Dodaj do ulubionych

Powstają plany nowych linii tramwajowych na Błe...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 21:41
Bardzo dobry patent,popieram przedłużenie linii...oby pomysł miał ciąg dalszy
w przyszłości oby w ogóle został zrealizowany jak najszybciej!!
Obserwuj wątek
    • Gość: tata Powstają plany nowych linii tramwajowych na Błe... IP: 80.54.169.* 19.05.06, 21:42
      minimalizm ..... proponuję od razu metro !
      • Gość: xx Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.icis.pcz.pl 19.05.06, 21:53
        KIedys Czestochowa nie miala w ogole linii tarmwajowych i tez pewnie byli tacy
        ktorzy mowili ze tramwaj to jakis pomysl z kosmosu. A jednak on powstal i sie
        sprawdzil.

Przyszlosc nalezy do tych ktorym sie chce.
    • Gość: smerf Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.21.pl / *.21.pl 19.05.06, 21:58
      Czego się nie zrobi przed wyborami! Nawet nowe linie tramwajowe. W porównaniu z
      remontem III Alei to pestka.
      • henryczek-czewa Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B 19.05.06, 22:01
        ja bym wolał zeby za unijną kase miasto najpierw wypiękniało,zeby walczono z urbanistyczną szkaradą. Z komunikacją nie jest tak tragicznie żeby odrazu robićtakei rewolucje
        Może lepiej najpierw rozładowac aleje i przyspieszyc budowe łącznika sobieskiego z zawodziem?to był by dobry impuls dla rozwoju miasta
        • Gość: kierowca Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 22:15
          Niech jeżdzą autobusy tam gdzie już jeżdzą.Ja nie chce na moim osiedlu tramwaju.Ja mam samochód i mi wystarczy i dojeżdzam a korki też omijam bo mam CB radio
          • Gość: dsl Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 22:16
            Ale nie jesteś sam w tym mieście. a zdecydowanie większe grono ludzi woli
            podróżować szybciej w godzinach szczytu tramwajem niż stać w korku i wdychać
            spaliny.
          • Gość: M. Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 22:19
            Ty nie chcesz...Ty masz... Ty masz..
            Ty, Ty i tylko Ty!
            Czyżby egoizm w postaci doskonałej?
            • Gość: mazga Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.my.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 12:54
              stać w korku i wdychać spaliny...tylko że jakoś nie czuję się na siłach
              przesiąść się z klimatyzowanego czytego mojego!auta w którym nie ma niemytych
              spoconych (latem szczególnie) ludzi do pełnego brudu i smrodu tramwaju ,
              dziękuję wolę korek niż śmierdzących żuli i niemyjców - trochę higieny!
          • Gość: Mati Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 23:48
            Popieram Kierowco, ja tam wolę autobusy niż tramwaje i gdyby wycofali autobusy
            na rzecz tramwajów zrezygnowałbym z korzystania z KM w tych dzielnicach.
            • Gość: xw Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 18:42
              To chodź na piechotę, tak jak w XIII wieku. O przepraszam tam byli też konni i furmanki. Polecam!
          • kierowfca Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B 20.05.06, 06:34
            No tak, w Częstochowie ogromnym mieście cieżko przewidzieć korki, więc CB Ci
            się przyda niesamowicie ;)
          • Gość: qq Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 18:41
            Pamiętaj krótkonosie, że nie każdy ma samochód lub chce mieć samochód i nie chce śmierdzieli pod oknami. W Japonii jest 160 mln ludzi, co by było jak każdy miałby tam auto. Jakoś nie bardzo się do tego palą , bo widać ile ludzi jeździ tam np. metrem. Myśl tak dalej , a będziesz jechał do roboty 10km/h , a tramwaj mignie cię nawet nie wiesz kiedy. Powodzenia. Kup sobie najlepiej od razu takiego Mesia jak ten morderca z Radomska. Szkoda mu było sie zatrzymać na drzewie to przyrąbał w ludzi . Bardziej elastyczni.
            • Gość: kierowca Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 21:22
              qq Samochody jeżdzą szybciej niż twoj tramwaj.Ja wole samochód i każdy szanujący człowiek powinien kupić sobie samochód a nie jeździć śmierdzącą komunikacją miejską.Najgorsza w Częstochowie.Wole samochód od trzęsących tramwaji po niezrobionych torach i głupich motorniczych czy kierowców autobusów
              • Gość: Future Underground Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.sc.czest.pl 23.05.06, 00:19
                Módlmy się wszyscy, aby tak się nie stało, bo wtedy będziesz
                stał w kilometrowych korkach codziennie rano jadąc do pracy.
                Myślisz, że posiadając samochód jesteś bardziej dżezi? Nic
                mylniejszego. Pomyśl globalnie, o organizacji całego miasta
                a nie tylko o sobie, wyjdzie to wszystkim na dobre.
            • Gość: Szlaq Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 29.05.06, 14:37
              Heh no bo częstochowa to jak Tokio prawie, kilometrowe korki itp... może by
              metro zbudować?
              szczerze mówiąc to bardziej byłbym za wprowadzeniem autobusów do komunikacji
              nocnej - dojechać na Grabówkę, Kawodrzę albo Błeszno o 12 w nocy MPK się po
              prostu nie da, za to na dojazd w dzień np. na Wrzosowiak nie można narzekać..
      • Gość: xx Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.icis.pcz.pl 20.05.06, 10:41
        Sa rzeczy ponadczasowe. Taki jest interes miasta - rozwoj tramwaju.

Jak wladze nic nie planuja jest zle, jak planuja cos dobrego - tez zle.
        Zdecyduj sie na cos, albo jak nie potrafisz - zamilcz.

Poza tym robia to w tajemnicy wiec argument z wyborami nie pasuje. To
        dziennikarz sie dokopal do tych planow.

Ja zas zapraszam na Plac Bieganskiego - centralny punkt miasta zmienil sie nie
        do poznania. Tak bedzie rowniez wygladala III Aleja.
        • Gość: Forumowicz Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 12:37
          W jakiej tajemnicy, przecież my forumowicze już o tym wiemy!
          Dziennikarz Gazety jak widac tez nie mial problemow zeby sie o tym dowiedziec, a
          moze oni(politycy) chcieli zebysmy wiedzieli (przeciek kontrolowany), przeciez
          zblizają sie wybory!!!
          • Gość: xx Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.icis.pcz.pl 20.05.06, 13:50
            W Polsce nic nie jest tajemnica - sekrety UOP tez wyciekaly :))

• Gość: v Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 18:36
      • Gość: x Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 18:37
        dobrze, że te wybory są , to może coś zrobią. Ciekawe czy tak też myśleli w Elblągu , a ostatnio w Olsztynie (tym na Warmii oczywiście).
      • Gość: AK nie Północ!! IP: 87.239.176.* 27.05.06, 23:15
        Mieszkam na Północy i szczerze mówiac, stanowczo sprzeciwiam się przedłużeniu
        lini tramwajowej aż do Lasku Aniołowskiego. W tej chwili jest to chyba jedyne
        miejsce pełne spokoju, ciszy, przestrzeni, jest gdzie pójść na spacer. Nie
        każda przestrzeń musi być zagospodarowana do końca. Takie miejsca też są
        potrzebne. Zamiast wpychać na siłę między dwupasmówkę linię tramwajową, myślę,
        że lepszym pomysłem byłoby na przykład zainwestowanie (w przyszłości, bo nie
        jest to sprawa pierwszorzędna) w ładny park. Jestem przekonana, że większość
        osób mieszkających w pobliżu dwupasmówki jest podobnego zdania.
    • Gość: zzz a z kad to wiesz ?? IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 19.05.06, 22:25
      a z kad wiesz ze powstaja plany nowych lini tramwajowych i kto je wogole tworzy ??
    • Gość: smerf Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.21.pl / *.21.pl 19.05.06, 22:28
      I jeszcze z ciekawości procesowej któredy od PZU w kierunku Orkana. Kilka dni
      temu zaczęto budowę kościoła, wszędzie stoją bloki, Intermache, stacja
      benzynowa to ma być jakiś slalom tramwajowy?
      • Gość: Future Underground Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.sc.czest.pl 20.05.06, 12:52
        Hmm, przy al. 11 Listopada jest całkiem pokaźny pas zieleni zaraz przy jezdni, spokojnie wystarczy na zbudowanie tam dwutorowej linii tramwajowej. A i przy samej estakadzie też nie powinno być problemów ze zbudowaniem odgałęzienia, zabudowa nie jest aż taka ciasna.
        • Gość: III Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 18:49
          Masz rację!
      • Gość: kościelny Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 18:48
        Nie martw się mochery baaaardzo się cieszą , że sprawnie i szybko przemieszczą się między kościołami. 1)Antoni, 2) kościół przy zajezdni (cholera nie wiem jak się nazywa) 3) kościól przy Gajowej (uwaga j/w) 4) Kościół przy Orkana 5) Kościół na Błesznie (sztuk 2) 60 kościół (od biedy) na Rakowie ((no i może koło stadionu)) 7/8) Kościół na Tetmajera. Wyliczać dalej?
    • Gość: rzulu a inne dzielnice IP: *.filg.uj.edu.pl 19.05.06, 22:32
      nikt nie pomysli o tym zeby puscic linie tranwajowa na stradom, a petle zrobic
      obok szkoly strazackiej. przeciez budowany jest tam hotel a i miejsca na petle
      jest sporo.
      • Gość: we Re: a inne dzielnice IP: 80.54.171.* 19.05.06, 23:10
        JA CHCE NOWE TRAMWAJE A NIE NOWE LINIE :((
        • Gość: xx Re: a inne dzielnice IP: *.icis.pcz.pl 20.05.06, 13:54
          Przy okazji budowy nowych linii pojawia sie nowe tramwaje.
        • Gość: lunch Re: a inne dzielnice IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.05.06, 08:16
          A ja chcę nowe trasy, ale broń Boże nowych wagonów. I co?
      • Gość: szmul Re: a inne dzielnice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 15:26
        jak wybudujesz na stradomiu osiedle blokow to sie zglos :] do domow
        jednorodzinnych nie oplaca sie prowadzic tramwaju :p
        • Gość: ciekawy Re: a inne dzielnice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 18:37
          Próbować połączyć od zachodu Północ - Dedabrystów-Parkitka-Puławskiego (lub
          od Al. Wolności na Trzech Wieszczy ) do PKP Stradom i przez wiadukt w kierunku
          os.Wrzosowiak wzdłuż lini kolejowej i w kierunku Błeszna idalej w kierunku
          starej lini 2
          • kszyszek Re: a inne dzielnice 22.05.06, 23:12
            PUŁASKIEGO, nie Puławskiego !!!! Czy wy się nigdy nie nauczycie?
      • Gość: Konrad Pruciak Re: a inne dzielnice IP: 194.114.147.* 20.05.06, 16:13
        Proponowane przeze mnie odgałęzienie linii tramwajowej: z al. Wolności
        torowiskiem w jezdni ul. Boya-Żeleńskiego, środkiem Boh. Monte Cassino - przy
        modernizacji wiaduktu jego przebudowa, następnie środkiem lub wzdłuż zachodniej
        jezdni ul. Boh. Monte Cassino. Kiedy zostanie ta ulica przedłużona do
        Dźbowskiej, ulica Sabinowska zostanie zdecydowanie odciążona. Zatem tramwaj
        skręcałby w prawo w Jagiellońską, a następnie w lewo w Sabinowską i docierałby
        gdzieś do okolic skrzyżowania Żyzna/Dźbowska, jadąc torowiskiem w jezdni.
        • Gość: Future Underground Re: a inne dzielnice IP: *.sc.czest.pl 20.05.06, 16:44
          Dobry pomysł niby, ale czy się opłaci? Ruch z ul. Sabinowskiej generuje aż taki ruch, by opłacało się prowadzić tam linie tramwajową? No i wszystko zależy od budowy przedłużenia al. Boh. Monte Cassino.
          • Gość: xkx Re: a inne dzielnice IP: *.org / *.org 20.05.06, 20:29
            Uwierze jak zobacze narazie to wszytko palny plany plany plany - które moga sie
            ziscic za lat 20 -30 a moze 40 i to tez nie jest pewne.
      • Gość: ja też bym chciał Re: a inne dzielnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 18:50
        Niestety nie ma tam blokowisk.
    • Gość: Konrad Pruciak Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: 194.114.147.* 19.05.06, 23:16
      Z racji obecnego natłoku zajęć i spraw mniej związanych z komunikacją miejską,
      nie śledziłem ostatnio tego tematu, stąd moje lekkie zdziwienie całą sprawą i
      jednocześnie słowa uznania - zarówno dla Zarządu MPK, jak też dla władz Miasta
      Częstochowy. Tramwaj za kilkadziesiąt lat będzie przypuszczalnie zbawieniem dla
      miejskiego transportu publicznego. Moim zdaniem w Częstochowie powinno docelowo
      istnieć około 8-9 linii tramwajowych, kursujących z częstotliwościami rzędu 15
      minut. Ale to wizja bardzo dalekiej przyszłości, być może sięgającej schyłku
      XXI wieku. Bez względu na priorytety budowy nowych linii (choć przedstawione w
      artykule są dla mnie oczywiste i poprawne), zawsze będę popierał ideę rozwoju
      tego środka transportu w naszym mieście.
      • henryczek-czewa Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B 19.05.06, 23:20
        myśle ze w XXI wieku tramwaje będziemy oglądac w muzeum a rządzić bedzie teleportacja!!:D:P
        • Gość: rbt Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.aosk.czest.pl / 195.117.123.* 19.05.06, 23:33
          no faza! i taka fajna krociutka linia spod dworca ze skretem na kwadratach w
          aleje i trzecia(juz zamknieta dla ruchu aut) aleja pod jasne gore.
          • szczepek1989 Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B 19.05.06, 23:40
            ludzieee!! po cholere linie tramwajowe na błesznie jezeli wystarczy ze jezdzą
            tam autobusy?? Lepiej by było gdyby linie szły przez aleje.!!
            • Gość: Mati Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 23:49
              Właśnie, niech autobusy zostawią tam, gdzie jeżdzą!!
              • Gość: bus Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 18:55
                Pamiętaj, że w/g standartów Unii (podobno do niej należymy) autobus może jeździć 10 lat. Tramwaj pojeździ 30 lat i więcej . Policz sobie na długi dystans , co się opłaca.
            • Gość: morning calm Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.pl / *.net-komp.pl 19.05.06, 23:54
              Dwa kroki w tyl i trzymajmy dystans.
              Podobno tez Czestochowa stara sie o status autonomii, a jesli sie nie uda to o
              przylaczenie do USA jako kolejnego stanu i finansowanie ciagle z Banku Swiatowego.
              Wybory, ach wybory.

Pzdr.
              • Gość: xx Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.icis.pcz.pl 20.05.06, 10:54
                Beda do wygrania duze pieniadze z UE - rowniez na szczeblu ogolnopolskim, nie
                tylko regionalnym.

Kto nie pzrygotuje dobrych wnioskow popartych planami, nie ma zadnych szans na
                ich otrzymanie. Przygotowanie takich wnioskow zajmuje lata.

Dodam ze to nie wladza sie chwali tymi planami, a wrecz trzyma je w tajemnicy.

Po prostu trzeba robic swoje. Tramwaj to spory atut Czestochowy, on juz
                istnieje, wiec ten fakt jest mocnym argumentem w walce o kase. Prawie
                niemozliwe byloby otzrymac kase dla Czestochowy na budowe tramwaju od nowa, ale
                jakas kase na jego utzrymanie i ewentualny rozwoj z pewnoscia otzrymamy.

Takie sa mechanizmy funkcjonowania finansow panstwa, ktore w koncu rozwija sie
                w tempie tych okolo 5 % rocznie. Jedni dostaja wiecej z tej kasym inni mniej,
                ale Czestochowa tez cos dostanie - szczegolnie jesli chodzi o poziom wladz i
                budzetu ogolnopolskiego na ktorym Czestochowa ze swoim 250 tys. potencjalem ma
                swoje znaczace miejsce.

Trzeba tylko walczyc o swoje i miec pzrygotowane wnioski. Ze moze to byc
                skuteczne pokazala chociazby pani Rezpondek, ktora w ostatniej chwili
                wywalczyla 5 mln dla Politechniki. I te pieniadze juz widac w postaci
                modernizacji budynku glownego PCz.
                • Gość: marcyś Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 12:55
                  XXie. Problem w tym że nasz UM nie bardzo potrafi wnioski o fundusze unijne
                  pisać. Cieżko nam się pochwalić jakimś spektakularnym sukcesem. Nawet wniosek o
                  dofinansowanie remontu stadionu miejskiego przepadł ze wzgledy na małe
                  uchybienia formalne. Ale tak niestety jest bo Unia Europejska to nie
                  towarzystwo św. Franciszka. Miejmy tylko nadzieję że tym razem się uda i nie
                  będziemy wykonywać inwestycji miejskich tylko i wyłącznie ze środków własnych.
            • Gość: gazon Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 13:05
              Po cholere linie tramwajowe na Błesznie jeżeli wystarczy ze jezdzą
              tam autobusy?? - pyta forumowicz. To odpowiadam: rzecz nie w tym, by tramwaj
              jechał szybciej przez tę dzielnicę niż autobus, bo na ul. Orkana, Jesiennej,
              czy 11 Listopada korków nigdy nie będzie. Chodzi o SZYBSZY DOJAZD DO
              ŚRÓDMIEŚCIA, czyli tam, gdzie zdąża zdecydowana większość pasażerów. Tłok w al.
              Wojska Polskiego, na Krakowskiej i w samym centrum z roku na rok się zwiększa,
              więc czas jazdy tramwaju na pewno będzie szybszy niż autobusu. Podobnie jest z
              Północą - autobus 24 coraz częściej czeka dwa-trzy cykle zmiany świateł, by
              skręcić z al. AK w al. JP II, po czym traci długie minuty na Warszawskiej (w
              stone przeciwną korkuje się pl. Trzech Krzyży, czyli rondo na Warszawskiej).
              Więc osoba, która pisze, że przedkłada autobusy nad tramwaje musi być rzadkim
              przypadkiem pasjonata stania w korkach i wdychania spalin.
              • Gość: xx Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.icis.pcz.pl 20.05.06, 13:51
                Tramwaje to pzryszlosc transportu miejskiego, a z Bleszna jednak sporo osob
                dojezdza.
              • Gość: Mati Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.06, 12:01
                Tak, ja przedkładam autobusy nad tramwaje, lubię nimi jeździć i wolę się
                przesiąść i jechać autobusem, niż bez przesiadki i tramwajem.
              • Gość: lunch Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.05.06, 08:20
                A ja mieszkam na Północy i jak jadę na al. Pokoju, to się w centrum z tramwaju
                na autobus przesiadam, bo szybciej.
            • Gość: Konrad Pruciak Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: 194.114.147.* 20.05.06, 16:03
              W 2026 roku będziemy świętować 200. rocznicę wytyczenia Alei NMP. Przy tej
              okazji myślałem o definitywnym wycofaniu z naszej reprezentacyjnej arterii
              ruchu samochodów oraz autobusów komunikacji miejskiej. Od Placu Daszyńskiego aż
              do podjasnogórskich parków środkiem skierowałbym torowisko tramwajowe, a w
              miejscach obecnych jezdni i chodników powstałyby eleganckie trotuary. Niestety
              termin wykonania tego przedsięwzięcia jest mało realny, co nie zmienia faktu,
              że moim zdaniem to rozwiązanie jest w pełni uzasadnione i w pewnym momencie
              należy je zastosować. Przy okazji uważam, że ruch kołowy na ulicach
              poprzecznych do Alei NMP powinien zostać utrzymany.

A co do tramwaju na Błesznie - ujmując sprawę krótko: najlepiej zelektryfikować
              i "uszynowić" linię autobusową 27. Przynajmniej w przybliżeniu.
              • Gość: Future Underground Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.sc.czest.pl 20.05.06, 16:37
                Pomysł z wycofaniem ruchu kołowego jest dobry, ale aktualnie
                mało realny. Głównie dlatego, że nie ma za bardzo gdzie skierować
                tego ruchu z alej NMP. W takim wypadku, przydałaby się ulica
                będąca przedłużeniem ul. Orzechowskiego łącząca al. Wolności
                z placem Daszyńskiego (względnie ulicą Ogrodową i Piłsudskiego).
                Trzeba by również podnieść rangę kilku małych uliczek, które będą
                musiały przygotować się na przyjęcie dużo większego ruchu. A co z
                autobusami MPK? Tu już będzie problem. Wypadałoby sensownie
                zaplanować jakiś większy punkt przesiadkowy, który pełniłby funkcje
                taką jak dzisiaj przystanki w drugiej alei na placu bieganskiego.
                Może w okolicy dworca głównego, przy ulicy którą zaplanowałem parę
                linijek wcześniej? Lub gdzieś w miejscu przecięcia ulic Kilińskiego/Dąbrowskiego/al. Kościuszki z alejami? To już będzie wymagało
                sensownego przemyślenia całej sprawy, bo łatwo rozrzucić przystanki
                po całym śródmieściu i sprawić że pasażerowie MPK będą musieli ganiać
                po kilkaset metrów żeby się przesiąść. Liczmy więc na pomysłowość
                urbanistów w naszym mieście, bo to nie jest łatwe zadanie. ;)
                • Gość: Martin Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 17:12
                  Według mnie trzeba wykopać tunele w alejach:

- drogowy pod ulicą Popiełuszki
                  - tramwajowo-drogowy pod Alejami

no i Krakowska powinna być deptakiem, jej funkcje przejeła by DK1.
                  • Gość: Future Underground Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.sc.czest.pl 20.05.06, 22:14
                    Ee, skoro linia tramwajowa ma iść wzdłuż alej to po co pchać inną linię pod spodem? ;) Lepiej już rozjazdy zrobić na górze, a samochody puścić dołem.
      • Gość: michał Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 18:53
        Pozdrawiem Konrad. My wszyscy mamy nadzieję, że choć 2km wybudują. Dobrze, że coś kolwiek myślą. Pozdrów Poznań.
    • Gość: west Plany stare i nowe IP: *.proxy.aol.com / *.proxy.aol.com 20.05.06, 06:00
      Plany rozwoju linii tramwajowej nie są żadną tajemnicą. Problemem jest tylko
      ich realizacja oparta na zdrowym rozsądku.Układ komunikacyjny miasta nie jest
      sprawą koniunkturalną, lecz musi być planowany na dziesieciolecia.
      Gdy budowano dzielnicę Północ, wytyczono Aleję Wyzwolenia, aby po przedłużeniu
      na wschód przecinała Lasek Aniołowski łącząc się z Al. Wojska Polskiego, i
      dając szansę wyjazdu z tej gęsto zaludnionej dzielnicy zarówno w kierunku na
      Katowice, jak i na Warszawę.
      Budowa wymaga wycięcia w lasku pasa zieleni, lecz podczas trwającej ponad 15
      lat dyskusji nikt nie wpadł na pomysł zalesienia lub nadania parkowego
      charakteru niezagospodarowanemu obszarowi w kierunku Gór Kawich. Przez te lata
      mogłyby na tym obszarze wyrosnąć już dość pokaźne drzewa.
      Biegnąc dalej w kierunku wschodnim trasa musiałaby utworzyć dwupoziomowe
      skrzyżowanie z Al. Wojska Polskiego, przecinałaby tereny przemysłowe Aniołowa i
      kolejnym wiaduktem pokonywałaby lini kolejową do Warszawy wpisując się w linię
      ul. Warszawskiej wyprowadzającej dalej ruch z miasta ul. Rędzińską - starą
      trasą w kierunku Radomska, Piotrkowa, Łodzi i Warszawy oraz ul. Częstochowską
      wiodącą do Włoszczowy i Kielc.
      Linia tramwajowa po wydzielonym torowisku powinna dotrzeć do skrzyżowania ulic
      Rędzińskiej i Częstochowskiej, dając szansę rozwoju miasta w kierunku północno-
      wschodnim.
      Linia tramwajowa powinna zostać przedłużona także od Al. Armii Krajowej na
      zachód wzdłuż ul. Obrońców Westerplatte do szpitala na Parkitce.
      Pomysł wprowadzenia linii tramwajowej do środka dzielnicy jest niedorzeczny.
      Mieszkańcy wolą dojść 5-10 min do tramwaju, niż mieć go na stałe pod domem wraz
      z towarzyszącym hałasem i niebezpieczeństwem wypadku.
      Wizja urbanistyczna rozwoju miasta i jego układu komunikacyjnego jest
      niezależna od opcji politycznych i powinna być realizowana zgodnie ze zdrowym
      rozsądkiem w oparciu o posiadane środki finansowe.
      Należy twórcom nowych planów przypomnieć, że to układ komunikacyjny kreuje
      usytuowanie późniejszej zabudowy. Poprowadzenie nie zaplanowanej wcześniej
      trasy tramwajowej przez wzniesioną wcześniej dzielnicę jest
      przysłowiową "musztardą po obiedzie".
    • kierowfca Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B 20.05.06, 06:39
      Heh, kto napisał ten tekst? chyba dziennikarz, który dojeżdża autobusem do
      pracy bo pomimo, że jakiś idiota zlikwidował jeden pas na Wolności i korek jest
      dwa razy taki jak wcześniej to nadal tramwaj jest zdecydowanie wolniejszy.
      Poza tym przy obecnych cenach paliw sporo samochodów zostaje pod blokiem ;)w
      porównaniu choćby z okresem sprzed 3-4 miesięcy bo na sprowadzenie złomu było
      ale na gaz do niego już brakło :)
      • Gość: Zbulwersowany Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 06:43
        Z funduszy unijnych to niech lepiej MIASTO WYRZEBRZE NA REMONT OBECNEJ TRAKCJI !
        Za komuny tramwaje jezdziły jeszcze szybciej bo tory były prościutkie .
        Teraz i tak 50 % torowiska nadaje sie do remontu i tym powinno sie pierw zając a
        nie fantazją !!!
    • Gość: Pele Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 07:31
      No cóż, pieknie by bylo lecz smierdzi mi to kiełbasą wyborczą i lekką
      niedorzecznoscią, bo co można sobie pomyśleć czytając ten artykuł i wiedząc że
      miasto nie ma ani na zakup nowoczesnego taboru ani na remont już istniejącego
      torowiska a snuje takie plany? A gdzie realizazcja innych, wczesniej obiecanych
      planów? czyżby już zapomniano o nich i mamiono ludzi innymi wizjami?
      W tym mieście musi się jeszcze sporo zmienić by zaczeło się rozwijać-i
      niekoniecznie o mentalność mieszkanców chodzi-a raczej o mentalnosć rządzących
      od prawa do lewa-potrafiących tylko obiecywać, ładnie wyglądać na zdjęciach a
      poza tym leżeć dupami do góry. Nasze urzędy pracują nie na miarę urzędów
      wojewódzkich, nie powiatowych-brak im tej preżności,nasze urzędy pracują jak
      urzędy gminne.
    • Gość: xkx Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.org / *.org 20.05.06, 08:24
      Problem w tym że to co tu napisano to sa pobozne życzenia mało realne do
      realizacji z takiego powodu że np. na ul. 11 listopada nei przewidzano miejsca
      na torowisko tramwajowe czyli przynjmniej na mój amatorski rozum jedyna metodan
      na puszczenia tam torwiska to taka jaka istniała na ul. Łukaśinskiego czyli
      srodkim pasa ruchu. Natomiast miejsca na torowisko wydzilona tam po prostu
      niema bo srodkowy pas zielni jest waski a po bokach niema miejsca na nic.
      Miałem okazje przygladac sie jak pare lat temu budowano w Krakowie linie
      tramwajowa a własciwie to jej odgałezienie do dzielnicy Kurdwanów (troche
      mniejszej niz nasz raków zachód) tam wszytko było przygotowane PRZED położenim
      TOROWISKA - to znaczy jak budowano droge (dzielnica istniała juz kilka lat
      wczesniej) to projektanci wydzelili miejsce na linie tramwajowa była
      zostawiona powierzchnia na pentle podstacje itd itp. Na tomast u nas bede
      szczery nie widze miejsca na Wrzzosowiaku na linie tramwajowa chyba ze wpuscimu
      tramwaj w pas istnejacej drogi ale wtedy nie bedze on napewno szybszy niz
      autobus bo bedzie normalnie stał w korkach i bedze uczetnikiem normlnego ruchu
      na ulicy. Czyli wszytkie zalety lini wydzilonej (bezkolizyjnej) biorą w łeb.
      Podsumowujac - na tramwaje bym nie liczył przynajmnije narazie jedynie co mozna
      by zrobic to przedłuzyc linie do lasku aniołowskiego to by sie przydało zreszta
      jest tam na to przewidziane miejsce. Bo tramwaj w dzielnicy wzosowiak i to
      jeszcze na wydzielonym bezkolizyjnym pasie ruchu to brzmi jak bajka która jest.
      No cuz dobitnie widac ze beda wkrótce wybory.
      • Gość: piotrek Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 09:21
        A o rowerach zapomniano, to jest dopiero szybki środek transportu w godzinach szczytu :)

• Gość: częstichowianka Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 10:56
          Uważam,że należy przedłużyć linię tramwajową aż do Walcowni Blach Grubych.
          Bo 19 autobus jest zawsze spóźniony bez względu an porę roku .
          Tramwaje tam powinny jeździć w okreśolnych godzinach i to też byłby bardzo duży
          zyzsk dla MPK, bo tam jest GUARDIAN też nie tylko huta, a benzyna coraz droższa.
          Proszę rozważyć mój pomysł.
          • Gość: mieszkaniec Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 11:18
            A ja nie chce żeby przez moje osiedle jeździły tramwaje.Ja sobie tego nie zycze.
            • Gość: minty maxx Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 11:52
              A ja sobie nie życze, żeby ludzie twojego pokroju wypowiadali się na tym
              forum... :)
              • Gość: smerf Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.21.pl / *.21.pl 20.05.06, 13:01
                Pół roku temu miasto uchwaliło studium rozwoju przestrzennego, w którym linia
                prowadzi wzdłuż 11 Listopada. Teraz zmienia koncepcję, który z dokumentów ma
                wyższą rangę i będzie stanowić podstawę do wystąpienia o pieniądze. Po co
                uchwalać dokumenty, które tracą aktualność po pół roku? Czy w tym mieście ktoś
                coś planuje? Za dużo pieniędzy czy brak koordynacji pracy w UM-ie?
                • Gość: xx Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.icis.pcz.pl 20.05.06, 13:52
                  Lepiej przyjac poprawki i zmiany na etapie planow, bo to nieduzo kosztuje niz
                  potem ponosic koszty nieprawidlowych decyzji.
            • Gość: jj Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 19:01
              Możesz sobie nie życzyć, większośc chce, a demokracja to realizacja projektów popieranych przez większość. Jak Ci przeszkadzają tramwaje lu co innego , to się przeprowadź w Bieszczady, lub jeszcze lepiej w Beski Niski (3 turystów na 14 godzin marszu!!)
        • Gość: jj Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 18:59
          + maska przeciwgazowa, na pewno się przyda.
    • Gość: Jozek Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.man.czest.pl 20.05.06, 12:20
      Samochody stoja w korkach, zwlaszcza gdy przemalowano posy w nonsensowny sposob.
      Ciekawe, kto wdycha ten smrod spalin? Niedlugo dosiegnie UM.
    • Gość: Cinek Tramwaje na Wyczerpy!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 12:21
      Dawniej jak w samym artykule mowa byly tramwaje na wyczerpy...moim zdaniem to
      najlepszy pomysl przydalo by sie polączenie na północ..narazie takiego nie
      ma..a jak nie to chociaz autobus dajcie na Wyczerpy-Północ
      • Gość: morning calm Re: Tramwaje na Wyczerpy!!! IP: *.pl / *.net-komp.pl 20.05.06, 12:25
        Maxiu, na jedno moze dwa albo jednak trzy i dwa razy po piecdziesiat dzisiaj?
        ;)
        Pzdr.
      • Gość: Future Underground Re: Tramwaje na Wyczerpy!!! IP: *.sc.czest.pl 20.05.06, 13:02
        Coś w tym jest. Przydałoby się, istotnie. Połączenie autobusowe z tysiąclecia na wyczerpy. Aktualnie można dojechać najwyżej 24 do ronda Trzech Krzyży i dalej liniami 14, 17, 20, 30, 34. Jest to, nie powiem, dość uciąźliwe. Wersja bardziej hardkorowa to dojechanie 16 do Wałów Dwernickiego, piechotką przez tory i na przystanek w/w linii na ulicy Warszawskiej. Swoją drogą, przejazd kolejowy łączący Wały Dwernickiego i ul. Fieldorfa Nila z ul. Warszawską jest w opłakanym stanie. Przydałby się porządny wiadukt kolejowy, bo to naprawdę ważne połączenie, zresztą widać to rano gdy jest mocno zakorkowane.
        • Gość: Konrad Pruciak Re: Tramwaje na Wyczerpy!!! IP: 194.114.147.* 20.05.06, 16:25
          Przedłużenie linii tramwajowej do Lasu Aniołowskiego, a następnie wiaduktem nad
          krajową jedynką w stronę Aniołowa i Wyczerp to bardzo dobre i zasadne
          rozwiązanie, ale obawiam się, że zbyt kosztowne. Rzecz jasna na dłuższą metę
          się ono opłaci, ale najpierw trzeba wyłożyć monstrualne środki.
          • Gość: troskliwy Re: Tramwaje na Wyczerpy!!! IP: 195.117.70.* 20.05.06, 17:59
            bosze ludzie po co tramwaje na wyczerpach? po co wogóle rozbudowywać tę
            istniejącą linię ? na holere wydawać pieniądze na coś co nie jest niezbędnę.Po
            co ta nowa linia tramwajowa? zeby mieszkancy północy i błeszna mogli się bujać
            tramwajami i nic po za tym. Nie ma w Czestochowie pieniędzy na naprawdę ważne
            inwestycje takie jak np. budowa drogi 46 z pomini,eciem centrm czy też innych
            inwestycji które sciągną inwestorów do miasta i zmniejszą tym samym bezrobocie.
            Lepiej wydawać kase na jakieś bezndziejne plany tworzenia nowych lini
            tramwajowych. Bosze, ludzie opamiętajcie się po co one i komu, autobusy do
            centrum z błeszna czy północy nie jeżdzą tak długo strasznie. Jka wybudujecie te
            linie to skóricie obie czas dojazdu o max 5 min chyba nikomu głowa nie spadnie.
            To są miliony, trzeba zburzac budynki budowac wiadukty przejazdi itp. tyle kasy
            na to torzeba wyłozyc , lepiej maisto by sie zajęło remontem np. ulcy głównej,
            goscinnej pow warszawy rędzińskiej, niedługo główna i gościnna będą dojazdami do
            autostrady? a własnie na to tez niem a pieniędzy , i co? chyba lepiej je w
            pakowac w drogi niz w jakies beznadzeijen linie tramwajowe
            • Gość: xx Re: Tramwaje na Wyczerpy!!! IP: *.icis.pcz.pl 20.05.06, 20:56
              Dojazdy do autostrady tez sa w planie.

Tramwaj to przyszlosciowa inwestycja i warto o nia powalczyc.
              Na Zachodzie to juz dawno zrozumieli i staraja sie ograniczyc ruch samochodowy
              jako mniej efektywny.

Wladza tez chetniej da pieniadze na duze projekty niz na rozne dziubdziania.
            • Gość: jj Re: Tramwaje na Wyczerpy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 19:05
              Człowieku nawet w USA kilkanaście miast wróciło do tramwajów, nie mówiąc o GB, Hiszpanii i Francji. A chyba tam mieszkają trochę bogatsi niż u nas i nie jeżdżą maluchami. RZecz w tym ,że swoje Mesie i inne Fordy zostawiają na 5 dni w garażach i używają je tylko do wyjazdów na zieloną trawkę w weekendy.
          • Gość: Loluś Re: Tramwaje na Wyczerpy!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 18:47
            Jak wy chcecie jeździć autobusami? Ja o 100% bardziej wole tramwaje !!
            Przecież przez te łaty i dziury po tych naszych drogach jeździć sie nie da...
            • henryczek-czewa Re: Tramwaje na Wyczerpy!!! 20.05.06, 18:55
              Gość portalu: Loluś napisał(a):

> Jak wy chcecie jeździć autobusami? Ja o 100% bardziej wole tramwaje !!
              > Przecież przez te łaty i dziury po tych naszych drogach jeździć sie nie da...

hehe no nie gadaj że aż taki komfort jazdy prezentuje nasz tramwaj, zwłaszcza z krzywymi torami na moście niepodległości, gdzie można sobie czasem wybić zęby jadąc i nie trzymając sie mocno:]
          • Gość: west Re: Tramwaje na Wyczerpy!!! IP: *.proxy.aol.com / *.proxy.aol.com 22.05.06, 06:51
            Trasa z dzielnicy Północ na Wyczerpy będzie musiała powstać. Wzdłuż ulicy
            powinny zostać zbudowane tory tramwajowe.
            Koszty są ogromne, ale kiedyś trzeba tą inwestycję rozpocząć. Udokumentowany
            plan budowy tej trasy stanowiłby podstawę do starań o fundusze z Unii
            Europejskiej.
            Inwestycje na tak dużą skalę wykluwają się długo i nie zależą od sytuacji
            politycznej. Warto wspomnieć, że projekt obecnej Al. Niepodległości powstał
            przed II wojną światową.
    • Gość: jk Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 14:20
      hurrraaaa bimbajka na całej Częstochowieeeee :P
      • henryczek-czewa Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B 20.05.06, 18:32
        Gość portalu: gazon napisał(a):

> Po cholere linie tramwajowe na Błesznie jeżeli wystarczy ze jezdzą
        > tam autobusy?? - pyta forumowicz. To odpowiadam: rzecz nie w tym, by tramwaj
        > jechał szybciej przez tę dzielnicę niż autobus, bo na ul. Orkana, Jesiennej,
        > czy 11 Listopada korków nigdy nie będzie. Chodzi o SZYBSZY DOJAZD DO
        > ŚRÓDMIEŚCIA, czyli tam, gdzie zdąża zdecydowana większość pasażerów. Tłok w al.
        >
        > Wojska Polskiego, na Krakowskiej i w samym centrum z roku na rok się zwiększa,
        > więc czas jazdy tramwaju na pewno będzie szybszy niż autobusu

spod estakady autobusem w aleje dojade w szczycie w 15 minut; tramwajem z tego samego miejsca w szczycie 12 minimum
        więc gdzie ta oszczędność?
        zauważcie że w czewie tramwaj stoi na światłach na 90% przystanków, bo są one usytuowane przy skrzyzowaniach
        autobus nie ma takiego problemu
        a jak sie zepsuje/ulegnie wypadkowi jeden tramwaj to pada cała linia
        jeseli chodzi o aspekt ochrony środowiska, to przecież autobusy mogą jeździćna gaz, o ile juz nie jeżdżą
        • Gość: gość Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 19:49
          Lepiej przeznaczmy te unijne pieniądze na dalszą budowę kościołów w naszym
          świetym mieście!
        • Gość: gazon Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.czestochowa.agora.pl 22.05.06, 09:46
          piszesz o obecnej sytuacji, a ja o standardzie europejskim (także Czeskim, żeby
          nie sięgać do krajów daleko bardziej rozwiniętych): tramwaje zatrzymują się tam
          wyłącznie na przystankach, bo światła są odpowiednio ustawione - sterowane
          przez tramwaje.
    • Gość: F.Y.M trere fere już widzę te linie.. trzeba kościoły re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 19:39
      montować pielgrzymli papy obsługiwać. Zachciało sie tramwajów.. a piechora
      dymać
    • Gość: bolo Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 20:17
      Tylko czy nasz prezydent Wrona wyrazi na to zgodę?
      • Gość: lulek Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 21:03
        nie hahaha bo ważniejsze są Kościoły...Powstanie ich następnych 100
        • Gość: Breslauer Man Re:Trrragedia !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 21:21
          Jeżeli poszerzenie lini tramwajowej jest dla Częstochowian takie ważne to
          szczerze wam współczuje.Nie myślałem że pod JG mieszkają tacy durnie dla których
          najważniejsze jest przedłużenie trakcji i nowe tramwaje.
          Częstochowa to w większości ograniczeni umysłowo mieszkańcy.
          Wivat Tramwaje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: xx Re:Trrragedia !!!! IP: *.icis.pcz.pl 20.05.06, 21:23
            Jechalem we Wroclawiu tramwajem - tragedia.

Tramwaj wlokl sie chyba 45 minut od Politechniki na dworzec. Dziekuje za taka
            komunikacje.

Dobra komunikacja publiczna to podstawa funkcjonowania miasta.
            • Gość: Breslauer Man Re:Trrragedia !!!!xx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 22:32
              Gość portalu: xx napisał(a):

> Jechalem we Wroclawiu tramwajem - tragedia.
              >
              > Tramwaj wlokl sie chyba 45 minut od Politechniki na dworzec. Dziekuje za taka
              > komunikacje.
              >
              > Dobra komunikacja publiczna to podstawa funkcjonowania miasta.
              >>>>>>Wrocław jest Miastem wojewódzkim .
              Częstochowa nie jest bo utraciła województwo.
              Wrocław to jeden wielki plac budowy !
              Remontuje i przerabia się wiele ulic i skrzyżowań !
              Torowisko też.
              Z tego co mi mówią znajomi studiujący we Wrocławiu to że Częstochowa więdnie jak
              niepodlewany kwiat.I co chcesz xx porównywać Wrocław ?
              Do czego ? Do powiatu ? hahaha
              • Gość: xx Re:Trrragedia !!!!xx IP: *.icis.pcz.pl 21.05.06, 12:02
                Mialem mozliwosc porownania szyboksci poruszania sie tramwajow w Czestochowie i
                Wroclawiu - wypadlo zdecydowanie ma korzysc Czestochowy, a zadnej przebudowy w
                tym rejonie nie bylo, tak bylo wszystko zapchane ze tramwaj poruszal sie z
                predkoscia slimaka.
              • Gość: xx Re:Trrragedia !!!!xx IP: *.icis.pcz.pl 21.05.06, 12:06
                A tak na marginesie we wspolczesnym swiecie takie zadufanie w sobie to symbol
                umyslowego prowincjonalizmu. Nie chcialbys chyba zeby Wroclaw z tym wlasnie
                kojarzyl sie innym ?
                • Gość: Breslauer Man Re:Trrragedia !!!!xx i reszty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 13:36
                  Gość portalu: xx napisał(a):
                  > A tak na marginesie we wspolczesnym swiecie takie zadufanie w sobie to symbol
                  > umyslowego prowincjonalizmu. Nie chcialbys chyba zeby Wroclaw z tym wlasnie
                  > kojarzyl sie innym ?
                  >>>>>Zadufanie i DUMA to cechy których brakuje większości Częstochowianom.
                  Brak tych cech przyczynił się do utraty województwa.
                  Jestem dumny że mieszkam we Wrocławiu.
                  • Gość: xx Re:Trrragedia !!!!xx i reszty IP: *.icis.pcz.pl 21.05.06, 14:35
                    Ja tez jestem dumny ale nie zadufany.

Duma i zadufanie to rozne rzeczy - duma pozytywna, a zadufanie - zdecydowanie
                    negatywna.

Dobrze wiec ze nie jestesmy jako Czestochowianie zadufani w sobie :))
                    To nigdy dobrze sie nie konczy - swiat idzie do przodu a zadufani w sobie tego
                    nie zauwazaja.
            • Gość: smerf Re:Trrragedia !!!! IP: *.21.pl / *.21.pl 20.05.06, 23:03
              Konkrety - którędy i kiedy?
              teraz gdy rozgrzebano Grunwaldzki i jedziesz Szczytnicką to można mieć pecha.
              Ale za kilka miesięcy to zatęsknisz za Wrockiem. Gdyby z tej wioski Prezydent
              raz w roku był w prawdziwym mieście może było inaczej. Ale skoro woli sielski
              krajobraz to jest jak jest.
              • Gość: omnipotentny Re:Trrragedia !!!! IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 21.05.06, 10:04
                a w Częstochowie całą trasę Kucelin-Północ tramwaj pokonuje w pół godziny.
            • Gość: xkx Re:Trrragedia !!!! IP: *.org / *.org 21.05.06, 09:49
              Ja tylko mam nadzieje ze ewentualna rozbudowa lini tramwajowej bedzie uczyniona
              z głowa. Bo sens ma jedynie lina jadaca wydzielonym pasem ruchu. Inaczej
              tramwaj staje sie normalnym uczestnikiem ruchu i tak samo stoi w ewentualnych
              korkach jak i autobus.
    • Gość: dn Do Redakcji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 22:29
      "...na Północy: al. Wyzwolenia pod lasek, w lewo i... Ciąg dalszy to już
      rewolucja: nie ul. Sosabowskiego (koło Andersa), tylko pieszym pasażem przez
      środek tzw. osiedla D ..."

Panie Redaktorze, czy Pan wie o czym pisze?
      Jeżeli "pod lasek i w lewo" to akurat w przeciwną stronę niż jednostka D.
      To naprawdę rewolucja.
      • Gość: Tomasz Haładyj Re: Do Redakcji IP: *.czestochowa.agora.pl 22.05.06, 09:48
        Przepraszam za pomyłke w tekście. Istotnie, powinna być jednostka C.
    • Gość: Kasienka => Wyczer Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: 82.160.21.* 21.05.06, 10:13
      A ja mam pytanie do Radnych naszych kochanych. Kiedy zrobia polaczenie bezposrednie autobusem z Wyczerp na Polnoc. Przeciez to jest niezbedne i przydala by sie kladka nad torami kolejowymi a nie swiatlajak to teraz robia.
      • Gość: Mati Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.06, 12:05
        Połączenie bezpośrednie autobusem z Wyczerp na Połnoc się nie opłaca, bo
        autobus omija centrum (w takim wypadku nie rozumiem po co jeżdżą linie 29 i 35 -
        wieczorem są całkowicie puste nie licząc kierowcy).
        • Gość: ua Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.06, 12:24
          juz niech lepiej dadzą nowe tramwaje!! przynajmniej miasto bedzie sie ładnie
          prezentować...:P
        • Gość: Future Underground Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.sc.czest.pl 21.05.06, 12:30
          Och, nikt nie mówi o omijaniu centrum tylko przedłużeniu na
          przykład linii 24 na Wyczerpy. Aktualnie średnio mi się to
          podoba bez remontu przejazdu kolejowego na Wałach Dwernickiego.
          Droga ciągle rozkopana, przejazd ma słabą przepustowość, itd.
          Marnie widzę tam autobus. Najpierw musimy zastanowić się *jak*
          tam sprawnie dojechać z północy a potem dopiero można się starać
          o linię autobusową tam biegnącą. ;)
          • Gość: xkx Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.org / *.org 21.05.06, 13:22
            A kto ta linia by jezdził? Z Wyczerp do Centrum czy na Błeszno? Obłed to lepiej
            wsiasc w 20 lub 34 bedzie spokojnie o 20 min szybciej A z Wyczerp na Pólnoc to
            ile osób by jechało - raczej niewiele. Zreszta to wszsytko miało by sens jesli
            by nie było przejadu kolejowego.
            • Gość: Future Underground Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.sc.czest.pl 21.05.06, 15:50
              Nie, ja nie twierdzę że ludzie korzystaliby z połączenia do centrum przez Północ i doskonale zdaję sobie sprawę że da się szybciej. Po prostu zamiast tworzyć nową linię nie przebiegającą przez centrum, łatwiej wydłużyć istniejącą. Zresztą, 24 to może akurat zły pomysł wydłużać, lepiej np. 15 albo 16.
              • Gość: Future Underground Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.sc.czest.pl 21.05.06, 15:54
                Że pozwolę sobie sam odpowiedzieć: Przyszło mi do głowy coś takiego, jak wydłużenie linii 29 jadącej do Fieldorfa aż do przystanku Wyczerpy Osiedle. To miałoby jakiś sens (przyjmijmy że sprawa z przejazdem kolejowym jest załatwiona). Nie tworzy się wtedy nowa bezsensowna linia nie przebiegająca przez centrum, wydłużymy tylko i tak krótką 29.
                • Gość: xkx Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.org / *.org 21.05.06, 19:08
                  29 nie jest krótka linia to lina jadaca z Grabóki na Północ prze zTysiąclecie a
                  dodatkowo zachaczajaca o Szpital na Parkitce. Wieć jesli by miał jechac na
                  Wyczerpy to musała by kursowac troche czesciej. Zreszta narazie to i tak ma
                  niewielki sens z uwagi na waskie gardlo w postaci przejazdu kolejowego.
                  • Gość: Future Underground Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.sc.czest.pl 21.05.06, 19:29
                    Ale w porównaniu z resztą linii MPK jest relatywnie krótka. Czas przejazdu wynosi chyba około pół godziny (z tego co pamiętam), znakomita większość linii miejskich jest około dwa razy dłuższa.
                    • Gość: Mati Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.06, 19:45
                      Bez przesady, 2 razy dłuższa to może jest 12, 14, 19, 23, 25, 30, 32 i 33; 29
                      to wcale nie jest właśnie taka krótka, czas przejazdu to ok. 35-40 minut - dla
                      porównania - najdłuższa linia miejska, 19 z Żabińca do WBG jedzie ok. 60 min,
                      do Kucelina 'tylko' ok. 50-53.
                      • Gość: xkx Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.org / *.org 21.05.06, 20:48
                        Jesli jakakolwiek lina mogła by łaczyc północ z wyczerpami to z istniejacych
                        wchodzi w rachube jedynie 16 ale i to po zmianie trasy na terenie Tysiaclecia
                        bo w tej chwili to maogłaby jedynie łaczyc Tysiaclecie z Wyczerpami i nic
                        ponadto. Zmiane proponował bym nastepująca z Dekabrystów w AK do Wyzwolenia
                        dalej Michałowskiego do Fieldorfa i dalej do wałów Dwernickiego przez przejazd
                        do Warszawskiej inaczej to niema sensu bo dokladanie przejazdu przez Tysiącecie
                        dodatkwo wydłuzyło by czas przejazdu choc mozna by to potraktowac jako opcje.
                        • Gość: Future Underground Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.sc.czest.pl 21.05.06, 20:56
                          Dobry pomysł, ale może lepiej zamiast ul. Michałowskiego, to aleją Wyzwolenia aż do Fieldorfa, tak jak linia 25?
                        • Gość: Mati Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.06, 21:34
                          To wtedy autobus krążyłby bardziej, niż przedreformowa "piętnastka", to
                          przecież cała Północ (jeszcze Sosabowskiego i tak jak 29 będzie). To byłoba
                          linia krajoznawcza, a czasu traciłoby się mnóstwo. Myślę, że taka linia nigdy
                          nie powstanie.
                      • Gość: Future Underground Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.sc.czest.pl 21.05.06, 20:53
                        Większość linii ma czas przejazdu około 40-60 minut
                        (no, kilka może ma około pół godziny). No anyway.
                        Jest jedną z krótszych. Wg. rozkładu ma 27 minut
                        czasu przejazdu. I jest dobrą kandydatką do
                        ewentualnego wydłużenia. ;) A jakby co, można ją
                        jeszcze wyprostować i zabrać spod szpitala na
                        Parkitce (choć to kwestia bardzo dyskusyjna)
                        albo nawet zrobić kursy wariantowe: do Grabówki
                        i szpitala. Padł tu jeszcze pomysł z 16, którą
                        można poprowadzić z Kukuczki dalej na południe
                        i wschód... blablabla. Dzielimy skórę na
                        nieźdźwiedziu. :) Jak już będzie gdzie jeździć,
                        to dopiero można o tym pomyśleć. Robi się dyskusja
                        o niczym, więc chyba nikt się nie obrazi, gdy
                        w tej odnodze wątku postawię EOT. :P
                        • Gość: Mati Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.06, 21:37
                          Tylko że pod szpitalem większość ludzi wsiada/wysiada.
                          • Gość: Future Underground Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.sc.czest.pl 21.05.06, 21:53
                            Dlatego napisałem że kwestia "mocno dyskusyjna". ;)
                        • Gość: xkx Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.org / *.org 21.05.06, 21:41
                          Moim skromnym zdaniem i to tez na koniec łaczenie pólnocy z Wyczerpami niema
                          sensu do momentu powstania sensownej trasy bo jazda przez przejazd na lini
                          kolejowej to naprawde ostatecznosc. Zgadzam sie iz moze i take połaczenie było
                          by przydatne ale obawiam sie iz po wliczeniu w czas przejazdu czasu
                          ewentualnego postoju na przejezdzie szybciej moglo by byc z przesiadka na 24 na
                          JP II. Doliczjac regularnie wystempujace w tym rejone korki narazie mozna mysl
                          o łaczeniu autobusem północy z wyczerpami odłozyc ad acta. Moze kiedys gdyby
                          doszlo do budowy wiaduktu lub jakiejs innej trasy łaczacej północ z Wyczerpami
                          do tematu bedze mozna wrócic narazie to takia akademicka dyskusja.
              • Gość: xkx Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.org / *.org 21.05.06, 19:05
                A 16 to faktycznie miało by sens tak jak przeniesienie jej krancówki z centrum
                bo dw PKP to takie dziwne miejsce jak na krancówke. Lepszym rozwiązamiem chyba
                było brak pentli po tej stronie po prostu autobus skecałby w Korczaka potem
                Monte Casino do 1 -maja Wolnosci do Sobieskiego i z powrotem na północ albo na
                Wyczerpy. 24 wydaje mi sie ze ma zbyt dluga trasa aby je wydłuzac na Wyczerpy
                • Gość: Mati Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 14:24
                  A takie krążenie, z Północe na Wyczerpy przez Śródmieście, zahaczająć trochę o
                  Stradom, to szybciej na piechotę by było.
        • Gość: xkx Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.org / *.org 21.05.06, 13:19
          O tym własnie pisałem jesli by nawet załozyc teoretyczne iż autobus nie stał by
          w korkach i puscić np. linie 34 przez pólnoc to mam wontpliwości co do
          sensownosci takiej trasy bo nadklada się kilometrów a pasazerów moze byc
          stosunkowo niewielu. Bo sama lina na trasie np. Batalionów Chłopskich -
          Kiedrzyn przez dz. Północ niema najmniejszego sensu. Lina moze by miała jeszcze
          sens obsugiwana mini busem - a poniewaz takowych MPK nie posiada sesownosc jej
          staje pod znakiem zapytania. I to sporym. W Częstochowie linia omijajaca scisle
          centrum wozi głównie powietrze njalepszy dowód po linach nr. 35, 36 czy 29. A z
          koleji tak jak pisałem puszczanie lini autobusowych ZwYCZERP DO CENTRUM PRZEZ
          pÓŁNOC mija sie z celem z uwagi na długi czas jazdy.
          • Gość: Mati Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.06, 14:04
            Z tym, że 36 jedzie przez centrum i to przez Plac Biegańskiego. Jeździ pusta,
            bo za rzadko, no i mogłaby być dłuższa - Monte Cassino, bez zjazdu na Stradom
            PKP, potem Jagiellońską, Rydza-Śmigłego (ewentualnie Orkana i 11 listopada)do
            pętli na Jesiennej. Co o tym myślisz?
            • Gość: xkx Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.org / *.org 21.05.06, 14:53
              A tak - to miało by wiekszy sens - bo w tej chwili 36 to lina do nikąd - Dw PKP
              Strado umarł i nic tam sie nie dzieje wiec i krancówka kolo niego niema sensu.
              Tak lina moze i miał by wiekszy sens niz to co jest teraz. Z tym że nie jestem
              przekonny co do sensownosci trasy na Błeszno tam jest juz sporo lini a rejony
              Stradomia nie nalea do najgesciej zaludionych wiec nie jestempewien czy po
              przedłuzeniu 36 nadal nie jechalo by puste. To tak na marginesie. Może raczej
              wiekszy sens miało by puszczenie jej w Sobieskiego do Wolnosci -
              Niepodległości - do Bór - i dalej Do Jagielońskiej i Orkana do Jesiennej -
              zaleta to fakt ze autobus jechałby nieco bardziej zaudnionymi rejonami. Ale tez
              nie jestem pewien czy to ma sens.
              • Gość: Mati Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.06, 15:45
                Tylko że wtedy od Nowowiejskiego do Jagiellońskiej jechałby razem z 15 - a ta
                bez wątpienia jest bardziej popularna, bo ludzie już się do niej przyzwyczaili,
                a tu nagle wyrosłoby im "nie wiadomo gdzie jadące" 36.
      • Gość: xkx Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.org / *.org 21.05.06, 13:07
        Narazie to nierealne - bo autobus byłby zmuszony jechac i stac na przejezdzie
        kolejowym zrteszta nie jestem przekonany czy było by na tyle duze
        zainteresowanie aby opłaciło sie.
    • Gość: goo Po co jakieś chore tajemnice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.06, 14:00
      A tak poza tym, to dobra byłaby linia na parkitkę lub grabówkę, lub coś wzdłuż
      Alei i na zawodzie.
    • Gość: andzia Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.06, 15:26
      zeden tramwajna blesznie!!!!!to juz przesada.tyle autobusów co tu dojezdza to
      tramwaj w zupelnosci jest nie potrzebny.juz nie bedzie na spacer wogole gdzie
      wyjsc!litosci!!!!bleszno nie chce!!!!
    • Gość: west Tramwaj na południu miasta IP: *.proxy.aol.com / *.proxy.aol.com 22.05.06, 07:14
      Sensowne wydaje się poprowadzenie linii tramwajowej od Al. Pokoju wzdłuż ul.
      Jagiellońskiej na Stradom i Zacisze. Istotne byłoby więc dopilnowanie obecnie
      aby wiadukt przy Macro miał szerokość pozwalającą na poprowadzenie torowiska.
      Stwarza się wtedy szansę na zbudowanie linii tramwajowej wzdłuż ul. Bohaterów
      Monte Cassino do ul. Jana III Sobieskiego i dalej na wschód do Al. Wolności.
      Konieczne stałoby się wówczas zbudowanie równolegego do ul. Korczaka odcinka po
      wschodniej stronie Urzędu, wprowadzającego ruch samochodowy w ul. Śląską.
    • Gość: lunch Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.05.06, 07:52
      >Jeśli projekty udałoby się wcielić w życie, można by wycofać z Błeszna i
      Północy część autobusów MPK, a udział tramwaju w przewozach wzrósłby z 25 do 50
      proc. pasażerów.

Autobusy z Północy można by wycofać już teraz, bo to co tam uczyniono to
      nieporozumienie. Przed reformą miałem za oknem (ul. Fieldorfa) jedną linię
      (16). Teraz jest 15,16,22,25 i jeszcze mogę dojść do 29. A przecież cała ta
      poroniona reforma była pod hasłem usuwania autobusów z odcinków, gdzie
      odbierają pasażerów tramwajom.

Mi to akurat nie przeszkadza, bo nie lubię jeździć tramwajem i z tymi
      autobusami to jest wygoda, ale przecież to wbrew wszelkim regułom.
      • Gość: Mati Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 14:27
        Ja też nie lubię jeździć tramwajami i gdyby usunęli je to zrezygnowałbym z
        moich sobotnich wycieczek po mieście autobusami, tylko dlatego, że nie lubię
        tramwajów.
        • Gość: agusia_1988 Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 21:56
          tylko gdzie oni wsadza te linie, na tak ciasnych drogach?
      • Gość: gość Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 00:18
        a linię 29 w poniedzialek 22.05.2006 obsługiwał przegubowy ikarus zamiast
        niskopodłogowca (nie wiem czy cały dzien czy to tylko rezerwa - widziany ok.
        17:30 przy skrzyzowaniu dekabrystów-armii krajowej kierunek grabówka). dosc
        rzadki to pojazd na tej linii...
        • Gość: Future Underground Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.sc.czest.pl 23.05.06, 00:22
          Głupota. Już lepiej dali by miga jeśli mają takie braki... Przegubowe ikarusy na tej linii są dobre do przewożenia powietrza. ;)
          • kszyszek Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B 23.05.06, 00:44
            Przegub na 29 zdarza się tylko we Wszystkich Świętych. Widocznie była to
            rezerwa. Moim zdaniem na rezerwy powinny być zostawiane tylko autobusy krótkie,
            a wszystkie przegubowe jeździć na liniach. Braki przegubowców są coraz bardziej
            odczuwalne, a ci je na 29 puszczają. Trochę to nielogiczne, ale cóż, w plecy
            nóż. BTW... co oni się tak ociągają z tym przetargiem na autobusy? Dzisiaj
            mieli otworzyć koperty, ale żadnej wiadomości o wynikach przetargu nie ma.
            • Gość: Future Underground Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.sc.czest.pl 23.05.06, 01:21
              Hm, bo ja wiem? :) Nie mam na ten temat żadnych informacji, trzeba by MPK albo CKMKM podpytać, bo też mnie to interesuje. :P
            • Gość: lunch Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.05.06, 10:01
              Niezupełnie. Na rezerwę lepiej jest wystawić przegubowca, żeby w razie czego
              mógł obsłużyć każdą linię. Tyle że powinien to być przegubowiec niskopodłogowy,
              ale do tego do to oni za 20 lat dorosną.
              • Gość: Future Underground Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.sc.czest.pl 23.05.06, 14:22
                Śnisz chyba. :P Prędzej będziemy mieć całkowicie niskopodłogowy tabor. ;)
        • Gość: Mati Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 16:08
          Ikarus 280 czy 435(!!!)?
          • Gość: gosc Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 17:28
            280, starszy typ, numeru bocznego nie pamietam, ale nie te z 1997 roku.
            gdyby to był 435 to bym zaznaczył, a ikarus 280 to u mnie w domysle po prostu
            przegubowy ikarus :-)
            • Gość: smerf Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.21.pl / *.21.pl 24.05.06, 17:47
              Przestańcie zasmiecac watek tymi opowiesciami o swoich gruchotach. Tytuł mówi
              jednoznacznie czego dotyczy. Chcecie w swoim gronie dyskutować o złomowisku
              autobusowym proszę ale nie róbcie z każdego wątku o komunikacji opowieści o
              skansenie autobusowym w Cz-wie.
              • Gość: Future Underground Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.sc.czest.pl 25.05.06, 01:54
                Och, już znikam, powalony atomową siłą pana smerfa. :-)
                • Gość: smerf Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.21.pl / *.21.pl 25.05.06, 08:23
                  Znikać nie musisz, wystarczy aby pisać na temat. Tak jak w szkole.
                  • Gość: Future Underground Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.sc.czest.pl 25.05.06, 15:12
                    Tak, piszę na temat, zdecydowanie. Na temat taki, jaki chcę. Może jeszcze napiszesz, że OT? Och, strasznie mi przykro. W tym wątku chyba nie dzieje się już nic, co by cię interesowało, więc po co go czytasz i zawracasz głowę?
                    • Gość: smerf Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.21.pl / *.21.pl 25.05.06, 15:24
                      Nie martw się o mnie. Tylko poto sa watki aby zaoszczędzic czas tym którzy chcą
                      czytać zagadnienia, tematy, którymi się interesują. Tak dla porządku ktoś
                      kiedyś wprowadził wątki. Inaczej jest jak w Cz-wie ogólny misz-masz.
                      Zlikwidować wątki!!
                      • Gość: Mati Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 17:56
                        Czy tramwaje będą na Błesznie, czy jaki autobus jechał na 29 to prawie to samo,
                        też dotyczy komunikacji miejskiej, tylko odbiega od wątku głównego. Nie piszemy
                        o autobusach przy wątkach o Jasnej Gorze, itp.
    • Gość: Sibol a moze tak nowe miejsca pracy?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 12:54
      I co to za atrakcja? Do tej pory nie robili nic i jakos wszyscy zyja z tego
      powodu. Tam gdzie nie jezdzi tramwaj jezdza autobusy, wiec dojazd tak czy tak
      jest. Ktos sie tam wczesniej wypowiedzial (...) zeby za unijne pieniadze
      wyremontowac miasto.!! Wlasnie! Za unijne!! A dlaczego nie za "Nasze". Polacy
      licza tylko na darowizny bo nie potrafia byc przedsiebiorczy. Pieniadze
      uciakaja "NAM" (czyt. Polakom) przez palce bo lepiej jest wpuscic obcokrajowcow
      ktorzy korzystaja z "dziur" w przepisach i omijaja je jak sie tylko dam i czuja
      sie bezkarnie w obcym kraju wyzyskujac pracownikow. A przeciez mozna by
      zainwestowac w rozwoj gospodarczy co przynioslo by moze wieksze kozysci i nowe
      miejsca pracy. "Welnopol" jest juz ruina, "Polnam" tez ledwo zipie. Przeciez te
      fabryki jeszcze kilkanascie lat temudobrze prosperowaly. Ale w Polsce to nic
      sie nie oplaca .... Fakt wyremontowane miasto ladnie wyglada i cieszy oko, ale
      chleba z tego nie ma. Moze by zastanowic sie wlasnie nad tym o czym pisalem a
      nie nad tym co zrobic zeby miasto bylo ladne. Jakie ono jest takie jest ale nie
      mieszkamy w domach z gliny.
      • Gość: Future Underground Re: a moze tak nowe miejsca pracy?? IP: *.sc.czest.pl 23.05.06, 14:23
        Są takie miejsca, gdzie ani autobusu ani tramwaju nie uświadczysz...
        • Gość: Sibol Re: a moze tak nowe miejsca pracy?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 14:47
          ale tam gdzie planowana jest nowa trasa, tak to nic nie zmiani bo akurat tam
          dojarzdza MPK!!! ;/
          • Gość: Future Underground Re: a moze tak nowe miejsca pracy?? IP: *.sc.czest.pl 24.05.06, 14:26
            A brygady z odciążonych linii autobusowych zasilą inne linie...
    • Gość: AK Nie Północ!! IP: 87.239.176.* 27.05.06, 23:16
      Mieszkam na Północy i szczerze mówiac, stanowczo sprzeciwiam się przedłużeniu
      lini tramwajowej aż do Lasku Aniołowskiego. W tej chwili jest to chyba jedyne
      miejsce pełne spokoju, ciszy, przestrzeni, jest gdzie pójść na spacer. Nie
      każda przestrzeń musi być zagospodarowana do końca. Takie miejsca też są
      potrzebne. Zamiast wpychać na siłę między dwupasmówkę linię tramwajową, myślę,
      że lepszym pomysłem byłoby na przykład zainwestowanie (w przyszłości, bo nie
      jest to sprawa pierwszorzędna) w ładny park. Jestem przekonana, że większość
      osób mieszkających w pobliżu dwupasmówki jest podobnego zdania.
      • Gość: lunch Re: Nie Północ!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.05.06, 15:24
        A widziałeś/aś kiedyś nowoczesną osiedlową linię tramwajową, po której tramwaj
        jedzie cicho i ekologicznie. Jeśli nie powstanie, to niedługo będzie was
        zatruwał dym i hałas autobusów na Sosabowskiego.
    • Gość: Don Pedro Re: Powstają plany nowych linii tramwajowych na B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 11:24
      Przy omawianiu nowej lini tramwajowej czesto pojawia sie wątek osiedla na
      wyczerpach godnego "socjalistycznej gigantomani" i nie wiem czy chodzi o to co
      teraz jest juz zbudowane czy o jakąś niezrealizowaną koncepcję. Moze ktos da
      namiary na informacje na temat tych planów, albo moze sami cos wiecie wiecej o
      tym . Piszcie, z gory dziękuje :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka