakiem ale jakoś nie przekonuje mnie to, że wszyscy chętni jeździliby tylko po wydzielonej ścieżce. A poza tym kwestia techniczna - gdzie dokładnie byłaby ta wydzielona ścieżka - po lewej czy prawej stronie ? Tak czy inaczej zawsze przy ławkach dla spacerowiczów. No chyba, że na samym środku. No już sam nie wiem. Chyba szwankuje mi wyobraźnia.
          A propos - rower na moim balkonie nie rdzewieje.
          Pozdrawiam.
          • Gość: out Re: W zeszłym roku IP: *.czest.enion.pl 24.04.06, 13:18
            Cieszę się że nie rdzewieje :). Jeśli zrobimy ścieżkę po którejś stronie to
            wystarczy ławki przesunąć poza nią bardziej do środka (+ może zwęźic trochę
            trawnik) i stworzy sie naturalnie oddzielona droga rowerowa. Co do jazdy poza,
            no to od tego jest straż miejska i policja.
            • Gość: kamil Re: W zeszłym roku IP: 83.18.161.* 24.04.06, 13:47
              choc bys chcial przesynac lawki to nie mozna pewnie bedzie bo jak to wygladalo
              lawki na srodku za nimi rowerowa sciezka pielgrzymki mialy by utrudnienia a
              jesli chodzi o trawnik to nie mozna na 100 % poniewaz musi byc zachowana
              bezpieczna odleglosc od drogi. najlepiej jest postawic znak
              droga pieszo-rowerowa(piesi i rowerzyści moga poruszac sie cala szerokoscia
              drogi) i wtedy problem byl by rozwiazany
              • ulisses_czwa Re: W zeszłym roku 24.04.06, 13:51
                @ kamil

wyjąłeś mi to z ust... Byłeś trochę szybszy ;-)
              • Gość: szczepan Re: W zeszłym roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 16:12
                Pielgrzymki to ja ukurat mam ..... miasto jest nasze i my żyjemy w nim cały rok
                a nie pilegrzymi którzy wpadnąraz w roku i to na Jasną Górę, a aleje mają Nam
                sprzyjać !!!!!!!!! mieszkańcom
            • ulisses_czwa Re: Proste rozwiązanie 24.04.06, 13:50
              Moim zdaniem nie ma potrzeby przetsawiać żadnych ławek, skracac trawników, czy malować pasów na środkowym pasażu... Po prostu wyglądałoby to beznadziejnie (biały wymalowany "korytarz wzdłuż całych Alei)... A rozwiązanie wbrew temu co się zastanawiacie jest bardzo proste... Wystarczy postawić znaki symbolizujące drogę dla rowerów i pieszych - tak jak to ma miejsce wzdłuż Al. Niepodległości. Tam też jest taki asfaltowy "pasaż"... Chodza piesi, jeżdżą rowery i nie ma żadnych problemów... Nie słyszałem o wypadkach... Wszystko zalezy od pieszych i rowerzystów - przed wypadkiem nikogo nie uchroni nawet najlepiej wymalowana droga dla rowerów... Piesi i tak będa po niej chodzić, a rowerzyści jeździć poza - to taka częstochowska mentalność... Tu rozwiązanie jak w przypadku Sporego fragmentu Al. Niepodległości jest identyczne... i bardzo tanie...
            • Gość: też rowerzysta Re: W zeszłym roku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 13:54
              Hmmm. Straż miejska i policja. No niby tak ale... zawsze jest jakieś ale.
              Poza tym zwęzić deptak albo trawniczek - to chyba mało prawdopodobne.
              Prędzej to drugie bo przecież pielgrzymki itd.
              Ja niestety nie bardzo wierzę w takie rozwiązanie ale sam mam mieszane odczucia czy to dobre rozwiązanie z tym środkiem. Jednak chyba bardziej się skłaniam ku pieszym spacerowiczom i ich bezpieczeństwu i ich dzieci. Ale też cyklistów.
              Ale pozdrawiam i cieszę się Twoim optmizmem.
              • Gość: Rowerek Re: W zeszłym roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 16:05
                A ja spotkałem mądrego strażnika-stwierdził że jeżeli bedę jechał pasażem nie
                zagrażając pieszym to mniejsze zło niż ryzykować życie jadąc jezdnią:)
                Pozdrawiam.
        • Gość: Jaga Re: W zeszłym roku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.06, 11:30
          bardzo często jeźdzę promenadą.Jeszcze nie udałomi sie nie spotkać
          spacerowiczów na ścieżce rowerowej.Ida nawet z malutkimi dziećmi środkiem
          ścieżki.Na zwróconą szanownej mamusi uwagę, że to niebezpieczne dla jej dziecka
          usłyszałam stek obelg.
          • harry1983 Re: W zeszłym roku 03.05.06, 13:29
            Gość portalu: Jaga napisał(a):

> bardzo często jeźdzę promenadą.Jeszcze nie udałomi sie nie spotkać
            > spacerowiczów na ścieżce rowerowej.Ida nawet z malutkimi dziećmi środkiem
            > ścieżki.Na zwróconą szanownej mamusi uwagę, że to niebezpieczne dla jej dziecka
            >
            > usłyszałam stek obelg.

Masz szczęście, że tylko obelg :D
            Mnie jakiś dziadek z laską czy parasolką gonił, no ale emeryt nie miał tyle pary i po kilku metrach zwątpił :D

A też mu kulturalnie zwróciłem uwagę - od tego czasu robię "efekt dopplera" - działa o wiele lepiej :D
            • Gość: out Re: W zeszłym roku IP: *.czest.enion.pl 04.05.06, 09:35
              Czy ktoś Urzędu w końcu się odezwał? Co z przyszłymi warsztatami?
              • harry1983 Re: W zeszłym roku 04.05.06, 11:20
                Gość portalu: out napisał(a):

> Czy ktoś Urzędu w końcu się odezwał? Co z przyszłymi warsztatami?

Nie wiem jak do innych, ale ja odpowiedzi na mojego maila z MZD nie otrzymalem.
                Warsztaty są 20 maja chyba o 11.
      • Gość: szczepan Re: W zeszłym roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 16:08
        No zakaz ruchu dla rowerów w alejach ajko pojazdów kołowych to już niezła
        przesada, może odrazu wurzucić ludzi na rolkach i Matki z wózkami, to sądopiero
        pojazdy kołowe,
        Gościu zastanów się trochę zanim coś palniesz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!111
      • Gość: MMD Re: W zeszłym roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 19:55
        a ja sądzę że wózki z dziećmi to też pojazdy kołowe - wyplenić!!!
        • harry1983 Mail poszedł. 26.04.06, 01:02
          W związku z moimi wcześniejszymi zapowiedziami, jako, że nikt z MZD się nie wypowiedział, wysłałem maila do Dyrektora Augustyna z prośbą o wyjaśnienia, czemu nas olano.

Mail miał charakter raczej osobisty, wypowiadałem się w swoim imieniu, jako uczestnik spotkania.

Podejrzewam, że odpowiedzi szybko raczej nie dostanę, o ile dostanę ją wogóle - ze swojego doświadczenia w korespondencji z MZD wiem, że czasem na odpowiedź czeka się nawet 3 tygodnie (tak było w przypadku próśb o usunięcie piachu ze ścieżek rok temu, tak przy okazji - na ścieżce w stronę Rakowa są tony piachu)

Pożyjom, uwidimim.
          • harry1983 Re: Mail poszedł. 27.04.06, 12:26
            27 kwietnia, 12:22 - odpowiedzi nadal brak.
            • lookas.prv.pl Re: Mail poszedł. 30.04.06, 18:03
              Trzeba przyznać, że długo im zajmuje ustalanie jakiejś logicznej i spójnej
              wersji wydarzeń.

Może jednak łatwiej by było przyznać się do błędu?

• harry1983 Odpowiedzi nadal brak 30.04.06, 22:04
                30 kwietnia 22:03

Odpowiedzi nadal brak.
                Rzecznik też się nie wypowiedział (mimo prośby w innym wątku) - widać ten wątek jest niewygodny dla władz miasta.

Potwierdza się to co w tytule artykułu.
                • Gość: smerf Re: Odpowiedzi nadal brak IP: *.21.pl / *.21.pl 30.04.06, 22:15
                  "Mniasto" rozmawia z jedynie z "siłom i godnościom osobistom". Jeśli nie
                  zablokujesz skrzyzowania, drogi itd nikt nie traktuje poważnie, wystarczy
                  spojrzeć na nowego wicepremiera. Bez blokady np Sląskiej przy Waszyngtona nikt
                  nie potraktuje poważnie postulatów. Taki kraj. Nic na to nie poradzimy.
                  • harry1983 Re: Odpowiedzi nadal brak 02.05.06, 12:06
                    Proponuje moderatorowi zmienić tytuł wątku na "Miasto ma rowerzystów w d...."
    • segel Re: Miasto lekceważy rowerzystów 24.04.06, 13:57
      Relację ze spotkania słyszałam już w sobotę od jednego z jej młodych uczestników. O spotkaniu informowano na stronie www.czestochowa.pl/aktualnosci, gdzie w nagłówku jest duży napis "Częstochowa to dobre miasto" - i kolejny raz nasuwa się pytanie - dla kogo dobre?

Kolejny raz nasz nieoceniony w chwaleniu zwierzchnika Rzecznik nabrał wody w usta.
      Może wartości władz miejskich nie należy oceniać po uroczystym przecinaniu wstęg na pomnikach i otwieraniu kawałka niedokończonej ulicy? (połączenie Wałów Dwernickiego z ulicą Fieldorfa).

Wydaje mi się, że chwalić należy sie tym, co skończone - nawiasem mówiąc z pomnika też odpadły litery.
      Nie każdemu wszystko się udaje, ale elementarne zasady kultury wymagałyby jednak, żeby się choćby wytłumaczyć z nieobecności - w końcu Ci młodzi ludzie chcą coś robić, chcą żyć w mieście przyjaznym mieszkańcom, a slogany typu "Częstochowa to dobre miasto" albo "Dobre czasy Częstochowy" mogą ich w takiej sytuacji jedynie śmieszyć.
      Oni się postarali, przygotowali zdjęcia, które chcieli przedstawicielom władz miejskich pokazać i chcieli podyskutować, coś podpowiedzieć i czegoś może się dowiedzieć. A władze, niestety się na nich wypięły.

Przypominam, że w zeszłym roku ścieżki rowerowe po zimie zostały uprzątnięte z piachu dopiero po artykule w "Gazecie", kiedy to reporterzy przejechali po nich na rowerach i opisali, co widzieli. A widoki nie były godne chwalenia się.

Za co w takim razie płaci się urzędnikom w naszym "Dobrym Mieście" - może się dowiemy?
      • Gość: out Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: *.czest.enion.pl 24.04.06, 14:48
        Bardzo dobrze to ująłeś, nie potrafiłbym lepiej. Generalnie nasze aleje to
        wyzwanie dla architektów. Kuriozum zrobienia drogi pieszo - rowerowej; moze być
        ale ... generalnie lepsze to niż nic (a może faktycznie najlepsze?).
        Boli to, że młodzi ludzie dobrze się przygotowali a urząd ich olał a może sam
        nie był przygotowany? Wstyd i hańba, mam nadzieję że za parę lat ci młodzi
        wywalą tych starych pierdzieli.
      • Gość: kamil Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: 83.18.161.* 24.04.06, 14:49
        Slowa"Czestochowa to dobre miasto" zostaly wypowiedziane przez Naszego Ojca
        Swietego Jana Pawla II. A powracajac do sciezek rowerowych i skrzyzowania walow
        z fieldorfa to mam wiadomosc powstaje kolejna sciezka rowerowa zdloz fieldorfa
        i walow w strone trasy a wiec co za tym idzie pojedzimy w strone trasy i
        sciezka sie nam skonczy:/ a jeszcze jedno mi sie przypomnialo sciezki
        ktore "juz zostaly oddane" na przebudowanym odcinku fieldorfa sa straszne nie
        dokonczone w jednym miejscu nawet kostka sie tak pozapadala ze szok poprostu
        masakra szkoda gadac ale coz
        • harry1983 Re: Miasto lekceważy rowerzystów 24.04.06, 16:28
          Napisałem posta i komp mi się resetnął - no niech to szlag.... no ale po kolei :

Gość portalu: kamil napisał(a):
          > Slowa"Czestochowa to dobre miasto" zostaly wypowiedziane przez Naszego Ojca
          > Swietego Jana Pawla II

Możliwe, natomiast słowa "Dobre czasy Częstochowy" to już slogan wyborczy innego "świętego" - naszego prezydenta Pana W.

Dobre ? Dla kogo? Dla urzędasów widzących świat zza biurka?
          Na papieże wygląda cacy, gorzej w rzeczywistości.

Co do Promenady - ktoś tu źle zrozumiał - nam nie chodzi o wycięcie całego żywopłotu wzdłuż ścieżki, a jedynie o skrócenie go w niektórych miejscach szczególnie niebezpiecznych - zwłaszcza na wysokości barów przy Iguanie/Panoramie.

Ja zaproponowałem coś takiego : barierki jak przed szkołami,o takim kształcie

--------
          --------

Przejść się da, a prawdopodobieństwo, że dziecko nagle wybiegnie, jest mniejsze niż bez barierek - w połączeniu z lepszą widocznością po skróceniu żywopłotu da to jakiś wymierny efekt - nie rozwiąże to co prawda problemu pieszych na ścieżce, (których tam więcej, niż rowerzystów) natomiast choć trochę poprawi bezpieczeństwo, zwłaszcza dzieci, które są nieprzewidywalne.

Jak ktoś dorosły wchodzi na ścieżkę - to wie na co sie decyduje i musi o tym pamiętać - to tak jak chodzenie pieszo po autostradzie - konsekwencje odpowiedzialnośći przy ewentualnym wypadku prawie zawsze będą po stronie pieszego. Droga dla rowerów jest wyraźnie oznakowana o tak :

www.temex.pl/img/znaki_nakazu/c-13_1000.gif
          Wyszedł też pomysł oznakowania poziomego - farbą na ścieżce szczególnie niebezpiecznych miejsc - aby rowerzysta z daleka widział, że zbliża się do takiego miejsca i zachował szczególną ostrożność - pomysły te spotkały się z aprobatą przedstawiciela Policji, i ma jechać tam ekipa z drógówki by lepiej przyjrzeć się sytuacji.

Może wniosek złożony przez Policję zostanie szybciej (czy też : WOGÓLE) rozpatrzony przez MZD niż wniosek złożony przez samych rowerzystów.

Druga sprawa - aleje.
          Policja popiera projekt możliwości jazdy środkiem, natomiast MZD argumentuje swój sprzeciw mniej więcej tak - "bo jakiś rowerzysta wjedzie w pielgrzymkę"
          Taką informację otrzymał jakiś czas temu jeden z organizatórów spotkania podczas konsultacji związanych z planowaną przebudową Alei NMP.
          Czy to wymaga komentarza ?

Ktoś pisał o tym, że nie ma tam zakazu jazdy na rowerach - no stricte nie, ale jest taki znak :

www.temex.pl/img/znaki_nakazu/c-16_2309.gif
          Co praktycznie jest równoznaczne.

O ile niektórzy zdrowo myślący Policjanci wiedzą, że bezpieczniej jest jechać środkiem a nie po jezdni, to niestety nie da się tego powiedzieć o Straży Miejskiej - ktoś na spotkaniu omawiał przypadek wlepienia mandatu rodzicom dziecka (!), które obok nich jechało na rowerku - a nie może, "bo znak zabrania"
          To już jest przykład na to, że niektórzy mają regulamin zamiast mózgu.

Rowerzyści jak środkiem jeździli tak jeżdzą i jeździć będą - i nawet Policja popiera projekt, aby legalnie tak było - wystarczy postawić taki znak :

www.temex.pl/img/znaki_nakazu/c13-16-pn_1712.gif
          albo raczej taki, bo ten wyżej tyczy się ścieżek o wyznaczonych pasach - tak jak to ma miejsce na ścieżce wzdłuż Alei AK

www.temex.pl/img/znaki_nakazu/13-16-1_1711.gif
          natomiast ten oznacza drogę dla pieszych i rowerzystów bez wyraźnego podziału na pasy.

Nie jestem pewny, czy nie pokręciłem czegoś z tymi znakami - jeśli jest na forum jakiś Policjant z drogówki to prosiłbym o komentarz.

Z drugiej strony odwrotnie niż na Promenadzie - tutaj za ewentualny wypadek/kolizję do odpowiedzialności zostanie pociagnięty rowerzysta - wiedzmy o tym decydując się jechać środkiem.

I jeszcze taki pomysł - wielu rowerzystów jeździ non stop po mieście, natomiast mało kto zjawił się na spotkaniu - jeśli znacie jakieś miejsca, gdzie ścieżki są skonstruowane w sposób debilny, bądź niebezpieczny - róbcie zdjecia i wysyłajcie - harry1983@gazeta.pl a ja to już dalej przekażę organizatorom spotkań.

Może na następnym spotkaniu wreszcie się zjawi ktoś z MZD i będzie można poruszyć parę spraw, przygotowanych już na sobotnie warsztaty - jednak poruszono je jedynie w kwestiach bardziej prawno/formalnych - w dyskusji z podinsp. Jędrakiem - co do kwestii technicznych (które leżą w kompetencjach MZD) - nie dało rady, bo nie było z kim rozmawiać.

I to na razie tyle mojego - a o ile się nie mylę, to MZD podlega chyba pod UM - może więc wypowie się ktoś z MZD lub UM ( i jeśli to będzie Pan Rzecznik Leśnikowski to proszę o zaznaczenie, czy wypowiada się Pan oficjalnie, jako rzecznik, czy też prywatnie, jako forumowicz.)

A wogóle - w piatek 28 o 18 kolejna Masa Krytyczna - zapraszam :)
          • harry1983 Re: Miasto lekceważy rowerzystów 24.04.06, 16:31
            Co do barierek - system mi "wyprostował" i nie widać o co biega - więc to przedstawie tak :
          • Gość: Kamil Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: 83.18.161.* 24.04.06, 16:43
            > Nie jestem pewny, czy nie pokręciłem czegoś z tymi znakami - jeśli jest na
            foru
            > m jakiś Policjant z drogówki to prosiłbym o komentarz.

znaki Ci sie nie pomylily bo juz we wczesniejszum swojm poscie pisalem o tym
            znaku c13/16 ze to najlepsze rozwiazanie a droga sprawa ze straza miejska jak
            mnie pamiec nie myli to dziecko do chyba 8 roku zycia jadace na rowerze
            traktowane jest jako pieszy w mysl przepisow
    • Gość: teral Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 24.04.06, 15:44
      Problemy - nie tylko rowerzystow ale i kierowców skończa się dopiero wtedy w
      naszym miescie , kiedy zniknie z posadki wszechwiedzący wszystko ale
      niereformowalny p. Augustyn
    • Gość: A gdzie I.L. Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 16:38
      Poczekajmy moze Sz. P. Lesnikowski sie ustosunkuje.
    • Gość: Melec DO G.W.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 16:49
      Tam jest błąd w tytule>> jest>> miasto lekceważy rowerzystow<< powinno być>> Wrona lekceważy rowerzystów<< poprawcie to. Od razu bedzie sie lepiej czytac:D
    • Gość: jasiu... A takie ładne hasełko ktoś wymyślił: IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 24.04.06, 17:34
      UCIEKAJ PRZED ZAWAŁEM NA ROWERZE

Niestety, jak mi wiadomo sa dorośli ludzie, którzy nie mieli się jeszcze okazji
      nauczyć na dwóch kółkach jeździć, a teraz się dziwią, że inni domagają się
      swoich podstawowych praw.

W żadnym cywilizowanym mieście na świecie nie spotkałem się z taką ignorancją
      zdrowia, jak w naszej Częstochowie. Wszędzie rower jest uważany, jako niezbędny
      element wypoczynku dla osób, którym brakuje ruchu, bo wykonują pracę umysłową.
      Wszedzie, tylko nie u nas.

Sam poruszam się najczęściej samochodem, ale rower jest dla mnie (w moim wieku)
      bardzo istotny. Pomaga mi w zachowaniu kondycji i ja po prostu lubię na nim
      jeździć. Wstyd, że władze tak poważnego miasta, jakim jest Częstochowa nie
      zauważają problemu i wypinają się na rzeczywiste oczekiwania mieszkańców.

Nie po raz pierwszy się wypinają, ale wybory blisko. Będziemy pamiętać!
    • Gość: Beatka Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: 198.150.162.* 24.04.06, 20:52
      Miasto powinno zezwolic rowerzystom na uzyrkowanie sroda alei...Nie mozemy
      jezdzic po chodnikach, bo przemieszczaja sie nimi ludzie i stwarza to
      niebezpieczenstwo. Jednakze rowerzysci tez chca sie dosta do konkretnych miejsc
      znajdujacych sie w centrum!! Uzywanie jezdni byloby szczytem idiotyzmu, z
      powodu ilosci aut znajdujacych sie tam...Czasem mam wrazenie, ze nasze miasto
      bardziej sie przejmuje tym czy pielgrzymi maja wystarczajaco duzo miejsca, niz
      dobrem swoich mieszkancow!
      • Gość: zły bike Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 18:53
        to jeszcze raz ja wpadłame na genialny pomysł??moze rowerzysci by sie zebrali na
        alejach i krótko mówiąc usuneli zakazy jazdy rowerami albo cos podobnego co wy
        na to??
        • Gość: kamil-lap Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: 83.18.161.* 27.04.06, 22:31
          wiesz usuwanie nic nie da bo tam jako tako nie stoja zakazy tylko znak dloga
          dla pieszych i jak usuniesz znak to ani droga dla rowerow ani dla pieszych :) a
          po za tym to dostal bys jeszcze spory mandacik znajac nasze prawo <lol>
          • Gość: smerf Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: *.21.pl / *.21.pl 27.04.06, 23:07
            Może zaczną remont i problem do zimy sam sią rozwiąże ku radosci ZDM. Jesienią
            na wybory i wybrać, bo samo głosowanie nie wystarczy. Skoro miasto (UM)
            wybrało wariant z parkingiem wzdłuż Alei zamiast np ze scieżką bez ruchu
            samochodowego to może trzeba przewietrzyć UM? Jesień bliżej niz sie wydaje.
            Wybierajmy!
            • harry1983 Re: Miasto lekceważy rowerzystów 28.04.06, 12:03
              28.04.06 12:02 - nadal brak odpowiedzi.

P.S. dzisiaj Masa :)
              • Gość: up Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 17:35
                up
              • kamil-lap Re: Miasto lekceważy rowerzystów 28.04.06, 18:09
                harry1983 napisał:
                > 28.04.06 12:02 - nadal brak odpowiedzi.
                ja tez nie dostalem zadnej odp od MZD mimo to iz wyslalem juz 2 e-maile i nic
                i tak w ramach sciezek rowerowych chyba szykuje sie nam nasrepna sciezka ktora
                urwie sie i koniec z nia ale narazie nie powiem gdzie jak ja zrobia jak musle
                to przeslee foty tylko na jaki adresik moge slac
                pozdrawiam kamil
                • harry1983 Re: Miasto lekceważy rowerzystów 28.04.06, 20:56
                  > to przeslee foty tylko na jaki adresik moge slac

wejdz na www.cfr.kom.pl
                  i poszukaj Konrada - wyslij do niego, on robil prezentacje nt zle zaprojektowanych sciezek w miescie - moze sie przydadza na nastepne spotkanie, o ile ktos z MZD sie pojawi.
    • Gość: ogień Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 20:56
      rzecz jest prosta i sprowadza sie to oczywistego wniosku - urzednicy
      przeswiadceni sa o swej wszechwiedzy i rzyja w przekonaniu ze to oni rzadza.
      Panuje wsrod nich poprostu bizantyjska, sowiecko- carska mentalnosc. Gdy tym
      czasem prawda jest inna . Ich role jest sluzebna wzgledem spoleczestwa i
      poszczegulnych mieskancow tego miasta. Sa od tego by sluchac - jak d.. od ......
      jak papier do d.... Czas im o tym przypomniec!!!
    • Gość: Bicykl Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: *.pl / *.sfc.pl 24.04.06, 21:07
      Bo to jedna aleja? Niech ktoś spróbuje pojechać wzdłuz Okulickiego, szlag
      bierze, co chwila zjazd, zmiana, a czasem i pas dla rowerów się kończy bez
      uprzedzenia i zostaje ten po drugiej stronie. I do tego brak zjazdów do
      włączanie się ze ścieżek na jezdnię - światełka i koniec, formalnie trzeba
      schodzić .
      • Gość: Konrad Maruszczyk Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: 82.160.21.* 24.04.06, 21:36
        W imieniu organizatorów spotkania, dziękujemy wszystkim za miłe słowa pod naszym adresem i bardzo ciezy nas tak duże zainteresowanie tematem. I zapraszamy na najbliższe imprezy kampani "Częstochowska Wiosna Rowerów": 6 maj Majówka Rowerowa Promenada im. Cz. Niemnea i 20 maja spotkanie w Bibliotece Miejskiej godz. 11.00, szukajcie także na mieście garmowej Gazety Częstochowskich Rowerzytsów "Szprycha".

Co do tymczasowych rozwiązań w Alejach dla rowerzystów wsyzko wyjaśnił harry więc nie mam już nic do dodania.
        P.S. w najbliższy Piatek o 18.00 Masa Krytyczna wszystkich zapraszamy.
        • Gość: kamil Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: 83.18.161.* 24.04.06, 21:57
          o przepraszam bardzo zanim hary napisal swoj post to ja juz zdazylem napisac to
          samo co on dokladnie mowiac o wstawieniu znaku c13/16 czyli droga rowerowo
          piesza bo mam wiem ze mozna pogodzic [pieszych z rowezystami bo wtedy idac taka
          droga ja uwazam na pieszego a on na mnie
          • Gość: storima Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: *.d4.club-internet.fr 24.04.06, 22:08
            Gość portalu: kamil napisał(a):
            > ja uwazam na pieszego a on na mnie

Blad i to wielki:)
            W okreslonej sytuacji melanzu pieszych z rowerami to
            prowadzacy rower uwaza, a pieszy moze spacerowac spacernikiem zamyslony.
            Przynajmniej tak jest w cywilizowanych miastach swiata.

Pozdrawiam,
            • Gość: kamil Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: 83.18.161.* 24.04.06, 22:30
              moze zle zrozumialec co ja napisalem jesli stoj znak
              to pieszy i rowezysta maja rowne prawa wiec ja uwazam na niego on ma mnie
              • Gość: Konrad Maruszczyk Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: 82.160.21.* 24.04.06, 22:38
                jesli kogos niedocenilem to bardzo przepraszam...

jesli chodzi o pasaz pieszo-rowerowy oznakowany znakiem c13/16 to pierwszenstow ma na nim pieszy, a wiec rowerzytsa musis przede wsyztskim zwarcac uwage na bezpieczenstwo swoje i pieszych
                oczywisice rozwiazanie z ruchem rowerowym po srodku nie jest idelane, ma ono jedynie charakter tymaczasowy, dopoki na stale nie zmieni sie caly uklad aleii (co an pewno nie nastapi pretko, teraz wydajemy cos kolo 14 mln zl na modernizacje aleii i wszystko zostaje tak jak bylo zmieniaja sie tylko materialy, po prostu bedzie ladniej,a my wciaz bedziemy meczyc sie z tak fatalnym ukladem urbanistycznym centrum naszego miasta).
              • Gość: storima Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: *.d4.club-internet.fr 24.04.06, 22:41
                Kamilu, zrozumialem Ciebie dobrze.
                Raz jeszcze powtorze:
                tego rodzaju melanz, nawet z Twoim znakiem,
                oznacza dokladnie to samo co napisalem ponizej; w cywilizowanych miastach swiata.

• kamil-lap Re: Miasto lekceważy rowerzystów 24.04.06, 22:42
                  przyznaje sie do bledu pomylilem sie sorka masz racje
                  • Gość: storima Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: *.d4.club-internet.fr 24.04.06, 23:07
                    kamil-lap napisał:

> przyznaje sie do bledu pomylilem sie sorka masz racje

Ja nie nazwalem tego bledem.
                    Raczej to jest szczegol w Twoim szerszym ujeciu rozpracowywanym planie;
                    szczegol, ktory prowadzi do rozwiazan pozytywnych.
                    Bledy inspiruja, szczegolami , ktore wadza, aby je usuwac;)

Pozdrawiam,

• storima Re: Miasto lekceważy rowerzystów 24.04.06, 23:16
                      napisalem:
                      Blad i to wielki:)

dodalem emocjonalny symbol:
                      ":)"

Niedojasniona reszte wyjasnilem ponizej;)
                      • kamil-lap Re: Miasto lekceważy rowerzystów 24.04.06, 23:25
                        a jednak padlo slowa blad w Twojej jak i mojej wypowiedzi ale coz juz dzisiaj
                        tyle zazy pisalem posty na forum ze mam dosc ale cieszy mnie jedno ze tyle osob
                        wlaczylo sie w to a tak prawde mowiac w alejach na rowerku to bywam czasami ale
                        jak jestem to mnie szlak trafia z taka jazda dlatego staram sie omijac aleje
                        szerokim lukiem czy to rowerem czy to autem ale mojm zdaniem MZD powinien
                        rozpatrzyc znak c13/16 bylo by to dobre rozwiazanie bo prawde mowiac nie ma
                        innego a pielgrzymki przychodza w sierpniu i to jeszcze w ciago kilku dnia wiec
                        MZD nie powienien sie zaslanias pielgrzymami
                        pozdrawiam Kamil
                        • Gość: storima Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: *.d4.club-internet.fr 25.04.06, 00:23
                          kamil-lap napisał:

> a jednak padlo slowa blad w Twojej wypowiedzi

Kamilu, stad expresem przeslalem wyjasnienie.

Mylac sie jednak, ze opanowalem a i emocjonalna
                          ikonografie forumowych symboli.

Moj to "blad";)

Pozdrawiam,

100rima
              • harry1983 Re: Miasto lekceważy rowerzystów 24.04.06, 23:41
                Kamil : co się będziemy kłocić o kolejność ;)
                Ważne, że wszyscy już wiedzą o co chodzi, natomiast co do znaku

to niestety (i to nam tłumaczył P. Jędrak) przy tak oznakowanej drodze pieszy ma pierwszeństwo przed rowerzystą - wyjaśnił nam to gdy pytałem o to kto jest winny, jeśli pieszy wlezie pod rower i omawialiśmy 4 przypadki - odpowiedzi były takie (nie przytaczam dosłownie, chodzi o sens) :

1) droga oznakowana znakiem
                www.temex.pl/img/znaki_nakazu/c-13_1000.gif
                W większości przypadków winny jest pieszy, gdyż nie powinien się znajdować na tak oznakowanej drodze (nasza kochana ścieżka na promenadzie), jednak czasem zdarza się i tak, że winni są obaj - zasada ograniczonego zaufania - to, że tam nie ma prawa być pieszego nie upoważnia rowerzysty do myślenia w stylu "rozjade go i mi nic nie zrobią"

2) droga oznakowana znakiem
                www.temex.pl/img/znaki_nakazu/c13-16-pn_1712.gif
                (pionowa kreska - ścieżka wzdłuż AK) - rowerzysta ma zachować szczególną ostrożność, ze względu na specyfikę drogi - brak rozgraniczeń jakichkolwiek miedzy pasami - a więc kwestia oceny zdarzenia przez Policjanta - wina może leżeć po jednej i drugiej stronie

3) droga oznakowana znakiem
                to przypadek o którym mówiłem na początku - tu ma pierwszeństwo pieszy - i raczej na korzyść rowerzysty takiego sporu się nie rozstrzygnie.

4) droga oznakwana znakiem
                www.temex.pl/img/znaki_nakazu/c-16_2309.gif
                (Aleje NMP) - tu winny będzie zawsze rowerzysta - i tutaj moim zdaniem pojawia się pewien idiotyzm naszego prawa - bo jeśli pieszy znajdzie się na drodze tylko dla rowerów, to może się zdarzyć tak, że z zasady ograniczonego zaufania wynika, że rowerzysta powinien uważać na takie niespodzianki - natomiast w sytuacji odwrotnej już nie bardzo - nie będzie tłumaczenia, winny będzie rowerzysta.

Jak więc teraz wyjaśnić rodzicom dziecka, które nieświadome niczego wbiega na ścieżkę prosto pod rower, bo rodzice popychają pierdoły w najlepsze zamiast go pilnować, żeby nie zlinczowali rowerzysty za to, że potrącił ich dziecko, jadąc w końcu prawidłowo oznakowaną drogą tylko dla rowerów ? No jak ?

Przypomniałem sobie także jeszcze jeden problem - i znów nieśmiertelna promenada : jak rowerzysta wkracza na pas dla pieszych (bo co za różnica, jak zagęszczenie pieszych takie samo jak na ścieżce rowerowej - tyle, że szerzej, to w razie czego łatwiej wymanewrować) to jest traktowany jak przestępca - zwłaszcza, przez panów ze straży miejskiej - mandaty itd.

Natomiast na pieszych na ścieżce rowerowej służby porządkowe nie reagują - dając tym samym ciche przyzwolenie.

Jak zwykle poszkodowany jest rowerzysta, bo to "wariat, szaleniec" itp itd na zmianę ze stereotypem "5 letnie dziecko na rowerku z mamą na spacerze"

Sprawa jest o tyle poważna, że kulturalne zwrócenie uwagi pieszemu na ścieżce czasem (zdarzyło mi się, a jak) kończy się groźbami ze strony pieszego - jak jeden tatuś i mamusia (na oko może ze 25 lat) którym kiedyś z kolegami zwróciliśmy uwagę, aby nie puszczali dziecka samopas zwłaszcza na ścieżce rowerowej (znów Promenada)

Policja ma się temu przyjrzeć - tak przynajmniej twierdził P. Jędrak.

Jest jeszcze masa spraw do poruszenia - ale to także kwestie techniczne - czyli MZD.

Nadal nikt z tej instytucji się nie wypowiedział, z UM także - no co jest Panowie rzecznicy, dyrektorzy itd - jedynka na UKF-ie to sukces, ale nie z samych sukcesów się rządzenie składa - za porażki też trzeba brać odpowiedzialność i umieć wyjść z nich z twarzą.
                Podkomendni prezydenta dali d... ciała :P i co ? Cisza.

O tym jakoś oficjalnie nikt nie wspomina - czyli co, o urzędnikach mówimy albo dobrze, albo wcale ?

Czekam(y) na wypowiedź i komentarz MZD oraz UM.

Niech to nie będzie odebrane jak groźba : jeśli nikt się nie wypowie w ciągu mniej więcej 24 h wysyłam maila do MZD - z prośbą o oficjalne ustosunkowanie się do zaistniałej w sobotę sytuacji niepojawienia się nikogo z rzeczonej instytucji.

Nasuwa się prosty wniosek : tego typu spotkania mają służyć poprawie bezpieczeństwa zarówno pieszych, jak i rowerzystów - przedstawiciele odpowiednich instytucji (poza Policją, która podeszła do sprawy poważnie przysyłając swojego przedstawiciela) wykazali, że zwisa im to i mają nas po prostu w d.... - bo sami wiedzą lepiej "a gó..arzom się w końcu znudzi" - bo tak się traktuje jakąkolwiek inicjatywę, która nie jest zgodna z koncepcją miłościwie nam panujących (vide konsultacja projektu przebudowy Alej - mimo zaopiniowania przez zespół konsultacyjny (która to opinia miała na celu zalegalizowanie ruchu rowerzystów środkiem Alei) nikt się tą opnią nie przejął - i nic się nie zmieni - ale urzędnicy są kryci "bo my podjęliśmy rozmowy")

W imieniu swoim a także osób obecnych na spotkaniu żądam wyjaśnienia - skoro zostaliśmy olani, to chcielibyśmy się chociaż dowiedzieć dlaczego.
                • kamil-lap Re: Miasto lekceważy rowerzystów 24.04.06, 23:46
                  wlasnie przed chwila wyslalem do mzd maila z pytaniem czy pojawi sie ktos na
                  nastepnym spotkaniu i czy jest mozliwosc ustaiwenia znaku c13/16 w alejach
                  poczekam teraz na odp i jak sie pojawi to przesle ja na forum
                  pozdrawiam i mykma spac bo jutro szkolka:P
                  • harry1983 Re: Miasto lekceważy rowerzystów 24.04.06, 23:57
                    kamil-lap napisał:

> wlasnie przed chwila wyslalem do mzd maila z pytaniem czy pojawi sie ktos na
                    > nastepnym spotkaniu

Spoko, ale najpierw niech się ustosunkują do tego dlaczego nie było ich w sobotę.

> i czy jest mozliwosc ustaiwenia znaku c13/16 w alejach

To ja Ci już teraz powiem co Ci odpiszą (o ile wogóle odpiszą) - będzie to mniej więcej coś takiego :

"w chwili obecnej nie ma takiej możliwości gdyż bla bla bla pielgrzymi bla bla bla bezpieczeństwo pieszych bla bla bla remont alei bla bla bla"

Ciekawe, czy się wiele pomyliłem ? :P
    • Gość: out Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: *.czest.enion.pl 25.04.06, 07:18
      A może przedstawmy projekt pomnika przy ścieżce rowerowej wtedy napewno nawet
      sam prezydent będzie za :)). Po raz kolejny okazało się że pan Leśnikowski niby
      wyjaśnia sprawy na forum ale tylko te które są mu na rękę. Do d.. z takim
      rzecznikiem który nie umie wyjasnić sprawy niewygodnej, chociaż ziężko by mu
      było powiedziec czemu urzędas ma głęboko w ... sprawy obywateli którym służy.
      Może wystarczy słowo przepraszam za błąd? Przechodzi cos takiego przez gardło
      urzędasa?
    • yamaneko Re: Miasto lekceważy rowerzystów 25.04.06, 08:53
      Urzędnicy jak nas olewali, tak nadal to czynią !
      ...jakoś bowiem nie widzę Szanownego Pana Rzecznika wypowiadającego się w tym
      wątku ! :-(

A jest jeszcze jedna sprawa - dlaczego straż miejska nie upomina piszych
      spacerujących po ścieżkach rowerowych, a skupia się jedynie na rowerzystach ?!

• harry1983 Re: Miasto lekceważy rowerzystów 25.04.06, 11:22
        yamaneko napisał:
        > A jest jeszcze jedna sprawa - dlaczego straż miejska nie upomina piszych
        > spacerujących po ścieżkach rowerowych, a skupia się jedynie na rowerzystach ?!

Poddaliśmy tą sprawe pod rozwagę Policji - mieli się temu przyjrzeć.
        Tak przy okazji - skoro miasto lekceważy (a raczej olewa) rowerzystów, a nawet z nimi walczy to trudno się dziwić straży miejskiej, że robi to samo - oni podlegają przecież pod UM (tak samo jak MZD) - Policja ma nad nimi nadzór chyba tylko od strony prawnej.
        • yamaneko Re: Miasto lekceważy rowerzystów 25.04.06, 11:28
          harry1983 napisał:

> Tak przy okazji - skoro miasto lekceważy (a raczej olewa) rowerzystów, a nawet
          > z nimi walczy to trudno się dziwić straży miejskiej, że robi to samo - oni podl
          > egają przecież pod UM (tak samo jak MZD) - Policja ma nad nimi nadzór chyba tyl
          > ko od strony prawnej.

smutne, ale prawdziwe - tylko jak to zmienić ?!
          • Gość: adam Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: 80.54.168.* 25.04.06, 11:41
    • Gość: adam Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: 80.54.168.* 25.04.06, 11:44
      mam pomysł
      a moze by tak zebrac sie przy najlblizszej okazji pod ZDM na rowerkach i troche
      im utrudnic wejscie do pracy czy dojazd samochodem( wiem ze to w stylu
      samoobrony, ale cel uswieca srodki), a jak juz im sie uda wejsc do pracy to
      przez jakis czas pouzywac dzwonka rowerowego...

pozdrawiam
      świezo upieczony rowerowy maniak:)
      • harry1983 Re: Miasto lekceważy rowerzystów 25.04.06, 11:56
        Gość portalu: adam napisał(a):

> mam pomysł
        > a moze by tak zebrac sie przy najlblizszej okazji pod ZDM na rowerkach i troche
        >
        > im utrudnic wejscie do pracy czy dojazd samochodem( wiem ze to w stylu
        > samoobrony, ale cel uswieca srodki), a jak juz im sie uda wejsc do pracy to
        > przez jakis czas pouzywac dzwonka rowerowego...
        >
        > pozdrawiam
        > świezo upieczony rowerowy maniak:)

To może lepiej od razu pod UM ? :D

Na takie radykalne akcje to jeszcze przyjdzie czas - póki co starajmy się coś zmienić "po dobroci" - przy okazji widzę tu sporo ludzi zainteresowanych wątkiem, a na warsztatach znowu bylo max ze 20 osób - przychodzcie na nastepne - na forum to sobie możemy pisać i oleją - pytanie zadane wprost ma większy wydźwięk - miejmy nadzieję, że po artykule w Wyborczej na nastepnym takim spotkaniu pojawią się już przedstawiciele MZD - bo jeśli znów nie przyjdą to sprawa jasna.

Poza tym wybory idą, i sądzę, że Ci co mają prawo głosu o takich akcjach ekipy rządzącej będą pamiętać - tylko nie dajmy się wciągnąć w rozgrywki polityków - nie o to chodzi - bo potem ktoś kosztem naszych wspólnych wysiłków zajmie ciepłą posadkę a potem znowu wypnie się na nas.

Miasto to obywatele, a nie zgraja urzędasów, to my mamy wpływ na to, kto jest u władzy, pamiętajmy o tym.

Szkoda, że u nas w mieście, jak i wogóle w Polsce nie działa się zgodnie z zasadą "właściwy człowiek na właściwym miejscu".

Ponawiam prośbę o wypowiedzi UM i MZD.
        • Gość: storima Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: *.d4.club-internet.fr 25.04.06, 12:09
          Jesli poszukuje sie partnerskich stosunkow, to nie na zasadzie slownictwa typu
          "urzedasy" itd. Skoro praktykujecie dzialania spoleczenstwa obywatelskiego to
          warto przyjac najlepsze jego wzory a nie identyfikowac sie z pospolstwem.
          Mnie bardzo sie podobal byly szef Masy, Mateusz. Duzo dla Was zdzialal, gosc z
          kultura i klasa.
          • harry1983 Re: Miasto lekceważy rowerzystów 25.04.06, 12:22
            Gość portalu: storima napisał:

> Jesli poszukuje sie partnerskich stosunkow, to nie na zasadzie slownictwa typu
            > "urzedasy"

Storima - ja Cię rozumiem, w sumie masz rację, ale czasem warto użyć prowokacji, by ktoś na forum się pojawił - ja osobiście nie działam w Porozumieniu, ale jeśli chodzi o sprawy rowerzystów to zawsze walczyłem po tej samej stronie - robię to tak hobbystycznie - sporo jeżdzę i stan ścieżek woła o pomstę do nieba.

Na spotkaniach byłem. W tą sobote też. Nikogo z MZD nie było - to są partnerskie stosunki ?

Organizatorzy zapraszali, potem potwierdzali telefonicznie, w koncu przed spotkaniem dzwonili z pytaniem czy ktos sie pojawi i otrzymali odpowiedz, ze ktos ma przyjsc - i co ?

I olano nas. Jak z takimi ludzmi gadać po ludzku?
            Mateusz dużo zdziałał, owszem, ale to były sprawy głównie Masy Krytycznej, choć i były inne inicjatywy i to się bardzo chwali - teraz jego sprawy przejęli inni i doszły także nowe.

Na temat Promenady i sytuacji tam dyskusja się ciągnie od ponad roku - i nic, troszke przycięte krzaki "na odczep się" nie załatwią sprawy - chcieliśmy porozmawiać, pokazać - ludzie porobili nawet zdjęcia gdzie wszystko ładnie widać - nie było z kim rozmawiać na ten temat - jedynie Policja przyjrzy się temu od strony bezpieczeństwa, natomiast w kwestiach technicznych to już MZD.

A siłą ich nie możemy zmusić do przyjścia - jednak jak się obiecuje to kultura wymaga się zjawić, a jeśli nie, to choć wyjaśnić dlaczego - jak widzisz nikt z MZD ani UM nie pokusił się o choćby jedno słowo wyjaśnienia.

Pozdrawiam.
            • Gość: storima Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: *.d4.club-internet.fr 25.04.06, 12:55
              Mimo, ze jak piszesz zajmujesz sie tym jedynie amatorsko to Twoje projekty
              przedstawiasz na profesjonalnym poziomie. Przejrzyscie wyjasnione. Potrafisz
              takze umiejetnie i oryginalnie poslugiwac sie symbolika graficzna.
              Reszta to tak jak pisalem. Dzialaj rowijajac sie w oparciu o najlepsze wzorce.
              A z ta nieusprawiedliwiona nieobecnoscia przedstawiciela MZD to mam nadzieje ,
              ze sprawa pozytywnie zostanie wyjasniona.

Pozdrawiam,

storima
              • harry1983 Re: Miasto lekceważy rowerzystów 25.04.06, 13:19
                Wow !
                Storima mnie chwali :)
                Tego jeszcze nie grali - no nie spodziewałem się :D
                Jestem pozytywnie zaskoczony :D

A wracając do sprawy :

Projekty mogą być jak najbardziej profesjonalne, a i tak nie spotkają się z akceptacją urzędników.

Ekipa z Porozumienia Na Rzecz Przyjaznego Miasta konsultowała projekt przebudowy Alej - fajnie, miasto pokazało, że jest otwarte na propozycje.

Czy aby na pewno ?

Mimo opinii Porozumienia mocno popartej głosem rowerzystów (bo większość jest za tym aby w alejach wprowadzić ruch rowerów) w Alejach nic się nie zmieni, będzie tylko nowa nawierzchnia, nowe materiały itd - z tego co pamiętam chyba tylko stojaki na rowery w paru miejscach w Alejach udało się wywalczyć, ale jak dla mnie, i sądzę, że sporej grupy rowerzystów - to za mało.

Niestety - nasze głosy mogą być brane pod uwagę, póki nic jeszcze nie jest robione - bo jak już zrobią remont, to bedzie za późno.
                Stąd taka ożywiona dyskusja - może jednak mimo wszystko w UM czy MZD jest ktoś kto trzeźwo i realnie myśli i weźmie pod uwagę głos głównych zainteresowanych, oraz będzie skłonny do współpracy - jest ktoś taki ?

Jest koncepcja rozbudowy infrastruktury rowerowej, chłopaki z porozumienia mieli wersję elektroniczną zamieścić gdzieś na swojej stronie, czy tez na cfr-ze (www.cfr.kom.pl - Częstochowskie Forum Rowerowe) - jest w niej podobno (wiem od Konrada, jeszcze nie czytałem, bo to dość grube i mają to tylko w wersji papierowej, a wolę dokładnie, spokojnie przejrzeć w domu)

Dyskusja o Alejach toczy sie od dawna - pierwszy post jest datowany na 22 czerwca - tu jest link

www.cfr.kom.pl/viewtopic.php?t=308&highlight=
                Jakie głosy były na ten temat - to sami poczytajcie, ta dyskusja nie toczy sie od dziś, trwa już dość długo.

Na temat Promenady też już dawno było :

www.cfr.kom.pl/viewtopic.php?t=166&highlight=
                A także i na forum GW :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=22252378
                A puentą na temat dyskusji o Promenadzie jest ostatni post wątku.

To są 2 tematy przewodnie tych spotkań, jest jeszcze masa innych - tego się nie zrobi na raz, zobaczcie ile to się ciągnie i ile to trwa - ale ważne, że ktoś coś robi.

Pozdrawiam.
                • Gość: bon Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 17:40
                  koszmarny jest nowo powstaly kawalek sciezki rowerowej przy kortach kolo Jasnej
                  Gory, sciezka jest bardzo waska, wcisnieta na sile, z jednje strony skarpa z
                  drugiej drzewo, w dodatku skreca, nie widac czy ktos nadjezdza naprzeciw, jak
                  mozna zrobic taka durnote? gdzie autor tego pomyslu mial wtedy glowe? w ubikacji?
          • mateusz_lewandowski Re: Miasto lekceważy rowerzystów 25.04.06, 15:48
            Dziękuję za miłe słowa, uważam że mogłem zrobić więcej ale początki są zawsze
            trudne. Ale i tak nie było źle. Teraz trzymam kciuki za Łukasza i Konrada, mam
            nadzieję że godnie wykorzystają to całe zamieszanie, przez co "zachęcą"
            urzędników do pracy. Pozdrawiam!!
    • Gość: jasiu... Zamiast puenty - ze strony www.tadeuszwrona.pl IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 25.04.06, 14:52
      Prezydent Częstochowy Tadeusz Wrona oraz przedstawiciele organizacji
      proekologicznych rozpoczęli dziś kampanię społeczną, której celem jest
      wszechstronna promocja roweru jako wygodnego, taniego i przyjaznego środowisku
      środka transportu w mieście, pod nazwą „Częstochowska Wiosna Rowerów.”

wiadomość z 24 marca www.tadeuszwrona.pl/index.php?dzial=aktualnosci

Miejmy nadzieję, ze oficjalne stanowisko w końcu stanie się stanowiskiem
      obowiązującym. Jak wynika z zainteresowania spotkaniem przez osoby z Prezydentem
      pracujące jest to co prawda wysoce mało prawdopodobne, ale... Kto wie?
      • segel Re: Zamiast puenty - ze strony www.tadeuszwrona.p 25.04.06, 16:37
        Zacytuję co smaczniejsze kawałki:

"Staramy się współpracować z młodzieżą, organizujemy razem kampanie prozdrowotne i ekologiczne, razem dyskutujemy nad przebiegiem nowych ścieżek rowerowych w mieście"

"W programie przewidziano spotkania z zaproszonymi gośćmi – aktywistami kampanii rowerowych z innych miast, a także przedstawicielami instytucji odpowiedzialnych za stan infrastruktury rowerowej w mieście (Miejski Zarząd Dróg) oraz bezpieczeństwo ruchu (Policja)"

Było takie staropolskie przysłowie, coś tam było o gębie, o cholewie - pamięta ktoś?
        • kamil-lap Re: miasto lekcewazy 25.04.06, 18:21
          harry1983 napisał:

>To ja Ci już teraz powiem co Ci odpiszą (o ile wogóle odpiszą) - będzie to
          mniej więcej coś takiego :

"w chwili obecnej nie ma takiej możliwości gdyż bla bla bla pielgrzymi bla bla
          bla bezpieczeństwo pieszych bla bla bla remont alei
          bla bla bla"

Ciekawe, czy się wiele pomyliłem ? :P

Jak narazie strzeliles w 10 nic sie nie odezwali ale ja i tak nie popuszcze
          zaraz wysle sobie kolejnego maila do nich :)
          pozdrawiam Kamil

• Gość: Ilona Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: 80.54.169.* 27.04.06, 17:57
      Chciałam sie dowiedzieć na czym polegają warsztaty, które są tu wspominane.
      Problem, o którym również chciałam napisać, to przejazd od, powiedzmy
      energetyka, wzdłuż lini tramwajowej, do dworca pks. Moja praca wymaga ode mnie
      prawie codzienny przejazd tamtedy w godzinach szczytu. Chyba nie muszę pisać co
      to za horror. Nie dość,że koło jest zósemkowane, a wymiana czy naprawa jest
      zbędna,ponieważ za chwile znowu bedzie tak samo (tak jak wiadomo dzieje sie
      przez jazde po calym miescie)(a moze by tak rachunki za naprawe/wymiane
      czegokolwiek w rowerze podrzucic urzednikom i niech placa, w koncu to ich wina),
      poza tym ludzie nie reaguja na dźwięk dzwonka! Czasem trzeba zaczac sie drzec na
      nich, to Cie wyzwa,jaki brak kultury! A np, nie moge jezdzic okrezną drogą,
      gdzie jest spokojniej, bo "czas to pieniadz". Czy z tym tez nic nie zrobia!!!
    • Gość: wkurzyony bike!!!! Re: Miasto lekceważy rowerzystów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 18:45
      smieszy mnie to ze ta durna nasza policja spisuje rowerzystów ktorzy jadą
      środkiem aleji!!a co ulica maja jechac???po tych dziurach zeby pod auto
      wpasc???oczywiscie najlepiej robic zakazy!!zamiast budowac nowe drogi
      rowerowe!!.a jesli juz nie buduja to za przeproszeniem policja niech wsadzi
      morde w kubeł i nie spisuje rowerzystów którzy jadą srodkiem w tym mnie bo juz
      miałem podobna sytułacje tylko na szczescie kazali mi zejsc i prowadzic rower a
      nie płacic!!aha ja jak jezdza jeszcze na tych swoich konikach to niech kupy tez
      zbeiraja jak koń nawali na środku bo ja by ktos z psem szedł i by zrobił kupe
      to odrazu go spiszą!!1TO jest wlaśnie POLSKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!wrrrrrrrrrra
      wlasciwie durnowaci obywatele (z wyjątkami)a wyjątkiem napewno nie jest
      Wrona!!następny piekny lol
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka