Dodaj do ulubionych

Prawda o Częstochowie. ?

17.10.08, 15:05
Częstochowa to chyba nie takie święte miasto jak opisują. Ostatnio poznałem kilku ludzi z Częstochowy i to co mi mówią o tym mieście trochę mnie przeraziło... Faktem jest że Was nie lubią w Świecie i mówią na Was medaliki, centusie itp. ale do rzeczy. Dziwi mnie fakt,że ludzie pozwolili na odebranie Częstochowie województwa, ale najbardziej mnie zdziwiło,że nadal głosujecie na człowieka który się do tego przyczynił(lol). O powszechnej korupcji w mieście musiałbym książkę napisać - aż dziwne,że lokalne gazety nic o tym nie piszą-mają jakiś zakaz? (ponoć prezydent miasta jest szwagrem lokalnego biskupa?) Z tego co mi mówili to ponoć "dróg tam nie ma" tzn. faktem jest,że na całej tzw.Gierkówce tylko w Częstochowie nie ma obwodnicy i tiry Wam miasto rozjeżdżają ale aż tak źle? kolejny temat Aleja - ponoć wielki niewypał. Ostatnio głośno było o Waszych juwenaliach - a w zasadzie o ich zakazie-to z TVN wiem, mieliśmy trochę ubawu z tego nie powiem:) Ale może takie panują u Was zasady... A propos uczelni to w Warszawie są ogłoszenia o pracy z dopiskiem "z wyjątkiem absolwentów Politechniki Częstochowskiej" - nie wiem czym Wy sobie na to zasłużyliście, chociaż patrząc na to co napisałem to poprostu może dlatego... W zasadzie to mnie to nie powinno interesować - ale ludzie czy Wy w kołchozie żyjecie?? tam w tej świętej Częstochowie? bo zarobki też ponoć głodowe a o pracy bez znajomości ponoć nie ma co marzyć. Szkoda mi było tych ludzi co mi to mówili dlatego tu piszę i uwierzyć nie mogę... niezłe dajecie świadectwo miastu - ale jak to mówią głos ludu jest zawsze prawdziwy i szczery niż jakiejkolwiek władzy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Maria Re: Prawda o Częstochowie. ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.08, 15:20
      my w tej czestochowie tylko sie modlimy,glodujemy-zyjac tylko o
      chlebie i wodzie,zyjemy w ubostwie i nedzy,jestesmy tak
      cnotliwi,wierzacy i praktykujacy ze zaden kur..a cwok z innej
      polskij wsi nie moze nam niczego zarzucic!!!!wiec-Bog z toba i modl
      sie mooooooodl bo tylko to ci pozostalo...
      • Gość: from czestochowa Re: Prawda o Częstochowie. ? IP: 194.168.231.* 17.10.08, 16:05
        wez sie Maria ogarnij. czlowiek prawde napisal tylko, ze jeszcze nie
        cala. Moglbym wydac ksiazke o kolesiostwie, lapowkach, przekretach.
        O tym jak tragicznie jest zrzadzana Cz-wa, o tym ile ona strcila
        miliardow euro przez ciemnate z rady miasta jednak szkoda mojegio
        czasu. Kilka lat temu UCIEKLEM z Cz-wy. Mieszkam gdzie indziej jestm
        zadowolony a jak jestm w Czestochowie to co widze?? Centrum miasta
        srodek Aleii chodniki krzywe mozna nogi polamac a do tego powtorze
        jeszcze raz CENTRUM MIASTA i trawa rosnie na chodniku !!!! Wiocha
        totalan. wogole to powinni zabrac Czestochowie prawa miejskie tak
        jak zabrali wojewodzkie, nie stala sie metropolia ani czyms tam
        wiekszym i powinni przemianowac ja na WIES!!
        • Gość: gosc Re: Prawda o Częstochowie. ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.08, 16:08
          ksywka "prawda 2 " a napisal same bzdury.U nas w ogloszeniach o
          prace pisza " z wyjatkiem cwokow z warszawy" to taka sama prawda !
        • Gość: to napisz Re: Prawda o Częstochowie. ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.08, 21:26
          To napisz książke o Cz-wie, co ci w tym przeszkadza
    • Gość: Stern Re: Prawda o Częstochowie. ? IP: 212.87.244.* 17.10.08, 16:42
      Kolega może i napisał odrobinę prawdy,ale ostro przekręca rzeczywistość..

Styl wypowiedzi świadczyłby,że pochodzi z Polski "B" a "warszafka" jest szczytem
      jego możliwości,skoro wprost robi odwołanie do niej w swoim poście...
      Poziom "nabytków" "warszafki" jest zawsze bardzo kontrowersyjny,tak wielu tam
      przybyszy z Polski B....
      • i.lonna Re: Prawda o Częstochowie. ? 17.10.08, 17:40
        A mnie się wydaję, że pisała to osoba z częstochowy... Łatwiej by było namówić
        ludzi na "walkę?" o lepszą władzę i lepszą Częstochowę podając się za kogoś
        innego... A poza tym nie trudno zauważyć, że "nawet świnie nie robią do własnego
        koryta" nie pasuje do nas... Nie jest to miłe, ale nie ma za co chwalić naszego
        miasta. Faktem jest, że wizualnie prezentuje się okropnie , jedynym zajęciem dla
        ludzi, którzy mówią "NIE" dla dyskotek jest nuda... Praca, to jest
        najzabawnbiejsze, jest tu tak ciężko z pracą, że zauważyłam, jak na miejsce do
        sklepu, gdzie robi sie 29-30dni w miesiącu za nędzne 800zl jest mnóstwo
        chętnych... Miasto odpycha nowych ludzi czy młodych czy już nie najmłodszych ;)
        i nie da się tego ukryć. Kilka lat temu chciałam iśc na studia u nas, ale nie
        było gdzie, a na studiowanie w innym mieście mnie nie stać, z resztą jak i na
        wyprowadzkę, a poza tym mam tu rodzinę i bliskich... Czekam na chwilę kiedy już
        na prawdę nie będzie wyjścia tylko wyprowadzka... I to prawda, jest tu
        tragicznie... i zmienić się chyba nic nie zmieni...
        • Gość: Stern Re: Prawda o Częstochowie. ? IP: 212.87.244.* 17.10.08, 18:31
          Oczywiście,że to miasto odpycha pod wieloma względami...począwszy od problemów z
          akredytacjami na częstochowskich uczelniach,słabym dorobkiem naukowym,wątpliwym
          zapleczem intelektualnym,
          (miałem taką możliwość,by tutaj nie studiować i z niej skorzystałem,z dala od
          tej kuźni wiedzy).
          Kolejne grzeszki: nadmierne eksponowanie wizerunku miasta klerykalnego(także
          przez naszych notabli,wszystkich..od lewicy aż po prawicę)
          Demagogia i nieudacznictwo,szczególnie rzuca się to w oczy wśród sierot po
          województwie..
          Brak inwestycji,odpychanie młodych ludzi...szereg innych negatywnych zjawisk..

Protestować należy natomiast,gdy ktoś z zewnątrz nas opluwa,stawia nas
          częstochowian w negatywnym świetle...bezpodstawnie uogólniając i tworząc obraz
          częstochowianina świętoszka o mentalności wyjętej żywcem z
          Moliera,częstochowianina złodzieja,częstochowianina dewota i sknerę...

Miejmy odrobinę przyzwoitości i odrobinę instynktu stadnego...bo gdy nas ta nowa
          "warszafka",ta nowo nabyta z Polski B nie będzie szanować,któż nas będzie szanował?

• prawda-2 Re: Prawda o Częstochowie. ? 17.10.08, 22:02
            Ja Was nie opluwam i nie mam zamiaru. Ja tylko napisałem to co słyszałem i co
            gorsze kilka osób mi rację przyznało na forum, więc wnioski sam wyciągnij. Byłem
            kilka razy w Częstochowie i mi się podobało - klasztor, główna aleja(jeszcze
            stara) można poczuć klimat, dlatego ja tylko pytałem czy tak jest naprawdę...
            • Gość: ja Re: Prawda o Częstochowie. ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.08, 22:36
              Koleś, prawdy trochę jest w tym co piszesz. Nie wiem czy jesteś z Warszawy, ale
              skoro już o niej mowa w powyższych postach to coś Ci powiem. Pracuję w firmie,
              która robi sporo interesów z ludźmi z Warszawy. I powiem Ci, że większych ćwoków
              i chamskich buraków to w życiu nie spotkałem. Bez obrazy, bo to nie o to chodzi.
              Piszę Ci tylko co zauważyłem. Już nawet hanysy, z którymi też współpracujemy
              mają więcej ogłady i kultury. Skoro więc Częstochowa to wiocha, to aż bałbym się
              zamieszkać w Warszawie...
            • Gość: ulla Re: Prawda o Częstochowie. ? IP: *.ludowa.netcominternet.pl 18.10.08, 23:53
              Masz całkowitą rację. Częstochowianka od urodzenia.
        • Gość: Wlodek Re: Prawda o Częstochowie. ? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 17.10.08, 18:32
          tez mieszkam w dwoch miejscach. Tez widze dziury i tez pare spraw mnie
          denerwuje, ale ja jestem z Czestochowy i to od paru pokolen, wiec bez wzgledu na
          te denerwujace sprawy powiem ze wioche tyworza ci z wiochy. Ci z Czestochowy
          najwyzej sie na wioche wsciekaja.
          Wiocha nie ma jednego miejskiego adresu. Wiocha nawet ze wsi i prowincji zrobi
          wioche, bo taka jest natura wiochy.
          A prawda o Czestochowie?
          Inna prawde ma WIOCHA, a inna czestochowianie. Nawet ci, ktorzy do Cz-wy dotarli
          z innych miast i tu sie zaadaptowali.
          Ja nie mam problemu ze znalezieniem czestochowian, choc wioche widze na kazdym
          kroku. W ksiegarniach wiochy nie widze, w paru innych miejscach tez nie..
          Nawet jesli ta wiocha nosi markowe ciuchy i jezdzi bmw po centrum miasta, to
          sloma i onuce zamienione na skarpety niewiele zmieniaja:)))
          • Gość: ~~ Re: Prawda o Częstochowie. ? IP: *.sfc.pl 17.10.08, 19:10
            Jeżeli wszyscy Częstochowianie mają takie poglądy jak Wlodek(lepszy bo
            "miastowy" ;) ) no to mamy tutaj co mamy nie ma się czemu dziwić i nie zmieni
            się tutaj nic na lepsze póki nie zmieni się mentalność ludzka.
            • Gość: W Re: Prawda o Częstochowie. ? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 19.10.08, 09:14
              Gość portalu: ~~ napisał(a):

> Jeżeli wszyscy Częstochowianie mają takie poglądy jak Wlodek(lepszy bo
              "miastowy" ;) ) no to mamy tutaj co mamy nie ma się czemu dziwić i nie zmieni
              się tutaj nic na lepsze póki nie zmieni się mentalność ludzka..

Na co sie zmieni? Na niemiastowa? tej niemiastowej jest juz wystarczajaco duzo.
              Ta niemiastowa mentalnosc, to chocby Nowowiejskiego, gdzie mieszcza sie bura
              dwoch waznych partii urzedujacych w Czestochowie i STAROSTWO, a chonik jest w
              stanie wiejskiej drogi na podlaskim zadupiu po roztopach....
              Kiedys ludzie z miastowa mentalnoscia budowali mosty, brukowali ulice i
              zostawili po sobie budynki takie jak szkoly, koscioly i poczte, parki, rynki czy
              fabryki, ktorych dzisiejsza nowomiastowa inteligencja utrzymac i zagospodarowac
              nie potrafi.
              • Gość: ~~ Re: Prawda o Częstochowie. ? IP: *.sfc.pl 19.10.08, 18:24
                Ja tutaj zwróciłem uwagę na taki miejscowy szowinizm,
                Co ciekawe cytat: "ludzie z miastowa mentalnością budowali mosty...." nie wiem
                skąd ten pomysł;), że tylko ci??
    • Gość: xx Re: Prawda o Częstochowie. ? IP: *.icis.pcz.pl 17.10.08, 18:19
      To zwykla "podpucha" - :)))

To pisal prawie na pewno Czestochowianin.

A po co ? To jego sprawa.
      • Gość: Wlodek Re: Prawda o Częstochowie. ? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 17.10.08, 18:33
        Witaj xx-ie!
        Tym razem z bliska.
        Moja dawna propozycja przewodnictwa zostaje w mocy jeszcze przez kilka dni:)
      • Gość: dup-dup Re: Prawda o Częstochowie. ? IP: *.adsl.inetia.pl 17.10.08, 19:59
        panie xx
      • Gość: Wietnamski kucharz Re: Prawda o Częstochowie. ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.08, 21:03
        Prowokator jakiś.
        Teraz będzie roztrząsanie czy ma rację czy nie.
        Ech - forum, forum - nasze małe bagienko...
    • Gość: kej Re: Prawda o Częstochowie. ? IP: *.pcz.pl 17.10.08, 21:26
      napewno miejscowy.. po pierwsze centusie to sa malopolanie, zreszta znam kilku ludzi z warszawki, co studiuja tutaj. Zreszta z tym chaslem "oprocz studentow p.cz." to juz jest stare i nie modne ... teraz nikt nie patrzy co konczyles tylko co masz w glowie, a jezeli plewy jak co po niektorzy to neistety trzeba sie z tym juz pogodzic.
    • Gość: frogman Gó...o prawda IP: *.adsl.inetia.pl 17.10.08, 22:00
      wybory jakoweś się szykują że się marny agitator odezwał? Kurde
      jeszcze mi nie przyszło do głowy by się o innym mieście na jego
      forum wypowiadać :-) Nie zamieniłbym pół czewy na całą warszawę,
      hhehehe w warszawie to chłopie nie ma korupcji hehehehhe przertzyj
      umorusane czoło i przejdź się jutro na spacer. Osobiście polecam
      wzdłuż naszej jedynej linii tramwajowej.
      Tu narazie jest ściernisko ....
      • prawda-2 Re: Gó...o prawda 17.10.08, 22:19
        ...ale będzie San Francisco - i tego Wam życzę, a już znalazłem odpowiedzi na
        moje pytania.
    • Gość: na frasunek dobryT Re:Pytanie do prawdy2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.08, 22:15
      Jestem ciekawy co proponujesz w temacie:Jak życ w
      Częstochowie.Zaczęty interesujacy watek ,choc daj jakis zarys,do
      dzieła.Kazdy moze zostac prezydentem,bez lęku,chyba ze masz doła też
      zrozumiem.
    • Gość: do prawda2 Żrą nas wszy i s.ramy w za stodołą IP: *.strefa.com 17.10.08, 23:05
      Do "prawda 2" a raczej gów.. prawda.
      Tak, tak jeszcze żrą nas wszy, s.ramy za stodołą, córki sie
      prostytują a jemy to co nam spadnie ze stołów możnowładców. Na
      jesień panuje dżuma i cholera, a psy nam liżą wrzody.
      Ponadto wszędzie kur... wilki jakieś i wiedźmy grasują w jurajskich
      lasach.
      "Prawda 2", marna ta twoja prowokacja. Wracaj do wioski "bagienice
      górne" i się nie mądruj o Częstochowie, bo gów... o niej wiesz.
      • Gość: taksowkarz Re: Żrą nas wszy i s.ramy w za stodołą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.08, 09:41
        Co ciekawe o Czestochowie pisza "wiocha","dziura" itd ludzie
        urodzeni w okolicznych wioskach a mieszkajacy teraz w
        Czestochowie.Czy macie jakies kompleksy z tego powodu ?
    • prawdziwyfigofago Re: Prawda o Częstochowie. ? 18.10.08, 11:54
      Całkowicie się z tym zgadzam.

Jednocześnie zastaanawiam się nad tym, kto płaci firmom sprzątającym
      miasto po pielgrzymkach?.
      Bo napewno nie Klasztor, oni nic dla tego miasta nie robią, a tylko
      często żądają.
    • Gość: prawdziwy częstoch Re: Prawda o Częstochowie. ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.08, 21:38
      Jak czytam te wypociny o naszym (moim!) miescie, z którego pochodzę od iluś
      wieków to mnie krew zalewa. Ale wiem, że piszą to ludzie nabyci, a nie
      częstochowianie. Otóz w latach 60-tych ubiegłego wieku super rozwiniety wówczas
      przemysł częstochowski (huta i fabryki włokiennicze) potrzebował siły nabywczej,
      której brakowało wśród częstochowian rodowitych. Napłynęło wówczas mnóstwo ludzi
      z okolicznych i nie tylko wiosek dojezdzajacych do pracy specjalnymi autobusami
      ( prawie kazdy zakład posiadał takie dowożące autobusy). Zdecydowana wiekszość z
      nich została w Cz-wie korzystając ze sprzyjających wówczas warunków w
      otrzymnaniu mieszkania głownie spóldzielczego. I na tym koniec - nie chcę nikogo
      obrazić - ale taka jest prawda
      • Gość: prawdziwy częstoch Re: Prawda o Częstochowie. ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.08, 22:05
        I wy wszyscy plujący na moje miasto zastanówcie sie, czy to nie z tego powodu,
        że dlatego,że nie stąd pochodzicie nieznosicie tego miejsca. I nie piszę tu o
        ludziach, którzy z premedytacja wybrali Częstochowę na miejsce swego
        zamieszkania - jak np. nieraz o tym pisze xx, tylko o tych, którzy tu musieli
        zamieszkać ( głownie o ich potomkach) z powodu pracy. Ja kocham to miasto i
        widzę jego mankamenty,widzę jego niestety złe zarządzanie, ale nie znaczy to, że
        mozna moje miasto opluwać!
    • Gość: K2 A prawda jest taka.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.08, 22:48
      ... że koleś o nicku prawda siedzi w domu w częstochowie i stęka jaka to czewa jest wstrętna i beee i ludzie tu mieszkający są beee a prawda jest taka że częstochowa to wielkie miasto i nie różni się niczym od innych polskich miast podobnej wielkości a na dodatek nawet tacy sami ludzie tutaj mieszkają i boryka się z problemami podobnymi.
      • Gość: prawdziwy częstoch nie piszcie tu nie częstochowianie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.08, 00:45
        Dokładnie tak K2 - sztama
    • Gość: aa [...] IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.08, 22:55
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: K2 Doskonały przykład trolowania:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.08, 10:36
      Trollowanie (trolling) – antyspołeczne zachowanie charakterystyczne dla forów dyskusyjnych i innych miejsc w Internecie, w których prowadzi się dyskusje.

Trollowanie polega na zamierzonym wpływaniu na innych użytkowników w celu ich ośmieszenia lub obrażenia (czego następstwem jest wywołanie kłótni) poprzez wysyłanie napastliwych, kontrowersyjnych, często nieprawdziwych przekazów czy też poprzez stosowanie różnego typu zabiegów erystycznych. Podstawą tego działania jest upublicznianie tego typu wiadomości jako przynęty[1], która doprowadzić mogłaby do wywołania dyskusji.

Typowe miejsca działania trolli to grupy i listy dyskusyjne, fora internetowe, czaty itp. Trollowanie jest złamaniem jednej z podstawowych zasad netykiety. Jego efektem jest dezorganizacja danego miejsca w Internecie[2], w którym prowadzi się dyskusję i skupienie uwagi na trollującej osobie.
      • Gość: ffffffffffffffffff Prawda o Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.08, 15:50
        huja
        • Gość: do prawda 2 Re: Prawda o Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.08, 17:31
          Odważnie piszesz, ale co z tego?...
          Myślisz,że jeżeli przypomnisz kilka spraw to coś w ten sposób
          osiągniesz?...

• Gość: tubylec Re: Prawda o Częstochowie IP: 94.251.136.* 24.10.08, 10:37
            zamiast pisac wiocha czy nie pomyslcie o wojewodztwie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka