Dodaj do ulubionych

Dekabrystów: piją, choć prohibicja

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 10:52
To co się tam dzieje to szczyt wszystkiego, mam 21 lat i często spotykam się
z kumplami na piwko, ale nie do przesady, mamy gdzie mieszkać i tam się
spotykamy a nie żeby upijać się na placu przd domem. Niedawno widziałem jak 4
łebków i jedna dziewczyna wyjechali z akademika z niemałą prędkością i
wjechali prosto w taxówkę na kilińskiego. Sorki za literówki.
Obserwuj wątek
    • Gość: student szkoda gadać IP: 212.87.236.* 07.05.07, 11:05
      widzę, że najgorszą grupą w tym mieście są studenci
      nic nie robią tylko piją, jak nie mogą w lokalach to w akademikach, albo, gdy
      ciepło się zrobi na trawnikach przed akademikami
      wypaczaja umysły nastolatków,(których całe chmary z Biegana palą fajki za DS
      Skrzatem),
      budzą zazdrość żulerni(tylko co oni tu robią, ich policja może ścigać, ale to
      pewnie byli studenci)
      wiem, że marudzę, ale własnie przyniosłem ze stokrotki skrzynke piwe, bo w
      groszku zabrakło(szkoda, że nie mam plecaka)
      najprostsze rozwiązanie - zamknąc wyższe uczelnie, wtedy nie będzie studentów
      i będzie normalnie

życze powodzenia wszystkim częstochowianom, przypominjąc o fakcie, że Ci
      właśnie studenci(a nie >70 babcie i "na czarno ubrani") kiedyś przestaną być
      studentami i zaczną płacić podatki(tyle, że większość zapewne, do kasy innego
      miasta)
      • lookas.prv.pl Re: szkoda gadać 07.05.07, 11:34
        Trudno się z Tobą nie zgodzić. Popieram.

Już teraz większość ludzi myśli o wyjazdowych Juwenaliach.

Pomimo najszczerszych chęci, to miasto przystaje mi odpowiadać. Choć nadal je
        kocham :-/

• Gość: Migdał Re: szkoda gadać IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.07, 11:49
          Tępi urzędnicy, tępe kościelne dewoty, i radni wystraszeni bo księżulek na nich pokrzyczał. 200 tysięczne miasto zarządzane jak prywatny wychodek Jasnej. Tylko ciut ciut brakuje żeby z Częstochowy zostało Dziuplowo.
        • Gość: TAik Re: szkoda gadać IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.07, 11:49
          Od studentów wam wara co może jeszcze pasy cnoty nam założycie?
          • Gość: MR_B Re: szkoda gadać IP: *.pcz.pl 07.05.07, 13:44
            Ten kto nie byl studentem nie zrozumie nigdy co to znaczy sesja i jak czlowiek sie po zdniu jej czuje. Starsze panie ktore sie zegnaja na widok pijacego piwo czlowieka chcialyby zebysmy sluchali ich ulubionego radia i sie ciagle uczyli. Zyjemy ponoc w wolnym kraju-i chyba mamy prawo sie jakos odsresowac.

Oczywiscie jak wszedzie trafiaja sie wyjatki ktore ida na studia jak na najwieksza impreze w swoim zyciu- ale tego nie ma co komentowac.

Paranoja jest to ze miedzy male ze pozamykano wszystkie bary na DK to miedzy akademikami buduje sie prywatny kosciol. Spowodowalo to zamkniecie min. Westa.

Nie wiem komu to przeszkadza ze studeci lubia wypic piwo. Jakby to mialo pomoc w czyms.

Kazdy chce sie jakos odstresowac ale to do czego zmierza rada miasta to delikatnie mowiac totalna paroja.

Ciesze sie ze tym ze jeszcze wladze uczelni troche nas rozumieja.
            To wy tu jestescie dla nas a nie my dla was.

Pozdrawiam.
            • Gość: student Re: szkoda gadać IP: 212.87.236.* 07.05.07, 19:15
              tylko nie daje mi spokoju fakt ze ten je***ne bojowki koscielne, dawały kiedys w
              eieku 15 lat dupy po krzakach, a wieku 22 to juz 3 dzieci bawily

wiem ze to byly inne czasy, ale zawsze

a teraz złóżmy ofiare na Radio Ma Ryja
            • Gość: miszczak Re: szkoda gadać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 23:38
              wcale nie jestem tu dla Ciebie, a jak Ci się w moim mieście nie podoba to wypad
              do Krka lub Wwy, a jak się nie dostaniesz to do Zgry lub na PWSZ do Nysy

Wybacz, ale to co tu piszesz to przegięcie, natomiast nie obchodzi mnie ani nie
              przeszkadza mi to co robicie, a jeśli by przszkadzało mi to co robicie, to
              zaskarżyłybym polibudę lu akademię i ona sama by wtedy musiałaby zaprowadzić
              porządek , aby niepłacić odszkodowan.

Stodiuje w Warszawie iteż tam studiują ludzie ze wsi, ale takich wieśniakow jak
              u nas to nie uswiadczysz, ludzi piją kultularnie w Akademikach lub Akademiki
              mają własne ogródki, a co druga Uczelnia nie ma Kampusu i nie jezdzą prywatnymi
              samochodami.

Ponadto wydaje Mi się, że na Ternie Uczelni czyli DS'ów, trawników i budynkow
              wykładowych obowiązuje zakaz picia i tylko Rektor może go znieść, określają
              zakres obszarowy i czasowy tego zdjęcia Zakazu.

PS Coś ci powiem Jesli wlazleś między wrony musisz krakać jak i ony,
              jak śpiewał Muniek Staszczyk jest to miasto świetej wieży więc zachowuj sie

PS2 Nigdy nie dyskutuje z idiotami, gdyż najpierw mnie sprowadza do swojego
              poziomu a późnie j pokonają doświadczeniem, więc proszę póki się nie
              zastanowisz nad własnymi słowami to nie dyskutuj

PS3 Budują Kościół i co z tego mają zezwolenie mogą budować
              • Gość: Student Re: szkoda gadać IP: *.pcz.pl 10.05.07, 09:41
                Myślę że "To wy tu jestescie dla nas a nie my dla was." odnosiło sie do władz
                uczelni a nie do mieszkańców Częstochowy
      • Gość: UczennicaBiegana:) Re: szkoda gadać IP: *.lelewela.trustnet.pl 07.05.07, 19:40
        Studenci 3majcie tak dalej. Bawcie się póki jeszcze możecie! Nie przejmujcie
        się gadaniem moherów bo oni za życia (znaczy za młodu;) nie bawili się gdyż
        gromadkę dzieci musieli odchować. A gadanie, że dajecie zly przykład młodszym
        to wywoluje u mnie atak śmiechu..
      • januszkar11 Re: szkoda gadać 07.05.07, 21:10
        Czemu szkoda gadać. Studia mam już za sobą od 9 lat, ale pamiętam te czasy i
        często spędzałem wolne chwile w pubach, gdzie było miło i spokojnie. Nie
        brakowało też imprez w akademikach, ale co komu do tego. Przynajmniej było się
        wśród bliższych czy dalszych znajomych i w razie czego proponowali oni nocleg w
        razie odjazdu ostatniego autobusu. Tym samym człowiek nie wracał na gazie do
        domu. Czasy studenckie to najlepszy okres w życiu i moi kochani studenci a
        studentki w szczególności - Bierzcie z tego czasu (czyt. życia) co najlepsze!!!
        Niech Wam policja do butelek nie zagląda na skwerku ani ksiądz proboszcz pod
        kołderkę.
        Co do prohibicji, to pamiętam taki zakaz jak Jan Paweł II był z wizytą w Polsce
        w połowie lat 90-ych. Koleżanka mówi: "Idź do Herkulesa pokój XXX". Po wejściu
        usłyszałem takie pytanie: "Karmelówka, cytrynówka czy czysta zwykła??"
        Panowie Radni, zajmijcie się poważnymi sprawami, a Wy studenci pamiętajcie o
        tym, że czasem egzamin sprzed roku może w tym roku być jak najbardziej
        aktualny... W końcu czasem wszyscy jesteśmy leniwi i ... chcemy się napić!
      • Gość: Dais Re: szkoda gadać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 21:13
        Zgadzam sie.Studentem jeszcze nie jestem ale popieram słowa kolegi.Co z tego że
        student jeden z drugim idzie z grillem przed akademik z piwkiem czy nawet
        trzema.Jak nie robi boruty to co komu to przeszkadza.Przecież to aż miło
        posiedzieć pogadać zjeść.Nawet jak często wieczorami koło 23 wracam od
        dziewczyny to widze studentów i spokojnie siedzą i dobrze.Przynajmniej mają co
        robić.A ten zapach grila :) mmm ;) Pozdrawiam
    • Gość: ludek Dekabrystów: piją, choć prohibicja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 11:51
      Tak sie bawi Polska przyszla inteligencja tj Prawi i Sprawiedliwi.
      • Gość: tadzinek Re: Dekabrystów: piją, choć prohibicja IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.07, 18:06
        Ci co najbardziej są zgorszeni to kościelne dewoty z maximum podstawowym albo zasadniczym wykształceniem, których najwiekszym stresem jest czy zrobić swemu chłopu kotleta mielonego czy grochówkę. Albo żeby mu skarpety na czas zacerować. One w .... były i .... widziały.
    • Gość: big "Murek" na Lumumbowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 11:57
      Ciekawe, czy jeszcze na Lumumbowie (akademiki UŁódzkiego) istnieje dalej słynny
      murek pod Pretorem?:))TAm się dopiero lały hektoloitry browarka. NIkomu chyba
      to nie przeszkadzało, choc trzeźwi którzy kuli do sesji, zgrzytali zebami.
      pozdro dla byłych studentów UŁ!
    • kosiem Jest w Częstochowie miejsce... 07.05.07, 12:03
      "Niedawno okradziono zmorzonego alkoholem śpiącego na skwerku studenta."
      Może lepsze to, niż porwanie i pobicie przez jakiś mendziarski patrol.
      Poszkodowani wielokroć zgłaszają wtedy oprócz pobicia także i kradzież.
      • Gość: kuminiorz Re: Jest w Częstochowie miejsce... IP: 212.87.236.* 07.05.07, 12:03
        Poza Miasteczkiem Akademickim czasami można jeszcze popić na Promenadzie i w
        kilku bramach lub innych "zaciszonych" miejscach...
        Młodzież ma swoje chucie i cześć!
    • Gość: kusy Dekabrystów: piją, choć prohibicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 12:57
      brawo! kochana policja, naprawdę nie mają prawa podejść pod akademik i spisać
      pijących??!! matko, dlaczego nikt nie powiedział nam o tym gdy jeszcze
      studiowaliśmy, rok czy dwa lata temu? boże, to było straszne, sączysz sobie
      finalny produkt przemysłu browarniczego, widzisz policyje i panika gdzie tu się
      z tą puszką schować!!!!
      zeby ułatwić żywot obecnym studentom, zarówno PCz jak i AJD, proponuję
      oficjalnie powiadomić ich że POD AKADEMIKAMI WOLNO PIĆ!!!
      chcieliście prohibicji na Dekabrystów, to ją macie... :) :) :)
      • Gość: Sova Re: Dekabrystów: piją, choć prohibicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 13:06
        Też się dzisiaj dowiedziałem że istnieje taki przepis :)))) No cóż trzeba będzie korzystać z niego bo jeśli łatwiej jest zabronić pić w normalnych lokalach to siedzą i piją na trawnikach
        • Gość: Kolmac Plus dla rektora !!! IP: *.pcz.pl 07.05.07, 13:09
          Heh nie ma to jak Plac Głupih Zabafff :D:D
    • Gość: temida Re: Dekabrystów: piją, choć prohibicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 13:25
      Jak aprohibicja znajomy lewuchów po przeciwnej stronie Herkulesa prowadzi sklep
      z gazetami i co! wejdźcie tam ma stary koncesje nma alkohol, idźmy dalej
      Groszek alkohol, dlaej w pawilonach jest sklep cąłonocny alkohol, dlatego pytam
      komu zalezało na udupieniu pabów????
      • dock2 Re: Dekabrystów: piją, choć prohibicja 07.05.07, 14:36
        Idąc tym tokiem rozumowania("eksterytorialności" placu przed Maluchem) można
        się nawet zastanowić dlaczego samorząd studencki PCz nie załatwiał oid 2004
        sponsoringu browarów na Juwenalia - przecież można by urządzić wyszynk na Placu
        Głupih Zabaff i policja i tak by nie zainterweniowała(jeśli nie reaguje na
        jawne naruszanie prawa przez osoby pijące alkohol w tym miejscu). Nie mówiąc
        już że dla potencjalnego sponsora(browaru) układ z prohibicją wokół miejsca
        imprezy to swoista "żyła złota" bo automatycznie eliminuje konkurencję.
        Wobec powyższych chce się zapytać o jakiej prohibicji my tu mówimy? - to jest
        raczej naruszanie zasady swobodny działalności gospodarczej a nie dbałość o
        trzeźwość braci studenckiej.

Częstochowa to faktycznie dobre miasto... :) ...dobre dla przekrętów
      • Gość: Ulcia Re: Dekabrystów: piją, choć prohibicja IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.07, 18:22
        Lewuchy mają swoich wszędzie. Nawet jak Donald przyjechał w odwiedziny to PO przyszła poprosić lewuchy żeby mu spotkanie z ludźmi zorganizowali bo sami nie wiedzieli jak - dowód - zdjęcie w Wyborowej Tuska z lewuchem. Gdyby nie lewuchy to by prawuchy jeszcze na drzewach siedziały.
        • Gość: Dziwny Re: Dekabrystów: piją, choć prohibicja IP: 212.87.241.* 07.05.07, 19:21
          Ulcia, a w domciu nie łaska? |Chlaj ile wlezie, nawet na umór! ale.... np. u
          siebie w domku, w pokoju akademickim... Dlaczego nie zaprosisz bandy piętnastu
          kolegów i koleżanek do pokoju w akademiku albo na kwaterę?
          Nie łatwiej, wygodniej!!!! chlać, rozrabiać, wrzeszczeć, sikać ludziom pod
          oknami, nie?!

Pawilony wyburzć albo zrobić tam "normalne" sklepy, których w rejonie
          ul.Debrystów brak!

Ja też studiowałem, nie mam 70 i nie mam moheru, ale jak panu baltowi chce się
          podlizywać i znieść prohibicję to ja proszę o mieszkanie w innym miejscu!!!!
          Mieszkanie w blokach, o zbliżonym standardzie wypracowanym od lat, ale bez knaj
          dookoła! Balt niech se tu zamieszka!
          • Gość: xxc Re: Dekabrystów: piją, choć prohibicja IP: *.152.bloklan.org 09.05.07, 07:10
            Ponieważ nikt nie jest na 100 ani nawet na 70% zagwarantowaćspokoju po
            zniesieni prohibicji a zarazem zostawienie pawilonów sanych sobie też do
            niczego dobrego nie prowadzi proponuje po prostu je wybużyć a tenen wykożystać
            na sensowniejsze rzeczy. Natomiost jesli chodzi o autonomie miasteczka
            akademickiego i związany z tym fakti iż mozna tam bezkarnie łamac prawo to
            napisze jedno: To jest PARANOJA. I odpowiednie słuzby powinny zmusic PCz to
            uznania iż to do niczego nie prowadzi. A napewno do niczego dobrego. Prawo
            powinno być prawem bo tak to funkcjonuje na całym świecie jesli jest zakaz to
            powinien być przestrzegany.
    • Gość: ja Re: Dekabrystów: piją, choć prohibicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 14:22
      Kochany Wrona chcial pozamykanych barów to teraz ma .. ludzie pija na ulicy bo
      nie ma gdzie
    • Gość: Student PCz Dekabrystów: piją, choć prohibicja IP: 212.87.244.* 07.05.07, 16:10
      Zastanawiałem się jaki cel miała tak naprawdę prohibicja. Ludziom młodym nie da się zabronić zabaw i imprez. Gdyby rada miasta zamknęła wszystkie bary to nie doprowadziłoby to do wychowania w trzeźwości. wręcz przeciwnie. Studenci zamiast siedzieć w kulturalnym barze (takie też są :P) wyszliby wyszaleć się w inne rejony miasta, niekoniecznie w pełnej kulturze. Należy pamiętać że dla wielu młodych ludzi studia to ostatni moment na beztroskie zabawy. Większość studentów korzysta z tego do woli. Dobrze że została jeszcze taka ewentualnośc jak grill przed akademikami.
    • Gość: nikt wazny Re: Dekabrystów: piją, choć prohibicja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.05.07, 16:19
      ...po pierwsze pozdrowienia dla częstochowskich braci studentów (i studentek
      oczywiscie) z Wrocławia, tak czytam wasze wypowiedzi i zauwazyłem, że nie ma
      ani jednej negującej picie na trawniku...wniosek 100% społeczeństwa jest za
      zniesieniem "prohibicji" w częstochowie...to ja sobie myslę co z tymi władzami
      miasta, nie widza potencjalnego elektoratu hehe, a tak poważnie to wprawdzie
      studiuję we Wrocławiu ale jestem rodowitym czestochowianinem i szllag mnie
      trafia jak widzę kolejne madre posuniecia w tym mieście, "stare babcie...",
      które w młodych ludziach widzą tylko dewiacje i zdeprawowanie...tak sobie myślę
      że może trzeba zacząc działac i założyc jakąś partię w tym mieście np
      jakiś "Prawa i Sprawiedliwa Partyja Studenta"...elektorat by się chyba
      znalazł...i zacząc robic porządek....chwasty wyrywac...itp...najpierw
      wprowadziłbym zakaz emisji albo zagłuszył pewna rozgłośnię z miasta gdzie
      pyszne pierniki jadłem jakiś czas temu....
      • Gość: kurde_MIS !!!!! o lol !!!!!!! IP: *.21.pl 07.05.07, 16:36
        ... hehe normalnie bomba... nawet na zielonym obsranym trawniku sie nie bedzie
        mozna napic pozadnego POLSKIEGO PIWKA™ ... ta a jak juz narzuca prohibicje na
        miasteczko Studenckei to jeden moher z drugiem beda czatowac przy telefonie jak
        esesman by tylko sie poskarżyć chlopaszkom z Miejskiej ze jakis "grzesznik" wali
        browca ... a Ja na to: FUCK OFF !!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: zfrystrowany kwadi alkohol,juwenalia,nudna czestochowa IP: *.realestate.net.pl 07.05.07, 17:18
          nieno jak dla mnie to jest tragiczne.Tu się odechciewa studiować!!
          W innych miastach Juwenalia sa wydarzeniem.W tym przyczułku szarości(mowie o naszym dobrym mieście) niema juwenali lub są jeszcze nie zorganizowane(super bo powinny być w maju).Zycie studenckie nie istnieje,bo władze miasta niegodza sie na nic co moglo by ozywić tę szara strefe.

Czym jest o piciu alkoholu w strefie prohibicj?
          ...przestepstwem..ale co innego Ci studenci mogą robić?Xle nas widzą osoby starsze,a co niby mamy robić?cały czas sie uczyć?NA BOGA...już to widze jak wiekszośc z starszych roczników grzecznie studiowała.Wszyscy ktozy kiedys studiowali kiedyś przez to przechodzili.Zresztą chyba ciekawszych perspektyw w tym miescie niema.Studenci są traktowani jako zło konieczne i jaki jest tego wynik?ludzie wolą studiować w innych miastach a o "dobrej" czestochowie mówią ze to wioska z tramwajem.

Wracając do Deka to smutno mi się robi gdy widze te obstrupaciałe obiekty nowej polskiej architektury.Tam niema życia a co gorsze wygląda to jak obraz nędzy i rozpaczy.

Co gorsze niesądze zeby władze czestochowy cos zmieniły.Szkoda bo Ci ludzie co teraz studiują może gdyby to miasto było im przychylne zostali by tutaj.
          • Gość: Tratuś Nie ma juwenaljów bo nie ma kasy dla PCz z MEN. IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.07, 18:19
            Nie znam fachowca co zrobi juwenalja za wszy a nie za gotówkę, jak jest tu taki cwaniak to niech się zgłosi i wyskoczy ze 100 tysiecy na początek. Podziękujcie Giertychowi jeszcze nie przyszła kasa dla Politechniki z Ministerstwa Edukacji. Za "złych" rządów SLD kasa była w lutym teraz są super rządy super fachowców kasy nie ma w maju.
            • Gość: xx Re: Nie ma juwenaljów bo nie ma kasy dla PCz z ME IP: *.icis.pcz.pl 07.05.07, 20:37
              Oilitechnika nie dostaje kasy z Ministerstwa Giertycha.
      • Gość: Urkbarnd Re: Dekabrystów: piją, choć prohibicja IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.07, 18:13
        słyszałem że do SLD zapisało sie już ponad 200 studentów. bo tewierdza że to jedyna racjonalna partia w mieście.
    • Gość: marian studenckie zycie to jest to, imprezy IP: *.chello.pl 07.05.07, 18:01
      muza i łatwe studentki :D
      • Gość: czestochowianin. Re: studenckie zycie to jest to, imprezy IP: 80.54.174.* 07.05.07, 18:44
        Prosze Panstwa, plan jest prosty.
        Na plakatach umieszczamy zdjecie Rydzyka i rozklejamy po miescie, ze bedzie na
        JG i zbieramy moherow na bloniach JG. Tam otwieramy pojemnik z antymateria i
        zamieniamy tych wszystkich je**nych moherkow na energie elektromagnetyczna.

A Panie Mamon, pytanko mam. Czy Panu studenci tak bardzo przeszkadzaja, ze sie
        tak Pan rozpisuje? Chce Pan by ludzie zobaczyli, ze prohibicja nie wypalila czy
        zeby wiecej ludzi zaczelo psioczyc na studentow?

A jak to czyta ktos z wladz miasta to proponuje sie zastanowic kto jest
        cenniejszy- starszy czlowiek, czy mlody czlowiek, ktory zapier**la na ich
        emeryturki?

A zamiast wydawac pozwolenia na budowe kolejnych zlodziejskich, zaklamanych
        kosciolow proponuje zakasac rekawy i zaczac cos robic w kwesti sciagania INWESTOROW!

W ogole, nie chce mi sie nawet gadac. Banda idiotow w UM, marionetki Paulinkow!!!

PIEPRZE CIE MIASTO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Jojo Student nie wielbłąd napić się musi IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.07, 18:53
      Odwalcie się od studentów zajmijcie sie swoim Leonem.
      • Gość: rafallski Re: Student nie wielbłąd napić się musi IP: *.krasinskiego.trustnet.pl 07.05.07, 20:25
        O kutwa!
        Co za wieś! Władze zrobią wszystko żeby pozyskać sympatię największej grupy wyborców, czyli moherowych babć (one chodzą na wybory, bo ksiądz na mszy tak kazał, a ksiądz rzecz święta :/). Na studentach im nie zależy, bo przecież nie mogą głosować w wyborach w Częstochowie jeśli są z innego miasta... Poza tym młodzi ludzie, niestety, niechętnie chodzą na wybory.
        Co do prohibicji na Dekabrystów ja nie widzę żadnych plusów tej decyzji. Umarło życie studenckie i trochę też kulturalne- przecież w pubach czasami odbywały się koncerty mniej lub bardziej znanych kapeli. Miasto straciło kasę, którą miałoby z koncesji i podatków.... Teraz wszyscy narzekają że studenci sobie grillują przed akadamikami. A gdzie do cholery mają się spotykać? W malutkich pokojach w Domach Studenckich? Nie podoba mi się traktowanie studentów jako alkoholików, zadymiarzy, itp. Przecież do pubu chodzą również osoby, którym zależy tylko na tym, aby pogadać w większym gronie, np. po zajęciach, czy podczas okienek pomiędzy nimi. Tak samo jest w przypadku grillowania przed akademikami. Niestety nasze władze uważają, że jak już student idzie do pubu to tylko po to żeby się uchlać w trupa i zasikać klatkę w bloku obok...
        • Gość: hose- Re: Student nie wielbłąd napić się musi IP: *.pcz.pl 07.05.07, 22:21
          tak sie kolego sklada, ze student, ktory mieszka w czestochowie ma takie samo prawo jka rodowity czestochowianin :), tylko szkoda ze w czestochowie nie znalazl sie nikt, kto startowal na prezydenta, ktory by wykorzystal ten fakt .... w krakowie wlasnie byla akcja tego typu by zachecic studentow do glosowania :) wystarczy isc do jakiegos smiesznego urzedu i w ciagu 3 dni najduzej ma sie prawo do glosowania w cz-wie :)
    • janek344 Dekabrystów: piją, choć prohibicja 07.05.07, 20:16
      Taki jest skutek podejmowania głupich decyzji gdy władze miasta kierują
      jedynie swoim widzimisię bez brania pod uwagę rzeczywistości. To nie jedyny
      taki przypadek w Częstochowsie.
    • Gość: kos Dekabrystów: piją, choć prohibicja IP: *.pcz.pl 07.05.07, 20:44
      Ta pozamykali bary na dekabrystow a sami otworzyli wlasne
    • ulisses_czwa Dekabrystów: piją, choć prohibicja 07.05.07, 21:00
      Cała sprawa jest paradoksalna... Coś co powinno być juz dawno rozwiązane urasta do rangi tematu nr 1 w mieście jakby nie było innych problemów. Studenci imprezowali, imprezują i imprezować będa - a ten artykuł dobitnie potwierdza o tym jak faktycznie teraz jest w tym miejscu. Pytanie - czy moga siedzieć kulturalnie w pubach, czy maja na trawniku po drugiej stronie? Obecna sytuacja wcale nie jest lepsza - czystość i porzadek tego miejsca zostawia wiele do zyczenia. Nie jest bezpieczniej, a nawet gorzej... Takie jest moje zdanie...
      Osobiście głosuje ZA ZNIESIENIEM prohibicji - a jak będzie to się okaże. Każde rozstrzygnięcie przyjme ze spokojem i pokorą. Uważam jednak, że sprawy mozna pogodzić - własciciele wykazali sporo chęci na poprawienie wczesniejszych błędów, chcą inwestowac i doprowadzić to miejsce do porzadku. Jeśli będzie wprowadzone ograniczenie w postaci mozliwości sprzedaży alkoholu tylko w pubie (nie na zewnątrz) i tylko do okreslonej godziny, to nie widze powodów, aby zabraniać takiej działalności. Oczywiście własciciele tez powinni się wywiązac ze swoich obietic, bo zezwolenie nie jest wieczne i po 4 latach można ich rozliczyć.
      • januszkar11 Re: Dekabrystów: piją, choć prohibicja 07.05.07, 21:17
        Ale przy założeniu sprzedaż tylko w pubie należało by pomyśleć o tym ile pubów
        jest w stanie to realizować. Zauważ, że taka np. Mechaniczna Pomarańcza w
        miesiącach ciepłych funkcjonowała głównie dzięki parasolom. Z drugiej strony
        była jednym z nieliocznych miejsc gdzie można było sobie zamówić 50gr czystej
        wódki (pozostałe generalnie tylko w drinkach). Zupełnie "bezkolizyjny" był
        ogródek przy barze Biff. Obecnie w nowym miejscu przypomina on wędzarnię
        papierosową.
    • Gość: prom Dekabrystów: piją, choć prohibicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 21:15
      rozdziobią nas kruki i wrona
      • dock2 Re: Dekabrystów: piją, choć prohibicja 08.05.07, 01:56
        Dla zilustrowania powyższych wypowiedzi- zamieszczam kilka linków do fotek,
        które pokazaują jak wyglądają obecnie pawilony na Dekabrystów i jak przestrzega
        się tam prohibicji.

img95.imageshack.us/img95/1330/dcp5917ok9.jpg
        img95.imageshack.us/my.php?image=zawronioneii2.jpg
        img516.imageshack.us/img516/2638/dcp5911or6.jpg_____________________
        www.progresja.info
        • dock2 Re: Dekabrystów: piją, choć prohibicja 08.05.07, 02:03
          Ostatnio link źle wkleiłem :)
          teraz poprawnie...

img516.imageshack.us/img516/2638/dcp5911or6.jpg_____________________
          www.progresja.info
          • dock2 Re: Dekabrystów: piją, choć prohibicja 08.05.07, 02:04
            Damn... ehh to przez zmęczenie chyba

img516.imageshack.us/img516/2638/dcp5911or6.jpg
            • Gość: xxc Re: Dekabrystów: piją, choć prohibicja IP: *.152.bloklan.org 09.05.07, 07:12
              Jak sam pokazałeś to kwalifikuje się tylko do wyburzenia i do niczego więcej.
        • Gość: expertum credere p historia kołem się toczy IP: *.mysmart.ie 08.05.07, 02:25
          mało kto pamięta, a już element napływowy najmniej, że jeszcze nie tak dawno,
          tam gdzie młodzi żacy mają nadzieję stać się nadzieją Narodu i karmionej ich
          podatkami gospodarki wiele się działo:

- oficer carski a potem sanacyjny gonił rekruta

- żołdak hitlerowski bestialsko katował czerwonoarmistę (to dla tych co im
          niedobrze we wolnym kraju)

- na gruntach dzisiaj wyłączonych spod jurysdykcji miasta i w ogóle rządu
          jakiego kolwiek, mówiąc krótko na nierządem i uchwałami Senatu PCz stanowionym
          skrawku trawnika przed Akademikami nie tak dawno sadzono kapustę w której dzieci
          znajdowano, kto wie czy może i nie protoplastów braci studenckiej.

- na rogu alei Zawadzkiego i ulicy Dekabrystów, a także na miasteczku jeszcze w
          drugiej połowie lat 70tych ubiegłego wieku pasano bydło, w postaci zacnej krowy
          Mućki chowanej na noc do obórki przy skrzyżowaniu Okólna/Dekabrystów.

- tak więc picie piwa i chlanie wódeczki na zielonej trafce to jeszcze na
          szczęście nie jest szczyt nieszczęść jaki mogą trafić bogobojnych Częstochowian

A dzisiaj Studenci i Senat i Rektory zamiast przyłączyć się do prohibicji i dać
          dziatwie z Politechniki ostatnią szansę na normalne wejście w dorosłe życie,
          utrudniają Policji pracę, przymykają oko na na to na co przymykać nie powinni.

Studencie !

Masz rację? Nie protestuj na forum!

Dowiedź swego czynem!

Idź i zrób grila pod domem wykładowcy.
          Gulnij browara, pod oknem asystenta!

Już dzisiaj idź nawalony na wykład!

... "żeby Kościołów niebyło!
          ......... żeby bab starych nie było!
          ................... żeby były paby dla ludzi i dla młodzieży!"
          • Gość: xxc Re: historia kołem się toczy IP: *.152.bloklan.org 09.05.07, 07:23
            Autonomiczność miasteczka akademickiego w tej formie niema najmniejszego sensu –
            i odpowiednie władze miasta powinny się tym zająć. Jeśli studenci mają
            świadomość bezkarności w łamaniu prawa to naprawdę nie jest to dobre.
            Bezkarność rozzuchwala. Czy prohibicja jest dobra czy nie to inna sprawa nie
            mniej jest faktem, czyli powinna być przestrzegana – a to czy się to komuś
            podoba czy nie to bez znaczenia. A paranoją jest w tym momencie nie prohibicja,
            jako prohibicja a to, iż po jednej stronie ulicy się jej przestrzega a po
            drugiej można sobie na nią gwizdać. Czy to uczy szacunku dla prawa? Na pewno
            nie.
            Natomiast, co do losu pawilonów przy Dekabrystów chyba najlepszym rozwiązaniem
            było by po prostu ich wyburzenie, bo one do niczego się nie nadają a ponowne
            otwarcie w nich knajp znów zamieni życie okolicznych mieszkańców w horror.
            Natomiast zostawienie ich w tym stanie jak są to też głupota, bo opuszczone
            pomieszczenia szybko zamieniają się w meliny. A chyba nie o to chodzi.
            • Gość: student Re: historia kołem się toczy IP: 212.87.236.* 09.05.07, 09:17
              nastepny madry, który wszystkoby wyburzył
              pewnie kośiół tam chcesz wybudować, a ludzie nie bedą protestowac,
              jak w niedziele beda slyszec prosbe o datek na nie wiadomo co,
              bo to w koncu nie hałaśliwe dyskoteki tylko 4 w okolicy kaplica

po jednej stronie przestzregane po drugeij nie
              spójrz na DS Herkules, a potem na Zielony Groszek i zastanów się co mówisz

i powiedzcie mi jeszcze, gdzie mam spędzić wolny czas, puby zamkniete, grilla
              nie wolno, w akademiku ciasno i smiwrdzi grzybem
              podaj mi adres xxc przyjde do Ciebie
    • Gość: prodziekan Re: Dekabrystów: piją, choć prohibicja IP: *.v.pppool.de 07.05.07, 22:05
      dobry student - to student nayebany.
      • Gość: do prodziek Re: Dekabrystów: piją, choć prohibicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 22:16
        Tą wypowiedzią pokazujesz co jesteś wart.Jednocześnie psujesz opinię innym
        studentom.Jednocześnie utrudniasz rozwiązanie zaistniałego konfliktu między
        młodzieżą a mieszkańcami okolicznych bloków.Pomyśl czy twoja wypowiedż była
        rozsądna.A mózgu w głowie nie da się wymienić.
        • Gość: prodziekan Re: Dekabrystów: piją, choć prohibicja IP: *.v.pppool.de 07.05.07, 22:19
          a bardzo dobry student - to student baaaaaradzo nayebany.
    • Gość: student Re: Dekabrystów: piją, choć prohibicja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 00:58
      Problem jest to fakt. Ale młodych ludzi nie da się zamknąć w pomieszczeniu i
      nakazać cicho siedzieć. Te pięć lat studiów to niejednokrotnie najlepsze lata
      życia nie jednej osoby. Jestem za zniesieniem prohibicji bo przez te kilka lat
      nie przyniosła ona niczego dobrego. Juwenalia już nie te co były kiedyś, zakaz
      sprzedaży na nich piwa. Czemu, przecież studenci to dorośli ludzie. Ochrona
      owszem bo zawsze może zdarzyć się jakiś incydent, ale nie generalizujmy, że
      każdy dobrze bawiący się student to pijany student. My studenci jak się
      bawiliśmy tak bawić się będziemy i żadne mohery czy Wrona tego nie zmienią.
      Pogódźcie się wreszcie z tym. Powinniście być jeszcze wdzięczni, że napędzamy
      Wam rynek. Każdy student to nie małe pieniądze dla miasta. Miasteczko
      akademickie i tak powoli umiera (akademiki mają zdrożeć, stołówka zamknięta!!!),
      cięcia na uczelni (brak środków na odczynniki w laboratoriach!!!). Może ta
      kiełbasa z grilla to jedyny ciepły posiłek niejednego studenta. Może jeszcze
      młodzi ludzie powinni wyjeżdżać na studia za granice (bo tam w trakcie studiów
      oferuje sie podpisanie umowy) a u nas praca w czynie społecznym. Kierowca Tira
      zarabia kilkakrotnie więcej od absolwenta studiów. Cała ta Polska zaczyna być
      żałosna.
      • Gość: expertum credere p Re: Dekabrystów: piją, choć prohibicja IP: *.mysmart.ie 08.05.07, 01:30
        może nie na temat, ( otym później ) ale przynajmniej śmiesznie w odróżnieniu od
        tłumu zbulwersowanych pijaczków:
        - co?!#??!@#? to już wódy się na trawniku napić nie można?@#$^?

w normalnych krajach mają podobne problemy, i prawie ten sam bełkot, tyle że po
        angielsku. Nie wierzycie to sobie wypalcie
        www.cinemademerde.com/Idiotocracy.shtml i pooglądajcie. Z pewnością nie
        pomoże, ale zawsze rozbawi.
        • anakastyczny Re: Dekabrystów: piją, choć prohibicja 08.05.07, 02:08
          „Pijaczek” też człowiek i w związku z tym należy mu się szacunek, czyż nie ? A
          u Ciebie tego nie widać, szkoda.
          • Gość: expertum credere p szacunek IP: *.mysmart.ie 08.05.07, 02:33
            anakastyczny ty nie wyjeżdzaj z szacunkiem bo na szacunek to trzeba sobie
            zasłużyć. A tu co? perspektywa życia w kraju w którym elita wprawia się do
            życia pijąc pifko? No nie rzpiedalaj mnie - że zacytują dyskutantów.

" żeby Kościołów nie było!
            ......żeby bab starych nie było,
            .........żeby były paby dla ludzi i dla młodzieży!"
      • Gość: . Re: Dekabrystów: piją, choć prohibicja IP: 89.174.23.* 09.05.07, 18:58
        To po ch.j studiujesz... trzeba bylo siadac na tiry i jezdzic to bys zarabial a
        tak bedziesz bezrobotnym mgr-em z wymaganiami zarobku >3000zl... jakbys chcial
        wiedziec to praca kierowcy to bardzo ciezka i odpowiedzialna praca no ale skoro
        Tobie najlepiej wychodzi picie piwa to rob to dalej;-) moze przez cale 5lat cos
        na tym zarobisz;-) codo tej wdziecznosci...moze powinnismy wam jeszcze miejsc w
        tramwaju ustepowac bo wy jestescie studentami i gdyby nie wy to miasta wogole by
        nie bylo... sluchaj studencie studiujesz sobie to studiuj- Twoja sprawa ale po
        1: wara od kierowcow bo nie masz pojecia o czym mowisz; po 2: glownie do tych
        najbardziej szczekajacych: jestescie studentami (czy studiujecie? juz nie
        wnikam;-) ) to sobie badzcie ale nie wymagajcie zeby wszyscy wokol was klekali
        przed wami z usmiechem na twarzy bo wy jestescie studenci...

pozdrawiam
    • Gość: ender mieszkam przy ul. Nałkowskiej, jak piję piwko w IP: *.hcz.com.pl 08.05.07, 08:30
      domu to łamię uchwałę rady miasta? W uchwale jest zdanie, że jest również zakaz
      spożywania alkoholu w lokalach w blokach przy ul. Nałkowskiej...
      • Gość: polonista Re: mieszkam przy ul. Nałkowskiej, jak piję piwko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 10:38
        To nasi ''poloniści'' - co za trafność ujęcia problemu...
        Co za troska o dobro obywatela...
        • Gość: polonista Re: mieszkam przy ul. Nałkowskiej, jak piję piwko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 10:41
          Radni byli pod wpływem lektury Zofii Nałkowskiej - ,,Granica''
          • Gość: JEDEN głębszy Re: mieszkam przy ul. Nałkowskiej, jak piję piwko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 10:43
            Radni byli, ale chyba nie pod wpływem lektury.......
    • Gość: ert Re: Dekabrystów: piją, choć prohibicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 10:35
      Popraw literówki a nie przepraszaj.
      • Gość: do Adama Re: Dekabrystów: piją, choć prohibicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 11:13
        Brawo za konkretną wypowiedż rozrzerzającą temat,który nie jest łatwy,ale jak
        sprostać temu.Zaczyna się lato i tak jak w poprzednich latach zaczynają
        rozrastać się nowe punkty picia piwa.Czy to naprawdę niezbędne.Koniec-kropka-
        przecinek -więcej nie piszę .Bo zaraz znajdą się przeciwnicy tej wypowiedzi.I
        co dalej.
    • Gość: nmnm UŚ zatrudnia firmę ochroniarską IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:33
      j.w.
    • Gość: Marcin Biznes Centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 14:49
      Najprawdoppodobniej , na udupieniu lokali przy ul. Dekabrystóe zależy Państwu
      Paulinom zamieszkałym na Jasnej Górze, z zaszłyszanych informacji to oni mają
      największe udziały w tzw. Biznes Centrum, ba, abyć może są ich właścicielami.
      Pop sekundo, żdne PAŃSTWO europejskie ze zdrowego rozsądku nie nakłada
      prohibicji, po primo, podatki , po sekundu i inne i tam bravo i cinquciento
      miejsca pracy ale przedzewszystkim wpływy z akcyzy i i podatków. Pan Wrona albo
      dostał niezłą dole od kogoś ze go miejskie fundusze nie interesują albo, to
      drugie przemyślenie sami sobie wpiszcie.
      Ta sytuacja zasługuje na Trybunał w Stasburgu. I mogłbym pisać jakto zrobiś ale
      poco skoro sami własciciele mają to w dupie
      • Gość: ja Re: Biznes Centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 21:59
        Jeszcze jedno! to żeby zabierać koncesję przy ulicy, gdzie są same akademiki to
        szczyt zagrywek kościelno-politycznych. Ale cóż, pozostawiam bez komentarza
        fakt, że ktoś w końcu drugi raz z rzędu głosował na szanownego pana prezydenta
        wronę. ( Tytuły i nazwisko świadomie piszę z małej litery, żeby wyrazić jego
        wielkość w moich oczach)
    • Gość: prochib Re: Dekabrystów: piją, choć prohibicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 19:34
      trzeba sprawę załatwić definitywnie, campus otoczyć betonowym murem /minimum 5
      metrów wysokości/ z całym wypasem tj. druty kolczaste, wiezyczki z karabinami
      maszynowymi /mozna zatrudnic byłych strazników więziennych/ obowiązkowo
      przerobic GIGANT na sklep monopolowy, na górze mozna zorganizowac dyskotekę.
      zakaz wstepu cywilom, gliniarzom, słuzbom oczyszczania miasta, podpisac
      stosowna umowe typu "konkordat" i heja.
      CIEKAWE JAK BY TO WYGLĄDAŁO PO 2-3 MIESIĄCACH !!!
      • Gość: ja Re: Dekabrystów: piją, choć prohibicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 21:54
        Wiecie co, tak myślę sobie, ze dajmy starszym ludziom spokój. W końcu, żyli w
        mało ciekawych czasach,wielu z nich żałuje, że przezyło juz życie i nic nie
        widzieli. To w wielu przypadkach nie ich wina.O studiach w tamtym czasie mogli
        pomarzyć. Nie znają więc tego życia. Najgorsze jednak jest to, że ludzie
        młodzi, w moim (wprawdzie 9 lat temu skończyłam studia, ale stara nie jestem),
        albo i o wiele młodsi są zszokowani zachowaniem studentów. Tak jak tu pisał
        jakiś studencina z Warszawy ( ortografia na szóstkę: napisała ja STÓDIUJĘ)
        ciekawe co, pozostaje nam tylko wierzyć, że nie Polonistykę. Straszne jest.
        to jak taki ktoś prawi morały rówieśnikom. Przecież chłopie jak nie chcesz się
        bawić to załatw sobie jedynkę w akademiku, albo cichą stancje, zamknij się w
        pokoju i siedż. W czym problem? Studia to najpiękniejszy okres w życiu, pod
        wieloma względami, mimo, że robi się wiele głupot. Ale, kiedy ma być na te
        głupoty czas. Nigdy później nie będzie już tak samo. Cieszmy się, że ludzie
        wogóle jeszcze chcą studiować, zważywszy na nasz rynek pracy.Bawcie się jak
        najdłużej!!! Nie mówię o ekscesach, ale 5lat studiowałam w Częstochowie, były
        imprezy na maxa i nie przypominam sobie, żeby ktoś na tym ucierpiała!pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka