Gość: Adaś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 19:26 Co o nich sądzicie ?? Która z nich najlepsza .. Miło by było gdyby wypowiedzieli się sami uczniowie lub absolwenci .. myślałem nad Kopernikiem i Trauguttem ewentualnie Norwid i Sienkiewicz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ancymonka Re: Szkoły średnie w Częstochowie 16.04.07, 19:33 Kopernik? wątpię... Traugutt ponoć strasznie na kasę lecą, jak rodzic wspomaga szkołę to dziecko się dobrze uczy (tak mówi moja kuzynka która tą szkołę kończyła 3 lata temu) Sienkiewicz - no nie wiem, ale ogólnie dobra szkoła, z tradycjami :) A jak chcesz razem ze świadectwem dostać bezpłatny bilet do wariatkowa to polecam Słowaka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilay Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: 80.48.49.* 16.04.07, 20:56 ancymonko, chodziłaś do Słowackiego? Jeśli tak to współczuję, że tak nie umiałaś sobie odpuścić i wyluzować, że aż nadajesz się do szpitala psychiatrycznego :) A jeśli nie chodziłaś - to nie wypowiadaj się, jak nie wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lee Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: 195.205.202.* 16.04.07, 21:53 Koncze Traugutta w tym roku a nawet na komitet nie placilam nigdy a oceny mam bardzo dobre:) polecam Trgtt, ja nie zaluje swojego wyboru:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.07, 21:59 lee, to żaden powód do dumy nie płacić "na komitet". Robisz z siebie dziadówkę i jeszcze się tym chwalisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.krasinskiego.trustnet.pl 17.04.07, 16:05 Opłacanie komitetu, to nie jest obowiązek. Na pewno nie jest to powód do dumy, nie jest to także czyn karygodny. Szkoły publiczne są finansowane z budżetu miast, nauczyciele otrzymują pensję z budżetu państwa, a więc i z naszych pieniędzy. Opłacanie komitetu jest zupełnie niepotrzebne. Ja się zastanawiam na co idą pieniądze pochodzące z tego typu składek. W mojej szkole szkole trzeba czekac parę miesięcy na wymianę szyby w oknie, bo to kosztuje, nie można naprawic ławek, bo to też kosztuje, ale stawka komitetu dośc wygórowana biorąc pod uwagę inne szkoły. Uczniowie wpłacają pieniądze ( na szczęście mogą zapłacic mniej niż sugerowana kwota ), ale nie widac, żeby te środki były przeznaczane na potrzeby szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 16:13 Lukasz, oczywiście, ze to nie jest obowiązek i coraz mniej osób płaci. Prawda jest jednak taka, że nie płacą ci bogatsi. Na wszystko ich stać oprócz tych paru zł. na szkołę. I potem się jeszcze chwalą jak to oni szkołę w ch... zrobili. Mniej zamożni, płacą. Może wstydzą sie przyznać do biedy? Odpowiedz Link Zgłoś
ancymonka Re: Szkoły średnie w Częstochowie 17.04.07, 10:07 Owszem chodziłam do Słowaka i to w takich czasach, że słowo "wyluzować" było abstrakcją. Szkoła ma pewne swoje niepodważalne zalety i może teraz pod dyrekcją Pani Jończyk jest jakoś normalniej. Ale kiedyś nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: 217.153.246.* 20.04.07, 19:32 Ja osobiście polecam liceum Biegańskiego. Miła atmosfera w szkole, w porządku nauczyciele i dobre przygotowanie do matury. Poziom również wysoki. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
nadidi Re: Szkoły średnie w Częstochowie 20.04.07, 19:55 yyyyyyyyyy....... ja tez chodziałm do słowaka i reszta moich znajomych także więc jesli wiesz cokoliwek o tej szkole to masz swiadomość jak tam jest.... a podzielam zdanie ze po Słowaku to prosto do wariatkowa heh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didka Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.org 17.04.07, 22:11 Traugutt najlepszy! I to nie prawda że kasę lecą.W szkole jest super klimat ,nie do opisania zeby to zrozumiec trzeba stac sie trauguciakiem:P to był mój najlepszy wybór w życiu.Tyle mogę powiedziec o swojej szkole. Kopernik też ponoc fajna szkoła tak przynajmniej mówią moi znajomi. Słowacki to raczej zły wybór...a w Sieniu też podobnież jest "swojski" klimat. Odpowiedz Link Zgłoś
emisia7 Re: Szkoły średnie w Częstochowie 19.04.07, 16:30 Uważam , że powinieneś spróbować Zespołem Szkół Ekonomicznych przy ul.Augystyna. Jestem tego roczną maturzystką i moge powiedzieć że szkoła jest naprawdę super. Poziom, moim zdaniem wysoki młoda kadra nauczycieli z którą zawsze można się dogadać. Pozatym w szkole są często różne imprezy np. jest u nas cos takiego jak kontrolowane gg tzn. przyjeżdżaja do nas różne gwiazdy np.Krzysztof Hołowczyc i inni, a uczniowie przeprowadzają z nimi wywiad naprawde świetna zabawa. ZsE moim zdaniem jest najładniejszą szkołą w naszym miescie czysto i bardzo nowoczesnie. Mamy czytelnie internetową dostępną cały czas. Aha i dodam jeszcze o klasach w naszej szkole, z tego co przeczytalam chcesz iść do liceum no więc w ekonomiku klasy LO to klasa lingwistyczna (rozszerzony język angieslki niemiecki lub francuski) i klasa informatyczna z rozszerzoną informatyką. Naprawde poleceam bo warto ;P aahaa no i fak zapomniałam o najważniejszym w końcu ejstes młodym mężczyzną no a w ekonomiku 60% uczniów to dziewczyny i to bardzo atrakcyjne:P:D .Pozdrawiam i życze udanego wyboru;) a to nasza stronke warto zobaczyć: www.zse.ids.czest.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: 80.48.49.* 26.06.07, 14:20 wg mnie słowacki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pitu Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 20:11 Czy ja wiem .. mam kilku znajomych w Koperniku i nikt nic złego o tej szkole nie mówił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 22:05 A o Słowackim zapomniałeś ?? To tez jedna z najlepszych . A która okaże się dla ciebie to los pokaże . Liczy się nie tylko szkoła ale i konkretni ludzie z twojej klasy . A tego nie da się przewidzieć . Może byc fajnie ale i tez w bardzo dobrej szkole może powstać niezbyt ciekawy układ . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norwidzianka Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.07, 22:18 Norwid? poleciłabym go rok temu, kiedy byl wspaniala szkola. Dyrektorka Godala byla swietna osoba i naprawde dobrze zarzadzala szkola...od kiedy rzady objal Wachowiak, poziom spadl, atmosfera zrobila sie tragiczna, szkoda gadac. ciesze sie z koncze juz te szkole,bo nie wyrobilabym dluzej. Wachowiak robi problemy ze wszystkimi sprawami jakie sie chce z nim zalatwic, nie mozna sie z nim dogadac, a na spotkanie z nim trzeba sie zapisac miesiac wczesniej. wiekszosc nauczycieli jest naprawde dobra, chociaz zdarzaja sie wyjatki. jedno wiadomo- jesli chcesz cos umiec, nie idz do norwida. z Wachem norwid zejdzie na psy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K2 Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 01:32 Nie ma jak TZN;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tznowicz Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 15:47 Zgadza sie !!! sam uczęszczam do TZNu i jest spoko :) Czasem jest źle czasem fajnie ale głównie fajnie :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 06:38 www.reymont.czestochowa.pl polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ta Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: 80.54.174.* 17.04.07, 09:03 dla mnie dąbrowski, klimat spoko, z nauczycielami, jak to z nauczycielami, z jednymi lepiej, z drugimi gorzej, ale tego nie pamieta, pamietam zajebista klase i tyle, bo to jest najwazniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.07, 12:19 tez polecam Dabrowskiego za 10 dni opuszczam ta szkole ale beda to bardzo mile i fajne i niezapomniane 2 lata szkola moze daleko od centrum ale jest fajowo ;d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koper Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 14:46 Ja w tym roku kończe Kopernika i bardzo tego żałuję bo szkoła jest w dechę .. Nauczyciele w większości sa spoko , a i ja trafiłem do super klasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fish Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: 83.18.124.* 17.04.07, 15:25 Tylko TZN!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jenefer28 Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 20:48 Polecam Norwida!Jestem absolwentką tej szkoły!!!Ale jest to szkoła dobra dla tych którzy chcą i lubią się uczyć!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamilaaa Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 21:02 mam wielką prośbę... czy mogłoby się więcej osób wypowiedzieć na temat szkół takich jakich jak: Norwid, Słowacki, Kopernik, Mickiewicz? Błagam pomóżcie, powiedzcie jak jest!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 18:48 Tylko Norwid:)))))))))))))))) Można wspaniale ściągać na nowej maturze. Polecam tę szkołę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja!!! Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 01:01 NORWID? 3 lata temu skonczylam te szkole.I jak wspominam?Pierwsze dwa lata byly dla mnie koszmarem,przeplakane noce,strach i mnostwo nauki.Kolejne dwa trche olalam a i tak wyszlam dosc dobrze.Szerze?nie polecam. Wybierz Sienkiewicza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamilaaa Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 14:39 Norwid serio jest taki zly? slyszalam ze tam jest lajcik, ze nauczyciele sa spoko, ze trzeba sie jak w kazdej, ale ze nauczyciele sa bardziej "dla ludzi", ze sa w porzadku w stosunku do uczniow... A slowacki, kopernik i mickiewicz???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 17:51 Koncze Norwida i tam właściwie robisz co chcesz. jesli masz ochotę się uczyć wszystkiego to jasne- nieprzespane noce itd. Ale jeśli chcesz się uczyc tylko tego z czego zdjaesz maturę to i tak da się mieć pasek. Trzeba tylko troche kombinowac. Z nauczycielami się da dogadać, a jeśli czegoś nie masz rozszerzonego to z pewnoscią nie będziesz musiał sę tego uczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ancymonka Prawda jest taka... 19.04.07, 15:41 Prawda jest taka, że w każdej szkole są lepsze i gorsze chwile. W każdej szkole znajdzie się jakiś super nauczyciel i w każdej jakaś zołza do kwadratu, na którą się klnie pod nosem. Do tego każdy ma inne podejście do nauki. Ale jeśli ktoś szuka szkoły, którą sobie skończy bez zaśmiecania sobie głowy nauką, to raczej takiej nie znajdzie. A obecnie, kiedy o przyjęciu na studia świadczą punkty za oceny maturalne i inne tam dodatki, to chyba nie ma takiego znaczenia, czy to będzie Słowacki, czy Sienkiewicz, Kopernik, Traugutt, Dąbrowski, Biegański, Norwid... Tyle co słyszałam, to że najniższe wymagania i najniższy p[oziom nauczania jest w Mickiewiczu, Andersie i Kochanowskim, ale to jest tylko to co słyszałam od obecnych uczniów... Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Prawda jest taka... 19.04.07, 15:52 kończyłam Kochanowskiego. nie narzekam. nauczyciele - pewnie w każdym liceum są podobni. jestem zdania, że jeżeli ktoś chce się czegoś nauczyć, to i tak się nauczy. w zależności, kto co czego szuka.. no ale tak jest ze wszystkim, niezależnie od tego, czy to szkoła, czy praca, czy jakiś inny element życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Prawda jest taka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 16:34 Polecam Słowackiego !!!! Super szkoła,super atmosfera - jestem zachwycona tą szkoła. Jak wszędzie sa lepsze i gorsze dni,lepsi i gorsi nauczyciele ale jak teraz rozmawiam ze swoja byłą klasa z gimnazjum(O ich wrażeniach ze swoich obecnych szkół) to rozumiem,ze podjełam najlepszą decyzję w swoim życiu - wybierając Słowaka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Prawda jest taka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 22:55 Ale dyscyplina juz nie taka . Kiedyś to bywało .. Jesienią będzie stulecie , Mozna będzie powspominać Odpowiedz Link Zgłoś
ancymonka Re: Prawda jest taka... 20.04.07, 13:35 Oj będzie można... :) Tylko cena jest trochę rozwalająca. Swoją drogą co mi zrobią jak przyjdę a nie zapłacę? :D Choć z drugiej strony spotkania z moją wychowawczynią to raczej nie wyczekuję.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Prawda jest taka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 23:00 Dobrze by było zrobić ranking ile uczniów absolwentów dostaje się na kilka prestiżowych uczelni państwowych na dzienne studia i wtedy byłby rzetelny obraz poziomu szkoły. Ten poziom głównie robią uczniowie . nauczyciele też ale już w mniejszym zakresie . Kończyłem dobra uczelnie i kierunek ale tam mówiło się , że studia należy przeżyć a nie przeuczyć . Coś w tym jest !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hg Re: Prawda jest taka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 17:53 W wyborczej po maturach sa wyniki kazdej szkły. zdawalność i śr. wynik pkt. Odpowiedz Link Zgłoś
marjuz Re: Prawda jest taka... 20.04.07, 15:33 > Tyle co słyszałam, to że najniższe wymagania i najniższy p[oziom nauczania jest > w Mickiewiczu Baju, baju, baju. U wróżki byłaś i tak Ci powiedziała? No ludzie, nie piszcie bredni jak nie jesteście w temacie... Mickiewicz to dobra szkoła, a co do poziomu, to można go spokojnie porównać np z Sienkiewiczem czy Kopernikiem. Wiem co pisze, bo mam pełen przekrój znajomych, praktycznie z wszystkich częstochowskich szkół. Nie ma sensu gadać która jest lepsza, a która gorsza, każdy zdaje sobie mniej więcej sprawe z tego jakie ma aspiracje i gdzie chciałby sie dalej uczyć. W tym roku właśnie kończe Micka i ciesze sie, że tu trafiłem. Na pewno mocną stroną tej szkoły są profile lingwistyczne. Nauczyciele od angielskiego czy niemieckiego są wymagający, przez co potrafią dobrze przygotować do matury, sam miałem po 5 angielskich tygodniowo, co mi sie na początku strasznie nie podobało, ale dopiero teraz, na koniec liceum to doceniłem. Przedmioty humanistyczne też stoją na dobrym poziomie. Odradzałbym Mickiewicza jedynie osobom, które swoje nadzieje pokładają w informatyce, bo jest z nią w naszej szkole po prostu kiepsko ps. POZDRAWIAM WSZYSTKICH TEGOROCZNYCH MATURZYSTÓW, NASZE GODZINY SĄ POLICZONE... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mruk Re: Prawda jest taka... IP: 89.174.23.* 22.04.07, 08:31 do ancymonka Niski poziom w Micku zapraszwam na lekcje ang do pani G... jak nie wiesz nie byłas/łes wiec nie pisz marjuz ma w 100%oprocz tego co powiedziałes duza zaleta tej szkoły jest BRAK SNOBÓW co w innych ponoc lepszych szkołach od Mickieiwcza jest codziennoscia pzdr dla Mickiewiczaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Prawda jest taka... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.07, 21:04 o zadnej szkole nie mozna powiedziec, ze ma slaby poziom nauczania. To po prostu slabi, lub leniwi uczniowie, ledwie zdajacy z klasy do klasy wyrabiaja taka opinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: Prawda jest taka... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.07, 23:08 Prawda jest taka, że uczniowie Norwida chodzą na korki z fizy i z chemii do nauczycieli z tych , jak pisze Ancymonka "szkół o najniższym poziomie nauczania" Śmieszy mnie stwierdzenie "poziom nauczania". Cóz to takiego? W każdej szkole są nauczyciele, którym zależy, którzy potrafią nauczyć i co ważne - wiedzą, czego uczą, bo umieją swój przedmiot. Są też i tacy, którzy nie mają zielonego pojęcia o "swoim" przedmiocie (patrz na post wyżej dotyczący chemii w Norwidzie) Życzę przyszłym licealistom, by mieli szczęście trafić na dobrych nauczycieli. A tacy zdarzają się w każdym częstochowskim liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emilia Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.cn.com.pl 19.04.07, 16:42 Jestem absolwentką Traugutta i powiem, że będąc w szkole żałowałam, że tam poszłam, ale dzięki ludziom, którzy tam chodzą atmosfera jest niepowtarzalna. A co do opinii o tej szkole to nie do końca prawda, bo w końcu w każdej sie znajdą nadęci bogacze. Z perspektywy czasu gorąco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 12:59 polecam norwida. to naprawde fajna szkoła, co prawda nauczyciele może nie są jacyś wybitni, jeżeli chcesz zdawać mature z biologii, to koniecznie badz w klasie u p. malinowskiej- uczy świetnie i nie bedziesz tracic kasy na korki. poza tym ludzie są ok. uczyc sie duzo nie trzeba, jak wszedzie- zresztą jezeli ktos chce sie uczyc, to bedzie sie uczyl w kazdej szkole. tylko nie wierzcie zadnym rankingom, bo zazwyczaj sa na podstawie ilosci olimpijczykow- a olimpijczycy zazwyczaj doksztalcaja sie na korkach i taki ranking nie ma nic wspolnego z poziomem nauczania w szkole. zreszta co tu duzo gadac, norwid ma najlepsze studniowki, najlepsze szkolne wigilie na jasnej gorze, delicpolki. norwid to norwid, i kazdy kto tam chodzi lub juz skonczyl, wie, ze jest fajnie. i jest luz, na lekcjach pelno zablakanych uczniow włóczy sie po szkole i nikt nawet nie pyta gdzie wlasnie powinno byc hihi. polecam ta szkole. aha i nie krytykujcie innych szkol, jezeli sie w nich nie uczycie, lub nie uczyliscie. wachowiak jest ok, dobrze, ze p. dyr. p w koncu odeszla. kto lubi wycieczki za slawny blok niech sklada do norwida. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 13:31 Popieram, Norwid jest ok. I jeszcze cenne jest to, że można ściągać na maturze. Szum, szmer, zaglądanie do siedzących z przodu, to norma. NIKT z komisji nie zwraca na to uwagi. Jest o niebo lepiej, niż na sprawdzianach w podstawówkach, czy w gimnazjach. Wynik matury pewny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muzyk Zespół Szkół Muzycznych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 15:13 Zwłaszcza nic nie jest wart, wraz z jej poprzednim dyrektorem, poziom - dno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 15:15 Polecem Raymonta na krakowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Op Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 16:52 Ja też szukam dobrego liceum a najbardziej zależy mi na profilu informatycznym .. Jak uważacie gdzie jest najlepszy ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywna Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 18:44 w Sienkiewiczu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 21:36 koncze w tym roku Sienia i bardzo jestem zadowolona,swietny klimat,zawsze znalazloby sie jakies ale...,ale nie przesadzajmy:) .mysle ,ze w kazdej szkole cos komus nie gra:)z perspektywy czasu warto bylo,przede wszystkim swietni ludzie i traktiuja cie jak czlowieka,nauczyciele tez ok,ja polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agra Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 09:11 W ZSSB na Augustyna jest liceum o profilu informatycznym. Może nie ma renomy i tradycji jak te o które pytasz, bo to stosunkowo "młoda" szkoła, ale jest super. Nauczyciele informatyki i nie tylko są w porzadku. Gorąco polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.adsl.inetia.pl 21.04.07, 17:06 Dąbrowski szkola super nauczyciele zaje*** poziom lepszy niz w takim Mickiewiczu czy Kochanowskim. Szkola ta traci tylko dla tego ze jest na takim Rakowie i ludzie boja sie tam lazic a nie ma czego. Przystanek autobusowy jest pod szkola a na tranwaj sie idzie 5 min. Pozdro dla Dądrowczaków :* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.95.inds.pl 23.04.07, 18:54 A jak nie liceum , to technikum lub zawodówka ... Ja chodze do Zasadniczej Szkoły Zawodowej - Fryzjerskiej Prywatnej na Jagiellońskiej 141 i jest bardzo fajnie .. miła atmosfera , mili nauczyciele , dyrektorzy ;) Zapraszam do tej szkoły ... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 00:45 Dąbrowski lepszy poziom ma niż Mickiewicz? Mickiewicz porównywalny do Kochanowskiego? hahaha... chyba sobie żarty robicie. Zobaczcie sobie na wyniki zdawalności matury w poszczególnych szkołach i zobaczycie jak wysoko Mickiewicz stoi. Rocznik '90 do tej szkoły był przyjmowany od ok 120 pkt-ów. Ogólnie szkoła ma średnio-wysoki poziom bo trzeba przyznać że taki sienkiewicz czy norwit mają wyższy. Ogólnie polecam jak najbardziej tą szkołę. Wszystkie dziewczyny które się wybierają do VLO to jak by co zgłaszajcie sie do mnie we wrześniu a ja was zapoznam z wiekszością szkoły żebyście się czuli jak u siebie :D Ogólnie atmosfera w szkole jest super i nie ma żadnych buców :PP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 00:47 ...oczywiście nie "norwit" tylko "Norwid". Przepraszam za pomyłke ale późno już :PP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 15:36 hmmm, Norwid... gdyby pozbyć się Wacha to bardzo fajna szkoła. jedni uczą się więcej inni mniej. dużo zależy od grona pedagogicznego na jakie się trafi (ja osobiście uczyłam się bardzo mało a oceny mam bardzo dobre, ale są też klasy które trafiły gorzej i muszą się uczyć dużo więcej). a i z tego co się orientuję to nie ma raczej dobrych nauczycieli od chemii, ja jestem z chemii zielona, ale i tak uważam że 2 profesorki które mnie uczyły nie były zbyt dobre. także największm minusem Norwida jest dyrektor. nic nie da się z nim załatwić, na spotkanie trzeba się zapisywać z dużym wyprzedzeniem, zmienia reguły w czasie gry (np. dopiero po maturach próbnych nam powiedział, że będą za nie oceny). a jeżeli ktoś chce od niego usłyszeć jakieś konkrety to może o tym zapomnieć, zazwyczaj gada baaardzo długo i nic z tego nie wynika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 20:35 Do goscia ; To ile się nauczysz zalezy przede wszystkim od ciebie . Też , troche od nauczycieli . Wiń siebie za nikłą wiedzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a1 Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.07, 23:16 Dyskusja o szkołach srednich także tutaj: czestochowaforum.pl/viewtopic.php?t=160 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Absolwent Re: Traugutt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 21:25 W Trauguttcie profile ścisłe polecam pod warunkiem, że matematyki będzie was uczył Radwański, a fizyki Napieralski. Jeżeli się przyłożycie, nie będziecie musieli chodzić na jakieś korki. Ja na studiach (we Wrocławiu) nie mam teraz problemów z fizyką. Podobno dyrektorem został były nauczyciel Norwida. Może więc Traugutt stanie się drugim Norwidem? Byleby nie zmieniał fajnej atmosfery w tej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Traugutt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 08:06 Do absolwenta : Podkreślam twoje słowa " jak się przyłożycie " - tak jest z każdym przedmiotem . Ot ryć i kuć a wtedy korki nie będą potrzebne .( lub rzadko ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Absolwent Re: Traugutt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 14:25 Angrusz! Święta racja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Traugutt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 15:46 A kiedy wyniki egzaminów gimnazjalnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tylko Sienkiewicz Re: Traugutt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.07, 18:54 Adasiu, chciałbym Ci pomóc więc uważnie czytaj i pamiętaj, że ostateczna decyzja należy do Ciebie. Najpierw napiszę Ci, co ja o tym wszystkim myślę. Widzę, że raczej wysoko mierzysz więc nie będę opisywał techników i zawodówek. Osobiście, z całego serca polecam Ci Sienkiewicza. Wierz mi, że nie ma lepszego liceum w Częstochowie. Trudno opisać tę szkołę, ponieważ każdy uczeń odbiera ją inaczej, ale nie spotkałem się z niczym nacechowanym ujemnie. Klimat i nauczyciele są świetni, nauki trochę jest, ale to w końcu Sieniu. Jestem pewny, że każdy, kto się dostał i wybrał dobry profil nie narzeka na nadmiar obowiązków. Krótko mówiąc, nauka i prestiż. Wszyscy sobie pomagają i są uśmiechnięci. Od września nauka stała się dla mnie prawie przyjemnością. Na początku nie chciałem iść do IV L.O., ale kiedy słyszę, co się dzieje w innych szkołach to jestem bardzo zadowolony, że tutaj trafiłem. Sienkiewicz to duże liceum w samym sercu miasta z bieżnią, salą i halą sportową, salą teatralną, dużym sklepikiem, basenem, a przede wszystkim ze wspaniałymi tradycjami. Jeśli się dostaniesz, to przygotuj się na wszechobecną zazdrość, bo nikt Ci nie powie wprost, że chciał tutaj iść, niestety tylko chciał... W niedługim czasie zmieni się Dyrektor i wiele osób mówi, że bez Niego to już nie będzie to samo. Aha, w Sieniu są też piękne dziewczyny:) Teraz napiszę Ci, co wiem o innych znanych szkołach. Kopernik: Na znaczeniu zaczął zyskiwać od niedawna. Z tego, co wiem to uczą tam klany rodzinne i nie jest zbyt ciekawie. Dużo nauki na siłę, która nie daje efektów. Moja kuzynka ma w tej szkole bardzo niezgraną klasę, ale to może tylko wyjątek. Mickiewicz: Nic specjalnego. Ta szkoła nie należy do najlepszych, ale w końcu trzeba wybrać - nauka i dobrze zdana matura albo lans... Mickiewicz dla większości moich znajomych był szkołą trzeciego wyboru(awaryjną). Traugutt: O tej szkole za dużo nie wiem. Słyszałem dużo opinii, że liczy się kasa, ale mimo wszystko to liceum należy do ścisłej czołówki. Norwid: Do dzisiaj nie wiem, dlaczego ta szkoła jest uważana za dobrą, a nawet jedną z najlepszych(od niedawna)... Na renomę tego liceum pracują nie tylko uczniowie, ale przede wszystkim ich prywatni nauczuciele, próbując nadgonić i wyprzedzić materiał. Mam w tej szkole kuzynkę, która ma dość fajną klasę, ale za to nauczyciele nie wiedzą, czego chcą od życia. Excel przez cały semestr na profilu z infą rozszerzoną to chyba przesada... Słowacki: Za nic bym tam nie poszedł, choć muszę się ze wstydem przyznać, że kiedyś chciałem. Mam dużo znajomych w Słowaku i albo chcą się przepisać albo zostają, ale tylko ze względu na znośną klasę. Dużo niepotrzebnej nauki, pseudorygor, nie spotkałem się z żadną pozytywną opinią na temat tej szkoły. Może to śmiesznie zabrzmi, ale moja babcia mówi, że jest tam tak samo jak 60 lat temu. Dąbrowski: Wredni nauczyciele, po 10h dziennie i to chyba wszystko. Biegański: Z tego, co wiem to pracują teraz na opinię. Nie polecam tej szkoły, same nadmuchane zalety. Słyszałem też o nazwie Liceum Medyczne, ale jestem ciekaw, kto w przeciągu 20 lat dostał się z takiego pułapu na medycynę... Warto dodać, że sam Biegański kończył Sienkiewicza. Po Sieniu jest też Prezydent Miasta, ale to akurat nie każdego zadowoli... Jeśli tak wysoko mierzysz to wybieraj pomiędzy Sienkiewiczem, Trauguttem i Norwidem. "Baju, baju, baju. U wróżki byłaś i tak Ci powiedziała? No ludzie, nie piszcie bredni jak nie jesteście w temacie... Mickiewicz to dobra szkoła, a co do poziomu, to można go spokojnie porównać np z Sienkiewiczem czy Kopernikiem." Bardzo dobrze, że na koniec napisałeś prawdę o informatyce w waszej szkole. Ona jest na poziomie III gimnazjum. Ciekawe, jak nauczycie się programować w dwa lata... Jeszcze dużo wody upłynie zanim będzie można porównywać Mickiewicza do Sienkiewicza. Ktoś tu napisał, że majważniejsi są uczniowie. To prawda, chemik jest chemikiem(chodzi o to, że ma taki sam tytuł, jak chemik np. z Norwida ), ale jak widzi z kim pracuje to wie, że cudu nie dokona. Do lepszych szkół chodzą uczniowie, którzy chcą się uczyć i mieć jakąś przyszłość. To tyle. Pozdrawiam i zapraszam do Sienkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yes Re: Traugutt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 20:37 Zgadzam sie z przedmówcą,ja wlasnie skonczylam Sienia ,ale jestem w pelni zadowolona z wyboru,polecam szczerze,szkola ma swoj niesamowity klimat i to jest piekne :)wybor nalezy oczywiscie do ciebie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?????????????????? Re: Traugutt IP: 89.174.23.* 01.05.07, 20:47 > Gość: alicja 23.04.07, 18:54 + odpowiedz >A jak nie liceum , to technikum lub zawodówka ... Ja chodze do Zasadniczej >Szkoły Zawodowej - Fryzjerskiej Prywatnej na Jagiellońskiej 141 i jest bardzo >fajnie .. miła atmosfera , mili nauczyciele , dyrektorzy ;) >Zapraszam do tej szkoły ... ;) A Ty przypadkiem nie mieszkasz na Wyczerpach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Slowacki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 09:38 Widzę , że niedługo zacznie się nabór i każdy próbuje zachwalać swoja szkołę - dyrekcja i nauczyciele . Co do Słowackiego to zawsze była dyscyplina a i teraz jest większa niz gdzie indziej ale i tak to nie to samo co wtedy gdy była Maślikowska , Mordaszko , Koczwarska , Tomalska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zack Re: Traugutt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 22:25 koles jak ty mozesz oceniac wszystkie szkoly jesli przynajmniej w polowie z nich nie spedziles ani jednej godziny, takie sady nie obiektywne i chore- glupota (to ze piec osob czy nawet pietnascie wybralo mickiewicza jako awaryjna szkole to nie znaczy,ze nastepne piecdziesiat nie wybralo go jako szkole nr jeden, koles jakby mial jakiekolwiek pojecie o statystyce to by nie pisal takich glupot). Ja osobiscie skonczylem mickiewicza i jestem zadowolony,sa tam dobrzy i zli nauczyciele jak w kazdej innej szkole, i nie pie..ie farmazonow ze w sieniu sa sami dobrzy nauczyciele a co do niskiego poziomu to wszystko zalezy od uczniow, jesli sa glabami i nie daja sobie rady z podstawowym materialem to po co wymagac od nich wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalna Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.5-87-r.retail.telecomitalia.it 01.05.07, 20:53 Ja rowniez ukonczylam Sienkiewicza i goraco polecam, kadra nauczycielska jest jaka jest, ale za to ilu fantastycznych ludzi tam poznasz! Pozatym Sienkiwicz jest tez jedna z najlepszych szkol w Czestochowie. Uczyc sie trzeba, ale nie ma placzu po nocach i nauczycieli tyranow :) pozdrawiam i polecam Sienia!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norwidziak... Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: 212.87.244.* 02.05.07, 11:21 Każdy zachwala swoje, także opinie nie mogą być obiektywne...Ze swojej strony będę starał się to zmienić. 1. Chodząc do Norwida stwierdzam, że w szkole znajdziesz tzw. "snobów" tak jak i we wszystkich innych szkołach... 2. Poziom nauczania danego przedmiotu zależy po części od nauczyciela, ale również olbrzymi wpływa na Twoją wiedzę ma Twoja praca na lekcji i w domu. W Norwidzie są nauczyciele lepsi i gorsi, gorszych znajdziesz kilku, przy dużym pechu będzie Cię uczyło max. 3 takich ;). Warto podkreślić, że duża grupa nauczycieli to pasjonaci, którzy wiedzą czego wymagają i są w tym konsekwentni, a później przyznasz rację, że to wielka zaleta. 3. W Norwidzie wszyscy biorą korki! ->>> żart... Zdarza się jeśli niektórzy nie mają co robić z kasą, a nie chce im się samemu czegoś pouczyć ;], ale tych osób nie ma wiele... 100 procent prawdy... W każdej szkole musisz się uczyć... A opinie osób postronnych są nieobiektywne, gdyż od lat występuje mała zawiść pomiędzy niektórymi szkołami... pozdrowienia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: 195.205.202.* 02.05.07, 11:39 www.traugutt.net i wszystko jasne:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pewna dziewczyna Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 22:59 niedlugo rekrutacja:/ ludzie ja wciaz nie wiem ktore szkoly sa w porzadku... prosze wypowiedzcie sie w tych ostatich chwilach przed podjeciem takiej decyzji... nie chce jej zalowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqq Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 22:03 aqq Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olcia Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.apus-net.pl 13.05.07, 17:19 nie wiem czy dobrze robie ale ide do Dąbrowskiego....=P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: 195.205.202.* 13.05.07, 19:35 skończylam niedawno norwida. cała prawda jest taka-nikt nie zaprzeczy: większość śmiga na korki i to jest tym ekhm kluczem do sukcesu olimpijczyków i studentów prestiżowych uczelni, bez wysiłku można lecieć na czwóreczkach, nieprzespane noce-bujda na resorach, snobów sporo-zwłaszcza w klasach o profilu europejskim. ani nie żałuję mojego wyboru, ani też nie zachęcam do pójścia do norwidka... właściwie to całe trzy lata można się prześlizgać na dobrej opinii :/ aha-jeśli o tych osławionych kujonów chodzi to święta prawda- w mojej klasie było kilka takich okazów :D nie zapomnę lamentów gdy trafiła się jednemu 4+ :D dodam, że poznałam też wielu naprawdę zdolnych ludzi, których grzechem byłoby nazwać dziobakami! z drugiej strony do końca życia będę wspominać wycieczki :) i to jak biedna wychowawczyni siedziała zastraszona(przestraszona) w swoim pokoju :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do tylko sienkiewi Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 20:51 liceum biegańskiego powstało tam gdzie wcześniej było liceum medyczne- kształciło ono pielęgniarki na poziomie średnim medycznym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dabrowski rlz!! =D Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.apus-net.pl 25.05.07, 20:03 VI LO najlepsze pod sloncem! zajefajnie tu jest ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 20:42 www.reymont.czestochowa.pl - POLECAM:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: standalone Re: Szkoły średnie w Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 20:51 dobra szkola to taka, ktora w gronie nauczycielskim posiada prawdziwych pedagogow, a nie manekinow udajacych pepki swiata bez grosza podejscia do ucznia i nauczania. takze pojecie dobra szkola nie istnieje, sa za to szkoly w ktorej przewaza dobre grono pedagogiczne z odpowiednim podejsciem oraz takie, w ktorym jest to abstrakcja dotad nie poznana... Odpowiedz Link Zgłoś
bilberry88 Re: Szkoły średnie w Częstochowie 20.06.07, 16:37 ja skonczylam sienia ;) owszem atmosfera super, ludzie sa tacy... normalni inaczej ;D z niektorych przedmitow lajcik mozna naprawde miec dobre oceny a jak sie postaraca to juz bardzo dobre, ale z niektorych trzeba sie kuc nocami na to marne 3- zeby nie 2 ;/zalezy na jakiego nauczyciela sie trafi. Niestey dyrektor Jaszewski odchodzi w tym roku razem z moim rocznikim i watpie czy ta szkola bedzie taka sama. Profesor M. Jaszewski to serce tej szkoly :( bez niego to juz zupelnie inna bajka. Jesli chodzi o inne szkoly Micek- slyszalam ze w pewnym momencie nagle chcieli dogonic Sienia Kopernika itd i nie dalo sie wytrzymac. Ale szkola podobno fajowa. Norwida- no coz, ja znam z tej szkoly tylko pare osob- KUJONY DO POTEGI Ntej za to wielu moich znajomych maja tam wtyki i podobno szkola jedzie tylko na opinii. Wszyscy sie tam bardzo dobrze ucza tylko dlatego, ze szkola chce podtrzymac dobry poziom i dlatego wszyscy maja takie dobre oceny. Slowak- zakon, rzeczywiscie mozna po niej trafic do wariatkowa ;] ciesze sie ze nie wybralam tej szkoly... Kopernik?- no coz, tam tez nie chcialabym trafic ;] a jesli chodzi o Tragutta to nie mam zdania- slyszalam jedynie ze szkola nie jest zla ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POMOC Re: Szkoły w cz-wie- pilna pomoc IP: 80.48.49.* 25.06.07, 15:33 W jakiej szkole uczy teraz Pani Agata Hermanson??? kto może pomóc , przedtem uczyła na Targowej. KTO COS WIE PROSZĘ O ODP. Odpowiedz Link Zgłoś