Gość: maT IP: *.prenet.pl 28.02.07, 21:41 ile potrzeba glosow zeby to uchwalic? i czy o tym decyduej rada czy prezydent??? oby cos sie ruszylo w tej sprawie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aj Re: Precz z prohibicją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 22:28 decyduje rada. Odpowiedz Link Zgłoś
ludozerka_chce_cukierka Re: Precz z prohibicją 28.02.07, 22:34 hmmmmm... no ciekawa jestem... aż się przejdę na sesje :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Re: Precz z prohibicją IP: *.realestate.net.pl 28.02.07, 22:36 > aż się przejdę na sesje :] obawiam sie ze trzeba być wczesnie, bo braknie miejsc :) Ale będzie sie działo :]]] Odpowiedz Link Zgłoś
ludozerka_chce_cukierka Re: Precz z prohibicją 28.02.07, 22:51 to wiem ;) Gość portalu: Bono napisał(a): > > aż się przejdę na sesje :] > > obawiam sie ze trzeba być wczesnie, bo braknie miejsc :) Ale będzie sie działo > :]]] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zapraszam na sesję Sesja zaczyna się o 9.00 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 23:48 Porządek Sesji: 1. Otwarcie obrad - 2min 2. Powołanie sekretarzy obrad - 3min 3. Zmiany porądku obrad - 3 min 4. Przyjecie protokołu obrad z VII sesji RM Cz-wy. - 3 min 5. Informacja bieżąca Przewodniczącego Rady Miasta - 5 min 6. Informacja bieżąca Prezydenta Miasta Cz-wy - 10 min 7. Pytania Radnych 20 min. (+ 5 min odpowiedzi prezydenta na te pytania) 8. Interpelacje Radnych (zapytania na piśmie) 20min (+3 min odpowiedzi prezydenta) 9. Wybór Komisji Uchwał i Wniosków 3 min 10.;11.;12.;13.;14....23.; Podjęcie uchwał w sprawach związanych z zarządzaniem miastem ok 1 godz. 24. PODJĘCIE UCHWAŁY W SPRAWIE ZMIANY UCHWAŁY W SPRAWIE ZAKAZU SPRZEDAŻY, PODAWANIA I SPOŻYWANIA NAPOJÓW AKOCHOLOWYCH NA OBSZARZE PAWILONÓW PRZY UL. DEKABRYSTÓW I UL. KILIŃSKIEGO 140 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorgio Uwolnić Dekabrystów!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 00:19 Uwolnić Dekabrystów!!! Uwolnić Dekabrystów!!! Uwolnić Dekabrystów!!! Uwolnić Dekabrystów!!! Uwolnić Dekabrystów!!! Uwolnić Dekabrystów!!! Uwolnić Dekabrystów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bywalec Precz z prohibicją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 22:49 Sant Fe wróć!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Precz z prohibicją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 23:25 Co komu przeszkadzalo?? Mozna sie bylo kulturalnie napic piwa a nie chodzic po bramach i dostawac mandaty od czarnych Wrona nie tedy droga!!!!!!!!!! P.S Czy Wrona ma dzieci ?? PICIE PIWA NIESTETY ZAWRONIONE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :(((((((( Wronie jeszcze brakuje sutanny i bylo by wszystko. Asshole z tego Wrony i to straszny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Precz z prohibicją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 23:36 oj mati mati,a ty swoje no.hihhiihhi.bede bronił bifffa jak niepodleglosci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zielony Groszek Re: Precz z prohibicją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 23:42 Dla mnie ta prohibicja to poroniony pomysł... pokusil bym sie o stwierdzenie ze wręcz niezgodny z konstytucja (w mojej skromnej opinii) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laszlik Precz z prohibicją IP: 212.87.241.* 28.02.07, 23:55 tzw. DK opustoszało prawie całkowicie. Współczuje wielu właścicielom, którzy sporo zainwestowali, a wzamian mają wszystko "zawronione". To nie jest prawda, że na Dekabrystów działy się złe rzeczy (poza ta akcją podobno sprowokowana podczas Juwenaliów parę ładnych lat temu). Tam było zawsze bezpiecznie - pewnie może to potwierdzić wiele setek bywalców. Szkoda studentów, którzy nie mają gdzie się spotkać w luźniejszej atmosferze i narzekają, że Częstochowa jest zwyczajnie "mdła". Sporo w tym winy UM, który się uparł i trwa w błędzie ograniczając swobody obywatelskie na DK. Ludzi z inicjatywą narażono na straty, a pracowników pubów w liczbie ok. 100 osób wysłano na zasiłki. Najwyższy czas żeby nasz reelegowany Pan Prezydent w końcu zmienił zdanie i dał się Miastu rozwijać także na DK. Pewnie mógłby to być jeden z powodów dla których byłby mniej wygwizdywany na imprezach masowych. Trzymam kciuki za Radę Miasta - powołajcie Dekabrystów do życia na powrót. Zajrzyjcie tam czasem się wyluzować. Można się było zabawić, pośmiać, pośpiewać, zatańczyć... teraz beton kruszeje i niegdyś tętniące życiem miejsce zamieniło się w szare, obdrapane smutne i beton czasem kruszeje. Dajcie jeszcze jedną szanse ulicu Dekabrystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Laszlika Re: Precz z prohibicją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 01:00 Masz rację dla mnie to też paranoja zamyka się bary w których można było posiedzieć podyskutować i skosztować dobrego piwa z kega, a w Groszku na ul. Dekabrystów spokojnie kupić mozna późnym wieczorem alkohol ale okey to market natomiast zupełnie nie rozumię jak może być wydana koncesja dla faceta prowadzacego kiosk z gazetami i chemią to dopiero paranoja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Exhorder Re: Precz z prohibicją IP: *.prenet.pl 01.03.07, 00:03 kurde, jeden człowiek blokuje całe DeKa;/ www.czestochowaforum.pl daje rade... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedi Precz z prohibicją IP: *.hcz.com.pl 01.03.07, 06:40 przciez balt to kumpel niesmacznego - komuchy az smierdszi a on mial knajpe na DK, naiwni ludzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudi Re: Precz z prohibicją IP: 89.174.23.* 01.03.07, 07:20 I właśnie dlatego puszczą tą uchwałę / choć prawdopodobnie dopiero za miesiąc/ będzie to nieoficjalny początek już funkcjonującej koalicji prawy do lewego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Precz z prohibicją IP: *.prenet.pl 01.03.07, 07:53 i bardzo dobrze ze mial, wrona ma teraz i jej pilnuje. Chcem piwa na deka !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jatro Nie kłam IP: *.hcz.com.pl 01.03.07, 09:31 Przeczytaj w oświadczeniu majątkowym czy jakiś radny Lewicy ma jakis lokal na dekabrystów i nie kłam pół mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brajn Może Pan Prezydent zlikwiduje też melinę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 08:03 w moim bloku.Pani która ja prowadzi ma się dobrze, sprzedaje juz nawet dzieciom z gimnazjum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Precz z prohibicją IP: *.kopernika.trustnet.pl 01.03.07, 08:25 Odwołajmy prezydenta!!!!wprowadził prohibicje wypędził młodzież z miasta stwórzmy zwarte szeregi i niech będzie referendum za odwołaniem Wrony bo grozi nam upadek miasta!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krętlik Precz z prohibicją - popieram IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 09:39 Uważam ,ze podjete obowiazania w zakresie przywrócenia temu miejsca estetyki ma swoje wielce uzasadnione racje. Obecnie jest tam tylko stek brudu, nieporządku i bałaganu. Czy takie miejsce powinno tam istniec? A w sprawie funkcjonowania pubów... jeszcze zakazami ( tylko zakazami nikt nikogo nie wychował. Dopóki ni emiało sie w rece widelca i noża , dopóty w restauracji nie skonsumujemy dania w sposób kulturalny. A na kulturze bycia [powinno nam zależeć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swo Mam nadzieję, że PO pamięta deklaracje p.Rozpondek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 09:52 z kampani wyborczej. Czyżby początek powrotu do normalności ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kto taka Rozpondek Re: Mam nadzieję, że PO pamięta deklaracje p.Rozp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 10:25 ??? Ja nie znam tej Pani. Odpowiedz Link Zgłoś
janek344 Precz z prohibicją 01.03.07, 10:25 Niestety, prezydenta Wrony nie da się przekonać do żadnej dobrej czy złej inicjatywy, bo on uważa się za najmądrzejszego i gardzi pospólstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudy 102 pijcie ile wleźie, pijanymi łatwo sterować IP: 212.87.232.* 01.03.07, 12:03 Pijcie ile wleźie, chlajcie codziennie, przepijajcie pensje. Ale nie miejcie pretensji, że decyduje o was obcy kapitał; ktos inny "przelatuje" wasze żony czy dziewczyny; do emerytury nie doczekaci;e wasze dzieci prawdopodobnie będą nikim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DzikiPiesDingo Re: pijcie ile wleźie, pijanymi łatwo sterować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 12:20 Jeśli alkohol kojarzy Ci się tylko z pijaństwem, to skup się bardzo mocno i nie nadużywaj. Wszystko! jest dla ludzi tylko dla ludzi madrych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudy 102 Re: pijcie ile wleźie, pijanymi łatwo sterować IP: 212.87.232.* 01.03.07, 13:40 Przekonywanie do rozsądnego picia znaczy tyle samo w Polsce, co próba zawracania Wisły kijem. U nas pokutuje niestety tradycja zachlewania sie do urwania filmu, a nie degustacji. Z kolei walka z alkohlizmem przypomina typową walkę z wiatrakami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cz-va1 Re: Precz z prohibicją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 11:59 gratulacje,nareszcie radni SLD podejmują inicjatywę.Trzymajcie tak dalej, nawet w opozycji można coś zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
std20045 Re: Precz z prohibicją 01.03.07, 12:02 Temat BUMERANG , moze wreszcie w czestochowie zaswieci słońce i przestanie miasto stawac sie zakatkiem emerytów i rencistów oraz miejscem jednodniowych pielgrzymek :(( Bo raczej nauka to nie wszystko !!! i dla Formalności : Wprowadzic prohibicje na Rakowie!!! -dla tych co zniszczyli DK !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dokker Temat zastępczy 01.03.07, 12:36 w kraju jest to aborcja w czewie ul.Dekabrystów Nie podniecał bym się tak bardzo lewica, prawica, Wrona itd. Dobrze że właściciele zmądrzeli i zamierzają dość profesjonalnie podejść do sprawy - mądry Polak po szkodzie. Byłem stałym bywalcem i na dodatek sąsiadem pabów. I znam plusy i minusy dziwiłem się bardzo że właściciele w tem sposób podchodzili do sprawy - maksymalizacja zysków, nie da się wszystkiego zrzucić na straż Miejską bo im sę nie chce. Wystarczyła zrzuta na dwa patrole interwencyjne i było ok, nie byłoby sikania w piaskownicy i dupczenia Jedno na ul.Dekabrystów nie może być sklepu monopolowego bo to on rozwalił wszystko - każdy wolał kupić browara i wypić niż dwa razy drożej w knajpie A wszystkim zawolennikom pabów i przeciwnikom zakazów polecam sobotni lub wakacyjny wieczór na osiedlu - wieczne impezy pod oknem !!! Małolaty drące się do rana. Więc jeśli ktoś jest/był przeciwnikiem tej propozycji to ja się polecam i z paczką zrobię mu podobną imprezkę pod oknem tak przez jakiś miesiąc Zobaczymy Jeszcze raz podkreślam - cieszy mnie profesonalne (mam nadzieję) podejście właścicieli - dałbym szansę miejscu I nie mieszałbym do tego Wrony, kleru, paulinów, nie wiadomo czego Właściciele sami są winni takiego stanu rzeczy - zero pomyślunku i cieszę się że dostali po du...ie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Mniej studentów IP: 195.205.171.* 01.03.07, 12:57 Moim zdaniem zamkniecie pubów na Dekabrystów miało istotny wpływ na zmniejszenie liczby kandydatów np. na Politechnice. Obecnie ponoć są nawet wolne miejsca w akademikach a kiedyś się o te miejsca zabijano. Oczywiście współczuję okolicznym mieszkańcom bo sama też jestem zwolennikiem ciszy i spokoju ale mieszkając w wieżowcu chyba hałasy są jednak nieuniknione. Moim zdaniem wszystko to naczynia połączone. Zamknięcie pubów to nie tylko ok 100 bezrobotnych barmanów. To także o wiele mniejszy napływ ludzi i co za tym idzie kapitału Odpowiedz Link Zgłoś
dokker Re: Mniej studentów 01.03.07, 14:58 Liczbę kandydatów na Politechnikę to łączyłbym z jej marniutkim poziomem i tylko tyle,nie wiem czy ktoś łaczy chęć dostanie się na studia z barami na ul.dekabrystów, dla mni eabsurd ! Co do częstochowskich akademików to (nie wiem w jakim są dzisiaj stanie) ale swego czasu standard zerowy, nie do porównania z katowickimi, wrocławskimi czy krakowskimi (te poznałem) włożenie 4 osób do pokoju 6 m2 dla mnie niezły absurd. Wiem że zwolennicy ciszy i spokoju to się najchętniej wyżywają pod cudzymi oknami.... smutne ale prawdziwe Ja akurat mieszkam w kameralnym bloku ale wcale nie uważam żeby nawet mieszkaniec wieżowca miał ochotę na takie chałasy jakie produkuje pijana gawiedź. No naprawdę od momentu zamknięcia pabów na Dekabrystów obserwujemy systematyczny upadem częstochowy :-) inwestorów brak, boję się że to się przeniesie na cały kraj brrrr taki efekt motyla :-) Mam nadzieję tylko ze własciciele lokali wyniosą lekcję z prohibiscji, taki punkt w mieście powinnien zarabiać i tętnić życiem, i można to pogodzić ze spokojem mieszkańców. Brakuje tylko profesjonalnego podjeścia do biznesu z ich strony. Fajnie to sie leżało kasowało trzy koła za lokalik - balanga A wszystkie problemy to przerzucić na innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Mniej studentów IP: *.man.czest.pl 01.03.07, 19:29 okker napisał: > Co do częstochowskich akademików to (nie wiem w jakim są dzisiaj stanie) ale > swego czasu standard zerowy, nie do porównania z katowickimi, wrocławskimi czy > krakowskimi (te poznałem) włożenie 4 osób do pokoju 6 m2 dla mnie niezły absurd Hehehe a niby jakie krakowskie akademiki poznales cwaniaczku? Bo ja mieszkalem w jednym z najbardziej popularnych Akropolu, a takze w Olimpie. Bylem takze w akademikach na Aleii 29 listopada ktore naleza do AE i AR. No i szczerze moge powiedziec ze wolalbym z cala pewnoscia mieszkac nawet w Maluchu choc Herkules jest w lepszym stanie niz w krakowskich akademikach. A co do wroclawskich i katowickich to nie wiem, wiec sie nie wypowiadam, ale tez nie wierze ze tam jest luksus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Mniej studentów IP: 195.205.171.* 02.03.07, 14:41 Jeśli wybrałeś Katowice, Kraków lub Wrocław na miejsce studiów to napewno jednym z powodów była fajna atmosfera a taką tworzą również puby w okolicy uczelni. Co do poziomu PCz to Ty dekker napewno wiesz o tym najwięcej studiując gdzieś na zewnątrz :) Gdybyś studiował w Warszawie to już pewnie Wrocław i Kraków były by fee a jak byś studiował na Sorbonie to cała Polska miała by dla Ciebie poziom poniżej dopuszczalnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Mniej studentów IP: 195.205.171.* 02.03.07, 14:41 Jeśli wybrałeś Katowice, Kraków lub Wrocław na miejsce studiów to napewno jednym z powodów była fajna atmosfera a taką tworzą również puby w okolicy uczelni. Co do poziomu PCz to Ty dekker napewno wiesz o tym najwięcej studiując gdzieś na zewnątrz :) Gdybyś studiował w Warszawie to już pewnie Wrocław i Kraków były by fee a jak byś studiował na Sorbonie to cała Polska miała by dla Ciebie poziom poniżej dopuszczalnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Sponsorzy Wrony maja licencje na sprzedaz a inni n IP: *.88-198-90-110.clients.your-server.de 01.03.07, 12:52 Wszyscy pamiataja jak nasz Prezydent 4 lata temu zabronil przedluzac licencje na alkohol lokalom z ul. Dekabrystow tyle tylko ze wlasciciel Portera ktory sponsorowal kampanie Wrony w 2002 spokojnie do dzis ma licencje i robi kase. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Sponsorzy Wrony maja licencje na sprzedaz a i IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.07, 00:27 Własnie!! zgadzam sie z Tobą !!! Tak jak lux bar !! wszyscy są po jednych pieniądzach !!! Niech Wrona zajmie sie wazniejszymi sprawami a nie zamykaniem porządnych barów jak "Tawerna" :/ Brak mi słow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vox populi Decyzja o prohibicji była dobra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 15:32 wystarczyło cofnąc decyzje tym melinom, a już ci sami właściciele chcą otworzyć tam bary,podciągnąć się. Pytanie: czy nie można było tego wcześniej zrobić? zatrudnić firmy ochroniarskie, zainstalować monitoring... w tym czasie całe życie przeniosło się ... do Częstohowskiego Biznes Centrum... decyzja jak najbardziej była słuszna, co widać po życiu nocnym w alejach... po wypiciu piwka, dwóch zawsze można skoczyć na Piłsudskiego i zjeść sobie HAMburgera czy słynne już tanie i dobre frytki...czy to nie lepsza perspektywa...jeśli ktoś uważa inaczej to chyba ma klapki na oczach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Re: Decyzja o prohibicji była dobra IP: *.prenet.pl 01.03.07, 16:48 pozwol wybierac ludziom co im lepiej pasuje!!! jesli podoba Ci sie to co sie dzieje na Pilsudskiego to tylko moge pogratulowac.. a BC...niech bedzie ale nie zamiast czegos tylko razem z "tym czyms" a ludzie niech sami zdecyduja gdzie wola isc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzywoj2 Precz z prohibicją IP: 212.87.241.* 01.03.07, 16:28 Panie Maroń Pan nie wie oczym pisze.Zapewnienia właścicieli spelunek o zapewnienie spokoju to slogany.Takie spelunki-tanz budy na całym Świecie są poza osiedlami.Pawilony te były budowane jako rzemieślniczo-handlowe.Natomiast wiadomoże na rozpijaniu społeczeństwa najlepiej się zarabia kosztem ich zdrowia i zdrowia i spokolju ludzi mieszkajacych w bezposrednim i dalszym sasiedztwie.Wiem ,że tzw libarałom i lewicy,zależy na rozpiciu społeczeństwa bo marginesem łatwiej się rzadzi,a że Polska jest pijana ich to nie obchodzi.Liczy się tylko geszeft. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Re: Precz z prohibicją IP: *.prenet.pl 01.03.07, 16:50 wole byc rozpijanym przez lewice niz rozliczanym przez ptactwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ł Re: Precz z prohibicją IP: *.magma-net.pl 06.03.07, 07:23 Jesli ktos jest alkoholikiem to raczej woli kupic sobie piwo za 1,60 w monopolowym, niz za 4-5 zl w lokalu. W czestochowie kultura studencka zamarla, nie ma zadnych koncertow dla mlodzierzy. Czym tu zachecic studentow by zostali w czestochowie. Aktualnie studenci wola impreezowac w akademiku zamiast kulturalnie napic sie piwa z kolegami w pubie. Picie piwa okazyjnie to nie to samo co alkoholizm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxc Re: Precz z prohibicją IP: *.org 01.03.07, 17:27 Problem jedynie w tym iż prohibicja została wprowadzona na życzenie mieszkanców okolicznych bloków i nie sadze aby ci mieli ochotą na powtóre z rozrywki. Chyba iż ilość knjp zostanie tam ograniczona naprawde do minimum. Dziwi mnie natomist to iż misto pozwala na tworzenie sie czegos podobnego na CBC po cyrkach jakie były na Dekbrystów - moim skromnym zdaniem ilosc knajp tam tez powoli osąga wartość krytyczna i zapewne za nidługo i tam dojdzie do ekscesów zwaszcza iz towarzystwo tam radczej jest dosc młode i nie wyżyte. Odpowiedz Link Zgłoś
toberson Re:Zbyt duzo jest prymitywow w Czestochowie!!!! 01.03.07, 20:37 Wasza rozrywka jest sie upic i nacpac!!!Jestescie bardzo smutni i zacofani mysleniem,nie macie perespektyw na zycie!!!Skonczycie jak pijacy,zebrzacy na ulicy na piwo!!!Wspolczuje waszym matkom i zona ze maja takich darmozjadow na utrzymaniu!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Re:Zbyt duzo jest prymitywow w Czestochowie!!!! IP: *.prenet.pl 01.03.07, 20:39 zonOM Odpowiedz Link Zgłoś
dock2 Re: Precz z prohibicją 02.03.07, 04:22 Jak uczy historia, problem z prohibicją jest jeden- mianowicie zawsze prowadzi do tego, że ludzie zwiększają spożycie alkoholu wedle zasady, że zakazany owoc smakuje lepiej. Co do ekscesów o jakich wspominają mieszkańcy bloków sąsiadujących z pawilonami na Dekabrystów, to sądze, że wystarczy dać "restauratorom" kredyt zaufania i sprawdzić jak wywiążą się ze swoich zobowiązań do zapewnienia w tym rejonie spokoju poprzez moinitoring i zatrudnienie firmy ochroniarskiej, która będzie pilnować terenu wokół pawilonów. Kluczem do sukcesu będzie w tym wypadku sukcesywna kontrola ilości zgłoszeń na policję/straż miejską z rejonu ul.Dekabrystów. Czas probacji o której mówię można wyznaczyć na rok góra dwa lata(i na taki okres też wydać koncesje) po czym Rada Miasta podejmie ostateczną decyzję co do przyszłosci pubów. Dodatkowo, pewien wpływ na poprawę bezpieczeństwa i spokoju w tym rejonie miałoby zakazanie funkcjonowania sklepów monopolowych co jak już ktoś słusznie wcześniej wspomniał zniechęciłoby amatorów "ekonomicznej zabawy" od spożywania alkoholu pod chmurką.(problem tylko jak w uchwale Rady Miasta rozgraniczyć te dwie formy wyszynku by móc jednej zakazać). Na koniec apel do zwolenników zniesienia prohibicji w rejonie miasteczka studenckiego o jak najliczniejszą obecność na poniedziałkowej sesji Rady Miasta. Niech nasi "miejscy włodarze" zobaczą dla jak wielkiej ilości mieszkancow jest to ważny problem. Pozdrawiam _____________________ www.osyra.info www.progresja.info Odpowiedz Link Zgłoś
42-200czestochowa warto wcześniej porozmawiać? :) 02.03.07, 09:37 Dock2. Pewnie to co napiszę nie będzie popularne - zwłaszcza obserwując nawoływania na forum do uchylenia zakazu. Ale co tam :) Obserwując nakręcane podniecenie na forum nie sposób odnieść wrażenie, że cała młoda Częstochowa tylko marzy, by kulturalnie napić się piwa w pubach na Dekabrystów. Student ma prawo..., wzrośnie kultura spożycia... itede itepe. Według zwolenników samo zniesienie zakazu już spowoduje poprawę porządku publicznego i bezpieczeństwa w tym rejonie. Właściciele pubów deklarują daleko idące zabiegi by ten stan rzeczy poprawić. 1. Ja mam kilka wątpliwości wobec tego stanu : - Uchwała uchyli zakaz sprawie zakazu sprzedaży, podawania i spożywania napojów alkoholowych na obszarze obejmującym teren pawilonów przy ul. Dekabrystów od nr 25 do nr 35, ul. Kilińskiego nr 140, bloki mieszkalne przy ul. Nałkowskiej o nr 3, 7, 11 oraz teren miasteczka akademickiego. - Nie ma prawnych możliwości wyegzekwowania od właścicieli poszczególnych pubów ich dobrowolnego zobowiązania - Rektor Politechniki, której teren sąsiaduje z pawilonami nie zrobił nic , chociaż to On jest odpowiedzialny za porządek i bezpieczeństwo na terenie uczelnianym. - Do tej pory szerszej opinii publicznej Nic nie wiadomo jakie kroki zostały podjęte, aby w ramach równego traktowania podmiotów ochronić również interesy mieszkańców Wkraczamy na grząski teren prawny, zwłaszcza że nadal nie ma stanowiska w sprawie kasaty. Patrząc na sprawę porządku w/w rejonie nie sposób nie zauważyć jeszcze dwóch rzeczy: - właściciele pubów w tym wypadku występują wspólnie (na marginesie nadal stanowią indywidualne podmioty gospodarcze) i deklarują poprawę porządku. W razie jakichkolwiek uchybień staniemy przed barierą odpowiedzialności. Już w tej chwili nie ma jednego odpowiedzialnego za prozaiczną sprawę odśnieżania, czy sprzątania śmieci - z uwagi na wielość podmiotów funkcjonujących w obrębie pawilonów. Skąd więc pewność, że solidarnie będą sprzątać zamiast kłócić się lub oddalać od siebie odpowiedzialność bo np.jest na działce pubu X lub Y? Skoro funkcjonuje pub (puby) krzewiące kulturę - co oczywiste pojawi się problem nagłośnienia (muzyki). W letnie wieczory mieszkańcy dostaną kakofonię różnych stylów muzycznych. I ten stan rzeczy będzie trwał, bo nie wyobrażam sobie by policja czy straż miejska była w stanie w każdym z przypadków indywidualnego zgłoszenia ustalać czy to z winy pubu X czy Y. A co w razie gdy mieszkaniec nie wskaże konkretnego pubu, zwłaszcza że dzieli je kilka kroków? Podobnie będzie z letnimi ogródkami. Gwar i wystawione kolumny będą uciążliwe dla mieszkańców, podobnie jak ekscesy o 1.00 kiedy to po osiedlu rozlegnie się radosny okrzyk od stolika w stylu "k..waaaa, nooo cześć, czeeekamy tu na waaaas" . Co z tego, że mieszkaniec obudzony życiem towarzyskim zadzwonić do służb , skoro nie będzie w stanie wskazać sprawcy zakłócenia ciszy nocnej ani konkretnego miejsca w obrębie pawilonów?. Będziemy mieli do czynienia ze skutkiem o nieustalonej przyczynie. Służby odnotują interwencję, co oczywiste nie ustalą sprawcy, nie wykażą związku pomiędzy konkretnym pubem, a to że mieszkaniec zerwał się z wyra - to problem mieszkańca? Uważam, że ten problem należałoby dokładnie przemyśleć. Oficjalnie każdy będzie czysty. Radni bo chcieli dobrze, właściciele barów bo przecież nie mają na to wpływu lub nikt nie wykazał że to związane z ich konkretnie lokalem, służby bo zareagowały ale..... Uważam, że bez kompleksowego spojrzenia na kwestie porządku na Dekabrystów uchylenie zakazu jest lekkomyślne. Dla jasności stanowiska - mam takie samo nastawienie do każdego innego miejsca w których dochodzi do konfliktu interesów właścicieli pubów i mieszkańców. - w chwili obecnej (o czym jestem przekonany)w tle pubów jest inny problem z tym związany. Zgodnie z ustawą o szkolnictwie wyższym za porządek i bezpieczeństwo na terenie uczelni (w tym wypadku Politechniki) odpowiada jej Rektor. Ten zaś literalnie nie zrobił nic (a przynajmniej do stycznia br) aby ten problem rozwiązać. Wiem to chociażby stąd, że mając zablokowany na parkingue uczelni samochód nie można uzyskać pomocy od policji czy straży miejskiej - bo prawo zabrania. Uczelnie mają zagwarantowaną autonomię i według art.227 w/w ustawy tylko Policja jako organ państwowy może podjąć interwencję cyt. "Służby państwowe odpowiedzialne za utrzymanie porządku publicznego i bezpieczeństwa wewnętrznego mogą wkroczyć na teren uczelni tylko na wezwanie rektora. Służby te mogą jednak wkroczyć z własnej inicjatywy na teren uczelni w sytuacji bezpośredniego zagrożenia życia ludzkiego lub klęski żywiołowej, zawiadamiając o tym niezwłocznie rektora." Z tej definicji wyłączona jest straż miejska to po pierwsze. Po drugie do stycznia br roku zgodnie z informacją od dyżurnego III komisariatu Policji nie było podpisanego porozumienia Rektora i Policji w sprawie zasad interweniowania na terenie uczelni. Skutek: policja nie podejmie interwencji wobec zablokowanego auta bez wniosku rektora. Ten zaś nie urzęduje po godzinach, nie podpisał porozumienia i ........ skutek wiadomy. Picie piwa na terenie uczelni, wrzaski etc nie są stanem wymienionym w cytowanym artykule. Są zwyczajnym zakłóceniem porządku publicznego. Przy braku reakcji rektora na ten problem dojdzie do paradoksalnej sytuacji kiedy Zosia z Herkulesa będzie darła buzię z terenu akademików do Janka siedzącego na tarasie pawilonu przy Dekabrystów i wszystko będzie zgodnie z prawem. Albo też patrol straży miejskiej będzie widział kilku naprutych klientów pubu, którym znudzi sie siedzenie w barze i z piwkiem przejdą sobie na zieloną trawkę pod akademik radośnie pokrzykując o 3.00 w nocy. Oficjalnie wszystko zgodnie z prawem. Właściciele pubów czyści bo przecież nie oni odpowiadają za klienta po wyjściu z lokalu, ochrona politechniki nie będzie mogła interweniować (bo jej nie ma) a gros batów dostanie się służbom porządkowym bo.. nic nie robią :) Skutek tego pozostanie oczywisty: mieszkańcy zaczną słać skargi, a władze samorządowe i służby mundurowe będą rozkładać ręce. Co najwyżej lokalna prasa opisze za jakiś czas jak to źle się dzieje w Częstochowie. Tylko że wówczas braknie reflekcji, iż pewnych sytuacji można było uniknąć nie działając na chybcika. I to tylko dlatego że niektórzy radni chcą odciąć polityczne kupony. Moim zdaniem warto zwrócić na te wątpliwości uwagę i warto o tym porozmawiać przed uchyleniem zakazu. No i co oczywiste jeśli podejmować jakieś dalekosiężne decyzje, podejść do problemu kompleksowo. pozdrawiam 42-200Częstochowa Odpowiedz Link Zgłoś
42-200czestochowa Re: warto wcześniej porozmawiać? :) errata :) 02.03.07, 09:43 " że wówczas braknie reflekcji," oczywiście chodzi o literówkę - powinno być reflekSji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabrys Re: warto wcześniej porozmawiać? :) IP: 212.87.236.* 07.03.07, 19:44 i myslisz, ze krzyki na terenie miasteczka akaemickiego sa w jakikolwiek sposob uzaleznione od zakazu/pozwolenia sprzedazy alkoholu na DK $1 muzyka w barach chyba nie jest tak glosna, bo jesli by bylo top miszkancy "mrowkowca" ktory sasiaduje z "porterem" i "proforma", nie mieli by latwego zycia $2 co do alkoholu to dla mnie cudem jest sytuacja, gdy "Biffie", "Wescie" itp. barach nie mozna sprzedawac alkoholu podczas, gdy w "Groszku" ten zakaz nie obowiazuje, nie mowie juz o sklepie u olenki czy o sklepie zaraz niedaleko skrzyzowania DK z Kilinskiego gdzie kupic mozna wylacznie piwo Odpowiedz Link Zgłoś
malarz2 Re: warto wcześniej porozmawiać? :) 07.03.07, 23:25 Jak byłe Benek prohibicja w całym mieście.A teraz 20 metrów od klasztoru można kupić winko po 3,50. Natomiast pod akademikiem nie. I gdzie tu robienie czegoś w kierunku pielgrzymów. Chyba lepsi pijani weseli studenci niż jakieś klosze w bramach w okolicach Jasnej góry. Ps. Klasztor zburzyć; na jego miejscu postawić bajzel i kasyno. To będzie z korzyścią dla miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziwny Re: warto wcześniej porozmawiać? :) IP: 212.87.241.* 12.03.07, 21:28 42-200częstochowa - dlaczego Twój głos jest tylko jeden?! Chciałbym by wielu jeszcze tak myślało. Ale, nawet nie w tym rzecz. Czytam te posty w sprawie DK i odnoszę wrażenie,że dla studenta, podstawową, wręcz fundamentalną sprawą jest... picie piwa i przesiadywanie w pubach!! Nie studiowanie, nie zdobywanie wiedzy. Spędzanie czasu wolnego to tylko piwo i bary! W jednym masz rację - miasto, mieszkania w okolicznych blokach, nie są dla studentów! Ludzie muszą NORMALNIE w tych domach żyć, odpoczywać. I tak mają hałas, co zrozumiałe w mieście, w jego centrum. Ale wieczorne muzykowanie na full mocy kolumn, nocne wrzaski, to normalka w okolicach lokali. Ktoś tu już pisał: "zamieńcie wszystkim okolicznym mieszkańcom mieszkania"!! Oddajmy DK pubom i piwoszom "pseudo studentom". Dopóki nie sięgną dalej, po następne ulice i dzielnice! Mieszkańcy, zwłaszcza przy aktualnym bezrobociu i cenach mieszkań nie mają większego wpływu na wybór mieszkania. Jak się wprowadzali nie było pawilonów na DK, nie było alkoholu. Tak, tam miały być pawilony rzemieślnicze. I chyba przez trochę były. Zauważcie, jedyny większy sklep zamieniono na wypożyczalnię filmów! Nie ma porządnego, prawdziwego sklepu z obuwiem czy odzieżą, sklepu papierniczego, pasmanterii. Nawet po żarówkę trzeba jechać dalej! Nie trzeba wyburzać. Ale pijaństwu rzekomych studentów w najbliższym sąsiedztwie mieszkań zdecydowane NIE!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przerażony!!! Re: Precz z prohibicją IP: 212.87.241.* 01.03.07, 18:02 Proszę, by radni, którzy będą głosować za przywróceniem pijaństwa, zalegalizowanego chamstwa i zagrożenia, znaleźli nam mieszkanie, w innym, NORMALNYM miejscu tego miasta!!!!! Mamy dość horroru z poprzednich lat!!!!!!!! Kilka lat spokoju i znów jakiś..... !(niecenzuralne! wszystkie jakie znamy i nie znamy!) chce nam znów zafundować pijanych gó..arzy, strach przed wyjściem z domu, sikanie po okolicznych zakamarkach, rzyganie pijanych gó..arzy, chamstwo, przekleństwa! W najbliższym sąsiedztwie mieszkań! Mieszkań, gdzie normalny człowiek winien znaleźć spokój i odpoczynek!!!! Panie i Panowie radni! Ten kto będzie głosował za przywróceniem pijaństwa na ul.Dekabrystów niech się zamieni z nami na mieszkania! Bez kosztów! Po przywróceniu barów nawet sprzedać tych mieszkań się nie da!!! Może Pan Prezydent przydzieli nam wszystkim inne mieszkania?! W nortmalnej części tego miasta?! Ci którzy przyjechali ze wsi i okolicznych miasteczek ŻEBY STUDIOWAĆ!!!! niech studiują, a nie walczą ciągle o wódę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŁOLI Re: Precz z prohibicją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 21:11 czekam na 5.03...zobaczymy co będzie.Pozdrawiam wszystkich klientów Santa fe ..i mam nadzieję że wkrótce się spotkamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vox populi precz z pijaństwem IP: *.eranet.pl 02.03.07, 01:32 nie mieszkam na dekabrystów, ale w pełni Pana popieram i rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxc Re: Precz z prohibicją IP: *.org 02.03.07, 06:25 Jak będzie na Dekabrystów? Ano wystarczy popatrzeć na CBC tam ponoć tez jest ochrona. I co? I nic. Sama ochrona jest teorią a Straży Miejskiej ani Policji się nie zobaczy bo po co. Jeszcze by zobaczyli małolaty pijące piwo i inne mocniejsze napitki. Tylko że CBC jest w takim miejscu iż szaleństwo młodych nikomu nie przeszkadza chodź dziwi nieobecność służb porządkowych i całkowita tolerancja dla łamania prawa czyli sprzedaży nieletnim alkoholu. Na Dekabrystów biedzie dokładnie to samo tylko towarzystwo pijące biedzie nieco starsze. Problem w tymiż za płotem jest osiedle mieszkaniowe. Nasuwa się pytanie co zrobić aby z nieczynnych pawilonów usunąć element. Sprawa wydaje się prosta po prostu wyburzyć do niczego niepotrzebne pawilony. Bloki z tyłu zyskają otwarcie na Dekabrystów i zniknie miejsce na meliny żuli. Nikt z osiedla specjalnie płakać po tym nietrafionym pomyśle z czasów PRL płakać nie będzie. A zyskają sklepy w blokach na osiedlu. I wydaje mi się iż to jest najesensowniejsze rozwiązanie wyburzyć pawilony nikomu do niczego nie potrzebne na osiedlu wróci jak za dawnych lat (przed postawieniem pawilonów) spokój i wtedy można znieść prohibicje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Precz z prohibicją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.07, 00:35 Człwoieku ja mieszkam 22 lata na Rakowie i nie pisze podan zeby zamknęłi wszystkie sklepy z monopolowym, mieszkam kolo Pkp i tez nie pisze zeby zamknęłi kolej !! opanujcie sie !! jesli zamkniecie Dekabrystów problem nie minie !! Moze po prostu Wrona niech zajmie sie umoralnianiem młodzieży bo to est problem Częstochowy a nie zamykaniem barów tj jak santa fe i Tawerna gdzie przychodzą przyzwoici ludzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Precz z prohibicją IP: 80.54.175.* 01.03.07, 21:59 Moze cos się wreszcie ruszy w tej częstochowie a nie tylko budowa kościołów ,zabieranie dzieciom placy zabaw .Puby koło miasteczka były od dawna . całkowicie popieram wniosek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszakniec Re: Precz z prohibicją IP: *.eranet.pl 02.03.07, 09:22 nie powinno sie przywracac lokali na dekabrystów, jest cisza i spokój !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izabela leszczyna Re: Precz z prohibicją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 11:55 Temat piwa przy Dekabrystów to jak powrót złego snu, właściwie dla wszystkich: mieszkańców Dekabrystów, studentów, właścicieli pubów, ale także dla radnych. Decyzję podjąć trzeba i nie wolno zamiatać śmieci pod dywan (a tak chyba jest teraz), nie można też pozwolić na wolność, która znaczy "swobodę czynienia, co by się tylko chciało". Problem naprawdę jest. Jeśli chcecie Państwo wypowiedzieć się w sondzie na ten temat, zapraszam na stronę www.leszczyna.info Odpowiedz Link Zgłoś
42-200czestochowa Re: Precz z prohibicją 02.03.07, 12:14 Witam. Otóż tak, tę decyzję trzeba podjąć. Pytanie tylko czy należy podjąć ją pochopnie i później żałować. Uważam, że okoliczności towarzyszące zakazowi dot.ul.Dekabrystów ułożyły się tak, że Rada znalazła się między młotem a kowadłem. Gdzie kowadłem są własne programy i deklaracje wyborcze radnych (vel partii) natomiast młotem czas i tempo. Osobiście mam za złe radnemu Baltowi, że stawia Radę Miasta pod murem składając swój wniosek w sposób nie dający oswoić się z tak poważnym tematem. Radnemu Kurpiosowi, że jako przewodniczący Rady projektowi uchwały nadaje priorytet (patrz numer nadany projektowi uchwały). Odsuwam od siebie nasuwające się podejrzenie, że ktoś akcje w sprawie Dekabrystów ukartował licząc, że pod pręgierzem części opinii publicznej Rada klepnie uchwałę. Jeśli rzeczywiście by tak było byłby to nieciekawy obraz tego jak Rada podchodzi do problemów. To czego oczekiwałbym to odrzucenia wniosku na 2-3 miesiące do czasu wypracowania kompleksowego stanowiska. Pozdrawiam 42-200Częstochowa PS. W mojej ocenie sprawa zakazu jest testerem tego jak się załatwia określone sprawy w samej Radzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebo Probierz normalności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 12:23 A w mojej ocenie decyzja Rady to probierz normalności jej członków. Poza tym prohibicja to dowód na słabość i niemoc policji, straży miejskiej i świętoszkowatego prezydenta. To przykład podwójnej moralności, państwo i miasto pełnymi garściami czerpie zyski zakcyzy, koncesji itp, a póżniej udaje, że jest to be. Odpowiedz Link Zgłoś
42-200czestochowa Re: Probierz normalności 02.03.07, 12:30 Drogi kolego. Ja nie kwestionuję faktu, że decyzję w sprawie Dekabrystów należy podjąć. W jednym ze swoich wcześniejszych postów zastrzegłem, że jestem zwolennikiem uchylenia zakazu -tak by to miejsce mogło funkcjonować w sposób równoważący potrzeby mieszkańców, studentów i właścicieli pubów. W tej właśnie kolejności. Nie jestem natomiast przekonany do formy i trybu w jakiej to ma się odbyć - to też probierz normalności pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piwosz tak dla pubów na deka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 16:53 ja jestem za ,przeciez mieszkam na nałkowskiej i jezeli mam ochote napic sie piwa to nie będe jechał do centrum....a było tam naprawde duzo fajnych pubów z dobrym piwem i klimatem Odpowiedz Link Zgłoś
dock2 Re: Probierz normalności 04.03.07, 20:57 Pytanie tylko czy gdyby radny Balt nie podjął tego tematu to nikt by o sprawie nie wspomniał licząc że wyborcy zapomną i zostanie zachowane status quo. ____________________ www.osyra.info www.progresja.info Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OK Re: Precz z prohibicją IP: *.eranet.pl 03.03.07, 09:24 prohibicja musi zostac !!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
malarz2 Precz z prohibicją 03.03.07, 23:23 Jak przyjechał Benek do Częstochowy to na terenie całego miasta panowała prohibicja. Nie jestem katolikiem i potraktowałem taki zakaz jako ograniczenie swobód obywatelskich. I oczywiście skarga do Rzecznika. Rzecznik odpisał że zgodnie z jakimiś tam artykułami to jest zgodne. A niech mi ktos powie. W Polsce 97% mieszkańców to katolicy. I ci katolicy pod wpływem mieli by wywołać zamieszki?? Czy to 3% poszło by obrzucać Benedykta jajkami. Dziwne to państwo ze swoim poronionym prawem. Ps. Niech właściciele pubów zaskarżą prezydenta Wronę do Trybunału Sprawiedliwości. Bo przecież taka uchwała ogranicza wolną konkurencję ect.. a więc fundamentalne zasady działania UE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktor Re: Precz z prohibicją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.07, 13:58 Popiweram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Precz z prohibicją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 15:34 moze wkoncu cos sie bedzie dzialo Odpowiedz Link Zgłoś
dock2 Kto się wybiera na jutrzejszą Sejsję Rady Miasta?? 04.03.07, 21:00 Kto się wybiera na jutrzejszą Sejsję Rady Miasta i będzie słuchał debaty nad projektem radngo Balta na temat zniesienia prohibnicji w rejonie ul. Dekabrystów?? _____________________ www.osyra.info www.progresja.info Odpowiedz Link Zgłoś