Dodaj do ulubionych

Cyfrówka dla amatorki

17.10.06, 09:23
Wiem, że macie już dość wątków tego typu, ale mam pytanie. Przymierzam się do
zakupu aparatu cyfrowego, takiego raczej z niższej półki cenowej.Zrobiłam
rozeznanie i typuję HP Photosmart M525 lub Prakticę DPix 530Z. Który z nich
wybralibyście i dlaczego?
Obserwuj wątek
    • robert781 Re: Cyfrówka dla amatorki 17.10.06, 09:45
      Żadnego z tych. Wybierz coś bardziej markowego. Dobre
      i w miare tanie to aparaty canona.
    • Gość: Marcin Re: Cyfrówka dla amatorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 09:49
      Żadnych z nich - najlepiej fuji lub olimpusa idz do salonu fuji tam Ci doradzą
      albo sprawdz sobie opisy i ceny na stronie - www.fuji.bocar.com.pl
      • coramunro Re: Cyfrówka dla amatorki 17.10.06, 10:04
        Tak, tylko, że jedyny Canon, który mi odpowiada, w podobnym przedziale cenowym
        to Canon A430, a on ma mniejszą liczbę pikseli niz te aparaty, które wymieniłam.
        Prosiłam Was o argumentowanie swoich sugestii i pomoc przy wyborze jednego z
        dwóch podanych aparatów, a nie sypanie nazwami innych marek...Ile osób, tyle
        odpowiedzi...
    • robert781 Re: Cyfrówka dla amatorki 17.10.06, 10:08
      I co z tego że ma mniejszą ilośc pikseli.
      Jestes amatorką więc spokojnie ci wystarczy.
      Wiesz wogóle co daje większa ilość pikseli?
    • Gość: Marcin Re: Cyfrówka dla amatorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 10:21
      Nie widze sensu kupowana czegoś z czego napewno nie bedziesz zadowolona !!!
      Wybierając miedzy HP Photosmart M525 a Prakticę DPix 530Z - nie dokonujesz
      żadnego wyboru kupujesz "made in Tajwan" i takie bedziesz robic zdjecia
      plastikowe "made in Tajwan" !!!
      • coramunro Re: Cyfrówka dla amatorki 17.10.06, 10:26
        Chyba chodzi o to, że przy większej liczbie pikseli mogę robić zdjecia w
        większej rozdzielczości, które można powiekszać do dużych formatów bez straty na
        jakości obrazu... mylę się?
        • robert781 Re: Cyfrówka dla amatorki 17.10.06, 10:38
          Tak zgadza się. 3 miliony wystarczy ci, zrobisz i tak ładne zdjęcia,
          że chyba chcesz robić formatu A4, Polecam canona A530 ma matryce jak juz tak
          bardzochcesz 5 milionow a cena jego okolo 650zł. albo A 430 za jakieś 600zł i
          ma 4 miliony
          • Gość: yoł Re: Cyfrówka dla amatorki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.06, 10:51
            Sam szukałem dla siebie sprzetu dobrego taniego z dobrą jakścią zdjecie i wybrałem :
            PANASONIC DMC-LS2 Lumix
            Jeśli masz okazje to bierz go bez wachania
            a jeśli się wachasz wpisz na necie nazwe poczytaj recenzje wtedy już niebedziesz miała wątpliwości !

jeśli chodzi o zalety to za tą cenne stabilizator obrazu gdzie w tym przedziale cennowym niema tego a w amatorskich aparatach jest to bardzo wazne , pozatym 5 mln piexeli jesli chcesz powiekszać foty jest wystarczające , 3 razy zoom troche mało ale za te pare stów niema co płakać , polskie menu .

jest to moj 2 aprata z tej półki cennowej i jestem zajebiście z niego zadowolony wiec POLECAM dla porównania bawiłem się innymi aparatami z rozpiętośi cenowej od 300 do 1200 zł wiec małe doświadczenie mam .

pozaty widziałem recenzje na TVN 24 tego modelu i wypadła tam bardzo dobrze może to też bedzie dla ciebie jakiś atut .
            Pozdrawiam i życze udanego zakupu
            • Gość: yoł Re: Cyfrówka dla amatorki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.06, 10:53
              recenzje :

www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/6.895-panasonic_lumix_dmc-ls2
            • Gość: yoł Re: Cyfrówka dla amatorki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.06, 10:56
              no i cenna właśnie sprawdziłem można go kupić już za niecałem 500 zł w sklepach internetowych tu masz liste z cennami :
              www.ceneo.pl/226301#shops

ja dałem chyba z 600 zł ale to dobrze przed wakacjam
        • Gość: Marcin Re: Cyfrówka dla amatorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 10:43
          To jest prawdza ale nie do końca - wielkośc pikseli jest warzna ale liczy sie
          jeszcze optyka (jasnośc obiektywu) oraz oprogramowanie które przetworzy obraz
          na zdjecię zapisywane na karcie pamięci. Apraty które wymieniałem napewno są
          dobrze spasowne z tymi prametrami i jakośc zdjęć jest odpowiednia - dla amatora
          na stronie www.fujifilm.pl w dziale aprty cyfrowe sa przykładowe zdjecia
          wykonywane z apartów fuji mozesz sobie pooglądać czym dysponują aparty ciekawe
          czy mozna taką czynosc zrobic aby sprawdzic HP czy PRACTIKE
          • Gość: mumin Re: Cyfrówka dla amatorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 10:47
            Nie kupuj HP, mam dwa i jakość żadnego nie umywa się do Nikona,nawet tego
            najprostsego, fuji, canon też polecam,
            • anna.scott Re: Cyfrówka dla amatorki 17.10.06, 10:52
              Ja mam Sony DSC-F77. 4 mln piksli. Jakość obrazu i prostota obsługi idealne dla
              zastosowań amatorskich. Kupiłam w promocji taniej o 130 złotych niż ceny
              podawane w necie.
              Polecam.
              • anna.scott Re: Cyfrówka dla amatorki 17.10.06, 10:53
                Aha. W zestawie są 2 karty pamięci: 16 MB i 128 MB. Ta druga wystarcza na ponad
                100 zdjęć.
    • Gość: out Re: Cyfrówka dla amatorki IP: *.czest.enion.pl 17.10.06, 11:02
      Z pewnością nikt rozsądny nie kupuje produktów HP to najbardziej awaryjne
      aparaty na rynku. Jeśli jest to amatorka czyli pstrykanie fotek na imprezkach
      czy widokówek na wczasach naprawdę każdy inny aparat o średnich parametrach
      będzie dobry, jeśli kupisz dobrej firmy tym lepiej chociaż ja już mam niezłą
      jazdę ze swoim olympusem: reperują już ponad miesiąc i po reperacji był jeszcze
      gorzej popsuty niż przed, sprawa wlecze się dalej, więc jak widzisz firma dobra
      i aparat tez sobie chwaliłem ale serwis do du..
      • retro_80 Re: Cyfrówka dla amatorki 17.10.06, 14:52
        Coramunro , kup sobie Prakticę DPix 530Z bo jest najtańsza w zestawie z kartą
        512 ładowarką i akumulatorami.
        Wiesz , tak naprawdę to żadna różnica pomiędzy tymi aparatami ( za wyjątkiem HP
        - fatalna jakosc mechaniczna !! choć fotki fajne z nich wychodzą )
        i na tym powinenem zakonczyć...
        Ale wtrącę sie do kilku wypowiedzi.
        Megapiksele ... 4 mb to naprawdę MAX co Ci potrzeba ! A nawet to za dużo.
        Że do lepiej wiecej mpix dużych powiekszen ... wcale nie , nie w tej klasie
        sprzętu. Jakie powiekszenia chcesz robić ? 2x3 metry ???!!!
        Tak jak pisał MARCIN - JAKOŚĆ OBIEKTYWU SIE LICZY !!
        W tych aparatach jakość obiektywu jest AMATORSKA ,
        wiec powiekszanie ujęcia "bo ma sie wiecej MPIX " wcale nie znaczy ze wyjdzie
        OK na jakości .
        Po prostu wyjdą na jaw DUZE MINUSY taniego obiektywu jakim są zniekształcenia i
        ABERANCJE ! Poczytaj o tym to sie dowiesz.
        Fakt lepiej kupić sprzet MARKOWY czyli od kogoś kto produkuje aparaty a nie
        wszyskto jak HP.
        Ale w tej klasie cenowej popatrz przede wszystkim na funkcje i ławtwość obsługi
        aparatu i co dostaniesz w zestawie.

Pozwolę sobie zacytować słowa słowa z książki - John Shaw, "Fotografia Krajobrazu"

Wielu fotografów wpada w pułapkę , że gdyby
        tylko mogliby kupić lepszy aparat ich zdjęcia
        znacząco zyskałyby na jakości .
        Nic bardziej mylnego.To co naprawdę daje efekty to maksymalne
        wykorzystanie już posiadanego sprzętu.
        Dobre zdjęcia można robić aparatem każdej firmy. Nazwa producenta nie ma
        żadnego znaczenia. Bardziej brałbym pod uwagę solidność i niezawodność
        aparatu. niż jego markę. Itd , itp ...

Aha , nic nie wiem do czego potrzebujesz ten aparat - portet , krajobraz , macro
        a moze fotografie nocne ??

www.retro80.prv.pl/ - kilka moich starych fotek z aparatu 3mpix za 300zł

Aha , jeszcze jedna mysl jaka mi sie nasunęła .
        Po zmianie aparatu, oczywiście na lepszy, wcale nie zacząłem robić lepszych
        fotek !!!
        Po prostu robię INNE : bo mam zoomx 10 i siegam tam gdzie poprzednio nie moglem
        , bo mam ruchomy wijer przez ktory widze lepiej ujęcia z innego kąta ( np z
        ziemi ) bo mam nastawy reczne gdzie mogę poustawiać parametry tak jak chce a nie
        jak chce autamatyka.

Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru.

• coramunro Re: Cyfrówka dla amatorki 17.10.06, 18:14
          Dzięki Retro_80. Generalnie, to potrzebuję aparat uniwersalny, który sprawdzi
          się w każdej sytuacji. Do zbliżeń przyjaciół, zdjęć portretowych, opcji mikro i
          makro ujęć, panoramy, zdjęć w nocy, sepii i czarno-białych. Chodzi mi o to
          również, abym mogła robić zdjęcia billboardów i innych reklam zewnętrznych oraz
          ujęć z telewizora bo jest mi to potrzebne do pracy. Jednym słowem wszchstronny
          sprzęt, ktory pozwala również na wywoływanie zdjęć w większych formatach. aha i
          filmiki z dźwiękiem w dobrej rozdzielczości.
          • Gość: ???? Re: Cyfrówka dla amatorki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.06, 18:36
            za te pieniądze ???????
            • coramunro Re: Cyfrówka dla amatorki 17.10.06, 22:09
              Czy ja gdzieś wspominałam za jakie pieniądze?Pisałam tylko, że ze średniej półki
              cenowej. Drogi ????, wierz mi, jest to możliwe, teraz cyfrówki bardzo staniały :)
          • Gość: yoł Re: Cyfrówka dla amatorki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.06, 18:45
            no to moj lumix wysiada tylko z filmikami z glosem bo filmiki owszem kreci ale bez głosu .
            • coramunro Re: Cyfrówka dla amatorki 17.10.06, 22:09
              No właśnie przeglądałam tego Lumixa, ale zauważyłam, że dźwięk jest bez głosu...
              ale dzięki za sugestię
          • Gość: obeznany Re: Cyfrówka dla amatorki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.06, 19:33
            aparat to aparat ktory ma robic zdjecia, chcesz krecic filmy kup sobie kamere

zdjecia czarnobiale i w sepii zrobisz kazdym aparatem to zalezy od obrobki...
            • coramunro Re: Cyfrówka dla amatorki 17.10.06, 22:10
              Kamera jest 3 razy droższa, świetną radę mi dałeś...
    • Gość: nani Re: Cyfrówka dla amatorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 18:45
      A co sądzicie o Olympusie c-4000? Słyszałam, że zdjęcia genialne a do tego
      prosty w obsłudze.
      • retro_80 Re: Cyfrówka dla amatorki 17.10.06, 21:24
        Coramunro - masz maila w skrzynce ;-)
        • coramunro Re: Cyfrówka dla amatorki 17.10.06, 22:10
          Dzięki, miło z Twojej strony :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka