Dodaj do ulubionych

Apel do GW- budynek przy Waszyngtona

01.08.06, 16:30
Zwracam się z prośbą do GW oraz ludzi odpowiedzialnych za stan budynku przy
Waszyngtona 3 - (to ten stary budynek obok magistratu w którym była dawniej
drukarnia) o zainteresowanie się jego stanem bo jeśli nie zostanie on w
najbliższym czasie wyremontowany lub choćby bierząco zabezpieczony to grozi
zawaleniem.
A tak na marginesie to dziwi mnie znieczulica urzędników magistratu którzy
obserwują tą budowlę z okien swojej nowej siedziby i czekają z interwencją u
właściciela aż wydarzy się tragedia(a ta wydarzy się niebawem bo na dachu
budynku rosną już drzewa które w sposób istotny obciążają jego konstrukcję).
Niewspominając już o walorach eststycznych tego budynku który weremontowany
przy udziale miejskiego konserwtora zabytków w sposób istotny przyczyniłby
się do poprawy wizerunku Śródmieścia.
Pozdtrawiam, licząc na reakcje
Obserwuj wątek
    • ulisses_czwa Re: Apel do GW- budynek przy Waszyngtona 01.08.06, 16:43
      Budynek należy do prywatnej firmy, która miała go już jakiś czas temu remontować i ciągle z tym zwleka... Oby nie doszło do zawalenia się tego pięknego, zabytkowego obiektu... Wystarczy już jak go odpowiednio zabezpieczą... Koszt remontu liczony jest w milionach i włascieli może nie stać na jego całkowite odrestaurowanie... W chwili obecnej to rudera, ale po odnowieniu i uporządkowaniu terenu byłby ozdobą ulicy i chlubą włascieli...
      • Gość: kruk Re: Apel do GW- budynek przy Waszyngtona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 16:55
        ten budynek stał przez ostatnie 10 lat, to i postoi przez kolejne 20 - czym się
        martwić? zresztą ten budyneczek chyba nigdzie nie ucieknie...

a jak się zawali to właściciele będą mieć całkiem ładną działeczkę ulokowaną w
        samym centrum miasta - tamtejszy grunt musi mieć całkiem ładną cenę...
        • dock2 Re: Apel do GW- budynek przy Waszyngtona 01.08.06, 19:45
          Zadziwia mnie prezentowana przez ciebie Kruku ignorancja.
          Właśnie dlatego napisałem ten post, żeby ktoś się zainteresował tym budynkiem
          bo jest on jednym ze starszych w Częstochowie a po remoncie, adaptacji i
          właściwym oświetleniu jego bryły mógłby stanowić kontrast dla budynków go
          otaczających i upiększać ul.Waszyngtona. Na marginesie: efekt końcowy takiej
          inwestycji można podziwiać w Łodzi, gdzie w podobnym pofabrycznym budynku
          mieści się redakcja Gazety Wyborczej. I o ile Łódź mogłaby sobie pozwolić na
          wyburzenie jednej takiej fabryki, bo są ich tam dziesiątki o tyle u nas obiekt
          tego typu i to w samym centrum miasta stanowi już ewenement. Pozatym tyle się w
          Polsce mówi o ratowaniu starych budynków będących przykładem historii naszego
          kraju(regionu, miasta) a jak przychodzi do konkretnych działań to górę bierze
          czysty pragmatyzm i chęć zysku.
          Pozdrawiam
          • Gość: kruk Re: Apel do GW- budynek przy Waszyngtona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 22:15
            dock2 napisał:

> Zadziwia mnie prezentowana przez ciebie Kruku ignorancja.

to nie ignorancja - to sarkazm wynikający z bezczynności UM. przecież ten
            budynek widać z wejścia do magistratu, ale nikt tam tego nie zauważa...
      • barone Re: Apel do GW- budynek przy Waszyngtona 01.08.06, 21:54
        A może właściciel budynku przy wsparciu Urzędu Miasta postarał by się o fundusze unijne? W końcu to zabytek, nie powinno być z tym problemu.
      • Gość: xx Re: Apel do GW- budynek przy Waszyngtona IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.06, 22:55
        Jak pieknie moze to wygladac zobaczylem na przykladzie tego co zaczela robic
        firma LIMAR w rejonie ul. Filomatow, to chyba Welnopol.

Piekne polaczenie kamienia i cegly. W ogole jadac pociagiem na Stradom mozna
        zauwazyc ze wiele fabrzcznych budynkow zaczyna ozywac. Duzo zrobily tutaj
        zaklady Stradom.
        Rowniez tapeciarnia w Gnaszynie jest rekonstruowana. Ciekawe co tam bedzie.

Wszystko zalezy wiec od wlasciciela.
        • dock2 Re: Apel do GW- budynek przy Waszyngtona 02.08.06, 01:19
          I dlatego miasto powinno od czasu do czasu monitować właściciela tego budynku
          bo z tego co było napisane w ostatnim artykule w GW na temat starej drukarni na
          Waszyngtona to przymierzał się on(właściciel) do jakiejś inwestycji. Dlatego
          dziwi mnie co się stało, że nadal ten budynek niszczeje? Może czas by
          redaktorzy z GW znów zajęli się sprawą? Wydaje mi się, że wyłącznie wspólne
          działanie magistratu i redakcji GW połączone z zainteresowaniem tematem przez
          forumowiczów mogą przynieść efekty bo w przeciwnym razie i przy postępującym
          lasowaniu kamienia wapiennego stanowiącego podstawowy budulec ścian, za góra
          dwa lata nie będzie już czego ratować.
          pzdr.
          • Gość: dsl Re: Apel do GW- budynek przy Waszyngtona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 18:09
            Krótko... zgadzam się.
            • Gość: olek Re: Apel do GW- budynek przy Waszyngtona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 18:20
              Mój dom też wymaga remontu.Gazeto czy możesz się tym
              zainteresować?.Wyjaśniam,jest to mój dom odziedziczony po rodziacach wybudowant
              w latach 50-tych.Mogę podać dokładny adres.
              • dock2 Re: Apel do GW- budynek przy Waszyngtona 02.08.06, 20:24
                Olku- daruj sobie sarkazm... Mówimy tu o naprawde ciekawym budynku w centrum
                miasta, który po remoncie mógłby być "wizytówką" ulicy przy której stoi. A mój
                apel do GW by zajęła się tą sprawą wynika z tego, że to właśnie GW podjęła
                wcześniej ten temat i zamieściła o nim artykuł. Ja w założonym temacie chciałem
                się tylko dowiedzieć o stan inwestycji które obiecywał obecny właściciel byłej
                drukarni przy ul.Waszyngtona, bo przechodząc od czasu do czasu tą ulicą widze
                jak szybko ten budynek niszczeje a nie chce przeczytać pewnego dnia artykułu
                że się zawalił.
                pzdr.
        • Gość: gość Re: Apel do GW- budynek przy Waszyngtona IP: 80.48.49.* 02.08.06, 18:34
          Gość portalu: xx napisał(a):
          > Rowniez tapeciarnia w Gnaszynie jest rekonstruowana. Ciekawe co tam bedzie.

główny budynek tapeciarni kupił DOSPEL

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka