IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 13:13
Jestem praktykującym prawnikiem. Oferuję pomoc prawną - mniejszy koszt, a
efekt taki sami jak porada adwokata. Nawiążę także współpracę z poszukującymi
współpracowników serwisami on-line oraz firmami poszukującymi zdolnych
prawników. katarzyna-prawnik@o2.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: tom Re: prawnik IP: 80.50.214.* 11.09.06, 13:20
      No to podobnie jak ja :-). Tez jestem praktykującym prawnikiem. Również szukam
      dodatkowego zajęcia (dochodu). Może założymy biuro porad prawnych? Powodzenia
      • Gość: Katarzyna Re: prawnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 13:24
        Myslę o tym cały czas, bo mnie krew zalewa jak widze ile adwokat kasuje za to
        co ja piszę. Może warto było by pomysleć o jakiejś współpracy. Zapraszam na
        maila.
        • Gość: tom Re: prawnik IP: 80.50.214.* 11.09.06, 13:48
          Odezwę się na pewno ale w tej chwili nie mogę. Postaram się dziś napisać, oki?
          • Gość: Katarzyna Re: prawnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 13:54
            Ok. Nie ma problemu.
            • Gość: tom Re: prawnik IP: 80.50.214.* 11.09.06, 14:36
              Napisałem na maila, czekam na odpowiedź. Pozdrawiam
              • Gość: Katarzyna Re: prawnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 15:31
                Ja też wysłałam maila :) Pozdrawiam
        • viva_il_canto Re: prawnik 11.09.06, 18:11
          hej:)
          Mialam kiedys do czynienia z "tanim biurem"porad prawnych.
          Po wyroku TK z 2004r., w związku z którym mgr prawa bez aplikacji mógł udzielać
          porad prawnych za wynagrodzeniem, powstalo sporo takich biur.
          Wyslalam juz do Was maila.
    • Gość: matka Re: prawnik IP: *.realestate.net.pl 11.09.06, 17:50
      Popieram i trzymam za Was kciuki :)
    • Gość: xx Re: prawnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 10:47
      up
    • Gość: Katarzyna Re: prawnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 14:12
      up
    • Gość: Katarzyna Re: prawnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 09:14
      up
    • Gość: kj Re: prawnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 13:32
      up
      • Gość: prawnik Re: prawnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 18:08
        Jaki z was prawnik bez aplikacji.Jesteście mgr prawa ,ale nie prawnikami.
        • Gość: malwing Re: prawnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 19:37
          no to idąc za twoim tokiem myślenia. kończyłam pedagogikę i jestem osobą, która
          nigdy nie podjęła pracy w zawodzie gdyż zwyczajnie nie miałam układów ( nie
          wszyscy oczywiście pracują dzięki nim) - więc jestem tylko mgr pedagogiki czy
          nauczycielem?
        • Gość: Katarzyna Re: prawnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 09:35
          Jak widzę, istotna jest dla ciebie kwestia nazwenictwa. To naprawdę nie jest
          takie ważne ... Ja wiem co mam w głowie, jaka wiedzę posiadam, że wszystko co
          wychodzi z kancelarii, to moje "dzieło" tylko firmowane pieczątką i podpisem
          mecenasa. Więc jak dla mnie, możesz sobie nazywać nas - prawników bez aplikacji
          jak ci się tylko podoba.
    • Gość: KJ Re: prawnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 12:57
      up
    • Gość: sweet_pie Re: prawnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 14:48
      o ile się nie mylę to porad prawnych przez prawników bez aplikacji można
      udzielać do końca roku?
      • malwing kasiu + inni prawnicy 14.09.06, 18:45
        czy możesz mi podpowiedzieć:
        jeśli chcę we własnym domu zameldować kolegę na czas określony to czy muszę
        koniecznie spisywać "chorą" umowę użyczenia i podbijać ją w skarbówce? (nie
        będę przyjmować żadnej kasy z tego tytułu)
        dzwoniłam, pytałam w skarbówce i ile pań tyle opinii.
        Z góry dziękuję za odpowiedź.

ps. a swoją drogą możecie się fajnie zareklamować - zapraszam do dyskusji
        • malwing Re: kasiu + inni prawnicy 15.09.06, 14:50
          podbijam temat
          • Gość: mimi Re: kasiu + inni prawnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 14:54
            idź do jakiegoś biura poselskiego, gdzie są darmowe porady prawnicze:P
          • Gość: Tom Re: kasiu + inni prawnicy IP: 80.50.214.* 15.09.06, 15:18
            W ewidencji ludności we wlaściwym urzedzie miasta (gminy) musi pojawić się
            właściciel lokalu, podpisać druk zameldowania osoby, która ma być zameldowana i
            już. Nie będą od Ciebie żądali żadnych umów w urzędzie przy zameldowaniu.
            • malwing Re: kasiu + inni prawnicy 15.09.06, 16:35
              no niby jest to bardzo logiczne, ale dlaczego 2 kobiety z US mówiły mi o
              jakiejś umowie użyczenia? - one same nie wiedzą co mówią - a tak wogóle mogłyby
              odpowiadać za własne "doradztwo"

ps. rozumiem jesli chodzi o ww umowę w sprawach firmowych - użyczenie samochodu
              np. mężowi, który ma dział. gospodarczą( lecz i tak nie do końca, bo przecież
              istnieje coś takiego jak wspólnota majątkowa) - ALE TO INNY TEMAT

dzieki ...
              pozdrawiam wszystkich
              • Gość: japra Re: kasiu + inni prawnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 21:49
                niestety... polski system podatkowy jest chory. to co tutaj piszę nijak się ma do moich poglądów, więc proszę, nie buzgajcie ;)

według polskiego fiskusa dochód jest nie tylko wtedy, kiedy masz przychody. także wtedy, kiedy nie ponosisz kosztów.

jeśli zameldujesz kolegę bez umowy, będzie musiał zapłacić podatek od darowizny, ponieważ nie ponosi kosztów za "mieszkanie" u Ciebie. Jak nie ponosi kosztów, to ma przychód z tytułu darowizny. A darowizna podlega opodatkowaniu. Wot, tiechnika! Przy okazji - dla us, jeśli zameldujesz kolegę, to on u Ciebie mieszka. Nie przekonasz ich że jest inaczej :( zameldowanie (czynność administracyjna) łączą z podstawą faktyczną - prawem własności, umową najmu, użyczenia etc. Co więcej - teraz fikcja do kwadratu - ponieważ rezygnujesz z przychodu, fatkycznie użyczając/ wynajmując mieszkania koledze, to i tak powinnaś zapłacić podatek, jakbyś przychody osiągała!!!

Pamiętasz ten słynny przypadek, kiedy piekarz oddawał czerstwy chleb potrzebujacym i chcieli naliczyć mu podatek? to ta sama sytuacja.

Dlatego panie w US mówią o umowie użyczenia, która jest także opodatkowana.
                Nie pamiętam stawek - musisz sięgnąć do ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych, ale chyba ok. 1-5 %. Być może bardziej opłaca Ci się zapłacić ryczałt od najmu, ale to musiałabyś sobie sprawdzić, bo szczegółów nie znam.

w każdym razie powodzenia w bojach ze skarbówką. Uf, dobrze że już nie pracuję w tym temacie. odpukać, mam nadzieję że do takich spraw nie wrócę.
                • Gość: k Re: kasiu + inni prawnicy IP: 212.160.86.* 17.09.06, 16:53
                  up
                • malwing Re: kasiu + inni prawnicy 18.09.06, 20:43
                  witam , witam ...
                  dzięki wszystkim za porady - a wiecie co WAM powiem ...
                  znowóż zrobił się obóz jak w skarbówce ...
                  jedni są za drudzy przeciw...
                  z jednym się zgodzę, nasze prawo można weryfikować z każdej strony tylko co
                  jeśli zweryfikuje to urzędnik niekoniecznie chcący spojżeć z naszego pkt.
                  widzenia...
                  ps. z doświadczenia wiem , że tak jest ...

PODBIJAM TEMAT I ZAPRASZAM DO WYPOWIEDZI NA FORUM WSZYSTKICH PRAWNIKÓW A MOŻE I
                  OSÓB ZE SKARBÓWKI

temat wg mnie ciekawy choć może interesować troszkę węższe grono

ps. proszę o nie przysyłanie mi odp. na maila gdyż uważam, że będzie ciekawiej
                  jak wszyscy będą mogli się w tej spr wypowiedzieć
                • aronika Re: kasiu + inni prawnicy 22.09.06, 21:25
                  no swietnie;P gratuluje wiedzy podatkowej;P nawet fiskus nie wpadł na pomysł
                  zeby umowe uzyczenia opodatkowac! grunt to FACHOWA porada.....
                  a tak bardziej serio: ze sprawami podatkowymi nalezy chodzic po porade do
                  doradcy podatkowego, a nie do prawnika. Prawnik pomoze przy sprawach karnych,
                  cywilnych itp - zwykle z prawem godpodarczym ma juz mniej do czynienia a w
                  sprawach podatkowych najczesciej ( bez urazy)jest niekompetentny
                  • Gość: inkwizytor Re: kasiu + inni prawnicy IP: *.trustnet.pl 22.09.06, 22:57
                    Droga aroniko, nikt nie twierdzi, że użyczenie nie jest opodatkowane, ale zwróć
                    uwagę, że pytanie malwing dotyczyło konieczności sporządzania i podbijania umowy
                    użyczenia w urzędzie skarbowym przy czasowym zameldowaniu obcej osoby.

Zameldowanie, które ma charakter wyłącznie administracyjny, należy odróżnić od
                    cywilnoprawnej umowy użyczenia. Świadczy o tym jednoznacznie art. 9 ust. 2b
                    ustawy z dn. 10.04.1974 o ewidencji ludości i dowodach osobistych, stanowiąc:
                    "Zameldowanie w lokalu służy wyłącznie celom ewidencyjnym i ma na celu
                    potwierdzenie faktu pobytu w tym lokalu". Obowiązek meldunkowy ciąży na tym kto
                    przebywa w danym lokalu (art. 2 i nast. ww. ustawy), a jego niedopełenienie
                    stanowi wykroczenie (art. 147 kodeksu wykroczeń). Natomiast na właścicielu
                    lokalu (lub osobie mającej do niego inny tytuł prawny) ciąży jedynie obowiązek
                    zawiadomienia i potwierdzenia faktu pobytu w tym lokalu właściwego organu gminy
                    (art. 29 ww. ustawy). Obowiązek zameldowania powstaje jeżeli dana osoba przebywa
                    pod określonym adresem dłużej niż trzy doby z rzędu (art. 10 ww. ustawy). Jeśli
                    przebywa z przerwami to takiego obowiązku nie ma.

Z zameldowaniem wiąże się domniemanie, że dana osoba pod wskazanym adresem
                    przebywa. Jeśli przebywa, a nie ma innego tytułu do tego lokalu, to (jeśli nie
                    płaci właścicielowi czynszu lub innych świadczeń) należy domniemywać, że
                    korzysta nieodpłatnie z lokalu, a więc mamy do czynienia z umową użyczenia,
                    która dla swego istnienia nie wymaga zawarcia na piśmie, ani tym bardziej
                    "ostemplowania" w urzędzie skarbowym czy gdziekolwiek indziej (no chyba, że ktoś
                    życzy sobie nadać uroczystą formę np. aktu notarialnego).

Umowa użyczenia nie podleaga opodatkowaniu podatkiem od czynności
                    cywilnoprawnych, lecz przychód z nieodpłatnego udostępnienia lokalu (według
                    równowartości czynszu najmu) jest jednym ze źródeł przychodów stanowiących
                    podstawę ustalenia podatku dochodowego od osób fizycznych (art. 11 ustawy z dn.
                    26.07.1991 o podatku dochodowym od osób fizycznych). Ponieważ to nie fiskus z
                    urzędu ustala czy i jakie należą mu się podatki, lecz my sami to wskazujemy
                    składając zeznania podatkowe (PIT-y) - od użyczającego zależy czy ujawni fakt
                    osiągnięcia (wirtualnego) przychodu z tytułu nieodpłatnego odostępienia lokalu.
                    Decyzja w tym zakresie nie jest wolna od ryzyka, bowiem aby użyczający nie miał
                    łatwej decyzji (zapewne każdy wybierałby nieujawnianie opisanego faktu), fiskus
                    ma możliwość przeprowadzania kontroli i wyciągania konsekwencji w postaci
                    pociągnięcia do odpowiedzialności za przestępstwo lub wykroczenie skarbowe (art.
                    54 kodeksu karnego skarbowego), niezależnie od ściągnięcia należnego mu podatku.

W sytuacji, w której nie została zawarta pisemna umowa użyczenia, jedynym
                    dowodem na jej zawarcie może okazać się fakt czasowego zameldowania danej osoby
                    w lokalu, wobec czego należy się w ogóle zastanowić nad sensem zameldowania
                    czasowego. Ponieważ jednak fiskus dysponuje w zasadzie nieograniczonymi
                    możliwościami dowodowymi (nigdy nie można wykluczyć "życzliwości" otoczenia),
                    decyzję co do podjęcia ryzyka nieujawniania podstawy opodatkowania pozostawiam
                    innym, w żadnym wypadku nie namawiając do podejmowania takiego ryzyka.
                    • aronika Re: kasiu + inni prawnicy 23.09.06, 10:08
                      Drogi inkwizytorze, rozczuliles mnie swoim łopatologicznym wykladem ;/ ( swoją
                      droga w pierwszym zdaniu chyba za duzo jednego'nie' - jak tam z logiką ;)?)
                      zapewne jestes prawnikiem, gdyz tylko oni potrafia w potoku slow 'odwrócic kota
                      ogonem' tak, by primo : umkneła czytajacemu istota problemu, secundo :
                      słuchacz był przekonany o ich nieomylnosci i ogromie wiedzy,a indolencji
                      interlokutora , tertio: de facto potwierdzil słowa oponenta, twierdzac ze
                      własnie je prostuje. braaawo i chapeau bas!
                      Natomiast istota sprawy lezy w tym, ze ZAKWESTINOWALAM OPODATKOWANIE UMOWY
                      UZYCZENIA PODATKIEM OD CZYNNOSCI CYWILNOPRAWNYCH!!
                      Jak twierdził/a japra
                      ..... "Dlatego panie w US mówią o umowie użyczenia, która jest także
                      opodatkowana.
                      Nie pamiętam stawek - musisz sięgnąć do ustawy o podatku od czynności
                      cywilnoprawnych, ale chyba ok. 1-5 %." ....
                      I tu tkwi sedno- umowa ktorej tyczyły posty miala byc umowa uzyczenia-
                      nieodplatną- czyli NIE PODLEGA PCC. I tyle :/
                      Dorabianie do sytuacji wywodu na temat opodatkowania podatkiem dochodowym plus
                      dołozenie innych aspektow sprawy, zeby de facto przyznac mi racje, to
                      juz 'prawnicze kuglarstwo' dla rozmydlenia istoty sprawy - dziekuje za uwage i
                      pozdrawiam;)
                      • Gość: inkwizytor Re: kasiu + inni prawnicy IP: *.trustnet.pl 23.09.06, 15:35
                        Przede wszystkim dziękuję aroniko za słowa uznania, jak słusznie odgadłaśjestem
                        prawnikiem.
                        W dalszej kolejności pozwalam sobie zwrócić uwagę, że:
                        1) moje pierwsze zdanie nie zawiera błędu logicznego, radzę je przeczytaćraz
                        jeszcze zwracając uwagę, że to nie ja lecz japra twierdził, że umowa użyczenia
                        podlega podatkowi od czynności cywilnoprawnych;
                        2) moja wypowiedź nie miała na celu "odwórcenia kota ogonem" czy też
                        potwierdzenia słów wyimaginowanego oponenta, którym z pewnością nie byłaś Ty
                        skoro twierdzisz jednoznacznie, że kwestionowałaś tezę japry (swoją drogą w
                        takim razie wypowiedź powinnaś umieścić w odpowiedzi na jego wypowiedź);
                        3) celem mojej wypowiedzi (to czy wykład jest łopatologiczny zależy od odbiorcy)
                        było wyjaśnienie kwestii podatkowych nieodpłatnego udostępnienia lokalu, choć w
                        tej kwestii przyznaję Ci rację - jako prawnik nie najlepiej zna się na podatkach.
                        Pozdrawiam
                      • Gość: inkwizytor Re: kasiu + inni prawnicy IP: *.trustnet.pl 23.09.06, 15:36
                        ps. umknęło mi "m" - powinno być: jako prawnik nie najlepiej znam się na podatkach.
    • Gość: dominik Re: prawnik IP: 195.189.52.* 18.09.06, 08:48
      Temat interesujący z chęcią się przyłączę, takie biuro powinno powstać, jest
      tyle osób, które potrzebują pomocy, poprostu odpowiedzi na pytania dla nas
      podstawowe, a z którymi nie trafią do kancelarii, albwoiem obawiają się wysokich
      kosztów itp.

Taki żarcik na poprawę humoru !!!
      Adwokat Stary - ojciec: synu jadę na urlop, przekazuję ci moje sprawy, pilnuj ich
      Adwokat Młody - syn: Dobrze tato, tak zrobię

Ojciec wraca po 2 tygodniach z urlopu
      Adwokat Stary - ojciec: Jak sytuacja synu wygląda w kancelarii ?
      Adwokat Młody - syn: Wszystko ok, i muszę Ci się pochwalić wygrałem sprawę
      Kowalskiej, wreszcie ją zakończyłem , bo ciągnęła się od tylu lat !!! (w
      niektórych wersjach kawału przegrałem)

Adwokat Stary - ojciec: COŚ TY SYNU NAROBIŁ, JA NA SPRAWIE KOWALSKIEJ
      WYBUDOWAŁEM KANCELARIĘ, DZIĘKI NIEJ TY SKONCZYŁEŚ STUDIA I TWOJA SIOSTRA JEST
      LEKARZEM, A TY JĄ POPROSTU WYGRAŁEŚ ... ?!? Z CZEGO MY WYBUDUJEMY DOM
      Adwokat Stary - ojciec

• Gość: Kowlasky Re: prawnik ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 19:32
        230. Są dwa powody, dla których naukowcy wolą używać prawników zamiast
        szczurów do eksperymentów. Po pierwsze nie przyzwyczajają się tak do prawników.
        A po drugie są rzeczy, których nawet szczur nie zrobi.

231. Prawnik - karierowicz, imponuje mu inny, który wykorzystuje kruczki dla
        swojej korzyści, nie patrząc przy tym na szkodliwość czynu - nie dość, że
        wątpliwe moralnie, to jeszcze niezgodne z prawem, ale cóż, kiedy zgodne z
        prawem napisanym inaczej: to wina głupio skonstruowanego prawa.

264. Zgodne z prawem - bo w naszym interesie. A wszystko, co nie jest w
        naszym interesie, nie jest oczywiście zgodne z prawem. Ot i już ...
    • Gość: kj Re: prawnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 15:58
      up
    • Gość: Katarzyna Re: prawnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 09:07
      w górę
    • Gość: Katarzyna Re: prawnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 09:11
      up
      • Gość: Tom Re: prawnik IP: 80.50.214.* 20.09.06, 13:50
        podbijam :-)
    • Gość: inkwizytor Re: prawnik IP: *.trustnet.pl 20.09.06, 16:31
      Katarzyna, Tom, kj - jeśli tak podbijacie, to może nie bez sensu.
      Było pytanie od Malwing (które potwierdza duży popyt na usługi prawnicze) i
      żadne z Was nie odpowiadało.
      Może w takim razie chociaż przybliżycie swoje kwalifikacje
      • malwing Re: prawnik 20.09.06, 22:22
        dostałam odpowiedź od kasi - kasia radzi, żebym wcale nie chodziła do skarbówki
        z umową użyczenia, jeszcze ktoś na forum mi radził, że tak ...

ps. wg. mnie takie opinie są bardzo ważne jak i istnienie "tańszych" biur -
        tylko jaką człowiek ma pewność, że taka usługa będzie udzielona poprawnie???
        każda rada jak rozumiem jest ubezpieczona tylko co w sytuacji jeśli ta rada
        okaże się złą radą.
        wtedy nie pozostaje już nic tylko pozwać do sądu takiego prawnika i starać się
        o odszkodowanie z powództwa cywilnego a to niestety długa droga ...i bardzo
        kosztowna.
        i w rzeczy samej będzie trzeba zatrudnić "prawdziwego prawnika" ;) , który
        skasuje nas okrutnie.
        więc może wydać od razu więcej kasy na początku i mieć pewność - no nie wiem
        ja też podbijam temat

piszcie, piszcie, piszcie

• Gość: inkwizytor Re: prawnik IP: *.trustnet.pl 21.09.06, 01:27
          no cóż, w kwestii pieniądzy wydawanych na prawników należy pamiętać, że są to
          normalne usługi, za które należy się wynagrodzenie, tak jak np. za obcięcie
          włosów u fryzjera (stawki oczywiście są inne). Do każdego należy wybór, czy udać
          się do prawnika z tytułem (adwokat, radca prawny), czy też do "zwykłego"
          prawnika (magister prawa, a często nawet i nie). Każde z tych rozwiązań ma swoje
          wady i zalety:

Adwokat/radca - faktycznie porada u niego z reguły kosztuje więcej, ale od tej
          zasady są wyjątki, bo niektórzy prawnicy stosują stawki minimalne określone
          rozporządzeniami Ministra Sprawieliwości i niewygórowane stawki godzinowe
          (50-100 zł). Dodatkowo, powinnaś otrzymać fakturę VAT za wykonaną usługę (co
          możesz wrzucić w koszty jeśli prowadzisz działalność gospodarczą), gdyż adwokaci
          i radcowie są VAT-owcami. Jeśli zatem adwokat lub radca stosuje racjonalne
          stawki i wystawia fakturę, to znak, że mamy do czynienia z osobą rzetelną, która
          raczej nas nie zbędzie paroma mądrymi niezrozumiałymi dla laika zdaniami i przy
          tym nie skasuje (pozostają ku swej uciesze w szarej strefie). Dodatkowo adwokaci
          i radcy mają ustawowy obowiązek działania w interesie klienta i obowiązkowe
          ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej. Jeżeli zatem taki mecenas coś
          schrzani, to możesz od niego (i zakładu ubezpieczeń) dochodzić odszkodowania, a
          także wyciągnięcia konsekwencji na drodze dysyplinarnej - pod warunkiem, że
          dysponujesz dowodem w postaci np. umowy o obsługę prawną lub faktury VAT
          (otwierdzającej zawarcie takiej umowy) i odpisami z akt sądowych wskzujących na
          błędy mecenasa. Uprzedzając zarzuty malkontentów, że te uprawnienia to fikcja,
          pozwolę sobie zwrócić uwagę, że świadomość prawna naszego społeczeństwa jest na
          tyle niska, że ludzie z góry zakładają, iż sprawy takiej nie wygrają i sami z
          własnej woli odpuszczają, ale... wolna wola człowieka jest jego królestwem
          niebieskim.

"Prawnik" - z doświadczenia wiem, że ma w zasadzie jedną (choć niewątpliwie
          istotną) zaletę, jaką jest zaangażowanie. "Prawnik" musi za wszelką cenę
          udowodnić, że warto mu zaufać i stara się traktować klienta i jego problem w
          sposób maksymalnie zindywidualizowany. Nie stanowi to przewagi nad adwokatami i
          radcami, którzy też tak podchodzą do klienta (poza tymi, którzy myślą i działają
          kanałowo). Oczywiście od "prawnika" również możemy dochodzić odszkodowania za
          niewłaściwie wykonaną lub niewykonaną usługę (dowody podobne jak wyżej bez
          sądowych), ale nie mamy zabezpieczenia w postaci obowiązkowego ubezpieczenia OC
          i odpowiedzialności dyscyplinarnej. Poza tym pozostaje jeszcze kwestia wykazania
          uprawnień zawodowych, o ile mecenas ma na to papier (z którego wynika
          domniemanie kompetencji), to "prawnik" musi swoje umiejętności udowodnić działaniem.

Resume.
          malwinag, do Ciebie należy wybór, do kogo udasz się po poradę i z czyjej porady
          skorzystasz. Pamiętaj jednak, że odpowiedź prawnika (każdego) na przedstawiony
          przez Ciebie problem w zasadniczej mierze zależy od Ciebie, a konkretnie od
          przedstawionych przez Ciebie informacji. Usługa prawnika polega na dopasowaniu
          tych informacji do określonych rozwiązań prawnych i przedstawieniu możliwego
          rozwiązania poblemu (bądź rozwiązań alternatywnych).
          Natomiast w rozliczeniach z prawnikiem warto stosować zasadę, że darmowa porada
          jest nic nie warta.
          • Gość: Katarzyna Re: prawnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 09:37
            Jak już wspomiała malwing - odpowiedzi udzieliłam jej drogą mailową. Chcąc
            odnieść się do waszych opinii:
            malwing pyta jaką ma gwarancję, że porada udzielona przez prawnika bez
            uprawnień będzie poprawna. Prawda jest taka, że z uprawnieniami czy bez - kazdy
            może w którymś momencie swojej kariery zawodowej popełnić błąd. W przypadku
            radców prawnych czy adwokatów łatwiejsze będzie z pewnością pociągnięcie ich do
            odpowiedzialności. Jak trafnie zauważył inkwizytor prawnik bez uprawnień musi
            na zaufanie klienta mocno zapracować. Adwokaci korzystają z zaufania należnego
            im z racji wykonywanego zawodu. Wybór z czyich usług skorzystać zawsze zależy
            tylko i wyłącznie od was. Pomijając dyskusję na temat stawek i faktur
            (przychodząc do adwokata po poradę jako taką, bez pisma procesowego czy
            zlecania sprawy nie otrzymujemy zazwyczaj żadnej faktury)ważne jest aby
            stworzyć alternatywę dla klientów na rynku prawniczym. Myślę, że gdyby
            ustawodawca dalej pozwolił działać tanim biurom porad prawnych, pozwoliło by im
            to zdobyć zaufanie klientów i stać się wiarygodnymi.
            Pamiętać należy także, że za pismami procesowymi, opiniami itd., które
            uzyskujecie od adwokatów czy radców, często stoją bezimienni prawnicy, tacy jak
            ja, którzy świadomi swojej wiedzy muszą pozostawać w cieniu. Może gdyby
            zdobycie uprawnień było nico łatwiejsze, wszystko wyglądałoby inaczej. A
            tak ... niektórzy z nas w tym cieniu pozostaną na zawsze. Za marne grosze,
            nieadwkwatne do posiadanej wiedzy i umiejętności.
            Pozdrawiam
        • Gość: inkwizytor Re: prawnik IP: *.trustnet.pl 21.09.06, 01:36
          a wracając do Twojego pytania.
          Zameldowanie ma jedynie charakter administracyjny, nie rodzi jakichkolwiek praw,
          czy obowiązków o charakterze cywilnoprawnym (np. zapłata czynszu, tzw. mediów),
          ani tym bardziej podatkowym (źródłem obowiązku podatkowego jest właśnie stosunek
          cywilnoprawny, którego przy samym zameldowaniu nie ma). Dla zameldowania kolegi
          nie jest konieczne zawarcie umowy użyczenia, ani jakiejkolwiek innej, która
          powodowałaby konieczność zapłącenia podatku.
          Rejestrowanie, czy zgłaszanie wszystkiego w "skarbówce" to anachronizm. Kiedyś
          istniały obowiązki rejestrowania umów w urzędach skarbowych, ale teraz tego nie ma.
          A co do pytań kierowanych do "pań w skarbówce", to przyjmij proszę zasadę, którą
          kiedyś wypowiedział niedoceniany u nas Machiavelli: "nie chodź do księcia jak
          Cię nie wołają".
          Pozdrawiam
    • Gość: Katarzyna Re: prawnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 09:52
      w górę
      • Gość: K Re: prawnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 10:27
        Paniu Kasiu mam pytanko.Mam pewien problem spadkowy..Czy udzieli mi Pani porady
        przez email ? Prosze o odpowiedz
        • Gość: Katarzyna Re: prawnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 11:21
          Zapraszam na maila.
          • malwing Re: prawnik 22.09.06, 18:54
            inkwizytor - the best !!!!!!!!
            pozdrawiam - malwing

ps. po Twoich wypowiedziach nie sądzę, żebyś był w cieniu tak jak Kasia...

• Gość: inkwizytor Re: prawnik IP: *.trustnet.pl 22.09.06, 20:40
              każdy przez jakiś czas w życiu musi grać role drugoplanowe
            • Gość: Katarzyna Re: prawnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 09:40
              Oczywiście obszerne wypowiedzi inkwizytora mogą robić wrażenie. Nie odmawiam im
              słuszności. Nie było moim celem wdawać się w rozważania merytoryczne na dany
              temat na tym forum. Udzieliłam malwing jasnej odpowiedzi przez maila. Powinno
              jej to wystarczyć, tym bardziej, że forum załozyłam w poszukiwaniu klientów, a
              nie po to by chełpic się na nim swoją wiedzą. Oczywiście można rozwijać każdy
              problem prawny rzucony przez forumowiczów, jesli ma się na to czas i ochotę.
              Udzielam odpowiedzi drogą mailową, jeśli ktoś mnie o to poprosi. Są krótkie i
              zwięzłe, bo udzielane są nieodpłatnie. I myślę, że jest to zupełnie zrozumiałe,
              że chciałabym zrobić ze swojej wiedzy użytek, który przyniósłby korzyść mnie
              samej, a nie rozpowszechniać ją na forum, starając się udowodnić czytelnikowi
              swoją "przydatność". No ale rozumiem zachwyt malwing inkwizytorem, bo w końcu
              udzielił jej wyczerpujących wyjaśnień za darmo. Oczywiście nie potępiam
              uczynności, myślę jednak, że inkwizytor zrobił to w drodze wyjątku, bo
              zainteresował go temat i tocząca się wokół niego dyskusja. I nie wydaje mi się,
              żeby na dłuższą metę interesowała go działalność charytatywna.
    • Gość: Katarzyna Re: prawnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 09:09
      up
    • Gość: normals Re: prawnik /OT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 09:19
      Jako prawnik powinnas wiedziec, ze na forum nalezy pisac posty zgodne z
      netykieta. Ten watek w 80% lamie zasady forum. Istnieje cos takiego jak zakaz
      podbijania watku. Czy wy tu macie jakas moderacje?
      • Gość: Katarzyna Re: prawnik /OT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 09:45
        Zakaz podbijania wątku? Przyrzyj się innym postom. Co drugi z nich jest
        podbijany. Dlaczego przeszkadza ci akurat ten?
        • malwing Re: prawnik /OT 25.09.06, 18:28
          ej gościu - zobacz jak się na innych wątkach reklamują ludzie typu -
          meble ..... pomogę lub bezpośrednio tipsy robię !!!
          to jest pożądny wątek i no cóż jeśli omawiane sprawy cię zwyczajnie nie
          interesują to bądź tak dobry i nie pleć dwa po dwa byle zająć głos.

PODBIJAM - KASIU TWÓJ TEMAT (wszystko co zgodne z prawem nie jest zakazane -
          jeśli już jesteśmy przy wątku z prawnikami ;)))))))))))))))) - malwing
          • Gość: KaJA Re: prawnik /OT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 09:00
            Dzięki malwing.
            • Gość: GOŚĆ Re: prawnik /OT IP: 80.50.214.* 26.09.06, 14:07
              mam nadzieję, że watek się rozwinie jeszcze bardziej :-).
              • Gość: Katarzyna Re: prawnik /OT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 10:36
                ja również mam taką nadzieję
                • Gość: Kasia Re: prawnik /OT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 12:14
                  podbijam
    • Gość: Katarzyna Re: prawnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 12:11
      przypominam się
      • Gość: Tom Re: prawnik IP: 80.50.214.* 29.09.06, 13:09
        Ja pamiętam :-)
        • Gość: Katarzyna Re: prawnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.06, 18:17
          wiem :)
          • Gość: Tom Re: prawnik IP: 80.50.214.* 03.10.06, 07:43
            To dobrze :-)
    • ja_iris Popieram młodych zdolnych :o) 03.10.06, 08:16
      :o)
      • Gość: ewa Re: Popieram młodych zdolnych :o) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 09:02
        i ja )))
      • Gość: ewa Dzięki! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 08:19
        Trzeba popierać swieża krew w naszym PRAWIE!
        • Gość: Katarzyna Re: Dzięki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 09:14
          Dzięki Ewo.
    • Gość: Katarzyna Re: prawnik IP: 212.160.86.* 05.10.06, 20:03
      Zapraszam zainteresowanych.
      • Gość: Katarzyna Re: prawnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.06, 16:07
        jw
    • Gość: K. Re: prawnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.06, 20:51
      w górę
      • Gość: K. Re: prawnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.06, 17:58
        up
    • Gość: k Re: prawnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 17:02
      up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się