karlisko 26.01.08, 18:12 czy ktos sie orientuje ile zapłacę za podłączenie prądu do działki?odległośc jakies 30 metrów.Chciałabym do działki i pózniej do budynku jakiś podprojekt czy tak sie da?jakie koszta z góry dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jo Re: przyłacze prądu IP: *.iplus.com.pl 27.01.08, 14:08 do granicy działki /do układu pomiarowego / ENION jest zobligowany wybudowac ci przyłacze za opłatę przyłączeniową która wynosi około 120zł za KW .Powinienes wystąpic do rejonu energetycznego na Mirowskiej o warunki przyłaczenia .Zabierz z sobą mapkę z projektowana lokalizacją budynku ,tytuł prawny dla działki , dowód osobisty . opłate wnosisz po wybudowanoiiu przez Enion przyłacza i założeniu licznika pozdr.jo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: przyłacze prądu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.08, 21:18 Gość portalu: jo napisał(a)..... - gó.. prawda :P na działke za przyłłacz nic nie płacisz ale... za linie musisz sobie zapłacić SAM/SAMA !!! Mnie taka impreza własnie kosztowała 3500 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: przyłacze prądu IP: *.iplus.com.pl 28.01.08, 13:40 mati czytaj ze zrozumoeniem płaciszz nie według kosztorysu za wykonana robote Ale za to ,ze w domu masz do dyspozycji np 10kW po~120zł za kW Przyłącze masz do układu pomiarowego najczęściej lokalizownego w granicy działki .A wlz kablowy wykonujesz sam za pośrednictwem uprawnionej firmy .K.P.W. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: przyłacze prądu IP: *.gemini.net.pl 28.01.08, 14:14 A czy Ty potrafisz czytać ze zrozumieniem ? OK Później zapłace za np 11kW x 108 (napowietrznym) ale teraz gdy nie ma budynku a chcesz miec skrzynke to musisz ja (i instalacje) zasponsorowac Zakładajacy temat nic nie pisze ze ma juz dom tylko chce prad na działke . KPW ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jodo mati Re: przyłacze prądu IP: *.iplus.com.pl 28.01.08, 14:50 jak nie masz jeszcze domu występujesz o warunki przyłacznia do placu budowy .a dalej tak samo KPW==rozumiesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: przyłacze prądu IP: *.gemini.net.pl 28.01.08, 15:15 Gość portalu: jodo mati napisał(a): > jak nie masz jeszcze domu występujesz o warunki przyłacznia do placu > budowy .a dalej tak samo > KPW==rozumiesz A w tych warunkach jasno jest napisane ze na plac budowy nie placisz nic do elektrowni tylko instalacja na Twój koszyt KPW ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: przyłacze prądu IP: *.iplus.com.pl 28.01.08, 18:28 Oj mati do zasadniczej wróc.Mowimy o przyłaczu ,które jest elementem sieci Instalacje wewnetrzna zawsze pokrywa inwestor.A swoja drogą dobrze cie stukneli w rogi skora wywyliłes tyle kasy ~3500zł . I lol ma racje, ze może ogrzewałes miszkanie elektr, i jeszcze przepływowe ogrzewacze wody miałes /Z opłaty wynika ,ze kupiłes ~25-30Kw Mocy zaporzebowanej co przekłada sie na moc zainstalowana ~40kW . Na stndartowy domek z kuchną elektr.wystrczy 11-17kW . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bigbrader Re: przyłacze prądu IP: 195.116.125.* 28.01.08, 19:36 Witam-dziś podpisywałem umowę 14KW 1800zł netto przyłącze w granicy w/g projektu zakładu energetycznego-na własny koszt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: przyłacze prądu IP: 212.87.241.* 28.01.08, 18:07 mati? Czy ty wiesz za co placiles? Ile ty KW brales, ze az tyle dales? Jak na dom to za duzo tych KW, chyba, ze pradem bedziesz grzac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: przyłacze prądu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.08, 20:45 póki co zadnych kW nie brałem, będe brał jak bedzie dom, póki co jest tylko działka (docelowo ma być 13kW) za co płaciłem ... 2 słupy x 400 zł kabel 700 zł osadzanie słupów 2 x 150 skrzynka 1000 robocizna elektryczna 500 + drobne pierdółki 200 razem jak nic 3500 (brutto) działka jest (w prostej linii) 50 m od konca linii energetycznej ale... jest to po drugiej stronie drogi a drogę musi przecinac pod kontem prostym wiec musiały być 2 słupy i sporo kabla (przewodów?) aaa i jeszcze jedno, projektu nie doliczyłem bo był on robiony wczesniej, przy okazji innych (na gaz, wode, scieki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: przyłacze prądu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.08, 20:49 jeszcze jedno... może jesli jest to centrum miasta i linia biegnie po naszej posesji, BYĆ MOŻE wtedy płacimy tylko kw x 108 netto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: przyłacze prądu IP: 212.87.241.* 28.01.08, 22:10 Hmmm ... wiesz co mam przed soba ulotke z enion w oparciu, o ktora robilem swoje przylacze i nie wiem za co ty placiles! Skoro pisze, ze do 100m placisz za KW. Dzialki nie mam w miescie, i troche podciagneli do mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: przyłacze prądu IP: *.gemini.net.pl 29.01.08, 08:16 a "najlepsze" jest to ze przed załozeniem licznika będe musiał sie tej instalacji/przylacza zrzec na rzecz Enionu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: przyłacze prądu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 08:45 ..a co na to inni dostawcy energii elektr. np. zakład energetyczny PKP przy ul.Rejtana w Cz-wie,....?dzwoniliście tam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: przyłacze prądu IP: *.gemini.net.pl 29.01.08, 09:34 do torów mam z 5km wiec jak bym miał wybudowac taka linie to chyba wolał bym przy lampie naftowej siedziec :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: przyłacze prądu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 09:47 Gość portalu: mati napisał(a): > do torów mam z 5km wiec jak bym miał wybudowac taka linie to chyba > wolał bym przy lampie naftowej siedziec :P< Odległość od torów nie ma żadnego znaczenia.To jest dostawca energii elektr.,a ta nie jest brana z torów.Zadzwoń tam dowiesz się więcej. -- Już kiedyś był taki(podobny) temat na forum,znajdź tam wypowiedzi i moją również o wyborze dostawców elepstryki.p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: przyłacze prądu IP: 212.87.241.* 29.01.08, 10:16 zakladam, ze chciales szybciej ... wiec zaplaciles za cos co enion powinien zrobic na swoj koszt tyle, ze w ciagu 180 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo do lol Re: przyłacze prądu IP: *.iplus.com.pl 29.01.08, 10:50 masz racje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati do lol IP: *.gemini.net.pl 29.01.08, 13:35 W warunkach które dostałem od Enionu nie było takiej opcji aby było na ich koszt. Moi znajomi tez budowali (od sierpnia 2007) i tez robili na swój koszt. Ich wyszło troche taniej bo kupowali 1 słup zamiast 2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: do lol IP: *.iplus.com.pl 29.01.08, 13:42 prawo energetyczne .Do układu pomiarowego ENIOn wykonuje przyłacze .obecnie łacznie ze zlaczem kablowym i skrzynką pomiarowa .opłate przyłaczeniowa placisz po załozeniu licznika. Ale czs realizacji moze wynośic 1,5 roku .Jeżeli więc ci sie spieszy negocjujesz z eNionem ,i bedzie szybciej jeżeli przyniesiesz nieoprotestowaną w UM dokumentacje na przyłacze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: przyłacze prądu IP: *.iplus.com.pl 29.01.08, 09:38 mati a w którym ruku budowałes to przyłacze .I gdzie jest zainstalowany licznik!! Odpowiedz Link Zgłoś