crux_l-c 21.07.06, 15:01 Co oni se jaja robią? Co my na śląsku jestesmy czy co? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
crux_l-c Re: DZ LC po śląsku? 21.07.06, 15:02 Jak to nie wiesz? Od dzis DZ L-C pisze po slasku o śląskich sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_co Re: DZ LC po śląsku? 21.07.06, 15:03 A co sie tam będziesz przejmowac, przeciez DZ Lbc nie liczy sie z tym ze większość lublińczan nie zna tego bełkotu Odpowiedz Link Zgłoś
lublinitz Re: DZ LC po śląsku? 22.07.06, 11:56 pora do szkoły uczyć się języka ojczystego-GODKI !!! Odpowiedz Link Zgłoś
miska_co Re: DZ LC po śląsku? 22.07.06, 12:59 śląski bełkot nazywasz językiem.... lublinitz bluźnisz:P Odpowiedz Link Zgłoś
lublinitz Re: DZ LC po śląsku? 22.07.06, 22:27 miska ty chyba jesteś dziurawa bo cedzisz słowa jak durszlak(to taki rodzaj sitka)Może lepiej pomyśl zanim coś napiszesz.Większość mieszkańców Lublińca zna język śląski,do 1975 była to mowa ulicy,później napływowcy zaczęli ją zwalczać.Robili to tak skutecznie,że rodzice przestali uczyć dzieci języka ojczystego.W końcu nadeszła pora,żeby odbudować naszą Śląską tożsamość i mam nadzieję,że również tacy ludzie jak Ty będą z radością w tym uczestniczyć.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
miska_co Re: DZ LC po śląsku? 23.07.06, 12:32 to nie język! to gwarak... dla mnie ślaska gwara to gwarą którą posługują sie biedacy, żebracy, bezdomni, pijacy itp..... nigdy w L-cu nie odbudujecie gwary śląskiej!! W L-cu jest więcej goroli niż hanysów! Odpowiedz Link Zgłoś
lublinitz Re: DZ LC po śląsku? 23.07.06, 20:32 mieszkając w Lublińcu nie można być gorolem bo to ŚLĄSKIE MIASTO.W naszym powiecie gorolem można być w Pietrzakach ,Łebkach i wschodniej części Herbów. Ciekawe ,że jak ktoś zamieszka w stolycy to już na drugi dzień nazywa siebie warszawiakiem. Nie wiem dlaczego niektórym mieszkańcom Lublińca tak trudno zrozumieć,że mieszkają na Śląsku. No ale jeśli ktoś naprawdę nie chce mieszkać na Śląsku,to zawsze może spakować tobołek i wracać do swoich,do tej cudownej krainy języka literackiego,wolnej od biedaków,żebraków,bezdomnych i pijaków. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_co Re: DZ LC po śląsku? 24.07.06, 08:02 nie nazywaj mnie ślązaczką bo w ten sposób mi ubliżasz! Ja nie mam nic wspólnego ze śląskiem, mieszka w L-cu cała moja rodzina lecz ona nie ma ze śląskiem nic wspólnego!! I sami o tym mówią! Ja ślązaczką tez nie jestem i basta! Odpowiedz Link Zgłoś
lublinitz Re: DZ LC po śląsku? 24.07.06, 19:34 droga dziurawa misko,to ty obrażasz mowę zacnych Lubliniczan żyjących dziś lub w przeszłości w tym mieście.Weź sobie do ręki mapę fizyczną Polski,bez podziału administracyjnego i zobacz gdzie leży Lubliniec.Czy to Mazury albo może Mazowsze?Jakby nie patrzeć to WYŻYNA ŚLĄSKA-GÓRNY ŚLĄSK.Mieszkasz zatem w śląskim mieście.Dla mnie możesz nawet czuć się marsjanką,skończ tylko obrażać na forach swoich sąsiadów z ulicy,osiedla,miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_co Re: DZ LC po śląsku? 25.07.06, 08:29 Bardzo sie przepraszam ale wszyscy moi znajomi z L-ca nie uważają sie za ślązaków. Owszem L-c jest sląskim miastem ale dzięki Bogu mieszka w nim mało hanysów a duuużo więcej "polaków-goroli" (chociaz ślązak tez Polak) Odpowiedz Link Zgłoś
eska47 Re: DZ LC po śląsku? 26.07.06, 20:53 Wiecie co Miska i Crux. Jak pies nie ma co robic, to jaja lize. Radze wam to robic zamiast pierdoly wypisywac. A jak jaj nie macie, to moge wam uzyczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
eska47 Re: DZ LC po śląsku? 27.07.06, 16:17 Nieraz juz czytalas moje wypowiedzi, z ktorych wyraznie wynikalo jakiej plci jestem, ale z tego co widze, czytasz szybciej niz myslisz. Odpowiedz Link Zgłoś
piast19 Re: DZ LC po śląsku? 27.07.06, 18:08 I co gorole pogodejcie se na tym forum i tak mało kto pisuje a to właśnie dlatego, że to gorolskie forum. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_co Re: DZ LC po śląsku? 27.07.06, 18:38 mów po ludzku piaście a nie po zwierzęcemu. Forum jest gorolskie i niech tak zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś