Dodaj do ulubionych

ciągłe promieniowanie rentgenowskie

10.07.03, 20:39
Proszę o pomoc!!! Muszę znać odpwoiedź na to pytanie do jutra.
Jeśli możesz to odpowiedz mi na pytanie: "Jakie z urządzeń domowych emituje
ciągłe promieniowanie rentgenowskie i jak ono powstaje?". Z tego co wiem to
nie jest to kuchenka mikrofalowa na 100%. Prawdopodobnie jest to kineskop,
ale chciałabym się upewnić. Dajcie znać jak najszybciej. Dzięki i pozdrawiam.

Obserwuj wątek
    • Gość: expertum credere p telewizory Rubin i w ogole teleizory lampowe IP: *.intern.wittmann / 10.100.69.* 10.07.03, 20:56
      lampa pracujaca w ukladzie odchylania wysyla promieniowanie rentgenowskie.
      jego najwieksze nasilenie jest w prawej tylnej dolnej czesci chassis tam gdzie
      tradycyjnie montowano i montuje sie trafopowielacze zarowno w rozwiazaniach
      opartych nan technice lampowej jak i polprzewodnikowej. cos powinien emitowac
      w tym samym miejscu monitor komputerowy posiadajacy lampe kineskopowa, ale ze
      wzgledu na to ze w odchylaniu stosuje sie dzisiaj polprzewodniki bedzie to tzw
      smog elektromagnetyczny w ktorym kazdy znajdzie cos dla siebie. Milosnicy
      promieni X, jak nazwal je ich odkrywca, tez. Poza tym klasyczne zegarki z
      tarcza fluorescencyjna.

zycze wszystkim Czestochowianom i Czestochowiankom slonecznej letniej pogody.

bulba

ekspert
      • Gość: madziac Re: telewizory Rubin i w ogole teleizory lampowe IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 10.07.03, 21:13
        Wielkie dzięki, może uda mi się zdać egzamin z fizyki :-). A co to jest
        chassis???
        • Gość: expertum credere p chassis IP: *.intern.wittmann / 10.100.69.* 10.07.03, 21:52
          na przelomie 19 i 20 wieku centrum elektroniki i elektrotechniki znajdowalo sie
          przez krotki czas we Francji stad tez pewne wyrazy takie jak chassis (czytaj.
          szasi), woltaz, czy amperaz. Oczywiscie Paryz, wojna, wynalezienie czolgow,
          uzycie gazow bojowych, aeroplanow, karabinow maszynowych, radia
          superheterodynowego, lodzi podwodnych na masowa skale - wszystko to splata sie
          w wielka rzez wielkich mocarstw jaka pozwolila Polsce i innym krajom wybic sie
          na niepodleglosc. Oj, ciekawsze to o bajek o Henku Garncarzu latajacym w
          lenonowach na nosie za pomoca miotly i od przygod mlodego Indianina Dzonsa...

A i ja tam na pobojowiskach Flandrii bylem i to widzialem. I zobaczyc juz
          wiecej nie chcialem.
          • Gość: expertum credere p sorki sorki IP: *.intern.wittmann / 10.100.69.* 10.07.03, 21:54
            jak mi sie przpomnialy te pola flandryjskie to zapomnialem ci napisac ze chassi
            to po prostu kawal blachy montazowej w jakiej wiercilo sie otwory w podstawki
            lampowe. Cos tak jak rama w samochodzie o konstrukcji niesamonosnej.

I to by bylo na tyle.
    • Gość: ekspertum credere aha, i jak ono powstaje? IP: *.intern.wittmann / 10.100.69.* 10.07.03, 21:02
      ano, napiecie anodowe jest na tyle wysokie w lampie kluczujacej ze zjawiska
      zachodzace przy odcinaniu pradu anodowego w duzym przyblizeniu sa podobne do
      tych jakie zachodza w lampach budowanych specjalnie by wytwarzaly
      promieniowanie rentgenowskie.

W monitorach komputerowych - hamowanie elektronow na maskownicy kineskopu i
      ogolny groch z kapusta znany jako smog komputerowy. jednak prosze pamietac ze
      w porownaniu z kultowymi rubinami, lampami PCL serii 50x itp sa to jakby
      powiedzialy wszystkie moje nauczycielki od chemii (pozdrawiam przeprzystojna
      Pania z podstawowki) ilosci sladowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka