Gość: wielbiciel kolei Re: Protest przeciw poszerzaniu wylotu na Opole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.08, 20:21 Zastanawiam sie, czy nie lepiej bylo by ,tam gdzie obecnie budowana jest GALERIA ,zamiast tej GALERI ,lepiej bylo by wybudowac baze przeladunkowa dla TIR-ow .Blisko jest trasa DK1 , oraz niedaleko taki troj drozny wezel kolejowy,z wylotem na :OPOLE,KIELCE,WARSZAWE,KATOWICE . Ogladam niemiecki program DEUTSCHE BAHN i zauwazylem, ze NIEMCY ,AUSTRYIACY ,ORAZ SZWAJCARZY ,postawili na EKOLOGICZNA kolej .Prosze, o komentarze.DZIEKUJE . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tfu Re: Protest przeciw poszerzaniu wylotu na Opole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.08, 22:27 jutro pojawią się komentarze zwolenników 4 pasmówki-jak urzędnicy z magistratu dorwą sie do internetu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Protest przeciw poszerzaniu wylotu na Opole IP: *.autocom.pl 09.03.08, 23:11 Poprawcie mnie jeśli sie mylę. Z tego co zdążyłem wyczytać z map przebiegu droga ma wyglądać następująco: przy zjeździe z węzła w Wyrazowie jeden pas, dalej rozszerzenie na 2 pasy, przy skrzyżowaniu z ulicy św Jadwigi zwężenie w jeden pas. I niech mi ktoś powie że ta koncepcja jest słuszna... Mija się to z jakąkolwiek logiką rozumowania, po co nam 4 pasy na drodze która będzie miała 2 wąskie gardła? Na dodatek na tym szerokim odcinku droga nie łączy sie z żadną inną która wtłaczałaby dodatkowy ruch na nią. Jeśli ktoś trzeźwym okiem spojrzy na ten projekt to po kilku chwilach powinien sie zorientować że jest on nieprzemyślany i nie nadaje sie do wdrożenia w obecnej postaci! Jeśli się mylę to zwracam honor, jeśli nie to sami wyciągnijcie z tego wnioski, pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Protest przeciw poszerzaniu wylotu na Opole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 00:24 Ma to taki sens, ze po rozszerzeniu drogi Ci jadacy szybciej od razu wyprzedza "spowalniaczy". A sprobojcie wyjechac z miasta Glowna np. kolo 14:oo. Jak nie traficie na korek to Wam szczerze gratuluje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogi Re: Protest przeciw poszerzaniu wylotu na Opole IP: *.centertel.pl 10.03.08, 07:43 ty chyba korkow nie widziales ja zawsze jade to droga minimum 50, i nie stoje ,jedz do warszawy tam zobaczysz korki Odpowiedz Link Zgłoś
ratownik_999 Re: Protest przeciw poszerzaniu wylotu na Opole 10.03.08, 08:50 Racja budowa dwupasmowej trasy dojazdowej do węzła przyszłej autostrady na Wyrazowie jest jak najbardziej potrzebna. Nie ma jednak sensu budować jej jeśli ma mieć zwężenia to jest paranoja ale jednak możliwa bo żyjemy w Polsce. Tak samo będzie z tą autostradą, że się jej chyba nie doczekamy. Czy starczyłaby taka droga jak w Blachowni?..szczerze wątpię. Mieszkam w Blachowni i wiem doskonale co tu się dzieje w godzinach szczytu. Teraz to jest wygoda bo np. koło strzeżonego przejazdu kolejowego zrobili dodatkowy pas do skręcania ale jak jakiś samochodzik chce skręcić gdzie indziej w uliczkę to w 2 minuty robi sie korek na 2km. Od strony Częstochowy wygląda to znacznie gorzej. I nie mówcie, że na ul. Głównej nie ma korków bo non stopem tam są. A protestują mieszkańcy domów? Jakich domów? Jak jadę z Częstochowy to widzę tylko jakieś częściowo porozwalane chałupki i pełno nieużytków. A TIR-y, że przeszkadzają...od dziś? Czy będą od jutra bardziej? Do pracy mam jakieś 500m od domu i muszę pokonać dwie przeszkody - drogę krajową i przejazd kolejowy. Na przejściu dla pieszych stoi się czasem po 5-8min! Bo nie ma świateł i nikt nie wpuści. A kolej...rogatka zamknięta jak pociąg w Gnaszynie albo w Herbach i się stoi po 20min a korek się robi...Ludzie mamy XXI wiek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Re: Protest przeciw poszerzaniu wylotu na Opole IP: *.autocom.pl 10.03.08, 12:34 Lubię czytać wypowiedzi napisane tym tonem, nawet jeśli nie są zgodne z moimi:) Widać że mamy także ludzi z kulturą. A teraz się krótko do tej wypowiedzi ustosunkuję: otóż TIRy przeszkadzały zawsze, ale jeśli taki pojazd jedzie w tej chwili np 10m od mojego domu a po przebudowie będzie jechał załóżmy 3m to na pewno nie wpłynie pozytywnie na mój komfort. Jest kilka newralgicznych miejsc na tej drodze gdzie mogą tworzyć się kolejki- np przejazdy kolejowe. Ale szczęśliwie przy nich (koło Wigolenu i przy ul. Przestrzennej) jest akurat miejsce gdzie można wygospodarować dodatkowy długi pas dla samochodów oczekujących. To samo przy skrzyżowaniu z ul Tatrzańską. Z resztą jeśli byłoby pobocze o szerokości powiedzmy 1,7m to bez problemu dałoby się ominąć taką kolejkę oczekujących samochodów. Ktoś inny napisał że 2 pasy są potrzebne do omijania spowalniaczy ruchu. A jak szybko Ty chcesz człowieku tamtędy jechać? To jest miasto więc masz jechać 50km/h i koniec. A jeśli chodzi o spowalniacze typu traktory, furmanki itp to one akurat zmieściłyby sie na poboczu- z resztą zwykle tak one jeżdżą. Odpowiedz Link Zgłoś
ratownik_999 Re: Protest przeciw poszerzaniu wylotu na Opole 10.03.08, 15:23 Prawda jest taka, że jakby nie było to nigdy nie zrobi się tak, żeby wilk był syty i owca cała. Z jednej strony mówi się łatwo tym(czyli mnie np), którzy tam nie mieszkają. Ja mam dom jakieś 200m od jednopasmowej tej super drogi i jak otworze okno to ciągle słyszę wycie opon TIR-ów. Ale nie ukrywam, że mi osobiście bardzo podobają się duże drogi i fajnie się po nich jeździ. Może jak zrobią autostradę to w ogóle nie będą tędy jeździły TIR-y? (naiwniak ze mnie) Jedyne co mogliby zrobić to zlikwidować deficytową kolej na tym odcinku i tam zrobić trasę dojazdową(i korków przy przejazdach by nie było) Pewnie zaraz oberwie mi się od miłośników kolei ale co ja na to poradzę, że z Opola do Częstochowy pociąg jedzie 5 godzin... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szybki Re: Protest przeciw poszerzaniu wylotu na Opole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.08, 10:37 Niech mi ktos powie, ile minut czeka sie w korku w JANKACH pod WARSZAWA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wizar13 Protest przeciw poszerzaniu wylotu na Opole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 21:20 Najlepiej niech nikt nic nie robi, niech ulice mają dziury niech przyjmują ten natłok tirów, niech nikt sie nimi nie interesuje a na pewno będzie lepiej. Polak jest taki, że jakby nie było tak będzie źle. Ja osobiście jestem za przebudową ulicy Głównej. Jest to nitka odpowiadająca za wyjazd na zachód. Część uliczek powinna być zaślepiona, jeżeli wyrażą na to zgodę mieszkańcy, na mojej ulicy jest taka większość! Oczywiście nie zazdroszczę mieszkańcom, którym rzeczywiście droga będzie przebiegać pod oknami, ale czy rzeczywiście nie można zastosować ekranów? Doprawdy dla dobra dwóch czy trzech jednostek nie mam ochoty jeźdźić drogą, na której nie można czuć sie bezpiecznie, a po głębokich rowach po jednej ze stron za przeproszeniem pływają mówiąc delikatnie "brudy". Odpowiedz Link Zgłoś
rdbckm Re: Protest przeciw poszerzaniu wylotu na Opole 10.03.08, 21:49 Moja propozycja : - renowacja drogi i pozostawienia 2-pasmówki. Aczkolwiek z szerokim poboczem (dla tzw. spowalniaczy) oraz dodatkowym zjazdom do przejazdów kolejowych i ważniejszych ulic (wiąże się z wykupieniem części terenów od ludzi ale na pewno lepsze to niż tir 3 m przed oknem). - Zrobienie kładek dla pieszych miedzy innymi w Wyrazowie, Blachowni, Rozjedzie koło Yellow, oraz koło wigolenu i przestrzennej. - Po zrobieniu wyżej wymienionych rozpocząć obserwacje połączoną z badaniami przepustowości oraz czasem wyjazdu i zjazdu (wiążącego się z korkami). Po owej obserwacji postawić sygnalizacje świetlną w najbardziej potrzebnych miejscach. Dziękuje za uwagę, tyle z mojej strony. Fakt że ma to być dojazd do autostrady czy obwodnicy czy coś tam jest bez sensu, bo wyjście zawsze jest. Lecz zawsze się patrzy tylko na to jakby zrobić coś na szybko i odpie^&^$... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Re: Protest przeciw poszerzaniu wylotu na Opole IP: *.autocom.pl 10.03.08, 22:44 Dokładnie o to chodzi. Mieszkańcy nie są nastawieni negatywnie do modernizacji ulicy- to jest potrzebne bez dwóch zdań. Nie podoba się tylko sposób przebudowy zaproponowany przez miasto. To co napisał mój przedmówca jest tym o czym ja pisałem od samego początku i myślę że zdałoby egzamin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Re: Protest przeciw poszerzaniu wylotu na Opole IP: *.autocom.pl 10.03.08, 22:47 Nikt nie mówił że modernizacja drogi nie jest potrzebna- jest potrzebna bezdyskusyjnie. Ale nie w sposób przedstawiony i forsowany na siłę przez Zarząd Dróg. Co do ekranów- jak przez taki ekran mam wyjechać z podwórka na jezdnię? Przecież nie wytnę w nim dziury bo przestałby spełniać swoją rolę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Okulista Re: Protest przeciw poszerzaniu wylotu na Opole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.08, 10:39 Wizar,nie czytam tego, bo mnie oczy bola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek na szajnowicza tez nie ma ekranow ajest miejsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 21:26 na Szajnowicza tez nie mam ekranow a jest miejsce na postawienie ich a jaka jest super nawierzchnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek byl protest a nawet dymisja super faceta i co? nic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 21:34 byl protest w sprawie budowy swiatel i skrzyzowania na 1000leciu super facet podal sie do dymisji i co i nic miasto nalezy do innych anie do mieszkncow szkoda ludzie trzeba chodzic na wybory i ich nie wybierac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Protest przeciw poszerzaniu wylotu na Opole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 21:39 ok super sprawa ta budowa drogi ale kiedy ja skoczycie jak alej tak dlugo budowaliscie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cxvx Re: Protest przeciw poszerzaniu wylotu na Opole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.08, 17:16 xcv Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bransoleta lotnisko na jasnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.08, 10:48 a gdzie mieszka pan Święty Ptak? doprowadziliście to miasto do ruiny społeczno-gospodarczej, bo myślicie wyłącznie o białych kiecach,a nie o zwykłych mieszkańcach...a może wybudujcie paulinom lotnisko...na siłę i bez ich zgody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MYSLICIEL Re: Protest przeciw poszerzaniu wylotu na Opole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.08, 14:32 Zastanawiam sie, jaka bedzie miala nazwe AUTOSTRADA w kierunku OPOLA, na odcinku od sw.JADWIGI do WYRAZOWA.Ciekawe pomysly beda nagrodzone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Protest przeciw poszerzaniu wylotu na Opole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.08, 22:14 autostrada do nieba, bo zbudowali ją święty ptak i jego bezmózgi projektant Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GROZBA UNII EUROPE Re: Protest przeciw poszerzaniu wylotu na Opole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.08, 09:09 GAZETA WYBORCZA 14.04.2008 ROK . EKOSZLABAN NA DROGI. Odpowiedz Link Zgłoś