IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 11:20
Gdzie mogę się dowiedzieć czy interesująca mnie posesja jest zadłużona np.na
hipotece? czy muszę mieć zgodę właścicieli (wiem,ze jest ich wielu
-spadkobierców i trudno dostępnych)na uzyskanie takiej informacji?, czy
możliwe jest by jeden ze spadkobierców zadłużył posesję bez zgody
pozostałych?, czy to -ta informacja dużo kosztuje? Doradźcie proszę jeszcze
raz gdzie się udać? Dziękuję.P.
Obserwuj wątek
    • altu Re: gdzie ? 15.03.07, 11:29
      poproś właścicieli o numer księgi wieczystej.
      idz do sądu, który prowadzi księgę wieczystą tej nieruchomości, poproś o wypis
      i z tego wypisu dowiesz się, jaki jest stan prawny nieruchomosci.
      czy jest na niej ustanowiona hipoteka, albo inna służebność (najczęściej
      tzw. "dożycie").
      kosztuje to 30 zł.

każde zadłużenie nieruchomości - wymaga wpisu hipoteki do Księgi Wieczystej.
      więc informacje o zadłużeniu powinienes uzyskac z sądu.

oczywiście, można również domniemywać, ze ktoś chciał zaciągnąć jakiś kredyt
      pod hipotekę. jednak, jeżeli nie miał pełnomocnictwa pozostałych właścicieli,
      tonie mógł tego zrobić.

jeżeli dojdzie do transakcji - to przed notariuszem właściele oświadczają, że
      nieruchomość jest wolna od obciążeń, a wypis z księgi wieczystej nie ulegnie
      zmianie (czyli że w międzyczasie nie zgłosili żadnych wniosków o wpis hipoteki
      na nieruchomości).
      • Gość: ???? Re: gdzie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 11:48
        Podobno jeden ze współwłascicieli-spadkobierców jest ogromnie zadłużony na
        własnej działalności(interesie)-swoich(odrębnych) dobrach, wobec tego czy
        istnieje zależność do interesującej mnie posesji?(dokładniej czy kupuję jego
        długi?bo jest jednym ze spadkobierców).Doradzicie?Dziękuję.P.
        • altu Re: gdzie ? 15.03.07, 11:51
          wg mojego stanu wiedzy - to dopóki nie ma wpisu hipoteki w księdze wieczystej,
          możesz być bezpieczny. tzn. nieruchomość nie bierze "udziału" w spłacie długów
          jednego z właścicieli.
          i tak jak wcześniej pisałam - pozostali spadkobiercy (czyli współwłaściciele)
          musieliby wyrazić zgodę na obciążenie ich wspólnej nieruchomości hipoteką na
          długi jednego z nich.
          • Gość: ???? Re: gdzie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 12:02
            Dziękuję "altu" za Twoje wiadomości przekazane mi ich,sprawdzę jeszcze
            hipotekę>Piszesz,że wszyscy spadkobiecy muszą wyrazić zgodę na obciązenie
            hipoteki więc jeden z współwłascicieli oświadczył, iż takiej zgody nie wyrażał
            ale cuda się zdarzają i sprawdzę oczywiście .Nie jest pewna tylko ta zalezność
            do tego zadłużonego spadkobiercy by nie trzeba było spłacać jego
            długów.Dziękuję.Może jeszcze inne rady światłych w temacie
            forumowiczów?.Dziękuję i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka