Dodaj do ulubionych

Harry1983 napisal: DySLEkSjA

IP: *.dsl.club-internet.fr 28.06.06, 19:33
"Większość dorabia ideologię, że są dyslektykami/dysortografami - to zwyczajny
analfabetyzm, na który mają papiery, zresztą z czymś
takim zetknąłem się dopiero w szkole średniej, gdzie pół mojej klasy miało na
to papiery - w podstawówce nie było czegoś takiego
- jak ktoś nie potrafił pisać po polsku to dostawał pałę z dyktanda i sprawa
była jasna."
Harry1983
Obserwuj wątek
    • Gość: marcin_r Re: Harry1983 napisal: DySLEkSjA IP: *.21.pl / *.21.pl 28.06.06, 19:47
      Ma rację chłopak, zgadzam się z nim w pełni. Storima zacytowałeś gościa, ale od
      siebie nic nie dorzuciłeś. Wysil się trochę i powiedz nam o co Ci chodzi. Czy go
      ganisz, czy się z nim zgadzasz albo czy, może, bredzisz :D
    • harry1983 Re: Harry1983 napisal: DySLEkSjA 29.06.06, 00:19
      Hehe, robię się znowu sławny :D

Ciekawe jak Storima to skomentuje, wstrzymam się do tego czasu z dalszymi wypowiedziami w tym wątku ;)
      • Gość: ? Re: Harry1983 napisal: DySLEkSjA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 00:22
        a co to jest ta sroima????
        • harry1983 Re: Harry1983 napisal: DySLEkSjA 29.06.06, 00:45
          Gość portalu: ? napisał(a):

> a co to jest ta sroima????

Storima.
          Nie co, tylko kto.
          Użyj opcji "szukaj"
    • Gość: ala Re: Harry1983 napisal: DySLEkSjA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 08:05
      Przeciez haryy1983 chodził do Prusa i wszystko jasne!!
      • harry1983 Re: Harry1983 napisal: DySLEkSjA 29.06.06, 12:30
        Gość portalu: ala napisał(a):

> Przeciez haryy1983 chodził do Prusa i wszystko jasne!!

Wow, użyłaś opcji "szukaj" - punkt dla Ciebie.
        Szkoła jak szkoła, gorsze są, moja wcale taka zła nie była, chodziłem jeszcze w czasach jak Prus i szkoła z Łukasińskiego to były dwie osobne placówki.
        • utunia Re: Harry1983 napisal: DySLEkSjA 29.06.06, 12:33
          Ja kończyłam szkołę podstawową w 1994 roku, Liceum Norwida w 1998. U mnie nikt
          na dys.... pod jakąkolwiek postacią nie chorował.
          Zastanawia mnie właśnie ta epidemia, która w ciągu tych kilku lat się tak bardzo
          rozwinęła...
          • yanoooosh Re: Harry1983 napisal: DySLEkSjA 29.06.06, 14:16
            a ja pisze z bledami ale sie niczym zadnym papierkiem nie zastawiam hle hle
          • harry1983 Re: Harry1983 napisal: DySLEkSjA 29.06.06, 15:17
            utunia napisała:

> Ja kończyłam szkołę podstawową w 1994 roku, Liceum Norwida w 1998. U mnie nikt
            > na dys.... pod jakąkolwiek postacią nie chorował.
            > Zastanawia mnie właśnie ta epidemia, która w ciągu tych kilku lat się tak bardz
            > o
            > rozwinęła...

Po prostu teraz jest więcej ludzi, którym się zwyczajnie nie chce, a że rodzice na to leją, to załatwiają sobie jakieś lewe papierki i mogą własny analfabetyzm poprzeć papierami - do czasu, aż trafią jakąś konkretną robotę w szanującej się firmie, gdzie po popełnieniu rażącego błędu i okazaniu takiego papierka, szef wywali ich na zbity pysk, a rzeczonym papierkiem każe się conajwyżej podetrzeć.
            • utunia Re: Harry1983 napisal: DySLEkSjA 29.06.06, 17:09
              Trochę za słabo zaakcentowałam to "zastanawia mnie".
              Moje zdanie na ten temat jest identyczne jak Twoje.
              Często mam "przyjemność", z racji pracy jaką wykonuję, czytać wypociny
              dorosłych, rzekomo inteligentnych osób, które nie potrafia napisać jednego
              zdania bez błędu ortograficznego.
              • harry1983 Re: Harry1983 napisal: DySLEkSjA 29.06.06, 17:56
                > Często mam "przyjemność", z racji pracy jaką wykonuję, czytać wypociny
                > dorosłych, rzekomo inteligentnych osób, które nie potrafia napisać jednego
                > zdania bez błędu ortograficznego.

Czyżbyś była moderatorką ?? :D :D :D
                • utunia Re: Harry1983 napisal: DySLEkSjA 29.06.06, 17:57
                  niekoniecznie :-)))
                  • harry1983 Re: Harry1983 napisal: DySLEkSjA 29.06.06, 18:15
                    utunia napisała:

> niekoniecznie :-)))

No to zgaduję dalej :P

Pracujesz w dziekanacie ?? :D
                    • utunia Re: Harry1983 napisal: DySLEkSjA 29.06.06, 20:39
                      Nie trafiłeś.
                      Pracuję w sekretariacie firmy i często trafiają na moje biurko podania różnego
                      rodzaju. Niektórzy nie potrafią nawet korzystać ze słownika w Wordzie, ale
                      twardo piszą na komputerze...
                      • harry1983 Re: Harry1983 napisal: DySLEkSjA 29.06.06, 21:11
                        Hehe, ale blisko było ;)
                        Mieć kompa to raz, umieć z niego korzystać to dwa ;)
                        Niektórzy znają tylko pierwszą opcję :D
                      • tomqpl słownik w Wordzie... 29.06.06, 23:24
                        Słownik w Wordzie nie jest idealny, niestety. Nie wie, że rzeczowniki z "nie"
                        się pisze łącznie. Niektórzy mogą wpisać "nieprzyjęcie", podkreśli im to słowo
                        (mimo że jest napisane poprawnie), uznają, że jest napisane błędnie i napiszą
                        rozdzielnie.

Ponadto słownik Worda nie sprawdza się, gdy ktoś wpisze np. "choć" zamiast
                        "chodź" (albo na odwrót). Oba te słowa figurują w słowniku, choć oczywiście mają
                        inne znaczenie. Podobnie ma się rzecz z paronimami (adaptować-adoptować itd.)

No i to nieszczęsne rozpoczynanie słowa wielką literą po kropce.

Dlatego nie ma co fetyszyzować tego sprawdzania pisowni w Wordzie. To jest dla
                        ludzi rozumnych, którzy potrafią to skonfigurować i nie wierzą w dogmat o jego
                        nieomylności.
                        • utunia Re: słownik w Wordzie... 30.06.06, 08:30
                          Wiem o tym. Mnie chodziło o typowe błędy ortograficzne, które Word bez problemu
                          wychwytuje.

zresztą IMO brak znajomości zasad ortograficznych jest również jedną z
                          konsekwencji "skomputeryzowania" społeczeństwa
    • Gość: eve_26 Re: Harry1983 napisal: DySLEkSjA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 16:35
      Jak powiedział to mój znajomy: "Teraz to to jest dyslektyk, a dawniej to po
      prostu był głąb" Niestety, zgadzam się z tym w całej rozciągłości. Być może
      faktycznie jest taka choroba, ale nie sądzę, żeby chorowało na nią np. pół
      klasy. Ja kończyłam ogólniak w 97 roku i nie było u nas takich. Mam swoją
      teorię na ten temat: dzieci w tej chwili nie czytają wcale książek, pisać uczą
      się na gg, a nawet jeśli już coś piszą w wordzie, to i tak komputer sprawdza
      ortografię. Oduczyli się ludzie myśleć po prostu :)
      • harry1983 Re: Harry1983 napisal: DySLEkSjA 29.06.06, 16:46
        Dobrze, że chociaż w wordzie cokolwiek piszą, niektórym nawet tego się nie chce zrobić - kiedyś na jakimś forum moderator miał w podpisie mniej więcej coś takiego :

"20 lat temu nie było dyslektyków, jeśli ktoś nie umiał pisać powtarzał klasę i to była jego szansa"
      • Gość: piotrek Re: Harry1983 napisal: DySLEkSjA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 09:16
        Gość portalu: eve_26 napisał(a):

> pisać uczą się na gg

Tak, ale jak się ich gani za pisanie ff ten sposoob, to fielce obrasheni som. Jezu, jak można pisać w ten sposób ?????? A później napiszą w podaniu - Prośbę swom motywoojem.....

Pozdrawiam
        • Gość: storima Re: Harry1983 napisal: DySLEkSjA IP: *.dsl.club-internet.fr 30.06.06, 11:15
          Sluszne spostrzezenie. Tak jak i komentarz na temat 'Worda'.
          Okazuje sie, ze rozne sa metody terapii stosowane w dysleksji.
          Zalezy to od rodzaju alfabetu. Chinczycy, ktorzy musza zapamietac 6tys. znakow,
          uzywja odmiennej czesci mozgu do nauki czytania i pisania niz osoby uzywajace
          alfabetu lacinskiego (alfabet fonetyczny). My rowniez , uczac sie jezyka
          chinskiego uzywamy te same regiony mozgu, ktore odpowiedzialne sa za
          przyswajanie wiadomosci w pisanym jezyku ideogramow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka