Dodaj do ulubionych

Częstochowski PKS

IP: 87.239.176.* 07.07.06, 12:27
Witam! :)
Mamy lato - sloneczko, bardzo wysokie temperatury... Dlatego mam do Was
pytanie. Co Wam brakuje lub co byście chcieli zmienic w naszym czestochowskim
PKSie?
Ja, korzystajac z tej komunikacji powiem, ze brakuje mi w szczegolnosci w
takie upalne dni klimatyzacji w autobusach. Juz nie chodzi mi o te krotkie
lokalne kursy, ale o te dalekobieżne. Po prostu czasem nie da sie wytrzymac.:(
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • mateusz_czewa Re: Częstochowski PKS 07.07.06, 12:53
      Dlatego latem, lepiej skorzystać z usług PKP jeśli to możliwe, naawet zimą też
      lepiej, bo w pociągach cieplutko :P
      • Gość: Pasażer Re: Częstochowski PKS IP: 87.239.176.* 07.07.06, 13:11
        Zimą to jest nawet cieplutko w autobusach. A latem za gorąco. Chociaż
        zauwazylem, że PKS Częstochowa posiada już jeden autobus z klimatyzacją. Ale to
        wciąż za mało.
        • Gość: jarek Re: Częstochowski PKS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 19:12

I nawet zdażają sie autobusy ktore wogule nie maja odsuwanych szyb:) tylko
          jakies nawiemy ktore nie zdaja egzaminu w taki upał :( w mpk jest nie lepiej:)
          no coz moze kiedys sie to wszytsko zmieni i bedziemy jezdzic klimatyzowanymi
          pojazdami:)
          • Gość: lunch Re: Częstochowski PKS IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.07.06, 08:55
            A Niemcy takimi jeżdżą i im nie przeszkadza. Ja tych germańców nigdy nie mogłem
            zrozumieć.
        • Gość: Zuza Re: Do pasażera: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 19:09
          Nie zgodzę się z Tobą, bo PKS Czestochowa zakupił 5 autobusów z klimą i na
          pocieszenie coś jeszcze....... będą następne
          • Gość: Pasażer Re: Do pasażera: IP: 87.239.176.* 13.07.06, 20:17
            Jeśli to prawda to super. :) A skad to wiesz? I co na pocieszenie? Jakie beda
            nastepne? Odpowiedz, prosze. Sorki za tyle pytan :)
            • Gość: Zuza Re: Do pasażera: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 08:39
              Wiem, bo mam dobre informacje. Nie mogę wszystkiego wszystkim mówic co skąd wiem
              ;-)
              • Gość: Pasażer Re: Do pasażera: IP: 87.239.176.* 17.07.06, 23:06
                No dobra, ale napisz jakie kupili te autobusy (marka i model lub chociaz sama
                marka). I co ma być tą niespodzianka? Pochwal sie! Bo z tego co ja wiem, to PKS
                ma jak na razie Axera z klima i teraz zakupil 2 Autosany z nawiewami bez klimy.
                No i dopiero teraz jest przetarg (na stronie www) na 5 autobusow
                miedzymiastowych, gdzie kryteria oceny to niestety tylko cena. Z tego wynika,
                ze najprawdopodobniej te również będą bez klimy :(
      • Gość: lunch Re: Częstochowski PKS IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.07.06, 08:51
        Korzystanie z pociągów w Polsce jest upokarzające. Kiedy tylko mogę, jadę
        autobusem - szybciej, wygodniej, a obecnie również taniej. Oczywiście w
        autobusach często jest duszno, ale to efekt nowej mody w zakupie autobusów bez
        otwieranych okien (zwłaszcza z zachodu). Do pociągów jednak też ona wkracza, a
        to jest dopiero przerąbane, jak w pociągu nie można wyjrzeć przez okno.
      • Gość: lunch Re: Częstochowski PKS IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.07.06, 08:54
        A zimą w pociągach nie jest ciepło, tylko ku..ko gorąco. Jak człowiek tego
        nie przewidzi i nie ubierze pod ubrania takiego wdzianka, żeby wierzchnie można
        było zdjąć (mi się już zdarzyło w przedziale w krótkich spodenkach jechać), to
        wysiada zlany potem na mróz i zapalenie płuc gotowe.

Jest nawet taki dowcip:
        - Co zrobić, żeby w Polsce było cieplej?
        - Otworzyć okna w pociągach.
    • Gość: mieszkaniec cz-wa Re: Częstochowski PKS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 21:25
      Z tego co ja wiem to PKS w ostatnim czasie zakupił jednego Irisbus-a Axer –a z
      klimatyzacją i nic więcej. Do tego dochodzą dwa Autosany A1010T Lider z pseudo
      klimatyzacją i te poniemieckie Mercedesy i Setra z nawiewami i to wszystko. A po
      za tym takie autobus nie będą jeździć na kursach podmiejskich tylko na trasach
      dalekobieżnych które PKS ma zamiar uruchomić.
      • Gość: lunch Re: Częstochowski PKS IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.07.06, 08:59
        Po pierwsze: używane mercedesy i setry to właśnie te gorące, bo Niemcy nie mają
        zwyczaju jeździć w ożywczym chłodku i w ich autobusach okna się nie otwierają,
        a te nawiewy to sobie można wsadzić... Więc trudno tu o nich wspominać w
        kontekście klimatyzacji.
        Po drugie: owszem, używańce zostały zaliczone do kategorii lokalnych, ale i na
        liniach podmiejskich od biedy się pojawiają (np. setra na "M").
        • Gość: Pasażer Re: Częstochowski PKS IP: 87.239.176.* 17.07.06, 22:51
          Co do Mercedesow to sie zgodze, ze jest goraco (zadnych szyb nie maja
          otwieranych), ale Setra? Kolezanka jechala wlasnie Setra do Krakowa lub Zakopca
          i mówila, ze nawiewy spelniaja nalezycie swoja role i chociaz na dworze bylo
          bardzo goraco, to w autobusie tego tak nie odczuwala.
    • Gość: lunch Re: Częstochowski PKS IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.07.06, 08:49
      O jakie kursy dalekobieżne Ci chodzi? Częstochowski PKS obsługuje ich raptem
      kilka (do Wisły, do Wrocławia, do Łodzi i do Krakowa).
      • Gość: mieszkaniec cz-wa Re: Częstochowski PKS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 09:22
        No, więc mówię o tych kilku, ale przecież pan prezes PKS mówił, że firma
        uruchomi także nowe połączenia dalekobieżne.
      • Gość: P!0TRek Re: Częstochowski PKS IP: 80.51.57.* 17.07.06, 15:47
        Jeszcze z daleko bieżnych są do Zakopanego, do Kłodzka, do Rabki. Trzy więcej,
        ale zawsze :D Możliwe, że jest ich jeszcze pare, ale mogłem o nich zapomnieć :P
      • Gość: Pasażer Re: Częstochowski PKS IP: 87.239.176.* 17.07.06, 22:42
        Do Rabki to juz nie ma autobusu. Teraz jest dalej, wlasnie do Zakopca. Jest
        jeszcze do Jastrzębia i do Krakowa o ktorych zapomnieliscie :)
    • Gość: maks... Częstochowski PKS jest w epoce lodowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 10:28
      aby zaistniały tendencje europejskie trzeba poczekać na zmianę warty w
      kierownictwie i ostudzić zapędy związków zawodowych
      • Gość: lunch Re: Częstochowski PKS jest w epoce lodowej IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.07.06, 14:01
        Wiesz, zależy do czego się porównuje. Ja ostatnio obserwowałem sytuację
        działalność przedsiębiorstw PKS w różnych miastach w Polsce i ogólnie PKS-y to
        zacofane instytucje, które nie zauważyły jeszcze upadku komuny. Ale jeśli one
        są w epoce lodowej, to częstochowski jest w XXV wieku.
        • Gość: Pasażer Re: Częstochowski PKS jest w epoce lodowej IP: 87.239.176.* 18.07.06, 20:30
          Zgadzam się z Tobą "lunch". W porównaniu do niektórych PKSów to nasz jest i tak
          na dobrym poziomie. Już nie mamy tak starego taboru, jak inne PKSy, inwestujemy
          w nowe lub używane (w dobrym stanie), które są czasem lepsze od nowszych
          polskich autobusów. Dworzec wcale nie jest zły, choć gdyby były pieniądze, to
          mogliby zmienić go tak jak zmienili nasz częstochowski Dworzec PKP.
          Żeby to wszystko jeszcze lepiej wyglądało to mogliby zrobić jedno malowanie dla
          wszystkich autobusów (znaczy się takie samo, przykładowo napis i jakiś
          malunek). Przykładem jest tu PKS Chojnice. Naprawdę wtedy byłoby extra :)
          • Gość: lunch Re: Częstochowski PKS jest w epoce lodowej IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.07.06, 11:04
            Malowanie nie jest najgorsze - ogólnie biało-niebieskie i wyjątków naprawdę
            niewiele. Jedynie poniemieckie się trochę wyróżniają, ale tylko niektóre.
            Natomiast mi chodzi głównie o znakomitą stronę internetową oraz rozkłady jazdy.
            Może to jeszcze nie marzenie, ale widać, że myślenie nie jest im obce. A to,
            jak na polski PKS, coś dziwnego.
            • Gość: anka Re: Częstochowski PKS jest w epoce lodowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.06, 12:10
              a ja bym zmienieła osoby pracujące na informacji w PKSie. Są niedoinformowane i
              podają błędne informacje - dla nich sobota to dzień nauki szkolnej!!!! przez ich
              niedbałość musiałam czekać 30 min. na inny autobus
              do szkoły Panie z informacji!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka