Dodaj do ulubionych

BRAK ludzi do pracy !!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 16:51
Opisujcie jak jest w waszych zakładach pracy.
Czy też przebieracie w resztkach ludzi do pracy?
Czy w waszych firmach pracodawcy zdali sobie sprawę że trzeba w końcu ludziom
lepiej zapłacić bo inaczej wszyscy wyjadą?
UWAGA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
PRACODAWCY JAK NIE DACIE LUDZIOM ZAROBIć TO ZOSTANIECIE SAMI W ZAKłADACH!!!!

Pozdrawiam
MK
Obserwuj wątek
    • Gość: D.W. Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.06, 17:06
      Zgadza się.Normalnych pracowników jak na lekarstwo.Nikt już za "psie "pieniądze
      nie chce pracowac.Do pracodawcy powoli zaczyna docierac że musi nam - fachowcom
      -zapłacic .
    • Gość: Bezrobotny Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.06, 17:08
      Jesli jakis pracodawca czyta ten watek i szuka ludzi do pracy za >1200 netto to
      niech pisze!
    • marcelmilau Re: BRAK ludzi do pracy !!! 25.11.06, 17:12
      biznesmeni...niedługo sami złapiecie za paleciaki,staniecie przy taśmie itp
      tylko po to żeby mieć na chleb, jeśli się nie obudzicie...
      • Gość: j.w2 Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: 212.87.241.* 25.11.06, 20:11
        I bardzo dobrze ! Może wreszcie przejrzą na oczy !
      • Gość: Nowijka Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.06, 13:04
        ty Naiwniaku. Ludzi zciągna ze wschodu a Nam i tak wiecej nie dają
    • Gość: Harry_man Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 17:14
      Pracodawcy nie dadzą ludziom większej pencji niż będzie im się to opłacać. A to
      ciągle może nie wystarczyć więc jedyna opcja to drastyczne obniżenie podatków.
      Tak aby pracodawca zamiast dawać pracownikowi 1000zł a drugie 1000 wpłacać do
      budżetu państwa, dawał mu 1700zł, a reszta na !niezbędne! potrzeby. Tak niestety
      u nas nie będzie, bo z czegoś trzeba utrzymać rzesze bezrobotnych, rodziny
      wielodzietne i ludzi którzy tym wszystkim sterują.
      • diabel_piszczalka Re: BRAK ludzi do pracy !!! 25.11.06, 17:16
        Właśnie zbyt dużo kasy żre budżetówka. ZUSy, KRUSy, fiskusy.....
        • marcelmilau Re: BRAK ludzi do pracy !!! 25.11.06, 17:18
          diabel_piszczalka napisał:

> Właśnie zbyt dużo kasy żre budżetówka. ZUSy, KRUSy, fiskusy.....

a i tutaj napewno jest wiele racji...
          • Gość: Guest Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.06, 23:20
            Czy uważasz, że np. w Wielkiej Brytanii nie ma podatków i ubezpieczeń społecznych?
            Polskie podatki (i inne zobowiązania publiczno-prawne) nie należą do najwyższych w Europie. Są średnie.
            A płaca - zdecydowanie (hmm...) niższa.
            Pełen koszt pracownika, razem z wymienionymi przez Cebie składkami, to i tak ułamek kosztów tego samego pracownika na Zachodzie.
            Jeżeli kartoflany biznesmen z Częstochowy uważa, że więcej niż 5 zł na godzinę (na czarno lub z tzw. rejestracją na minimalną pensję) nie może zapłacić, to ma kilka rozwiązań tego problemu:
            - przenieść firmę do Irlandii lub na Kajmany (raj podatkowy),
            - jeżeli powyższe niewykonalne - mniej zysków zatrzymać dla siebie, a więcej przeznaczyć na koszty działania firmy. Koszt pracy jest takim samym kosztem, jak zatankowanie samochodu służbowego, kupno maszyny czy surowców. Nie ma najczęściej możliwości, by nie ponosić tych kosztów.
            - jeżeli w/w bizmesmen twierdzi, że "mu się nie opłaca" to pozostaje tylko zamknięcie firmy. Ewentualnie zagonienie do pracy (nieodpłatnie i w majestacie prawa bez składek ZUS) członków najbliższej rodziny: żony, starszych dzieci, teściowej. Szczególnie polecam teściową...
            • Gość: Harry_man Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 23:51
              Tak jak napisałem - istnieje pewna granica opłacalności. Faktem jest, że jeżeli
              szef firmy jeździ maybachem, a jego pracownicy robią za jałmużnę to coś jest nie
              tak. Ale zauważ, że większość małych przedsiębiorców często pracuje nawet na
              równi ze swoimi pracownikami nie odstając od nich za bardzo poziomem finansowym.
              W dużych przedsiębiorcach szef to szef i zarabia dużo. Ale w jego przypadku
              zabranie sobie i rozdanie kilkuset "maluczkim" nie da odczuwalnych korzyści
              nikomu - a jemu stratę.

> Czy uważasz, że np. w Wielkiej Brytanii nie ma podatków i ubezpieczeń
              > społecznych?

Nie wiem jak jest w WB czy innych krajach UE. Wiem jednak min. na czym polega
              gospodarcza potęga USA. Naród duszony podatkami nie jest w stanie rozwijać
              swojej gospodarki. Pod tym względem cała Europa zaczyna odstawać już nawet od
              Azji, a niebawem być może od Afryki.

Ponadto - niech nawet UK mają swój ZUS, i inne śmieszne podatki. Różnica polega
              na tym, że oni potrafią to utrzymać. Potrafią z tego korzystać. I ponad wszystko
              - naród stać na jego opłacanie. Nas ani nie stać, ani nie umiemy się tym
              posługiwać. Kto tylko dopcha się do koryta, to byle napchać jak najwięcej do
              własnych kieszeni, bo za 4 lata przyjdą następni... Ta paranoja nie ma końca. No
              może teraz będzie miała kiedy większość ludzi w wieku produkcyjnym wyjedzie za
              granicę i wpływu do ZUSu nie będzie żadnego....

Wogóle może ktoś jest w stanie wytłumaczyć dlaczego jest tak, że ci którzy
              pracują obecnie muszą finansować tych którzy są już na emeryturze? To co się
              stało z pieniądzmi tych pierwszych którzy zaczęli płacić składkę? ZUS powinien
              mieć w tej chwili potężny zapas kapitału, a tymczasem jest na minusie... Gdzieś
              te pieniądze musiały wyparować...
              • Gość: A Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.06, 12:59
                "Gdzieś te pieniądze musiały wyparować..."

a o uprzywilejowanych grupach zawodowych słyszałeś?? Górnicy, hutnicy,
                mundurowi, PKP ...

Wiadomo po ostatnich zdarzeniach w Halembie głupio gadać na górników bo robią w
                warunkach narażenia życia ... tak jest i będzie ... ale w zabrzu od ładnych
                kilku lat funkcjonuje sprywatyzowana kopalnia ... i ona była zyskowna nawet
                wtedy gdy reszta kopalni państwowych tonęła w długach - z tym że tam nie ma 13-
                stek, 14-stek, barbórek itd.

Inny przykład PKP - czytałem kiedyś o jednej sprywatyzowanej lini (gdzieś w
                górach). Linia była deficytowa ... PKP ją dlatego zamknęła ... robiło na niej
                67 kolejarzy. Po pewnym czasie ktoś tę linię przejął, zakupił tzw. autobusy
                szynowe i teraz ta linia jest rentowna jak cholera - z tym że tam robi 9
                osób :)))

Przerosty zatrudnienia w przedsiębiorstwach państwowych i tej całej
                administracji to główny problem finansów tego państwa ... niestety ...
                Byłyby zwolnienia to zaś kolejne obciążenia dla budżetu państwa ... dlatego
                trzeba to tak podtrzymywać ... błędne koło
                Duża sfera państwowa to duży apetyt na forsę, którą można tylko ciągnąć z
                sektora prywatnego

• Gość: konrad Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 25.11.06, 18:13
          Falszywi inwalidzi.
      • Gość: zzz Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.gre.pl 25.11.06, 17:17
        Masz absolutna racje !!!
        • Gość: Gosc Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 17:22
          No i do tego jeszcze trzeba doliczyć około 20 % osób które są zdrowe ale sobie
          załatwiły rentę!
          Gdyby nie utrzymywanie większośći starszych ludzi którzy nam dzisiaj zostawili
          gospodarkę zrujnowaną i skorumpowaną to "Młodzi przy taśmie" nepwno zarabialiby
          100 % więcej.
          • Gość: zzz precz z urzedasami IP: *.gre.pl 25.11.06, 17:26
            jednak nawiecej kosztuja nas urzedasy ! jest ich pelno, zarabiaja gruba kase
            (ponad 2 tys na reke) i na dodatek nie przynosza zadnych zyskow, tylko same
            koszty ! bo na ich wynagrodzenie placimy my podatnicy, to samo dotyczy radnych,
            poslow itp itd... ale wiadomo sami sobie zlotej kury nie zarzna...
            • henryczek-czewa Re: precz z urzedasami 25.11.06, 17:34
              Gość portalu: zzz napisał(a):

> jednak nawiecej kosztuja nas urzedasy ! jest ich pelno, zarabiaja gruba kase
              > (ponad 2 tys na reke) i na dodatek nie przynosza zadnych zyskow, tylko same
              > koszty ! bo na ich wynagrodzenie placimy my podatnicy, to samo dotyczy radnych,
              > poslow itp itd... ale wiadomo sami sobie zlotej kury nie zarzna...

no nie generalizuj - większosć urzędasów zarabia też koło 1000, tyle że maja ciepłą posade
              • Gość: Niestety Re: precz z urzedasami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.06, 18:37
                • Gość: Niestety Re: precz z urzedasami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.06, 18:45
                  Pracodawcy nie dadzą podwyżek.Szykuje się większa składka na ubezpieczenie
                  zdrowotne.Moi kochani.Nie porównujcie systemu brytyjskiego z polskim.Zobaczcie
                  ilu ludzi pracuje w ZUS-ie.A musi jeszcze więcej,bo emerytów przybywa.
                  Tacy podli.
                  Zamiast zdechnąć,skoro są wyżem demograficznym,to jeszcze będą chcieli
                  emeryturę .A kto ma nią ma płacić ? Wy,moi drodzy.

A gwoli przypomnienia...

Ci co zjeżdżali na poziom 1000 m w kopalni Halemba,zarabiali 1200 zl.
                  Cóż,niedługo przyjadą tu Ukraińcy.Myślę,że najpierw na hutę,więc na rynku pracy
                  będzie znowu nowy zastrzyk.A nie wszyscy mogą wyjechać.
              • Gość: TeTe Re: precz z urzedasami - NA PAL ich IP: *.trustnet.pl 25.11.06, 18:40
                nie znam urzędnika za 1000 zł pensji - w UM kobitki zarabiają ok.1500zł myslę
                że podobnie jest w Zusie i US
                • Gość: urzednik Re: precz z urzedasami - NA PAL ich IP: 212.160.86.* 25.11.06, 19:24
                  to malo wiesz kolego!!
                  • Gość: karla Re: precz z urzedasami - NA PAL ich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 22:32
                    w mojej pracy zarabiają niektórzy po 1000zł brutto a po przepracowaniu 10 lat
                    będzie im się należała podwyżka o 50zł :(
                    • Gość: mrt Re: precz z urzedasami - NA PAL ich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 13:56
                      A w moim niektórzy mają niecałe 1000, a niektórzy po 20 latach pracy - nie
                      więcej niż 1500 na ręke...
            • Gość: Harry_man Re: precz z urzedasami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 19:14
              Przy tych wszystkich zapomogach, zasiłkach, becikowych itp. urzędnicy nie
              kosztują nas aż tak dużo jak mogłoby się wydawać. Nie mniej likwidując te
              pierwsze automatycznie drastycznie spadają koszty drugich. Bo nie musząc
              wypłacać zasiłków nie musimy posiadać również urzędników którzy się tym zajmują
              itd.

Zauważcie, że w USA politycy mówią: gospodarka jest w złym stanie, przychody do
              budżetu maleją - trzeba obniżyć podatki! U nas jest zupełnie odwrotnie. Politycy
              chcąc poprawić naszą sytuację podnoszą je. Teraz pytanie - czy oni naprawdę są
              tacy głupi czy po prostu mądrzy, ale mydlą nam oczy aby wpływy do ich kieszeni
              mogły być jak najwyższe?

W sumie możemy zwalać winę na polityków, ale tak naprawdę najbardziej winni
              jesteśmy my sami - pośrednio i bezpośrednio. Sami sobie wybieramy ludzi którzy
              rządzą naszym krajem. Sami kombinujemy ile się da aby odzyskać jak najwięcej z
              budżetu mimo, że nam się nie należy. Taka już Polska mentalność - to ona nie
              pozwala nam normalnie funkcjonować w "państwie opiekuńczym" dlatego jak
              najszybciej powinniśmy z niego zrezygnować na rzecz wolnej gospodarki.

I jeszcze odnośnie ZUS'u - jest to instytuacja która nie ma prawa bytu. Prędzej
              czy później ten system musi się zawalić, jednak żaden polityk nie jest na tyle
              głupi aby dopuścić do tego za swojej kadencji. Upadek ZUSu = brak emerytury dla
              ludzi którzy pracowali sobie na nią przez lata = wielka rewolucja w
              społeczeństwie. Idę o zakład, że kaczor zawisnąłby na szubeinnicy gdyby teraz
              okazało się, że miliony ludzi nie dostaną emerytury. Dlatego ZUS trzeba
              utrzymywać za wszelką cenę. Ludzi pracujących jest coraz mniej czyli same
              składki na wypłaty nie wystarczą. Ale w końcu od czego jest akcyza w benzynie,
              papierosach, gazie, oleju opałowym... Od czego jest VAT, od czego jest podatek
              dochodowy...
              • Gość: Janosik Koniec ZUS-u jest bliski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.06, 20:23
                Ostatnio na onecie czytałem artykuł, w którym jeden z ekspertów prognozował że w
                ciągu 9-ciu lat ZUS przestanie istnieć... powód jest prosty: młodzi wyjeżdzają
                za granicę, tam płacą podatki a nie w Polsce, a poza tym już niedługo wchodzi w
                wiek emerytalny pierwszy powojenny wyż demograficzny... z pustego i Salomon nie
                naleje...
                • Gość: Janosik Re: Koniec ZUS-u jest bliski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.06, 20:33
                  I jeszcze jedna wiadomość na temat ZUS-u (zła jak zwykle dla nas-obywateli)

emerytury.onet.pl/1439813,wiadomosci.html
              • Gość: mateusz Re: precz z urzedasami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 20:27
                > I jeszcze odnośnie ZUS'u - jest to instytuacja która nie ma prawa bytu. Prędzej
                > czy później ten system musi się zawalić, jednak żaden polityk nie jest na tyle
                > głupi aby dopuścić do tego za swojej kadencji. Upadek ZUSu = brak emerytury dla
                > ludzi którzy pracowali sobie na nią przez lata = wielka rewolucja w
                > społeczeństwie. Idę o zakład, że kaczor zawisnąłby na szubeinnicy gdyby teraz
                > okazało się, że miliony ludzi nie dostaną emerytury. Dlatego ZUS trzeba
                > utrzymywać za wszelką cenę. Ludzi pracujących jest coraz mniej czyli same
                > składki na wypłaty nie wystarczą. Ale w końcu od czego jest akcyza w benzynie,
                > papierosach, gazie, oleju opałowym... Od czego jest VAT, od czego jest podatek
                > dochodowy...

Zapomniałeś dodać,że przymierzają się do przejęcie kasiory z drugiego filaru.
                To dopiero będzie kura znosząca złote jajka,oczywiście dla ZUS-u.
      • Gość: dw Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.06, 10:36
        a ja nie znam takiego żeby dawał więcej(1700 netto ) a rejestrował na minimum .
        tendencja była raczej taka żeby rejestrowac na min. i płacic minimum a jak się
        nie podoba ... to są inni na twoje miejsce
    • altu Re: BRAK ludzi do pracy !!! 25.11.06, 20:06
      ogólnie - jestem wyjechana. z różnych powodów. niby nie tak daleko, ale zawsze
      to jakaś emigracja.. pracuję, zarabiam w miarę. coś koło średniej krajowej.
      żle nie nie jest.
      jakieś pół roku temu sprawa stanęła na ostrzu. wracam. szukam pracy w
      Częstochowie.
      wysłanych kilkadziesiąt aplikacji (listy +cv). celowanych. kierowanych do firm,
      gdzie widziałabym się w pracy. gdzie chciałabym pracować.
      odzew mikry.
      parę kastingów. i w czasie tych rozmów okazuje się: super. świetne
      kwalifikacje. niezłe doświadczenie. ale.. hm.. pani jest chyba za dobra. nie
      damy pani tyle kasy (chciałam mniej, niż mam teraz..).

i mój wniosek: każdy chce super specjaliste, najlepiej w kilku dziedzinach,
      żeby przyoszczędzić na sztukach (osobach zatrudnionych). i zapłacić mu tyle,
      żeby ledwo na życie starczyło.
      oznacza to, że chcieliby supermena z pensją głodową.
      coś za coś. niestety.

ostrze, które mnie do tych rozmów sprowokowało, trochę utępiłam.
      dalej jestem poza Częstochową.

w dalszym ciągu chciałabym wrócić. ale wiem, że to raczej sentyment niż
      racjonalne myślenie.
      jak pracodawcom się zmieni, to może zrozumieją, że za darmo to tylko w pysk
      można dostać. i to też nie zawsze;)
    • Gość: marcin_r Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.21.pl 25.11.06, 20:13
      No u mnie też brak ludzi do pracy za 900 brutto. W ciągu tego roku zwolniła się
      dwójka ludzi, pojechali na Wyspy :) Zdecydowanie czas na mnie :) Może nie Wyspy,
      ale jakaś lepsza pracka u nas w kraju. Podwyżkę pewni dadzą jak będę odchodził,
      ale już będzie za późno. Lubię oglądać reakcje pracodawców na hasło zwolnienie :)
      • diabel_piszczalka Re: BRAK ludzi do pracy !!! 25.11.06, 20:18
        Jak się zwalniałem z mojej ostatniej pracy, to pracodawca powiedział mi.
        -"Szkoda, właśnie miał Pan dostać podwyżkę."

Każdemu tak mówi, jak się zwalnia :)
        • Gość: kasia Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 10:34
          Wiele osób narzeka, że pracodawca zły, że pracodawca be :). Skoro Wam tak źle
          to zainwestujcie pieniądze, otwórzcie firme i zatrudnijcie pracowników i dajcie
          im takie wynagrodzenie jakiego Wy teraz sami oczekujecie...

Wielu się wypowiada, że tak im źle i nie dobrze...
          Nie chce tutaj bronić pracodawców tylko i wyłącznie, ponieważ uważam, że nie
          którzy naprawde pracują za marne pieniądze i takich ludzi podziwiam i
          szanuje ... Bo pracują a nie siedzą w domu i się użalają nad sobą...

W ostatnim czasie zaobserwowałam, że wielu chce dobrze zarabiać, ale wielu też
          wyznaje zasade: czy się stoi czy się leży to się należy...
          Piszę o tym, ponieważ znam wiele osób, które szukają pracownika i cisza... bo
          jest płacone za to co zrobi, a nie za godzine... i już też źle, a naprawde
          można wyciągnąc niezłe pieniądze.
          Ale tutaj też jest się odpowiedzialnym za wykonaną pracę i to już dla
          pracownika jest wielkie wyzwanie. No i oczywiście trzeba być w czymś
          rzeczywiście dobrym w praktyce a nie na papierze, żeby w miare sprawnie "uwijać
          się" z pracą.

Praca jest, tylko trzeba też coś z siebie dać a nie tylko wymagać !

Ps. POdliczcie swoje wynagrodzenie brutto, a nie podajecie netto - bo to też
          jest różnica, przecież podatki i ZUS trzeba zapłacić.

• Gość: Przedsiębiorca Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 10:49
            Jest jeszcze inne wyjście.
            Niech osoba narzekająca na brak pracy sama stanie się pracodawcą!
            To jest konstytucyjne prawo każdego Polaka.
            Zamiast dookoła opowiadać o nieuczciwych pracodawcach wyzyskiwaczach można sobie
            samemu otworzyć firmę.
            Pozdrawiam i życzę wielu sukcesów w Biznesie
            • Gość: dw Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 11:24
              Chętnie bym został przedsiębiorcą ale jakoś się złożyło że kasa już pusta. Kilka
              lat pracowałem u przedsiębiorcy i jakoś się nie dorobiłem za to okazało się że
              robiłem najczęściej na 1/2 lub 1/4 etatu z wieloma przerwami(urlop?) w ciągu
              tych kilku lat.Bardzo miły przedsiębiorca dopóki się nie zorientowałem że robi
              przekręty kosztem mojej przyszłej emerytury. Kto pożyczy "kasę "na biznes komuś
              co nic nie ma ? Bank? Najwyżej życzą pomyślności!
          • Gość: Harry_man Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 12:08
            > Ps. POdliczcie swoje wynagrodzenie brutto, a nie podajecie netto - bo to też
            > jest różnica, przecież podatki i ZUS trzeba zapłacić.

Kiedy właśnie o to chodzi, że nas nie interesuje to ile za nas musi zapłacić
            pracodawca, a to ile dostajemy na rękę. Pozostałe pieniądze można powiedzieć, że
            przepadają. Emeryturę jeśli już dostaniemy to tak marną, że na nic nie
            wystarczy. Jeździmy po dziurawych drogach, a o dostępie do powszechnej służby
            zdrowia nawet szkoda gadać. Najsensowniejsze wyjście z tej sytuacji to chyba
            praca na czarno, ale to dość ryzykowne posunięcie ;]

Ciężko wymagać od pracodawcy aby płacił nam więcej niż firma ma przychodów.
            Prywatnych, małych przedsiębiorców zwykle na to nie stać. Ale spójrzmy chociażby
            na TRW które może płacić pracownikom 1600zł na rękę, a płaci 800zł. Tworzą w
            naszym mieście coraz więcej miejsc pracy, ale w pewnym momencie mogą się zdziwić
            jak im braknie chętnych. Kto się będzie babrał za 800 w Polsce, kiedy może za
            4000 tys. za granicą? Z czasem będzie takich osób coraz mniej.
            • Gość: kasia Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 12:13
              co do tak wielkich firm jak np. wspomniane TRW to 800 zl na rękę to
              rzeczywiście kpina...
              A co do składek ZUS to uważam że powinna ta instytucja być zlikwidowana bo i
              tak większość z nas musi leczyć się prywatnie lub zapłacić lekarzowi w szpitalu
              państwowym by łaskawie zainteresował się pacjentem...

Ale niestety ZUS i inne opłaty nadal są obowiązkowe i trzeba je doliczyć do
              swojego wynagordzenia...
            • Gość: kasia Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 12:17
              można też dostawać wynagrodzenie np. 2000 zł ale samemu zapłacić podatek i ZUS
              i zostanie znowu mało co...
              Niestety bardzo dużo pieniążków zabiera państwo... a ciągle słyszymy o dziurze
              w budżecie... żałosne.

• Gość: marcin_r Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.21.pl 26.11.06, 18:23
                A dziwisz się, że dziura w budżecie i coraz więcej zabierają nam na poczet
                podatków i innych opłat ? Ja bynajmniej nie. Obiecało się górnikom, kolesiom to
                trzeba to skądś wziąć, socjal kwitnie i zobowiązania wobec obywateli też. Tylko
                oni nie dają ze swojej kasy a państwowej, czyli naszej.
            • diabel_piszczalka Re: BRAK ludzi do pracy !!! 27.11.06, 09:18
              Ale ten człowiek miał ok 1 mln. przychodów miesięcznie i pracowało na to ok. 20
              pracowników za mniej niż 1500 PLN, wydaje mi się, że mógłby nawet podwoić płacę.
              Kiedy ja pracowałem w tej firmie przewinęło się przez nią ponad 10 osób.
            • Gość: r Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.profiline.pl 27.11.06, 11:23
              Hary TRW jest właśnie dlatego tu że może płacić 800 ,jakby miało zapłacić 4000
              to by tej firmy nie było jak i wiele innych .Czy myslisz że tacy np.
              koreończycy inwestują w polsce tylko z sentymentu do,no właśnie kogo?,czy z
              chęci zysku.
              Ty kupujesz tamg dzie Ci odpowiada i oni też.
              W gospodarce NIE DA SIĘZ MIESIACA NA MIESIĄC podwyższyć płac wszystkim,jest to
              proces BARDZO DŁUGOTRWAŁY .
              Pozdrawiam
              R
      • Gość: do marcina Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.06, 21:04
        kupa śmiechu z ciebie.A jaka może być reakcja ? Ulga,że bez kłopotów.Jakbyś był
        dobry,to reakcja byłaby ..tyle i tyle...A łatwiej zrobić zbolałą minę...i
        spieprzaj dziadu...
        • Gość: marcin_r Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.21.pl 26.11.06, 10:16
          Nie rozumiemy się kompletnie. Zresztą jakbyś napisał to polsku to może byśmy
          pogadali.
          • Gość: marcin_r Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.21.pl 26.11.06, 10:20
            Sorry za złe sformułowanie. Jakbyś wyraził swe myśli po polsku może nawiązałbym
            z Tobą dyskusję.
    • Gość: Praca Praca jest!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.06, 20:40
      Tutaj,
      praca.onet.pl/oferta/pOferta.ij/Pracownik-fizyczny---atrakcyjna-stawka-8-zl-bruttogodz/Czestochowa/job=0AE8715E-1143-FDD7-E70E2A8EB015581D
      oraz tutaj
      praca.onet.pl/oferta/pOferta.ij/Pracownik-hali---atrakcyjna-stawka-6,50-zl-bruttogodz/Czestochowa/job=1B1970DF-1143-FDD6-765254EBAF9F8DC8
      • Gość: zomo Re: Praca jest!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.06, 23:11
        Co mi Pan proponuje proszę Pana! Następny Worek?
    • Gość: jfk Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.gre.pl 25.11.06, 22:00
      zaczyna moze brakowac fachowcow ale za to mamy nadmiar marketingowcow i
      zarzadzajacych po szkolach platnych i tu jest duzy narybek na przekalifikowanie
      ich na fachowców pozdro. Moim zdaniem płace zacza rosnac w połowie przyszłego
      roku
      • Gość: lack Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.prenet.pl 25.11.06, 22:11
        jestem lakiernikiem pracuje ok. 9h dziennie przez 5 dni w tygodniu czasami
        musze przyjsc w sobote ale to sie zdaza raz moze dwa razy na dwa miesiace szew
        mi wypłaca 1600zl miesięcznie powiedziałem ze chce podwyzke powiedział ze
        dostane 200zł wiecej od nowego roku czy taka wypłata jest zadowalajaca chyba
        nie??? a wy ile zarabiacie zeby wystarczyło od 1 do 1 bo mnie jest cięzko z
        taka kasa wyzyć
        • Gość: mścisław Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.06, 23:14
          Cieżko ci chłopie wyżyć za taką kasę? A jak ty chłopie żyjesz? Niektórzy robią
          za miskę ryżu albo wcale są bez pracy a ty jeszcze grymasisz?
          • Gość: lack Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.prenet.pl 25.11.06, 23:28
            mścisław jak ty zarabiasz mniej to współczuje naprawde ale nie mow mi chłopie
            ze ja zarabiam tyle zeby sie z tego wyzyc dalo
            • Gość: Przedsiębiorca Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 23:42
              Jeżeli komuś nie odpowiadają stawki za roboczogodzinę to zawsze może się zwolnić i
              szukać innej pracy.Nikt nikogo nie więzi.Jeżeli powiat Częstochowa nie
              satysfakcjonuje niektórych co do ich zarobków to mogą wyemigrować do innego miasta
              (Wrocek lub Wawa)lub do innego kraju.Miliony Amerykanów przeprowadza się tysiące
              kilometrów do innego stanu za lepszą pracą nie marudząc.
              Częstochowa będąc zdegradowana jako powiat zdycha i nie pomoże tutaj nawet Ulisses
              Miato bez inwestycji nie daje dobrych perspektyw a co za tym idzie nie daje
              możliwości przedsiębiorcom więcej zapłacić.
              Warszawa i Wrocław odnotowują przypływ ludności więc tam chyba nie jest zle.
              • Gość: Przedsiębiorca Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 23:46
                W Częstochowie zawsze tak było że mieszkańcy mieli większe ambicje i aspiracje od
                tych którzy tym miastem rządzili.
                Z tąd też po części to dzisiejsze rozczarowanie.
              • machara Re: BRAK ludzi do pracy !!! 26.11.06, 10:59
                ale my nie potrzebujemy ludzi z prowincji do pracy w Warszawie.ja jestem bez
                pracy. dziesiątki wysłanych cv i listów motywacyjnych i nic, bo pracodawca w
                Warszawie woli zatrudnić prowincjuszy za żałosne pieniądze. więc jak najmniej
                przybywających do stolicy sobie i moim ziomkom życzę !!!!!
            • Gość: Harry_man Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 23:54
              lack - zależy na co ma Ci te 1800zł wystarczyć. Niestety, ale na polski (a może
              tylko częstochowski?) standard, to jest całkiem niezła suma. Jako lakiernik
              napewno na więcej bym nie liczył...
            • Gość: mścisław Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.06, 00:34
              Zależy jak kto żyje. Ale gdybym ja miał takie pieniądze jak ty to już by mi nic
              do szczęsćia nie brakowało. Jeśli swoją kasę porównujesz do średniej krajowej,
              to rzeczywiście marnie zarabiasz.
              • Gość: ten Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 11:46
                ludzie po co sie uzalacie nad sobą ja mam 10 zł na godz
                i co tez tyram po 10 godz
              • Gość: m mścislawie ... IP: *.prenet.pl 26.11.06, 22:40
                ... srednia krajowa to okolo 2600 brutto czyli jakies 1800 netto (dokladnie nie
                pamietam) - z tego wynika ze 1600 to nienajgorzej i prawie jak srednia krajowa,
                wiec nie jest to marnie. tylko ze ta srednia jest zawyzana przez gosci
                zarabiajacych po 30000 netto a w porownaniu z tym to faktycznie marnie.
      • Gość: szef Buhaha marketingowcy i "zarządzający" to fachowcy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 16:48
        Człowieku, ci ludzie skończyli studia, które każdy by skończył i fachowcami w
        żadnej dziedzinie większość z nich nigdy nie będzie. Wiem coś o tym, bo kilku
        takich się próbowało do mojej firmy dostać. Ci ludzie chcieliby często zarabiać
        niewiadomo ile, a nie mają o niczym bladego pojęcia. Ja bym takich nie zatrudnił
        nawet za 1000, no chyba że na sprzedawcę. Po prostu nie są w stanie zarobić na
        więcej.
        • Gość: kasia Re: Buhaha marketingowcy i "zarządzający" to fach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 17:33
          Gość portalu: szef napisał(a):

> Człowieku, ci ludzie skończyli studia, które każdy by skończył i fachowcami w
          > żadnej dziedzinie większość z nich nigdy nie będzie. Wiem coś o tym, bo kilku
          > takich się próbowało do mojej firmy dostać. Ci ludzie chcieliby często
          zarabiać
          > niewiadomo ile, a nie mają o niczym bladego pojęcia. Ja bym takich nie
          zatrudni
          > ł
          > nawet za 1000, no chyba że na sprzedawcę. Po prostu nie są w stanie zarobić na
          > więcej.

dokładnie takich mgr to teraz pełno... Bo niby co skończył studia i już nie
          wiadomo jakie wymagania...
        • Gość: dim do szefa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 00:16
          to zdrowe podejście - oceniasz nie są w stanie zarobić nie zatrudniasz.
          pamiętaj jednak, że nie stoimy w miejsu. I nie myśl o tym kto jest dobrym
          pracownikiem na dziś tylko kto będzie dobry (i czemu na jutro). Prosperita jak
          zwał tak zwał nie trwa wiecznie. I co potem...zwolnić, pewnie nie problem, ale
          rynek pracy jest coraz płytszy i pewnie kiedyś będzie ...zwalniać?...
          • Gość: marcin_r Re: do szefa IP: *.21.pl 30.11.06, 21:34
            Tłumacz burakowi, który chce mieć fachowca za 1500 netto. Nie umie ocenić
            potencjału kandydata do pracy, który może się w perspektywie kilku miesięcy
            sprawdzić na plus to jego problem. Czasy "100 czeka na Twoje miejsce za bramą"
            się skończyły.
    • Gość: das interneten Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.prenet.pl 26.11.06, 12:32
      gowno mnie obchodzi ile panstwo pozera kasy mnie tyle obchodzi ile ja dostane
      na reke moje 1600zł na miesiac to kpina.
      • Gość: Harry_man Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 12:39
        > na reke moje 1600zł na miesiac to kpina.

Nie prawda. Na Częstochowskie warunki twoje 1600zł to bardzo dobra płaca.
        • Gość: miniek Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 16:42
          A skąd wiesz, że dobra? Może jest np. programistą, inżynierem, a wtedy jest to
          bardzo słaba pensja jak na ten zawód.
          • Gość: Harry_man Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 16:09
            No to znajdź sobie w Cze-wie posadkę za >1600zł. Musiałbyśbyć chyba prezydentem
            albo radnym. Zresztą programistów u nas nie potrzeba, bo i do czego? ;]
      • Gość: ds Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 16:07
        kpina-co ty za fachowiec jesteś ,do roboty
    • Gość: Ekspert Nie bedzie emerytur IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.06, 22:18
      Dziś Robert Gwiazdowski wystosował List otwarty do ubezpieczonych w ZUS, w
      którym czytamy:

- Agresję wielu z Was wywołały moje słowa, żeby nie liczyć na emerytury z ZUS.
      Jest ona o tyle zrozumiała, że politykom udało się wam wmówić, że jesteście
      "ubezpieczeni", płacicie "składki" i w ten sposób "oszczędzacie" na własne
      emerytury. Tymczasem Wasze pieniążki, które co miesiąc pod przymusem i groźbą
      kary pozbawienia wolności, są Wam pobierane pod mylącą nazwą "składki
      ubezpieczeniowej" są po prostu ordynarnym podatkiem celowym, przeznaczanym
      prawie w całości nie na Wasze przyszłe emerytury, tylko na wypłatę świadczeń dla
      aktualnie je otrzymujących emerytów i rencistów. W związku z tym w ZUS-ie nie ma
      w ogóle żadnych pieniędzy. Nie ma ich też w OFE. Nie mogą one inwestować za
      granicą. Nie mogą też kupować nieruchomości w Polsce. Dlatego na wzroście cen
      polskich nieruchomości zarabiają emeryci holenderscy i niemieccy, bo ich
      fundusze emerytalne mogą inwestować bezpośrednio w nieruchomości w Polsce i
      właśnie to robią. (...)

60 proc. środków, które ZUS przekazuje do OFE, lokują one w "bezpiecznych" i
      "dobrze oprocentowanych" obligacjach skarbowych. A Skarb Państwa przekazuje je
      z powrotem do ZUS, żeby starczyło na dzisiejsze wypłaty. A i tak nie starcza,
      więc ZUS zaciąga kredyt komercyjny w bankach!!! A skąd będą pieniądze, na spłatę
      tych kredytów i na wykup obligacji??? Wy je zapłacicie moi drodzy ubezpieczeni i
      Wasze dziatki - dodaje Gwiazdowski.
      • Gość: Harry_man Re: Nie bedzie emerytur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 23:28
        > A skąd będą pieniądze, na spłatę
        > tych kredytów i na wykup obligacji??? Wy je zapłacicie moi drodzy ubezpieczeni
        > i Wasze dziatki - dodaje Gwiazdowski.

Mała korekta. My, już będziemy za granicą, a zapłacą swoją śmiercią lub życiem
        Ci z góry, których chciałbym przy okazji pozdrowić :)
        • machara Re: Nie bedzie emerytur 27.11.06, 08:51
          ja pier.... wiedziałam że trzeba zus wysadzić
          • Gość: driver Re: Nie bedzie emerytur IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.11.06, 10:59
            2500 Euro brutto miesiecznie-netto 1500 Euro plus dodatki.2000 na reke zarobie
            na pewno.To jest plus minus minimalny zarobek.
            Ale nie o tym chcialem.Tylko wychodzi na to,ze palce 40procent podatku w
            Niemczech.Szef mi mowil,ze gdybym placil podatek w Norwegii albo Szwecji(firma
            jest skandynawska) to wychodziloby 5o%-tzn zrabailbym podstawowej np 1250 plus
            okolo 250. Tzn sie, w Niemczech wychdzi mi 500 Euro wiecej.Tutaj mam minimum
            2000 a tam mialbym 1500-zycie tez jest tam drozsze.
            A ogolnie to nie ma co narzekac.Ja zarabialem grosze dlatego wyjechalem.Kazdemu
            kto malo zarabia tak radze.
            Pracodawcy w Polsce to chyba zbzikowali.Placa takie grosze a wymagania maja.
            Bardzo dobrze niech powoli zobacza,co to znaczy nie miec pracownikow.
    • Gość: jasiu... Warto przeczytać IP: *.gre.pl 27.11.06, 11:45
      Artykuł z dzisiejszej gazety (wydanie ogólnopolskie)
      gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3756196.html
      A ja wierzę, że i do naszego miasta dotrze w końcu ten trend. Już teraz znam
      firmy, które chcą przyjąć ludzi do pracy, niestety mogą liczyć tylko na takich,
      którzy trafią im się z przpadku. Najlepszym przykładem są inwestycje prowadzone
      w naszym mieście. Ci, którzy coś potrafią już dawno zdecydowali się pracować za
      stawki wyższe w innych miastach. Niekoniecznie nawet za granicą - wystarczy
      ruszyć się chociażby do Krakowa, Wrocławia, Łodzi (Łódź pracuje w Warszawie),
      albo nawet na Śląsk. Tam już rozumieją, że praca też ma swoją cenę. Jeśli ktoś
      potrzebuje pracy na wyższym poziomie, to i koszt takiej pracy musi być wyższy.
      • Gość: obserwator Re: Warto przeczytać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 12:14
        pisaliscie o 800zl w TRW -wg mnie rozwiazaniem byloby podniesienie minimalne
        placy do np 1600zl ale bez podniesienia obciazen ZUS-owskich , nastepnie
        likwidacja zasilkow dla bezrobotnych( nie byloby kombinowania rok pracuje ,
        pozniej na zasilek a praca w tym czasie na czarno i tak w kolo)
        -obnizenie skladek na Zus spowodowaloby zwiekszenie placy netto dla pracownika
        a co za tym idzie zwiekszenie konsumpcji( wiec wzrost wplywow z Vat-u i podatku
        dochodowego)
        Pozdrawiam
        prosze o konstruktywne posty
    • Gość: stss Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.21.pl 28.11.06, 16:23
      ja zatrudniam 3 ludzi pracują na akord średnio zarabiaja ok. 2000zł miesiecznie
      w ostaniej mojej rozowie z nimi powiedzieli mi ze za malo zarabiaja i cos z tym
      trzeba zrobi poniewaz w innym wypadku odejda z pracy i tu cytat "sam pan se
      bedziesz zapie..ł za takie pieniadze my nie jestesmy białymi murzynami". Mam
      nadzieje ze na wiosne zatrudnie na ich miejsce ukraincow albo litwinow za
      1400zł a ich zwolnie i tyle
      • Gość: m Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.prenet.pl 29.11.06, 07:27
        hahahaha to sie chlopie zdziwisz jak ci ktos z litwy przyjdzie pracowac do Czewy.
        • Gość: nieznajoma Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: 80.51.57.* 29.11.06, 13:55
          czesc
          jak macie jakąś interesująca prace to napiszcie coś więcej.
    • Gość: l- Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 16:37
      A u mnie "nowy" dostaje na wstępie okolo 1100netto bez nadgodzin.. Ci starsi
      stażem - około 500-600 więcej.. i .. faktycznie ostatnio brakuje rąk do pracy. W
      zeszlym tygodniu widzialem dwoch nowych, co wytrzymali tylko do przerwy - ubrali
      sie, i poszli ;] A praca wcale nie taka ciężka.

Mi tam to co sie dzieje nie przeszkadza... płace w końcu wzrosną, jak juz nie
      będzie nikogo zatrudniać ;P
      • Gość: hmm Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 17:47
        Jaka praca i gdzie ? Za 1100 netto chetnie bym sprobowal:)
        • Gość: Bezrobotny Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 17:56
          ja tez!
          • Gość: l- Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 18:49
            Heh,

prosze bardzo aleksandria.pl/ ;)
            Chociaz pewnie mało przyjemne moze sie to wydawać, dla sporej ilosci osob ;P

Mimo wszystko, powodzenia...

Pozdrawiam
            l-
            • Gość: l- Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 18:53
              l-
              ps
              gwoli ścisłości, to ja tam szary pracownik tylko... nie wiem jak tam w kadrach
              sprawa zatrudnien wyglada ;)
            • Gość: hmm Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 19:12
              Niestety ,nie potrafie zabijac zwierzat:(
              • Gość: hmm Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 19:12
                I nie chce...
                • Gość: l- Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 19:20
                  Zwierzęta zabija się na ubojni... na rozbiorze się kraja na mniejsze kawałki
                  półtusze, a na produkcji (tam gdzie pracuje) ... wyrabia się wędliny,
                  kiełbasy... i podobne wynalazki ;).. pozniej jest jeszcze pakowanie gdzie to
                  wszystko pakują, i ekspedycja, gdzie wysyłają do klienta. Ktoś Ci powiedział, że
                  w masarni się tylko zwierzaki siekierą po łbie wali? :P
                  Nic tam... chciales wiedziec to odpowiedziałem.. ;]

Powodzenia w poszukiwaniu pracy.
    • Gość: maro Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 18:41
      Co do podatków to z tego co pamietam to w UK w pierwszy prog podatkowy wpada
      sie po po przekroczeniu ok 5 tys funtów, a w polsce to chyba jest po
      przekroczeniu 2500 zł czy cos około tego. Druga sprawa to ciekawe ilu tych
      ludzi ze wschodu do polski zawita jesli na budowie w Moskwie płace zaczynaja
      sie od 1000 $.... ciekawe?
    • Gość: maro Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 18:47
      co do ZUS to składka musi byc tak wysoka bo mamy kilka milionów
      rencistów.Połowa z nich ma naciągane papiery. To są koszty idące w miliardy zł.
      Ciekawostką jest ze w krajach ościennych liczba rencistów jest nizsza ok 50%
      (oczywiscie uwzgledniając wielkość populacji danego kraju).
      • Gość: 12.12m Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 23:16
        pracodawcy płaca nam jak murzynom w Afryce i jeszcze dziwia sie ze ludzie
        wyjezdzaja za lepszym zyciem.Kochani pracodawcy policzcie sobie miesieczne
        wydatki(mieszkanie,woda,swiatło,gaz,telefon, itd)i pomyslcie ile ludziom
        zostaje na zycie.MAMY DOSC ZYCIA NA KRESKE.i tyle.
    • Gość: brat Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.21.pl 29.11.06, 23:28
      www.fop.pl/serwis/news/wiadomosci.php?subaction=showfull&id=1164055305&archive=
      • Gość: red mal Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.prenet.pl 30.11.06, 20:49
        Brat bardzo madry i ciekawy artykuł
        • Gość: prac Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 21:10
          Za granicę wyjeżdzają ludzie którzy coś potrafią.Ci co coś potrafią zakładają
          swoje firmy i próbują coś robić.A reszta ludzi jest bezsilna.Dlaczego???????
          • Gość: angrusz Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 07:17
            Nie wszyscy chcą ryzykowac rozpadem rodziny albo utrata swoich
            oszczędności .Nie wszyscy tak bardzo potrzebują "kasy" i tylko kasy .
            Sa inne wartości , nieprzeliczalne na pieniądze i poziom konsumpcji
    • Gość: angrusz Re: BRAK ludzi do pracy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 07:14

Ale wśród nauczycieli panuje strach o pracę mimo niskiej pensji .
      Umowy tylko na rok albo i krócej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka