Dodaj do ulubionych

Nowe pomysły wójta Lelowa

• Gość: daleka gmina Szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.11, 19:17
      Widzę ,że waszej gminie żyje mnóstwo ludzi , którzy są zacofoni , gorzej niż przed druga [/u]wojną światową.Ludzie niepiśmienni i nie wykształconi dążyli do tego, aby każdy miał równe szanse dostępu edukacji.Patrząc na Wasze zachowanie z pewnej odległości można zauważyć ,że wieloma z Was kieruje zawiść , zazdrość i tym samym nie wiecie,że oświata to nie firma czy fabryka.Widzę tu klęskę szkoły,że WY CZĘSTO JEJ absowenci , tak łatwo dajecie się zmanipulować- nie znając dokońca przepisów i sktuków ,tak błędnych decyzji , osądzą Was następne pokolenia uczniów i ich rodziców.PO CO SZKOŁA CIEMNYM NARODEM ŁATWEJ RZĄDZIĆ -jak to widać w LELOWIE. Pozdrawiam nauczycieli i uczniów.
    • Gość: gość szkoła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.11, 20:20
      Wszyscy narzekają na nowe pomysły wójta i obwiniają o wprowadzenie pewnych zmian w gminie, które są konieczne. Ja mam pretensje do Pana Dyrektora SP w Lelowie.Chodzi o nauczyciela języka angielskiego, który ma wątpliwe wykształcenie a uczy dzieci. Jak można w dzisiejszych czasach, gdy mamy do wyboru zatrudnienie osoby wykształconej, zatrudniać osobę która nie potrafi nauczać, bo sama nie umie. Być może dlatego, że nie ma skończonych studiów w tym kierunku. Proszę o przemyślenie co skłoniło Pana do zatrudnienia osoby, która nie powinna nauczać w szkole. Według mnie po to chodzi się do szkoły by się nauczyć, popatrzmy tylko kto i jak naucza.
      • Gość: gosc Re: szkoła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.11, 20:30
        Zgadzam sie z ta opinia. Osoba, która nie ma ukonczonych odpowiednich studiow w tym kierunku nie powinna uczyc. A co dopiero uczyc dzieci w szkole podstawowej w klasach 1-6. Wtedy to wlasnie wyksztalca sie w dzieciach zapal i chec do nauki języka, ktory to w dzisiejszych czasach jest tak wazny, wrecz niezbedny. Dzieci powinny od malego miec równe szanse na nauke języka. Jednak w SP w Lelowie te szanse nie są takie równe. Bo przeciez w tej gminie licza sie tylko 'znajomosci'..
      • Gość: j23 Re: szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 22:20
        Chyba nie znasz przepisów, obecnie w szkołach mogą pracować wyłącznie osoby, które mają kwalifikacje do nauczania danego przedmiotu, więc pani od angielskiego na pewno takie wymogi spełnia skoro pracuje.
        • Gość: gosc Re: szkoła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.11, 18:14
          Niestety można też rozpocząć naukę by móc nauczać i by nikt nie miał pretensji. Tylko szkoda, że ludzie z ukończonymi studiami zmuszeni są wyjeżdżać w poszukiwaniu pracy, bo dla nich nie ma miejsca.
      • Gość: :) Re: szkoła IP: 82.160.184.* 13.04.11, 06:26
        A ty Michalski znowu swoje, a co ty k... wiesz o nauczaniu?
    • Gość: marian michalski żeby żyło nam się lepiej IP: *.isd-hcz.com.pl 24.03.11, 10:31
      zakładam, że wszystkim zależy żeby żyło nam się lepiej a Lelów piękniał. Powinniśmy na ten temat prowadzić dyskusję na swoim forum. To które jest odstrasza. Ponieważ koszt utrzymywania forum jest symboliczny, proszę nauczyciela informatyki o uruchomienie naszego gminnego forum-lelow przyjaznego dla użytkownika. Myślę, że na utrzymanie forum gmina znajdzie pieniądze, tym bardziej że to gmina miała takie forum prowadzić, zgodnie z obietnicą Pana Wójta. Za stan gminy po części odpowiedzialni jesteśmy wszyscy. Nie patrzyliśmy na ręce władzy, uważaliśmy, że nie mamy wpływu na to co się w gminie dzieje, może zbyt dużym zaufaniem obdarzyliśmy swoich radnych. Dzisiaj, czytając forum widać, że uczymy się na swoich błędach i wyciągamy wnioski. Chcemy uczestniczyć w życiu gminy i mieć wpływ na podejmowane decyzje. Zakładam, że Pan Panie Wójcie czyta to forum-proszę Pana o uruchomienie czytelnej strony Gminy Lelów i w niej zakładki- forum. Mam nadzieję, że dotrzyma Pan słowa i powstanie wreszcie nowoczesna, czytelna strona UG z której my- mieszkańcy dowiemy się jaką przyszłość dla Gminy Pan planuje. Zaufaliśmy Pana obietnicom i jest Pan Nam to winien. Proszę nas nie zawieść.
      • Gość: leon Re: żeby żyło nam się lepiej IP: 82.160.184.* 25.03.11, 22:28
        www.forum-lelow.pl
        Żeby nauczyciel uczył musi mieć odpowiednie wykształcenie. Rodziców złe oceny dzieci martwią? Zamiast pisać na forum moglibyście je trochę pouczyć, a nie tylko wymagać. Dziecko nie przychodzi przygotowane na lekcje, nie nauczone, to jak ma otrzymywać dobre stopnie? A nauczyciel też jest człowiekiem i też ma prawo do błędu.
        • Gość: gość Re: żeby żyło nam się lepiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.11, 14:44
          cytat z internetu:
          ,,....Ministerstwo edukacji przygotowało projekt nowelizacji ustawy o systemie oświaty, który umożliwia samorządom przekazywanie szkół innym podmiotom w ramach „zlecania zadań oświatowych”. Według Związku Nauczycielstwa Polskiego, może to doprowadzić do radykalnego urynkowienia publicznych szkół prowadzonych dotychczas przez samorządy – powiedział Sławomir Broniarz prezes ZNP podczas konferencji prasowej ZNP, która odbyła się w środę, 23 marca br.

Prezes ZNP przedstawił uchwałę Zarządu Głównego ZNP ws. akcji protestacyjnej ZNP przeciwko prywatyzacji edukacji publicznej oraz wezwał minister edukacji Katarzynę Hall do wycofania się z pomysłu „zlecania zadań edukacyjnych”. – Czyli z urynkowienia edukacji – mówił. - To niezwykle groźne zjawisko prowadzące do demontażu publicznej, samorządowej oświaty. Gminy i powiaty będą mogły zlecać zadania oświatowe tak, jak dziś zlecają np. wywóz śmieci. Nie ma żadnego merytorycznego uzasadnienia do wprowadzenia zmian umożliwiających gminom i powiatom przekazanie każdej placówki oświatowej - bez żadnych ograniczeń i wymogów (np. uchwały, opinii nadzoru pedagogicznego, jak w przypadku obecnie obowiązujących przepisów związanych z przekazywaniem małych szkół) – stowarzyszeniu, fundacji, czy związkowi wyznaniowemu.

Szef ZNP przypomniał, że minister edukacji Katarzyna Hall powinna być „ministrem edukacji narodowej, a nie edukacji prywatnej”. – Wzywamy panią minister do wycofania się z tego pomysłu - podkreślił. - Liczymy także na interwencję premiera Donalda Tuska.

Prezes Sławomir Broniarz dodał, że uchwała ZG ZNP :

- zobowiązuje ogniwa organizacyjne ZNP do podjęcia działań na rzecz jak najszerszego uświadomienia społeczeństwu zagrożeń dla dalszego funkcjonowania publicznych szkół i placówek wynikających z planowanego przez rząd urynkowienia oświaty publicznej,

- oraz upoważnia kierownictwo Związku do uruchomienia procedur przewidzianych w ustawie o rozwiązywaniu sporów zbiorowych w przypadku odmowy wycofania się przez MEN z planowanych zmian.

- Taka wizja polityki edukacyjnej państwa jest przykładem na tzw. prywatyzację odpowiedzialności, czyli przenoszenia odpowiedzialności za edukację na rodziców oraz na organizacje działające w sferze pożytku publicznego - podkreślił prezes Związku. – Mamy także wątpliwość, czy takie rozwiązanie nie narusza art.16 Konstytucji RP..."
    • Gość: Drugi gość Żeby żyło nam sie lepiej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 11:41
      Czyli u nas w gminie Lelów zmiany w oświacie prowadzone są zgodnie ze starymi dobrymi zasadami ! Dlaczego więc tak się opieracie tym dziejowym zmianom drodzy nauczyciele ? Już wiadomo o co Wam chodzi tylko teraz pomyślcie że przyszłość może być znacznie gorsza niż ta obecnie proponowana . Ja jako rodzic jestem za zmianami również w oświacie . Relikty byłego ustroju /członkowie ZNP// muszą się dostosować do zmian zachodzących w kraju już od 1989 r. Pozdrawiam Władze Gminy, rodziców, nauczycieli i dzieci.
      • Gość: pytanie do drugiego gościa IP: 82.160.184.* 30.03.11, 06:43
        Mógłbyś wyłuszczyć swoje mądrości specjalisto od oświaty o co ci konkretnie chodzi, bo dajesz swój ogólnikowy wpis z 6 raz. KONKRETY proszę, bez nich zamilcz.
    • Gość: ja Re: Nowe pomysły wójta Lelowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.11, 13:31
      Polecam ,, Głos nauczycielski"
      Temat numeru: supernowelizacja oświatowa

• W gminie Lelów chcą pozbyć się WSZYSTKICH samorządowych podstawówek, będą stowarzyszeniowe.
      • Gość: Max Re: Nowe pomysły wójta Lelowa IP: 82.160.184.* 08.04.11, 19:42
        Przeczytałem. Interesujące. Wciąż zastanawiam się nad następującą dysproporcją w Gminie Lelów: szkoły - szukanie ogromnych oszczędności; GOK - ładowanie środków na remont. Zastanawiające, prawda?
    • Gość: sonik.10 Z daleka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 20:33
      Szanowni Mieszkańcy Lelowa i okolic!
      To bardzo dziwne ,że niektórzy z Was ,tak łatwo dali się zmanipulować władzą gminy,które mają niewiele wspólnego z tą ziemią i środowiskiem.Wasi przodkowie często niepiśmienni dążyli do powstania szkół, bo wiedzieli ,że na ciemnocie łatwo zbić kapitał i łatwo nią się rządzi. Oddać jedyną szkołę w ręce stowrzyszenia lub osoby prawnej , to karygodnne,to nie wybaczalny błąd Rady Gminy Lelowskiej i kompromitacja na cały kraj i na kolejne pokolenia,które po Was przyjdą.Każdy myślący człowiek wie , że szkoła to nie firma, która ma przynosić zyski finasowe, a instytucja ,która kształtuje i razem z rodzicami stara się wychować młodego człowieka. Rodzice dzieci chodzących do Waszej szkoły będą musieli dowozić własne dzieci, wiele więcej płacić za obiady,jeśli w ogóle one będą i ponosić jeszcze inne koszty ,na pewno wtedy "podziękują "swoim Radym.Na koniec można podsumować do czego może doprowadzić zawiść i zazdrość podsycana odpowiednią propagandą .
    • Gość: marian michalski przyszłość gminy IP: *.isd-hcz.com.pl 08.04.11, 11:42
      Szanowny Panie Przewodniczący , Szanowni Państwo Radni, zorganizujcie spotkanie z mieszkańcami i przedstawcie swój program rozwoju Gminy. Przestańcie być marionetkami wójta. Władza, a Wy nią jesteście to przede wszystkim odpowiedzialność za swoje działania przed społeczeństwem. Miejcie odwagę spotkać się z nami i wytłumaczyć do czego prowadzą działania, których jesteśmy świadkami. Mam wrażenie, obym się mylił, że straciliście Państwo kontakt ze społeczeństwem, że wizja tragedii gminy namalowana przez wójta-skarbnika odebrała Wam zdolność racjonalnego myślenia, a plotki które krążą o dalszych pomysłach handlowania majątkiem gminy w imię jej ratowania napawają nas przerażeniem. Zacznijcie myśleć samodzielnie bo już nie ma odpowiedzialności zbiorowej. Zauważcie, że to Wy Radni podpisujecie się pod każdą uchwałą, zobowiązując wójta do jej wykonania. Pochylcie się nad tym i zacznijcie wsłuchiwać w oczekiwania społeczne bo dając wam mandat mieliśmy w stosunku do Was pewne nadzieje. Oby nie okazało się, że popełniliśmy błąd. Objazdowe kino zaplanowane przez wójta na 9.04.2011 to nie jest dobry pomysł na budowanie wzajemnych relacji.
      • Gość: theo Re: przyszłość gminy IP: 82.160.184.* 09.04.11, 17:52
        Zapraszam na forum gminy: www.forum-lelow.pl Bez rejestracji! Dodaj swoją opinię! Nie bądź obojętny sprawom gminy!
        Zapraszamy!
        • Gość: theooo Re: przyszłość gminy IP: 82.160.184.* 11.04.11, 23:07
          Autor forum zbiera wszelkie informacje o wchodzących na forum.
          PO CO, DLA KOGO?
          • Gość: :| Re: przyszłość gminy IP: 82.160.184.* 12.04.11, 07:21
            mhm, z całą pewnością to robi, taak, zbiera o nas informacje i chce ich użyć do jakiegoś nikczemnego planu, wplątując was w wielką aferę na skalę międzynarodową!
            ahahahhahahah
            w jaki sposób zbiera? nie trzeba się nawet rejestrować, więc nie mów mi, że coś zbiera, najwyżej adresy ip, które tutaj też są pokazywane, a wszyscy mamy je praktycznie jednakowe, poza niektórymi. Boisz się czegoś? Strach cię obleciał? ;o
            • Gość: theo Re: przyszłość gminy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.11, 09:09
              Ze strachu się posikałem buhahahaha, a moze to forum jest jakieś złe???
            • Gość: :| Re: przyszłość gminy IP: 82.160.184.* 12.04.11, 16:51
              Zbieram o was informacje i co z tego?
    • Gość: Inny do Michalskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.11, 08:42
      Pan Michalski już rozpoczął swoją kampanię wyborczą. Tak właściwie nie jest ważne co i jak będzie robione w gminie. Ważna jest okazja do zaistnienia.
    • Gość: nieznany program gminy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.11, 08:07
      popieram pana michalskiego to bardzo madre co pisze to bylby dobry wojt
      • Gość: Marek Michalski Re: program gminy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.11, 16:14
        Też popieram pana Michalskiego i uważam, że byłby dobrym wójtem.
    • Gość: mieszkaniec lelowa szkolnictwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.11, 21:33
      mam niedobra opinie o pani od matematyki zadaje dzieciom duzo zadan do domu a ja sie pytam co oni robia w szkole to taka moja sugestia
      • Gość: theo Re: szkolnictwo IP: 82.160.184.* 17.04.11, 08:32
        :ooo
        Dużo, nie znaczy że jest ich na prawdę dużo. Mogą być 3 zadania po 9 przykładów w każdym, a może być 5 prostych pisemnych. Niech dziecko nie płacze, tylko się uczy, inaczej nie da się nauczyć pewnych rzeczy bez ćwiczeń. Niech pan powie pani od matematyki, choć szczerze wątpię by 6 zadań to było dużo.
      • Gość: rodzic Re: szkolnictwo IP: 82.160.184.* 17.04.11, 12:48
        A ja mam dobrą opinie o pani od matematyki, bo zmusza moje dziecko, jak każde leniwe, do pracy zadając prace domowe.
      • Gość: nauczyciel Re: szkolnictwo IP: 82.160.184.* 17.04.11, 16:43
        Dlaczego zadajemy pracę domową?
        Informacja dla niedoinformowanych rodziców.

Praca domowa jest drugą po lekcji formą pracy dydaktyczno –wychowawczej, która nie może być spełniona (głównie ze względów czasowych) w czasie zajęć w szkole.
        Celem pracy domowej jest:
        - Utrwalenie i pogłębienie wiadomości ucznia;
        - Pobudzenie jego zainteresowań;
        - Rozwijanie samodzielności myślenia i posługiwania się wiedzą;
        - Wzbudzanie pragnienia wiedzy, chęci uczenia się, zrozumienia czegoś, zdobycia określonych kompetencji;
        - Rozwijanie samodzielności myślenia i działania, umiejętności samodzielnego realizowania zadań, według własnych pomysłów i przez siebie kontrolowanych;
        - Rozwijanie sprawności w uczeniu się przez stosowanie różnych technik oraz racjonalną organizację pracy;
        - Kształtowanie nawyków systematycznego, dokładnego i chętnego podejmowania zadań;
        - Rozwijanie inicjatywy, pomysłowości, zdolności twórczych;
        - Budzenie pozytywnych emocji, wiary we własne siły, możliwości, pozytywnego stosunku do nauki;
        • Gość: Postępowy rodzic Re: szkolnictwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.11, 18:38
          A ja uważam , że zadawanie pracy domowej przez panią z matematyki to zbrodnia !
          Po pierwsze : przez pracę domową tracę autorytet jako rodzic - dziecko prosi mnie o pomoc, a zadania zadawana przez panią sa dla mnie zbyt trudne .
          Po drugie : dziecko traci czas na bezsensowne zadania z nie potrzebnej matematyki zamiast rozwijać się informatycznie grając na komputerze i poznawać życie poprzez surfowanie w Internecie . Wszyscy wiedzą , że zadania z matematyki do niczego się w życiu nie przydadzą.
          Po trzecie : praca domowa to duży stres dla dziecka , a dla nas najważniejsze jest jego bez stresowe wychowanie .
          Mam nadzieję , że kiedy szkoły przejdą od września pod stowarzyszenie to my rodzice będziemy decydować , czego mają uczyć się nasze dzieci . Bo przecież my wiemy to dużo lepiej niż nauczyciele , którym napchano do głów teorii w szkołach , a nie mają pojęcia o tym , co jest potrzebne w życiu .
          • lelovianin egzamin gimnazjalny 18.04.11, 18:57
            Kiedy ukażą się na stronie Gminy wyniki egzaminu gimnazjalnego za ostatnie lata? Wyniki podstawówek są.

Czy może dlatego ich nie ma, że są tak beznadziejnie niskie i nie ma się czym chwalić a dyrektor je skrzętnie ukrywa?
          • sonik10 Re: szkolnictwo 18.04.11, 20:47
            Szanowny Postępowy Rodzicu!
            Można zauważyć ,że Wam w tym Lelowie to już "palma odbija".Właściwie po co szkoła możesz "Postępowy Rodzicu" uczyć w domu swoje dziecko , bo istnieje w/d prawa taka możliwość , jedynie Twoja Pociecha będzie się stresować przy zaliczaniu materiału kolejnej klasy, ale Ty Szanowny Rodzicu na pewno nauczysz ją jak radzić sobie znim.Bezstresowe wychowanie bez jakichkowiek zasad dopowadzi do tego,że pewnego pięknego dnia wygoni Cię z domu, w najlepszym wypadku ,gorsza wersja wbije Ci nóż w plecy.Co do pomocy dziecku w domu to nie każdy z nas rodziców musi być "alfą i omegą "w każdej dziedzinie nie na tym budujemy swój autorytet rodzicielski.Matematyka uczy i rzowija logiczne myślenie, jak okazuje się niektórzy z lelowianie -rodzice szczególni Ci " Postępowi "mają kłopot, bo takie niedorzeczności wypisują.Nie można dziwić się różnym zachowanią dzieci,jeśli mają takich RODZICÓW POSTĘPOWYCH. Wychowanie bezstresowe nie sprawdziło się ,wielu psychologów mówi głośno na ten temat.
            • Gość: hehehe Re: szkolnictwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.11, 13:08
              Nic nie zrozumiał, ciemny jakiś czy co?
          • Gość: nikt Re: szkolnictwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.11, 16:32
            Drogi Rodzicu zdziwiłbyś się co tak naprawdę interesuje dzieci : gry komputerowe. W moich czasach nie było książek do matematyki a pani zadania dyktowała do zeszytu, a teraz dzieci maja podręcznik i ćwiczenia a nie chce im się odrabiać pracy domowej, nawet sprawdziany i testy mają kserowane, żeby się czasem nie zmęczyły przepisywaniem.
          • Gość: alan Re: szkolnictwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.11, 16:36
            Pewnie niech wam komputery dzieci wychowują
    • Gość: lelowianin szkolnictwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.11, 21:14
      kazdy z nas kiedys chodzil do szkoly ja jakis czas temu ale byl szacunek do doroslych a teraz strach na kogos spojrzec zeby obelgi nie zebrac .Pamietam jak dostalismy po lapach rodzice byli wzywani i jeszcze poprawka w domu byla i jakos nas nie ubylo a teraz sodoma i gomora.
      • Gość: ala Re: szkolnictwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 18:00
        Wesołych i zdrowych świąt dla wszystkich
        • Gość: Mania Re: szkolnictwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.11, 22:09
          W pierwsze święto dużo gości,w drugie święto dużo wody,tak dla zdrowia i urody.
          Mnóstwo jajek kolorowych, dni spokojnych oraz zdrowych .
    • poweselu Re: Nowe pomysły wójta Lelowa 23.04.11, 22:26
      www.youtube.com/watch?v=19PMPaWgP0Q
    • Gość: rapEr śmiech... IP: 82.160.184.* 24.04.11, 11:00
      genialna strona internetowa gminy Lelów... wchodzę w odnośnik LKS Lelovia a tu... Kuczera Cup
      Kto tym zarządza ? Gratuluje i pozdrawiam :)
    • Gość: wjerny kibic !!! joł zjomy IP: 82.160.184.* 24.04.11, 11:13
      Hciałem powiedzieć rze jesteśmy kibicami konkretnymi, nie mamy domuw, jesteśmy bez domni jak jest zimno to pocieramy sobie tak rence i jest odrazu cieplej i hciałem jeszcze powiedzieć, że poprostu... niemam zemba.
    • Gość: tutejszy w UG IP: 82.160.184.* 12.05.11, 18:17
      co tam nowego wymyśliła pieprzyńska w ostatnim czasie?
      napiszcie coś
      skoro jej jeszcze nie wyrzucili na zbity pysiorek,
      kiedy ją wreszcie wyrzucicie?
      • Gość: znawca znawca IP: 82.160.184.* 17.05.11, 11:53
        Ja wam powiem dlaczego pietrzyńska nienawidzi nauczycieli, bo poszła na studia (zaoczne z zarządzania hehehe) w starczym wieku 32 lata, kiedy większość z was miała już studia dawno, dawno temu skończone.

Po prostu ma kobita straszne nieuleczalne kompleksy! Miernota była w szkole czy co?

A co robiła przed 32 rokiem życia, może krowy pasła w rudnikach?
        • Gość: Max Re: znawca IP: 82.160.184.* 18.05.11, 09:56
          Jeśli tak, to z takim sposobem zdobycia wykształcenia doskonale pasuje do sporej części kadry urzędniczej. W Lelowie nawet oświatą kieruje pani z dość wątpliwym wykształceniem.
          • Gość: ja też Re: znawca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.11, 12:35
            A ja nie mam kompleksów, bo mam uniwerek i to jeszcze dzienny :)

Dlatego nie pracuję w UG!
    • Gość: gosc P.Skarbnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.11, 19:01
      jak to mozliwe ze w naszej gminie niema osoby ktora moglaby zastapic pania Przeslak tylko osoba ktora z olsztyna wyleciala na zbity ryj .Tez mam znajomychktorzy o tym mowia
      • Gość: zadania własna Re dotacje na szkoły i przedszkola IP: *.gre.pl 02.06.11, 09:10
        Odpowiedź na interpelację w sprawie poprawnego sposobu wyliczania kwoty stanowiącej 75% wydatków bieżących ponoszonych w przedszkolach a ustalanych w budżecie gminy
        Szanowny Panie Marszałku! Nawiązując do interpelacji Pana Posła Zbigniewa Włodkowskiego z dnia 15 stycznia br. (nr SPS-023-6375/07) w sprawie poprawnego sposobu wyliczania kwoty stanowiącej 75% wydatków bieżących ponoszonych w przedszkolach , a ustalanych w budżecie gminy, przedstawiam uprzejmie Panu Marszałkowi następujące wyjaśnienia.

Dotowanie placówek oświatowych prowadzonych przez inne podmioty niż jednostki samorządu terytorialnego regulują przepisy ustawy o systemie oświaty. Art. 90 ust. 4 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572, z późn. zm.) zawiera upoważnienie dla organu stanowiącego jednostki samorządu terytorialnego do ustalenia trybu udzielania i rozliczania dotacji. A zatem kwestia wysokości dotacji nie może być przedmiotem negocjacji pomiędzy jednostką samorządu terytorialnego a placówką, której dotacja ma być przyznana. Organ udzielający dotacji zajmuje w stosunku do podmiotu uprawnionego do dotacji pozycję podmiotu działającego z mocy zwierzchniej, co wyklucza istnienie między stronami stosunku cywilnoprawnego.

Przepis art. 90 ust. 2b ww. ustawy wskazuje, że przy ustalaniu kwoty dotacji dla przedszkola jednostka samorządu terytorialnego powinna kierować się wysokością - ustalonych w budżecie danej gminy - wydatków bieżących ponoszonych w przedszkolach w przeliczeniu na jednego ucznia.
        3. Szkoły, o których mowa w ust. 1, otrzymują na każdego ucznia dotację z budżetu jednostki samorządu terytorialnego obowiązanej do prowadzenia odpowiedniego typu i rodzaju szkół w wysokości równej wydatkom bieżącym przewidzianym na jednego ucznia w szkołach tego samego typu i rodzaju prowadzonych przez tę jednostkę samorządu terytorialnego, nie niższej jednak niż kwota przewidziana na jednego ucznia szkoły danego typu i rodzaju w części oświatowej subwencji ogólnej dla jednostek samorządu terytorialnego. W przypadku nieprowadzenia przez jednostkę samorządu terytorialnego szkoły tego samego typu i rodzaju podstawą ustalenia wysokości dotacji jest kwota przewidziana na jednego ucznia szkoły publicznej danego typu i rodzaju w części oświatowej subwencji ogólnej dla jednostek samorządu terytorialnego.

3a. Placówki publiczne, o których mowa w art. 2 pkt 5 i 7, prowadzone przez osoby prawne i fizyczne otrzymują na każdego wychowanka dotację z budżetu powiatu w wysokości równej wydatkom bieżącym przewidzianym na jednego wychowanka w placówkach tego samego rodzaju prowadzonych przez powiat, jednak nie niższej od kwoty przewidzianej na jednego wychowanka placówki tego rodzaju w części oświatowej subwencji ogólnej dla jednostki samorządu terytorialnego. W przypadku nieprowadzenia przez powiat placówki publicznej danego rodzaju podstawą ustalenia wysokości dotacji jest kwota przewidziana na jednego wychowanka placówki tego rodzaju w części oświatowej subwencji ogólnej dla jednostek samorządu terytorialnego.
      • Gość: znawca tematu Re: P.Skarbnik IP: *.strategicsponsoring.com 02.06.11, 13:38
        i to jest właśnie największa zagadka w tej gminie... czy na terenie naszej gminy nie ma odpowiednich na to stanowisko osób? zapewne są i to niemało takich (młodzi, wykształceni, nie skażeni "polityką i światkiem matactwa"), a tak to nasz kapitał odpływa do obcych (brutalne ale prawdziwe)
    • Gość: Gosc Nasza kochana pani skarbnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.11, 20:29
      Co chciala to zrobila .Nasza gmine poddala eksperymentowi co krolikami jestesmy czy co .Wszystkie szkoly stowarzyszenia a dobrze wam tak wiesniaki oni sie teraz z was smieja.A nasi radni sa tak oglupieni przez naszego wojta ze szkoda gadac .Tylko ze oni sobie z tad kiedys pojda a im przyjdzie zyc tutaj z nami
      • Gość: ciekawy PSL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.11, 12:22
        Mam pytanie: KTO sprowadził nam do naszej gminy "FACHOWCÓW" z Częstochowy od rozwalania wszystkiego co żyje? Czy może PSL, który zgarnął całą władze coś o tym wie? I kiedy się z tego wszystkiego wytłumaczy? Kiedy KM?
    • Gość: gość henio IP: *.onlinesc.net 12.06.11, 16:45
      a ja uważam, że Wójt i skarbnik dobrze planują, tylko robią błąd, że słuchają się czerepacha i jego klanu , tak słuchali poprzednicy i gdzie teraz są ?
      wyborca
      • Gość: hey Re: henio IP: 82.160.184.* 13.06.11, 09:02
        Pozdrawiam Nakło!
    • Gość: chłop cd IP: *.onlinesc.net 12.06.11, 21:00
      Ludzie Wy macie pojęcie? Oni zniszczą to co zostało, a to co miało powstać zniszczą w zarodku. Taka to jest polityka. Na nic nie ma pieniędzy, wszędzie oszczędności, niech sobie obetnie pensje, "Pachołek Warszawy", niech idą razem do diabła!
    • Gość: Myślący Dojenie gminy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.11, 11:52
      Czemu poprzednik ;sobie nie obciął ,, tylko wydoił Gminę jak dojną krowe przy twojej pomocy.Pozdrawiam
    • Gość: mm to miał być rozwój IP: *.isd-hcz.com.pl 14.06.11, 10:03
      poprzednik sobie nie obciął bo to szydłowski, pycha ,uwielbienie siebie, samozachwyt, pierwszy, naj.. . Ale Lupa obiecał nowe rozdanie. Działania prorozwojowe, przejrzystość, otwartość, nic pod stołem. A po pół roku likwidacje, wyprzedaż majątku gminy, zatrudnianie bez konkursu, brak nowej strony internetowej gminy, brak informacji o tym co się w gminie dzieje i co jest planowane. Brak dyskusji, konsultacji, zwykłej rozmowy. Pojawiła się za to arogancja, buta i zdziwienie, dlaczego ludzie mają do mnie pretensje? Czas na chwile refleksji Panie Wójcie.
      • Gość: hey Re: to miał być rozwój IP: 82.160.184.* 14.06.11, 19:35
        Czego się Marian spodziewałeś, cudów?
        Nic takiego się nie zdarzy!

Należy wybierać ludzi z Gminy Lelów, odrzuty z eksportu należy wy..
    • Gość: Gosc Gmina Lelow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.11, 06:02
      Rozmawialem z wieloma ludzmi ktorzy popierali Lupe co innego mowil co innego robi .No chyba ze jest pod duzym wplywem pani skarbnik .Teraz zaluja swojej decyzji ale zapozno.Razem rozpierdzielaja co sie da bo glupi radni ich popieraja .A przede wszystkim pan Draganski glupi bylem ze na niego glosowalem myslalem ze to chlop z jajem ale to tylko kolejny pionek p.Lupy.
      • Gość: Gość Re: Gmina Lelow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.11, 07:03
        Szanowni Państwo:KONKRETY , co już rozwalilismy, no oprócz próby przekształcania szkół.Ten problem istniejący od wielu lat , ale przed wyborami nikt nie chciał podjąć. On jest i będzie, bo dzieci UBYWA i nikt nie będzie sztucznie utrzymywał etatów nauczycieli bez dzieci.
        Bezrobocie jest w każdym zawodzie i dlaczego nie krzyczycie o INNYCH, którzy są zwalniani czy w Czestochowie, czy w Katowicach , czy w Myszkowie itd.. .
        Podajcie przykład wyprzedaży majątku , czy rozwalenia czegoś.....?.GZK jest tylko przekształcony,aby gmina na tym skorzystała finansowo-czy to żle?.
        Podejmujemy różne działania , które będa korzystne dla gminy,powiadomimy jak zrealizujemy.
        Wbrew krytyki czyni sie próby pozyskiwania funduszy, pisania wniosków i inne działania.
        Epoka nagłasniania się przed faktem minęła, to to były czasami puste hasła....
        Dajcie rządzącym trochę czasu do działania.
        • Gość: Wacek Dupa Re: Gmina Lelow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.11, 09:44
          Konkrety radni Gminy Lelów, proszę bardzo: rozwaliliście szkoły. Wasza "próba" przekształcenia to żenada, najgłupszy nauczyciel by to zrobił lepiej. Ale najpierw opluwaliście ich na zebraniach (głównie skarbonka i wójt /z Częstochowy/), nie przeprosiliście mimo pisma do UG, potem oddajecie szkoły stowarzyszeniom (po co? pewnie nie umiecie sami ich prowadzić, bo niby konkretnie kto?), następnie sami się zgłaszacie do zarządu stowarzyszenia Ćwieka (/z Koniecpola/). Komu i czemu to służy?

Czyli po to są stowarzyszenia abyście sami w nich kierowali oświatą. DOBRE!

A można było inaczej, tylko za to muszą się zabrać fachowcy a nie rolnik, geodeta, meliorant, sklepikarz, studniarz czy inny "fachowiec" od oświaty.

O waszej bucie i arogancji nie wspominam, gdzie są zebrania z radnymi, co mam sobie na forum tylko pisać?

Inne sprawy. Jesteście radnymi Gminy Lelów, nie pitol mi o Częstochowie itd., bo tam nie mielibyście szans nawet na radę dzielnicy a nawet osiedla. Nasze sprawy są TU a nie TAM! A może po prostu sodowa wam uderzyła do głowy, tak miewa często nowa władza, nieco pokory.

Za twoją radą pokrzyczę o INNYCH, na Haiti jest nędza AIDS i głód i co w tej sprawie zamierzasz zrobić AD?

Czy gmina korzysta finansowo z tego, że wójt i skarbonka są z Częstochowy i zarobione pieniądze (ponad 10 000 zł razem miesięcznie netto!!!) wydają w Częstochowie a nie w Gminie Lelów? No co ty na to AD?

Czasu do działania nie damy /kawaler wziął w ciemno pannę, która okazała się brzydka, więc panna mówi do kawalera - daj mi trochę czasu, jeszcze wyładnieję!/, mija ponad pół roku waszej "władzy" i nie mamy ochoty na dalsze czekanie.
    • Gość: mm gmina lelów IP: *.isd-hcz.com.pl 15.06.11, 09:55
      Konkrety;
      - strona internetowa gminy - brak
      - forum gminy - brak
      - konkursy na stanowiska urzędnicze - brak
      - przedstawienie struktury zatrudnienia i budżetu GOK - brak
      - przekształcenie szkół - metoda poniżej jakichkolwiek standardów
      - forum gospodarczo-społeczne - proszę skreślić z listy członków tych, którzy nie chcą w nim
      uczestniczyć, ma Pan ich prośby na piśmie. Ta sprawa Pana przerasta? Przecież poza
      Panem i Panem Pośpiechem nikt tego nie chce.
      - odchodzi z gimnazjum najlepszy matematyk, kto będzie uczył nasze dzieci? Pan to akceptuje?
      - w gimnazjum nasze dzieci uczy nauczyciel aa. Pan zna sprawę. Miał mu Pan pomóc. To też
      Pana przerasta?
      - mogliśmy mieć "orlika", po zmianie sposobu finansowania za 20% wartości. Pan
      zrezygnował.
      - Pani skarbnik dostała podwyżkę wynagrodzenia-zarabia 8600zł. Na to nas stać?
      - remont drogi 46 został zakończony, proszę zlikwidować oznakowanie objazdów.
      Społeczeństwo obywatelskie to takie, które chce mieć wpływ na to co się dzieje w gminie.
      My taką społecznością jesteśmy. Chcemy znać zamierzenia a nie być informowani o
      dokonaniach-wiemy na co Pana stać. Jeśli Pan myślał, że pozwolimy Panu na samowolę w
      niszczeniu naszego dorobku to się Pan przeliczy.
      To konkrety na "NIE". Jeśli ma Pan na "TAK" to chętnie przeczytamy, najlepiej na forum
      gminy Lelów. Jak zacznie Pan budować zaczniemy Pana wspierać.

• Gość: b22 Re: gmina lelów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.11, 21:18
        A gdzie i kiedy był ogłoszony konkurs na Skarbnika gminy, a co do pani od matematyki, naprawdę nie ma ludzi niezastąpionych, trzeba kiedyś ze sceny zejść...
        • Gość: ciekawy Re: gmina lelów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.11, 10:09
          Jakie kryterium zostało zastosowane do oceny "najlepszy nauczyciel z ..."
          ocena uczniów, ocena rodziców, ocena dyrektora, ocena własna nauczyciela (obiektywna??), ocena wizytatora, wyniki egzaminów, ilość olimpijczyków? Jakie to kryterium Panie mm, bo pali mnie ciekawość? A może wszystkie naraz jednocześnie?
    • Gość: Gosc Gmina Lelow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.11, 10:59
      Czytam wpisy na forum naszej gminy i wcale mi sie to niepodoba .Pani skarbnik szarogesi sie jak na swoim podworku a co ona ma wsolnego z nasza gmina .Szydlowskiego na kazdym kroku radni rozzliczali ile to on ma przynajmniej pieniadze zostawaly u nas a nie w czestochowie.
      • Gość: skarbnik won Re: Gmina Lelow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.11, 11:22
        Czy nie ma na terenie gminy Lelów nikogo po ekonomii, dlaczego nabijacie kabzę jakiemuś babonowi z Częstochowy? Rządzi się jak we własnym folwarku a to jest nasza gmina!!!
        Skrabnik won!!
        • Gość: Pawlak Re: Gmina Lelow IP: *.onlinesc.net 16.06.11, 18:30
          Jestem za ! Skarbnik i Wójt won! Śmieszą mnie ludzi, którzy przed wyborami stali twardo za p.Lupą, a teraz na niego jadą bo nie pasują im jego rządy.
    • Gość: Gosc Skarbnik I Wojt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 06:01
      Ja mam wsrod swich znajomych takich ludzi za Lupa stali murem a teraz ,chcieliby zmiany.Wojt Szydlowski byl trzoche arogancki ale zawsze bylem przez niego przyjety isprawe pozytywnie rozpatrzyl.Do Lupy czeka sie 20 minut i jeszcze niewiadomo jak z nim rozmawiac bo rozglada sie po scianach jakby szukal pomocy.A Co do szkol to nauczyciele sami rozpentali wojne Szydlowski chcial jedna szkole zostawic gminna z filiami we wioskach to podburzali rodzicow .Nobo przeciez jeden dyrektor niemoze byc prawda .A teraz macie pol etatu i dobrze wam tak .A przez dwa miesiace wakacji idzcie do rolnika dorobic.
      • Gość: chłopina Re: Skarbnik I Wojt IP: 82.160.184.* 17.06.11, 07:07
        Prawdziwie po chrześcijańsku piszesz, pomódl się o rozum dla siebie w niedzielę.
      • Gość: mamczas Re: Skarbnik I Wojt IP: 82.160.184.* 17.06.11, 08:23
        Ilość frustratów i nieudaczników życiowych na wsi jest dość duża, wynika to głównie z bardzo niskiego poziomu wykształcenia, które nie pozwala znaleźć jakiejkolwiek pracy i nie pozwala na rzetelne ocenienie własnych spraw. Mają oni zwykle mentalność małego dziecka, które bez rączki mamusi nie wiedzą co robić - gubią się.

Konsekwencją tego jest ogromna wściekłość i nienawiść /z krótką przerwą na mszyczkę w niedzielę/ do wszystkich, którym jest lepiej, połączone jednocześni z różnymi żądaniami dla siebie, "bo mi się noleży".

Jaskrawość tego zjawiska jest szczególna na wsi gdzie aktywność i przedsiębiorczość w zasadzie nie istnieje. Występuje za to bardzo powszechnie zjawisko dziedziczenia biedy, niskiego wykształcenia, apatii życiowej, bardzo niskich ambicji życiowych.

Brak też jest na wsi innych zawodów, zakładów pracy - ilość istniejących można policzyć na palcach jednej ręki. Nie ma więc w zasadzie żadnego porównania taki sfrustrowany 40-50-60 latek po podstawówce/zawodówce.

Ale przecież nerwy i zazdrość go zżerają i coś z nimi musi zrobić, jakie ma możliwości:
        - pić wódkę,
        - kląć na cały świat,
        - zawzięcie dyskutować z sobie podobnymi - "zrozumieją go",
        - źle życzyć tym, co mają lepiej,
        oraz
        - wypisywać brednie, obrażać, prowokować na tutejszym FORUM, co jak widać nieszczęśnik czyni.

No i co z tym zrobić? Nie wiem!

Przecież tego co napisane i tak nie zrozumie, za długi tekst, za trudne wyrazy, za skomplikowane przykłady. Czyli KLAPA!

Ale przecież wielu ten tekst zrozumie, być może powinni nabrać niezbędnej odwagi życiowej i opuścić ten buraczany grajdoł i wyjechać daleko, DALEKO stąd. Niech więc tu zostaną tylko tacy mieszkańcy jak taki, o którym piszę i obecna jakże im miła władza, taka sama jak i oni. Komu wtedy będą skakać do gardła? A co was to będzie obchodziło!

Świat nie kończy się na tej durnej gminie!!!

P.S. Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do dyskusji
        • Gość: poważny Re: Skarbnik I Wojt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 13:32
          Szanowny gościu "Mamczas"
          Nie zgadzam się z Twoją tezą,że poziom wykształcenia na wsi jest bardzo niski.
          Wręcz przeciwnie!
          Znaczna część społeczności w gminie Lelów , szczególnie 30-40 latkowie to absolwenci wyższych uczelni.
          Sprawą dyskusyjną jest tylko"jakość"dyplomu.To jednak teoretycznie nie powinno nikogo dyskryminować,ponieważ to polityka różnych koalicji rządowych na przestrzeni ostatnich 20 lat stworzyła taki,a nie inny system szkolnictwa(w tym wypadku wyższego).
          W naszej gminie nie jest problemem "nie douczenie"obywateli , lecz brak zaktywizowania zawodowego.,
          Stąd też priorytetem dla władzy musi być podjęcie bardzo konkretnych działań w kierunku pozyskania pracodawców.
          Prawie całą władzę ma PSL, więc musi im zależeć na tym ,aby po 4-latach "plon"był widoczny.Aby nie przyszło wołać do Nieba,że w Lelowie wina nie mają.
          I najważniejsze:Lelów nie jest "buraczanym grajdołem!Jest naszą "małą ojczyzną"
          Tu chcemy żyć,pracować i wychowywać nasze dzieci. I niech wszyscy ci,od których to w jakikolwiek sposób zależy zaczną nas traktować poważnie!
          Pozdrawiam Cię gościu "mamczas"
          H.J.
          Ps. Strategia"DALEKO stąd"to bardzo trudne wyzwanie połączone często z determinacją i życiowymi zawirowaniami.(wiem coś o tym,bo tego doświadczyłam).
          My jesteśmy "tu i teraz",a władza musi to respektować i konstruktywnie pracować bo jest dla nas,a nie odwrotnie

• Gość: mamczas Re: Skarbnik I Wojt IP: 82.160.184.* 17.06.11, 14:39
            Poziom wykształcenia na wsi jest bardzo niski, tu akurat nie miejsca na własne poglądy, podaję więc dane za GUS.

cytat: "Nasz kraj cechuje znacznie wyższy poziom wykształcenia ludności miejskiej niż wiejskiej (łatwy dostęp do nauki, migracja ludności wykształconej ze wsi do miasta)."

W 2008 roku wykształcenie zawodowe i niższe miało na wsi ok 3/4 mieszkańców a w mieście ok 1/2.

W 2008 roku wykształcenie wyższe miało na wsi 4,3% mieszkańców a w mieście 10,7%.
            Z czego w większości są to: lekarze - 100%, nauczyciele - 100%, księża - 100%, weterynarze - ok. 100%.

Aktywność zawodowa jest pochodną wykształcenia i to miałem na myśli .

"Emigracja stąd" jest bardzo trudnym zagadnieniem ale też każdy ma jedno życie i zdrowie, jednak ważniejsze niż "mała ojczyzna". Po co się z koniem kopać jak ma tak tkwić 4 lata lub nie daj Boże 8. Widzę i wyciągam wnioski.

Proszę za to podać mi kilka przykładów na to, że nowa władza w jakikolwiek sposób tworzy namiastki społeczności obywatelskiej takiej "małej ojczyzny".

Mają miejsce za to działania dokładnie odwrotne, zapewne konieczne do pisanego obecnie doktoratu, raczej nie ze społeczeństwa obywatelskiego! Władza powinna być dla obywateli, tymczasem to raczej niektórzy obywatele robią za chłopców do bicia nowej władzy NIE STĄD, NIE STĄD!

Przy okazji początki faszyzmu w Niemczech lat 30-tych były podobne, wzbudzanie nienawiści, napuszczanie jednych na drugich, szukanie zastępczych wrogów. Takimi obywatelami łatwiej się rządzi, są zajęci sobą. Teraz tak robią w Lelowie zieloni, nie brunatni.

A grajdoł może być ziemniaczano-żytni, gleby na buraki za słabe :)
            • Gość: poważny Re: Skarbnik I Wojt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 17:52
              Nie zamierzam wdawać się w polemikę na temat danych GUS. Odniosłam się jedynie do standardu życia w naszej gminie. A tu przecież nie brakuje ludzi wykształconych ..., no może z wyjątkiem młodych absolwentów medycyny. Szkoda.
              Aktywność zawodowa nie jest uwarunkowana jedynie poziomem wykształcenia!
              Jestem daleka od oceniania, jednak uważam, że na działania władzy i jej efektywność potrzeba czasu. Czasami nawet wielu lat, więc za wcześnie na wnioski.
              Rzeczywiście- tworzenie fundamentów tworzenia społeczności obywatelskiej ,,małej ojczyzny" jest u nas mało wyraziste.
              Być może jesteśmy nazbyt indywidualistami.
              Czy może w gminie Lelów brak ,,mostów" - ludzi charyzmatycznych, z orientacją prospołeczną? Taki zaczyn to fundament. Ci ludzie są tylko stoją gdzieś z boku. Wybierane do steru władzy są najczęściej osoby z tak zwanym zapleczem politycznym. Byłoby świetnie, gdyby jeszcze w parze z rozległą wiedzą ogólną, stała nienaganna kultura rządzenia i wysoki poziom empatii. W taki oto sposób chcielibyśmy widzieć ludzi nas reprezentujących. Oceniamy ich zatem w sposób wyimaginowany lub widzimy tylko to co złe. Społeczność obywatelską podobnie jak Kościół tworzymy także my sami.
              Porównywanie sposobu rządzenia w Lelowie z faszyzmem jest skrajnie nie na miejscu , zważywszy, że nasza społeczność nie pozwoli sobą aż tak manipulować. Nie wolno nikogo obrażać. Więcej obiektywizmu i optymizmu. Przecież ,,gleba na buraki za słaba". Budujmy mosty.
              • Gość: poważny Re: Skarbnik I Wojt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 18:25
                Ps: To również społeczność obywatelska wybiera opcję władzy...,
                chyba, że pozwala sobie na to by władzę jej zaserwowano w teczce.
              • Gość: mamczas Re: Skarbnik I Wojt IP: 82.160.184.* 17.06.11, 18:47
                > Porównywanie sposobu rządzenia w Lelowie z faszyzmem jest skrajnie nie na m
                > iejscu , zważywszy, że nasza społeczność nie pozwoli sobą aż tak manipulować. N
                > ie wolno nikogo obrażać. Więcej obiektywizmu i optymizmu

Nikogo nie obrażam a jedynie opisuję cechy zjawisk, podobieństwo jest NIESTETY dość duże. To raczej niektóre działania "władzy" są "nie na miejscu". Przykładów na manipulowanie ludźmi jest sporo, ja je widzę. Szkoda, że jak widać nie wszyscy. Do optymizmu to na razie nie ma żadnego powodu :(

Władza jest istotnie z (zielonego) zaplecza politycznego, ale życie biegnie szybko i nie ma czasu na eksperymenty aż się czegokolwiek nauczą. Nas powinni interesować tylko tacy którzy umieją rządzić TU i TERAZ a nie w przyszłości.

Gdzie się podziały obietnice wyborcze droga Pani?

P.S. Weekend się zaczął, odpocznijmy :)
                • Gość: Max Re: Skarbnik I Wojt IP: 82.160.184.* 18.06.11, 00:12
                  Mieszkam w Gminie Lelów i zależy mi na jej rozwoju. Trzeba przyznać, że nowa władza rozczarowuje coraz więcej osób, jednak aktywność obywatelska na naszym terenie także pozostawia wiele do życzenia. Z reguły każdy patrzy (niestety) na swoje sprawy. Wójt Lupa był dobry w krytykowaniu poprzednika, więc teraz musi sam zmierzyć się z podobna krytyką. Taki już los sprawujących władzę (i nieźle za to opłacanych!). Nie najlepszym jest fakt sporego upolitycznienia w gminie. PSL rządzi, a na tak niskim szczeblu samorządu powinny raczej liczyć się kompetencje, a nie zielona legitymacja. O faszyzmie nie wspominajmy. Nie ten czas i nie te realia. Wszystkim czytającym życzę udanego weekendu.
              • Gość: tutejszy Do Poważnego (Poważnej?) IP: *.gre.pl 19.06.11, 14:22
                Jeśli "porównywanie sposobu rządzenia w Lelowie z faszyzmem jest skrajnie nie na miejscu" to pozwolę sobie wskazać na znacznie starszą zasadę i metodę "skutecznego" sprawowania władzy: Dziel, rządź i staraj się skłócić wszystkich ze wszystkimi...
                Pozdrawiam
                • Gość: tutejszy Jeszcze do Poważnej, Mamczasa i wszystkich IP: *.gre.pl 19.06.11, 15:14
                  Poczytałem sobie więcej ostatnich wpisów, bo ostatnio nie miałem czasu i ... nihil novi.
                  Wciąż nasuwa się mi się jedno zasadnicze i retoryczne pytanie: czym różni się obecne sprawowanie gminnej władzy przez dwoje zabłąkanych spadochroniarzy z legii cudzoziemskiej od zarządu komisarycznego ... ?
                  • Gość: poważny Re:Do Maxa i Tutejszego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.11, 16:13
                    Podoba mi się wnioskowanie Maxa.
                    Myślę,że wybór osoby z zewnątrz na wójta gminy Lelów świadczy o kryzysie poczucia społecznej przynależności w nas samych.

Najłatwiej jest wszystko i wszystkich wyłącznie krytykować,choćby na tym forum- ukrywając się pod różnymi nickami (często jedna i ta sama osoba). Czy potrzeba aż tak dużo odwagi, aby być w miarę wyrazistym?
                    Po drugie:
                    Czasy autorytarnego kierowania innymi minęły. Utożsamianie się z ,, małą ojczyzną" wymaga inicjatyw obywatelskich i pracy zespołowej. Sam wójt, burmistrz, dyrektor etc. to nie instytucja sama w sobie, lecz w pewnym sensie symbol, stróż interesów zespołu.
                    Czy my sami potrafimy ,,grać" w zespole?
                    Przecież sąsiad nie może być lepszy niż ja!
                    Czy nie za dużo egoizmu, zazdrości, uprzedzeń, stereotypów, negatywnych emocji?
                    Wniosek nasuwa się sam:
                    Jak się staramy tak mamy. Nawiasem mówiąc, tworzenie społeczności obywatelskiej to zadanie głównie dla radnych i sołtysów.
                    Jeśli nie będziemy w stanie tych uwarunkowań ( często w naszej mentalności) zmienić, to na nic nasze pisanie. Szkoda czasu i energii. Obcy ludzie zdecydują o naszym losie.
                    Pozdrawiam mających koncepcje.
                    • Gość: tutejszy Re:Do Poważnego, z całym szacunkiem IP: *.gre.pl 19.06.11, 17:07
                      Idealiści, tacy, jak dla przykładu gość "Poważny" są wśród nas. I bardzo dobrze. Też myślę i czuję podobnie, choć pewnie już nie tak jak w młodości. Pytanie: " Czy nie za dużo egoizmu, zazdrości, uprzedzeń, stereotypów, negatywnych emocji?" jest mocno zasadne. Przecież każda zmiana zaczyna się od nas samych... I oczywiście od właściwego wychowania następców. Choć to, że ludzie, zwłaszcza młodzi, kontestują rzeczywistość społeczną, ekonomiczną i polityczną to zjawisko całkiem normalne i zawsze tak było.Zwłaszcza gdy dzieje się źle radykalizują się nastroje. "Poważny" pozdrawia mających koncepcje a o ile zrozumiałem Jego koncepcja ma zacząć się od naszego zbiorowego uderzenia w pierś i przyznania się, że wszyscy jesteśmy egoistycznymi łajdakami.
                      Nie zgadzam się, że czasy autorytarnego kierowania innymi minęły. Vide, dla przykładu: Prezes i partia PIS czy Radio Maryja i jego prezes... I ile milionów naszych rodaków się z nimi identyfikuje? Czy mówi Ci to coś, gościu Poważny?
                      Przykład idzie też z góry, ryba psuje się od głowy a egoizm, zazdrość, uprzedzenia, stereotypy, negatywne emocje i zwykłe pieniactwo takie same w gminie jak i w "cywilizowanej' i "wykształconej" stolicy...
                      • Gość: b22 Re:Do Poważnego, z całym szacunkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.11, 21:23
                        Też uważam, że punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia......
                        • Gość: poważny Re:do Tutejszeg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.11, 20:31
                          ...a zepsute ryby nam szkodzą, bo dostajemy po nich pieniactwa.
                          Na szczęście dojrzewa młody, zdrowszy narybek. Pozdrawiam.
                          • Gość: poważny Re:do Tutejszego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.11, 20:36
                            Przepraszam za ,,zjedzone" ,,o"( chyba nam to nie zaszkodzi).
                            • Gość: Ja>>>TY Ogół IP: 82.160.184.* 23.06.11, 18:05
                              Śmieszą mnie ludzie, którzy dużo gadają, a nic nie robią. Potraficie tylko wytykać błędy na forum, jak już ktoś wcześniej trafnie przyznał, ukrywając się pod różnymi nickami, często jako jedna osoba.
                              Skoro tak wam się nie podoba, to co się dzieje, to idźcie i powiedzcie to władzy prosto w twarz.
                              Co do wykształcenia; na wsi jest mniej wykształconych osób niż w mieście, i to jest niepodważalny fakt. Na przykład mogą posłużyć nam radni gminy. Któż z nich ma wykształcenie wyższe? 2-3 osoby? Nawet może nie, więc nie wmawiajcie, że ludzi wykształconych na wsi jest więcej niż w mieście.
                              Nauczycieli boli cały czas fakt, że od nowego roku szkolnego wypłata znacząco spadnie i więcej trzeba będzie pracować normalnie.
                              Teraz Drodzy nauczyciele, czekam na wasz bulwers :)
                              • Gość: bip Re: Ogół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.11, 21:28
                                No cóż przecież hasło wyborcze PSL brzmi: ,, Człowiek jest najważniejszy", ale to tylko hasło...
                              • Gość: duży Jasio Re: Ogół IP: 82.160.184.* 23.06.11, 22:21
                                No i se napisał mały Jasio prowokator. A o czym jest Twój wpis?
                                Może trochę jaśniej co chciałeś powiedzieć!
                                • Gość: Ja>>>TY Re: Ogół IP: 82.160.184.* 23.06.11, 22:58
                                  Nawet do prostych zdań niektórym potrzeba słownika... eh...
                                  Tak, jestem małym prowokatorem. Dokładnie tak jest.
                                  Prawda jest taka, że osądzacie nowego wójta i skarbonkę o wszystko, zarzucacie im, że są z cz-wy itd, lecz wójt w gminie ma również swoją rodzinę, i na prawdę nie sądzę, by chciał żeby żyło im się coraz gorzej, a wręcz przeciwnie.
                                  Nauczyciele boją się o swoje tyłki i podburzają ludzi. Wszystkim się nie dogodzi i trzeba się z tym w końcu pogodzić.
                                  BTW: czy ktoś was rozlicza z tego, jak zarządzacie swoją pensją? Więc z jakiej racji możecie osądzać innych? ;o
                                  Czekam na bulwersatorów
                                  • Gość: duży Jasio Re: Ogół IP: 82.160.184.* 24.06.11, 07:48
                                    do małego Jasia

własne forum ci nie wyszło, prowokacje ci nie wychodzą, no to beczysz teraz mały Jasiu po kątach.
                                    Becz sobie, ale prywatnie, dlaczego na publicznym forum, albo idź się pobawić do piaskownicy - SAM
                                    ------------------------------------------
                                    > Prawda jest taka, że osądzacie nowego wójta i skarbonkę o wszystko, zarzucacie
                                    > im, że są z cz-wy itd, lecz wójt w gminie ma również swoją rodzinę, i na prawdę
                                    > nie sądzę, by chciał żeby żyło im się coraz gorzej, a wręcz przeciwnie.

Też sądzę mały Jasiu , że wójt chce aby jego rodzinie i jemu samemu było "wręcz przeciwnie", co tam pozostali. Nie wszyscy są rodziną wójta, który cię podburza, jak ty mały Jasiu.
                                    • Gość: ja>>>TY Re: Ogół IP: 82.160.184.* 24.06.11, 10:28
                                      Nie mam kolegów tak jak ty :( Ale lepiej nie mieć nikogo, niż przebywać z bezdomnymi >,< nieprawdaż?
                                      By the way: jakie forum?
                                      Czas na napinkę!
                              • Gość: Max Re: Ogół IP: 82.160.184.* 23.06.11, 22:35
                                Osobiście żadnej władzy - starej czy nowej - nie obawiam się mówić co o niej sądzę. I nie chodzi o krytykę za wszelką cenę, tylko o różnice w postrzeganiu niektórych spraw. Mądrych decyzji zawsze będę bronił, nawet gdyby pochodziły od miejscowego koła PSL. Próbujesz podpuszczać ludzi, ot i tyle. Co do nauczycieli: może zrozumiesz o co im chodzi, gdy sam będziesz żył z perspektywą zmniejszenia zarobków (i nie ważne jak pracujesz - dobrze czy źle). Chciałbyś być na ich miejscu drogi kolego?
                                • Gość: poważny Re: do Ja-Ty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.11, 14:56
                                  Szanowny Gościu Ja-Ty.
                                  Czy Ty,aby dokładnie rozumiesz problem nauczycieli? Wydaje się, że nie do końca.
                                  Z jednej strony w Polsce w ostatnich 20- latach w zakresie szkolnictwa wyższego doszło do niespotykanej w skali świata ekspansji ilościowej. Powstały przeróżne uczelnie kształcące na kierunkach pedagogicznych. Niestety, nie do końca przewidziano celowość tego zjawiska. Nauczycieli przybyło nieproporcjonalnie do istniejącego zapotrzebowania. Kto tu zawinił- na pewno nie nauczyciel! Po drugie, proszę samemu postawić się w roli osoby z 15-20 letnim stażem zawodowym, który nauczycielem stał się z wyboru, pasji, świadomości swych celów
                                  w życiu, zainwestował dużo energii i lat w swoje wykształcenie. Jednocześnie osoby żyjącej w niepewności swojego jutra. Przez te 15-20 lat czujesz się ludziom potrzebny, realizujesz się.
                                  Utrzymujesz z wynagrodzenia za swoją pracę, rodzinę( często także spłacasz kredyt w banku, bo chciałeś mieszkać u siebie, a nie otrzymałeś spadku po rodzicach).
                                  Nagle pojawia się widmo utraty pracy lub zarobienia znacznie mniej. Czarny scenariusz, a dzieci trzeba utrzymać, kształcić, kredyt spłacić, po prostu żyć dalej.
                                  Czy ty to na pewno rozumiesz???
                                  Szczególnie w takiej gminie jak nasza, powinno być bardzo ważne, aby każde jedno miejsce pracy zostało utrzymane, gdyż nie ma tu możliwości przekwalifikowania się nauczyciela zgodnie z jego wykształceniem. Okazuje się, że są Włodarze, Dyrektorzy, którzy rozumieją istotę zjawiska i walczą o każde jedno zatrudnienie.
                                  Wyrazy uznania i wielki respekt w Ich kierunku.
                                  • Gość: Ja>>>TY Re: do Ja-Ty IP: 82.160.184.* 26.06.11, 17:17
                                    Tak, rozumiem ten problem, lecz nie widzę potrzeby utrzymywania etatów na siłę. Na 30 dzieci 9 nauczycieli, tak jak na przykład jest w Ślęzanach, to już lekkie przegięcie. Też utrzymuję rodzinę, i wiem jak to jest, ale zastanówmy się sami, czy tyle etatów jest potrzebnych?
                                    • Gość: big Re: do Ja-Ty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.11, 17:55
                                      Szkoła w Ślęzanach od stycznia 2012 przechodzi pod Stowarzyszenie więc nie będzie już wam solą w oku, ani tamtejsi nauczyciele, z tych 10 niektórzy mają po 1 godzinie
                                    • Gość: duży Jasio Re: do Ja-Ty IP: 82.160.184.* 26.06.11, 18:09
                                      Etaty nauczycielskie tworzone są nie sztucznie, a w oparciu o siatkę godzin poszczególnych klas. Innym problemem jest ich liczebność.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka