Dodaj do ulubionych

Działki dla działkowców

IP: *.um.gov.pl 17.11.06, 15:41
www.czestochowa.pl/samorzad/wydarzenia_samorzad/plonearticle.2006-11-17.5219010196

Prezydent Częstochowy, Tadeusz Wrona, spotkał się dziś z prezesami
częstochowskich ogrodów działkowych. Spotkaniu współprzewodniczył Andrzej
Wosik, Prezes Zarządu Okręgu Polskiego Związku Działkowców w Częstochowie.

Głównym tematem spotkania były doniesienia prasowe na temat projektu
nowelizacji ustawy o ogrodach działkowych.
W obecnym kształcie projekt ustawy otwiera samorządowi drogę do likwidacji z
różnych powodów istniejących ogrodów. Zdaniem działkowców nowe tereny, które
musiałyby otrzymać ogrody nie są w stanie zastąpić wcześniej uprawianych.
Informacje na temat ustawy spotkały się z licznymi protestami wyrażanymi
przez Zarząd Główny PZD, Zarząd Okręgu PZD i zarządy poszczególnych ogrodów.
W tej sprawie także do prezydenta Częstochowy zwracało się wielu mieszkańców,
zaniepokojonych niebezpieczeństwem utraty działki.

- Nie można pozwolić na to, by wieloletnia praca wielu rodzin została
zniszczona. Rozumiem ten niepokój. Prawo stanowi parlament, ale to co możemy
zrobić w samorządzie, to nie dopuścić do takiej sytuacji. Żadne inwestycje,
które planujemy nie obejmują ogrodów działkowych. Jesteśmy za to otwarci na
stworzenie nowych ogrodów. – powiedział Prezydent Miasta. - Dla większości
jest to zasłużona forma rekreacji po trudach zawodowego życia. Wiem, że
działka jest jak drugi dom, staje się miejscem pracy, wypoczynku a także
zabaw z dziećmi i wnukami.
Prezydent przekazał działkowcom list, w którym złożył deklarację zachowania
ogrodów działkowych.

SZCZEGÓŁY:
www.czestochowa.pl/samorzad/wydarzenia_samorzad/plonearticle.2006-11-17.5219010196
Obserwuj wątek
    • Gość: Krzychu Re: Działki dla działkowców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.06, 16:14
      Brawo, brawo i jeszcze raz brawo!
      • Gość: IL Re: Działki dla działkowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 16:18
        Zapomniał Pan dodać
        Autor: Gość: I.LEŚNIKOWSKI IP: *.um.gov.pl
        Data: 17.11.06, 15:58 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
        Zapomniał Pan dodać, że Prezydent Wroina na śniadanie jada małe dzieci a
        wieczorem nie powiem nawet co.

IL

• Gość: Antydziałkowiec Działki to relikt poprzedniej epoki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 16:24
          Ludzie po co wam działki.
          To największy syf i zbieranina klamotów i śmieci których żal było wyrzucić na
          śmietnik.Działki to także wylęgarnia szczurów i ochydna wizytówka poprzedniej
          epoki.To tam znajdowało swoje miejsce wszystko to co za komuny udało się ukraść
          z Huty czy zakładu pracy.Oficjalnie się potem mówiło że coś się "Wykombinowało"!!!
          • Gość: działkowiczka :) Re: Działki to relikt poprzedniej epoki IP: *.prio138.trustnet.pl 17.11.06, 22:58
            Baaaardzo się mylisz. Albo masz dom z ogodem albo nigdy nie miales i nie byles na dzialce w Ogrodach działkowych. Przykro mi ale ja mieszkam w bloku i kazda wolna chwile jak jest cieplo spedzam na dzialce. Nie zauważylam zeby moi znajomi i inni ludzie korzystajacy badz to ze swoich dzialek badz zapraszani przez przyjaciol narzekali. Wprost przeciwnie. Jest to super miejsce gdzie mozna milo spedzic czas w weekendy z przyjaciolmi przy grilu.
        • Gość: 4t Działki dla działkowców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.06, 16:49
          a księżyc dla księży !
          • Gość: ja Re: Działki dla działkowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 17:05
            Ohydna kampania wyborcza
    • Gość: wyborca Wrona u Wosika IP: *.realestate.net.pl 17.11.06, 18:02
      wystarczy spojrzeć na to foto
      www.czestochowa.pl/samorzad/wydarzenia_samorzad/plonearticle.2006-11-17.5219010196/Image00012515
      Prezydent wraz z niedoszłym radnym Wosikiem mamiacy działkowców. Przecież nie bedzie sie ich pytał co z działkami jak trzeba bedzie prowadzic inwestycje, a teraz zapewnia ze wszystko o.k. a ze jest to podeszły i naiwny elektorat to sie nie dziwie, że wszystko łykaja jak leci. Moj boże :/
      • Gość: jola Re: Wrona u Wosika IP: 80.54.169.* 17.11.06, 20:45
        ze zdjeciA to same staruchy a dopusmy do rzadzenie w koncu mlodych preznych co
        studia pokonczyli i pracy nie maja , bo dziadki sie trzymaja rekami i nogami
        juz glowy nie takie , a poglady mlodych sa zupelnie inne , nie staroswieckie
      • Gość: dd Re: Wrona u Wosika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 23:30
        platformersie - toz włąsnie prrezydent zapewnia że nie planuje sie winwestycji
        na działkach.
    • Gość: sun Re: Działki dla działkowców IP: 212.160.108.* 17.11.06, 21:51
      *działki dla działkowców*
      a Polska dla Polaków zaś ziemia dla ziemniaków
      i ewentualnie pasta do butów!
      • Gość: gosc Re: Działki dla działkowców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.06, 22:49
        Czyli rozumiem ze prezydent Kaczynski nas oszukał w bardzo ordynarny sposob bo
        obiecywał uwłaszczenie a teraz chce zawłaszczyc.Pisałem o tym na forum jakis
        czas temu kiedy było juz oficjalnie wiadomo ze cos kombinuja ale gazeta nie
        raczyła odpowiedziec no ale jesli prezydent Wrona obiecał to co innego.Tyle
        tylko ze jesli bedzie taka ustawa to ogolnokrajowa i nasz prezydent nic nie
        bedzie miał do gadania i sa to takie same obietnice jak Kaczynskiego.
        • Gość: hahaha Re: Działki dla działkowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 23:33
          ustawa powie ze z działkami samorzad moze robic co chce. a prezydent mówi ze
          nie zlikwiduje. ze zrozumieniem najprostszych faktów u was bardzo źle,hahahah
    • Gość: kkk Re: Działki dla działkowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 23:31
      działkowców sa dziesiatki tysiecy z rodzinami. Halinka moze opakowac manatki.
      Zamiast pisac głupoty na forum platfusy powinny myslec, myslec, myslec.
    • segel Re: Działki dla działkowców 18.11.06, 08:41
      Też uważam, że nie powinno się dopuścić, żeby zniknęły z naszego miasta działki dające ludziom, często starszym sporo radości.

Dziwi mnie tylko, że Prezydent wypowiada się w tej kwestii tak, jakby już był Prezydentem w następnej kadencji.

Możliwości są dwie: Prezydentem bedzie Pan Wrona, albo Pani Rozpondek. Łaska wyborców na pstrym koniu jeździ i oba warianty są prawdopodobne. W związku z tym wypowiadanie się o przyszłości działek w tej chwili jest nieco przedwczesne.

Prezydent Wrona obecnie się zobowiązał, ale jeśli za tydzień Prezydentem zostanie Pani Rozpondek ma prawo nie dotrzymywać obietnic Pana Wrony, prawda?

W związku z tym całe to spotkanie pachnie mi mocno kiełbasą przedwyborczą i to nie najlepszego gatunku, jak zresztą wiele innych posunięć obecnego Prezydenta w ostatnich miesiącach przed wyborami.

Powtarzam, żeby mnie nikt źle nie zrozumiał, że bardzo dobrze, że do tej pory Rada Miasta i Prezydent działki traktowali jak rzecz ważną i oby tak dalej.
    • Gość: maks... Panie Wrona jaka jest "siła" listu deklaracji, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.06, 08:59
      czy dzięki temu Sejm RP, Rada Miasta Częstochowy uwzględni Pana "chęci". Kto
      Pana poprze w tej sprawie?????????????????
      • Gość: ff Re: Panie Wrona jaka jest "siła" listu deklaracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.06, 23:52
        ty tesz masz kłopot ze zrozumieniem - sejm chce dokopac dzialkowcom a
        samorzadowiec mówi - nie!
    • nalesniku Re: Działki dla działkowców 18.11.06, 11:35
      lesnikoski bylby kilka lat temu wzorowym komunista, a tak to jest tylko
      wazeliniarzem ktory juz calkiem schowal sie w dupie wroniarza.

ale generalnie oba to komuchy obsrane, bleeeeeeeeeeee
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: Działki dla działkowców IP: *.um.gov.pl 20.11.06, 10:19
        Serdecznie pana Pozdrawiam, życząc zdrowia przede wszystkim. Z pewnością się
        przyda.
        • nalesniku Re: Działki dla działkowców 20.11.06, 20:07
          a leśnikowski dla leśników
    • Gość: Endrju Dołączył swój do swego!!! IP: *.realestate.net.pl 20.11.06, 20:25
      Panie Wosik, dla niektórych jest Pan tym, czym się podłogę wyciera. Wszystkie działki w Polsce powinny być niezależne od nadbudowy. To jest po prostu oszustwo poza wszelką kontrolą.
      • Gość: powiec Re: Dołączył swój do swego!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 22:11
        Pan Wrona wykorzystał urząd do kampanii wyborczej, przekonując dzialkowiczów, że nie zabierze im działek. Ale to nie oznacza (choć może sugerować), że kontrkandydatka może im to zrobić. Ja byłem na spotkaniu przedwyborczym w NoT, gdzie takie pytanie zadano wszystkim kandydatom. I wszyscy odpowiedzieli, że nie maja najmniejszego zamiaru niszczyć działkowiczów. A p. Rozpondek powiedziała mniej więcej tak: że jakiekolwiek decyzje mogące krzywdzić działkowiczów i ich rodziny są niemożliwe, bowiem wszyscy wiedzą ile radości daje wypoczynek na działce , szczególnie starszym ludziom.

Proszę Panie Leśnikowski nie nadużywwać aparatu władzy do siania propagandy, która może sugerować inne intencje przeciwnika w kandydowaniu.
        • Gość: miki Re: Dołączył swój do swego!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 23:07
          powieneś iść powcu do psychologa. bo to ty propagujesz teraz myśl taką że
          Halinka mogła chciec inaczej...
          teraz ludzie mysla tak: cos tutaj musi byc na rzeczy....
          zanim cos sie napisze trzeba zawsze pomyślec a u ciebie myslenie to pewnie
          problem jakis
    • Gość: Kaja Re: Działki dla działkowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 10:41
      Brawo Panie Wrona. Dzięki w imieniu moich dziadków. W PO o tym nie myślą bo oni
      mają ale działki za miastem. Przecież to jedna z bogatszych partii. Chyba nawet
      nie wiedzą co to takiego działki pracownicze.
      • ulisses_czwa Re: Działki dla działkowców 21.11.06, 10:49
        > Brawo Panie Wrona. Dzięki w imieniu moich dziadków. W PO o tym nie myślą bo
        > oni mają ale działki za miastem. Przecież to jedna z bogatszych partii. Chyba
        > nawet nie wiedzą co to takiego działki pracownicze.

Jak łatwo wpada się w sidła propagandy sukcesu... Znasz stanowisko PO w tej sprawie? Znasz stanowisko Haliny Rozpondek?
        To Ci odpowiem - jest TAKIE SAMO jak obecnego prezydenta. Jesli nie znasz pewnych faktów - nie pisz...
        Pozdrawiam
      • Gość: Kaja Re: Działki dla działkowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 12:26
        Nie wiem jakie jest zdanie Pani Haliny na ten temat bo nie spotkała się z
        działkowcami i nie powiedziała, a zrobił to obecny Prezydent i widzę uśmiech na
        twarzy dziadków a to mi wystarczy, a poza tym on nie jest uwikłany politycznie.
        Jaka pewność że po ewentualnie wygranych wyborach Pani Halina, która szuka
        głosów na lewicy nie dogada się z radnymi SLD i dorobek życia dziadków pójdzie
        w siną dal. Pamiętam że kiedyś z nimi współpracowała i to całkiem "owocnie"....
        • ulisses_czwa Re: Działki dla działkowców 21.11.06, 16:58
          > Nie wiem jakie jest zdanie Pani Haliny na ten temat bo nie spotkała się z
          > działkowcami i nie powiedziała

Halina Rozpondek nie może być w każdym miejscu, nie korzysta ze służbowego samochodu, nie wykorzystuje pracowników UM Częstochowa. Teleportacji też jeszcze nikt nie wprowadził :)

> a zrobił to obecny Prezydent i widzę uśmiech na twarzy dziadków a to mi
          > wystarczy, a poza tym on nie jest uwikłany politycznie.

Nie jest uwikłany politycznie? Bardzo ciekawe stwierdzenie... Co do uśmiechu dziadków - ciesze sięrazem z toba... Chcę tylko zaznaczyć, że moi rodzice też mają działkę i nie obawiają się o jej los w przypadku zwycięstwa Haliny Rozpondek. Kandydatka PO na prezydenta nie zamierza pozbawiać żadnych działkowców ziemii...
          U nas nie ma problemu związanego z ogrodami działkowymi - leżą w takich miejscach, które nie blokują inwestycji miejskich. Problem to ma Wrocław i tamtejsi działkowcy. Stolica Dolnego Śląska nie ma obwodnicy, a jedyna możliwość jej stworzenia biegnie właśnie przez ogródki działkowe.

> Jaka pewność że po ewentualnie wygranych wyborach Pani Halina, która szuka
          > głosów na lewicy nie dogada się z radnymi SLD i dorobek życia dziadków
          > pójdzie w siną dal. Pamiętam że kiedyś z nimi współpracowała i to całkiem
          > "owocnie"...

Czy uwazasz, że priorytetem Haliny Rozpondek jako prezydenta jest celowe zniszczenie działek? Nie żartujmy. Działki zostawmy w spokoju, bo ich nikt nie będzie likwidował.
          Kazdy z kandydatów szuka poparcia wśród elektoratu pozostałych przegranych kandydatów. To jest sprawa naturalna, tak tez robi Tadeusz Wrona. Nie ma w tym nic dziwnego. O dogadywaniu się w sprawie przekazania głosów na Halinę Rozpondek nie ma mowy.
          Co do wcześniejszej współpracy - wówczas nie było żadnych konfliktów w RM za prezydentury Haliny Rozpondek. Taką wtedy radę wybrali ludzie, a nie inną. Poza tym to radni wybierali prezydenta i prezydent był zależny od radnych. Była wtedy ZUPEŁNIE INNA sytuacja. Aby uniknąć takich problemów ustawodawca wprowadził bezpośredni wybór wójta, burmistrza (prezydenta miasta).
          • ja_corka Nowi wyborcy--dzialkowcy 22.11.06, 05:27
            hahahha kiedys IL..........gadal ze ja uprawiam kampanie wyborcza /pod nickiem
            bez imienia i nazwiska/
            a teraz okazuje sie ze nasz I.Leśnikowski urzadza kampanie wyborcza BIS dla
            swego szefa.
            Do moherowcow chce KONIECZNIE wlaczyc jeszcze starych ludzi- dzialkowcow.
            O dzialkach wiadomo bylo juz wczesniej i nasz prezydent milczal a teraz nagle
            sie obudzil?
            Ja bym nie ufala.......zawsze sie o dzialki moze upoomniec
            jakas "klerowa"organizacja, a tej .....wiadomo prezydent nie odmowi :D

Szkoda ze nie mlody, ale Halina bedzie lepsza i tez zostawi dzialki,

z dwojga zlego........wole KOBIETE

• Gość: bicz_wyborczy upoiory sld wrracaja na forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 03:56
              ciekawee, po nikiem i ty wiesz kto to? masz rentgen w oczach towarzyszko?
              pamietam że nalezysz do sld
        • Gość: Halina Rozpondek Re: Działki dla działkowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 11:19
          Pani Kaju! Ja też rozmawiałam i doskonale znają moje zdanie, ale tego p.Leśnikowski nie odtrąbi triumfalnie w mediach. Tylko niezrównoważony człowiek mógłyby podjąć taka złą decyzję. A nawiasem mówiąc moja mama też ma działkę i wiele osób z rodziny. Ja też (nie poza miastem). I wiem , co to znaczy
          • Gość: aldi Re: Działki dla działkowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 03:58
            żenada...
    • Gość: Kaja Re: Działki dla działkowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 07:03
      "Co do wcześniejszej współpracy - wówczas nie było żadnych konfliktów w RM za
      prezydentury Haliny Rozpondek. Taką wtedy
      radę wybrali ludzie, a nie inną."
      No tak tylko albo ktoś ma twardy kręgosłup moralny albo nie. Nie można raz byś
      kumplem z lewicą a potem nie "Bodaj byś był czerwony albo czarny jeśli jesteś
      różowy......." - nic wart nie jesteś.
    • Gość: Darek Re: Działki dla działkowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 11:03
      Popieram działki dla działkowców. Wrona dla mieszkańców Częstochowy.
      • Gość: glos Re: Działki dla działkowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 13:04
        niech dzialkowcy za trudy i ciezka prace dostana od miasta te
        dzialki na wlasnosc. wtedy wszystko sie rozwinie. bo chore przepisy i
        nierobstwo zarzadu dzialkowcow jest widoczne. czemu mamy ich
        utrzymywac. niegodza sie na to i staraja sie starym dzialkowcom
        zawrocic w glowie zeby tylko utrzymac sie na stolkach. chcemy dzialki
        na wlasnosc.
    • Gość: ada Re: Działki dla działkowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 10:52
      Tylko obecny Prezydent gwarantem tego że działki zostną nadal w posiadaniu
      swych dotychczasowych właścicieli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka