Dodaj do ulubionych

Radny Henryk Polis - żałosne...

25.05.06, 16:25
Niestety, ale niektórzy radni (jeszcze obecni) starają się łapać każdej deski ratunki, aby tylko utrzymać swoją pozycję... Widać gołym okiem układy (to moje zdanie)... Proszę przeczytać poniższy text:

"Nowe ugrupowanie
Ponadpartyjna Inicjatywa Obywatelska, która planuje wystawienie swoich kandydatów we wszystkich częstochowskich okręgach w czasie jesiennych wyborów, zawiązała się w Częstochowie. Szefem został Henryk Pinis, radny obecnej kadencji, usunięty z PiS.

- Skupia inteligencję i środowiska małej i średniej przedsiębiorczości, ludzi niezależnych o poglądach umiarkowanych, kultywujących w swoim życiu tradycyjne wartości polskiej rodziny - mówi Henryk Pinis, wybrany na przewodniczącego PIO. Jego zastępcami zostali Krzysztof Janus oraz Andrzej Kalasiński.

Członkowie PIO deklarują, że wystawią swoich kandydatów w wyborach do Rady Miasta Częstochowa, Sejmiku Województwa Śląskiego oraz na prezydenta Częstochowy.

W swojej działalności chcą m.in.: ?przeciwdziałać dalszej degradacji Częstochowy jako peryferyjnego regionu na obrzeżach województwa śląskiego", stworzyć w mieście silny ośrodek akademicki, dbać o rozwój gospodarczy, przeciwdziałać budowie kolejnych hipermarketów, sprowadzić silnego inwestora zagranicznego, przywrócić zlikwidowane połączenia PKP, poprawić bezpieczeństwo, zreformować straż miejską, wybudować aquapark.

zycie.czest.pl "

Jak widać wystarczy dobrze kombinować - niczym kameleon, aby na siłę zabierać się za coś, na czym się poniosło klęskę... Wyrzucony z partii, nikt mu nie chciał zagwarantować miejsca na liście to zbiera swoich "specjalistów" i ustawia się jako prezes śmiesznego "PIO"... Zmiana kilku literek (ulubiona metoda pseudopolityków) i dalej startuje choć na jego miejscu wstydziłbym się... Oczywiście pozycja numer 1 na liście dla prezesa :)
Mam też kilka ciekawostek (m.in. wypowiedzi H. Pinisa) za tygodnikiem 7 dni:

(w nastepnym poście całośc materiału)
Obserwuj wątek
    • Gość: ;-) Re: Radny Henryk Polis - żałosne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 16:27
      ulisses_czwa na PREZYDENTA!!!
    • ulisses_czwa Re: Radny Henryk Polis - żałosne... 25.05.06, 16:28
      "Radny Henryk Pinis? Komitet Wyborczy Wyborców Sympatyków Prawa i Sprawiedliwości

Obiecywał:?W przyszłej Radzie chce pozyskać fundusze na inwestycje w peryferyjnych dzielnicach (drogi, kanalizacja, chodniki, oświetlenie ulic)?? tekst z ulotki.
      Po objęciu funkcji radnego, Henryk Pinis swoją obietnicę interpretował:
      - NIC MI SIĘ NIE UDAŁO, dlatego, że możliwości radnych w tym momencie okazały się dość ograniczone. Główną przyczynę upatruję w bardzo ubogim budżecie miasta.

O niezrealizowanej obietnicy dziś mówi:
      - Miałem swój osobisty wkład w budowę dróg i chodników w peryferyjnych dzielnicach ? Stradom, Błeszno, Lisiniec, Kiedrzyn. Przyznaję jednak, że nie odczuwam zadowolenia z realizacji tego postulatu, ponieważ potrzeby są ogromne.

Obiecywał:?Zamierzam walczyć z korupcją i urzędniczą arogancją?? ulotka.
      Wypowiedź z 4 czerwca 2003 roku:
      - Jest to znacznie poważniejszy problem, niż z pozoru mogłoby się zdawać. Tradycją stało się, że pracownicy budżetowi nadużywają prawa i kompetencji.

Radny dziś tłumaczy:
      - Miałem kilkanaście udanych interwencji. Nie była to jednak walka z korupcją czy arogancją pracowników budżetowych, ale z niewłaściwą interpretacją prawa przez urzędników. Warto dodać, iż w ostatnim czasie zdecydowanie poprawiła się jakość obsługi petentów przez urzędników w Urzędzie Miasta.

Obiecywał:?Zastosować oddłużenie Częstochowy poprzez opracowanie takiej strategii, by spłata długu nie paraliżowała rozwoju naszego miasta?? tekst z ulotki.

