Dodaj do ulubionych

przyłacze prądu

26.01.08, 18:12
czy ktos sie orientuje ile zapłacę za podłączenie prądu do działki?odległośc jakies 30 metrów.Chciałabym do działki i pózniej do budynku jakiś podprojekt czy tak sie da?jakie koszta z góry dzieki.
Obserwuj wątek
    • Gość: jo Re: przyłacze prądu IP: *.iplus.com.pl 27.01.08, 14:08
      do granicy działki /do układu pomiarowego / ENION jest zobligowany
      wybudowac ci przyłacze za opłatę przyłączeniową która wynosi około
      120zł za KW .Powinienes wystąpic do rejonu energetycznego na
      Mirowskiej o warunki przyłaczenia .Zabierz z sobą mapkę z
      projektowana lokalizacją budynku ,tytuł prawny dla działki , dowód
      osobisty .
      opłate wnosisz po wybudowanoiiu przez Enion przyłacza i założeniu
      licznika pozdr.jo
      • Gość: mati Re: przyłacze prądu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.08, 21:18
        Gość portalu: jo napisał(a)..... - gó.. prawda :P
        na działke za przyłłacz nic nie płacisz ale... za linie musisz sobie zapłacić
        SAM/SAMA !!!
        Mnie taka impreza własnie kosztowała 3500 zł
        • Gość: jo Re: przyłacze prądu IP: *.iplus.com.pl 28.01.08, 13:40
          mati czytaj ze zrozumoeniem płaciszz nie według kosztorysu za
          wykonana robote Ale za to ,ze w domu masz do dyspozycji np 10kW
          po~120zł za kW Przyłącze masz do układu pomiarowego najczęściej
          lokalizownego w granicy działki .A wlz kablowy wykonujesz sam za
          pośrednictwem uprawnionej firmy .K.P.W.
          • Gość: mati Re: przyłacze prądu IP: *.gemini.net.pl 28.01.08, 14:14
            A czy Ty potrafisz czytać ze zrozumieniem ?
            OK Później zapłace za np 11kW x 108 (napowietrznym) ale teraz gdy
            nie ma budynku a chcesz miec skrzynke to musisz ja (i instalacje)
            zasponsorowac
            Zakładajacy temat nic nie pisze ze ma juz dom tylko chce prad na
            działke .
            KPW ?
            • Gość: jodo mati Re: przyłacze prądu IP: *.iplus.com.pl 28.01.08, 14:50
              jak nie masz jeszcze domu występujesz o warunki przyłacznia do placu
              budowy .a dalej tak samo
              KPW==rozumiesz
              • Gość: mati Re: przyłacze prądu IP: *.gemini.net.pl 28.01.08, 15:15
                Gość portalu: jodo mati napisał(a):

> jak nie masz jeszcze domu występujesz o warunki przyłacznia do
                placu
                > budowy .a dalej tak samo
                > KPW==rozumiesz

A w tych warunkach jasno jest napisane ze na plac budowy nie placisz
                nic do elektrowni tylko instalacja na Twój koszyt
                KPW ?
                • Gość: jo Re: przyłacze prądu IP: *.iplus.com.pl 28.01.08, 18:28
                  Oj mati do zasadniczej wróc.Mowimy o przyłaczu ,które jest elementem
                  sieci Instalacje wewnetrzna zawsze pokrywa inwestor.A swoja drogą
                  dobrze cie stukneli w rogi skora wywyliłes tyle kasy ~3500zł .
                  I lol ma racje, ze może ogrzewałes miszkanie elektr, i jeszcze
                  przepływowe ogrzewacze wody miałes
                  /Z opłaty wynika ,ze kupiłes ~25-30Kw Mocy zaporzebowanej co
                  przekłada sie na moc zainstalowana ~40kW .
                  Na stndartowy domek z kuchną elektr.wystrczy 11-17kW .
            • Gość: Bigbrader Re: przyłacze prądu IP: 195.116.125.* 28.01.08, 19:36
              Witam-dziś podpisywałem umowę 14KW 1800zł netto przyłącze w granicy w/g
              projektu zakładu energetycznego-na własny koszt.
        • Gość: lol Re: przyłacze prądu IP: 212.87.241.* 28.01.08, 18:07
          mati? Czy ty wiesz za co placiles? Ile ty KW brales, ze az tyle dales? Jak na
          dom to za duzo tych KW, chyba, ze pradem bedziesz grzac.
          • Gość: mati Re: przyłacze prądu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.08, 20:45
            póki co zadnych kW nie brałem, będe brał jak bedzie dom, póki co jest tylko
            działka (docelowo ma być 13kW)
            za co płaciłem ...
            2 słupy x 400 zł
            kabel 700 zł
            osadzanie słupów 2 x 150
            skrzynka 1000
            robocizna elektryczna 500
            + drobne pierdółki 200
            razem jak nic 3500 (brutto)

działka jest (w prostej linii) 50 m od konca linii energetycznej ale... jest to
            po drugiej stronie drogi a drogę musi przecinac pod kontem prostym wiec musiały
            być 2 słupy i sporo kabla (przewodów?)

aaa i jeszcze jedno, projektu nie doliczyłem bo był on robiony wczesniej, przy
            okazji innych (na gaz, wode, scieki)
            • Gość: mati Re: przyłacze prądu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.08, 20:49
              jeszcze jedno...
              może jesli jest to centrum miasta i linia biegnie po naszej posesji, BYĆ MOŻE
              wtedy płacimy tylko kw x 108 netto
              • Gość: lol Re: przyłacze prądu IP: 212.87.241.* 28.01.08, 22:10
                Hmmm ... wiesz co mam przed soba ulotke z enion w oparciu, o ktora robilem swoje
                przylacze i nie wiem za co ty placiles! Skoro pisze, ze do 100m placisz za KW.

Dzialki nie mam w miescie, i troche podciagneli do mnie.
                • Gość: mati Re: przyłacze prądu IP: *.gemini.net.pl 29.01.08, 08:16
                  a "najlepsze" jest to ze przed załozeniem licznika będe musiał sie
                  tej instalacji/przylacza zrzec na rzecz Enionu
                  • Gość: ? Re: przyłacze prądu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 08:45
                    ..a co na to inni dostawcy energii elektr. np. zakład energetyczny PKP przy
                    ul.Rejtana w Cz-wie,....?dzwoniliście tam?
                    • Gość: mati Re: przyłacze prądu IP: *.gemini.net.pl 29.01.08, 09:34
                      do torów mam z 5km wiec jak bym miał wybudowac taka linie to chyba
                      wolał bym przy lampie naftowej siedziec :P
                      • Gość: ? Re: przyłacze prądu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 09:47
                        Gość portalu: mati napisał(a):

> do torów mam z 5km wiec jak bym miał wybudowac taka linie to chyba
                        > wolał bym przy lampie naftowej siedziec :P<

Odległość od torów nie ma żadnego znaczenia.To jest dostawca energii elektr.,a
                        ta nie jest brana z torów.Zadzwoń tam dowiesz się więcej.
                        --
                        Już kiedyś był taki(podobny) temat na forum,znajdź tam wypowiedzi i moją również
                        o wyborze dostawców elepstryki.p
                  • Gość: lol Re: przyłacze prądu IP: 212.87.241.* 29.01.08, 10:16
                    zakladam, ze chciales szybciej ... wiec zaplaciles za cos co enion powinien
                    zrobic na swoj koszt tyle, ze w ciagu 180 dni.
                    • Gość: jo do lol Re: przyłacze prądu IP: *.iplus.com.pl 29.01.08, 10:50
                      masz racje
                    • Gość: mati do lol IP: *.gemini.net.pl 29.01.08, 13:35
                      W warunkach które dostałem od Enionu nie było takiej opcji aby było
                      na ich koszt. Moi znajomi tez budowali (od sierpnia 2007) i tez
                      robili na swój koszt. Ich wyszło troche taniej bo kupowali 1 słup
                      zamiast 2.
                      • Gość: jo Re: do lol IP: *.iplus.com.pl 29.01.08, 13:42
                        prawo energetyczne .Do układu pomiarowego ENIOn wykonuje
                        przyłacze .obecnie łacznie ze zlaczem kablowym i skrzynką
                        pomiarowa .opłate przyłaczeniowa placisz po załozeniu licznika.
                        Ale czs realizacji moze wynośic 1,5 roku .Jeżeli więc ci sie spieszy
                        negocjujesz z eNionem ,i bedzie szybciej jeżeli przyniesiesz
                        nieoprotestowaną w UM dokumentacje na przyłacze
            • Gość: jo Re: przyłacze prądu IP: *.iplus.com.pl 29.01.08, 09:38
              mati a w którym ruku budowałes to przyłacze .I gdzie jest
              zainstalowany licznik!!
              • Gość: mati Re: przyłacze prądu IP: *.gemini.net.pl 29.01.08, 10:38
                styczen 2008

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka