Gość: Ewa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 08:54 Jak w temacie.Ktos wie,gdzie takowe sie odbywaja?Chodzi konkretnie o kurs angielskiego. Z gory dziekuje za inormacje.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ajida Re: Kursy językowe dla pielęgniarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 12:44 kursy są takie same jak dla każdej innej osoby przynajmniej na poziomie podstawowym do średniego tylko ewentualnie może być jakaś specjalna cena!!! w szkołach teraz są kursy wakacyjne można skorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Kursy językowe dla pielęgniarek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 12:46 No,widzisz,moja droga niekoniecznie.Idzie tutaj o specjalny medyczny jezyk,a tego na zwyczajnych kursach nie ucza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajida Re: Kursy językowe dla pielęgniarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 15:07 z moich info pracuję w szkole językowej - Panie pielęgniarki które chcą podjąć pracę za granicą, np. przy operacjach tam gdzie ten jężyk jest bardzo ważny- muszą najpierw zdac egzamin międzynarodowy tj FCE lub CEA a tam jezyka medycznego nie ma - te zagadnienia zazwyczaj we własnym zakresie - najlepiej polegać na łacinie z której angielski ma wiele zapozyczeń. To jest moja zawodowa wiedza też pośredniczyliśmy w podejmowaniu pracy w Anglii i tam był wymagany certifikat + nostryfikacja dyplomu. Uczyliśmy ok. 200 Pań pielęgniarek w róznych grupach i nie był to jezyk medyczny albo lepiej z zakresu pielęgniarstwa. Powiem tak w naszym mieście większość grup to były grupy początkujące niestety - nauka jezyka polega na opanowaniu pewnych zagadnień gramatycznych, składni a jezyk specjalistyczny poprostu trzeba sie nauczyć jak normalne słówka korzystając ze słownikow dostępnych na rynku, najlepiej poprosić lektora prowadzącego żeby przygotowywał taki zakes słówek przydatnych i wplatał to do zajęć na nich pracował. U nas było to łatwe gdyż cała grupa składała sie z Pań pielęgniarek. Podkreślam taka jest moja wiedza i pomoc w tym temacie na tą chwilę polecam dowiedzieć sie tam gdzie sie planuje wyjechać albo zatrudnic jakie są wymagania językowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Kursy językowe dla pielęgniarek IP: *.echostar.pl 03.07.06, 15:20 Nie sądzę, żeby był wymóg, aby pielegniarki zdawały FCE.Dobrze jesli ma taki egzamin, ważne jednak by znały język.Nie każdy, kto uczy sie języka do pracy ma egzamin FCE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajida Re: Kursy językowe dla pielęgniarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 15:24 to zalezy że tak powiem jakie są wymagania przyszłego pracodawcy ja się z tym spotkałam nie mówię tu o pracy we Włoszech ale klinice w Anglii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Kursy językowe dla pielęgniarek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 15:49 Kursy takie organizowane sa przy LO im.Bieganskiego (dawny Medyk).Nie potrzeba FCE Odpowiedz Link Zgłoś
puhyes Re: Nie FC nie CAE tylko IELTS 03.07.06, 21:25 czyli International English Language Testing System. Wymaga tego większość pracodawców w NHS. Do tego nie potrzebne ani FC ani CAE tylko w miarę płynna znajomość języka (matura rozszerzona) i znajomość specjalistycznego słownictwa (dla zawodów medycznych - Nursing Diagnosis) z dziedziny w której zamierza się pracować (albo studiować). Zdają głównie lekarze, dentyści, aptekarze i pielęgniarki. 24 czerwca była kolejna edycja tego egzaminu (British Council) w Krakowei i Warszawie. Opłata egzaminacyjna: 580,00 PLN. Egzamin jest ważny 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś