Dodaj do ulubionych

Do Pyrzowic tylko własnym autem

IP: 80.48.49.* 10.07.07, 21:30
"MPK i UM uruchomiły linie na lotnisko Pyrzowice !!"

był już taki wątek i dyskusja na forum:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=42711136&a=42711136
Obserwuj wątek
    • Gość: rex_vopulis Re: Do Pyrzowic tylko własnym autem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 21:37
      Brak połączenia z Pyrzowicami potwerdza że Częstochowa to głęboka wieś.
      • Gość: penelopa Re: Do Pyrzowic tylko własnym autem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 00:44
        to sie stad wynies jak ci sie towarzyszu nie podoba
        • tetlian Re: Do Pyrzowic tylko własnym autem 11.07.07, 19:57
          Inaczej tam niestety dojechać się nie da.
    • Gość: ja zawioze Szybko sprawnie i bezpiecznie IP: *.21.pl 10.07.07, 21:48
      tel 692 556 611
    • Gość: zax Re: Do Pyrzowic tylko własnym autem IP: 91.104.11.* 10.07.07, 21:59
      Latam z Londynu do Pyrzowic dosyc czesto,za kazdym razem podwozi mnie do Cz-wy
      moj kumpel (chwala mu za to i 40 funtow),z tego co wiem nie tylko ja jade do
      CZ-wy,lotnisko tez sie rozbudowalo i przsyjmuje coraz wiecej lotow,naprawde tak
      trudno pare mikrobusow wyslac?
      • Gość: morning.calm Re: Do Pyrzowic tylko własnym autem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 00:47
        a może sam wyslij, zarobisz moze na tym, przewiezoesz w ciagu dnia 4 gosci i
        zosttaniesz milionerem.
        dlaczego Miasto miałoby dopłacac do podrózy ludzi bogatych, bo samolotami nie
        lataja najbiedniejsi? nie lepiej na zasiłki dla samotnych matek?
        bo przeciez inwestorzy jezdza własnymi limuzynami lub wynajetymi
        • Gość: lajo2 Re: Do Pyrzowic tylko własnym autem IP: *.spidernet.pl 11.07.07, 19:38
          Przeważnie latają ludzie nie zamożni za praca na wyspy, a ceny biletów sa
          zbliżone do tych PKP w Polsce.W tanich liniach niema klasy biznes, widac że się
          nie orientujesz wtyc sprawach.A pieniędzy to iby wystarczyło i dla matek i na
          komunikacje jak by władze miasta nie waliły pieniędzy na jeden cel/ nie powiem
          jaki bo zaraz bym został wyzwany opd towarzysza.
    • Gość: west Katowice - Pyrzowice - Częstochowa IP: *.proxy.aol.com 11.07.07, 00:37
      Za kilka lat będzie musiała zostać zbudowana linia kolejowa łącząca aglomerację
      śląską z lotniskiem.
      Sensowne byłoby przedłużenie tej linii do Czestochowy i połączenia z trasą na
      Warszawę.
      Od wielu lat istnieją tory między Zawierciem i Pyrzowicami wykorzystywane do
      dowozu cysternami paliwa na lotnisko. To trasa wschód - zachód wymagajaca
      nadkładania drogi z Katowic leżących na południe od lotniska.
      • Gość: ja Re: Katowice - Pyrzowice - Częstochowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 07:57
        Przez niektorych jak zwykle przemawia zazdrosc ' jak ja nie moge to inni tez
        niech nie lataja" a ja czasami lece i nie jestem samotna matka i takie
        połaczenie jest potrzebne.Pozdrawiam
      • Gość: IGNAŚ Re: Katowice - Pyrzowice - Częstochowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.08, 16:02
        A po cholerę do Częstochowy?, przecież krzyczycie że nie jesteście Śląskiem.
        Śląsk świetnie sobie radzi bez Częstochowy więc zostaje wam medaliki TAXI!
        • Gość: do ignasia Re: Katowice - Pyrzowice - Częstochowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 09:14
          wolimy nasze taxi a w d...pie mamy wasz slask
    • Gość: Wyczerpy Do Pyrzowic tylko własnym autem IP: *.mos.gov.pl 11.07.07, 09:15
      nie może być.. PKP opłacało sie zrobić peron we Włoszczowej dla paru ludzi
      rocznie a tu sie nie opłaca ? Gosiu do boju...
      • Gość: nie tylko Re: Do Pyrzowic tylko własnym autem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 09:24
        jak to nie ma polaczenia ? sa taksowki {140 zl }
    • Gość: czestochowianin Re: Do Pyrzowic tylko własnym autem IP: 213.180.137.* 11.07.07, 09:47
      Niestety miasto Częstochowa to wg mnie najgorzej zarządzane miasto z jakim
      przyszło mi mieć kontakt. Mieszkałem tu do końca zeszłego roku ale sytuacja na
      rynku pracy zmusiła mnie do znalezienia pracy w Krakowie. Brak planu
      przyciągania inwestorów, a co za tym idzie brak małych i średnich
      przedsiębiorstw z sektora technologicznego jest po prostu końcem tego miasta.
      Wszyscy zachwycają się TRW, jako centrum technologicznym, ale to jest jedna
      firma, która patrzy na jak najmniejsze koszty i nie rozwija się tu. Mimo
      wszystko jest, a za nią nie idą następne. Sam jestem informatykiem, dość
      wyspecjalizowanym, pracowałem w Częstochowie ale niestety rozstałem się z pewną
      firmą bo ta zachłysnęła się koniunkturą i przeinwestowała (jest to jedyna firma
      pracująca w tych technologiach za godziwe pieniądze w Cz-wie). Nie oczekuję
      zarobków krakowskich czy warszawskich, ale możliwości rozwoju w zawodzie i pracy
      w ogóle, a zaznaczam, że szukałem pracy w Cz-wie, nawet kosztem o wiele niższej
      pensji i swojego rozwoju. Takich podstawowych rzeczy to miasto nie spełnia.

Wyprowadzka do Krakowa jest dla mnie bardzo kłopotliwa i jest mi bardzo przykro
      z tego powodu. Jednak podkreślę jeszcze raz - brak firm, które pociągną płace
      Częstochowskie oraz rozwój miasta oraz brak najmniejszych choćby chęci władz
      miasta aby zmienić wizerunek Cz-wy jako własności paulinów jest powodem
      wyprowadzek wielu ludzi.

Paradoks polega na tym, że Cz-wa jest w dobrym położeniu geograficznym. Skoro
      miasto nie potrafi stworzyć warunków do inwestowania (mając mimo wszystko dość
      dobre zaplecze uczelni wyższych) to niech stanie na głowie, aby zapewnić szybki
      dojazd mieszkańców do Krakowa (teraz autem ok. 2 h, a pociąg to porażka bo z
      przesiadkami i raptem dwa) oraz do Katowic czy Łodzi. Absolutne minimum z tych
      założeń to dojazdy do lotniska. Nawet jeśli mieliby do tego dopłacać to się to
      zwróci po jakimś czasie bo jest to wpisane w podstawy polityki rozwoju każdego
      takiego miasta. Niestety chcąc pracować i się rozwijać Cz-wa odpada i zostaje
      przeprowadzka, która zawsze jest kłopotliwym i traumatycznym przeżyciem (jak
      ktoś ma dzieci to wie o czym mówię).

Pozdrawiam gorąco
      • ruban Re: Pytanie brzmi - dlaczego tak jest ??? 15.07.07, 15:24
        Rozwój Cze-wy jest uzależniony od rozwoju Pyrzowic, a więc pośrednio od rozwoju
        Śląska czyli nasuwający się wniosek - Cze-wa powinna postawić na współpracę z
        tym regionem. Niestety jest bardzo wielu, którym ta współpraca nie odpowiada,
        którzy stosują zasadę "na złość mamie odmrożę sobie paluszek".Wynik takiego
        działania opisałeś powyżej.
    • Gość: Ner Do Pyrzowic tylko własnym autem IP: 212.87.241.* 11.07.07, 11:17
      Nie rozumiem dlaczego nasi posłowie, radni ludzie posiadający odpowiednie koneksje i pieniądze nie mówiąc już o Jasnej Górze nie walczą o lotnisko w Rudnikach.
      Doskonała lokalizacja i makabryczne wręcz pieniądze dla tych którzy będą chcieli je podnieść z ziemi.
      Parking 2h-12zł, kawa -10zł, torebka plastikowa-2,5 -to są ceny w Pyrzowicach na lotnisku czemu my ich nie zarabiamy.
      Pomijam już makabryczny tłok i na parkingu i w samym terminalu.
      Przecież częsć lotów mogłaby trafić do nas a za nimi i pasażerowie nie tylko z Częstochowy.
      I jeszcze do Pyrzowic jest- jak nie ma po drodze korków - 1 do 1,5 godziny, a do Rudnik 15 minut
      • Gość: Harry_man Re: Do Pyrzowic tylko własnym autem IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.07, 14:41
        Myślę, ża mając w prawie bezpośrednim sąsiedztwie takie lotnisko jak Pyrzowicie,
        nie ma sensu inwestować we własne, które samo na siebie nie zarobi. Zdecydowanie
        lepiej byłoby pomyśleć nad stworzeniem jakiejś sensownej komunikacji z
        Pyrzowicami. Zaznaczam przy tym sensownej = również opłacalnej. Jak się nie da
        to trudno... są jeszcze taksówki.
        • Gość: Ner Re: Do Pyrzowic tylko własnym autem IP: 212.87.241.* 11.07.07, 15:03
          Miałem ostatnio wątpliwą przyjemność odwozić kogoś do Pyrzowic i chyba nie masz racji.
          Wydaje mi się, że przy obecnym rozwoju lotnictwa Częstochowa jest prędzej czy później skazana na otwarcie własnego lotniska, więc lepiej chyba wcześniej.
          Pomijam sprawę prestiżu, ale widziałem jakie pieniądze się na tym zarabia więc dlaczego nie my mamy zarabiać tylko znowu Śląsk
          • Gość: Harry_man Re: Do Pyrzowic tylko własnym autem IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.07, 17:27
            > Miałem ostatnio wątpliwą przyjemność odwozić kogoś do Pyrzowic i chyba nie masz
            > racji.

Ja co jakiś czas mam przyjemność odwiezienia kogoś do Pyrzowic i nie wiem
            dlaczego dla Ciebie jest ona wątpliwa? Droga prosta, przez dłuższy odcinek
            dwu-pasmowa i wcale niedługa. Mogłoby być jeszcze po 100-kroć lepiej, gdyby
            budowana autostrada A1 nie była dodatkowo płatna. Ale o tym możemy pomarzyć...

> Wydaje mi się, że przy obecnym rozwoju lotnictwa Częstochowa jest prędzej czy
            > później skazana na otwarcie własnego lotniska, więc lepiej chyba wcześniej.

Ja twierdzę, że nie. Podpowiedz mi, kogo to lotnisko miałoby obsługiwać? Nie
            opłaci się otwierać lini autobusowej łączącej nas z Pyrzowicami, a opłaci się
            otwierać własne lotnisko? Zauważ, że Pyrzowice obsługują cały Śląsk + nas +
            Beskid Śląski + troszkę Małopolski i Opolszczyzny. A my co mielibyśmy? Siebie
            samych + może kawałek Opolszczyzny + kawałeczek Świętokrzyskiego + ewentualnie
            Radomsko i Pajęczno.
            Nie ma szans żeby to się opłacało. Zwłaszcza, że regiony które możemy wydrzeć
            innym lotniskom, są raczej biedne (tak jak my samii) i napewno niewielki odsetek
            ludzi z tych regionów lata samolotami.

> dlaczego nie my mamy zarabiać tylko znowu Śląsk

Dlatego, że my możemy na tym co najwyżej tracić.

Przy obecnej polityce miasta, gdzie 700 tys zł lekką ręką wydaje się na zupełnie
            niepotrzebne skrzyżowanie, a inwestorzy są rękami i nogami odpychani jak
            najdalej stąd, możemy zapomnieć o takich planach. Wierz mi, że też chciałbym aby
            Częstochowa była liczącym się miastem, z własnym portem lotniczym i
            wysokorozwiniętą infrastrukturą. Ale jak jest - sam widzisz.
            • Gość: Ner Re: Do Pyrzowic tylko własnym autem IP: 212.87.241.* 11.07.07, 17:45
              Jeżeli bywasz w Pyrzowicach to pewnie zuważyłeś sporą ilość samochodów z okolic Krakowa czy Wrocławia -a nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że tam są lotniska więc może nie do końca jest to powiązane bezpośrednio ilością mieszkańców.
              A poza tym co roku do Częstochowy przyjeżdża kilka osób na pielgrzymkę, może też by skorzystały.
              A w ogóle lokalizacja lotniska w Kościelcu jest dużo lepsza niż w Pyrzowicach.
              A jeśli chodzi o dojazd to musisz być straszny farciarz, bo ja do Pyrzowic jeżdżę rzadko, ale do Katowic często i zdarzyło mi się jechać godzinę, ale najczęśćiej około dwu, a kiedyś prawie cztery.
              • Gość: Harry_man Re: Do Pyrzowic tylko własnym autem IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.07, 18:37
                > Jeżeli bywasz w Pyrzowicach to pewnie zuważyłeś sporą ilość samochodów z okolic
                > Krakowa czy Wrocławia

Szczerze mówiąc nie przyglądałem się rejestracjom. Moją uwagę przykuły samochody
                z założonymi na koła blokadami, których jest tam wyjątkowo dużo.

> -a nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że tam są lotni
                > ska więc może nie do końca jest to powiązane bezpośrednio ilością mieszkańców.

Tak, lotniska są. Dzisiaj w erze leasingów i wielu innych ciekawych wymysłów,
                rejestracje nie są wyznacznikiem miejsca zamieszkania. Nie chce mi się wierzyć,
                żeby ludzie mający do dyspozycji takie lotnisko jak krakowskie Balice, jeździli
                do nas do Pyrzowic. Tymbardziej, że mają tam bardzo dogodny dojazd - bezpośredni
                zjazd z autostrady A4.
                Nie ma się co łudzić, że ktoś ze Śląska, Wrocławia, Łodzi czy nawet Krakowa
                przyjedzie do nas. Myślę, że moglibyśmy liczyć jedynie na Kielce i w
                ostateczności Opole. Ale to nie są zbyt duże aglomeracje. (chociaż Gosiu coś tam
                chrząka, że Kielce powinny mieć własny port lotniczy :D)

> A poza tym co roku do Częstochowy przyjeżdża kilka osób na pielgrzymkę, może
                > też by skorzystały.

Zapewne. Ale to jest miesiąc, góra dwa, w roku. Zdecydowanie za mało.

> A w ogóle lokalizacja lotniska w Kościelcu jest dużo lepsza niż w Pyrzowicach.

To się niebawem zmieni i dojazd będzie taki sam, do jednego i drugiego. Chodzi
                oczywiście o prawie bezpośrednie połączenie z autostradą A1

> A jeśli chodzi o dojazd to musisz być straszny farciarz, bo ja do Pyrzowic
                > jeżdżę rzadko, ale do Katowic często i zdarzyło mi się jechać godzinę, ale
                > najczęśćiej około dwu, a kiedyś prawie cztery.

Do Katowic bezpośrednio nie jeżdżę, a jak jadę dalej na południe, to omijam je
                szerokim łukiem (przez Dąbrowę). Odcinek jedynki do Pyrzowic kończy się już w
                Siewierzu, a więc spory kawałek przed aglomeracją śląską. Nigdy jeszcze nie
                miałem problemu z dojazdem w tamto miejsce.
                Czasami zdarza się jakiś wypadek, ale wtedy sprawa jest prosta - zawsze można
                jechać od drugiej strony, tj. kierować się na Tarnowskie Góry i w Miasteczku
                Śląskim odbić w lewo. Oczywiście o wypadku trzeba wcześniej wiedzieć (ja
                korzystam z CB)

Tak więc, nadal obstaję przy swoim i twierdzę, że lotniska w Kościelcu nie
                opłaca się uruchamiać.
                • Gość: goska Re: Do Pyrzowic tylko własnym autem IP: *.pool.einsundeins.de 13.07.07, 09:37
                  Ludzie z Krakowa, Wroclawia oraz innych miast posiadajacych lotniska lataja z
                  Pyrzowic z prostej przyczyny - z innych lotnisk nie ma polaczenia :))) Ot cala
                  tajemnica :) Ja tak latam np. do Frankfurtu. Latalam z Krakowa , teraz juz z
                  tamtad nie lataja wiec zostaja Pyrzowice, ale dojazd faktycznie koszmarny,
                  szczegolnie w porownaniu do Krakowa.
                  Pozdrawiam
    • Gość: thereds001 Do Pyrzowic tylko własnym autem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 17:06
      Popieram w 100% to co napisał Ner.
    • okemot Re: Do Pyrzowic tylko własnym autem 11.07.07, 19:52
      Artykuł bardzo na czasie. Moja firma właśnie rozważała otwarcie nowego biura –
      sektor IT. Jako Częstochowianin z pochodzenia pomyślałem o swoim rodzinnym
      mieście, ponieważ teoretycznie spełniało kryteria. Jest polibuda – czytaj
      wykształceni ludzie, z połączeniami PKP z Warszawą marnie, ale jest przyzwoita
      komunikacja samochodowa, duże miasta w pobliżu, jest lotnisko co było warunkiem
      podstawowym. I tu właśnie odkryłem, że lotnisko jest tylko teoretycznie, bo nie
      ma z nim żadnych bezpośrednich połączeń.
      Zakładając nawet, że jedyną słuszną ścieżka rozwoju miasta jaką mają władze
      lokalne, to koncepcja przyklasztornej wioski, to jak do cholery mają tu trafić
      turyści? Turyści którzy chcą dojechać szybko i w normalnych warunkach,
      zamieszkać w hotelu, zjeść dobry obiad i za to zapłacić adekwatnie do poziomu
      usługi.
      Życzę słodkich snów rajcom miejskim, bo biuro niestety powstanie pewnie w
      Katowicach…
      • Gość: nd Re: Do Pyrzowic tylko własnym autem IP: 77.87.120.* 12.07.07, 12:21
        turyści niestety nie przyjeżdżają do przyklasztornej wioski

tutaj tylko pielgrzymi przemieszczają się tranzytem na Jasną Górę
    • ruban Re: Zamiast śnić o województwie - 12.07.07, 14:05
      Pownniście zastanowić się jak wykorzystać bliskość najszybciej rozwiającego się
      w Europie lotniska.
      • Gość: a Re: Zawiozę jeśli koś potrzebuje IP: *.zana.trustnet.pl 17.11.08, 18:53
        mogę zorganizować transport na lotnisko.kontakt 507347356
        • Gość: xxx pyrzowice <<----->> częstochowa IP: *.chello.pl 17.11.08, 23:58
          www.pyrzowiceekspres.pl/
          • Gość: ckm Re: pyrzowice <<----->> częstocho IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.08, 00:41
            osobiscie korzystalem z pyrzowiceekspres i jestem bardzo zadowolony,
            podwożą i odbierają z domu, a z lotniska wystarczy podać nr lotu i
            nawet przy opóźnieniu wiedą o której przyjechać,a cenowo nawet ok
            • Gość: ? Re: pyrzowice <<----->> częstocho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.08, 08:49
              a w czym problem ? Taksowka mozna dojechac za godziwe pieniadze 24 h
              • Gość: xx Re: pyrzowice <<----->> częstocho IP: *.icis.pcz.pl 18.11.08, 12:32
                Ja polecam Pyrzowice Ekspress - mam bardzo dobre doswiadczenia.
                • Gość: ? Re: pyrzowice <<----->> częstocho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.08, 13:36
                  taaa jazda busem za te same pieniadze co taksa
                  • Gość: xx Re: pyrzowice <<----->> częstocho IP: *.icis.pcz.pl 18.11.08, 14:42
                    Taksiarza trzeba sie prosic i nigdy nie wiadomo ile wyjdzie.

Za jedna osobe z pewnoscia zaplacisz za takse sporo wiecej niz za bus - taksa
                    sie oplaca jak jest wiecej chetnych. Za pzrejazd z Promenady do Centrum place 11
                    zl taksa, a kurs do Pyzrowic kosztuje 42 zl wiec nie ma sily zeby dla jednej
                    osoby cena pzreajzdu taksa mogla konkurowac z busem.

W przypadku busa wszystko jest ustalone zawczasu, cena umiarkowana, a firma jest
                    elastyczna i oferuje bardzo kulturalna obsluge.
                    • Gość: do xx Re: pyrzowice <<----->> częstocho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.08, 16:07
                      Prawde piszesz taxi marudzi jezdzi na gazie a bierze za benzyne , ja tez polecam
                      busik!
                      • Gość: alik Re: pyrzowice <<----->> częstocho IP: 212.87.244.* 27.01.09, 21:19
                        Jak jest więcej osób to w Pyrzowiceekspres można wynająć samochód dla
                        8 pasażerów za 160 zł to wychodzi po 20 zl na osobę. Fajna firma bo
                        mają foteliki dla dzieci.
                      • Gość: marcel Re: pyrzowice <<----->> częstocho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 09:26
                        nieprawde piszesz taxi pozadne nie jezdzi na jakims gazie a busem
                        jazda jak wozem drabiniastym,polecam taxi
                        • Gość: xx Re: pyrzowice <<----->> częstocho IP: *.icis.pcz.pl 29.01.09, 12:18
                          Busem jezdzi sie b. dobrze i jak ci pasuje godzina to bus jest znakomitym
                          wyborem i przede wszystkim nie zalezy sie od laski taksowkarzy, ktorzy bardzo
                          lubia ja okazywac.

A Pyrzowice Express w przypadku wiekszej liczby biletow tez jest elastyczny.

• Gość: . Re: pyrzowice <<----->> częstocho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 09:15
            www.inter taxi.pl
    • Gość: nooooo Re: Do Pyrzowic tylko własnym autem IP: *.adsl.inetia.pl 28.01.09, 18:25
      miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,5009882.html
      • Gość: ? Re: Do Pyrzowic tylko własnym autem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 22:22
        klamie,za taksowke mozna zaplacic duzo mniej niz 160 i jechac kiedy
        sie chce
        • Gość: ble Re: Do Pyrzowic tylko własnym autem IP: *.zana.trustnet.pl 28.01.09, 22:25
          albo wiecej niz 160 ,kiedy sie chce
          • Gość: ? Re: Do Pyrzowic tylko własnym autem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.09, 09:29
            jestes frajer to plac wiecej
            • Gość: jasiu... Re: Do Pyrzowic tylko własnym autem IP: *.dip.t-dialin.net 29.01.09, 17:57
              Ostatnio kilka razy płaciłem za bilet Germanwings na trasie Katowice - Kolonia
              około 30 euro (cena z wszystkimi opłatami w jedną stronę). Licząc po dzisiejszym
              kursie średnim (4,3916) jest to około 132 zł. Powiedzcie mi, czemu dojazd
              taksówką na lotnisko (to niecałe 60 kilometrów) jest droższy od biletu na
              samolot? Są tanie linie lotnicze, czy nie opłaciłoby się komuś uruchomić tanich
              taksówek? Niech te taksówki będą na gaz, niech to nawet będą stare roczniki (ale
              sprawne!). Naprawdę się nie da?
              • Gość: taksowkarz Re: Do Pyrzowic tylko własnym autem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 10:02
                drogi Jasiu ,nie da sie .To proste do taksowki nie wejdzie 100 iles
                osob .Chyba ze sie zmieszcza to moga nawet po 1 euro zaplacic.Wtedy
                sie da

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka