Dodaj do ulubionych

III ALEJA - zakładają granit w pasazu!!!!!!!!!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 23:38
nareszcie cos trwałego a nie tylko te peerelowskie betony i kostki brukowe
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosc Re: III ALEJA - zakładają granit w pasazu!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 06:41
      U nas zwykle jest tak,ze nie mozna się zachwycać przed ukończeniem prac,bo jak
      dobry materiał, to robocizna do niczego i odwrotnie.Może tym razem sie uda...
      • Gość: Paweł K Re: III ALEJA - zakładają granit w pasazu!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 06:43
        Poczekajcie az pielgrzymki przejda po tym podlozu to zobaczycie efekty po zimie....
        • Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: III ALEJA - zakładają granit w pasazu!!!!!!!! IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 21.07.06, 08:27
          Jaszcze niedawno trwała dyskusja na forum: dlaczego robią takie głębokie
          podłoże... :-)
        • Gość: ola Re: III ALEJA - zakładają granit w pasazu!!!!!!!! IP: *.man.czest.pl 26.07.06, 10:25
          nie rozumiem co maja pielgrzymki do kostki granitowej? ze co? ugryza czy wyrwia? :]
    • Gość: Kara Re: III ALEJA - zakładają granit w pasazu!!!!!!!! IP: *.hcz.com.pl / *.hcz.com.pl 21.07.06, 14:14
      I wszyscy zobaczymy zima jak troszeczke przymarznie jak super bedzie
      slisko...:) ciekawe jakie wtedy beda posty na forum..
      • Gość: xx Re: III ALEJA - zakładają granit w pasazu!!!!!!!! IP: *.icis.pcz.pl 21.07.06, 14:42
        Nawierzchnia z granitu z pewnoscia nie jest bardziej sliska od tego co mamy -
        jest wrecz bardziej szorstka.

Zeby tylko pracownicy dobrze ja ulozyli.
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: III ALEJA - zakładają granit w pasazu!!!!!!!! IP: *.czestochowa.um.gov.pl / 212.87.231.* 26.07.06, 13:39
        Jeśli zobaczy pan płyty na własne oczy, a nawet dotknie ich własną ręką,
        stwierdzi pan, że jest szorstka jak pumeks. To specjalnie przygotowany granit,
        zupełnie inna nawierzchnia od tej, jaką połozono kiedyś na Placu Pamięci
        Narodowej, który zimą staje się ślizgawką.
        • Gość: Klan_bran Leśnikowski rzuć sie pod pociąg zrób nam przysługe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.06, 12:23
          Jak czytam to co piszesz to mi sie kichy skręcają napisz lepiej o Kubiku twoim i WRONY KOLESIU zaraz wszystkich was powsadzają za te remonty co kosztuja 4 razy tyle co powinny. Ciekawe czy za kratkami też będziesz taki mądry?
    • Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: III ALEJA - zakładają granit w pasazu!!!!!!!! IP: *.czestochowa.um.gov.pl / 212.87.231.* 21.07.06, 14:59
      www.czestochowa.pl/samorzad/wydarzenia_samorzad/plonearticle.2006-07-21.1966549264

IL
      • Gość: zły mieszkaniec Re: III ALEJA - zakładają granit w pasazu!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 15:59
        oj barany wszystko wam nie pasuje,teraz ze bedzie slisko to ku.. wyspymy piach
        na aleij ,to slisko nie bedzie,a granit wsadzmy sobie w dupe,co za ludzie,co za
        kraj,zeby wszystko im nie pasowało,przed remonte marudzili, ze brzydko,ze nie
        ładnie teraz cos robią tez marudzą.............szok
        • Gość: waldek Re: III ALEJA - zakładają granit w pasazu!!!!!!!! IP: 213.25.14.* 21.07.06, 16:14
          a pomysleli chociaż o scieżce rowerowej?bo nie kojarze
      • ulisses_czwa Pytanie do Rzecznika UMCzwa... 26.07.06, 14:58
        Mam pytanie do Pana.
        Czy przedstawiane wizualizacje na stronie www.czestochowa.pl są aktualne?
        Z tego co się orientuję, to zrezygnowano z oświetlenia punktowego wtopionego w podłoże... I nie zrobiono tego w ostatniej chwili, a niecały rok temu... Tłumaczono, ze lepiej jest zamontować małe lampki stojące tuż przy ławeczkach, dzięki czemu "ludzie będą mogli sobie czytać książki w III Alei" (co jest zabawnym stwierdzeniem wg. mnie)... Jakiś czas temu ukazał się artykuł w GW na temat remontu i tam pisano o wykonaniu oświetlenia punktowego. Jak w końcu wygląda ta sprawa? W III alei będzie oświetlenie punktowe montowane w podłozu, czy też będą to lampki stojące przy ławkach?
        Drgie pytanie dotyczy:
        Czy układana nawierzchnia będzie tylko i wyłacznie w dwóch kolorach tj. odcieniach szarości, które obecnie możemy zobaczyć na jasnych płytach granitowych i małych ciemnych kostkach granitowych? W prezentowanych projektach sa jeszcze elementy kostki w innej kolorystyce. Wiem, że konserwator kwestionował kolorystykę w projektach mówiąc, że "nie będziemy robić z III Alei Disneylandu"... Jak to się ma do prezentowanych projektów na stronie miasta?

Poniżej przedstawiam projekt, jaki posiadam - myślę, że bez trudu mozna dostrzeć kolorystykę nawierzchni, jak i zaznaczone oświetlenie punktowe w podłozu... Można też zorientować się, jak ma wyglądać tzw. "przewiązka" i fragment modernizowanej alei... Ciekawe czemu ta wizualizacja nie jest dostepna dla mieszkańców... To żadna tajemnica, a sporo wyjasniłaby... No chyba, ze jest to nieaktualne...

img137.imageshack.us/img137/1541/detalehc6.jpg
        P.s. Dodam, że podobnie UM Czestochowa pokazywał mieszkańcom projekt przebudowy Ratusza, który wygladał zupełnie inaczej... I był on oficjalnie prezentowany w prasie (Nie wspomnę już o wizualizacjach stadionu, w których brakowało wielu istotnych elementów)... Oto link projektu Ratusza:

img82.imageshack.us/img82/3449/ratuszprojektmy7.jpg
        Z góry dziekuję za odpowiedź...
        Pozdrawiam
        • ulisses_czwa Re: Pytanie do Rzecznika UMCzwa... 27.07.06, 14:42
          Chyba musze sobie samemu odpowiedziec na to pytanie...
          Dziś byłem w III Alei i rozmawiałem z robotnikami układającymi granitowe płyty i kostkę... Stwierdzili, że nie będzie stosowana inna kolorystyka niż widoczna. Oznacza to, że cała III aleje będzie miała dwa odcienie - jasno szare płyty granitowe oraz ciemno szarą drobną kostkę...
          Za tą kolorystykę możemy podziękować konserwatorowi zabytków, który nie chciał robić z ulicy Disneylandu (chyba, nie był nigdy dalej niż 25 km od Czestochowy
          Odnosnie punktowego oświetlenia wtopionego w podłoże, to NIE BĘDZIE ono montowane... Będa ustawiane małe latarenki tuż przy ławkach...
          Zaprzepaszczono tym samym niepowtarzalną okazję stworzenia niesamowitego kilmatu w III Alei... Oświetlenie punktowe podswietlałoby od spodu drzewa, co podniosłoby znacznie walory estetyczne... Montaż małych lampek przy ławkach to zdublowanie oświetlenia (przecież sa już duże lampy wzdłuż całej ulicy)... Nie przekona mnie nawet tłumaczenie w stylu "ludzie będą czytać ksiązki w III alei i potrzebuja lepszego światła)...
          Myślę także, że owe lampki ustawiane przy ławeczkach staną się nosnikami reklamowymi, na których umieszczane będa rózne ogłoszenia oraz wlepki...
          Jak widać przedstawione wizualizacje przebudowanej III alei mają się NIJAK do realizowanej inwestycji...

Czy zaprzeczy Pan tym informacjom ?
          Milczenie traktuję, jako akceptację...
          Pozdrawiam
          • Gość: xx Re: Pytanie do Rzecznika UMCzwa... IP: *.icis.pcz.pl 27.07.06, 14:45
            Nie wiem jak bedzie ale wowczas nawet lawek nie ma sensu zakladac w Alejach bo
            tez tam mozna cos nakleic :))
            • ulisses_czwa Re: Pytanie do Rzecznika UMCzwa... 27.07.06, 14:55
              Nie przesadzajmy profesorze :)
              Zdania o punktowym oswietleniu nie zmienię... Tego ta Aleja potrzebowała... Takiego klimatycznego elementu... Prosze się przespacerować po ul. Świdnickiej we Wrocławiu, a będzie Pan wiedział o czym piszę (punktowe oświetlenie i podłoże w kilku odcianiach kolorów)...
              • Gość: xx Re: Pytanie do Rzecznika UMCzwa... IP: *.icis.pcz.pl 27.07.06, 18:53
                Bylem na Swidnickiej i jakos nic mi sie w oczy nie rzucilo - oprocz tych kul :))

Moze dlatego ze Wroclawski Rynek przycmiewa Swidnicka.
              • mmaly Re: Pytanie do Rzecznika UMCzwa... 27.07.06, 23:00
                Ulissesie.
                Jesli naprawde startujesz do wyborow z listy PO w tym roku, prosze na maila imie
                i nazwisko. Bede w koncu glosowal z przekonaniem na goscia, ktory rozumie troche
                o co chodzi i nie boi sie tego powiedziec.
                Dzieki.
                • mmaly Ulisses 28.07.06, 23:04
                  Ponawiam apel do Ulissesa.
                  Jestem na stałe zameldowany w Częstochowie i tutaj głosuję we wszystkich wyborach.
                  Dalsze milczenie mnie zdziwi i uznam, że jednak ściemniasz.
                  • ulisses_czwa Re: Ulisses 29.07.06, 09:27
                    Nie było mnie wczoraj na forum... Nie siedze 24h na dobę :) dlatego nie miałem mozliwości odpisania.
                    Jestem osobą poważną i nie ściemniam.
                    Dziękuję bardzo za wyrazoną chęć poparcia w wyborach i proszę o podanie maila. Przeslę na niego swoje dane.
                    Poza tym niebawem podam na forum imię i nazwisko wraz z własną stroną internetową, na której będą zamieszczone niezbędne informacje dot. mojej osoby jak i spraw związanych z wyborami.
                    Pozdrawiam
                    • ulisses_czwa Re: Ulisses 29.07.06, 09:36
                      P.s.

Jesli nie chcesz podawać tu swojego maila to przeslij go na mojego:
                      stadionckm@wp.pl

Pozdrawiam
                      • morning.calm Re: Ulisses 29.07.06, 09:58
                        Ulisses, rowniez wyslalem do Ciebie maila takze czekam na odpowiedz :)
                        Wyslalem, na adres gazetowy.
                    • mmaly Re: Ulisses 29.07.06, 11:19
                      Rety, przecież się loguję. Mój email widac w związku z tym przy każdym poście.
                      To login + domena @gazeta.pl
                      Poza tym pod każdym moim postem jest stopka z adresem strony, a na niej jest i
                      mój email, i dane o kilku różnych komunikatorach, i telefon. Wszystko.
    • Gość: xxx Re: III ALEJA - zakładają granit w pasazu!!!!!!!! IP: *.hcz.com.pl / *.hcz.com.pl 21.07.06, 16:22
      szkoda ze nikt nie wpadnie na pomysl rozpisania przetargu na remont placu
      bieganskiego i II Alei skoro sama procedura trwa rok..a tak, zanim nasze wladze
      wpadna na taki pomysl, rozpisza przetarg, wylonia firme, ktora znajac zycie i
      tak sie opozni minie jakies 10 lat, III aleja juz wtedy nie bedzie razic
      swiezoscia, a I Aleja to doczeka sie remontu chyba w 2050..nawierzchnia na
      bieganskim to tragedia !! ratusz jest piekny, no ale u nas nic nie moze byc
      zrobione kompleksowo, chodnik tragiczny.. Mozna by chociaz juz rozpoczac prace
      papierkowe, zeby to wszystko jakos sprawnie szlo..szkoda gadac !!
      • Gość: smerf Re: III ALEJA - zakładają granit w pasazu!!!!!!!! IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 21.07.06, 22:08
        najpierw musza wygrać potem czekac 3 lata i dopiero przetarg, żeby przed
        wyborami (kolejnymi) było. Chyba, że się "omsknie" jak teraz.
        • Gość: era Re: III ALEJA - zakładają granit w pasazu!!!!!!!! IP: *.hcz.com.pl / *.hcz.com.pl 22.07.06, 10:25
          dlatego nie ma sie co łudzic ze bedzie szybko linia tramwajowa..
    • Gość: Zgred znowu na szybko i hurra .... IP: *.21.pl / *.21.pl 26.07.06, 11:13
      jeszcze niedawno była opcja że pielgrzymki pójdą po wylewce albo po asfalcie
      bokiem (po zamknięciu ruchu kołowego).
      Widzę, że jednak przeważyła opcja przyspieszenia, żeby pielgrzymki miały po
      czym iść ...
      Tylko, że oni przyjdą i pójdą a kostka ma być na wieki wieków ;)

Jakoś nie wierzę w utrzymanie jakości przy takim pośpiechu. Żeby się nie
      skończyło jak na Berka ...
      • Gość: xx Re: znowu na szybko i hurra .... IP: *.icis.pcz.pl 26.07.06, 11:26
        Na razie nie widac specjalnie tego przyspieszenia. Zreszta calego bruku nie
        zdaza ulozyc do szczytu pielgrzymek.

Boje sie tej opcji mieszanej - posrodku czyli czesciowo po wylewce a czesciowo
        po niedokonczonym granicie. To moze sie zle skonczyc.

Najlepiej byloby zamknac ruch kolowy i puscic je po asfalcie.

W koncu Aleja ma byc na lata
        • Gość: morning calm Re: znowu na szybko i hurra .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 11:35
          Nawet najpiekniejszy kamien zle ulozony sie rozsypie w bardzo krotkim czasie.
          Dlatego lepiej zeby sie nie spieszyli i zrobili to porzadnie. Widzialem ile
          trwa dokladne ukladanie takiej kostki z plytami, gdzie miedzy plyty jest
          jeszcze wkladany styropian, spod jest trojwartswowy, ale za to kostka lezy
          iedalnie, na zyletke. Miejmy nadzieje, ze w alejach bedzie podobnie...

Pzdr.
          • Gość: morning calm Re: znowu na szybko i hurra .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 11:41
            W ogole to jest niesamowicie smieszne, na kazdej czestochowskiej stronie, forum
            internetowym juz nie wspominajac o UM robi sie z remontu sensacje. Mnie sie
            zawsze wydawalo, ze to jest psi obowiazek wladz miasta by dbac i modernizowac,
            ale chyba w Czestochowie mieszkancy maja to odbierac jako dar wielkiego
            bozyszcze tlumow i wyraz dobrej woli najjasniejszego pana :)

Dla mnie jest to smieszne, bo w dziesiatkach miast w Polsce remontujac takie
            deptaki, ba, przerabiajac ulice na deptaki, remontujac od a do z (nie samo
            ukladanie nowej nawierzchni, ale praktycznie tworzenie od zera), pojawia sie
            najwyzej jeden artykul o planie takiej modernizacji i drugi o wykonaniu.
            Natomiast w Czestochowie mamy co chwile wiadomosc, a to u ulozeniu pierwszej
            plyty, a to o polozeniu pierwszej kostki, za chwile mysle, ze w takim tempie
            dowiemy sie o pierwszym krawezniku. Bo o tym, jak sie pojawia lawki i kosze na
            smieci to raczej jasna sprawa;) Nie zgadne kto pierwszy na owej lawce siadze i
            wrzuci pierwszego smiecia do tegoz kosza ;)

Pozdrawiam :)
            • Gość: I.LEŚNIKOWSKI znowu te remonty... IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 26.07.06, 13:50
              Cieszę się, że ilość remontów i zmieniający się obraz miasta najwyraźniej
              zaczyna pana denerwować. Wcześniej pod tym samym pseudonimem (najwyraźniej
              wstydzi sie pan tego co pisze i chce ukryć nazwisko) pisał pan nieustannie o
              tym, że że nic sie nie dzieje, nie ma remontów... A wszystko co dzieje się
              obecnie jest be.
              Pisze się o remontach dużo dlatego, że jest dużo i dlatego, że są tym
              zainteresowani mieszkańcy Czestochowy, zwłaszcza po ostatnich latach zastoju
              (wtedy sie pan nie udzielal na forum a trzeba było nieprawdaż?).

Rozumiem, że chcialby pan to wszystko ukryć. Przemilczeć.
              Cieszę się z tego.
              • Gość: Zgred drogi Panie Rzeczniku IP: *.21.pl / *.21.pl 26.07.06, 13:58
                Ta spiskowa teoria poukrywanych przeciwników to ukłon w stronę aktualnej władzy
                politycznej w kraju?
                Przecież to śmieszne ...

Przy okazji proszę o wyjaśnienie jakie są aktualne założenia co do wejścia
                pielgrzymek pod klasztor, przez III Aleję.
                • Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: drogi Panie Rzeczniku IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 26.07.06, 15:03
                  To pan wspomina o jakiś spiskach i poukrywanych przeciwnikach. Ja dyskutuję z
                  konkretnym człowiekiem ukrywającym się z własnej wstydliwej woli pod
                  pseudonimem. Tak jak pan.
                  • Gość: Zgred a drugiej części mojej wiadomości Pan nie zauważył IP: *.21.pl / *.21.pl 26.07.06, 15:11
                    poza tym jeśli postanowił nieść Pan kaganek informacji urzędowych w internecie
                    powinien Pan mieć świadomość panujących w nim realiów.
                    Ale widzę, że jak zwykle, wygodniej jest atakować niż rzetelnie odpowiadać.
                  • Gość: morning calm Re: drogi Panie Rzeczniku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 17:15
                    Drogi Panie Rzeczniku. Ukrywam sie pod pseudonimem, bo mam takie prawo, nie
                    jestem osoba publiczna i w najblizszym czasie rowniez takowa nie zamierzam
                    zostac.

Pisalem kilka lat temu juz na tym forum, caly czas pod tym samym pseudonimem.
                    Najwidoczniej pamiec moze juz Pana lekko zawodzic badz tez mielismy wtedy
                    podobne poglady na owczesna Czestochowe przez co nie dochodzilo do wymiany zdan.

Kolejna sprawa. Pisze od pewnego czasu, ze w Czestochowie dzieje sie malo -
                    przede wszystkim jest malo inwestycji jak i rowniez inicjatyw podejmowanych
                    przez czestochowska wladze. Pozostaje kwestia odpowiedzi na pytanie - dlaczego
                    tychze inwestycji jest tak malo? Wydaje mi sie, ze jednym z takich powodow jest
                    ograniczanie sie do promocji Jasnej Gory, a nie Czestochowy jako miasta
                    liczacego 250tys mieszkancow, dobra uczelnie techniczna i niezle zaplecze oraz
                    infrastrukture (dk1, kolej).
                    Kto ma to robic? Mieszkancy? Mnie sie wydawalo, ze to UM jest odpowiedzialny za
                    takie sprawy. Inne miasta w Polsce same sciagaja do siebie inwestorow. A u nas
                    poza huta i dwiema wiekszymi firmami przemyslowymi nie ma nic konkretnego.
                    Wiekszosc to sektor sredni, ktory charakteryzuje raczej male miasta (do 100tys)
                    anizeli takie jak Czestochowa.
                    Kolejny punkt programu w odpowiedzi - dlaczego tak sie dzieje? Otoz w
                    Czestochowie dzierzawa gruntow jest na poziomie maksymalnej kwoty okreslonej w
                    ustawie.

Oczywiscie doceniam to co sie dzieje w tym momencie, jest w trakcie jak i
                    zostalo wykonane, aczkolwiek Panie Rzeczniku, czyz nie jest obowiazkiem wladz
                    dbanie o miasto? Dlatego nie bede skakal ze szczescia poniewaz jest remontowana
                    trzecia aleja, ktora tego remontu wymagala od kilkunastu lat, a proces
                    rewitalizacji centr miast jest przeprowadzany w calej Polsce. Natomiast
                    porownujac to co sie dzieje, do tego co powinno byc zrobione daje jednak ujemny
                    bilans "zadowolenia" trzezwego mieszkanca.
                    Majac porownanie do kilku innych, polskich miast musze z przykroscia
                    stwierdzic, ze nie potrafimy wykorzystac drzemiacego w Czestochowie
                    przeogromnego potencjalu, a mieszkancy sa karmieni - wrecz propagandowymi -
                    haslami wyolbrzymiajac wszelkie inwestycje i dzialania UM. Bo jakze nazwac
                    remont JEDNEJ kamienicy o ktorej slychac bylo na kazdym kroku, iz jest to
                    inicjatywa UM. Jak nazwac cotygodniowe informacje o remoncie al. N.M.P?

Wielce doceniam np. remont stadionu, bo poprzednia wladza w budzecie miasta
                    zostawila dla Wlokniarza absolutne zero zlotych. A mimo tego obecnej udalo sie
                    cos z tym zrobic.

Natomiast mimo to brak tutaj inicjatywy, to miasto jest ospale, a wladza nie
                    potrafi go obudzic. Naprawde mamy wielki potencjal, ale wciaz nikt nie potrafi
                    go wykorzystac, a jedynie szerzy naokolo propagande sukcesu dokladajac do tego
                    kielbase przedwyborcza. Boje sie, ze jak zacznie powstawac odcinek autostrady w
                    Czestochowie to rowniez i UM sie poden podepnie...

Ponadto moglbym wymienic kilka chybionych decyzji obecnej wladzy, ale chyba nie
                    o to tutaj chodzi.

Narzekam - bo nie dzieje sie wiele, a priorytety nie sa skierowane na
                    mieszkancow, ale w przeciwna strone. I mimo wielu innych dobrych rzeczy, ktore
                    dzialy sie w Czestochowie bilans jest niekorzystny. Stad moje wypowiedzi.

Czy taka wypowiedz Panu odpowiada?;)

Pozdrawiam serdecznie!
                    • Gość: morning calm Re: drogi Panie Rzeczniku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 17:20
                      Zapomnialem dodac, ze informacje o tym jak sie nazywam Pan Rzecznik by zdobyl w
                      okolo 10minut podczas godzin pracy bez najmniejszego problemu.

Pzdr.
                    • Gość: xx Re: drogi Panie Rzeczniku IP: *.icis.pcz.pl 26.07.06, 19:28
                      Wszyscy wiemy ze inwestycje z zewnatrz to nasza bolaczka - jest ich za malo.

Ale problem nie polega na wielkosci firm - jak popatrzec jakie duze firmy masz
                      w wiekszym od nas Bialymstoku czy Lublinie, czy nawet Szczecinie to tam tez nie
                      ma wiecej duzych firm, a nawet jest ich mniej. W takim Opolu praktycznie zas
                      najwieksza firma obecnie to najpewniej Zaklady Koncentratow Spozywczych -
                      zreszta bardzo dobra firma.

Problem nie polega na wielkosci firm, polega on na tym co to sa za firmy, jak
                      placa, ile ich jest, jak sie rozwijaja itd.

• Gość: morning calm Re: drogi Panie Rzeczniku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 20:09
                        Zgadza sie. Nikt tutaj nie mowi o wielkim sektorze przemyslowym, ale firmy
                        pokroju TRW czy Brembo bylyby najwlasciwszym rozwiazaniem. Tylko dlaczego nikt
                        nie stara sie przyciagnac inwestorow do Czestochowy? Czy wladze nie widza, ze
                        utalentowani, mlodzi ludzie wyjezdzaja z Czestochowy w poszukiwaniu pracy w
                        swoim zawodzie?

Pzdr.
                        • Gość: xx Re: drogi Panie Rzeczniku IP: *.icis.pcz.pl 26.07.06, 20:24
                          Przyciagniecie nowych inwestycji to powinien byc priorytet dla Czestochowy.

Widac ile znaczy dla nas takie TRW, ktore na szczescie duzo inwestuje w
                          Czestochowie.

Ale tez sciagniecie nowych inwestorow to nie taka prosta sprawa - czytam wiele
                          na ten temat jak widziane sa poszczegolne rejony Polski. U nas niestety mamy
                          pod bokiem Slask, ktory jest jednym z najatrakcyjniejszych regionow pod tym
                          wzgledem.

Prostych rozwiazan tutaj nie ma i w zadnym wypadku nie mozna liczyc ze sam UM
                          wszystko zalatwi - obojetnie kto bedzie w nim rzadzil.

W kazdym razie to musi byc absolutny priorytet na nowa kadencje.

W tej chwili takim papierkiem lakmusowym jest Galeria nad Warta.
                          • Gość: morning.calm Re: drogi Panie Rzeczniku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.07.06, 20:26
                            Zgadza sie, mamy obok siebie Slask. Ktory, badz co badz, jest drozsza aczkolwiek
                            bardzo oplacalna "miejscowka". W takim wypadku dlaczego Czestochowa zaklada
                            zaporowe ceny za dzierzawe wieczysta. Gdyby ta cena byla nizsza, koszta
                            inwestycji firmy bylyby nizsze, rowniez wymagania placowe w Czestochowie sa
                            nizsze, a tym samym inwestycja bylaby oplacalna.

Mamy swoje atuty, ktore najwyzsza pora wykorzystac.

Pzdr.
                          • mmaly Re: drogi Panie Rzeczniku 27.07.06, 23:04
                            Przyciąganie inwestycji, xxie, to także nie stawianie im warunków, że będą
                            ideologicznie poprawni, albo że będą się zajmowali taką czy inną działką
                            gospodarki i zachowają metraż taki to a taki.
                          • mmaly Re: drogi Panie Rzeczniku 27.07.06, 23:09
                            A takich Galerii nad Warta byloby pewnie w Czestochowie juz wiele, gdyby nie
                            blokowanie inwestycji Carrefoura, Kauflandu itp.
                            Polecam sie przejechac do jakiegos miasta w Polsce każdemu, komu się wydaje, że
                            otwarta konkurencja szkodzi i że należy bronić niekonstytucyjnych ograniczeń w
                            rozwoju przedsiębiorczości, usług i handlu.
                            • Gość: xx Re: drogi Panie Rzeczniku IP: *.icis.pcz.pl 27.07.06, 23:14
                              Nikt Carefura w Czestochowie nie blokowal - mial byc wlasnie tam nad Warta, ale
                              nie zdecydowal sie.

Blokuje sie hipermarkiet kolo OBI, ale to dzialanie w obronie Galerii nad Warta.

Schowajmy ideologiczne straszaki - to nie tuatj jest problem pogrzebany.
                              Problem jest np. w strefie kolo Huty i w ogole braku duzych wolnych terenow.

Warto widziec problemy realne a nie wydumane. Realnych jest az nadto zeby
                              wymyslac sobie bajkowe przyczyny.
                              • mmaly Re: drogi Panie Rzeczniku 28.07.06, 00:11
                                No cóż, ja już na odległość może nie śledzę na bieżąco wszystkich zmian.
                                Myślałem, że Carrefour miał być na przeciw Tesco.
                                Kaufland koło OBI miałby zaszkodzić Galerii nad Wartą??? W jaki sposób????
                                Do połowy sierpnia siedzę w Częstochowie i z przerażeniem stwierdzam, że pod
                                moim wieżowcem jest pięć maleńkich, drogich sklepików spożywczych, w których nic
                                nie ma, a na zakupy trzeba jechać kilka kilometrów, mimo że jest tu mnóstwo
                                miejsca na zbudowanie dziesiątek Kauflandów. Łatwiej, wygodniej i taniej
                                niestety jest mi zrobić zakupy na wsi pod Krakowem, niż w Czestochowie.
                                A ideologia w Częstochowie niestety jest, xx. I może Tobie odpowiada obecna,
                                mnie nie. Ja się tu czuję obco. To jest miasto wrogie innemu niż katolicki
                                światopoglądom i zademonstrowało to właśnie w tych kwestiach: sex shopy, kasyno
                                i Deka. To były moim zdaniem idiotyczne decyzje, które cofnęły to miasto o
                                dziesięciolecia, bo pokazały inwestorom jasno, że nie ma tu po co przyjeżdżać.
                                To jest miasto, w którym na całe śródmieście nagłaśnia się przez megafony
                                nabożeństwa pod Jasną Górą, a jak to komuś przeszkadza w otwarciu okna we
                                własnym mieszkaniu, to spotyka się z brakiem zrozumienia i ostracyzmem.
                                • Gość: xx Re: drogi Panie Rzeczniku IP: *.icis.pcz.pl 28.07.06, 09:26
                                  Widzisz ja tutaj jestem na stale, a Ty z naskoku i wpadles w stereotypy.

Ideologia niestety jest obecna w calej Polsce i to jest wielki problem.
                                  Teraz przeniosla sie na szczebel wyborow samorzadowych.

Ale Czestochowa wcale nie jest tutaj "gorsza" niz inne miasta - zreszta
                                  najlepiej widac to na przykladzie wydarzen kulturalnych, gdzie pomimo Gaude
                                  Mater dzieje sie bardzo duzo bez zadnej otoczki ideoloo, a w poblizu Jasnej
                                  Gory jest miejsce na smiale eksperymenty. Mamy Jasna Gore, ale ona wcale nie
                                  musi prrzeszkadzac. Ludzie w Czestochowie na szczescie nie daja sobie narzucic
                                  jedynie slusznego spojrzenia na swiat.

A co do hipermarkietow: jak chcesz kupowac taniej, masz duzo mozliwosci i nie
                                  musisz kupowac w tych sklepikach.
                                  • mmaly Re: drogi Panie Rzeczniku 28.07.06, 22:55
                                    Niestety, nie zgadzam się z Toba, xx.
                                    Przyzwyczaiłem się przez ostatnie dziesięć lat do trochę innych standardów i dla
                                    mnie to miasto jest ideologicznie do cna przesiąknięte, nie da się w nim żyć
                                    obecnie na stałe. Wszystko jest tu podporządkowane jednemu. Wręcz karykaturalnie.
                                    No bo sorry, ale co przeszkadzały reklamy papieru toaletowego Benedyktowi XVI
                                    podczas jego chwilowej wizyty? To jest naprawdę niezły kawał, że to był problem,
                                    którym ktoś się tu zajmował. Pod Wawelem gigantyczne billboardy witające
                                    Benedykta XVI wisiały vis a vis równie wielkich reklam premiery "Kodu".
                                    Odprawiając mszę patrzył Benedykt XVI na neon kasyna. Przeżył. Śmiem twierdzić,
                                    że nie zwrócił na to uwagi.
                                    Ostatnio mnie do olbrzymiej refleksji pobudziła rozmowa z moją siostrą. Siostra
                                    się zdziwiła, że ja na wsi pod krakowem w technikum na konkursie karaoke
                                    wykorzystuję takie całkiem nie wieśniackie kawałki. Zdziwiła się, że moi
                                    uczniowie, którzy w niewielkim ułamku mieszkają w Krakowie, a przytłaczająca
                                    większość na wsi koło Nowej Huty, spiewaja ze mną takie ambitne kawałki. A ja
                                    potem sobie pomyślałem - rany boskie, to jest jakaś paranoja; moi uczniowie
                                    jeżdżą na wagary do Plazy albo na Dobrego Pasterza. Gdzie w Częstochowie są
                                    takie miejsca? No jak się pojedzie do Tarnowskich Gór, Zabrza czy Katowic.
                                    Nawiązując do innego wątku na forum niektórzy moi uczniowie latem jeżdżą do
                                    Kryspinowa na plażę nudystów, nie krępują się i umieją o tym rozmawiać. Gdzie w
                                    Częstochowie jest taka plaża? No w Kryspinowie chyba.
                                    Nie chcę ciągnąć w nieskonczoność takich przykładów, żeby nie wyjść - i tak
                                    wychodzę - na malkontenta. Nie ma się co kłócić czy spierać w sumie. Ty masz
                                    swoje racje, ja swoje. Zgadzać się nie musimy. Ty jesteś zadowolony i tu
                                    mieszkasz, ja się tu czuję jak na Księżycu i dlatego wystarczy mi odwiedzić
                                    rodzinę.
                                    A tych zakupów sorry, ale naprawdę nie mam gdzie robić. I też przyzwyczaiłem się
                                    do trochę innych standardów. Nie mówiąc już o tym, że gdyby ktoś dał spokojnie
                                    upaść tym mini sklepikarzom na moim osiedlu, to jako ludzie przedsiebiorczy z
                                    pożytkiem dla siebie i dla nas zajęliby się czymś pożytecznym, czego w
                                    Częstochowie brakuje, jakimiś usługami, klubami itd...
                                    No ale cóż.
                  • teral59 Re: drogi Panie Rzeczniku 27.07.06, 22:39
                    Czytam z uwagą pańskie wypowiedzi na forum gazety i konkluzja nasuwa mi sie
                    taka: pańskie repliki są tym - o co oskarża pan większąść oponetów UM. Pan
                    wręcz odpowiada na te posty gdzie może pan podciągnąć ich krytykę pod zarzut
                    przycylności oponenta do bylego systemu, wręcz pan się w tym pławi, natomiast
                    merytoryczne informacje są na poziomie zerowym- po prostu pan widzi wszystkich
                    oponentów jako komunistów, a ta fobia nie powinna umiejscawiać pana na
                    funkcji , którą pan piastuje- całe szczęście, mam nadzieję już niedługo.
                    Jest pan jak d... od s... od tego aby tłumaczyć decyzje urzędników miejskichi
                    starać się przedstawić wizję i motywy działania urzędu poparte prawem, a nie
                    polować i kłócić się z ludźmi mającymi inne zdanie od wszechwiedzącego p.
                    prezydenta , Wybaczy pan ale pozdrowień nie będę przesyłał
              • mmaly Re: znowu te remonty... 27.07.06, 23:01
                Panie Ireneuszu, Pan chyba nie zrozumiał postu przedmówcy.
                Ale nic dziwnego, dzisiaj tak gorąco...
    • harry1983 Re: III ALEJA - zakładają granit w pasazu!!!!!!!! 26.07.06, 14:19
      Gość portalu: hj napisał(a):

> nareszcie cos trwałego a nie tylko te peerelowskie betony i kostki brukowe

Zauważ, ile wytrzymały te "peerelowskie" betony - ciekawy jestem czy granit tyle wytrzyma - ale to wyjdzie w praniu.

Panie Rzeczniku :

Rozumiem Pański entuzjazm, w końcu to za kadencji pana szefa, którego jest Pan wiernym adiutantem wreszcie taki remont się zaczął. Owszem, taki remont był potrzebny, z tym, że - jawnie widać, że to element kampanii wyborczej, bo przecież można się było tym już zająć jeśli nie na początku, to w środku kadencji.

Rozumiem, że jest Pan zadowolony, że prace idą wg planu, tylko ja radzę Panu z tą euforią troszkę się wstrzymać, żeby potem nie było tak, że przyjeżdża pan Wrona, robi sobie zdjęcie do gazety przy iluś tam kostkach już położonych - proponuję, aby pan Wrona robił sobie zdjęcie do gazety co każde 10-20 m bieżących położonej kostki - społeczeństwo będzie wtedy wiedziało, na jakim etapie są prace remontowe.

Obawiam się jednego - i chyba nie tylko ja - a mianowicie, że będzie to za jakiś czas robione w pośpiechu (wybory, pielgrzymki itd) i będzie robione po prostu na "odp.... się."

Niech mi Pan wytłumaczy, czy moje obawy o to, że będzie tak jak ze skrzyżowaniem na Fieldorfa są bezpodstawne ?

Było otwarte, prezydent zrobił sobie zdjęcie do gazety - kolejny etap jego nachalnej autopromocji, po czym po chyba dwóch miesiącach w nawierzchni pojawiły się dziury - zamknięto skrzyżowanie na następne prawie pół roku, teraz znow otwarte, znów prezydent zrobił sobie zdjęcie do gazety - ale światła jeszcze nie działają... będzie trzecie otwarcie, i prezydent zrobi sobie trzecie zdjęcie do gazety ?

Skrzyżowanie Fieldorfa - ok, zrobione, nowy asfalt itp
      Skrzyżowanie Dekbrystów z Cmentarną - zrobione, nowy asfalt itp
      Odcinek między w.w. skrzyżowaniami - jakieś 100-200 m starego, dziurawego asfaltu, połatanego na "odp...się" - nie można już tego było razem wykończyć ?

Albo Berka - "Prezydent wbija ostatni koci łeb" - a później po miesiącu te kocie łby wyłażą - coś słabo prezydent wbijał.

Więc moje obawy są następujące : czy tym razem także zatrudniliście firmę partaczy, która weźmie pieniądze i zrobi na "odp....się" a potem podatnicy zapłacą za remonty ?

Zdaję sobie sprawę, że zaraz Pan tu wyskoczy (jak zwykle zresztą) z argumentami w stylu "a u was murzynów biją", ale każdy Panu powie to samo - jak już robimy remont, to niech będzie zrobiony dobrze, chociaż osobiście mam zastrzeżenia - ścieżek rowerowych jednak ma nie być, i jak widać cały Zespół Konsultacyjny to była jawna kpina i zagranie pod publiczkę - ścieżek w Alejach nie chciał UM, więc ich nie będzie - ale pocieszę Pana, rowerzyści tam jeździli, jeżdżą, i jeździć będą - i żadna władza tego nie zmieni, więc z chwaleniem się "co to nie my, bo za naszej kadencji aleje wyremontowano" to bym się wstrzymał, aż będzie gotowe, i do pierwszej zimy - i wtedy zobaczymy jakość wykonania.

A co do tej wylewki, że niby gruba - tak powinna wyglądać warstwa spodnia pod każdą drogę w Polsce - nic to nadzwyczajnego, bo u Niemców tak robią autostrady od lat - i widać jakie mają drogi oni, a jakie my.

A co do reszty Aleii - zdaję sobie sprawę, że taki remont to ogromne koszta, ale można by chociaż położyć na środkowym pasażu nową warstwę asfaltu, bo nawierzchnia obecnej, zwłaszcza na odcinku od mniej więcej Banku Śląskiego do skrzyżowania z Wolności woła o pomstę do nieba.
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI upał? IP: *.czestochowa.um.gov.pl / 212.87.231.* 27.07.06, 10:44
        Adresuje pan do mnie, choć treść odnosi się do wpisu podpisanego przez inną
        osobę. Ona z kolei (treść) fruwa gdzieś w obłokach pańskich wyobrażeń i
        insynuacji na temat.
        Do tego zdążyliśmy się już przyzwyczaić: nie ważne jak, nie wazne po co, nie
        ważne czy prawda - ważne by napisać - to znaczy przywalić.
      • Gość: yeti52 Re: III ALEJA - zakładają granit w pasazu!!!!!!!! IP: *.prenet.pl 27.07.06, 21:00
        Jasne za Graja i innych czerwonych złodziei byo lepiej.l
    • Gość: Franz Konstrukcja Alei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 19:06
      ...
      mnie zastanawia tylko jedna sprawa. Pomysł na III Aleję jest taki, aby
      chodniki, jezdnie i środkowy d(r)eptak były położone w jednej płaszczyźnie. Bez
      krawężników etc. etc. I ciekaw jestem tego jednego, czy układając nawierzchnię
      w stronę domów po obu stronach d(r)eptaka, nie nastąpi sytuacja, że płyty będą
      powyżej obecnego poziomu chodników, bo ktoś nie wziął pod uwagę, że całość ma
      być JEDNĄ-JEDNOLITĄ płaszczyzną. Może ktos wytłumaczy mi, czy to jest normalne,
      że układa się środkowy trakt, a później dopasowywuje się boki. Czy nie powinno
      się układać całości razem, tzn. zarówno chodniki jak i środek?
      Może nie wyrażam się zbyt jasno... ale trzeba mieć nadzieję, że skończy się
      dobrze... Bo co do płyt, to granit jest przedni. Mówiąc oględnie będzie jedynie
      mało zieleni, ale to taka częstochowska zasada by ją ograniczać (vide Plac
      Europy, plac przed pomnikiem przy Sobieskiego nieadekwatnie wielki w stosunku
      ranga miasta - potrzeby świąt narodowych etc.). A może po prostu
      brakuje "miejskiego ogrodnika"?

Franz
      • Gość: Zgred Re: Konstrukcja Alei IP: *.21.pl / *.21.pl 26.07.06, 21:22
        Nie wpadłeś na to, świat idzie do przodu i od kilkudziesięciu już lat używa się
        na budowach sprzętu pomiarowego, dzięki któremu można wyznaczyć dowolny
        projektowany punkt bez potrzeby fizycznego łączenia go z istniejącymi
        elementami?
        • Gość: Franz Re: Konstrukcja Alei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 06:44
          wpadłem wpadłem, ale jak widziałem na jakiej zasadzie mierzyli "geodeci"...
          zresztą słowo "świat" w tym miejscu brzmi zbyt dumnie.

Franz
          • Gość: xx Re: Konstrukcja Alei IP: *.icis.pcz.pl 27.07.06, 10:35
            Bez tych narzedzi pomiarowych trudno by bylo wybudowac cokolwiek - zadna
            kolejnosc ukladania by nie pomogla :))
            • Gość: SE Re: Konstrukcja Alei IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 09:02
              hmmm ... podbudowa pod ten granit gruba i solida ... czy aby nie nazbyt to
              sztywne będzie??? Potem pęknięcia ... które mogą się przenieść na granit ....
              mam nadzieję że to dobrze obliczyli ....
    • Gość: yeti52 Re: III ALEJA - zakładają granit w pasazu!!!!!!!! IP: *.prenet.pl 29.07.06, 18:53
      pozdrawiam moderatorów jesteście toacy jak wasza gazeta,aby tylko kogoś nie zdenerwowac, mydelko FA.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka