editaa1 06.04.07, 09:59 Zna ktoś może przepis?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: beba Re: śledź pod pierzynką IP: 195.116.1.* 06.04.07, 10:08 SAŁATKA ŚLEDZIOWA POD PIERZYNKĄ Składniki: 6-7 śledzi marynowanych kilka marchewek kilka ziemniaków 5-6 jajek 2-3 cebule majonez sól pieprz Przygotowanie: śledzie pokroić marchewkę, ziemniaki i jajka ugotować, zetrzeć na tarce cebulę pokroić i sparzyć wrzątkiem Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać lub ułożyć warstwami (śledź, cebula, majonez, marchewka, majonez, jajka, majonez, ziemniaki, majonez) Odpowiedz Link Zgłoś
editaa1 śledź pod pierzynką 06.04.07, 10:11 Dzięki! Dobra ona jest, bo tylko o niej słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beba Re: śledź pod pierzynką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.07, 10:17 Wiesz... smak to rzecz względna Ja ogólne lubię śledziki i sałatka też dla mnie jest pycha, ale jak na nia zareagują inne kubki smakowe to ja już nie moge przewidzieć ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta Re: śledź pod pierzynką IP: 80.48.49.* 06.04.07, 10:28 Mnie osobiście bardziej smakuje gdy w tej sałatce zamiast śledzi marynowanych są śledzie po wawelsku lub po kaszubsku. Naprawdę polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ups Re: śledź pod pierzynką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.07, 02:07 ups) dla edyci-salatkozernej Odpowiedz Link Zgłoś
editaa1 Re: śledź pod pierzynką 06.04.07, 10:22 też fakt, dzięki za przepis i WESOŁYCH ŚWIĄT! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beba Re: śledź pod pierzynką IP: 195.116.1.* 06.04.07, 10:24 Dziekuję. Tobie też dużo słonka... i żeby sałatki się udały. Na drugim Twoim temacie masz jeszcze coś :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to nie ten Re: śledź pod pierzynką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.07, 10:45 to nie ten przepis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sledz pod buraczki Re: śledź pod pierzynką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.07, 10:48 sledz pod buraczkiem lub pierzynka jak wolisz! Produkty : filety sledziowe moga byc ze sloika .ale koniecznie w zalewie estragonowej ! gotowane buraki , gotowane ziemniaki , gotowane jajka na twardo smietana , majonez do sosu cebula sol pieprz , zielony koperek , szczypiorek lub natka pietruszki Filety sledziowe kroimy na drobne kawalki , ukladamy w glebokim polmisku np. na lisciach salaty. Na warstwe sledzi kladziemy drobno posiekana cebule, nastepnie na cebule pokrojonego w kostke ziemniaka na ziemniaka starte na grubych oczkach buraki , a na buraki jajko pokrojone w kostke /albo przemielone w recznym mikserze jak na salatke /. Kzda warstwe solimy , pieprzymy oraz polewamy sosem. sos z majonezu i smietany : wymieszac smietane z majonezem + sol + pieprz . Sos powinien byc dosyc gesty, zeby dal sie smarowac ! Na wierzch sosu dajemy najwiecej... Wszystko posypujemy zielonym koperkiem / mozna szczypiorkiem albo natka pietruszki Wstawiamy na ok 1 godz do lodowki Mozna podawac z pieczonymi ziemniakami Doskonale danie postne lub zakaska do wodki Zycze s m a c z n e g o !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziękuję ! Re: śledź pod pierzynką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.07, 10:57 Dziękuję ! Super już mi ślinka kapie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: śledź pod pierzynką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.07, 02:07 ups) dla edyci-salatkozernej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na Re: śledź pod pierzynką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.07, 12:24 ja znam jeszcze inny przepis,ale nie jakies buraki ani marchew.ta co znam ja jest warstwowa-pycha Odpowiedz Link Zgłoś
misiek_81 Re: śledź pod pierzynką 08.04.07, 17:08 pewnie tych przepisów jest tyle ilu kucharzy,bo ja znam przepis pod pierzynką z puchu chrzanowego :) Odpowiedz Link Zgłoś