Dodaj do ulubionych

III Aleja - porażka! A miało być tak pięknie...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 12:29
Wielgachne znaki i słupki odgradzające malutkie, cieniutkie i miernej jakości.
Gdzie ten projekt z plakatu ja się pytam? Gdzie te fontanny, piękne słupki,
gdzie ten blask?
Obserwuj wątek
    • Gość: bela Re: III Aleja - porażka! A miało być tak pięknie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 12:43
      Czy ja dobrze przeczytałam??? Mają tędy puścić samochody???
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI a miano nie puścić? IP: *.um.gov.pl 07.03.07, 12:25
        a miano nie puścić? nie jeździły tamtędy samochody? skąd to zaskoczenie?
        • Gość: mieszkaniec Re: a miano nie puścić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 15:39
          o ku.. co pan pisze własnie miano nie puścić, kogo oszukaliscie do jasnej
          choelry????
          • Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: a miano nie puścić? IP: *.um.gov.pl 07.03.07, 16:27
            Oszukuje pan sam siebie. Zamknięcie ruchu w III Alei jest przewidywane w tej
            kadencji. Najpierw trzeba stworzyć alternatywę dla obecnego ruchu drogowego.
            Tak zawsze mówiono i nie ma tutaj żadnej nowości. Dodam także, że ruch
            samochodowy wg niektórych planów w perspektywie będzie gaszony nie tylko w III
            Alei.
      • Gość: krętlik Re: III Aleja - porażka! A miało być tak pięknie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.07, 17:36
        Czy ktoś obliczył ilość i wielkosc wstrząsów w wózku dla niemowlecia
        przejeżdzającego nową aleją? Może zamiast becikowego beda wypłacac wodgłowie.
        Urzedzie - przygotuj sie na rekompensaty i odszkodowania.
        • Gość: racja Re: III Aleja - porażka! A miało być tak pięknie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 22:56
          Dzisiaj moja mam dostała urazu, bo jechaliśmy wózkiem inwalidzkim, więc jutro
          podaję do sądu na Prezudenta miasta Częstochowa i będę się domagał odszkodowania.
    • kimini1 Re: III Aleja - porażka! A miało być tak pięknie. 07.03.07, 10:45
      i ten koślawy deptak!!!!!! spacer w obcasach i nie daj Boże z wózkiem to
      dramat! Co za jakość- naprawde żenada
      • Gość: xx Re: III Aleja - porażka! A miało być tak pięknie. IP: *.icis.pcz.pl 07.03.07, 13:57
        Dla Ciebie najlepsza bylaby betonowa kostka.

Ja wlasnie najlepiej lubie spacerowac bo bruku.
        • Gość: xx-sie ciebie bym Re: III Aleja - porażka! A miało być tak pięknie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 15:09
          puścił na częstochowskie tory tramwająwe wraz z twoim ulubieńcem wroną.

Aby pojeździliście tak przywiązani w tramwaju ze 4-8 godzin, a może wtedy cos
          zrozumiecie.
    • Gość: Ele Gancki Re: III Aleja - porażka! A miało być tak pięknie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 10:46
      Porażka na każdym metrze kwadratowym.
      • Gość: am Re: III Aleja - porażka! A miało być tak pięknie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.07, 11:32
        Panie prezydencie czy widzial pan co sie wyrabia w III aleji, czy nie pan
        czasu, wyjsc na chwile z Jasnej Gory???
        • Gość: rr Re: III Aleja - porażka! A miało być tak pięknie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 11:39
          przeszlam sie z kolezanką po naszej "cudownej" 3 alei i potknelam sie.. hmm
          przypadek? ;]
        • Gość: I.LEŚNIKOWSKI a coś się wyrabia? IP: *.um.gov.pl 07.03.07, 12:27
          a coś się wyrabia?
          • boki_czwa Re: a coś się wyrabia? 07.03.07, 14:15
            Panie Ireneuszu, myślę, że jak na rzecznika prasowego UM takie ironiczne
            docinki są raczej na miejscu.

Skoro ktoś się dziwi, że pojadą aleją samochody, być może myślał, że po
            remoncie będzie inaczej (czego i tak zapewne chciałaby większość mieszkańców.
            Natomiast Pana ironiczny komentarz nie przystoi osobie na Pana stanowisku.

Jestem zaskoczony - ot tyle.

Pozdr.
          • Gość: leśnikowski Re: a coś się wyrabia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 15:11
            z du....py wiciąga się kostkę, a smarkaczem się przykleja do jezdni.
            Czy tego nie widać? Hm....co robią, co robią... idiotyczną pracę wykonują,
            popatrz na nich.
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI :-) IP: *.um.gov.pl 07.03.07, 12:26
        :-)
    • Gość: I.LEŚNIKOWSKI a tak wcześniej było piknie... IP: *.um.gov.pl 07.03.07, 12:23
      Jednym słowem: straszne. A tak było wcześniej pięknie.

• Gość: I.LEŚNIKOWSKI muszę rozczarować - fontanny nieco pózniej IP: *.um.gov.pl 07.03.07, 12:24
      muszę pana rozczarować - fonntanny beda nieco póżniej...
      • Gość: scubabe Fuszerka została odstawiona IP: *.gre.pl 07.03.07, 12:36
        Fatalnie to wygląda szczególnie ta ilość znaków tak jagdyby częstochowscy
        kierowcy byli kretynami przecierz wiadomo że w bramie się nieparkuje. A poza
        tym pomysł z samochodami poroniony strasznie wąsko tam będą korki iwcale miło
        niebędzie się tam spędzło czasu.
        • Gość: grrrrrrrr Re: Fuszerka została odstawiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 15:05
          Może trochę więcej merytorycznych argumentów? Większość komentarzy to bełkot
          "nie daj Boże spacerować z wózkiem" - a wolała byś dalej chodzić po krzywych
          chodnikach? Co do tych obcasów... to nie będzie można chodzić w białych
          kozaczkach... Tragedia!!! Najlepiej wszystko wybetonować:/ Nie wiem o co
          przedmówczyni się potknęła ale chyba o słupek albo własne nogi bo ja kilka razy
          przechodziłem już aleją o dziwo o nic się nie potknąłem. Najbardziej podoba mi
          się komentarz "niech prezydent zobaczy co się tam wyrabia" Ludzie trochę
          konstruktywnej krytyki... Mi osobiście też nie za bardzo podoba mi się obecny
          wygląd III Aleji ale nie biadole, nie powtarzam że to żenada, skandal. Ciesze
          się, że coś się w końcu u nas w mieście zmienilo, na lepsze. Ale to taka typowa
          częstochowska mentalność nic tylko krytykować, krytykować i krytykować...
        • Gość: Krzysiek Re: Fuszerka została odstawiona IP: 80.48.49.* 07.03.07, 15:07
          Ale jesteście dziwni. Przecież to przygotowania do urządzania procesji z Jasnej
          Góry do Placu Daszyńskiego. Że niby pielgrzymi pozostawią pieniądze w sklepach,
          knajpkach itd.
      • Gość: jedną fontanne Re: muszę rozczarować - fontanny nieco pózniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 15:14
        już mamy - przy dworcu PKP pod przyjętą już nazwą " Rozporek Wrony". Piękna !
        • Gość: shee Re: muszę rozczarować - fontanny nieco pózniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 15:20
          ja nie narzekam... fakt, wszyscy częstochowianie mają taką mentalnosc że
          wszystko skrytykują- to wolelibyscie sytuacje z przed renowacji III alei ? no,
          bo ja nie.. :) jak skonczą bedziemy sie mogli wypowiadać..
          • Gość: tak, ale Re: muszę rozczarować - fontanny nieco pózniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 15:30
            po owocach sądzimy o człowieku, a fontanna przy dworcu PKP już
            dawno.....siiii..ka przez swój rozporek. Nic tu nikt ładnego nie zrobił, więc,
            warto krytykować, bo nikt nie ma gustu i smaku ....z rządców naszych, hi,hi......
          • Gość: do shee Re: muszę rozczarować - fontanny nieco pózniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 15:42
            tak wolelibyśmy durnoto jedna
            • Gość: lepsze to niz nic Re: muszę rozczarować - fontanny nieco pózniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 15:46
              ale nie ma sie co oszukiwac - jest slabo wykonane, wolno...
              a zobaczycie jak szybciutko uwina sie z robota w parku...
              sługusy kleru :(
              • Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: muszę rozczarować - fontanny nieco pózniej IP: *.um.gov.pl 07.03.07, 16:29
                Park jest własnościa gminy - czyli wszystkich częstochowian.
                Klasztor jasnogórski jest w Częstochowie.
                • Gość: Czestochowa No ta, P.Lesnikowskiale Pan tu aktywny!!!!!!!!1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 17:12
                  A w innych miejscach, i przy innych zapytaniach? Jakby Pana wymiotło.Zero
                  reakcji.Jednym słowem tylko Facet jestes tam gdzie Ci wygodnie!!!!!!
                  • Gość: lesso Re: No ta, P.Lesnikowskiale Pan tu aktywny!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.07, 17:46
                    biorąc pod uwagę chamstwo z jakim się tu spotyka i tak podziwiam p.
                    Leśnikowskiego , że pisze na tym forum
                • Gość: klasztor nie jest Re: muszę rozczarować - fontanny nieco pózniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 17:28
                  w Częstochowie, to w Częstochowie jest klasztor /jako Watykan w Rzymie/.
                  Pamiętaj wraz ze swoim gospodarzem, p. leśnikowski.
    • Gość: frogman Re: III Aleja - porażka! A miało być tak pięknie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 17:49
      a ja poczekam z oceną do końca; czy się zmieszczą w terminie i w projekcie.
      tylko marudzić narzekac pluć i siedzieć w domu.
      no ja nie wiem jak to sobie jakaś paniusia wyobrażała równy bruk ??
      druga się potknęła - dramat
      dla pierwszej rada - wózek na resorach
      dla drugiej patrzeć pod nogi albo je wyprostować.
      Poczekamy zobaczymy

• Gość: marcin_czwa Re: III Aleja - porażka! A miało być tak pięknie. IP: *.adsl.inetia.pl 07.03.07, 18:31
        Nie rzucajcie śmieci na tę kostkę. Będzie tragicznie to wyglądało. Z ocenami
        poczekajmy aż do szczęśliwego finału robót.
      • Gość: bonjo Re: III Aleja - porażka! A miało być tak pięknie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 18:33
        Bruk jest na CALYM SWIECIE i NIKT chyba nie narzeka tak jak Czestochowianie!
        Oczywiscie, mozna miec male pretensje bo niektore kostki sa nierowno/krzywo
        wbite, ale remont jeszcze trwa, a calosc i tak po jakims czasie sie lekko
        "zapadnie" wiec poczekajmy do czerwca...
        • Gość: hihih Re: III Aleja - porażka! A miało być tak pięknie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 19:47
          :) smieszy mnie ten wątek... czy wazny jest wyglad III alei ? czy od tego
          zmieni sie nasze zycie? czy jest to takie naprawde wazne ? rownie dobrze
          mogloby byc tam wysypisko smieci;p tak samo bysmy sie czepiali jak teraz....
          • kubiss III Aleja -Cenna rada dot.pielęgnacji kostki ;-) 07.03.07, 20:40
            Trzecia aleja po kompletnym oddaniu do użytkowania jako całość będzie pasowała
            do charakteru Trzeciej Alei.
            Trzeciej Alei nie można przecież zrobić na wesoło z ładnymi deptakami i neonami
            w stylu Las Vegas . Jak by to wyglądało ?!
            Pielgrzymi idą pokutując za grzechy a tu w Częstochowie w Ostatniej alei wita
            ich multum kolorów,kolorowe deptaki i reklamy z plazmy :)

Jedynie czego się obawiam to brudu który będzie ciężko posprzątać z takiego
            chodnika . A będzie co sprzątać bo aleje otaczają lipy , a lipy podobnie jak
            dęby są paskudnym drzewostanem z którego sypie się cały rok .
            Radzę Panu Leśnikowskiemu żeby podpowiedział w Zarządzie Dróg że taki rodzaj
            nawierzchni należy często pielęgnować .
            Do tego celu miasto powinno zakupić małe pojazdy ze szczotkami które czyszczą i
            odkurzają wszelki piasek , bród z drzew i pety których tam nie będzie brakowało.
            Podobne pojazdy mają nasi zachodni sąsiedzi np Frankfurt nad Odrą :-)
            Widziałem takie nowoczesne pojazdy w akcji . Są one NIEZBĘDNE do utrzymania
            czystości tego rodzaju powierzchni . Zamiatanie zmiotką na nic się zda .
            Pozdrawiam.....Kubiś

Ps.Przypomnę jeszcze o swoim poście dotyczącym pielęgnacji tego typu c
            chropowatych nawierzchni gdyż wiem że niedługo zaczną zarastać brudem a MZO
            wyśle ludzi z miotełkami .
        • Gość: radzę pojechać i Re: III Aleja - porażka! A miało być tak pięknie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 22:59
          popatrzeć jak wygląda kostka na Placu Czerwonym w Moskwie, może nauczycie się u
          rosjan sztuki układania kostek, jak nie chcecie się uczyć ładu na Zachodzie.

Oto moja rada.
          • Gość: czestochowianin Re: III Aleja - porażka! A miało być tak pięknie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 00:17
            Jestem mieszkancem tego miasta wiec i ja wtrace swoje zdanie na ten temat.
            Mysle, ze to czestochowskie krytykowanie nie bierze sie z nikad. Wszystkie
            rewolucje w naszym miescie w jakims stopniu okazaly sie bagnem. Remont ulicy
            przy pl. daszynskiego- pieknie to wygladalo po tygodniu kostka sie wykruszyla.
            Pomnik pod JG za kupe pieniedzy- literki sie odkleily, wreszcie 3 aleja- remont
            nie skonczony a juz sa braki kostki i wyglada to inaczej niz na projekcie. Ktos
            mi kiedys powiedzial "chyba nie myslalem ze beda sie te kafelki tak swiecic"-
            wlasnie ze myslalem, dlaczego? Dlatego, ze tak bylo w projekcie, ktory niczem
            wielkie dzielo sztuki dumnie sterczy na wejsciu do trzeciej aleji. O rany rany
            jakies fontanny, podwyzszenia (czysto stylistyczne) z plyt cuda nie widy. Nie
            dosc ze plyty chodnikowe sa ulozone niechlujnie, sa matowe a nie polyskowe jak
            na projekcie to jeszcze kostka, ktora ukladana jest chyba "na slowo honoru".
            Znaki w 3 aleji to juz kompletna glupota, ktora w calosci niszczy jakis
            pozytywny (choc troche) efekt jaki mogl byc uzyskany po remoncie. Miliardy
            znakow a co smieszniejsze znaki wygladaja mniej wiecej tak :parking>koniec
            parkingu>parking>koniec parkingu...:- jak dla mnie? Paranoja. Nooo nie wspomne
            tez o inwestycji w wiadukt na niepodleglosci, oh jaka to mialabyc drozka, jaki
            asfalcik- no jest, zgoda. TYLKO CZEMU ZADEN "ESKPERT" NIE WPADL NA POMYSL CZY
            MOST WARTO REMONTOWAC PRZED WYWALENIEM OGROMNEJ ILOSCI PIENIEDZY Z NASZEJ
            KIESZENI? Teraz mamy piekna jezdnie, ktora sie pocieszymy Bog wie jak dlugo,
            raczej nie dlugo :) Bo.. zburza wiadukt. Cuda Cuda wieksze niz na Jasnej
            Gorze... cuda powiadam wam
    • Gość: jasiu... Rzeczywistość po prostu minęła się z oczekiwaniami IP: *.gre.pl 08.03.07, 10:36
      To fakt, że łupana kostka wyglada bardziej elegancko, niż polbruk, w którym tyle
      elegancji, co w betonowych ogrodzeniach, licznie obecnie stosowanych na naszej
      pięknej jurajskiej wsi.

To prawda, że kostka może być wygodna w użytkowaniu - wystarczy tylko przejść
      się na Jasną Górę, na wały i zaobserwować, jak to tam jest wykonane.

To fakt, ze przy wymiarach kostki, dajmy na to 10x10 centymentów, przy
      zastosowaniu spoiny 5 mm (2,5 mm wokół każdej kostki - kwadrat 10,5x10,5 cm)
      powierzchnia zajmowana przez jedną kostkę wynosi 110,25 cm kwadratowego.

Jeśli spoina będzie wynosiła 2 centymetry, tak by wszedł tam obcas "szpilka", to
      powierzchnia (dodajemy po centymetrze z każdej strony, na obwodzie kostki i
      dostajemy 12x12 centymetrów) wyniesie 144 centymetry kwadratowe!

W pierwszym przypadku kostka "obsłużyła" nam 110,25 cm2 i mamy ładną ścisłą
      zabudowę.

W drugim, zrealizowanym właśnie, mamu 144 cm2 i mamy szerokie spoiny. Ale
      wykonawca zużył o prawie 1/3 kostek mniej!

Nie znam ceny kostki, jaką miastu udało się wynegocjować, ale podobna tu:
      www.kostka-granitowa.com.pl/index.php?sub=kostka_granitowa kosztuje 240
      zł za tonę netto. Oszczędzając 1/3 mamy od razu za darmo pensję układacza i to
      razem z ZUSem!

Wydaje mi się, że tutaj trzeba szukać przyczny takiego, a nie innego wygladu tej
      inwestycji. Po prostu - spoiny wychodzą zdecydowanie taniej, a że kostki w ten
      sposób się rozjeżdżają i nie tworzą jednolitej powierzchni, a kogo to obchodzi?

"xx" i tak lubi spacerować po obojętnie jakim bruku, p. Ela Wrona nie używa
      szpilek, biskupa w czasie procesji zawsze dwóch podtrzymuje, więc mała szansa że
      się potknie i monstrancję wypuści. Pielgrzymi też chodzą raczej w wygodnych
      butach, a częstochowskie elegantki na szpilkach i mamusie z wóżkami mogą sobie
      wybrać inne miejsca do spacerowania. W Alejach i tak jest hałas, smród spalin z
      autobusów i innych szukających tam miejsca do zaparkowania pojazdów. Jeśli przy
      tym główka dziecka podskakuje, to tylko znak, że na spacer to raczej w inne miejsce.

Problem w tym, że jak się taka nawierzchnia przyjmie też w parkach, to i tam
      naszym poczętym i urodzonym grozi wstrząs mózgu. To może nie poczynać? Albo
      poczynać i wyjeżdżać stąd gdzie pieprz rośnie, albo gdzie Guinnessa warzą? Ano,
      decyzja należy do każdego z nas.
      • Gość: Ktos Re: Rzeczywistość po prostu minęła się z oczekiwa IP: *.prenet.pl 08.03.07, 10:51
        Istnieja rozne rodzaje kostki brukowej, m.in. surowo łupana (najtansza) oraz
        polerowana z jednej strony, taka jak jest zastosowana na rogu przy Popowce.
        Szkoda, bardzo szkoda, ze nie wykorzystano tego drugiego rodzaju na całej
        dlugosci. Poza tym wiem ze jeszcze nie ma konca remontu, ale wydaje mi sie ze
        jednym z elementow mial byc mini-plac na wysokosci dawnego polonusa. Z tego co
        widze nie zostalo to chyba ujete w realizacji. Dlaczego?
        • Gość: niuch niuch Re: Rzeczywistość po prostu minęła się z oczekiwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 11:03
          śmierdzi przekrętem i kłamstwem ta 3 Aleja
    • Gość: Zielony Groszek Re: III Aleja - porażka! A miało być tak pięknie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 12:08
      Kolejny dówod na nie udolność pana Wrony!!!
    • Gość: smuga Ale jakie piekne i wzruszające będzie przecięcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 14:39
      wstęgi przez prezydenta Wronę no i pokropek.
      Uroczyste dęte przemówienia, ochy , achy , itd.
      Ale czy zdoła to ukryć brak koncepcji co do pomysłu na komunikacje w śródmieściu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka