Gość: bthrngtrg [...] IP: *.du.simnet.is 16.05.06, 22:38 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kamil-lap Re: Mercedes potrącił troje pieszych pod "Energet 16.05.06, 22:48 nastepna tragedia tylko tym azem nikt nie zginol i to jest pocieszajace:) jeszcze niedawno po wypadku na zawodziu grono osob twierdzilo ze mlody kierowca to zabojca a jednak mialem racje nie wolno piac ze mlody to zabojca bo moldzi dziela sie na tych lepdzych i gorszych tak samo jest z tym dzisiaejszym wypadkiem tylko ze sprawca nie jest mlodym kierowca a wrecz przeciwnie i nikt nie pisze na tyum forum ze osoba z takim doswiadczeniem to morderca ludzie opamietajcie sie to teraz jak tamtemu mlodemu co na zawodziu spowodowal wypadek chcieli niektorzy aby siedzal maks za zabojstwo a ten kierowca powinien wedle tamtej oceny zostac skazany za probe potrojnego zabujstwa poprostu szok:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jim Re: Mercedes potrącił troje pieszych pod "Energet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 14:19 Nie rozumiem! Pijany nie był. To dorosły dojrzały człowiek! 57 lat! Dlaczego wjechał na chodnik?! Na jego mijscu przcież starałbym się uderzyć w lampe lub w inny samochód ale nigdy bym nie wjechał na chodnik widząc że są tam ludzie! Nie mogę tego pojąć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t_gawron Radomsko to gniazdo mafii !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 23:18 Pewnie sie okaze ze zawiodly jednak hamulce. W koncu to znany biznesmen z Radomska. To pewno pedofil, znaczy sie ten, no, pederasta ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HNG Re: Radomsko to gniazdo mafii !!! IP: 195.150.163.* 16.05.06, 23:35 Ja mialem raz przypadek kiedy padly hamulce w aucie. Amerykanski automat, dwupasmowka, 100km/h, jade lewym pasem - 50 m przede mna na moj pas zaczyna wjezdrzac tir wykonujacy manewr wyprzedzania. Dotykam pedalu hamulca i... NIC. Okazalo sie ze w momencie znalazlem sie tuz za Tirem i jedyna mozliwosc to bylo wyprzedzenie go pasem zieleni. Cud ze sie udalo. Potem mialem troche wiecej czasu zeby pomyslec - wlaczylem "neutral" i zaciagalem powoli reczny, az do zatrzymania sie na poboczu. Caly manewr zajal mi okolo kilometra o postarzalem sie o kilkanascie lat. Jestem w stanie sobie wyobrazic ze w miescie po jednym niefortunnym ruchu kierownica w takiej sytuacji laduje w poprzek przejscia dla pieszych. Az strach pomyslec, ale takie rzeczy sie zdarzaja. Cale szczescie nikt w obydwu przypadkach (moim i dzisiejszym) nie zginal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pele Re: Radomsko to gniazdo mafii !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 00:19 Nie porównuj kolego tych dwóch przypadków, przez awarię TWOJEGO auta ryzykowałeś wyłącznie SWOIM zyciem. Ten facet w przypadku awarii hamulców mógł po prostu wjechac w kufer samochodu go poprzedzającego-nie byłaby to krytycznie groźna kolizja zważając że oba auta poruszałyby się w podobnym kierunku. Facet po prostu cwaniakował i po fakcie podał takie durne wytłumaczenie(bo coś w końcu trza powiedzieć by na na wiosze nie zlinczowali). A i w przypadku awarii hamulców jest jeszcze sporo rozwiązań które doświadczony kierowca (sądząc po wieku) potrafiłby wykorzystać w przeciągu tych stuparu metrów by wytracić prędkośc ze 100km/h do niższej(hamowanie silnikiem poprzez gwałtową redukcję-wjazd w przeszkody stałe, ręczny itd.). ten zwyczajnie cwaniakował i się przeliczył(znów wina pieszych że Szefowi przeszkodzili w manewrze). Za taką głupotę trzeba karać baaardzo srogo, nawet za bardzo-by przypadkiem innemu kretynowi nie przyszedł podobny pomysł do głowy-jazda samochodem to nie gra komputerowa-tu potrzebna jest dyscyplina i rozsądek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NHG Re: Radomsko to gniazdo mafii !!! IP: 195.150.163.* 17.05.06, 00:32 Nie do końca. Być może pierwsza reakcja to był odruch - próba uniknięcia uderzenia w samochód poprzedzający. Potem wydarzenia potoczyły się lawinowo i skutki okazały się tragiczne. Fakt - można było zrobić kolizję drogową, ale odruch ominięcia i próby uniknięcia stłuczki posiada chyba każdy kierowca. Zastanówcie się wszyscy jak to mogło wyglądać. Chcesz zachamować - hamulec nie działa - panika - widzisz, że w coś wjeżdrzasz - próba ominięcia z nadzieją, że uniknie się stłuczki - okazuje się, że w promieniu kilu metrów masz grupę przechodniów a auto nie hamuje - uderzasz w latarnie - w miedzyczasie skosiłeś kila osób. To wszystko mogło trwać sekundy i nie było czasu na rozsądną reakcje. Czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zażenowany Re: Radomsko to gniazdo mafii !!! IP: *.hcz.com.pl 17.05.06, 13:57 Czy aby Ty tak szybko potrafisz analizować sytuacje i podejmować właściwe i najlepsze decyzje ? Mogę się założyć, że w takiej sytuacji wiekszość kierowców zachowało by się w identyczny sposób tzn. ucieczką na pas zieleni czy chodnik, gdzie mogą wyhamować lub mogą liczyc, że uda im się ominąć zarówno samochody jak i pieszych. Niestety w pierwszej chwili występuje "instynkt samozachowawczy", który zmusza kierowcę do uczynienia wszystkiego w celu ratowania swojego życia czy tyłka. Oczywiście rozumiem rozgoryczenie osób, które ucierpiały w tym wypadku zarówno fizycznie jak i psychicznie, ale weźcie pod uwagę, że ten kierowca to też tylko człowiek, który mógł podjąć niekoniecznie słuszną decyzję w tej chwili, choć wydająca mu się wtedy najrozsadniejszą. Należy wziąć pod uwage, że uderzenie w auto stojace przed przejściem dla pieszych może także pociągnąć za soba kilka ofiar śmiertelnych na skutek uderzenia i wpadnięcia auta stojącego przed przejściem na pieszych. Po fakcie to każdy jest mądry i wie jak powinni sie zachować inni kierowcy, ale ciekaw jestem kto z Was podjął by prawidłowa decyzję w takiej samej sytuacji, która mogła trwać 1, 2, 3 a może ułamek sekundy ? Łatwo jest teraz gdybać, ale uwierzcie, że w takiej sytuacji kierowcy działaja w stresie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pele Re: Radomsko to gniazdo mafii !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 14:10 Tak czy siak-wybrał najgorszą opcję, w jego rekach przeciez była kierownica-i powinien za to być surowo ukarany. Nieumiejętność radzenia sobie z samochodem nie ujmuje mu nic nic winy. I stąd głosy krytyki wobec tego gościa. A twoje wypowiedzi sugerują że powinno się dziadka jeszcze pogłaskac po głowie-bo przecież taki biedny on-zniszczył sobie autko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MASAKRA Re: Masakra dla niewinnych !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 14:17 NO I MAMY NASTĘPNĄ MASAKRĘ NA NIEWINNYCH PRZECHODNIACH ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dj zenith Re: Mercedes potrącił troje pieszych pod "Energet IP: *.pcz.pl 17.05.06, 01:22 poje..y koles pewnie sie nacpal,bo jakby inaczej takto by nie uciekal.Zawsze mogl zjechac na pobocze ale myslal,ze gra w jakas gre!!!Szkoda mi tych ludz rownie dobrze moglo to trafic na mnie bo chodze tedy prawie codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filtron Re: Mercedes potrącił troje pieszych pod "Energet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 07:34 hmm na przejsciu dla pieszych strach stac bo moga cie potracic,idac chodnikiem tez cie moga potracic,to moze zaczniemy sie uczyc nauki latania?? Z powodu ostatniej tragedii, która wstrząsnęła mieszkańcami zarówno Częstochowy jak i całej Polski, ale i także ,,stylem” jazdy polskich kierowców chcielibyśmy zaapelowac do mieszkańców o przyjście 23 maja w godzinach między 13 00, a 16 00 na Plac Daszyńskiego, ponieważ odbędzie się manifestacja przeciwko PIRATOM DROGOWYM! Mająca na celu uświadomienie kierowcą niebezpieczeństwa, z którego nie zdają sobie sprawy! Jesli jestes czlowiekiem poprzyj nas obecnoscia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Mercedes potrącił troje pieszych pod "Energet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 08:37 No ok, macie swoją propozycję manifestu Ale ja proponuję taką, aby faktycznie została zauwazona a nie jakąś malutką co to nawet można minąć i nie zauważyć I tak: - rozgłosić w mediach lokalnych o planowanej manifestacji (zaangażowac Gazetę, radia) - włączyc szkoły do manifestacji (dyrektorzy mają moralny obowiązek poprzec inicjatywy walki o bezpieczeństwo młodzieży uczącej się) - niech włączy się samorząd studencki i sprawę zorganizuje wśród studentów - we wszelkich forach tematycznych, stronach www częstochowskich informowac o manifestacji - plakaty informacyjne po mieście rozkleić Ale to wszystko musi zostac zorganizowane prężnie. Ktoś konkretny i mający możliwości dotarcia do ludzi. Ja bym stawiała na współprace Gazety, samorządu studenckiego i Radia. Ale do tego trzeba chęci Chyba nikt nie chce aby te tragedie przeminęły bez echa dając dalsze przyzwolenie na zabijanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harry_man Re: Mercedes potrącił troje pieszych pod "Energet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 09:55 I co? I myślicie, że ta manifestacja w czymkolwiek pomoże?? Kolejna bzdurna zbieranina ludzi którzy chcą się pokazać. Nie wiem jak inaczej to określić biorąc pod uwagę fakt, że te wszystkie manifestacje w niczym nikomu nie pomogą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebenek Re: Mercedes potrącił troje pieszych pod "Energet IP: *.pools.arcor-ip.net 25.05.06, 11:31 Harry, z takimi komentarzami jestes po prostu beznadziejny. oczywiscie ze manifestacja w czyms pomoze. Chocby przez to ze jej uczestnicy beda jezdzili ostrozniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... W sprawie blokowania skrzyń IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 17.05.06, 08:40 na www.motocity.pl/forum/viewtopic.php?t=1035 możemy znaleźć: Mercedes Classe E Możliwe awarie: * Zablokowanie automatycznej skrzyni biegów. * Utrata mocy. A że facet miał refleks szachisty i niekonwencjonalnie zareagował, jadąc po chodniku, to tylko moze wskazywać na jego brak obycia z ruchem w miastach. To nie musiała być ani brawura, ani wewnętrzny speed. Facet po prostu nie umiejąc jeździć, kupił sobie automat (u niego na wsi zadwał egzamin), po awarii którego szukał płotu, na którym wyhamuje. Mercedesy też się psują! Zdecydowanie różny wypadek, od tego z Zawodzia. Tam brawura, tu chyba jednak brak doświadczenia. Chociaż brak wyobraźni i tu i tu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: W sprawie blokowania skrzyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 09:04 Czytając o tym wypadku cały czas się zastanawiam jak zachować się, gdy nawalą hamulce w aucie- wiadomo, jest ręczny- wtedy chyba automatycznie wrzuca się na luz i hamuje.. Sama nie wiem. Może głupie pytanie- ale czy jadąc da się wyjąć kluczyki ze stacyjki? Czy hamowanie silnikiem, to redukcja biegów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: W sprawie blokowania skrzyń IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 17.05.06, 11:07 W normalnym samochodzie nie ma problemu - wrzucasz dwójkę, powoli puszczasz sprzęgło, spod maski zaczyna się dymić, ale ty zwalniasz. Później jedynka i praktycznie stoisz. Problem jest za to z automatem. Tam nie masz sprzęgła i dlatego biegi włączane są automatycznie. Jesli z jakichśtam powodów zablokuje się bieg to nie masz żadnych szans na wrzucenie luzu, czy wyhamowanie na ręcznym (porównaj masę samochodu, moc silnika i skutecznośc ręcznego). Są ludzie, którzy kupują automaty właśnie dlatego, że mają problemy z koordynacją: gaz-sprzęgło-hamulec. Taki człowiek nie jest w stanie działać racjonalnie w sytuacji, która wystąpiła. On po prostu jedyne, co potrafi, to przełożyć dźwignię w położenie "D" i wciskać gaz i hamulec. Jak się mechanizm zepsuje, to zaczynają się problemy. U nas na kursach nie uczy się jazdy z automatem, a jest to zupełnie inny sposób prowadzenia samochodu. Właśnie ze względu np. na możliwość zablokowania się biegu w automacie. I stąd tragedie. Jeździłem czasem "leniuchami" i bardzo nie lubię tego napędu. zawsze wiem, że to ja powinienem decydować o jeździe, a nie jakaś durna elektronika, która, jak pokazuje przykład, potrafi przyczynić się do tragedii. W ostateczności można się rozejrzeć za krzakami - nie drzewem!, bo to najbezpieczniejsze hamowanie w tej sytuacji, ale kto o tym pomyśli? Odpowiedz Link Zgłoś
kubiss Re: W sprawie blokowania skrzyń 17.05.06, 11:39 > Problem jest za to z automatem. Tam nie masz sprzęgła i dlatego biegi włączane > są automatycznie. Jesli z jakichśtam powodów zablokuje się bieg to nie masz > żadnych szans na wrzucenie luzu, czy wyhamowanie na ręcznym Z całym szacunkiem ale w tej kwestii się Jasiu mylisz . Jeżeli z jakichś powodów pedał gazu się "przyklei" do podłogi w automacie to można przełączyć transmisję na neutral [ N ] - gałka do zmiany funkcji nie może się feralnemu kierowcy zablokować . Jeżeli przypadkiem wysiadłyby hamulce to kierowca zdowo myślący przełącza transmisje na literkę [ P ] - tj.całkowita blokada kół wtedy auto powinno stanąć Jeżeli prawdą jest że " Morderca " miał kłopoty z samochodem to raczej podejżewam prblemy z TEMPOMATEM . Może jakiś "Facher" garażysta mu grzebał w elektonice i uszkodził tą właśnie opcje . Jak by nie patrzeć to zdrowo myślący kierowca nie mogący zatrzymać samochodu powinien lądować na tyłach innych samochodów a nie na chodnikach . Ja twierdzę jednak że mu się coś w główce popierniczyło . Wątpię w to żeby przyczyną był automat lub hamulce :-o To główka,główka nawaliła ..... Kubiś PS.Ja od kilku dobrych lat jeżdzę głównie pojazdami z automatyczną skrzynią biegów i jeszcze nigdy mi nie nawaliły ani hamulce ani tempomat . Sytuacja w której auto by się samo rozpędzało i nie chciało stanąć jest wręcz niemożliwa ( chyba że profesjonalny sabotaż ) . Ale to jest raczej niemożliwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: W sprawie blokowania skrzyń IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 17.05.06, 12:08 Aż tak dużo automatem nie jeździłem ale zauważyłem (amerykańska Toyota) że: "P" działa i owszem dopiero po zatrzymaniu samochodu - jak się toczysz, to ci "P", mimo przestawienia tam dźwigni nie wskoczy i samochód dopiero jak stanie, to się zablokuje. "N" - wszystko się zgadza, ale co zrobisz, jeśli coś strzeli w elektronice i nie zadziałają silniczki krokowe (lub hydraulika) i nie wyrzuci ci biegu - czasem może się coś zakleszczyć mechanicznie. Dla człowieka, który w samochodzie nigdy nie używał lewej nogi może to być wielki problem. Moim zdaniem, to wyszarpnięcie kluczyków powinno pomóc (w dizlu też - wyłączy pompę paliwa), ale nie wiem - aż tak dobrze to automatów nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik Sądzić drania jak za zabójstwo z premedytacją ... IP: *.czest.enion.pl 17.05.06, 08:58 Ktoś kto jedzie samochodem chodnikiem prawie 1km a potem rozjeżdza pieszych na przejściu niczym nie może być usprawiedliwony. Apeluję do redakcji, aby GW monitowała przebieg dochodzenia w tej sprawie i informowała czytelników. Znając częstochowskie sądy napewno gość się z tego wywinie, zwłaszcza że jest biznesmenem i to majętnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c12 Re: Sądzić drania jak za zabójstwo z premedytacją IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 17.05.06, 09:17 dziwie sie tylko ze niema jeszcze komentarza do postu.../mala ZSE/...ona by wspólczula rodzinie sprawcy !!! tak jak wspolczula rodzinie zabójcy RADKA !!! istnieje /niepisane/prwao tzw..serii tego mozna sie bylo spodziewac...!!! dla nieodpowiedzialnych uzytkowników dróg jest jedyna kara..!!!/wiadoma!!/.....i NIECH MI NIKT NIE PIEPSZY BZDUR ZE ZABLOKOWALY SIE MU WSZYSTKIE PEDALY!!!!/... MÓZG MU SIE ZABLOKOWAL I TYLE !!! Z TYM SIE ZGODZE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala zse do c 12 IP: *.profiline.pl / *.profiline.pl 17.05.06, 16:02 dla twojej informacji jest tutaj moj kompentarz ale pod innym nickiem bo mam dośc wysłuchiwania twoich bzdur na temat mojej osoby. sory ale kazdy ma prawo do własnej opinii i Ty tego nie zminisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jim Re: Mercedes potrącił troje pieszych pod "Energet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 09:24 Czasami przechdzę tamtędy z moją żoną. Dzięki Bogu, że wtedy nas tam nie było. Szczerzę współczuję ofiarom. W głowie się nie mieści co się stało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Mercedes potrącił troje pieszych pod "Energet IP: 145.253.209.* 17.05.06, 09:30 W Radomsku to normale, że jeździ się po chodnikach, tam jest jedno skrzyżowanie ze światłami, to gdzie mają się buraki nauczyc jeździć!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc blad w oprogramowaniu IP: .2P1D* / 195.124.114.* 17.05.06, 10:12 zanim czlowieka powiesicie sprawdzcie jego wersje, teoretycznie jest mozliwa taka awaria oprogramowania zwlaszcza w mercedesach, badanie w serwisie moze nic nie wykazac, trudno odtworzyc dokladnie takie same warunki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pirx Re: blad w oprogramowaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 10:31 Chwila - moment! Co z tego, że zepsuło mu się auto? To nie ma znaczenia biorąc pod uwagę skutki. Zgodnie z prawem cywilnym posiadacz odpowiada za wszelkie awarie w swoim samochodzie nawet jeżeli nie było jego winy w danej awarii. Mówicie, że mercedesy się psują, a co to obchodzi tego mężczyznę, który jest w stanie krytycznym, co to obchodzi te starsza pania z polamanymi nogami, wreszcie co to obchodzi ta dziewczyne, ktora ma podejrzenie zlamania kregoslupa? Podobnie rzecz się ma z argumentem odruchów. Masz takie odruchy? To licz się z tym, że poniesiesz kare. Ja wole wierzyć, że w takiej sytuacji raczej zaryzykuje wlasne zycie, ze o samochodzie juz nie wspomne, niz zycie niewinnych ludzi. Jesli mialoby byc inaczej to kara by mi sie po prostu należała. Koles twierdzi, ze samochód sam mu przyspieszal - jasne!Z pewnością tak było! Jeszcze pewnie nie chcial skręcać i sam zjechal na chodnik. Spowodować obrażenia (oby nie śmierć) można także nieumyślnie i za nieumyślne przestępstwo pójdzie drań siedzieć, bo mu się bez względu na okoliczności należy za skutki jakie spowodował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: blad w oprogramowaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 12:24 nie rozumiem czemu niektórzy mysla ze jak ze wsi ktos jest to od razu wypadek spowoduje! co ma do tego miejsce zamieszkania- wazniejsze chyba jest doświadczenie w jeżdzeniu i zdrowy rozsadek- a nie to kto gdzie mieszka- w miescie tez sa "niedzielni " kierowcy i szaleńcy drogowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c12 Re: blad w oprogramowaniu IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 17.05.06, 13:07 ale bzdety.....wszystko o awarii/niesprawdoznej/..a o ofiarach nic.....!! gratuluje znajomosci tematu merców.....~~!!!! jutro zaczną blokowac sie ople toyoty beemki i fiaty..!!!albo ..zaczna opadac...-zygnalizatory światel..!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebenek Re: blad w oprogramowaniu IP: *.pools.arcor-ip.net 25.05.06, 11:46 Darek, nie martw sie. To taka przypadlosc "wiesniakow z miasta" ze rozrozniaja kierowcow po pochodzeniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutna to była moja przyjaciółka IP: *.man.czest.pl 19.05.06, 15:15 TA dziweczyna to moja przyjacołka, siedzimy razem w ławce! Wszyscy bardzo za nią tesknimy, ale manifestacja nic nie pomoże!Trudno zabobiec takim wypadkom:( Paulinko wracaj do zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: to była moja przyjaciółka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 15:47 Prawdopodobieństwo całkowitej awarii hamulców w tym samochodzie jest bliskie zeru. Przeraża mnie to że kierowcy z 20 letnim stażem i nawet większym - tak odbija szajba ! Na to nie ma wytłumaczenia . 25 lat dla sprawcy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx ERA 47TG!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 14:04 Nie wierzę w to, że nie mogł sie zatrzymac..... dobrze, że zdjęcie pokazuje jego nr rejestr. powinni jeszcze pokazac jego twarz na pierwszej stronie gazety postawic na palu na placu biegańskiego i zostawic do "dyspozycji" przechodniów na jakies 2-3 godziny... PS. jak by mi sie cos popsulo to pewnie wolal bym sie zatrzymac nawet na jakims drzewie albo lampie pierwszej ktora napotkam na swojej drodze... DO WIEZIENIA!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jim Re: Mercedes potrącił troje pieszych pod "Energet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 14:22 Nie rozumiem! Pijany nie był. To dorosły dojrzały człowiek! 57 lat! Dlaczego wjechał na chodnik?! Na jego mijscu przcież starałbym się uderzyć w lampe lub w inny samochód ale nigdy bym nie wjechał na chodnik widząc że są tam ludzie! Nie mogę tego pojąć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harry_man Do wszystkich oskarżycieli!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 14:30 "Kto z was jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamień!" Odpowiedz Link Zgłoś
kubiss Re: Do wszystkich oskarżycieli!! 17.05.06, 14:34 Gość portalu: Harry_man napisał(a): > "Kto z was jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamień!" Ja rzucam pierwszy , ponieważ nigdy nie potrąciłem człowieka oraz nie jechałem rozpędzony po chodniku potącając przechodniów ..... !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stone Re: Do wszystkich oskarżycieli!! IP: 213.17.200.* 17.05.06, 14:52 A ja się dokładam !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harry_man Re: Do wszystkich oskarżycieli!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 15:12 Chyba próbujecie okłamać samych siebie, bo np. mnie wam się nie uda. Zacznijmy od tego, że nie potrąciłeś nikogo, bo ci się po prostu udało. Założę się, że masz na sumieniu inne przewinienia. Napewno nie raz przekraczałeś prędkość na terenie zabudowanym lub popełniałeś inne wykroczenia. To samo w sobie już jest twoją winą - a, że akurat żadna tragedia przez to się nie stała - uznaj za dobrą wolę Bożą. Gdyby np. nawet przy przepisowej prędkości strzeliła ci opona i nie mogąc opanować samochodu wjechałbyś w tłum ludzi to co? "Na pal gościa i zbiczować??" Nie? A czemu nie? Przecież wziął na siebie odpowiedzialność za to, że jedzie więc wina jest jego. Nie ważne, że szkło leżało na drodze i nie z jego winy doszło do tragedii. Nabić gościa na pal na placu Bieganskiego i niech gnije skurczybyk na oczach ludzi. Gratuluję rozumowania... Nie gadajcie bzdur, że jesteście wszyscy bez winy, bo to najnormalniej w świecie nie prawda!! I nie mam zamiaru tutaj bronić tego kierowcy, bo to nie w moim interesie. Ale wy póki co nie macie prawa go osądzać Po za tym teksty typu "łoooooo, ja jak bym się znalazł w takiej sytuacji to zrobiłbym tak i tak" są conajmniej śmieszne. Ci którzy się tak wypowiadają na 100% nigdy nie znaleźli się w sytuacji zagrożenia i nie mają pojęcia o czym mówią. pozdrawiam i oświecenia życzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snemeis Re: Do wszystkich oskarżycieli!! IP: 82.160.21.* 17.05.06, 14:58 zal czytac opinie ludzi, ktorzy chca skazac czlowieka, ktory ma prawo do obrony. Zastanawiam sie ilu kierowcow klawiaturowych w takiej samej sytuacji potrafiloby wyhamowac. 1 - to ze sie zepsuly hamulce (zablokowala skrzynia, uszkodzil tempomat) jest mozliwe. W takiej sytuacji samochod sam przyspiesza, a zaciagniecie recznego - o ile jest reczny mechaniczny, bo w wielu autach hamulec reczny jest po prostu elektroniczny - niewiele daje (o podobnym przypadku juz kiedys czytalem, dotyczyl on renaulta vel satis). 2- w przypadku calkowitego szoku (jakim pewnie jest nagle przyspieszanie samochodu) mozna sie zatracic i nie wiedziec co sie robi. Facet w wyniku naglego szoku mogl miec omdlenie i sam nie wiem co jeszcze - jednego jestem pewien - NIE WIERZE ze 57 letni czlowiek nagle wjechal na chodnik i zaczal jezdzic po ludziach z wlasnej nieprzymuszonej woli na przyklad w wyniku glebokich urazow spowodowanych gra w GTA... Ludzie poczekajcie do ekspertyzy... i blagam nie wypisujcie jak to Wy w takiej sytuacji wjechalibyscie w mur, plot, inne auta itd ... bo bzdury piszecie - kazdy czlowiek w sytuacji krytycznej postepuje w sposob mniej kontrolowany - nauczenie sie spokoju w sytuacjach zagrozenia zycia wymaga wielu lat cwiczen i nie kazdy moze sie tego nauczyc. Znaczenie latwiej jest sprzed monitora wypisywac jak bym ja zrobil, a znacznie trudniej bedac glownym bohaterem rzeczywiscie sie opanowac i wszystko to zrobic. Nie widzialem tej sytuacji i wspolczuje wszystkim ofiara i ich rodzina, ale wspolczuje takze kierowcy i jego bliskim, bo powtorze jeszcze raz - nie wierze w jego wine. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a {i} IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 15:26 Ten potrącony mężczyzna zmarł na stole operacyjnym.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. [*] [*] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 16:31 Spokój Jego duszy [*] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Do wszystkich oskarżycieli!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 15:32 Proponuje zatem zrobić zrzutkę na remont tego merca by chłop mógł miał czym dalej jeździć, taka tragedia przeca-merc nie tani w naprawie, a już nowszy model... Ech te merce...psują sie na każdym kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snemeis Re: Do wszystkich oskarżycieli!! IP: 82.160.21.* 17.05.06, 15:49 a moze zrzutka dla Ciebie na kurs czytania ze zrozumieniem ?? Wszystkie auta sie psuja, a to ze sepsul sie akurat ten model nie jest wykluczone. A jeli rzeczywiscie sie zepsul ?? Odezwiesz sie na tym forum i przeprosisz ? Przeciez nie mozna kogos skazywac jesli nie zna sie wszystkich przeslanek. Tak sie niestety sklada, ze wszystkie informacje o powaznych bledach elektroniki w samochodach dotycza drozszych modeli - a mercedes i auta francuskie zdecydowanie przoduja w tym rankingu. Legenda bezawaryjnosci mercedesa minela w momencie masowego stosowania komputerow w samochodach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Do wszystkich oskarżycieli!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 15:57 Mam przeprosić gościa że jadąc zepsutym samochodem zmiótł z chodnika trzy osoby? Ja go nie skazuje bo nie ma takich kompetencji-uważam tylko że jakolwiek by się stało-facet nie jest bez winy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Do wszystkich oskarżycieli!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 16:01 Jeszcze jedno-czy jesliby ci taki gośc zmiótł córkę-pomyslałbyś sobie-ech te merce i ich elektronika...? Samochody niczym dynamit-same w sobie nie sa narzedziem zbrodni-stają się nimi w dopiero w wyniku użytkowania przez człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harry_man Re: Do wszystkich oskarżycieli!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 16:25 > Jeszcze jedno-czy jesliby ci taki gośc zmiótł córkę-pomyslałbyś sobie-ech te > merce i ich elektronika...? Gdyby tobie nawaliło auto i zupełnie nie ze swojej winy przejechałabyś komuś dziecko pomyślałabyś - niech mnie nabiją na pal na Biegańskiego, żebym tam zgniła na oczach wszystkich? Twoje rozumowanie działa w obie strony.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Do wszystkich oskarżycieli!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 16:38 Alez ja nikogo nie chce nabijac na pal!!! Odpowiadam tylko za własną opinię a nie za pomysły innych i dyskutuje z jednym rozmówcą a nie ze wszystkimi oponentami. Uważam po prostu ze zganianie na samochód to lekka przesada...no..gdyby jechał on pusty, bez kierowcy-wtedy rozumiem-lecz po to kierowca by nim kierował i wybierał najlepsze rozwiązania w związku z zaistniałymi warunkami-ten wybrał jedną z najgorszych i nie powinno mu się puscić tego płazem(chyba że obca cywizlizacja przejeła nad nim kontrolę) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harry_man Re: Do wszystkich oskarżycieli!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 16:42 Ok, rozumiem - ty napewno wybrałabyś najlepszą opcję w takiej sytuacji ;] Odpowiedz Link Zgłoś
karolina9987 Re: Do wszystkich oskarżycieli!! 17.05.06, 16:45 czy wy macie z tego jakas dzika satysfakcje?? co za roznica co by bylo gdyby??????????!!!!!!!!! jest tragedia?? dajcie juz spokoj albo idzcie na ulice i wykorbcie w pysk pierwszemu lepszemu kierowcy merca!! moze wam ulzy!!:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Do wszystkich oskarżycieli!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 16:49 Sprawiasz wrażenie impertynenta któremu bardziej żal taakiego merca niz tych ludzi którzy teraz męczą się w szpitalu. Zapłacił ci ktoś za taką stronniczość? Nad Hitlerem też płaczesz że miał trudne dzieciństwo i że tak musiał się potem ze sobą męczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harry_man Re: Do wszystkich oskarżycieli!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 17:13 > Sprawiasz wrażenie impertynenta któremu bardziej żal taakiego merca niz tych > ludzi którzy teraz męczą się w szpitalu. Wow, zmusiłaś mnie do użycia słownika wyrazów obcych... nieźle. To czym się posługujesz nosi miano nadinterpretacji lub podobnie - wyolbrzymiania. Ja wyrażam swoje zdanie i biorę pod uwagę wiele możliwych opcji. Oskarżanie mnie o brak współczucia dla osób leżących w szpitalu i przedkładanie stanu samochodu nad ich stan jest śmieszne i nie podważone żadnymi argumentami. No bo konkretnie to która moja wypowiedź o tym świadczy? > Zapłacił ci ktoś za taką stronniczość? Ja jestem stronniczy? Moje zdanie jest prawdopodobnie dużo bardziej obiektywne od twojego, bo ja wiem co to znaczy stanąć w obliczu zagrożenia - siedząc "za kółkiem". Twoje wypowiedzi świadczą jedynie, że ty nie masz o tym zielonego pojęcia. > Nad Hitlerem też płaczesz że miał trudne dzieciństwo i że tak musiał się potem > ze sobą męczyc? Nad Hitlerem, nad Stalinem i innymi Hussein'ami, ale tobie nic do tego - i tak nie zrozumiesz ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Do wszystkich oskarżycieli!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 07:33 Chłopcze-chyba nie wiesz z kim gadasz-wydaje ci się że siedzisz w piaskownicy? Stronniczość i złe podejście do sprawy zdradza każda twoja wypowiedz lecz i tak tego nie zrozumiesz, nie potrafisz wyjść poza swoją subiektywność. Nazwałam cię impertynentem przez zwykłą grzeczność choć takich ludzi nazywa się inaczej-i tych słów w słowniku raczej nie znajdziesz. Zyczę ci byś poznał życie z tej drugiej strony-lecz do tego trzeba najpierw dorosnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebenek Re: Do wszystkich oskarżycieli!! IP: *.pools.arcor-ip.net 25.05.06, 11:52 Impertynencja osobnika Harry, tez smierdzi mi do wysokiego nieba, i mam dziwne przeczucie ze nie jest to bezcelowy subiektywizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snemeis Re: Do wszystkich oskarżycieli!! IP: 82.160.21.* 17.05.06, 16:29 Nie wiem co w takiej sytuacji bym zrobil. Chcialem po prostu zauwazyc, ze kazdy ma prawo do obrony, a zanim nie zostanie uznany za winnego nie nalezy go skazywac. Wiem tylko tyle, ze wspolczesne samochody nie do konca pozwalaja sie prowadzic - sam mam auto naszpikowane elektronika i czesto mam wrazenie, ze samochod momentami jedzie sam (koryguje tor jazdy itp, itd). Zgadzam sie z tym, ze mogl trabic (o ile to bylo mozliwe - ale na 75% jestem przekonany ze bylo), probowac haczyc o krzaki, slupki i inne takie - nie zrobil tego,nie wiem czemu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pirx Re: Do wszystkich oskarżycieli!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 16:07 > Przeciez nie mozna kogos skazywac jesli nie zna sie wszystkich przeslanek. Nie jest tez do konca w porzadku bronic kogos w oparciu o fragmentaryczne przesłanki - nie sądzisz obronco ucisnionych? Mamy konkretne zdarzenie i mamy na jego temat opinie. Kazdy moze sie wypowiedziec, wiec przestan byc taki na maxa w porzadku, bo troche sie zapedziles. 1. facet wiedzial ze ma zrypane auto, a mimo to wsiadl do niego i jechal do warsztatu - chyba mozna znalezc tu jego wine? 2. jechal kilkaset metrow po chodniku i nawet nie trabnal - nie wydaje ci sie, ze trzeba zachowac sie bardzo irracjonalnie zeby tak dzialac? Wkurza mnie taka obrona -że niby nikt z nas nie byl w takiej sytuacji, czlowiek zachowuje sie irracjonalnie w zwiazku z czym jego idiotyczne zachowanie jest usprawiedliwione - guzik prawda!Nikt z was nie jest psychologiem i nikt nie wie jak ten facet kombinowal, wiec na tej samej zasadzie co oskarzac nie ma co tego czlowieka bronic.Mogl probowac zatrzymac sie gdziekolwiek - mogl, nie zatrzymywal sie gdziekolwiek i wjechal w ludzi - wjechal, wiec nie pieprzcie mi tutaj, ze biedny pan jest w pelni usprawiedliwiony. Mam gdzies czy obroncy szanowni wierza mi, ze zachowalbym sie inaczej. Dla mnie wystarczy, ze kazdy kto szanuje innego czlowieka zrobi wszystko, zeby nie zrobic mu krzywdy. Czy pan kierowca zrobil wszystko?...niech te kilkaset metrow ktore przejechal mijajac krzaki slupy itd. odpowie wam na to pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harry_man Re: Do wszystkich oskarżycieli!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 16:32 My tu sobie rozprawiamy na temat tego co mogło doprowadzić do tragedii i w jakim stopniu kierowca jest za to odpowiedzialny, a ty widzisz coś w tym złego? Ja nie próbuję na siłę usprawiedliwiać tego kierowcy, ale denerwuje mnie fakt, że inni widzą tu tylko i wyłącznie jego winę. Wydaje ci się, że 57 letni człowiek który dorobił się kasy, z nudów postanowił sobie urządzić GTA in real i rozpieprzył od tak sobie 5 ludzi? Jeżeli tak ci się wydaje to jeszcze raz się zastanów. Napewno jest odpowiedzialny za to co się stało, ale to jeszcze nie powód, żeby rozprawiać się z nim tak jak to proponują co poniektórzy. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina9987 Re: Do wszystkich oskarżycieli!! 17.05.06, 16:37 poniekad sie zgadzam. ale do jasnej ch... nikt mu nie kazal stową jechac!! ja tamtedy chodze bardzo czesto i tak na prawde to az dziw ze tam co 5 minut nie ma masakry. moze by sie kierowcy-idioci wytlukli wreszcie(niestety pocigajac za soba niewinnych i bezbronnych pieszych) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harry_man Re: Do wszystkich oskarżycieli!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 16:47 > poniekad sie zgadzam. ale do jasnej ch... nikt mu nie kazal stową jechac!! Na to są conajmniej 2 opcje 1. Stówą on jechał z relacji naocznego świadka, który z pewnością odpowiednio wyolbrzymił sprawę. W momencie uderzenia w słup mercedes nie miał więcej niż 15-20km/h co widać po zniszczeniach (niewielkich). Nie sądzę, aby ci ludzie aż tak go wyhamowali ze 100km/h 2. Tak jak wspomniano w artykule, samochód sam zaczął gwałtownie przyśpieszać, chociaż przekręcenie kluczyka w stacyjce załatwiłoby sprawę. Wydaje mi się, że nawet jeśli byłby w szoku miał wystarczająco dużo czasu żeby dojść do właściwych wniosków > moze by sie kierowcy-idioci wytlukli wreszcie Też bym tak chciał, niestety po nich przyjdą następni i następni.... Odpowiedz Link Zgłoś
karolina9987 Re: Do wszystkich oskarżycieli!! 17.05.06, 16:52 na dobra sprawe sama predkosc to jedno a inteligencja kierujacego pojazdem to drugie. jak tak dalej pojdzie to owszem-kierowcy beda sie trzaskac na prawo i lewo a piesi beda mieli jedno wyjscie:skoczyc do sw.piotra po skrzydelka i latac nad chodnikiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Do wszystkich oskarżycieli!! IP: *.man.czest.pl 17.05.06, 23:42 >>Stówą on jechał z relacji naocznego świadka, który z pewnością odpowiednio wyolbrzymił sprawę. W momencie uderzenia w słup mercedes nie miał więcej niż 15-20km/h co widać po zniszczeniach (niewielkich). Nie sądzę, aby ci ludzie aż tak go wyhamowali ze 100km/h chłopcze, byłem tam i moge z pełna odpowiedizalnoscia powiedziec ze 100 to była jego najmniejsza predosć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebenek Do Harrego IP: *.pools.arcor-ip.net 25.05.06, 11:58 Widzisz Harry, a tu cala Twoja wspaniala teoria sie rypla! Ciagle twierdzisz ze nie mozemy obciazac czlowieka, bo nie wiadomo czy nie zawiodla technika. Mowisz o tym ze walnal w slup z predkoscia 15 - 20 km/h, co jest wysoce prawdopodobne zwazajac na uszkodzenie samochodu i prosciutki slup. Sorry, ale przy tej predkosci nie zabija sie osoby, a 4 pozostalych rani, w tym jedna ciezko. Tezy wiec, o niedzialajacych hamulcach i zablokowanej kierownicy mozna miedzy bajki wlozyc. Odpowiedz Link Zgłoś
kkarolka87 Re: Do wszystkich oskarżycieli!! 17.05.06, 20:12 zgadzam sie z toba!!!! jedyny chyba madry ktory zachował rozsadek i nie poszedł z fala tych bezpodstawnych oskarzen!! a zwłaszcza ze ja znam bardziej to własnie auto!! bo tydzien przd wypadniem ten facet był u mojej mamy i tuz na drodze zaczał sie psc- kopciło mu sie spod maski wiec na drugi dzien sholwali go do serwisu...i niby naprawili i zrobili dobry przeglad....wiec!!!! nie wiem kto tu jest winny ale napewno nie ten mezczyzna ktory tez jest w ciezkim stanie psychicznym i nie moze uwierzyc w to co sie stało! a to ze wjechał w tych ludzi to było nieprzewidziane bo jak auto zaczeło wariowac i nabierało predkosci zaciagnał rzeczny ale co to dało nic! przed nim stał TIR wiec myslał ze jak zjedzie na chodnik to zrobi jakas redukcje no niestety nagle pojawili sie ludzie!! ale APEL nie osadzajcie przed eksertyzami auta tego człowieka!! bo dla niego to tez jest ogromne nieszczescie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =R= Re: Do wszystkich oskarżycieli!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 20:23 > ale APEL nie osadzajcie przed eksertyzami auta tego człowieka!! > bo dla niego to tez jest ogromne nieszczescie! Ja tam podzielam Twoje zdanie. Podziwiam, że chce Ci się wdawać jeszcze w dyskusje z niektórymi na forum. Oni wiedzą najlepiej co by zrobili w takiej sytuacji i kto jest winny. Takie społeczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pirx Re: Do wszystkich oskarżycieli!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 21:04 Jeszcze raz powiem - od osądzania jest Sąd. Jeżeli ja mam nie oceniać tego co się zdażyło to wy też tego nie róbcie. Jest jeden niewinny człowiek, który nieżyje i dwie osoby ciężko ranne. Za nieumyslne spowodowanie smierci jest kara, bo to jest przestępstwo jakbyście nie wiedzieli art. 155 kk. Tu nie ma kwestii, że działał umyślnie, ale zabił nieumyślnie dwie osoby i z własnego jako prawnika doświadczenia wiem, że się nie wywinie. Więc prosze - nie przesadzajcie. Patrzymy na ofiary i każdego to boli, że nic nie można zrobić, że niewinny człowiek nie żyje - nie dziwcie się, że złość wszystkich skierowana jest na sprawcę zdarzenia. To jest normalne! Natomiast nie jest normalne wasze tłumaczenie na siłe kierowcy który na Miłość Boską pogina po chodniku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Do wszystkich oskarżycieli!! IP: *.man.czest.pl 17.05.06, 23:29 ja to widziałem, i powiem wam na tym skrzyzowaniu jest tyle przeszkód martwych ze na prawde mniał gdzie sie zatrzymac bo i tak zatrzymał sie na lampie, a co myslał ze zatrzyma sie na mniejscu tam gdzie chciał dojechac, latajacy ludzie w powietrzu to niecodzienna sprawa. a co do kamienia to moge .... znajdzicie najpierw kamień? Odpowiedz Link Zgłoś
karolina9987 Re: Mercedes potrącił troje pieszych pod "Energet 17.05.06, 16:24 wiecie co?? facet jest bez watpienia zbrodniarzem i zasluguje na kary, lincz "spoleczny" etc. ale czy wy sie aby nie zapominacie?? co z tego ze bedziecie dzis czy jutro czy nawet za miesiac rozprawiac na ten temat??!! co wy robicie na codzien wokol wlasnych spraw zeby nie doszlo do najmniejszego nawet cierpienia innej osoby?? czy kiedykolwiek dał ktorys z szanownych doswiadczonych kierowcow w pysk szczeniakowi ktory z piskiem opon ledwo co zatrzymal sie jakims sprzecichem na skrzyzowaniu??!!albo wytargaliscie butelke wina czy fajke gimnazjaliscie stojacemu w bramie i zaprowadziliscie go do szkoly, rodzicow??!! nie!! bo to nie wasza sprawa. wasza to jak sie cos dzieje- poutyskiwac jak popadnie i przejsc do porzadku dziennego. no ewentualnie wyrazic wspolczucie rodzinie ofiar... . co do tych pseudo kierowcow (starszych i mlodych) to jest jedna jedyna recepta:MYYYYSLEEEEC a nie pajacowac. i to zamyka temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c12 Re: Mercedes potrącił troje pieszych pod "Energet IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 17.05.06, 17:08 po 1../primo'/.../malaZSE/...cmoqqqqqq;]......po 2 /primo"/....czy ktos z was...przeprowadzil...oględziny lub ekspertyzę auta/..??? czy qwa...daliscie sie zmanipulowac..????po3 /primo"/....a czy to wazne....- to wszystko..wazne jest to ze jakis pól-debilowaty cement wjechal na chodnik !! i poszargal zycie kilku osobom..../NIECH ZDYCHA W KRYMINALE/... .._______________ AMEN________________________ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Mercedes potrącił troje pieszych pod "Energet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 22:44 mądrze powiedziane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Takeshi To moglem być ja IP: *.trustnet.pl 17.05.06, 17:37 ja tam byłem, przechodzilem przez ostatnie pasy gdy to sie stało. Spieszylio mi sie ale na ostatnich pasach zapalilo mi sie czerwone swiatło. Miałem je przejsc szybko ale zatrzymalem sie a tu nagle on przecial te pasy i potracil ludzi, 10 metrow przedemna :/ gdyby nie to ze stanalem na tym czerwonym to ja bylbym ofiara i bym dzis tego nie pisał... życie jest cenne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: To moglem być ja IP: *.prio138.trustnet.pl 17.05.06, 18:31 no i prosze stalo sie co najgorsze mezczyzna nie zyje a ten sku..*** pewnie nic mu sie nie satlo burak cham i piep*** bydle ze wsi Radomsko myslal ze to wiesc i ze jezdzi sie gdzie popadnie - zaje**** drania kara smierci skoro i on mial "prawo usmiercic"!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Mercedes potrącił troje pieszych pod "Energet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 20:20 Mogłam to być ja... codziennie 4 razy dziennie tamtendy przechodze. widziałam już wiele stłuczek wtym miejscu, ale nigdy takiego wyadku. To się stało praktycznie przed moim oknem. Jeżdżę tam na rolkach, na rowerze, chodzę na spacer z psem. To mogłam być ja... Dziękuje ciągle za to że chodzę już do szkoly w przeciwnym kierunku i nie musze przechodzić przez te beznadziejne światła ... ps a tak wlaściwie to czemu ta sygnalizacja świetla jest tam taka głupia czy ktoś to zauważył... mysle że przez to też może się kiedyś coś komuś stać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W.D. Re: Mercedes potrącił troje pieszych pod "Energet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 23:46 Wielce Szanowny Panie Prezydencie ! To, co w ostatnich latach u nas dzieje się na drogach, uważam, wymaga Pańskiej bezpośredniej interwencji!!! Giną i są okaleczani niewinni ludzie, spacerujący chodnikami. Wilekroć obserwujemy, iż samochody pędzą z naszym mieście z zawrotną szybkością i stwarzają naprewdę niebezpieczną sytuację na drodze. Robi się bardzo niebezpiecznie, a przecież tak Panu zależy na przereklamowanym "dobrym mieście". Pieniądze dla Policji "leżą na drogach", ponieważ co drugi kierowca w Częstochowie jedzie z szybkością ponad 50 km/h. Policja powinna stać na drodze i surowo karać brawurowych i głupich kierowców, którzy nie tylko przekraczają dozwoloną predkość, ale i tych, którzy wykonują manewry popisowe z piskiem opon. To też rozprasza innych użytkowników pojazdów i drogi, stwarza tym samym niebezpieczeństwo na drodze. Mandatu pozwolą Policji uzyskać dodatkowe środki na cel bezpieczeństwa naszego miasta. Wzywamy Pana do natychmiastowej reakcji i zaradenia temu bezprawiu. Z wielką goryczą piszę o tym, ponieważ przed chwilą dowiedziałem się, iż została potrącona i jest w ciężkim stanie 15-letnia córka naszych Przyjaciół. Serce ściska ból, gorycz i bezradność. Tak być nie może i nie powinno ! Należy o tym myśleć, działać i zapobiegać temu złu. Sprawia się wrażenie, iż władze miasta czekają na to, kiedy bieda, co nie daj Boże, przyjdzie bezpośrednio do nich. Prosimy Pana i żądamy, aby kara dosięgłą każdego, kto naraża nasze życie i zdrowie ! Domagamy się błyskawicznej interwencji Policji na drogach ! Kara za winę i nieodpowiedzialność,wg zasad etyki społecznej i chrześcijańskiej, jest jedynym właściwym i przekonywującym środkiem zapobiegawczym rozprzestrzenianiu się zła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Mercedes potrącił troje pieszych pod "Energet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 08:29 Tyle piszecie tutaj o linczowaniu kierowcu... tyle protestujecie... a przyznajcie się czy sami jeżdzicie przepisowo? tu nie trzeba protestów manifestacji...wystarczy ze każdy z nas zdejmie noge z gazu! i nie piszcie już że "mogłem to być ja" bo gdybanie tutaj jest bezsensowne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c12 Re: Mercedes potrącił troje pieszych pod "Energet IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 18.05.06, 09:17 gazeta/artykuł/...-;specjalisci nie znalezli jak dotad zadnych usterk o których mówil kierowca mercedesa i które mogłby byc przyczyna tragedii!!!; ___ wszystko____ !!!! piepszenie bzdur o wspólczuciu dla niego mija sie z celem...jak i piepszenie o przyczynie /zablokowania/...jezdze 20 lat .róznymi markami aut - i nie slyszalem o tym by sie zablokowaly jednoczesnie wszystkie pedały linki.hamulce reczne etc.etc...a jesli nawet JUZ....to rwę na chama dzwignie biegów...na luz..i wyciagam kluczyk...i wale w mur.....albo w cos innego ale nigdy w LUDZI !!! i niech mi nikt nie piepszy ze był w szoku..??? w takich momentach mysli sie szybciej...a nie sapiertala. po chodniku jakw amerykanskim filmie.!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Składak Re: Mercedes potrącił troje pieszych pod "Energet IP: 213.77.91.* 18.05.06, 09:22 Ten wóz to oczywisty SKŁADAK ściągnięty za psie pieniądze z Unii, widać to po kompletacji. Naprawiony pośpiesznie i bylejak. Skutek widzimy. Zapewne nikt nigdy nie udowodni, że zawinił laweciarz łatający auto jak sie da. Wina spada na kierowce, ale może to i dobrze skoro był tak głupi żeby to kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Co za ludzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 17:06 ludzie !! Takiego to skazac na kszesl olektryczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muszka gdybym nie byla na wycieczce bylabym z nia!! IP: 82.160.8.* 18.05.06, 22:01 Dzien po wypadku wrocilam z wycieczki zaraz po wycieczce sie dowiedzialam ze miala wypadek jakos to do mnie nie docieralo na drugi dzien gdy nie bylo jej w szkole gdy zobaczylam te zdiecie i jej szczotka ktora lezy na miejscu wypadku nie moge sie pozbierac;(czekam az sie obudzi zeby ja tylko zobaczyc na chwilke tak za nia tesknie;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred Re: Mercedes potrącił troje pieszych pod "Energet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 22:14 to jest straszne, we wtorek o 13 z placu Daszynskiego wyruszy pochod i bedziemy szli z transporentami, milczaco. Wszyscy, wladze tez niech wyjda i nas podtrzymaja. Pamietaj, to moze sie stac i z toba i z twoim dzieckiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samochod Re: Mercedes potrącił troje pieszych pod "Energet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 22:16 samochody niech zatrabia, aby wyrazic z nami solidarnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re: Mercedes potrącił troje pieszych pod "Energet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 22:20 ... i niech ludzie będą ludźmi, a nie zwierzętami. Zdejmą czapki z głów i na chwilę się zadumają skąd idziemy i dokąd zmierzamy. Droga, która nie prowadzi nas do szczęścia jest drogą bezsensowną i zgubną dla człowieka, ludzkości, całej cywilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość stały Re: Mercedes potrącił troje pieszych pod "Energet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 22:25 Nic sie nie zmieni aż ktoś się weżmie ostro za pensje POLICJI . Za chorobowe dostają tyle samo jakby pracowali!!! Więc "chorują" miesiącami na nasz koszt. Płacę podatki za ich siedzenie na tyłku bo konował na państwowym garnuszku wystawił gliniarzowi zwolnienie na kilka tygodni. Niech Gazeta Wyborcza sprawdzi jak sobie choruje drogówka z Częstochwy??? Same grózliki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siemens Re: Mercedes potrącił troje pieszych pod "Energet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 11:37 wczoraj " spisała" mnie straż miejska za to ze stałam z kolegami i koleżankami na PARKINGU i byliśmy za głośno i jakieś luzaki z bloków zadzwoniły po straż miejską i po policje !!! już wiecie co robi policja i straż miejska ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwiat rozumu Re: Mercedes potrącił troje pieszych pod "Energet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 16:47 Spisała, oby jak najczęściej Cię spisywała, może wyrzekniesz się cwaniactwa i będziesz jeździł spokojnie i uważnie. Odrobinę kultury Panowie i Panie, zwłaszcza na samochodach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfa Rekonstrukcja zdarzeń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 14:34 Po pierwsze, nie było czegoś takiego jak "uszkodzenie elektroniki". Rzeczoznawcy udowodnili ponad wszelką wątpliwość, że samochód był sprawny. Nie powtarzajcie więc w kółko tych głupot zmyślonych przez kierowcę-mordercę. Powód jego zachowania był prosty. Przyjechał do Częstochowy załatwić kilka spraw. Jako przedsiębiorca jest bardzo zabiegany, więc perspektywa stania w kolejnym korku wyprowadziła go z równowagi. W ciągu 20 minut od wjazdu do miasta przejechał raptem przez kilka skrzyżowań. Nie wytrzymał. Stojąc w korku na Jana Pawła II gwałtownie ruszył, skręcił na chodnik i wdepnął "gaz do dechy". Trochę mu ulżyło, ale emocje pozostały. Zobaczył, że ten pomysł wybawił go z oczekiwania w korku. Nie zmiejsza jednak prędkości. Z wyjącym silnikiem przejeżdża po pasach i dalej chodnikiem. Chce za skrzyżowaniem zjechać z powrotem na jezdnię. Niestety, prędkość zbyt duża i traci panowanie nad kierownicą. Potrąca ludzi i uderza w słup. Szok i nagłe otrzeźwienie. Chce uciakać. Ludzie jednak blokują mu drzwi. Przyjeżdża policja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omega Re: Rekonstrukcja zdarzeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 16:51 I jesze. Jak by miał serce i rozum, to by nie uciekał. No i próbował by nawiązać jakiś kontakt z bliskimi poszkodowanych, a tak jest łobuzem i należy go ukarać. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.gazda Re: Mercedes potrącił troje pieszych pod "Energet 26.05.06, 16:14 Gratuluję,pomijając fakt,że kierowca być może był "naćpany" to oddawanie auta do salonu Mercedesa na ekspertyzę "napewno" zaowocuje w pełni obiektywnymi wynikami, bo w końcu każdy szanowany się producent samochodów chce aby jego auta uważane były za niebezpieczne a wręcz zabójcze!!!! brak logiki troszkę no chyba ,ze prace są nadzorowane ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poszkodowana Do tej pory w to nie wierze... IP: *.i-dsl.info 29.07.06, 23:49 To mnie potrącił ten palant od mercedesa. Nie moge wciaz dojsc do siebie nie moge chodzic, ale bede mogla na szczeście. Moje obrazenia: zlamane oby dwie nogi, wybity bark, potłuczone płuca i osierdzie, krwiak na śledzionie, krwiak na mózgu i wstrząśnienie mózgu. Przez tego faceta s*****syna mam pol roku wyciete z życiorysu. Niech go wsadza na dozywocie, bo wiem jak cierpieli moja rodzina i mój chłopak a jak do tej pory cierpi rodzina mężczyzny, który nie żyje a kobieta juz nigdy nie stanie na nogi. Ja nigdy nie mialam niczego zlamanego a teraz nogi i to dwie. Brak mi slow oprocz kary powinni jeszcze mu zabrac prawo jazdy i zeby nigdy nie mogl znowu wyrobić pieprzony baran!!! Odpowiedz Link Zgłoś
paulinka1303 Re: Mercedes potrącił troje pieszych pod "Energet 11.09.06, 11:09 Nadal nie wyzdrowiałam:(:(:( Odpowiedz Link Zgłoś