Gość: elmoretto IP: *.scout.pl 04.12.06, 09:45 kto pamieta z podstawówki nr 7 i z VI LO nauczyciela historii Lecha Mastalskiego zwanego Mastalem? jakieś opinie o nim... może śmieszne historie z nim związane, a było ich przecież trochę... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: x Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.hcz.com.pl 04.12.06, 09:49 kapitalny facet , pozdrowienia dla Pana Mastalskiego od rocznika 1973. Uwielbiał wszystko co było związane z Piłsudskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 10:26 kolejny kipsciarski watek... ogłaszam bojkot takich postów, moze jutro zamiast nauczycieli bedziemy obgadywac ,bo do tego to sie sprowadza ,uczniów wówczas forum mogłoby tego nie wytrzymać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VI lo. Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.06, 10:49 Mastal był zdrowo pie..ięty, ale można się było pośmiać :D mnie nie uczył, ale na korytarzach wojował ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 11:04 Pan Mastalski-suuuuper gosciu hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wychowaniec Wychowanek makówczyńskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.06, 11:14 bylo ok!!znał sie na rzeczy!!a to najwazniejsze w tym zawodzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elmoretto Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.scout.pl 04.12.06, 14:43 jeśli nauczyciel coś sobą reprezentuje to jest wart tego, żeby o nim mówić i pisać, natomiast jeśli Ty jesteś nauczycielem - tak jak się podpisałeś to jesteś chyba bardzo "kipściarskim" przedstawicielem tego zawodu, skoro chcesz na siebie zwrócić uwagę tym wpisem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bozena Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.spidernet.pl 04.12.06, 11:14 Ja pamietam go Z LO Dabrowskiego....Zwariowany, odjechany na mxa nauczyciel a przy tym przede wszystkim madry o patriotycznych poglądach....Wspomionam super pozytywnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: once upon a time Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.06, 11:51 Ciekawy człowiek- ma bardzo radykalne poglądy tak zwane "skrzywienie prawicowe" i wyznaje teorię żydo-komunistycznego spisku. Co do "śmiesznych" historii to pamiętam jak kiedyś wszedł i zaczął narzekać: "Nic dziwnego, że w Polsce jest źle jak młodzi nie mogą sobie zarobić na wódkę i dziwki... (pełna konsternacja) a on na to "No tak... bo młodość się musi wyszaleć :]" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.gre.pl 04.12.06, 16:13 Pamiętam jak kiedys odpowiadałem u Niego w 7. Po całej odpowiedzi słyszę : bardzo ładnie, bardzo dobrze trzy minus (nie było jeszcze miernych). Jak się zbliżałuy wybory byliśmy zwlaniani z lekcji i po całym Rakowie rozwieszaliśmy palkaty Solidarnoiści.Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczennica Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 16:16 No, to ciekawe .. Czy wiecie , ze obecnie wykłada na uczelni, chyba nawet robi doktorat, a wspominając go to był prawdziwy psychopata, taki człowiek nie powinien nigdy zostać nauczycielem. Na pewno dużo wiedział przecież był kawalerem i mieszkał z matką , stary zboczeniec!!! Dobre oceny miałe te co miały ładny, duży biust. Szkoda pisać ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 16:46 no i właśnie po co pisać a ja wcale nie czuje sie kiepski,i wcale nie zywie sentymentu do tego pana ,tylko mnie martwi ilosc takich watkow jak ten ktos szuka marnej sensacji i tyle a ten kto zna tego pana i tak dobrze wie ,ze on do internetu nie zajrzy i mówiąc waszym jezykiem "zleje"wasze głosy za i przeciw wiec po co te wywody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 16:51 Tacy bezbarwni nauczyciele nic nie wnoszą do edukacji młodego człowieka, kilka lat temu uczył mnie Pan Mastalski i nauczył mnie więcej niż taki nauczyciel, który prrzyszedł odbębnić swoje i miał wszystko gdzieś wypisując potem dziwne posty w akcie zazdrości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 16:52 Nie dziwie się, że narzekasz. Wyglądasz jak pasztet to miałaś 3 i tyle, brutalne zderzenie z rzeczywistością i lekcja życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 16:31 Kiedyś powiedział w VI LO, że jedynym usprawiedliwieniem ucznia jest akt zgonu doręczony osobiście:)) Bardzo miło wspominam prof. Mastalskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.06, 17:16 Pana Mastalskiego znam tylko z rozmów telefonicznych i przez wspólnych znajomych. Mamy dosyć zbliżone zainteresowania (historyczne ofkors:-)) Jest autorem książki o oficerach częstochowskiego 7 pułku piechoty zamordowanych na Wschodzie (polecam jako ciekawostkę dla osób interesujących się historią miasta - b. ładnie wydana publikacja, nie wiem, gdzie można kupić w Częstochowie, najlepiej wrzucić imię i nazwisko autora w Google - wyświetlą się księgarnie internetowe). Mnie uczyła historii bardzo malownicza postać. Zenka Sikora z Traugutta... To był hardcore, całe szczęście, że nie planowałam studiów humanistycznych, bo na pewno bym na nie nie zdała... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.06, 21:50 Błąd, sorry. 7 dywizji, a nie pułku piechoty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: licealista 82 Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.flatpla.net 04.12.06, 18:11 Super Gość . Bardzo mile go wspominam. Lubił ostro podyskutować czesto nie na temat. Np. na lekcji historii pytał co to jest trójpolówka(podział ziemi rolnej na 3 części, żeby każda mogła się odradzać) no i jedna koleżanka właśnie mu odpowiedziała, że to jest lekcja historii a nie rolnictwa. Ale najlepszy numer to był jak sobie obcinał paznokcie u nóg......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: On Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.06, 19:09 Pamietam doskonale Lecha z siódemki :) uczyl nasza klase ,rocznik 76 :) Zajebisty facet ,rozklejalismy plakaty Walesy ,jak byly wybory prezydenckie hehe. Oczywiscie za rozklejanie dostalismy po 5 :) odchyly mial ,ale wiekszosc osob go lubila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: licealistka82 Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 00:02 Nauczyciel z charakterem.Taki, którego pamięta się i wspomina na każdym spotkaniu klasowym. Taki, który doskonale pamięta Cię wiele lat po skończeniu liceum. Pozytywnie zakręcony, z nieśmiertelnymi już swoimi powiedzeniami, skrzywiony na typowy historyczny sposób (niezależnie czy była to lekcja o powstaniu państwa polskiego, czy epoce kamienia łupanego, wszędzie doszukiwał się działania komunistów). Kiedyś skarżyliśmy się na jego postępowanie na naszych lekcjach. Teraz po latach wydaje mi się, że jest to jedna z niestety niewielu barwnych postaci Dąbrowskiego, której można nie lubić ale na pewno nie można nieszanować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suli Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 20:40 Doskonały facet - co prawda historii mnie nie uczył ale zapamiętałem go jako nieustępliwego tępiciela włosów dłuższych od zapałki u płci męskiej. Miałem niezłe jazdy, zresztą nie tylko, bo "kudłaczy" było więcej. Osobny rozdział historii to prowadzony niego związek patriotyczny "Strzelec". Jak mawiał mój kolega, zapytany o to co oni tam robią: "Różne akcje dywersyjne na tyłach wroga". All in all, pan Mastalski to jednak doświadczony, pozytywnie "zakręcony" człowiek przekazujący młodym jakieś uczciwe wartości a nie papkę i to u niego cenię po dziś dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosiczka Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.06, 20:51 oj swietny nauczyciel i nawet nie przeszkadzaly mi jego czasem szowinistyczne poglady:d jakos u niego inaczej to brzmialo niz u niektorych facetow;) dzieki niemu mam ksywke, ktora przylgnela do mnie do dzis:) czasem tylko jak mnie spotka na ulicy (a juz jakos dawno go nie widzialam) to bardzo ubolewa, ze wyszłam za mąż, pyta: i po co ci to?:DDDDDDD pozdrawiam go bardzo serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kol Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 19:16 up Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AbDuLiNkA Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 22:15 mnie również uczył Mastal tylko ze w VI LO i bardzo mile go wspominam :):) jednaj z najbarwniejszych postaci w tej szkole ktorej nie da sie zapomniec od tak :):) a co do tego że on nigdy nie wchodzi do internetu to bzdura . Moze to dziwnie zabrzmi ale ma neta :):):) pozdrowionka dla pana Mastalskiego :*:* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justak1 Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 20:27 miłe wspomnienia...np. świetna odpowiedź tj.3-. po korytarzu spaceruje wielka czwórka. (nazwisko ucznia)-dziś tu, jutro tam, lub to że usprawiedliwia nieobecnośc na lekcji tylko akt zgonu dostarczony osobiście..pozdrowienia. No to teraz czas wrócic do rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CffanyLisOna Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 22:14 Mnie Profesor uczył dwa lata, niestety TYLKO dwa. Poźniej odszedl na emeryturę. Jakiś czas po tym, w sumie całkiem niedawno, spotkałam Go w Jego ulubionym miejscu, czyli w Jagiellończykach, odbierał akurat wygraną w totolotka. Podeszłam do Niego i przywitałam się, zawsze bardzo dobrze się z Nim dogadywałam. Powiedział mi, że teraz zadaje się z dziewczynami porządnymi... porzadnymi pieniędzy :) świerny facet, uwielbialiśmy zagadywac Go na lekacjach. Wystarczyło zacząc rozmowę o wojsku albo o Pisłudskim lub też poruszyć temat książki Łysiaka i dwie godzinki historii mijały jak jedna chwila. Choć zdarzało się też tak, ze w ciągu niecałej godziny lekcyjnej przetrzepał całą klasę... Ogólnie, jak dla mnie super fajny Profesor. Mało już takich nauczycieli pozostało. Pozdrawiam wszystkich absolwentów Dąbrowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal K. Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.flatpla.net 09.12.06, 22:56 Cześć, pozdrowienia dla Lecha, od byłego ucznia z 7 i "Strzelca" - kiedy go spotkałem w zeszłym roku namawiał mnie na wykłady z topografii które prowadziłem w Strzelcu, ale dom, rodzina a przede wszystkim praca nie pozostawiają chwili czasu. Lechowi zawdzienczam kręgosłup moralny i znajomość kodeksu Boziewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kol Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 12:31 To kiedy on przeszedł na emeryturę?Ja skończyłem Dąbrowskiego w 1997 tez z nim histe miałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CffanyLisOna Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 20:44 Profesor na emeryture przeszedł niecałe dwa lata temu, byłam wtedy w drugiej klasie liceum. Na Jego miejsce przybyła, jak to określił Profesor -"żona klawisza" sporo można się od Niego dowiedzieć na temat władz i polityki panującej w szkole. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rambo, hehe Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.venaritmo.com 10.12.06, 14:26 Miałem styczność z "Kamiennym" Lechem w Strzelcu, kilka fotek tylko pozostało, ale wyjazdu do Wałcza nie zapomnę do końca życia. Takich fajerwerków jak tam i takich ludzi sie nie zapomina. Przy okazji jeśli ktoś za znajomków czyta to pozdrawiam osoby: "Rokita" - Rokicki, "Ptachu", "Maxiu", "Pit", a nawet "Pomarańczowy". Jeśli osoby, które pamiętają ten pobyt będą czytać ten post, to chyba ucieszą was informacje, że Bernolak, wredny krawaciarz, jest oficerem w jednostce powietrzno desantowej w Lublińcu. Czyli spełniły się jego plany żeby zostać zwodowym wojskowym. Ukłony dla pana Lecha Mastalskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rambo, hehe Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.venaritmo.com 10.12.06, 14:36 Zapomniałem napisać w którym roku to było. Uzupełniam: Wałcz 1992r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: davidoff Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.venaritmo.com 10.12.06, 14:54 Ja takze z trzodki mastala. bylem ze dwa lata w strzelcu i oczywiscie uczyl mnie historii w dabrowskim. bralem udzial w epopei waleckiej ad 1992, wraz z kilkoma osobami z klasy i znajomymi ze strzelca. z perspektywy czasu zastanawia mnie, ze rodzice zgodzili sie bez oporow wyslac osoby niepelnoletnie na tak niebezpieczna, daleka wyprawe, nie zdawali sobie sprawy z tego co sie moze wydarzyc :) tu pozdrawiam moje wspaniale kolezanki i kolegow z tej wyprawy. co do nauczania mastala to akurat bylem w mniejszosci, ktora odbierala go pozytywnie. tzw. wiekszosc to byly wystraszone dziewczynki ktore chcialy miec dobre stopnie bez myslenia i przejsc przez lekcje historii jak przez inne, czyli slizgiem. pamietam oburzone glosy rodzicow ze jak taki nauczyciel moze uczyc o boziewiczu i szczepanskim, cytowac rozne 'ciekawe ksiazeczki' (bardziej chodzi tu o zamet z lekcjami tzw. wiedzy obywatelskiej). skrzywienie prawicowe (moze raczej pilsudczykowskie niz nacjonalistyczne) nie razilo mnie, a lekcje kryly zawsze w sobie nieodgadnione 'co sie zdarzy dzis'. podsumowujac: zwykle po latach zacieraja sie nazwiska i twarze, zostaja jedynie ci warci zapamietania - z roznych wzgledow - i takim jest p. mastalski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz G. Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 23:47 Hej. Też byłem w Strzelcu, w Wałczu aż 3 razy - niestety pogubiłem większość zdjęć, zostały mi tylko 2, jak masz jakieś to możemy się wymienić, ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz G. Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 23:46 Hej. Też byłem w Strzelcu, w Wałczu aż 3 razy - niestety pogubiłem większość zdjęć, zostały mi tylko 2, jak masz jakieś to możemy się wymienić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renka Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.06, 20:00 Pana psora wspominam bardzo milo zawsze wpajal nam zebysmy czytali tylko gazety zero telewizji on zreszta nie posiadal tv w domu bo twierdzil ze to zbedny mebel no i oczywiscie jego przykrotkawe spodnie i rower damka ktorym zawsze przybywal do szkoly a czy on jeszcze w ogole uczy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tajpan Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: 212.87.241.* 11.12.06, 20:55 miałem z nim kontakt w latach 70, to się chłopina zmienił oj, zmienił. zapoczątkował karate Kyokushin w Częstochowie, miał ksywę "Jasiu Oyama" nie mogę uwierzyć się tak zmienił, niepojęte ! pozdrowienia dla fanów Lecha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zk Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 22:12 O Boże niemal swietego robicie z Mastala!!!! Skrzywieni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczen Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.scout.pl 12.12.06, 15:48 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczen Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.scout.pl 12.12.06, 15:50 nikt z Niego nie robi zadnego świętego, ale jest jednym z niewielu nauczycieli, którego pamięta się po latach... jakoś bardzoi wiele osób lgnęło do Niego, bo potrafił przekazać nam coś czego inni nauczyciele nigdy nie potrafili... takich nauczycieli właśnie jak Mastal brakuje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal K. Re: nauczyciel historii Mastalski Lech IP: *.flatpla.net 17.12.06, 22:45 up Mastal to świetny koleś Odpowiedz Link Zgłoś
dr.sebastian Re: nauczyciel historii Mastalski Lech 04.11.14, 00:11 W latach 90-tych byłem dowódcą plutonu w Związku Strzeleckim pod dowództwem pana Lecha Mastalskiego. Rzeczywiście miał niecodzienne podejście do życia ale nikt mu nie zarzuci że nie jest prawdziwym Polakiem, bo uczył nas jak szanować innych ludzi i jak służyć ojczyźnie. Nauczył mnie jak się maskować w lesie i jak przeprawiać się przez rzekę ale rónież że trzeba szanować jakieś wartości, kochać Polskę i nigdy w życiu nie brać narkotyków!!!!! Po 20 latach nadal mam dla niego wielki szacunek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gad_z_rakowa Re: nauczyciel historii Mastalski Lech 05.11.14, 16:21 heh fajny wątek.. dobrze, że odkopany. z tego co widzę i moje dawne wpisy sie zachowały. Ciekawe co tam u Mastala słychać, czy żyje jeszcze i czy go nie zamknęli do wariatkowa? Miłe wspomnienia AD 1992.. Odpowiedz Link Zgłoś
1tomas123 Re: nauczyciel historii Mastalski Lech 05.11.14, 23:32 rzeczywiście nie był fanem małżeństwa, mówił, że facet już wtedy jest skończony, pamiętam, jak wyzywał na "tytoniarzy", organizował sobotnie wycieczki - chyba Kraków. Ogólnie fajny gość. Odpowiedz Link Zgłoś