mervin20 01.11.08, 12:17 Co myślicie o tym dniu? O zamieszaniu na cmentarzach? Czy to jeszcze dzień zadumy, czy obecnie stał się to dzień pokazania kto ma "lepszy" wystrój na grobie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wiesiek Re: 1 listopad. IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 01.11.08, 13:03 Myślę że zakładając taki wątek jesteś totalnym debilem i nie masz co robić w domu tylko siedzisz przy komputerze.IDIOTA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocny stróż Re: 1 listopad. IP: 94.251.128.* 01.11.08, 13:31 > ... IDIOTA!!! wiesiek, uzasadnij swoją wypowiedź :-) jeżeli oczywiście potrafisz. Ja też uważam, że ten dzień, to dzień "parady wystroju" a nie zadumy. Jej prawie nie ma. Jest tylko pic i zadęcie. PS. Byłem wczoraj na cmentarzu, widziałem skromny, stary grób. Na nim dwie lampki i mały kwiatek w doniczce. Na ławeczce obok grobu siedziała para starszych osób. Kobieta i mężczyzna. Siedzieli i trzymali się za ręce, na grobie napis ... zmarł tragicznie w wieku 17 lat. To jest właśnie zaduma i uszanowanie tego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesiek Re: 1 listopad. IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 01.11.08, 13:41 po co w ogóle zakładane są takie wątki???? Czy one coś zmienią??? To jest porostu z nudów bo innego wytłumaczenia nie ma. A dla mnie takie zjawisko nazywa się idiotyzm! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocny stróż Re: 1 listopad. IP: 94.251.128.* 01.11.08, 14:08 > ...To jest porostu z nudów bo innego wytłumaczenia nie ma. A dla mnie > takie zjawisko nazywa się idiotyzm! wiesiu, i w dalszym ciągu nie potrafisz uzasadnić własnego zdania :-) Weź się wiesiu do kupy, postaraj się trochę pomyśleć i napisz mi, dlaczego "takie zjawisko nazywa się idiotyzmem". Będę się czuł oświecony i dostąpię do wtajemniczeń, jakich Ty jesteś konsumentem. Bo ja, zwykły nocny stróż, trochę inaczej to widzę niż Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocny stróż Re: 1 listopad. IP: 94.251.128.* 01.11.08, 14:10 tak sobie piszę, bo dzisiaj cały dzień pracuję. Dlatego mam dostęp do Internetu, bo w domu nie mam, nie stać mnie, niestety :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aska Re: 1 listopad. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.08, 14:14 Zamieszanie mnie nie denerwuje-w końcu to 1 listopada. Dziwię się tylko ludziom, którzy próbują postawić znicz na do granic zastawionym nagrobku, a obok jest całkowicie pusty i opuszczony grób. Ta różnica mnie mierzi. I to,że niektórzy nie widzą tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesiek Re: 1 listopad. IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 01.11.08, 14:30 jesteś tylko nocnym stróżem dlatego tego nie zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: 1 listopad. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.08, 14:31 a ty jesteś tylko wieśkiem i dlatego nie umiesz uzasadnić i obronić swoich poglądów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesiek Re: 1 listopad. IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 01.11.08, 14:33 dokładnie dlatego kończmy ten durny wątek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ilona A mnie dobijaja balony IP: *.54.174.45.tvksmp.pl 01.11.08, 14:57 do sprzedania kolo cmentarza, ach "córusiu jakie piękne święto , chodź kupię ci balonika w kształcie duszka, albo potworka, a może barbi na różowym serduszku" a później dziecko chodzi i "uwielbiam święto zmarłych, to takie kolorowe radosne święto" bleee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wietnamski kucharz Re: 1 listopad. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.08, 15:04 Ja też nie pojmuję dlaczego takie pytania zaliczasz do idiotyzmów, wiesiu. Być może leży to poza możliwościami percepcji wietnamskich kucharzy (aczkolwiek nie wątpię że chciałbyś się do nich zaliczać). Każdy ma swój sposób postrzegania świata, a niektórzy, wiesiu, posiadają jeszcze takie coś co można określić trudnym terminem "skłonność do refleksji". To takia cecha która między innymi umożliwia im zastanawianie się nad motywami działania różnych ludzi oraz własnymi zamiast bezmyślnego uczestniczenia w nie do końca uzasadnionej "tradycji". Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się nad tym, wiesiu, to oświeć nas, maluczkich dlaczego zadawanie pytań jest idiotyzmem. A - i jeszcze jedno: co robisz przez pół dnia przed monitorem zamiast lansować się na cmentarzu? Pobiegnij tam w te pędy i pościeśniaj te plastikowe, urągające wszelkim kanonom estetyki lampeczki. Może jeszcze wygospodarujesz miejsce na jakąś wiązankę na palmowych liściach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesiek Re: 1 listopad. IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 01.11.08, 15:06 hehe i like you Odpowiedz Link Zgłoś
mervin20 Re: 1 listopad. 01.11.08, 15:48 Jesteś przykładem ludzi o których mówił Sokrates, ale pewnie nie znasz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wietnamski kucharz Re: 1 listopad. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.08, 16:16 Sokrates? Ten piłkarz?! Mnie też sie myli z Pitagorasem - czyli z tym kolesiem co to pierwszy wyznaczył stałą z prawa Ohma - 9,81 i cośtamcośtam... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do mervin20 Re: 1 listopad. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.08, 15:39 Masz racje dzisiaj jest dzien Wszystkich Swietych czyli nasz dzien i swieto, dopiero jutro jest Dzien Zadusznych czyli osbob zmarlych. W dzisiejszym dniu wszyscy powinnismy skladac sobie zyczenia bo kazdy z nas zostal powolany do swietosci. Na ten temat wielu ksiezy i nasz Papiez juz sie wypowiadali ale jak grochem o sciane dalej slysze 1 listopada swieto zmarlych::((. Przydalaby sie lepsza wykladnia teologii chrzescijanskiej w naszym kraju! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: 1 listopad. IP: *.icis.pcz.pl 01.11.08, 17:24 To jest nie tylko swieto religijne, ale rowniez ze tak powiem - ludzkie, swieckie wrecz. W tym drugim wymiarze to wlasnie dzien pamieci o zmarlych. Taka jest ugruntowana tradycja i nikt juz tego nie zmieni. Kosciol rowniez. Kosciol zreszta potrafi sie dostosowac. Boze Narodzenie obchodzone jest w dniu, w ktorym w dawnych czasach bylo obchodzone swieto poswiecone Sloncu jako bogu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kopacz Popisują się "wystrojem" na grobach i samochodami IP: *.strefa.com 01.11.08, 16:57 Wielu ma niezrealizowaną potrzebę prestiżu. Popisują się samochodami, strojem i "wystrojem" grobów. Czy te kwiaty i znicze po 50zł pomogą zmarłym. Te nagrobki z czarnego marmuru. Nie, to dla żyjących, żeby pokazać, że mnie stać. A kredycik wisi. Szkoda, że jeszcze piramid nie budują na cmentarzach. A z drugiej strony, jak ktoś ma pieniądze, może je wydawać jak chce. Na marmury i obeliski też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocny stróż Re: Popisują się "wystrojem" na grobach i samocho IP: 94.251.128.* 01.11.08, 17:33 > ... A z drugiej strony, jak ktoś ma pieniądze, może je wydawać jak chce. > Na marmury i obeliski też. Widzisz, dawniej też wydawali na obeliski. Gdyby było inaczej, to dzisiaj "artyści" i inni nie mieliby na co zbierać kasy pod cmentarzami. chyba tylko na "wydatki" proboszcza ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do kopacza Re: do ciekawych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.08, 17:45 Każdemu wolno pisać bzdury na forum.Dam inny przykład;problem parkowania koło cm Kule bardzo trudny.Ale za cm.Kule koło działek jest parking dla pracowników TRW-dzisiaj i zawsze wykorzystany minimalnie.Jeśli ktoś ma wątpliwości to proszę zajrzeć na ten parking jutro w południe lub w poniedziałek o godzinie 14.oo będzie porównanie jak ludzie lub pracownicy chcą parkować i gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ilona No i nikt nie poprze mnie z tymi balonikami? IP: *.54.174.45.tvksmp.pl 02.11.08, 09:57 jw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Zapal wirtualny znicz ### IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.08, 16:29 wirtualnyznicz.pl/p,2,zniczepamieci.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doTegoCoDoKopacza parking dla TRW IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.08, 02:56 Akurat z Tobą się nie zgodzę. Bo dość często jestem na Cmentarzu Kule własnie od strony działek i ZAWSZE obie strony tej jezdni są pozajmowane przez samochody pracowników TRW. Odpowiedz Link Zgłoś