Dodaj do ulubionych

Jacek Kaczmarski

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 08:57
Czy są na forum osoby, które słuchają muzyki Jacka Kaczmarskiego? Co wam się
podoba w jego twórczości?
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Jacek Kaczmarski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.07, 10:42
      ja slucham,a podoba mi sie wszystko,teksty sa nie powtarzalne
      • Gość: powstanie stycz. Re: Jacek Kaczmarski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 11:09
        a który ty jestes rocznik, bo 1975?!
        • Gość: ja Re: Jacek Kaczmarski IP: 217.153.246.* 17.03.07, 19:39
          jestem rocznik 1985,pomyliles sie o cala dekade;)
          • Gość: buba Re: Jacek Kaczmarski IP: 80.48.49.* 17.03.07, 19:55
            a ja 1963. Moje studia to głównie Kaczmarski, Cohen, Dżem, Manaam,
            Republika...Ale Kaczmarski był na pierwszym miejscu. Niepowtarzalny. Mądry,
            niespokojny, do słuchania, do myślenia, do buntu, do przegadania w gronie
            przyjacół przez całą noc. To były wspaniałe lata, bo okres studiów, i
            beznadziejne lata, bo marazm i szarzyna po stanie wojennym, najgorsze lata to
            chyba 85-88. Brak jakichkolwiek perspektyw. Kaczmarski był nadzieją, trzymał
            przy życiu. Jego nielegalne i bardzo marnej jakości nagrania mam do dziś.
    • Gość: olifantka Re: Jacek Kaczmarski IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.07, 19:48
      Ja słucham Jacka Kaczmarskiego już wiele lat.Uwielbiam "Zbroję".
      • Gość: basia Re: Jacek Kaczmarski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 21:42
        "...a źródło wciąż bije..."
    • Gość: ... Re: Jacek Kaczmarski IP: 80.54.170.* 18.03.07, 20:11
      Dopisuje się do listy słuchających:)

A co lubię- bo pomimo, że obstaję po uzpełnie innej opcji politycznej i daleko
      mi do bycia "rusofilem antykomunistą" choćby ze względu na fakt życia już w
      demokratycznym kraju- to jednak moim zdaniem nikt nie potrafi tak oddać historii
      jak Kaczmiarski, bo "Jałta" Kaczmarskiego więcej ma tragizmu niź suche fakty
      podawane w ksiażkach do historii, bo nikt nie potrafił ująć tak osobowości
      Katarzyny II jak on, bo jego zachrypnięty głos i świetna gra na gitarze potrafią
      ująć do bólu, nikt nie potrafi tak plastycznie opisywać obrazów, że ma się
      wrażenie że słuchając go ma się ten obraz przed oczyma, bo koło jego twórczości
      nei da się przejść obojętnie a już na pewno nie da się przerobić na muzykę
      reagge, bo kiedy słucham obławy to mam wrażenie, że też biorę udział w tym
      polowaniu, bo dopiero wysłuchawszy "Pana Wołodyjowskiego" sięgnęłam po ksiązkę o
      nim, bo nikt nie potrafi pisać o historii w tak metaforyczny sposób, nie
      nazywając wydarzeń wydarzeniami.....ehh ja tak mogę długo, a kto go słucha ten
      wie:) Pozdraiwam wielbicieli Jacka:)
      • Gość: powstanie stycz. Re: Jacek Kaczmarski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 15:28
        tzn.ja jestem 1975r.
        • Gość: kaska9931 Re: Jacek Kaczmarski IP: *.tpnet.pl 20.03.07, 16:07
          Uwielbiam Kaczmarskiego. Mój brat słuchał Jego muzyki i ja przyoadkiem
          zwróciciłam na to uwage. Super teksty, niepowtarzalne przyżecia. Byłąm na kilku
          koncertach we Wrocławiu w czsie stiudiów. Jestem rocznik 1970. Pozdraiwm
          wszystkich słuchaczy
    • Gość: Katarzyna II Re: Jacek Kaczmarski IP: 217.153.246.* 20.03.07, 19:54
      Balla do spalonej synagodze, oczywiscie KRZYK, kara
      Barabasza,Oblawa,II,III,Lalka czyli Polski Pozytywizm,Kosmonauci, Epitafium dla
      Wysockiego,Sen Katarzyny II
    • Gość: rocznik_1988 Re: Jacek Kaczmarski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 21:24
      Ja słucham. Teksty sa genialne, a w połączeniu z jego wykonaniem powalają. Tej muzyki nie da się słuchac w autobusie z mp3.

A co sadzicie o "Murach" wg Habakuka? Ja jestem na nie.
      • Gość: Michał K Re: Jacek Kaczmarski IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.03.07, 23:19
        właśnie słucham, ja rocznik 72, idealista, romantyk, zdsperowany patryiota,
        pragmatyg w granicach rozsądku, zakochany w Polsce i jej dziejach.
    • Gość: Ja-Katarzyna II Re: Jacek Kaczmarski IP: 217.153.246.* 20.03.07, 23:14
      a ja wlasnie slucham TEJ muzyki na mp3. takze w autobusie,czy to jest wazne,w
      jakimmiejscu sie znajdujemy?Refleksja sama przychodzi.
      • Gość: witkacy do kraju w Re: Jacek Kaczmarski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 11:53
        tu jest ciekawa stronka

www.kaczmarski.art.pl/forum/index.php?sid=7c7a0dcd790e65a1a4b7d809250e3fea
    • Gość: angrusz Re: Jacek Kaczmarski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 14:33

Śpiewał może i ładnie ale człowiekiem to nie był ładnym , nawet jego córka to
      mówi ( łagodnie ) ot problem alkoholowy .
      A " Benedykt " z Nad Niemnem powiedziałby - " pijak "
      • Gość: igła Re: Jacek Kaczmarski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 14:47
        Rownież zmieniłam zdanie o panu Kaczmarskim po tym, co usłyszałam z ust jego
        córki. O zmarłych nie powinno się źle mówić, jednak śmiem twierdzić, że był
        człowiekiem dwulicowym.
    • Gość: ja Re: Jacek Kaczmarski IP: 217.153.246.* 21.03.07, 20:24
      takze ogladalam ten wywiad u Ewy D. ,ale trzeba sie zastanowic,czy my oceniama
      Jacka K. jako osobe, czy jako artyste... Pozdrawiam osoby,ktore rozumieja jego
      muzyke.A moze ktos ur.ok 1985 takze slucha?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka