Dodaj do ulubionych

Nowa Linia A u t o b u s o w a

16.12.06, 12:49
Przydałoby się bezpośrednie połączenie z dzielnicy Tysiąclecie, przez
Parkitkę. do Blachowni przez ulicę Jadwigi i Główną. Dlaczego nikt o tym nie
pomyślał. Żeby dojechać na Rocha trzeba się przesiadać w mieście. To samo z
Blachownią.
Obserwuj wątek
    • henryczek-czewa Re: Nowa Linia A u t o b u s o w a 16.12.06, 12:51
      chyba dlatego że tylko ty o tym myślisz
      • markiza666 Re: Nowa Linia A u t o b u s o w a 16.12.06, 12:53
        dlaczego tak uważasz?
      • Gość: norbert Re: Nowa Linia A u t o b u s o w a IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.06, 12:58
        nowe linie miedzydzielnicami owszem przydałaby sie bo obecnie jest tak smiesznie ze aby dostac sie do niedalekich siebie w sumie dzielnic trzeba jechac do centrum i sie cofac z powrotem.Z tysiaclecia jest lina 29 na rocha własciwie jedzie z polnocy na parkitke i grabowke.Natomiast ja bym bardzo bardzo chciał kilka linni autobusowych nocnych kursujacych co 1 godzine chodziasz w piatek ,sobote i niedziele czyli w okresie najwiekszego ruchu imprezowego a jesli by sie dało to i przez cały tydzien z tm ze na przykład w pozostałe dni moze byc co 1,5-2 godziny,aby cos osiagnac trzeba pisac meile do mpk,zjednoczmy sie i piszmy albo poprośmy o pomoc gazete i zbierajmy jakies podisy czy cos takiego jak to miało miejsce z kinem myśle że wtedy by to coś dało, redakcjo do dzieła
        • barone Re: Nowa Linia A u t o b u s o w a 16.12.06, 13:10
          Przydałaby się linia nocna na osi wschód-zachód (Zawodzie-Lisiniec).
          Na osi północ-południe jest tramwaj nocny,
          mieszkańcy Zawodzia i Lisińca mają problem z dotarciem
          do domów po imprezach. Autobus mógłby również na początku
          kursować w weekendy. Jakby się przyjął i jego eksploatacja
          byłaby opłacalna, można go byłoby uruchomic w inne dni.
          • Gość: norbert Re:NowaLiniaA u t o b u s o w a redakcja do dzieła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.06, 13:27
            popieram gazeto do dzieła redakcja pilnie poszukiwana, tak jak pisałem wcześniej dąło by sie chyba zrobić takie coś?????
            • markiza666 Re:NowaLiniaA u t o b u s o w a redakcja do dzieł 16.12.06, 13:31
              mpk robi to specjalnie...ludzie muszą kasować po 2 bilety...
              • Gość: norbert Re:NowaLiniaA u t o b u s o w a redakcja do dzieł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.06, 13:42
                poniekąd tak ale jest jak juz pisałem jedyna z dwoch własnie w czestochowie linia omijajaca centrum miedzydzielnicowa to 29 nio i jest jeszcze jest 35 ktora jedzie z błeszna na zawodzie omijajac centrum i na tym sie konczy, a w takim razie co powiedziec o tym ze nie ma linni nocnych mpk ma tajne porozumienie z taksowkarzami?????
    • Gość: Pawel Re: Nowa Linia A u t o b u s o w a IP: 89.174.23.* 16.12.06, 14:24
      wiesz..skoro masz taki pomysł, to zglos go oficjalnie do MPK chocby przez
      email, bo dyskusja na forum nic nie da...MPK przeciez nie musi sledzic forum
      internetowego, to wiecej niz pewne:)
      • Gość: teeh Re: Nowa Linia A u t o b u s o w a IP: *.com 16.12.06, 17:19
        Myślę, że maila w tej sprawie wysłała do MPK niejedna osoba, ale myślę, że
        pomysł ze zjednoczeniem się i masowym zasypaniem MPK mailami w tej jednej
        sprawie może dopiero wtedy przynieść jakiś skutek. Mnie osobiście zależałby za
        nocnymi 18 i 33, chociażby w weekendy...
    • marcelmilau Dzień pieszego pasażera 16.12.06, 17:02
      Prędzej będzie dzień pieszego pasażera:) niż coś z głową.
      • Gość: norbert Re: Dzień pieszego pasażera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.06, 20:57
        obys nie mia ł racji ale kto wie....
        • Gość: A Re: Dzień pieszego pasażera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.06, 21:03
          Przydałaby się linia łącząca Północ z Wyczerpami. To dwie bardzo duże dzielnice
          Częstochowy a nie ma bezpośredniego połączenia. Skandal. Przecież przez nowy
          przejazd na Kulach może jechać autobus. Śmiech mnie brał, gdy czytałem, że przez
          przejzad nie przejedzie mały autobus, A JEŻDŻĄ duże TIR-y. Widziałem ze 100
          razy. Brawo MPK!!! Leśne dziadki
          • Gość: krystian Re: Dzień pieszego pasażera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.06, 01:09
            co do linii Północ - wyczerpy to takiej nie będzie w najbliższym czasie, od MPK
            sie dowiedziałem. Linie podmiejskie mają końcowe w centrum i jadą najkrótszą z
            możliwych dróg, nikt tego nie zmieni, takie przeznaczenie linii podmiejskich.
            • Gość: bb Re: Dzień pieszego pasażera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 02:14
              Jak dla mnie to MPK powinno calkowicie zmienic jazde wiekszosci lini. Niech z
              danej dzielnicy 1 autobus dojezdza do centrum, a reszta niech jedzie w konkretne
              miejsce omijajac centrum i korki. Np. z Wyczerp/Aniolowa jest 5 autobusow. 17 -
              po staremu - przez aleje na Stradom, ale pozostale 4 niech dojezdzaja na
              Polnoc/Tysiaclecie, Zawodzie, Rakow/Bleszno, Grabowka/Lisiniec... a obecnie jest
              tak ze 14, 17, 30 maja niemal identyczna trase, podobnie jak 30 i 34...
              • Gość: xkx Re: Dzień pieszego pasażera IP: *.org 17.12.06, 08:17
                Na zmiane cakwita tras 14 i 17 bym nie liczył co najwyżej mozna pomyslec o
                drobnej korekcie trasy. Poza tym to własnie Czestochowianie chca aby 99% lini
                miejskich szło alejami a ze jak narazie alej to tez miejsce przez które idze
                tranzyt miedzy dzielnicowy to tez korki sa sprawa normalna. Natomiast co do
                lini 30 i 34 to uwazam je za conjmniej dziwne. Pierwsza jedzie do dzbowa
                dublujac najpierw 14 i 17 a potem 23 czyli moze by i mogla by byc ale tylko
                jako lina szczytowa. Natomist 34 dubluje na 98% swej trasy linie 20. CO jest
                czystym idiotyzmem. Nstomist jesli chodzi o linie Wyczerpy - Tysiąclecie to
                nikt nie neguje potrzeby jako takiej tyle tylko że po pierwsze MPK takiej
                potrzeby nie widzi po drugie trzeba by dokładnie sprawdzic czy na 100% tak lnia
                nie bedzie wozic powietrza. Bo na linei 37 ktora bedzie dublowac na czesci swej
                trasy 14,17 a potem np 24 czy 16 to MPK moze sie nie zgodzic chyba ze bedzi
                mialo czarno na białym ze cos takiego zarobi na siebie ale nawet tu mam pewne
                wontpliwosci bo moze sie okazac ze MPk ma wasna wizje i tyle.
                • markiza666 Re: Dzień pieszego pasażera 17.12.06, 10:23
                  mpk takiej potrzeby nie widzi, bo chce zarabiać na biletach...a potrzeby
                  pasażerów ich nie obchodzą...
                  również popieram linię łączącą tysiąclecie i północ z wyczerpami...ludzie muszą
                  przesiadać się w alejach i tłoczyć się z tymi, co podjeżdżają dwa przystanki do
                  puchatka, albo na rynek na zawodziu...
                  to nie prawda, ze większość częstochowian chce, aby wszystkie autobusy jeździły
                  przez aleje... to jest przekłamanie i próba tłumaczenia chęci zysku.
                  czy w warszawie, albo krakowie wszystkie autobusy jeżdżą przez centrum???trochę
                  logiki...aleje to nie rzym,aby prowadziły tam wszystkie drogi...
                • Gość: gosc Re: Dzień pieszego pasażera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.06, 17:26
                  juz kiedys na forum była propozycja połączenia wyczerp z północą, bez potrzeby
                  tworzenia nowej linii.

linia 29 i tak będąca już linią krajoznawczą, zamiast kończyc przy fieldorfa
                  mogłaby jechac dalej w strone cmentarza, przez przejazd kolejowy do
                  warszawskiej i np. do pętli wyczerpy osiedle (17, 20), albo do batalionów
                  chłopskich (30, 34).
                  • Gość: xkx Re: Dzień pieszego pasażera IP: *.org 17.12.06, 17:39
                    aKURAT 29 to chyba propozycja całkowicie bez sesnu własnie dlatego ze jest
                    linia krajoznawcza i aby miał jkis sens to chyba musiały by ja obsugiawac
                    conjmniej z 5 - 6 autobusów aby miała jakąs czestotliwośc a nie 1 na odzine lub
                    wcale. Ja proponowałem trase sensowniejsza i krótszą na zasadzie Wyczerpy
                    Osiedle - szpitalna Parkitce i to moim zdaniem w zupełnosci wystarczy, Kwestia
                    dyskusyjna moze byc jedynie przebieg lini na Północy i Tysiącleciu (czy ma
                    jechać njkrótsza i njprostsza trasa czy tez robic objazad wzorem 29 całej
                    dzielnicy. To juz była by kwestia wtorna. Problem w tym ze MPK potrzeby nie
                    widzi UM tez wobec tego dyskusja jest stricto akademicka.
                    • Gość: Jerzyk Re: Dzień pieszego pasażera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 20:06
                      Przydałaby się linia z Wyczerp Osiedla do np. Sabinowa, taka aby w 90%
                      pokrywała się z 14,17 lub 30. Mogłyby wtedy od Wyczerp Dolnych do Stradomia
                      kursować stada czteroautobusowe zamiast trzyautobusowych. Podobnie z Błeszna w
                      okolice ul. Rocha. Dałoby to możliwość stworzenia na odcinku Błeszno-
                      Śródmieście stada nawet dziesięcioautobusowego.
                      • mateusz_czewa Re: Dzień pieszego pasażera 18.12.06, 22:34
                        Akurat linia 29 to dobra propozycja. Bo Wyczerpy nie mają bezpośredniego
                        połączenia ze szpitalem na Parkitce, nawet jeśli autobus jeździłby co godzinę,
                        to w pełni zaspokoiłby potrzeby linii. Kursowały by autobusy niskopodłogowe w
                        sam raz dostosowane do niepełnosprawnych i starszych osób. Obecnie na 29 tłoków
                        dużych nie ma, więc dużo większych nie będzie teraz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka