Gość: madryt IP: *.eu / *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 01:30 czyj to pomysl? oczywiscie ministra edukacji wiadomosci.onet.pl/1360332,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia26_a Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach 24.07.06, 01:39 jestem jak najbardziej za :))))))) nie bedzie podzialu na biedniejszych i bogatszych uczniow. Za moich czasow byly fartuszki biala bluzka i granatowa badz czarna spodniczka i nikomu to nie przeszkadzalo. Moze chodzi o dziewczyny teraz bo golych brzuchow nie beda mogly pokazywac z kolczykiem w brzuchu i prawie spadajacych spodni z tylka z wylazącymi stringami. Jak narazie jedna madra decyzja Giertycha Szkola to nie wybieg mody. Jeszcze jakby dal prawo nauczycielom do wplywania na zachowanie i wychowywanie uczniow byloby super. tzn chodzi mi o to zeby nauczyciel byl nad uczniami a nie uczniowie nad nim. Kiedys nie przszkadzalo kleczenie na grochu czy lanie linijka po łapach.... Nauczyciel byl kiedys kims a teraz ???? szykanowany uzalezniony od pieniazkow rodzicow ( rodzice nie dadza kasy na szkole jak dzieciak nie dostanie 5 nakoiec roku......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VX204 Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach IP: 212.87.244.* 24.07.06, 01:48 kasia26_a napisała: > jestem jak najbardziej za :))))))) > nie bedzie podzialu na biedniejszych i bogatszych uczniow. > Za moich czasow byly fartuszki biala bluzka i granatowa badz czarna spodniczka > i nikomu to nie przeszkadzalo. > Moze chodzi o dziewczyny teraz bo golych brzuchow nie beda mogly pokazywac z ko > lczykiem w brzuchu i prawie spadajacych spodni z tylka z wylazącymi stringami. > > Jak narazie jedna madra decyzja Giertycha Szkola to nie wybieg mody. > Jeszcze jakby dal prawo nauczycielom do wplywania na zachowanie i wychowywanie > uczniow byloby super. tzn chodzi mi o to zeby nauczyciel byl nad uczniami a nie > uczniowie nad nim. > Kiedys nie przszkadzalo kleczenie na grochu czy lanie linijka po łapach.... > Nauczyciel byl kiedys kims a teraz ???? szykanowany uzalezniony od pieniazkow r > odzicow ( rodzice nie dadza kasy na szkole jak dzieciak nie dostanie 5 nakoiec > roku......... Proponuję wprowadzić obowiazkową uniformizację całego społeczeństwa jak w komunistycznych Chinach za czasów Mao,każdy nosił wtedy,szary mundurek i miał ze sobą czerwone książeczki z myślami wodzów.Będzie równo. Socjalizm czy narodowy czy czerwony ludziom instynkt samozachowawczy odbiera.Zgroza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach IP: 87.239.176.* 24.07.06, 08:07 Ciekawa jestem kto za te mundurki zapłaci. Czy dla nauczycieli też będą obowiązkowe (heheh)? I jak zachęcić uczniów do zakładania mundurków skoro nie chcą nosić nawet identyfikatorów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 11:16 A niby dlaczego nauczyciel ma nosic mundurek? Może czas uświadomic sobie, że nauczyciel już nie jest uczniem. Pracuje w szkole i ma inne niż uczeń prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maUa Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 11:35 Popieram pomysł Giertycha co do mundurków i musze przyznac, ze to jest narazie pierwszy z wielu jaki mu sie udał. Mam juz za soba liceum i z doswiadczenia wiem, ze stroj "szkolny" zwlaszcza dziewczyn potrafi odjąć mowe. To co te dziewczyny zakladaly na siebie swiadczylo chyba o braku szacunku do samej siebie i instytucji jaka jest szkola. Dodatkowo przemiezaly ten sam korytarz w ciagu przerwy 20 razy (zeby pokazac sie kazdemu), nie wiedzialam czy sie smiac, czy plakac ... To co dzieje sie w szkolach pod tym wzgledem wywiera duza presje na uczniow, ktorzy codziennie przescigaja sie w ubiorze. W mojej szkole dziewczyna przyszla po odbior wynikow maturalnych w topie odkrywajacym caly brzuch no i oczywiscie kolczyk z pepkiem!! W szkole powinny obowiazywac jakies zasady do ktorych uczniowie powinni umiec sie w koncu przystosowac. Mundurki sprawilyby ze nauczyciele w koncu nie mieli by zastrzezen do ubioru a uczniowie moze by w koncu wyczuli co to stroj szkolny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymundurkowy Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach IP: *.my.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 22:52 o wiele atrakcyjniej wygląda dziewczyna z gołym brzuszkiem niż w uniformie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re:jestem za !!!!!!!!!!!! IP: 195.117.153.* 24.07.06, 11:39 juz dawno to powinno byc wprowadzone Odpowiedz Link Zgłoś
vinona67 Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach 24.07.06, 11:41 Jak to kto ma zapłacić? Uczeń lub rodzice ucznia za moich czasów rodzice musieli mi kupic szkolny fartuszek i nikomu to nie przeszkadzało. A teraz wszystko wam przeszkadza, zaraz się zastanawiacie kto za to zapłaci. Znam gimnazjum w którym od samego powstania tej szkoły p.dyrektor wprowadziła mundurki i nikt się nie sprzeciwiał, a choć by miał jakieś "ale" to na nic sie zdało, po drugie wszystkie pofarbowane panny muszą wrócić do normalnego koloru włosów. To bardzo mądra decyzje krzywdy nikomu nie wyrządzi,a szkoła to nie dyskoteka z wyzywającymi strojami szczególnie panienek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ernesto Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 11:46 kto zapłaci za mundurki? śmieszne pytanie, a kto płaci za stroje w których uczniowie teraz przychodzą do szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś
harry1983 Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach 24.07.06, 12:56 Z jednej strony dobry pomysł - pamiętam, jak sam taki nosiłem, ale to był początek lat 90-tych i już powoli to wychodziło, ale chyba na pewno w pierwszej i drugiej klasie sporo nas nosiło, potem jakoś to zanikało - i w sumie nikomu to nie przeszkadzało, była mania na filmy o policji, na przerwach bawiliśmy się w policjantów i złodziei (coś mi zostało z tamtych lat :D ) i wszyscy byli uchachani, że noszą niebieski mundurek :] Tarcze też się nosiło przyszyte do tego, albo przypinane na agrawkę - każdy dawał na przód i miał "odznakę" :D Na pewno w podstawówce jest to pomysł dobry, co do gimnazjów i liceów to już sprawa dyskusyjna - starsi uczniowe będą protestować, i wcale się dziwił nie będę. Miało by to sens, ale też bez przegię - cały "mundurek" ? Raczej nie... Może po prostu jakaś ciemnoniebieska, zwyczajna koszula do w miare ciemnych - czarnych spodni? Niekoniecznie wizytowych, niech będą zwykłe jeansy bez bajerów czy sztruksy - czasy się zmieniły i trzeba brać to pod uwagę, że ludzie w pewnym wieku niechętnie chodzą w garniturze, a co dopiero w mundurkach. Myślę, że to powinna być sprawa indywidualna każdej szkoły - natomiast ma to swoje plusy, bo nie będzie rewii mody i szpanowania kto bogatszty. Pomysł częściowo dobry, ale do dopracowania, a może by tak samych uczniów zapytać o zdanie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 13:16 ja juz sie nie ucze na szczescie bo to co czytam to troszke glupota jest. To juz nie te czasy zeby nosic m,undurki a pozatym ja osobiscie nie lubie sie ubierac nawet w garnitury mozna sie ubrac ladnie ale niekoniecznie musi to byc od razu mundurek czy garnitor. Albo nie ch gertych wprowadzi po prostu zakaz bluzeczek odslaniajacych brzuch itp a zreszta i tak mlodziezy do tego nie zmusza nawaet ocenami 1 z zachowania i nie tylko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 14:35 W Anglii dzieci noszą jednakowe ubrania, zależy od szkoły jak one wyglądają np. błękitne koszule granatowo błękitny krawat, granatowy sweterek i granatowe spodnie , spódniczki i nikt tam nie mówi, że to juz nie te czasy, przynajmniej mniej zamożnym dzieciom nie jest przykro. Odnośnie gimnazjum to uważam, że to wcale nie są dorośli ludzie, przecież 1,2 gimn. to dawniej 7,8 klasa wtedy nikt nie uważał nas za dorosłych, ale dziś czasy są zwariowane i jak kończą podstawówke i idą do gimnazjum to wydaje im sie, że poszli co najmniej do szkoły sredniej, wystarczy popatrzeć na gimnazjalistow jak sie zachowuja oczywiscie nie wszyscy. Uważam to za bardzo dobry pomysł, jak już ktoś tu powiedział szkoła to nie dyskoteka. Powinno to wejsc w zycie juz od wrzesnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donia Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 15:58 jestem jak najbardziej za tym pomyslem.ja 4 lata temu skonczylam gimnazjum w ktorym obowiazywaly mundurki,tzn.marynarka i spodniczka/spodnie.kazdy wygladal podobnie i te super czikity nie chodzily z brzuchami na wierzchu ani nie nosily dekoltow do pasa.jestem za!!pozdrawiam p.s.koszt uszycia pokrywali rodzice(ok.80zł-nie pamietam dokladnie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczennica Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 16:30 Zauważyłam, że to właśnie młodzież nie ma z tym problemu to raczej rodzice wyolbrzymiaja noszenie mundurków i uważają, że to głupie i ciągle truja dzieciom w domu jakie to jest beznadziejne itp. Jestem za w 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VX204 Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach IP: 212.87.244.* 24.07.06, 16:31 Gość portalu: Monia napisał(a): > W Anglii dzieci noszą jednakowe ubrania, zależy od szkoły jak one wyglądają np. > błękitne koszule granatowo błękitny krawat, granatowy sweterek i granatowe > spodnie , spódniczki i nikt tam nie mówi, że to juz nie te czasy, przynajmniej > mniej zamożnym dzieciom nie jest przykro. Odnośnie gimnazjum to uważam, że to > wcale nie są dorośli ludzie, przecież 1,2 gimn. to dawniej 7,8 klasa wtedy nikt > nie uważał nas za dorosłych, ale dziś czasy są zwariowane i jak kończą > podstawówke i idą do gimnazjum to wydaje im sie, że poszli co najmniej do szkoł > y > sredniej, wystarczy popatrzeć na gimnazjalistow jak sie zachowuja oczywiscie ni > e > wszyscy. Uważam to za bardzo dobry pomysł, jak już ktoś tu powiedział szkoła to > nie dyskoteka. Powinno to wejsc w zycie juz od wrzesnia. W Anglii we Francji czy Stanach Zjednoczonych,owszem obowiązują szkolne stroje,ale tam zawsze noszono taki ubiór. Ba, jest to już swego rodzaju tradycja,zaznaczyć należy że nie we wszystkich szkołach, u nas też można takie zneleźć. Są osoby które przekraczają pewne standardy; w ubiorze, zachowaniu itd. Tak samo jak w życiu prywatnym,zawodowym,politycznym. Wzorce zachowań wynosi się z domu,ten dyskotekowy "strój",jak niektórzy tutaj określają nie założy do szkoły,żadna normalna i kulturalna osoba. Jeżeli ktoś, nie ma wyczucia mini savoir vivreau wynosionego z domu,wychowawca w szkole powinien lekko, lecz stanowczo poinformnować ,że tak po prostu nie wypada.Tu nie chodzi o bezstresowe wychowanie,ale o zdrowe podejście do praw każdego obywatela,zwłaszcza młodego społeczeństwa. Zakazy i nakazy tworzone przez poprawnych moralistów pokroju Giertycha są kolejnym krokiem do upolitycznienia szkoły,pierwszym jest wychowanie patriotyczne. Powoływanie się na "przykrość", tych mniej zamożnych jest niedorzeczne. Zamożni nie mieszkają w zamkniętych gettach odseparowani od biedniejszych,nie da się odzielić różnic materialnych,także tych w ubiorze,poza szkołą "biedniejsi" widują "bogatszych" i na odwrót. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Giertych szatano kula IP: *.21.pl / *.21.pl 24.07.06, 16:39 tak i jeszcze niech giertych wprowadzi cos takiego ze kazdy uczen wychodzac ze szkoly bedzie musial miec przyczepiona kule u nogi bedzie to zapobiegac roznym przestepstwom z udzialem uczni bedzie tak ciezka ze nikomu z uczni nie bedzie sie chcialo wychodzic z domu jak ze szkoly przyjda:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patriot Re: kula IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 16:46 Matoł, który pisać nie potrafi wyraził swoją opinię. Wiadomo kto się sprzeciwia inicjatywom takie jak ta. Barany, którym się uczyć nie chce. Do szkoły matole, jeszcze bym ludziom takim jak ty internet odłączył, bo pewnie pisać ręcznie to nie potrafisz. Co za ludzie...:/ Buehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VX204 Re: kula IP: 212.87.244.* 24.07.06, 17:19 Gość portalu: Patriot napisał(a): > Matoł, który pisać nie potrafi wyraził swoją opinię. Wiadomo kto się sprzeciwia > > inicjatywom takie jak ta. Barany, którym się uczyć nie chce. Do szkoły matole, > jeszcze bym ludziom takim jak ty internet odłączył, bo pewnie pisać ręcznie to > nie potrafisz. Co za ludzie...:/ Buehehe. > Coż,jak tak ma wyglądać wychowanek szkoły pogiertychowskiej, to właściwie należało by się zastanowić, czy nie wprowadzić obowiązkowych badań psychiatrycznych dla wszystkich absolwentów szkół z programem nauczania stworzonego w resorcie edukacji Giertycha. Owy Patriot reprezentuje typowy przykład pseudopatriotycznej młodzieży,a słoma z butów wystaje,sądząc po kwiecistej polszczyźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bonus hahahaha założe sie ze nie pomysl nie przejdzie :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 16:45 i co z uczniami ktorzy sie nie beda chcieli dostosowac? :) szkola ich wywali? hehehehe czy moze beda musieli w kozie siedziec za kare? :) jezeli uczniowie w garniturach (uniformach) to nauczyciele rowniez w jakims standardzie wypadlo by.. czasy sie zmieniaja i nie wiem jak inni ale ja sadze ze kazdy powinien chodzic tak jak czuje sie najlepiej a czy pomysl jest madry to wystarczy spojrzec na poprzednie pomysly: np. z zakupieniem ksiazek do szkol (o papiezu - pieniadze mozna bylo spozytkowac na 1000 innych lepszych sposobow), chec wprowadzenia przedmiotu patriotycznego, pomysl z amnestia dla maturzystow jeszcze rozumiem (poniewaz wielu z nich bez przyszlosci dla siebie mogloby juz emigrowac z Polski rozgladajac sie za praca na stale) ale z ujednoliceniem strojow - smiech na sali :) hehehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: hahahaha założe sie ze nie pomysl nie przejdz IP: *.prenet.pl 24.07.06, 17:30 wescie ludzie sie ogarnijcie co wy wypisujecie moze od razu wyjdzcie na ulice z transparentami tresci "komuno wróć" albo cos w tym stylu mam dosc takiego pier...ia takim debilom co chca mundorkow taka kule u nogi zalozyc zeby naszego i tak juz zdezelowanego spoleczenstwo bardziej nie pograzali ludzie jestescie załosni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do k Re: hahahaha założe sie ze nie pomysl nie przejdz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 18:46 A co ty możesz wiedzieć o komunie czy noszenie mundurka to juz jest komuna? Walnij sie w łeb. A jeśli jesteś juz stary bo tak dobrze znasz komune to idź posiedź sobie na ławeczce i sie nie wtrącaj. Mundurki to bardzo dobra sprawa. Zreszta u nas w Polsce co by nie wprowadzac to nie pasuje wszystko kojarzy sie z komuną. To może najlepiej niech wszyscy się obkolczykują gdzie popadnie, a ubranie ? no cóz może wcale? Pasuje? Tak źle tak nie dobrze. Zresztą nie było mowy, że mundurki mają wyglądać jak dawno temu szkolne fartuszki. Gdyby licea chciały wprowadzić tak jak dawniej czapki z kolorowym otokiem dla każdego LO inny kolor też by było zle, a kiedyś licealista był dumny, że ma taką czapkę bo widać było, że chodzi do LO, a dziś nagle mamay samych licealistów którym trzeba darować oblany przedmiot. Jestem za szkolnym uniformem- lepiej brzmi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: hahahaha założe sie ze nie pomysl nie przejdz IP: *.prenet.pl 24.07.06, 18:55 30 lat w tym syfie mieszkalem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: hahahaha założe sie ze nie pomysl nie przejdz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 19:05 No to jak nie mieszkasz w tym syfie to po co sie wtrącasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ja Re: hahahaha założe sie ze nie pomysl nie przejdz IP: *.prenet.pl 24.07.06, 19:11 po co wracac do czegos co bylo i sie to kur.. zwalczylo ogarni sie tu religijny el tonto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: hahahaha założe sie ze nie pomysl nie przejdz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 19:59 Ale to nic złego ten mundurek, czy to źle że młodzież i dzieci beda wyglądać jak uczniowie a nie jak zgraja iditow, bo tak niektórzy wyglądaja. Ja tego nie zwalczałam ani moi rodzice, chodziłam w fartuszku i wcale mi to nie przeszkadzało. Moje dziecko do szkoły chodzi ubrane na granatowo i też mu to nie przeszkadza, jak usłyszał co chce wprowadzić Giertych powiedzial- i bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iko Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach IP: *.pl / *.sfc.pl 24.07.06, 16:58 Już dawno byłem za tym żeby dziewczęta chodziły w spódniczkach :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach IP: *.my.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 18:18 Uwazam ze mundurki to bardzo dobry pomysł.Ale z "amnestia"sie nie zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbie88 Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 20:24 to ci najlepsi z trauguta,sienkiewicza itp moga nosic, bo watpie zeby ktory kto na rakowie zalozyl mundurek.lol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbie88 Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 20:27 ps:teraz to nie musisz miec odswietnego stroju na rozpoczecie/zakonczenie.ja mialam bluzeczke i jeansy i nikt mi nie robil awantury, swiadectwo w kosteczke i wynocha ze szkoly.przeszlam sie do alamo a tam wszyscy uczniowie w garniakach,swiadectwa z teczki(a sadze ze tam tez byli licealisci), nagrody. dobre,lol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryba Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach IP: *.org 24.07.06, 21:11 Oczywiście, że nikt was nie zmusi do noszenia mundurków. jednolite stroje, będące dumą uczniów, są tylko w drogich elitarnych szkołach prywatnych. W zwykłych, badziewiastych, zasyfionych, państwowych budach dla plebsu nikt nie będzie do niczego zmuszał bo i po co. Protestujcie, bo waszą indywidualność możecie wyrazić wyłącznie gołymi brzuchami idiotek barbie i gaciami z krokiem do kolan jak muzryńscy debile z amerykańskich slumsów. O szkole z jednolitym strojem dla uczniów, którzy jeszcze na dodatek się w nich uczą, to możecie sobie w telwizji usłyszeć, polska hołoto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VX204 Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach IP: 212.87.244.* 24.07.06, 22:57 Gość portalu: ryba napisał(a): > Oczywiście, że nikt was nie zmusi do noszenia mundurków. jednolite stroje, > będące dumą uczniów, są tylko w drogich elitarnych szkołach prywatnych. W > zwykłych, badziewiastych, zasyfionych, państwowych budach dla plebsu nikt nie > będzie do niczego zmuszał bo i po co. Protestujcie, bo waszą indywidualność > możecie wyrazić wyłącznie gołymi brzuchami idiotek barbie i gaciami z krokiem d > o > kolan jak muzryńscy debile z amerykańskich slumsów. O szkole z jednolitym > strojem dla uczniów, którzy jeszcze na dodatek się w nich uczą, to możecie sobi > e > w telwizji usłyszeć, polska hołoto. Jak zauważyłeś słusznie w elitarnych szkołach ,zapomniałeś dodać, że nie we wszystkich. Według pewnych osób, wyobrażenie „szkoły elitarnej”- kończy się na nauce w jednej z zagranicznych szkół, gdzie nosi się mundurek,uniform. Także tutaj w Polsce wielu tak sądzi,myślą, że gdy założą reguralaminowi strój szkolny stają się elitarni i mają większy poziom wiedzy.Czyż to nie jest obłuda? Znam osobiście takie osoby. Uczęszczają do jednej z katolickich szkół w Brukseli, w ich mniemaniu o sobie, a może bardziej ich rodziców, chodzą oni do „elitarnej” szkoły, tylko dlatego że płacą za to w przeliczeniu na nasze polskie standardy ,dość „słono”. Prawda jest inna. Według belgijskich kryteriów, owe miejsce pobierania edukacji jest jednym z wielu prywatnych szkół katolickich, a do „elitarnych”, wcale się nie zalicza. Oczywiście ma wyższy poziom nauczania niż przeciętna publiczna w Polsce, ale to nie wszystko. „Elitarność” czegokolwiek, a zwłaszcza szkoły buduje się latami. Inaczej grozi to określeniem: „parweniuszowski”, ale nie elitarny. Wynika to w znacznej mierze z tradycji, kultury danego społeczeństwa, a nie dekretów osób, którym bliżej do faszystowskiej ideologii z rynsztoka, niż do kierowania oświatą. Być może, chodziłeś do jednej z takich szkółek, może posłałeś tam swoje dzieci, stąd twoje wyobrażenie o elitarności. W każdym bądź razie, swoim stylem wypowiedzi, dałeś raczej przykład, jakiejś moskiewskiej szkoły z przed lat, do której uczęszczały dzieci dygnitarzy partyjnych. Tradycja i jescze raz tradycja oraz poziom nauczania decydują ,czy dana szkoła jest elitarna, a nie zadekretowane uniformy. Kłamstwem jest,że wszystkie "elitarne"szkoły używają unifomizacji jako formy podnoszenia standardów edukacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach IP: 80.54.171.* 24.07.06, 21:18 Jak nie założysz-to Cię do szkoły nie wpuszczą. I komu zrobisz na złość.Mamie ? tacie/ nauczycielowi? Sobie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vinona67 Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach 24.07.06, 21:50 Ryba jesteś wielki, dobrze powiedziałeś. Takie stroje to tylko dla szkół elitarnych, takich które się szanują nie koniecznie prywatnych. Na onecie jest sonda odnośnie mundurków. wiadomosci.onet.pl/1360853,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach IP: 80.54.171.* 25.07.06, 00:09 No widzisz. Sonda mówi -TAK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbie88 Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 00:14 ja tam widze o czym innym. zeby to sie zdarzylo u nas w polsce?zaskoczyla mnie ta wiadomosc o salackiej.to okropne, byc uzadlonym i umrrzec przez takiego durneo owada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach IP: *.org / *.org 25.07.06, 07:13 I jest to chyba pierwszy sensowny pomysł pana ministra. Może faktycznie skończy się szkolna rewia mody. A jeszcze jedno z tego, co czytałem to nikt nie zamierza zmuszać szkól do uniformizacji w propozycji jest mowa o tym ze szkoły „Będą mogły” wprowadzić jednolite stroje. A miedzy „będą mogły” a „będą musiały” jest jednak pewna różnica i to chyba dość zasadnicza. A jednakowe stroje bardzo by się przydały zwłaszcza w gimnazjach i szkołach średnich, bo czasem jak się patrzy na stroje uczniów to się człowiek zastanawia czy to uczniowie czy może panienki lekkich obyczajów i ich opiekunowie a ten budynek, z którego wyszli to nocny klub albo agencja towarzyska. Uniformy pozwoliłyby uniknąć tych skojarzeń. A zresztą w wielu państwach i to bardzo liberalnych uniformy w szkołach to norma i jakoś nie słyszałem aby ktoś protestował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maUa Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 07:39 Tak w ogole to na poczatek proponuje skonczyc z wprowadzaniem tu pojecia "komuna", bo nie robi to juz na mnie zadnego wrazenia, tak samo jak drogie stroje uczennic, ktorych glownym priorytetem w czasie roku szkolnego jest dodatkowo eksponowanie odkrytego ciala (brzuch, dekolt itp). Pomysl mundurkow od samego poczatku skojarzyl mi sie z czyms dobrym. To moze zniwelowac nieodpowiednie nawyki w ubieraniu sie uczniow, ktorzy czasem wygladaja tak, jak by nie mieli lustra w domu. A jesli chca pozostac przy swoim stylu i ubierac sie w to co chca, to przeciez nikt im nie zabrania, w szkole nie siedzi sie 24h na dobe ani nie jest sie tam cale zycie, wiec nie wiem po co ta cala afera, mundurki to nie koniec swiata!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach IP: *.org / *.org 25.07.06, 07:52 Czy jest coś złego w eleganckim mundurku? Chyba nie. Na forum kraj jedna z osób dała linki do wyglądu mundurków w bardzo elitarnych angielskich i amerykańskich szkołach. Moim skromnym zdaniem wygląda to bardzo ładnie. I absolutnie niemiał bym nic przeciwko temu, aby tak wyglądali uczniowie Polskich szkół. Zresztą w tak popularnym w śród młodzieży cyklu filmowych o Harrym Potterze też widzimy brytyjską szkołę (a że to szkoła magii to akurat w tej chwili nieistotne) i tam też funkcjonują uniformy i musze przyznać, że wygląda to naprawdę sensowniej niż widok Polskiej szkoły z uczniami ubranymi jak tam, kto ma ochotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Londyn Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 11:13 W niemal wszystkich angielskich szkołach obowiązują mundurki. Rodzice dostają listę "umundurowania" na początku roku szkolnego. Wiekszość ciuszków można dostać w zwykłych sklepach, np. ASDA, Woolworths, Marks & Spencer. Natomiast bluzę, blezer, krawat trzeba zakupić w szkole. Kompletny mundurek, łącznie ze strojem gimnastycznym, to wydatek ok. 50 funtów. I jakoś nikomu to nie przeszkadza, ale uczniowie wyglądają jak uczniowie, a nie jak ludzie którzy nie mają wyczucia estetyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morning.calm Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 11:29 Albo jakby szli na dyskoteke tudziez pokaz "czego w tym sezonie nosic sie nie powinno" Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
vinona67 Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach 25.07.06, 11:35 Sandy Brown – uczennica jednego z londyńskich „High School” opowiada o systemie oświaty w swoim kraju.A oto odpowiedź na pytanie odnośnie mundurków szkolnych. "Odpowiem tak: im bardziej szanowana szkoła i im większe ma tradycje tym przepisy dot. stroju są ściślejsze. I tak w mojej szkole nie zobaczy się osoby w dżinsach czy w koszulce. Wszystkich obowiązuje biała koszula, krawat oraz czarne spodnie/spódnica. Są również szkoły, w których to odgórnie jest narzucony strój, który kupuje się w przyszkolnym sklepie (są to te najbardziej renomowane szkoły)." Jeśli ktoś jest zainteresowany całym wywiadem: www.niusy.goleniow.net/pliki/ss/ss_anglia.htm Odpowiedz Link Zgłoś
henryczek-czewa Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach 25.07.06, 11:49 typowa polska obłuda z tymi mundurkami - co da ten jednakoway strój w walce z podziałami na biednych i bogatych, gdy bogaty wyciągnie z kieszeni mundurka komórke za 1000 zł ?albo odjedzie ze szkolnego parkingu niezłym samochodem? druga kwestia - nie trzeba być bogatym by ubierać sie dobrze Poprzez ubiór wielu ludzi uzewnętrznia swoją osobowość - giertych chce im ograniczyc tą wolność?może by tak posłowie i monistrowie nosili mundurki? a to że mundurki nosi sie w Anglii to żaden argument - jeśli mundurki sątylko w Chinach, KRLD itp to jest źle, a jak na zachodzie to już jest super:[ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figo Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 13:07 > Poprzez ubiór wielu ludzi uzewnętrznia swoją osobowość Szczególnie półnagie panienki uzewnetrzniają swoja osobowośc, czyli jaką? Wulgarna, tak jak one ubieraja sie do szkoly to pasuje na randke, dyskoteke itp, a czasami to wygladaja jak zwykle panienki z agencji. Pewnie, ze sa tacy ktorzy maja swoj styl, ale czy gołe brzuchy i dekoldy do pepka sa osobowościa? A przeciez wy teraz i tak wygladacie jak w mundurkach. Wszystkie laski ubrane sa jednakowo, kolczyki maja wszyscy w tych samych miejscach. Dla mnie nie ma znaczenia czy ktos ma cos za 500 czy 100 zł, liczy sie człowiek i jego charakter, a ubranie nie jest dla mnie tym ze ktos ma osobowosc ma swoj styl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbie88 Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 13:09 tak, tak panie giertych.predzej sie doczekamy stacji beznynowej na marsie, kosmetyczki i fryzjerki na wenusie a pracowac bedziemy na plutonie.on za duzo mowi za malo robi;ty chcesz mundurki, ja chce porsche, dom z basenem i miliard na koncie. co za idiota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morning calm Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 13:36 Mozna uzewnetrzniac swoja osobowosc poprzez ubior, ale z pewnoscia tak jak ktos juz wyzej napisal nie przez mini i wystawianie polowy tylka, dekolt do pepka, albo brzuch na wierzchu z kilogramem kolczykow don doczepionych. Moga sie lansowac, ale szkola nie jest do tego najlepszym miejscem. Z reszta jestem przecwiny takim - za przeproszeniem - gowniarom, ktore maja na twarzy wiecej makijazu niz tynku na scianie, a ubrane sa jakby wrocily z agencji, plastikowe lalki z tipsami do kolan. To nie jest uzewnetrznianie swojej osobowosci, to jest pokaz kiczu, tandety i drobnomieszczanstwa. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
henryczek-czewa Re: obowiazek noszenia mundurkow w szkolach 25.07.06, 15:19 > To nie jest uzewnetrznianie swojej osobowosci, to jest pokaz kiczu, tandety i > drobnomieszczanstwa. jej,jak sie tym głupiutkim dziewuchom podoba tandeta to niech ją sobie stosują-ich sprawa Odpowiedz Link Zgłoś