Zaraz po wyborach radny stwierdził:
      - Podczas czytania budżetu przez prezydenta Wronę, z mojej inicjatywy opracowaliśmy koncepcję oszczędnościowych cięć budżetowych. Chodzi o to, aby powstrzymać inwestycje, które nie są niezbędne dla miasta.

A co mówi dziś:
      - Ja się NIE PRZYZNAJĘ SIĘ do tego postulatu. To było w ogólnej ulotce PiS-u, więc nie utożsamiam się z tym zdaniem. Nie mniej jednak podtrzymuję opinię o rozsądnym zaciąganiu kredytów i zobowiązań. Aczkolwiek kondycja finansowa miasta ? w moim odczuciu ? jest poprawna."

7dni.com.pl/index.php?show=100,07
    • Gość: ulisses_czwa Re: Radny Henryk Pinis - żałosne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 16:40
      Oczywiście chodzi o Henryka Pinisa - przepraszam za pomyłkę - moja wina

(niezalogowany, gdyż system mi nie pozwala - pewnie jakies błędy chwilowe na serwerze, a chciałem od razu sprostowac - jeśli gazeta może poprawić w głównym temacie na forum, to byłbym wdzięczny)

• Gość: antyulises_czwa Re: Radny Henryk Pinis - żałosne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 17:02
        Czyzby nasz spolecznik Ulisesek znowu mial duzo wolnego czasu na zajmowanie sie
        pie..mi?Jak tam krzeselka na stadionie panie Ulises?
        Czy jeszcze sa cale:)))
        • ulisses_czwa Re: Radny Henryk Pinis - żałosne... 25.05.06, 23:03
          O mój czas prosze się nie martwić... Umiejętnie nim potrafię gospodarować... I bez ironi, bo to Panu nie wychodzi ;-)
          Pozdrawiam
    • Gość: twoja fanka Re: Radny Henryk Polis - żałosne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 17:38
      ulisses_czwa a można zobaczyć Ciebie gdzieś na żywo? Ciekawa jestem jak wyglądasz.
      • Gość: morning calm Re: Radny Henryk Polis - żałosne... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.05.06, 17:58
        Zapewniam, ze dobrze.

Pzdr.
        • Gość: . Re: Do morningcalma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 19:12
          Ty chociaz nie jestes spolecznikiem.
          • Gość: bingo Re: Do morningcalma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 19:24
            A co to organizacja ktora leczy tak jak Ojciec PIO ?
            • Gość: HH Re: Do morningcalma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 19:39
              Na Radnego powinien startować zaraz obok Jaskóły Ulisses_czwa .
              Ten pierwszy powinien być radnym dla sławy a ten drugi po to żeby skutecznie
              walczyć o kasę dla Częstochowy.
              Dlatego Ulisesek powinien się upublicznić i przy wsparciu forumowiczów zostać
              radnym powiatu Częstochowa.
              • ulisses_czwa Do HH 25.05.06, 22:59
                > Na Radnego powinien startować zaraz obok Jaskóły Ulisses_czwa .
                > Ten pierwszy powinien być radnym dla sławy a ten drugi po to żeby skutecznie
                > walczyć o kasę dla Częstochowy.

Nie wykluczam takiego scenariusza i nie zaprzeczam startu... Czas pokaże... To nie jest decyzja na 5 minut... To jest odpowiedzialna funkcja...

> Dlatego Ulisesek powinien się upublicznić i przy wsparciu forumowiczów zostać
                > radnym powiatu Częstochowa.

Wszystko w swoim czasie... Oczywiscie jesli wystartuję.... I nie radnym powiatu, tylko miasta... Inne szczeble mnie nie interesują...
            • ulisses_czwa PIO 25.05.06, 23:09
              imitacja uzdrowicieli... Zbieranina z różnych partii - Ci sami co już byli pod dowództwem Pinisa :) Raczej pomogą sobie samym ;-)
      • ulisses_czwa Re: Radny Henryk Pinis - żałosne... 25.05.06, 23:06
        Może zobaczysz w swoim czasie ;-)
        Pozdrawiam
        • dock2 Re: Radny Henryk Pinis - żałosne... 26.05.06, 00:06
          Myślę że propozycja by ulisses_czwa wystartował w jesiennych wyborach
          samorządowych jest dość ciekawa, realna i warta rozważenia. Szczególnie osoby
          które od dłużeszego czasu śledzą forum GW wiedzą, że ulisses jest typem
          społecznika, któremu los naszego miasta nie jest obojętny. Obnażał też wiele
          razy słobości i nazwijmy to "nienajmądrzejsze decyzje" naszych "ukochanych
          radnych" czym zasłużył sobie wielokrotnie na słowa uznania z naszej strony(
          choć nie brak było i krytyki ze stony malkontentów, którzy zarzucali mu zbytnie
          czepianie się wielu spraw- szczególnie dotyczących estetyki miasta oraz
          stadiony Włókniarza, jego przebudowy i użytkowania). Ale ta
          jego "skrupulatność" powinna nam akurat nie przeszkadzać, bo osoby pełniące do
          tej pory funkcje radnych w naszym mieście nie posiadały tej cechy i oto jak
          nasze miasto wygląda.
          Zresztą najlepiej zrobić sondaż na forum z pytaniem: Kto byłby za tym by
          ulisses_czwa wziął udział w jesiennych wyborach? (jeśli oczywiście zgodziłby
          się wystartować)
          PS: Skoro on jest aktywnym członkiem tego forum to mamy chyba prawo
          wypowiedzieć sie na ten temat (szczególnie jako elektorat).
          Ja osobiście dość mam już sposoby "rządzenia" naszym miastem prezentowanego
          przez obecnych radnych- dlatego moje zdanie już znacie.(jeżeli wymienimy tam
          choć jedną osobę na społecznika to i tak zarządzanie będzie o 1/28 lepsze.
          (marzeniem byłoby wymienić większość) :)

pozdrawiam
          • Gość: Wlodek Radny ???... IP: *.vf.shawcable.net 27.05.06, 03:27

dock2 napisał:

> Myślę że propozycja by ulisses_czwa wystartował w jesiennych wyborach
            > samorządowych jest dość ciekawa, realna i warta rozważenia.

Powiedzial, ze rozwazy...:)
            Ale moze warto poczekac z decyzjami na to co sie porobi z proponowana wlasnie
            ordynacja wyborcza do samorzadow przez PO.
            Jestem dosyc sceptyczny jesli chodzi o JOW-y w wyborach parlamentarnych, ale w
            wyborach samorzadowych moze takie rozwiazanie miec sens.
            Z tym, ze wartoby ograniczyc liczbe radnych i ostro powalczyc o powazniejsze
            zwiekszenie uprawnien samorzadow. Maksymalne uniezaleznienie od wladz
            wojewodzkich i wieksza samodzielnosc finansowa.
            Warto byloby tez rozwazyc udzial w takich wyborach jedynie lokalnych kmitetow
            wyborczych, tak, zeby partie ogolnokrajowe nie mogly bezposrednio np. Z
            Warszawy, czy Katowic ingerowac w listy startujacych w wyborach do rad, czy
            prezydenta w Cz-wie..
            Wielkim plusem takiego wlasnie rozwiazania byloby to, ze wybrany prezydent
            miasta nie musialby sluchac dyrektyw partyjnych, bo odpowiadalby przed
            wyborcami, a nie partyjnymi bonzami.
            Ulisses jest indywidualista i w takim skladzie pewnie lepiej by sie czul, niz w
            partyjnym uscisku.
            • Gość: obywatel Ulisses Prezydentem- ciekawy pomysł (-: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 06:01
              po takich rekomendacjach Forumowiczowych Obtwateli Cz-wy, chętnie oddałbym
              swój głós na tego Pana (-: . przynajmniej pierszy raz ,wiedziałym ,że
              głosuje konkretnie..... A biuro poselskie mielibysmy tutaj na Forum, i
              Radnego wreszcie dostepnego dla wyborców. Pomysł wart XXI
              wieku........Poseł,Radny, -Wirtualny (-;
              • Gość: Samsoniak Re: Ulisses umiesz pisac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 09:18
                Człowieku - piszesz o Pinisie a post na główną stronę forum walisz o POLISIE.
                Mięszasz jednego z drugim i ani be ani me...przeprosiłes POlisa za takie
                publiczne wciąganie w swoje aferki czy uważasz że taka pomyłka to głupstwo. A
                może ty robisz awantury dla samego "dymu" i nie odróżniasz radnych. Żenada!
                • Gość: xyz Samson-dworska gnida IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 09:23
                  Twój przekaz jest czytelny - jestes naiwny ,jesli sądzisz ,że uwierzymy w twoją
                  bestronnośc
                  • Gość: Mamcie Re: Samson-dworska gnida IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 10:23
                    Radny H. Pinis - proszę napisz o Twoich doświadczeniach z powszechnie
                    szanowanym P. Radnym Janiszewskim. Razem chcieliście być w PiS Jemu się udało
                    dlaczego Panu nie./ polecam post- Były działacz PRON.../
                • dock2 Re: Ulisses umiesz pisac? 27.05.06, 13:14
                  Ulisses napisał "Oczywiście chodzi o Henryka Pinisa - przepraszam za pomyłkę -
                  moja wina" - nie rozumiem wobec tego o co robisz afere?

Pozdrawiam
                  • Gość: Gosc-2 Re: Ulisses umiesz pisac? IP: *.cel.czest.pl 27.05.06, 13:23
                    Jesli Ulises nie odroznia Pinisa od Polisa to jako ewentualny radny, a nie daj
                    Boze Prezydent Dobrego Miasta - nie bedzie odroznial Czestochowy od
                    Czestochowki.
                    Jesli Ulises laskawy - to prosze podac gdzie Henryk Pinis podal swoja
                    deklaracje programowa i sklad swojego komitetu wyborczego oraz kandydata na
                    Prezydenta i Radnych naszego Miasta.
                    Mam nadzieje , ze Ulises to osoba powazna i nie powtarza plotek z magla !?
                    • ulisses_czwa Odpowiedź 27.05.06, 17:46
                      Doskonale odrózniam radnych - to była moja pomyłka. Są dwa dość podobne nazwiska. Oczywiście PRZEPRASZAM pana Stefana Polisa - chodziło mi o Henryka Pinisa. Doskonale widać po zaprezentowanych tekstach, że przewija się w nich wyłącznie Henryk Pinis, a nie Stefan Polis.

> Jesli Ulises laskawy - to prosze podac gdzie Henryk Pinis podal swoja
                      > deklaracje programowa i sklad swojego komitetu wyborczego oraz kandydata na
                      > Prezydenta i Radnych naszego Miasta.

Rozumiem, że chodzi o nowo powstałą organizację PIO... Ja zaznaczyłem ciekawą sprawę - osoba wyrzucona z PiS, która praktycznie nie ma się czym poszczycić przez te 4 lata próbuje startowac ponownie do Rady Miasta tworząc nowa organizację. Dzięki temu, zapewni sobie miejsce na liście bez niczyjej łaski i być może miejsce w Radzie Miasta (start zapewne z pierwszej pozycji ;-))... Takie "akcje" już przerabiane były w historii wielokrotnie - osoby przechodziły z partii do partii, aby tylko uratowac swoją posadę, zaretuszować to co się nie udało... Czy to jest w porządku wobec wyborców? Czy ta osoba, która praktycznie nic nie zdziałała może wnieść coś nowego?
                      To co do tej pory "zdziałał" Pan Pinis:

7dni.com.pl/index.php?show=100,07
                      Zaznaczyłem (na podstawie textu "życia"), że powstało nowe ugrupowanie, które dopiero wystawi kandydata na prezydenta i kandydatów na radnych... To się okaże po czasie, kto nalezy do tej grupy, ale zapewne nikt ciekawy - to jest moje zdanie...
                      Jeśli chodzi o program to:

"W swojej działalności chcą m.in.: - przeciwdziałać dalszej degradacji Częstochowy jako peryferyjnego regionu na obrzeżach województwa śląskiego", stworzyć w mieście silny ośrodek akademicki, dbać o rozwój gospodarczy
                      przeciwdziałać budowie kolejnych hipermarketów, sprowadzić silnego inwestora
                      zagranicznego, przywrócić zlikwidowane połączenia PKP, poprawić bezpieczeństwo zreformować straż miejską, wybudować aquapark."

Podało to zycie.czest.pl

Ugrupowanie z pewnością nie dysponuje jeszcze żadną stroną internetową (i pewnie nie bedzie). Dla mnie "Życie Częstochowskie" jest wiarygodne. To nie sa plotki z magla - jeden text to rozmowa z Panem Pinisem, drugi to informacja o nowej organizacji (myslę, że sam Pinis o tym informował)...
                      • Gość: xx Re: Odpowiedź IP: *.icis.pcz.pl 27.05.06, 17:55
                        Dla mnie sypmtomatyczna byla jedna sprawa - dla mnie jest ona wystarzcajaca:

radny Pinis byl najwiekszym przeciwnikiem budowy Galerii Nadwarcianskiej.

Czestochowa musi sie rozwijac dzieki rowniez przyplowowi kapitalu z zewnatrz.

Wystraczy tylko zobaczyc jakie budy potrafia budowac tacy "czestochowscy kupcy"
                        albo w jakich dziadowskich warunkach utrzymuja przepiekny Hotel Polonia.
                        • ulisses_czwa Re: Odpowiedź 29.05.06, 23:19
                          > radny Pinis byl najwiekszym przeciwnikiem budowy Galerii Nadwarcianskiej.

I to jest już wystarczający argument, aby mu "podziękować"... Z przeprowadzonej ankiety (chyba zrobiła to GW - choć moge się mylić) ponad 70% Częstochowian pragnie galerii... Pan Pinis nie odróznia galerii handlowej od supermarketu... Zupełnie jak Pan Wiatrak projektora cyfrowego od lupy :) I o czym tu z takimi radnymi dyskutować? Kogo oni reprezentują? Chyba tylko siebie i swoje interesy... Z pewnością nie nas...
                      • Gość: xx Re: Odpowiedź IP: *.icis.pcz.pl 27.05.06, 17:56
                        P.S. Nie na darmo Czestochowa w XIX wieku rozwinela sie dzieki niemieckiemu,
                        zydowskiemu i rosyjskiemu kapitalowi.
              • dock2 Re: Ulisses Prezydentem- ciekawy pomysł (-: 27.05.06, 13:22
                Więcej radnych powinno się udzielać na forum- wtedy wiedzieliby najlepiej jakie
                są problemy częstochowian a i nam byłoby łatwiej skontaktować się z naszymi
                reprezentantami w Radzie Miasta. Pozatym każdy radny powienien posiadać swoją
                stronę internetową, na której powinno być opisane jego stanowisko(czyt. jak
                głosował) w konkretnej sprawie omawianej na sesji Rady Miasta- wykluczyłoby to
                częste obecnie sytuacje, w których radni nagle cierpią na amnezję i zapominają
                co deklarowali w obietnicach przedwyborczych.
                Pozdrawiam, licząc na jesienną sanację częstochowskiego układu politycnego.
                • Gość: Wlodek Re: Ulisses Prezydentem- ciekawy pomysł (-: IP: *.vf.shawcable.net 30.05.06, 03:59

dock2 napisał:

> Więcej radnych powinno się udzielać na forum- wtedy wiedzieliby najlepiej
                  jakie są problemy częstochowian ... Pozatym każdy radny powienien posiadać
                  swoją stronę internetową, na której powinno być opisane jego stanowisko(czyt.
                  jak głosował) w konkretnej sprawie omawianej na sesji Rady Miasta- wykluczyłoby
                  to częste obecnie sytuacje, w których radni nagle cierpią na amnezję i
                  zapominają co deklarowali w obietnicach przedwyborczych.

Masz racje, ale wytlumacz w innym watku radnemu Krakowianowi.
                  • ulisses_czwa Re: Ulisses Prezydentem- ciekawy pomysł (-: 30.05.06, 11:55
                    Dla mnie taka strona to oczywista sprawa... Jeśli wystartuję, to stworzę specjalną stronę na której mieszkańcy znajdą niezbędne informacje - będzie aktualizowana systematycznie (mam w tym spore doświadczenie :P)... Myślę, że strona spełniłaby oczekiwania, gdyż po ewentualnym starcie i ewentualnym wybraniu pojawiałaby się wszelkie moje głosowania podczas sesji Rady Miasta, stanowiska i interwencje... Ludzie mają prawo, a wręcz obowiązek wiedzieć jakie radny zajmuje stanowisko w danej sprawie... Wszystko czarno na białym... Pod koniec kadencji musi nastąpić rozliczenie... Mamy XXI wiek i ja to rozumiem doskonale... Podjęcie decyzji o starcie w wyborach samorządowych to nie jest kwestia kilku dni... To odpowiedzialne stanowisko i taka też musi być decyzja... Nie mozna startować pochopnie z przekonaniem "bo czeka ciekawa praca i po wyborach będzie już luz - nikt mnie nie rozliczy"... To nie moja mentalność... Podchodzę do tego bardzo poważnie - zwłaszcza, że dostałem wiele pozytywnych głosów (nie tylko na forum, ale i osobiście) za co bardzo dziękuję...
                    Pozdrawiam
    • Gość: asd Re: Radny Henryk Polis - żałosne... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 14:51
      Póki nie ma wymogu by radni publicznie prezentowali efekty swojej 4 letniej
      pracy, dobrze, że chociaż lokalne media je prezentują. W tym miejscu odsyłam do
      wątku w któym prezentowane są te osiągnięcia a także przykłady "pomroczności
      jasnej" w wykonaniu niektórych z nich(czyt. radny Wiatrak i sprawa hali
      sportowej).
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=42689210&a=42689210
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka