Dodaj do ulubionych

Trudna droga do zawodu

03.09.08, 18:38
Wszyscy od początku dobrze wiedzieli gdzie jest problem, tylko jakoś nikt nie
kwapi się żeby go rozwiązać.
Egzaminy zawodowe są !masakrycznie! oderwane od rzeczywistości i nie mają nic
wspólnego z wiedzą jaką zdobywa się w technikum. Bądźmy poważni - o jakim
egzaminie praktycznym mowa? Proponuję zapytać się gastronomów co gotowali,
albo mechaników przy jakim silniku grzebali... Co roku pojawia się ten sam
temat i co roku piszę to samo. Czemu nikt nie potrafi wyciągnąć wniosków z
poprzednich lat, tylko wszyscy dalej brniemy w to bagno?

Reforma szkolnictwa która kosztowała nas miliardy złotych okazała się jednym
wielkim niewypałem. Poziom nauczania spada, techników brak, monterów brak, a i
magistrzy z roku na rok coraz głupsi. Niedługo pewnie osiągniemy poziom
intelektualny przeciętnego Amerykanina :/
Obserwuj wątek
    • Gość: stary_zgred Trudna droga do zawodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.08, 20:17
      W ramach "doskonalenia" poziomu szkolnictwa doprowadzono do takiej
      sytuacji, że kadet Centralnej Szkoły Straży Pożarnej zdaje
      egzamin "praktyczny" pisemnie :D. Życzę wszystkim którzy wymyślili
      taką reformę aby do akcji gaśniczej ich domu przyjechał zastęp tak
      doskonale przygotowanych techników pożarnictwa.
    • Gość: Absolwentka Trudna droga do zawodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.08, 20:17
      W Reymoncie zdawalność ta wyniosła 90%, tak więc wszystko zależy od szkoły.
      • Gość: Harry_man Re: Trudna droga do zawodu IP: 87.205.218.* 03.09.08, 22:35
        Wszystko zależy od kierunków jakie szkoła prowadzi. Nie wiem co tam jest w
        Reymoncie, ale np. technika ekonomicznie czy gastronomiczne zawsze miały bardzo
        dużą zdawalność.
        Bardzo źle to wygląda na elektronicznych i telekomunikacyjnych kierunkach. Ale
        trudno się dziwić - z zawartymi na egzaminie pytaniami pewnie większość
        studentów miałaby problemy ;]
    • mam_nokie Trudna droga do zawodu 03.09.08, 21:08
      Ciekae jak poszlo na Targowej....
    • Gość: papa Re: Trudna droga do zawodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.08, 22:30
      czesc
    • lekarz62 Kłobuck pokonał Częstochowę w nauce. 04.09.08, 00:46
      Tak, dokumenty mówią same za siebie. Zawdzięczamy to oczywiście Wronie, który
      na dyrektorów szkół powołuje miernoty, które te szkoły niszczą. Przykładem
      jest Zespół Szkół Gastronomicznych, gdzie powołany dyrektor przez Wronę
      poprzez swoje kompleksy z Targowej niewiele czyni dobrego jako gospodarz i
      organizator. Energię traci na walce z pedagogami.
      • Gość: walus Re: Kłobuck pokonał Częstochowę w nauce. IP: *.sfc.pl 04.09.08, 12:03
        Niestety nie ma on pomysłu na naszą szkołę,przyszedł bo pewnie narobił sporo
        złego i tam go już nie chcieli, a teraz psuje u nas.Urząd Miasta z panią
        naczelnik nie popisali się wyborem, nasza koleżanka(z-ca) byłaby lepsza, ta
        przynajmniej ma wiedzę i umiejętności.
    • mmaly Re: Trudna droga do zawodu 04.09.08, 15:17
      harry_man napisał:

> Egzaminy zawodowe [ciach] nie mają nic
      > wspólnego z wiedzą jaką zdobywa się w technikum.

Hm. A nie sądzisz, że to trochę źle świadczy o częstochowskich technikach?
      • Gość: nie godzien imieni Re: Trudna droga do zawodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 16:32
        Nie sądzę iż problem jest w szkołach - czyt. nauczyciele. Problem często jest w
        młodzieży która obecnie wybiera szkołę bo jest blisko a kierunek bo fajnie brzmi
        a technik informatyk to praca na gg.
        Kiedyś było inaczej co zdolniejsi szli do technikum potem liceum a potem
        zawodówka. zobaczcie ile mamy zawodówek. na palcach jednej ręki można policzyć
        klasy bo rodzice mają ambicje i tych co ledwo skończyli gimnazjum pchają do
        technikum. A taka jest prawda że jeżeli chce się skończyć technikum z dobrymi
        ocenami i zdobyć wiedzę i umiejętności to należy włożyć więcej pracy niż nawet w
        renomowanym liceum. Sam ukończyłem technikum ładnych parę lat temu i wiem ile
        wysiłku musiałem włożyć żeby mieć "fajne" świadectwo ze szkoły z "ciężkimi"
        nauczycielami. Ponadto ci co nie zdali niech najpierw przeanalizują swoją
        edukacje z przedmiotów zawodowych. 30% (niezbędne do matury ) to około oceny
        dopuszczającej a 50% z teorii do dostateczna a 75% to doby. Wiec Czy ze
        wszystkich przedmiotów zawodowych mieliście co najmniej 4????? i na koniec to co
        jeden z przedmówców powiedział: Tylko kilka kierunków mma rzeczywistą część
        praktyczną w tym ekonomiczne a reszta to pisanie co bym zrobił jakbym miał coś
        takiego zrobić.
      • Gość: Harry_man Re: Trudna droga do zawodu IP: 77.253.165.* 04.09.08, 19:47
        > Hm. A nie sądzisz, że to trochę źle świadczy o częstochowskich technikach?

Technika zawiniły w najmniejszym stopniu. Swoją cegiełkę dokładają tylko
        pojedynczy nauczyciele - głównie młodzi. Ci starsi zazwyczaj się przykładają.

Przede wszystkim reforma szkolnictwa która skróciła szkoły średnie o rok, a
        biorąc pod uwagę materiał jaki wypadałoby przerobić nawet 5 lat to za mało. Po 4
        latach uczniowie mają ledwie podstawy, a pytania na egzaminie są bardzo
        szczegółowe. Często wymagana jest wręcz katalogowa znajomość jakiś typów - np.
        kabli dla technika telekomunikacji.
        Egzaminu praktycznego nawet nie chce mi się komentować...
        • noik_1 Re: Trudna droga do zawodu 05.09.08, 15:00
          rok temu zdawałem egzamin zawodowy i tytuł technika uzyskałem bez problemów.
          potrzeba trochę chęci i jednak trzeba się przyłożyć do tej całej imprezy a się
          uda. kończyłem TZN i szkoła oraz nauczyciele umożliwiali nam między innymi
          spotkania pozalekcyjne gdzie wyjaśniane było co pisać na takim egzaminie i jak
          pisać. bo kluczem do sukcesu jest przede wszystkim wiedzieć jaką formę ma mieć
          odpowiedź do zadania, a na spotkanie kto chciał to przyszedł, kto przyszedł
          wiedział co pisać.
          większość jednak podeszła do sprawy inaczej "przecież i tak tego nie zdamy"
          cały egzamin uważam za porażkę systemu edukacji, jednak jeśli chodzi o
          Techniczne Zakłady Naukowe to nauczyciele na prawdę przygotować potrafią do zawodu.
          • grzesiek1212 Re: Trudna droga do zawodu 21.10.09, 21:19
            Sporo materiałów o egzaminie zawodowym jest na www.egzaminzawodowy.info oraz www.testy.egzaminzawodowy.info
    • jolka19771 Nauka w szatni , pokoju nauczycielskim , na kory.. 08.09.08, 22:02
      Jak osiągać dobre wyniki jak w gastronomiku nauka odbywa się np; w szatni którą
      przerobiono na salę lekcyjną. Zaadoptowana Klita o wymiarach 2x 3 bez okien i
      wentylacji ma pomieścić 20 uczniów, którym brakuje krzeseł. A gdzie załatwiona
      zmiana sposobu użytkowania pomieszczenia? Kto się pod tym podpisał. Co na to
      kuratorium i samorząd miasta?. To są te nowe standardy.Przykładów jest więcej.
    • Gość: angrusz1 " Coraz głupsi ... " IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.09, 22:54

Ano sa .

Ale to patologie szkolne są winne .
      Te patologię są także wynikiem niżu demograficznego .

Ilość uczniów spada i szkoły walczą o każdego i każdemu chcą
      dogodzić i nie stracić .
      A więc i kazdy zdaje z klasy do klasy , chociaż nie ma wiedzy
      odpowiedniej .
      Czy ktoś to zatrzyma ?
      Trudno się spodziewać po obecnych " zarządzaczach " oświatą .

Dla nich ważne , żeby było tanio .

A tu trzeba z 30 oblać , niech jeszcza raz się uczą aż się nauczą .

Kiepskie czasy dla Polski - rosnie pokolenie leniów , nieuków ale
      bardzo za to roszczeniowych .
      Juz w szkole żądają " piątek " za byle co .

A potem kasę za przyjście do pracy .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka