Gość: aron Re: W Tesco zakładają związek zawodowy IP: 83.238.201.* 26.01.08, 11:48 a nie prościej się zwolnić z pracy jak komuś mało płacą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Na wyspac ceny te same a zarobki w Tesco 8xwieksze IP: *.ntlworld.ie 26.01.08, 11:49 Ja mieszkam w Irlandii i gdy chodze na zakupy do Tesco to zawsze sie dziwie... Czy ktos mi moze to wytlumaczyc jak to jest ze ceny w Tesco w Dublinie jedzenia czy AGD sa dokladnie takie same jak w Polsce a czasami nawet tansze, jak ser zolty 5e/kg, szynka 4e/kg, itd. a minimalne zarobki w tesco jak i calym kraju wynasza 1300 euro? Prosze mi wytlumaczyc jak im sie to oplaca podczas gdy w Polsce jak widac nie oplaca sie placiic pracownikom wiecej niz 1000 zl. Otoz kierownicy i zarzad w polsce zarabiaja pewnie dziesiatki tysiecy zl a szeregowi pracownicy nic nie maja z sukcesow sklepu. Taki dziki kraj!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: Na wyspac ceny te same a zarobki w Tesco 8xwi IP: *.12.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 26.01.08, 12:13 Przyczyn jest wiele, ale myślę, że dobrze byłoby spojrzeć na historię ostatnich stu lat obu krajów, a potem jeszcze wpisać sobie w google: "koszty pracy", "płaca netto, brutto", to powinno rozjaśnić ten gąszcz w Twojej głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UK Re: Na wyspac ceny te same a zarobki w Tesco 8xwi IP: *.ntlworld.ie 26.01.08, 13:02 Bzdura. Tak wlasnie nabijają w głowach w Polsce ludzie z kadr zarządzających i "ekonomiści". Kolega pracuje w UK w Tesco ale wysłało go tam polskie tesco. Mówi że przy zapieprzu jaki miał w Polsce to tam jest plaża!!! A zarobki rzeczywiście kilka razy wyższe!!! Taka jest właśnie polityka w polsce żeby opowiadać o wydajności pracy - BZDURA!!! A właśnie brutto zarabia kilka razy więcej niż brutto zarabiał w polsce. A co do wydajności pracy to kształtuje ją firma zatrudniająca pracowników. To ona daje im narzędzia pracy. jeżeli oszczędza na tym żeby więcej dostać do kieszeni to oczywiście moze być mniejsza wydajność pracy w polsce gdy ktoś zapieprza po 80 godzin tygodniowo w PL niz ktoś kto zapieprza 40 godzin tygodniowo w UK. Ale nie w handlu!!! Tutaj ceny są podobne w PL i UK a narzędzia pracy to ręce pracowników więc nie opowiadaj bzdur!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Na wyspac ceny te same a zarobki w Tesco 8xwi IP: 83.238.201.* 26.01.08, 13:04 może w Polsce więcej kradną w TESCO niż w UK i firma musi obniżyć pensje pracownikom żeby w ogóle wyjść na swoje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: Na wyspac ceny te same a zarobki w Tesco 8xwi IP: *.12.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 26.01.08, 18:39 Ziomek, nie bądź uparty. Wpisz sobie w google "koszty pracy", "płaca netto, brutto" i zobacz jakie w RP są obciążenia fiskalne nie tylko firm, ale przede wszystkim pracowników i ich pensji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dublin25______ Re: Na wyspac ceny te same a zarobki w Tesco 8xwi IP: 85.134.216.* 26.01.08, 13:48 "Gość portalu: rafvonthorn napisał(a): > Przyczyn jest wiele, ale myślę, że dobrze byłoby spojrzeć na > historię ostatnich stu lat obu krajów, a potem jeszcze wpisać sobie > w google: "koszty pracy", "płaca netto, brutto", to powinno > rozjaśnić ten gąszcz w Twojej głowie" Rafvonthorn moze jakos rozwin to bo wyszedl ci belkot. Dlaczego Tesco w Irlandii pomimo ze sprzedaje towar po cenie podobnej do tej w polsce jest w stanie poniesc kilkukrotnie wyzsze koszty pracy (bo pracownik zarabiajacy minimum to 5tys zlotych NA REKE) i nadal przynosi zysk? To straszne ze ten pracownik zarabia godziwie nieprawdaz? to lewicowe zwiazki zawodowe wywalczyly kilka temu ta minimalna stawke . W twoim idealnym kapitalistycznym swiecie ten pracownik powinien byc tego prawa pozbawiony ! Ps. W irlandii pracownik Tesco nie zarabia minimalnej stawki tylko wiecej! Np widzialem niedawno ogloszenie w sieci dyskontowej ALDI i placa tam 10,60e na godzine na poczatek... Ceny w Aldim/Lidlu takie jak w Polsce , ciekawe jak im sie to oplaca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichalM Re: Na wyspac ceny te same a zarobki w Tesco 8xwi IP: *.idc.net.pl 26.01.08, 14:56 Moze np z 1mln kradziezy i 1 mln uszkodzen towaru przez klienta w przecietnym markecie rocznie co daje jakies 20 tys na pracownika ktore trzeba wywalc w plecy a mogli by dostac ludzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rasowy_brunet Re: W Tesco zakładają związek zawodowy IP: *.humanistische-union.de 26.01.08, 12:00 od dłuższego czasu wydaje mi się ze nie jestem heteroseksualny....zawsze oglądałem sie za mężczyznami...w fantazjach moich byli tylko mężczyźni i teraz kiedy mam mozliwość przekonania sie tzn spedzenia nocy z mężczyzną, napada mnie straszny lęk, co jeśli przekonam się ze naprawde jestem pederastą....czy ktoś ma takie problemy jak ja??? to głupie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: W Tesco zakładają związek zawodowy IP: *.12.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 26.01.08, 12:14 LOL, na takie problemy są inne fora przecież? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menago z W-wy W Tesco zakładają związek zawodowy IP: *.chello.pl 26.01.08, 12:09 400 zł netto miesięczne?! O w mordę! Tyle wywalam w jeden weekend na imprezki. Trochę kiszka robić za taką kasę, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient_Tesco Nie dawać im podwyżek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 12:19 Jestem przeciwny podnoszeniu płac dla pracowników TESCO. Jeśli podniosą im płace, to podniosą ceny towarów. Czyli ja zapłacę za podwyżki płac. Ja się na to nie godzę aby dopłacać do pensji pracowników TESCO. Jak im się nie podoba to niech znajdą sobie inną pracę. Zazwyczaj są to osoby z podstawowym wykształceniem, zajmujące się rozkładaniem towarów na półkach. Czego oni oczekują?! To może robić każdy! Jak się nie podoba to do szkoły i lepszej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Nie dawać im podwyżek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 12:22 Dobrze sie czujesz zyjac z cudzej nedzy i krzywdy? Widze, ze kapitalizm szybko zrobil z wielu Polakow zwierzeta... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Najpierw pomysl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 12:33 Jak jesteś taka dobra duszyczka to mam proste pytanie - czy wyrażasz zgodę na to aby podnieść Ci podatki tylko po to aby podnieść płace lekarzy. Oczywiście podniesiona zostanie tylko płaca, a nie jakość czy dostępność usług. Czy też powiedziałbyś "oczywiście, podnoście opłaty". To jest dokładnie taka sama sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyar A Ty przestań bredzić... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.08, 12:51 W przypadku lekarzy sprawa jest oczywista BO NIE MA PIENIĘDZY, a w przypadku Tesco sprawa jest absolutnie oczywista - TESCO PIENIĄDZE ZARABIA, lecz te idą na przeróżne historie - bardzo czesto choćby złe inwestycje (opisywana w artykule inwestycja w Magazyn Centralny), na co pracownicy nie mają żadnego wpływu. Można oczywiście dyskutować, czy to nie rynek reguluje sprawy płacowe, ale zapewniam Cię, że sytuacja z niedoborem personelu w Polsce zaczyna być krytyczna - a więc podwyżku dla pracowników sieci, zwłaszcza zorganizowanych, są kwestią czasu. W jeszcze ejdnej rzeczy się mylisz - niejednokrotnie sieci podnosiły ceny wcale nie w oparciu o podwyżki samych produktów, czy tez rzekome podwyżki płac dla pracowników - lecz w oparciu o konsolidację rynku (tj., wypieranie mniejszych sieci z rynku) i coś w rodzaju zmowy cenowej. A pracownicy w jednej kwestii mają stuprocentową rację - wtedy, kiedy to jest wygodne, menedżerowie bredzą o wolnym rynku (zauważ, zawsze w zakresie opąłc dla podstawowych pracowników) - lecz wtedy, kiedy - w myśl podstawowych zasad ekonomicznych - powinni zróżnicować płacę w zakresie ot choćby stażu pracy (co na Zachodzie Europy jest oczywiste, wierz mi, wiem co piszę) - to wtedy mówią o ekonomii. A jakże - tej Leninowskiej, w myśl której kazdemu po równo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Najpierw pomysl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 14:49 Na lekarzy niech placa wiecej ci, ktorych na to stac. Ja i tak juz place maksymalna stawke podatkowa... Trzeba wrescie bardziej opodatkowac zagraniczne formy i najbogatszych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Nie dawać im podwyżek! IP: *.4web.pl 26.01.08, 12:23 Zdzwiłbyś sie ilu tam znajdzieśz magistrów historii z państwowych uniwerków:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cesiek Jak ktoś studiowal dla rozrywki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 12:27 Jak ktoś kończył nie przydatne studia bo było łatwo i fajnie to sam sobie winien. Fachowcy wyjechali na zachód. Czyli zwolnili swoje miejsca pracy. Wystarczy zastąpić fachowców którzy wyjechali. Jest tylko jedno ale - trzeba coś umieć, a nie mieć tylko dyplom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Jak ktoś studiowal dla rozrywki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 12:33 Uwazasz, ze nalezy zmuszac ludzi do pracy, ktorej nie lubia? I to ma byc wolnosc i demokracja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Jak ktoś studiowal dla rozrywki... IP: 83.238.201.* 26.01.08, 12:42 Gość portalu: Kagan napisał(a): > Uwazasz, ze nalezy zmuszac ludzi do pracy, ktorej nie lubia? A ktoś ich zmusza? Nie można się zwolnić z TESCO? < I to ma > byc wolnosc i demokracja? jak ci mało demokracji i wolności w Polsce to możesz stąd wyemigrować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Jak ktoś studiowal dla rozrywki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 14:52 Zmusza ich wasnie ow rynek, do ktrego ciagle wznosisz swe neoliberalne modly. Przymus ekonomiczny jest na ogol o wiele bardziej skuteczny niz fizyczny! Kapitalizm to iscie szatanski wynalazek! I daj sobie spokoj z ta emigracja. Co z tego, ze mam kilka paszportow (zachodnich), jesli jako Polak chce mieszkac w Polsce, i tu, a nie za granica, chce obalic kapitalizm! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Jak ktoś studiowal dla rozrywki... IP: *.dialog.net.pl 26.01.08, 16:19 To gra. Rynek zmusza ich do niskopłatnej pracy, ale pracę można zmienić, podnieść swoje kwalifikacje, i wtedy rynek zacznie się tobą interesować, a nie ty rynkiem :) Zresztą... widzę że jesteś frustratem. Skończyłeś bzdetno - bananowy kierunek w Wyższej Szkole Lansu & Baunsu, na którą totalnie nie ma zapotrzebowania, a teraz wyciagasz łapę po cudżą kasę, i wrzeszczysz jeszcze przy okazji. Naucz się kłaść kafelki (byle równo) i zobaczysz, że ten znienawidzony rynek się tobą zainteresuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Jak ktoś studiowal dla rozrywki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 20:12 Zycie nie jest gra komputerowa... Jest o wiele bardziej zlozone. A co do kwalifikacji: w Anglii wiekszosc wysokich urzednikow wcale nie konczy administracji czy zarzadzania, a takie "egzotyczne" kierunki jak np. filologia klasyczna czy historia sztuki. Reszty ucza sie juz w miejscu pracy - najwazniejsze co wynosza ze studiow to ogolna wiedza i umiejetnosc uczenia sie. I widze, ze masz bardzo ograniczone perpektywy. Kladzenia kafelkow mozna nauczyc bardziej inteligentnego szympansa. Prawdziwe pieniadze robis sie nie kladac kafelki, ale najwyzej kierujac firma, ktora owe kafelki produkuje badz uklada. I tylko rzemieslnik-artysta moze osiagnac naprawde wysokie dochody, ale takich jest z def. bardzo malo... W kapitalizmie, trzeba zas najpierw ukrasc pierwszy milion, a pozniej wyzyskiwac innych bez skrupulow - takie sa bowiem reguly rynku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Jak ktoś studiowal dla rozrywki... IP: *.dialog.net.pl 26.01.08, 21:54 Stary, uwierz mi - naucz się kłaść te kafelki, a nie będziesz musiał niczego kraść! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Żądamy pracy dla absolwentów KO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 12:46 1. Niestety to Ty musisz się dostosować do rynku pracy. Nie licz, że jeśli kończyłeś studia na kierunku Kultura Oświatowa to teraz państwo ma Ci stworzyć miejsce pracy. 2. Twoja wypowiedź jest nieprzemyślana. Przecież dyskutujemy o pracownikach Tesco. Czy uważasz, że ta praca to ich marzenie. 3. Jeśli absolwent uczelni pracuje w Tesco to też raczej się nie spełnia. Czyli aktualne jest stwierdzenie, że trzeba coś umieć to znjadziesz sensowniejszą pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Żądamy pracy dla absolwentów KO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 14:55 Odkad to rynek, a nie czlowiek ma byc najwyzsza wartoscia na tym lez padole? Co na to Kosciol? I pamietaj, ze na rynku pracy najwieksze zapotrzebowanie jest na qu..... Poczytaj ogloszenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bilder Re: Jak ktoś studiowal dla rozrywki... IP: *.dclient.hispeed.ch 26.01.08, 15:28 Wolnosci i demokracji nigdy nie bylo nie ma i nie bedzie to dla Aborygenow...dobre slowo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Jak ktoś studiowal dla rozrywki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 15:47 Polacy w Polse sa traktowani dzis jak kiedys Aborygeni w Australii. Zadnych praw - te sa dla cudzoziemcow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dosc idiotow Re: Nie dawać im podwyżek! IP: *.pool85-53-12.dynamic.orange.es 26.01.08, 12:28 taaa..a zuzytych przerabiac na mydlo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Nie dawać im podwyżek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 12:33 Widze, ze idealem naszych liberalow jest III Rzesza! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UK Re: Nie dawać im podwyżek! IP: *.ntlworld.ie 26.01.08, 13:04 Bzdura!!! Jakoś w Irlandii czy UK pracownicy zarabiają średnio 10 razy więcej a ceny w sklepie są niższe. Tylko kierownictwo nie jest pazerne i nie rozdaje sobie 80% zysków przeznaczając na płace dla "chołoty" marnych 20%!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscc Re: Nie dawać im podwyżek! IP: 80.48.49.* 26.01.08, 14:39 przestan chodzic do tesco. nie chcemy takich klientow! Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Równie dobrze możesz sobie pójść do innego sklepu. 26.01.08, 14:55 Wolny rynek mamy przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Równie dobrze możesz sobie pójść do innego sk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 14:56 Tyle, ze jak masz mala kase, a najblizszy tani sklep to Tesco? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andzia Re: Nie dawać im podwyżek! IP: *.stk.vectranet.pl 26.01.08, 15:43 Zafajdany kliencie!!!! Do TESCO to pewnie przychodzisz po najtańsze produkty bo na lepsze Cie nie stać! Nie masz racji że w sklepie towar wykładają ludzie z podstawowym-Twój poziom wypowiedzi świadczy o bardzo niskim ilorazie inteligencji wiec stwierdzam że pewnie skończyłeś jedną ze szkół o "wysokim poziomie nauczania"-i to pewno z wyróznieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek W Tesco zakładają związek zawodowy IP: *.range86-137.btcentralplus.com 26.01.08, 12:33 Ludzie!!! Nie kupujcie w Tesco! Dlaczego w naszym narodzie brakuje SOLIDARNOSCI!?! Zbojkotujmy te sklepy! Zrobmy jakas akcje np w wekend pt NIE ROBIMY ZAKuPOW w Tesco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: W Tesco zakładają związek zawodowy IP: 212.160.172.* 06.02.08, 18:57 W innych supermarketach zarabia się dokładnie tyle samo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: głos z Irlandii W Tesco zakładają związek zawodowy IP: 78.152.236.* 26.01.08, 12:34 Nie będę wypowiadać się na temat Tesco Polska, mogę tylko zdać szybką relację z tej firmy na terenie Irlandii. Pracuję tu ciut ponad 2 lata. Zaczynałam pracę od stawki 8,15 E za godz. Kontrakt na stały etat w wymiarze 39 godz tyg, z możliwością "brania" overtime'ów czyli nadgodzin. Zaczynałam od pracy na kasach, po 3 miesiącach dostałam propozycję na stanowisko supervisor'a. Po pól roku, szefowa, zaproponowała mi tzw. kurs managerski,który za 3 miesiące, mam nadzieję, skończę pomyślnie. W tej chwili mam płacone 11,30 E za godz. Tesco płaci za godz. nocne liczone od 22-giej do 6-tej rano 1 1/2 stawki,za niedziele 1,5 stawki, wszystkie państwowe dni wolne od pracy, a sklep jest otwarty dla klientów, stawka za godz. 2,5 podstawowej.Urlopy płatne w wymiarze 7 godz dziennie razy stawka podstawowa należne 22 dni w roku, czyli dodając dni wolne od pracy stanowi to 28 dni.Średnio miesięcznie zarabiam 1900- 2100 E. Może nie jest to satysfakcjonujące na 100%, ale póki co zadowala. Tylko nadmienię, ze moim atutem jest znajomość 3 języków obcych,z których, zabrzmi to może dziwnie, korzystam codziennie w kontakcie z klientami.Wiem, że nie ma to odniesienia do warunków w Polsce, ale pracownicy Tesco powinni walczyć to co im statutowo jest należne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: W Tesco zakładają związek zawodowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 12:40 Nareszcie. Powinni przede wszystkim znaleźć sobie prawnika Odpowiedz Link Zgłoś
olias W Tesco zakładają związek zawodowy 26.01.08, 12:45 400 zł miesięcznie? dlaczego szefowie Tesco nie siedzą w więzieniach? TUSK! rusz zadek, nie musisz robić cudów, zrób cokolwiek. (a Tusk siedzi i zawija w sreberko ...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: W Tesco zakładają związek zawodowy IP: 83.238.201.* 26.01.08, 12:50 olias napisał: > 400 zł miesięcznie? otwórz sklep, zatrudnij ich i daj im po 3000 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MJ W Tesco zakładają związek zawodowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 12:47 Taa, Co za myslenie, ze to Ty bedziesz placila za podwyzki, i dlatego jeses przeciwna wiekszy pensjom. Jakos pewnie placisz za benzyne, za prad i kilka inych rzeczy i Cie to nie dziwi ze wszysko kosztuje i tam tez sa ukryte koszty pensji. Czytajac takie posty mam odruchy wymiotne, z takim nastawieniem do innych, Pracownicy nei jedza?, nie placa rachunkow, nie maja dzieci?. Ktos musi pracowac i hipermarketach i innych stanowiskach, chodzi o to aby tych ludzi bylo stac na oplaty, aby nie musiel wegetowac. I teksty aby pozucili prace sa beznadziejne. A moze ja lubia, maja dobry dojazd itd. A Tobie zycze, ze jak cos Ci sie stanie, ktos podejdzie i kopnie Cie mocno w dupe, bo wspolczucie i chec pomocy innym bedzie juz zapomnianym uczucem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: W Tesco zakładają związek zawodowy IP: *.aster.pl 26.01.08, 13:06 "Ktos przeciez musi zarabiac to minimalne wynagrodzenie - tak dziala statystyka. A trudno zeby ludzie bez kwalifikacji zarabiali wiecej. " A ja zarabiam na pół etatu w średniej szklole muzycznej w Warszawaie 480 zeta - a mam wyższe na kierunku instrumentalistyka i podyplomowe zagraniczne na tymże kierunku. I nie podlegamy Ministerstwu Edukacji, tylko Kultury, więc przewidziane podwyżki na ten rok - 0% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UK W Tesco zakładają związek zawodowy IP: *.ntlworld.ie 26.01.08, 13:05 Bzdura!!! Jakoś w Irlandii czy UK pracownicy zarabiają średnio 10 razy więcej a ceny w sklepie są niższe. Tylko kierownictwo nie jest pazerne i nie rozdaje sobie 80% zysków przeznaczając na płace dla "chołoty" marnych 20%!!! Więc jakoś można nawet zarboić przy wysokich płacach dla pracowników wszedzie tylko nie w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: W Tesco zakładają związek zawodowy IP: 83.238.201.* 26.01.08, 13:07 ceny w Irlandii w TESCO są niższe??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuskolandia Re: W Tesco zakładają związek zawodowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.08, 13:20 Gdzie POwracający z emigracji POlacy? POdwyzki płac? ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karo W Tesco zakładają związek zawodowy IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.08, 13:16 teraz będą zarabiać jeszcze mniej o kilkanaście złotych! przecież muszą odliczyć składkę na związek zawodowy! gratuluję pomysłu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tuskolandia W Tesco zakładają związek zawodowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.08, 13:16 Gdzie POwracający z emigracji POlacy? POdwyzki płac? ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miiii Walczcie- nie dajcie sie wykorzystywać!!!!! IP: *.netcontrol.pl 26.01.08, 13:19 POPIERAM!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Felek A Biedronka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 13:28 Tak! A Biedronka została założona przez Chrząszcza! Odpowiedz Link Zgłoś
sznicel4 Re: A Biedronka 26.01.08, 13:33 Gość portalu: Felek napisał(a): > Tak! A Biedronka została założona przez Chrząszcza! Pomyliłem się. Wikipedia mówi coś innego: " Historia firmy [edytuj] Firma Tesco została założona przez kupca Jacka Cohena (potomka łódzkich Żydów), który trudnił się sprzedażą żywności na targach w londyńskim East Endzie od roku 1919. Pod nazwą Tesco jego sklepy zaczęły występować od 1924 roku, kiedy kupił duży ładunek herbaty od firmy T.E. Stockwell i oznaczył opakowania używając 3 pierwszych liter nazwy dostawcy i pierwszych 2 liter własnego nazwiska TES-CO. Pierwszy sklep pod nazwą Tesco powstał w 1929 roku w dzielnicy Londynu Edgware. Na londyńskiej giełdzie firma zaczęła być notowana w 1947 roku (oznaczenie TSCO). Tesco otworzyło swój pierwszy sklep samoobsługowy w roku 1948 w miejscowości St Albans niedaleko od Londynu (sklep ten nadal działa – stan na rok 2002). W roku 1956 powstał pierwszy supermarket Tesco w lokalu, w którym było wcześniej kino w Maldon w hrabstwie Essex. Natomiast w 1968 roku otworzył pierwszy hipermarket w Crawley w hrabstwie West Sussex. Sprzedażą benzyny Tesco zajęło się od 1974 roku. W 1979 roku roczne obroty firmy wynosiły miliard funtów. W 1995 roku nowym przedsięwzięciem firmy było wprowadzenie kart lojalnościowych oraz, wkrótce potem, utworzenie sklepu internetowego. W latach 90. XX w. nastąpiła ekspansja firmy na tereny Europy Środkowej i Wschodniej, Azji Wschodniej i do Irlandii. Przejęcia innych sklepów i sieci przez firmę Tesco: * Victor Value w Anglii, 1968 (znów sprzedany w 1986) * William Low, Szkocja, 1994 * Quinnsworth z siecią Crazy Prices, Irlandia, 1997 * supermarkety HIT Polska, 2002 * T & S Stores, Wielka Brytania, 2002 * C Two-Network Japonia, 2003 * Kipa (udziały większościowe), Turcja, 2003 * supermarkety Julius Meinl, Polska, 2006 * supermarkety Leader Price od sieci Casino, Polska, 2006" pl.wikipedia.org/wiki/Tesco Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander W Tesco zakładają związek zawodowy 26.01.08, 13:47 Pracownicy Tesco maja to o co walczyla "Solidarnosc". Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Re: W Tesco zakładają związek zawodowy 26.01.08, 13:48 "Druga Japonia" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek W Tesco zakładają związek zawodowy IP: *.softlab.gda.pl 26.01.08, 13:57 wiec niech sobie poszukają innej pracy. Praca która wykonują nie wymaga wysokich kwalifikacji, umiejętność czytania i pisania w zupełności im wystarczy. Potrzeba ludzi do pracy na budowie, niewykwalifikowani dostają minimum 10 zł na rękę, tylko ze to praca o wiele cięższa jak ustawianie puszek z karmą dla kotów na regale. Rzadko bywał w hipermarketach, spotkać tam kogoś z obsługi to wielkie szczęście, a uzyskać odpowiedź na pytanie to już naprawdę jak trafić szóstkę w Lotto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aldi Kto pozwolil na markety ??????????? IP: 80.48.49.* 26.01.08, 14:03 Czy widzieliscie gdzies w bylych panstwach ukladu warszawskiego tyle marketow co w Polsce ????? Np w Czechach jest tylko Tesco , Albert i Hypernowa . U nas wpuscili za lapowki wszystkich i niech polaczki pracuja jak galernicy bo konkurencja umarla . Budujac market w miescie POWINNI BUDOWAC FABRYKE !!!!!!!!!! Wtedy ludzie z upadajacych sklepow mieli by prace . Cale szczescie ze granice otwarli to zalalismy ich tania robocizna tylko ie kazdy chce wyjechac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: W Tesco zakładają związek zawodowy IP: 212.160.172.* 06.02.08, 19:02 pomocnik na budowie dostaje dużo mniej niż 10 zł/h , ostatnio widziałem ogłoszenie dla pomocnika za 5zł/h brutto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracodawca A weźcie się do roboty lenie.... IP: *.vcdns.de 26.01.08, 14:10 a nie nastepne związki zakładać!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ..Za Tuska-400 zl?................... 26.01.08, 14:22 to nie do pomyslenia.A gdzie te cuda?A gdzie ta Irlandia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pfffffff Re: ..Za Tuska-400 zl?................... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.08, 21:53 presentation1 napisał: > to nie do pomyslenia.A gdzie te cuda?A gdzie ta Irlandia? W pare miesięcy chciałbyś czegoś do czego dochodzenie w przypadku innych państw trwało czasem nawet dziesiątki lat? Głupiś? Czy z pisu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myślę więc jestem proszę o odpowiedz pseudokapitalistów IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 26.01.08, 14:25 Jest firma BP - kazdy zna prawda? Stacje benzynowe w całej Europie. No to jedziemy: w UK zwykły szary pracownik na stacji paliw BP zarabia minimalną stawkę czyli £5.35 co daje £5.35 x 4.8 = 25.68 zł/h. Paliwo w UK kosztuje średnio £1.10 czyli 5.28 zł, w Polsce cena paliwa to średnio 4.20. Dlaczego więc pracownik w naszym kraju (ten szary, zwykły) zarabia w takiej samej firmie przy podobnej cenie za paliwo 5 zł/h czyli jakieś pięc (5) razy mniej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Różnica w cenie paliwa 1 zł, Różnica w zarobkach 5 - krotna Ceny żywności, ubrań bardzo podobne. Pytanie: dokąd idzie ta różnica w zarobkach? Bo przeciez wyraznie widac ze ta róznica to czysty zysk dla firmy - nie mówie zeby płacili 5 krotnosc ale przyzwoicie bybyło zapłacic na 3-krotnosc. To był tylko przykład ogromnym dysproporcji w zarobkach przy podobnych załozeniach. To samo tyczy si Tesco i Tescopodobnych pseudofirm. Prosze o wyjasnienie tego fenomenu przez tych którzy pieją z zachwytu nad pseudokapitalizmem bo przez krótką chwile swojego żywota czują sie lepsi tylko dlatego ze mają iles tam x więcej. Ludzie to chodzi przede wszystkim o szacunek - a za tym idą i pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ..Wielu.... 26.01.08, 14:38 pisze zle o zwiazkach.Pinformuje wiec.Dzieki Solidarnosci(zwiazek zawodowy) macie swoja Wyborcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neron Tesco to syf! Szkoda nawet komentowac! IP: *.acn.waw.pl 26.01.08, 14:40 Odpowiedz Link Zgłoś