Gość: Axl IP: 80.48.49.* 16.03.07, 22:49 Bambrom żal że ktoś będzie miał lepiej od nich i dlatego protestują zawzięte ludziska. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: OLEK Re: Lisiniec protestuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 23:11 Czy dla Pana x i y Magistrat ustawi znak ograniczający predkość dla szalonej bryki ,którą raczą kierować. Kto ma sprawdzać /na ulicy / ile km/godz. jeżdza mieszkańcy osiedla? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: propozycja Lisiniec protestuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 06:35 Panu Olkowi proponuje troche diety, bo mało smacznie wyglada .. to nie Lisiniec protestuje , ale mieszkancy osiedla segmentów , kupionych od Termobud Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz_gorka Re: Lisiniec protestuje 17.03.07, 08:13 Bardzo dziękuję wszystkim osobom które przybyły na wczorajsze spotkanie. Na spotkaniu byli zarówno mieszkańcy nowego osiedla przy ulicy Bieszczadzkiej jak i szereg innych osób (których słowa są cytowane w artykule), które mieszkają w rejonie planowanej inwestycji. Spotkanie odbyło się w przyjaznej atmosferze, zapewniam, że nie było żadnych niecenzuralnych zachowań i scen (oczywiście logiczne jest, iż mówiono podniesionym głosem, ale to chyba wynika z udzielających się emocji). Przedstawiciele PBI S.C. argumentowali swoje racje, mieszkańcy pytali o kwestie wątpliwe, takie jak na przykład brak właściwego dojazdu oraz procedury zabezpieczenia lokalizacji. Bardzo istotne okazały się słowa Radnego Janusza Adamkiewicza, który taką, a nie inną lokalizację składowiska nazwał "pomyłką". Nic mi nie wiadomo, aby na spotkanie nie zostali wpuszczeni przedstawiciele Urzędu Miasta. Każdy kto chciał wejść na spotkanie to wchodził, zatem serdecznie proszę Gazetę Wyborczą o skorygowanie tego błędnego jak sądzę zapisu. Osobom obrażającym mieszkańców nowego osiedla chciałbym przekazać ciepłe pozdrowienia i zapewnić, iż nikt nie robił niczego wbrew zdrowemu rozsądkowi. Postępowanie związane z udzieleniem decyzji środowiskowych wymaga udziału społeczności lokalnej (tych osób, które pozostają w obrębie wpływu inwestycji), zatem mieszkańcy ulicy Bieszczadzkiej jedynie korzystają z przysługującego im prawa. Demokracja polega na dialogu, dlatego też rozmawialiśmy na nurtujące nas tematy Na zakończenie chciałbym sprostować słowa rzecznika miasta, który dowodził, że o inwestycji zostali powiadomieni wszyscy mieszkańcy okolicznych domów. Jest to oczywistą nieprawdą, jak się okazało powiadomionych zostało 7 osób, w tym 2 są rodzicami jednego ze wspólników. Naszym zdaniem w wyniku pożaru lub innego zdarzenia losowego i nie tylko skala zagrożenia wynikająca ze składowania chorobotwórczych odpadów sięgnie znacznie szerzej i może dotknąć między innymi osób, które korzystają z infrastruktury rekreacyjnej, zlokalizowanej w bezpośrednim sąsiedztwie inwestycji. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i zachęcam do merytorycznej dyskusji - przytyki i obrażanie do niczego nie prowadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Lisiniec protestuje IP: *.ny325.east.verizon.net 17.03.07, 09:37 Adamkiewiczowi ufam.lOKALKIZACJA SKANDALKICZNA. Odpowiedz Link Zgłoś
mylove2 Re: Lisiniec protestuje 17.03.07, 09:41 Panie Mateuszu, byłam na spotkaniu i niestety Gazeta Wyborcza ma rację. Urzędnicy wydziału ochrony środowiska przyszli na spotkanie i zapytali radnego Janusza Admkiewicza, czy mogą zostać. Pan radny stwierdził, że nie, bo to spotkanie mieszkańców ulicy z nim. I że nie ma potrzeby, by byli na spotakniu, bo sprawa i tak trafi do magistratu. Być może to umknęło Pana uwadze. Proszę zapytac radnego. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz_gorka Re: Lisiniec protestuje 17.03.07, 10:18 Szanowna Pani, przyznaję szczerze, że nie widziałem nikogo z WOŚ i uważam, iż o swoim udziale w spotkaniu przedstawiciele U.M. powinni raczej poinformować mieszkańców i przedstawicieli spółki. Przecież można było zwyczajnie powiedzieć "Dzień dobry, reprezentujemy U.M. i pragniemy udzielić Państwu ewentualnych informacji o przebiegu postępowania". Nikt tak nie uczynił i szkoda, ponieważ sam miałem kilka pytań do urzędników, które być może rozwiałyby nasze wątpliwości w sprawie. Zainteresowany tą sytuacją pozwoliłem sobie odbyć telefoniczną rozmowę z Radnym i wedle jego relacji rzeczywiście przyszły osoby, które powiedziały, że są z WOŚ i spytały czy będą potrzebne - Radny odpowiedział, że "zobaczymy". Gdybym to ja uzyskał taką odpowiedź odczytałbym to jako konieczność pozostania w "gotowości" :), ale interpretacja, że "nie zostali wpuszczeni" jest chyba jednak mocno przerysowana. Tak czy inaczej było to spotkanie Radnego z mieszkańcami i przedstawicielami spółki, i musi Pani przyznać, iż atmosfera spotkania była bardzo pokojowa (wszystko odbyło się bardzo kulturalnie - zarówno przedstawiciele spółki jak i mieszkańcy starali się zwyczajnie ze sobą rozmawiać). Oby wszystkie tego typu spotkania odbywały się właśnie w taki sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blacharz Re: Lisiniec protestuje IP: *.21.pl 17.03.07, 11:46 ja nie protestowalem i chciał bym zeby w tytule tego nędznego artykulu nie pisalo ze "lisiniec protestuje" tylo "MAŁA ngrupka mieszkancow lisinca protestuje" bo ja osobiście jak i inni mieszkancy sa za powstawaniem róznych zakladów na terenie dzielnicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Lisiniec protestuje IP: *.21.pl 17.03.07, 19:28 Także uważam, ze to nie Lisiniec protestuje, ale nieliczna grupka pieniaczy. Tytuł jest niefortunny, ja sobie go wypraszam jako mieszkaniec dzielnicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Lisiniec protestuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 19:47 A mozesz wytlumaczyc na czym polega pieniactwo protestujacych ? Ja bym nie chcial zeby mi ktos smieci pod domem wywalal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Solidarny Re: Lisiniec protestuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 22:28 pieniactwo 1. «częste wytaczanie spraw sądowych, zwłaszcza z błahego powodu» 2. «chorobliwa skłonność do dochodzenia rzeczywistych lub urojonych krzywd» Magazyn odpadów medycznych i weterynaryjnych obok domu to nie jest ani błaha ani urojona sprawa, ale na pewno wydzielająca niezbyt przyjemny zapach. A trzeba pamiętać, że istnieje taka drobnostka jak wiatr, który ma tą właściwość, że roznosi zapachy... Może nie należy więc pochopnie krytykować ludzi, którzy troszczą się o to, aby wiatr nie miał, czego roznosić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: Lisiniec protestuje IP: *.realestate.net.pl 17.03.07, 18:01 To Klepacz tam mieszka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Solidarny Lisiniec protestuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 22:07 Świetnie, że są w Częstochowie ludzie, którzy potrafią zjednoczyć się i bronić swoich praw, a przede wszystkim, że mają odwagę powiedzieć NIE pomysłom, z którymi się nie zgadzają. Mieszkańcy przy ul. Bieszczadzkiej, podejmując decyzję o wybudowaniu domów w tym miejscu, słusznie mogli spodziewać się, że przeznaczenie tego terenu nie zmieni się i pozostanie nadal osiedlem domów jednorodzinnych. Zaskakującym jest, że muszą domagać się, aby szanowano ich prawo do życia w przyjaznym otoczeniu i zwracać uwagę na to, że nierealnym jest, aby firma nie skorzystała z prawa, które dostanie. Budzi zdumienie, że muszą sygnalizować, że istotne dla mieszkańców sprawy powinny być z nimi konsultowane. Zadziwia fakt, że wydano zgodę na to, aby tego typu działalność była prowadzona w sąsiedztwie domów i terenów rekreacyjnych. Nasuwa się pytanie: czy dokonano wnikliwej analizy skutków wyrażenia zgody na zlokalizowanie magazynu odpadów medycznych i weterynaryjnych na obszarze zamieszkanym? Czy uwzględniono to, że zwiększy się natężenie ruchu drogowego i hałasu, pojawi się zagrożenie przedostania się szkodliwych substancji do środowiska etc.? I sprawa najistotniejsza – czy wzięto pod uwagę potrzeby i punkt widzenia lokalnej społeczności? Urząd Miasta szczyci się zdobywaniem kolejnych certyfikatów, ale po drodze chyba zapomniał, że nie są najważniejsze dokumenty i decyzje ad hoc, ale AUTENTYCZNY dialog z częstochowianami i RZECZYWISTA troska o ich dobro. Postawa mieszkańców przy ul. Bieszczadzkiej powinna być sygnałem dla pozostałych częstochowian, że nie można pozostawiać trudnych spraw własnemu biegowi, ale należy CZYNNIE uczestniczyć w sytuacjach, które mają na nas bezpośredni wpływ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie zgadzam sie Re: Lisiniec protestuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 22:31 Nie Lisiniec protestuje ------->tylko domki.Tyle ich tam mieszka co w jednej klatce bloku . Jak tak dalej pójdzie to nie pozwola podkuwac butów szewcowi ,co niedaleko ,bo im stukanie młotka bedzie przeszkadzac. Nie zgadzam sie by gazeta nazywała Lisińcem ten wygrodzony terenik ze ścisniętymi domeczkami . Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz_gorka Re: Lisiniec protestuje 17.03.07, 22:53 Drogi forumowiczu, masz prawo nie zgadzać się na protest mieszkańców domów zlokalizowanych wokół planowanej inwestycji (bardzo proszę nie pisz uporczywie, że protestują tylko mieszkańcy "osiedla Bieszczadzka", bo nie jest to prawdą i doskonale o tym wiesz)podobnie jak my mamy prawo protestować. Możesz być spokojny, że nikt nie będzie protestował gdy w dzielnicy powstanie zakład szewski. Podobnie nikt nie protestuje z powodu wielu innych zakładów zlokalizowanych w pobliżu. Nasz protest nie dotyczy błahostki, tylko przedsięwzięcia, przy lokalizacji którego pominięto nasze prawa do wypowiedzenia się na ten temat. Na "wygrodzonym tereniku ze ściśniętymi domkami" też mieszkają ludzie i mają prawo do kwestionowania decyzji, które w sposób szczególny oddziałują na środowisko naturalne, zatem mieszkańcy tego terenu dołączyli się do protestu. Nie wiem dlaczego tak bardzo przeszkadza Ci to osiedle i jego mieszkańcy, ale zapewniam Cię, iż jesteśmy bardzo spokojnymi osobami, dla których podjęcie próby protestu nie było niczym przyjemnym. > Jak tak dalej pójdzie to nie pozwola podkuwac butów szewcowi ,co niedaleko ,bo > im stukanie młotka bedzie przeszkadzac. Pragnę Ci przypomnieć, że osiedle zlokalizowane jest chociażby w pobliżu cegielni oraz sali weselnej - czy wiesz aby ktoś z mieszkańców narzekał na hałas ? > Nie zgadzam sie by gazeta nazywała Lisińcem ten wygrodzony terenik ze > ścisniętymi domeczkami . Gazeta nazwała Lisińcem teren, który jest zlokalizowany w dzielnicy Lisiniec, czy uważasz, iż tutaj popełniono jakiś błąd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pifko my som pany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 22:36 Zmienic adres ulicy na odcinku ,który protestuje na My som pany Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz_gorka Re: my som pany 17.03.07, 22:56 Zmiana ma wynikać ze względu na fakt, iż korzystamy z naszego ustawowego prawa ? Czy być może są jeszcze jakieś inne przesłanki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hj Re: my som pany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 01:57 radny adamkiewicz jest z sLD. To wszystko towarzysze tłumaczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smerf Re: my som pany IP: *.realestate.net.pl 18.03.07, 02:24 To jest argument, może lepiej więcej mysleć a mniej ....ić. Ty oczywiście chciałbys mieć takie składowisko koło siebie podaj adres to sie COŚ wymyśli aby uprzyjemnic twoją jedynie słuszną wegatecję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eryk Lisiniec protestuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 16:50 Oczywiście jestem przeciw tego typu działalności w okolicy "Bałtyku". Ale zastanawia mnie to, ze prostestujacym nie przeszkadza leżaca niedaleko od nich wielka dziura po wyrobisku gliny należaca do cegielni, gdzie zrobiono sobie wysypisko smieci i też jest brzydko i smierdzi; czemu z tym nie zrobia porządku?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nono Re: Lisiniec protestuje IP: *.cn.com.pl 18.03.07, 18:32 Też dziwne że w środku Częstochowy taka dziura ! Czy w Częstochowie ktoś zajmuje się zagospodarowaniem przestrzennym - - WIOCHA - KAŻDY ROBI CO CHCE !!!! Nasr..c tylko na środku tej wiochy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nono Re: Lisiniec protestuje IP: *.cn.com.pl 18.03.07, 18:40 Na Lisińcu jest już cmentarz komunalny ,składowisko odpadów medycznych,ujęcie wody,dziura z cegielnią,domki jednorodzinne,czego jeszcze nie ma ? kopalni ? huty ? składowiska odpadów radioaktywnych ?...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grypa Re: Lisiniec protestuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.07, 18:41 Ta "dziura po wyrobisku gliny" nadal działa i jeżeli Panu przeszkadza, to niech Pan się zgłosi do właściciela cegielni - Pana Polaczka (tego od Opla). Zresztą dziura była przed mieszkańcami:). BAŁTYK, Adriatyk i Pacyfik też kiedyś były takimi dziurami... Bziś są częścią Parku Rekreacyjno-Wypoczynkowego (paradoksalnie; no i okresowo wtórnym śmietniskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eryk Re: Lisiniec protestuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 09:55 Dobrze wiem, ze prowdzona jest tam działalnośc wydobywcza i nie mam pretensji do własciciela, tylko do tych co wrzucają tam smieci; do właściciela co najwyżej moge się dowalac że teren ogrodzony beznadziejnie.Co do stawów to dobrze wiem, ze były takimi dziurami, więc serdecznie dziekuję za wykłady uświadamiające. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryl Lisiniec protestuje IP: *.man.czest.pl 18.03.07, 19:26 Mieszkańcy mają rację, niech taki biznes "aktywni przedsiębiorcy" rozkręcają poza terenem zabudowanym. Nikt im nie zabrania aktywności gospodarczej, tylko niech nie myślą tylko o sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: io Re: Lisiniec protestuje IP: *.cn.com.pl 20.03.07, 23:31 ihhhaaaaaaaaa ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grypa Re: Lisiniec protestuje IP: *.gre.pl 21.03.07, 08:33 No,no!! Błyskotliwa wypowiedź (ta ostatnia):). I brzmi znajomo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Lisiniec protestuje IP: 80.48.49.* 21.03.07, 08:40 " Co w przypadku pożaru i powodzi? " Powodzi ? Na Lisińcu ? Widać pięknie , że nie chodzi tu o bezpieczeństwo tylko jakieś głupawe uprzedzenia do kogoś kto jest hm.. przedsiębiorczy . Odpowiedz Link Zgłoś