martin993 06.11.08, 20:55 Norwid się nie ubierze na czarno, bo my mamy swoje mundurki, które nosimy zawsze do szkoły. :] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: romek Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 21:07 Jestem absolwentem Traugutta i nigdy nie lubiłem Jaskóły ... nie uczył mnie co prawda ale generalnie jego zachowania mi nie odpowiadały. Jednego jednak nie można mu zarzucić ... ma chłop pasję i przykłada się do tego co robi. Potrafi zainteresować i skupić wokół siebie ludzi. Kibicuję mu w tej sprawie bo dla mnie ten system z nową maturą to wytwórnia ludzi bez elementarnej wiedzy, którzy myślą tylko i wyłącznie "według klucza egzaminacyjnego". Odpowiedz Link Zgłoś
edgard4 Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję 06.11.08, 21:27 Martinie, jak raz nie zalozycie mundurków, to nic sie nie stanie! Jestescie wolnymi ludzmi i macie prawo wziac udzial w protescie! Nawet jesli wymaga ubrania sie na czarno! Jesli chcecie tworzyc spoleczenstwo obywatelskie, to jak najbardziej ZA, a nie bać się durnego przykazu o mundurkach. Kazdy ma prawo do protestu, wiec nie przejmujcie sie statusem szkoly, bo protest wymaga wlasnie tego, aby zrobic coś niecodziennego, cos co odstaje od powszedniosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inna Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.poczesna.netcominternet.pl 06.11.08, 21:38 Na moje nieszczęście ten człowiek "uczył" mnie w liceum. Zapytacie czemu "uczył" z prostego powodu wolał prowadzić swe wywody na temat nie trzcinowego systemu edukacji tak jak tu czy kosztem zajęć organizować takie akcje jak uwolnić ksiąskie. Które są może i pożyteczne ale nie kosztem planu zajęć. Szanowny pan J. woli lansować się niż faktycznie przekazywać wiedzę(za co ponoć mu płaca). Oby mnij takich nauczycieli jak on. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateo Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.08, 21:44 aaa tam pewnie chciałaś mieć świadectwo z paskiem a historii sie uczyć nie chciało to Ci Pan Tomek 3 wstawił i Ci zabrakło 0.1 do paska i teraz wylewasz swoje żale na forum jaki to Jaskóła jest niedobry Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję 06.11.08, 22:00 Gość portalu: inna napisał(a): > kosztem zajęć organizować takie akcje jak uwolnić > ksiązke. Które są może i pożyteczne ale nie kosztem planu zajęć. Toz to plan zajec. Organizacja i przeprowadzenie akcji społecznie użytecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śc Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 22:26 nauka to nie tylko czytanie podręcznika. Edukacja to nie tylko wpakowana do łba wiedza, ale także pasja i otwieranie oczu na świat, który chyba troszkę wykracza poza program liceum, czy studiów. To tylko moje zdanie, ale uważam, że zamykanie nas w ramy konspektów, programów i kluczy egzaminacyjnych robi nam wielką krzywdę. Co do protestu: zobaczymy co z tego wyniknie. Będę kibicował i z ciekawością obserwował, kto kogo bardziej zgnoi. Matura mi krzywdy nie zrobiła, więc osobistego pragnienia zmian nie odczuwam :P Powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: 212.244.68.* 07.11.08, 07:32 Właśnie tymi niestandardowymi metodami pan Jaskuła Cię edukował. Okazało się to jednak nieskuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimi Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.116.125.124.tvksmp.pl 13.11.08, 20:01 A powiedz mi co zostaje w głowie kucie na pamięc regułek wydarzeń i dat historycznych?? Jak tak sie lubisz kuć to trzeba było isc do Norwida!!! Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję 06.11.08, 21:45 Komuś odbija . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABC Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.alfanet24.pl 06.11.08, 22:16 Angrusz, zebys Ty kiedys wyszedl z tak zacną inicjatywą:) Odpowiedz Link Zgłoś
donsu Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję 06.11.08, 22:25 Również miałem zajęcia z panem Tomkiem i trochę inaczej do tego podchodzę. Pamiętam, że zawsze potrafił ożywić dyskusję między nami, a to chyba ważne. Wolałem lekcje historii i wymianę poglądów niż standardowe zajęcia "z książki". Nie zawsze zgadzałem się z poglądami p. Tomka, ale mogłem to głośno powiedzieć. Co do kwestii nowej matury... Ja akurat uważam ją za lepszą opcje. Przy starej maturze to była formalność. Korki u nauczyciela, który będzie oceniał twoją pracę to chyba przesada. A na ustną pytania mieliśmy tydzień wcześniej. Nie wiem jak dokładnie sprawa wygląda. Jeżeli pan Tomek walczy w imieniu uczniów i w ich imieniu, to popieram. Jeśli nie, to robi Pan krzywdę uczniom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Jaskóła Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 22:32 Również jestem zwolennikiem Nowej Matury - surowo ocenianej, ale sprawiedliwie i bez merytorycznych błędów w arkuszach. Tzw. Nowa matura, która została wprowadzona do polskich szkół średnich była niezwykle oczekiwaną reformą. I nadal jej bilans jest w moim przekonaniu dodatni. Opór części środowiska nauczycielskiego wynikał często z obaw nie tylko przed „nowym”, ale i z czystego, wykalkulowanego zysku strat. Nowa matura zamykała czas maturalnych nadużyć, czy zwykłych przestępstw. Zakończyły się bowiem możliwości „uczenia” na korepetycjach w zamian za maturalne tematy, bądź za ocenianie przez własnego korepetytora. Wydawało się zatem, że reforma spełniła podstawowe, postawione przed nią zadania. Była w miarę obiektywna, oceniana zewnętrznie, i wreszcie oceniająca umiejętności. Niestety pojawiły się nowe bolączki. Odpowiedz Link Zgłoś
mmaly Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję 06.11.08, 22:45 O, akurat Pan Tomasz się wypowiedział w czasie, kiedy pisałem. No, trochę mi ulżyło po tej jego wypowiedzi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trauguciak Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: 89.108.200.* 06.11.08, 22:58 "Jaskier" (sam się kiedyś mówił że to jego ksywka) to naprawdę Ty to piszesz? "Nowa matura zamykała czas maturalnych nadużyć, czy zwykłych przestępstw" kto dawał korki uczniom klas, które uczył, na pewno jeszcze w 2001 r.? jakoś wtedy to nie było nadużyciem? kto na tych korkach (całkiem drogich) potrafił też tylko pierdzielić swoje teorie, zamiast chociaż tam, faktycznie uczyć? kto miał zamiar wydać największy zbiór testów na egzaminy w Polsce i potem uczniom za "karę" zadawał zrobienie po tysiąc pytań albo ocena niedostateczna za przeszkadzanie na lekcjach? trochę samokrytyki... fakt, że tzw. nowa matura nie sprawdza prawdziwej wiedzy, ale zanim rzuci się oklepane hasło o łamaniu państwa prawa wypadałoby się znać choć trochę na prawie - pasja (czytaj niespełnione marzenia) nie wystarczą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.08, 22:12 Marszałek mówił: "Był cień, który biegł koło mnie, to wyprzedzał mnie, to zostawał w tyle. Zapluty, potworny karzeł na krzywych nóżkach, wypluwający swoją brudną duszę, opluwający mnie zewsząd, nie szczędzący niczego, co szczędzić trzeba - rodziny, stosunków, bliskich mi ludzi, śledzący moje kroki, robiący małpie grymasy, przekształcający każdą myśl odwrotnie, ten potworny karzeł pełzał za mną jak nieodłączny druh". Tak właśnie potraktowaliście człowieka, który rzucił na szalę cały swój autorytet, aby pomóc uczniom! I dlatego kiedy wspominam jakie opinie istnieją o nim na slynnych kartach na których możemy napisac pozytywy z lecji, negatywy z lekcji, pozytywy nauczyciela i negatywy nauczyciela oraz co chcielibyśmy zmienieć to muszę stwierdzić, e jesteście dokładnie opisani przez marszałka Piłsudskiego, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 23:04 Wnioskuję z Pana wypowiedzi, że udzielanie korepetycji jest sprzeczne z Pana kodeksem etycznym. Gratulacje. Pomijam fakty, które Pan przytoczył w swojej wypowiedzi ale takie dorabianie bez prowadzenia działalności i odprowadzania podatków to chyba nie jest zbyt legalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miko Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.ghnet.pl 08.11.08, 08:48 Nie chodzi o korepetycje jako takie tylko o zwyczaje panujące przed starą maturą. Wtedy zadaniem korepetytora nie było przekazywanie wiedzy, a "pomoc" na maturze. To była łapówka rozciągnięta w czasie. Oczywiście dzisiaj wielu licealistów też chodzi na korepetycje - ale chodzą po to, żeby się czegoś nauczyć, a nie po to, żeby otrzymać ściągę na maturze czy żeby ich praca została sprawdzona "łagodniej". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka lisińca Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 10:08 >Nowa matura zamykała czas maturalnych nadużyć, czy zwykłych >przestępstw. Zakończyły się bowiem możliwości „uczenia” na >korepetycjach w zamian za maturalne tematy, bądź za ocenianie przez >własnego korepetytora. Dobre dobre ... nieźle się ubawiłam Odpowiedz Link Zgłoś
mmaly Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję 06.11.08, 22:43 Jestem gorącym zwolennikiem nowej matury i mam duże doświadczenie w jej ocenianiu. Z całym szacunkiem do pana Tomka, którego znam tylko ze słyszenia i przez internet, wygłupia się. Przy odrobinie doświadczenia można się przekonać, że o obiektywne i poprawne ocenienie prac dba się tak bardzo, że trudno sobie wyobrazić większą perfekcję. Egzaminatorzy - przynajmniej u nas - są zawsze dla zdających bardzo życzliwi, a wszystkie prace graniczne przechodzą jeszcze dodatkową weryfikację. Maturzyści korzystają z prawa do wglądu i odbywa się to w życzliwej atmosferze. Trochę się dziwię, że taki doświadczony nauczyciel miałby nie być egzaminatorem. To chyba nieprawdziwy zarzut? W mojej szkole każdy, kto tylko spełnia formalne warunki, natychmiast przechodzi szkolenie i zostaje egzaminatorem. Szkoła nie pozwoliłaby sobie na zatrudnianie osób bez uprawnień egzaminatora, przecież to się przekłada na wyniki staninowe szkoły. Życzę dalszego zapału, ale też i większego zaufania do kolegów i koleżanek po fachu, którzy angażują się w tworzenie obiektywnego systemu porównywalnego oceniania. Warto by nam swoją drogą pomóc udoskonalając system, a nie podkopywać go i kwestionować niekonstruktywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 22:53 Cytat: Renata Czeladko 26-02-2008, ostatnia aktualizacja 26-02-2008 02:04 Maturzyści chcą nie tylko móc obejrzeć swoją pracę, ale także skopiować. – To doprowadzi do awantur i uniemożliwi przeprowadzenie egzaminów – twierdzi MEN Rzecznik praw obywatelskich i Helsińska Fundacja Praw Człowieka prowadzą rozmowy z Ministerstwem Edukacji, by jeszcze w tym roku umożliwić maturzystom kserowanie sprawdzonych matur. Powód? Do biura rzecznika i HFPCz spływają skargi maturzystów, którym odmówiono skopiowania arkuszy egzaminacyjnych. – Wyniki matur decydują o wstępie na studia. Setki maturzystów ma wątpliwości, czy ich egzamin został dobrze sprawdzony. Prawo do jawności oceny pracy jest jednym z podstawowych praw uczniów – mówi Jakub Romelczyk z Biura Rzecznika Praw Obywatelskich. – Każdy obywatel powinien mieć pełny dostęp do dokumentów gromadzonych na jego temat – dodaje Adam Bodnarz HFPCz. Okręgowe komisje egzaminacyjne odmawiają kserowania, powołując się na przepisy, które mówią jedynie o możliwości wglądu w prace maturalne. Według Janusza Kochanowskiego obejrzenie jej nie wystarczy, bo czasami maturzyści dostają na to od kilkunastu do 25 minut. Zdarza się też, że komisje wyznaczają termin wglądu, gdy uczelnie wywieszają już listy przyjętych i jest za późno na weryfikowanie punktacji decydującej o przyjęciu na studia. Te argumenty nie przekonują minister Katarzyny Hall. W piśmie do rzecznika wylicza, że do matur przystępuje blisko pół miliona osób, zapisując ok. 2 milionów arkuszy, kopiowanie byłoby więc trudne do wykonania. Według minister narażony zostałby też autorytet egzaminatorów. „Niezadowoleni chcą otrzymać pracę w celu przekazania do ocenienia swoim nauczycielom, korepetytorom, znajomym profesorom szkół wyższych, którzy często, nie dysponując wiedzą ekspercką nabytą podczas szkolenia egzaminatorów, formułują wadliwe opinie na temat egzaminu i oceny pracy” – pisze Hall. Dodaje, że w Internecie już pojawiają się oferty udowodnienia na podstawie kopii, że praca zasługiwała na lepszą punktację. Poza tym kopie można spreparować i pokazywać jako nieprawidłowo ocenione. Zdaniem minister nie ma więc powodów do „wspierania działań konfliktotwórczych”, a „kserowanie prac nie ograniczy liczby skarg, podejrzeń, natomiast może doprowadzić do awantur w okręgowych komisjach egzaminacyjnych, włączenia w to mediów, dochodzenia, który egzaminator tak ocenił”, co w rezultacie wręcz uniemożliwi przeprowadzenie egzaminów zewnętrznych. Zamiast kopiowania resort chce zapewnić takie same w całym kraju zasady wglądu do prac. – Chcemy też, by maturzysta miał pełną wiedzę o procedurach i zasadach oceniania. Dobrym rozwiązaniem przy udostępnianiu pracy byłaby obecność egzaminatora, który od razu by wytłumaczył, czemu maturzysta został tak oceniony – mówi wiceminister Zbigniew Marciniak. – Takie rozwiązania, wprowadzone być może jeszcze w tym roku, powinny spowodować, że uczniowie nie będą się domagali kserowania. Argumenty resortu nie trafiają do r. p. o. ani HFPCz. Zapowiadają, że nadal będą zabiegać o możliwości kserowania prac maturalnych bądź udostępniania ich w elektronicznej wersji z pouczeniem o zasadach oceniania. masz pytanie, wyślij e-mail do autorki r.czeladko@rp.pl Rzeczpospolita www.rp.pl/artykul/98167.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 22:54 Cytat: Renata Czeladko 26-02-2008, ostatnia aktualizacja 26-02-2008 02:06 Rozmowa z Wiesławem Włodarskim, prezesem Stowarzyszenia Dyrektorów Szkół Średnich Rz: Pozwoliłby pan na kserowanie sprawdzonych matur? Wiesław Włodarski: Oczywiście, i zmieniłbym przepisy. Dlaczego? Obowiązujące rozporządzenie w sprawie warunków, sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów stawia maturzystów w bardzo nieciekawej sytuacji. Jest w nim wyraźnie napisane, że ocena wystawiona przez okręgową komisję egzaminacyjną jest ostateczna. Jest też napisane, że uczeń ma prawo wglądu do swojej pracy. Mam takie wrażenie, że gdybyśmy się trzymali wyłącznie litery prawa, mogłoby dojść do sytuacji, że egzaminator źle obliczył punkty i gdyby uczeń zobaczył, że te punkty są źle policzone, to teoretycznie nie miałby szans na zmianę oceny, ponieważ wystawiona przez okręgową komisję jest ostateczna. Mamy kategorię obywatel maturzysta, który nie ma prawa odwołania się od oceny Nie obawia się pan podważania wiarygodności egzaminatorów? Zakładam, że egzaminatorzy pracują dobrze. Znam kilku i wiem, że rzetelnie wykonują swoją pracę. W związku z tym nie widzę powodu, dla którego zabrania się kserowania prac. Oczywiście, że kopiowano by przeważnie z myślą o tym, by pokazać prace jakiemuś nauczycielowi, który oceni, czy uczeń został skrzywdzony, czy nie. Ale przecież opinia nauczyciela nieprzeszkolonego na egzaminatora nic nie zmieni. Gdy pomyłkę znajdzie egzaminator, należy się pochylić nad pracą. W ten sposób każdy maturzysta mógłby chcieć podważać oceny. Uczeń na każdym etapie nauczania ma prawo do, nazwijmy to, odwołania się od oceny. We wspomnianym rozporządzeniu jest napisane, że ocenę na prośbę ucznia się uzasadnia, i że może on się z nią nie zgodzić. Widzę tu więc zachwianie filozofii tego rozporządzenia, bo przez cały czas pracy w szkole uczeń czuje, że ma prawo do odwołania się, natomiast przychodzi egzamin maturalny i koniec. Czemu tak ważna jest możliwość odwołania? Odwoływanie się od każdej decyzji to cecha demokratycznego państwa. A tu mamy kategorię obywatel maturzysta, który nie ma prawa odwołania się od oceny egzaminu, który decyduje o jego przyszłości. Stąd tyle emocji. Lepiej zrobić wszystko, by je złagodzić i zgodzić się na kserowanie. Rzeczpospolita www.rp.pl/artykul/...egzaminow_.html Odpowiedz Link Zgłoś
mmaly Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję 06.11.08, 23:01 "...egzaminator źle obliczył punkty" To u Was egzaminator coś liczy? U nas niby też, ale generalnie to ma się zgadzać z odczytem ze skanera, a nie jest podstawą samą w sobie. Czyżby ktoś, kto pisał cytowany artykuł, nie zainteresował się tym, jak wygląda arkusz maturalny i procedura jego oceniania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.realestate.net.pl 06.11.08, 23:37 Matura maturą ale dlaczego nikt nie podejmuje tematu egzaminów zawodowych? Dopiero tutaj łamie się wszelkie zasady. Oto kilka przykładów: -aby zdać egzamin trzeba uzyskać 50% punktów z części pisemnej oraz 75% z części tzw. praktycznej,( dla porównania do zdania matury wystarcza 30%)oznacza to,że egzamin mogą zdać tylko uczniowie dobrzy i bardzo dobrzy a co z trójkowymi? -po zakończonym egzaminie na stronach OKE, CKE ani innych oficjalnych nie są publikowane zadania ani ich rozwiązania-jakaś tajemnica czy może odebranie zdającym możliwości poznania prawidłowych odpowiedzi i ewentualnie odwołania od wyniku egzaminu? -dla wielu zawodów pojawiają się błędnie sformułowane pytania i niemożliwe do rozwiązania zadania praktyczne -dla niektórych zawodów część praktyczna egzaminu jest robiona w formie teoretycznej(tylko pisemnej) i oceniana jest nie tyle wiedza zawodowa co sposób napisania pracy zgodny z kryteriami oceniania (znanymi tylko dla egzaminatorów a nie dla uczniów) -pierwsze roczniki techników zdające nowy egzamin z przygotowania zawodowego dowiedziały się o jego formie dopiero pod koniec klasy trzeciej a nie w momencie rozpoczynania nauki w technikum, czyli uczeń idąc do technikum nastawiał się na obronę pracy dyplomowej a kończąc technikum musiał zdawać nowy egzamin itd. Odpowiedz Link Zgłoś
tecumsehiq Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję 06.11.08, 23:59 Rząd, policja, prokuratura i sądy tez na okragla lamia konstytucje... Wazne jest jedno:walczyc i nie poddawac sie, poniewaz brak reakcji jest przyzwoleniem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: 94.251.130.* 07.11.08, 07:38 Sprawa sluszna ale sposob "zadymiarski". Niech dalej zajmuje sie ta sprawa Rzecznik Praw Obywatelskich i dziennikarze. Panie Jaskóła-aby miec moralne prawo do walki-szczegolnie w slusznej sprawie-nalezy najpierw sumiennie wykonywac swoje obowiazki nauczyciela przygotowywujacego uczniow do matury, np. systematycznie realizowac program nauczania i zrobic kurs egzaninatora. Odpowiedz Link Zgłoś
secesja44 To jednak w Częstochowie są normalni ludzie 07.11.08, 08:27 To jednak w Częstochowie są normalni ludzie, którzy chcą coś robić dla innych. To napawa optymizmem, że możemy próbować budować normalny kraj. Ta logika mi się podoba i trzeba mocno wspierać Pana Jaskółę, żeby jakaś hydra mu nie urwała głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikosz Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 08:31 tabuny uczniów, kilkugodzinne maratony, każdego dnia tygodnia, ulica zatarasowana autami uczniów i ich rodziców, pety uczniów i nauczyciela na ulicy, głośna muzyka z aut oczekujących na edukowanych na "tajnych kompletach" uczniów- czy pan Jaskóła tak widzi uczciwość - może najpierw zweryfikuje swoją. Ciekawe co na to Urząd Skarbowy,warto się zainteresować, oj warto...Krzyk o sprawiedliwość, wołanie o pokorę trzeba zacząć od siebie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konstruktor Jaskuła weź się do roboty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 09:51 ...że takich chłopskich filozofów chroni karta nauczyciela, to się w głowie nie mieści.Urząd Skarbowy powinien zająć się korepetycjami, za które inkasuje się bajońskie sumy bez podatku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życzliwy Re: Jaskuła weź się do roboty... IP: *.xtreme.net.pl 10.11.08, 13:58 Konstruktor wymyśl coś , opatentuj ja już nawet jako obywatel nie chcę by Cię opadatkowali jeśli ten wynalazek będzie słuzył ludzkości , uratuje komuś zdrowie, życie itp i nie siadaj chłopie do kompa, wtedy nawet na swoje wynalazki czas znajdziesz. Ja popieram tą akcję sam mam blisko czterdziesttkę na karku i za moich czasów uczeń siedział przy książce nie musiał brać korków, a skoro nie lubisz trzymać książki w ręku to zamiast iść na korki to sobie lektora zatrudnij byle Ci tylko coś w tej łepetynie zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katia Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.realestate.net.pl 07.11.08, 09:54 Pan Jaskóła był moim nauczycielem. Zawsze miałam o nim opinię dużo gada mało robi. Teraz przeżyłam pozytywne zaskoczenie. W końcu zaczął działać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: protest n a u c z y c i e l e z ł o d z i e j s t w a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 10:09 okradają państwo nie odprowadzając podatku od korepetycji. podwójna moralność każe pisać im prace własnym uczniom, a nawet karać złymi ocenami tych, których nie stać na płacenie haraczy za bzdurogadanie papy "profesora" po zajęciach w szkole. niby tacy zapracowani ci nauczyciele, bo się dokształcają (na studiach podyplomowych he.he) i tak sumiennie dziań w dzień przygotowują się do zajęć, to jak oni znajdują czas na udzielanie korepetycji przez 4godz. 5-6razy w tygodniu?? jak można okradać podatników, inkasować po 50-100zł od każdego ucznia (a na "tajnym zebraniu" siedzi takowych delikwentów często 5-6) i jednocześnie ględzić o moralności i poszanowaniu praw???to potrafi tylko klika nauczycieli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikosz Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 14:22 7 razy w tygodniu, niekiedy po dwie trzy tury, każda po 7-9 osób. ot cała prawda o "tajnych kompletach" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 14:46 Czytając te wypowiedzi widzę że mało ludzi wypowiada się na temat , tylko woli atakowaĆ pana J. i spamować że jest złodziejem i nie odprowadza podatku za korpetycje , niestety te osoby są wbłedzie bo z tego co wiem to korepetycje są zarejestrowane jako firma i jest z niej odpowadzany podetek więc prosze żeby nie spamować co do "walki" z nową maturą jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Straus Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 15:28 Potwierdzam poprzedniego forumowicza. Pan Tomasz Jaskóła ma swoje "Tajne spotkania" ,jak to nazwali niektórzy inteligenci tego forum, zarejestrowane także jakieś śmieszne straszenie Urzędem Skarbowym jest zbędne. Co do samej idei akcji: nie wiem jak niektóre osoby(być może maturzyści) ale ja chciałbym zobaczyć moją maturę na przykład w kontekście sprawdzenia swoich błędów, zanalizowanie ich i wyciągnięcie z nich wniosków. Od taki błahy pomysł. Zamiast atakować, dążmy do tego żeby żyło nam sie lepiej a nie gorzej i niech nie przeszkadzają nam w tym niezrozumiałe przepisy itp. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: US Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 17:41 a wydaje paragony fiskalne czy rozlicza sie na ryczałt?a czy zarejestrowana jest ta działalność to już sprawdzi urząd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiki Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.xtreme.net.pl 10.11.08, 13:41 W szalecie miejskim też bierzesz paragon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuo Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 17:44 skoro uczniowie bez wzgledu na stan wiedzy !muszą! uczęszczać na korepetycje, to znaczy, że jego nauczanie w szkole jest do kitu. nic dziwnego skoro przez poł lekcji ględzi o jakiś bzdurach, a wszystko po to by uczniowie za duzo sie nie dowiedzieli w szkole Odpowiedz Link Zgłoś
siderac Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję 07.11.08, 18:12 ale co to ma do tematu, czy jaskóła jest taki sraki czy owaki ? Chodzi o maturę przeciez, a nie o ocenianie go. Niech sobie uczy jak chce, skargi na forum to raczej dużo dadzą ;] inicjatywę imo ma fajna, napewno w słusznej sprawie, tylko ciekawe czy to coś da .. Mam nadzieję że tak, i to szybko bo maturka juz maju :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.k. Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 18:28 uwazam,ze naprawę trzeba zaczac od siebie. tymczasem jak widac 'trudniej człowieka,niz panstwo naprawić' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CAS Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 22:57 Bardzo szanuje Pana J. za to jak uczy... Uwierzcie, przez dyktowanie notatek i przepisywanie podrecznika (a do tego sprowadza sie prowadzenie lekcji przez wielu nauczycieli) nikt nie nauczy sie historii, ją trzeba zrozumiec, a to potrafi przekazac Pan J. Widac po komentarzach, że o wiele łatwiej jest obrzucic kogoś błotem i dowartościowac się tym, niż samemu zacząc robic coś konstruktywnego. "Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień!" - obrzucac kogoś wyzwiskami jest prosto, szukac haków też... Nie wierzę, że sami nigdy nie złamaliście prawa (chocby głupie czerwone światło na przejściu dla pieszych), ale jasne, zawsze warto dokopac komuś innemu. Ale cóż... Welcome in Poland. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 23:21 Ja mam pytanie: Kto pierwszy zaczął oceniać innych nie zaczynając od samego siebie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limo Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.ghnet.pl 08.11.08, 08:56 Tomasz Jaskóła ocenił system który według niego jest niesprawiedliwy. Nikogo personalnie nie obraża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stop szarej strefi kilka pytan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 17:50 w zwiazku z tym, że pan jaskulka prowadzi zarejestrowaną działalność gospodarczą szkoła nie powinna opłacać za niego ZUSu - jest to niezgodne z prawem. czy lokal "firmy" spełnia odpowiednie wymogi przewidziane przez PIP i przepisy BHP? na te zajęcia przychodzi młodzież i codziennie naraża się ją na niebezpieczeństwo utraty zdrowia a nawet życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaanka Re: kilka pytan IP: 89.174.23.* 13.11.08, 20:00 składki społeczne i rentowe odprowadza się od każdego przychodu.Czyli z działalności gosp., ale z wynagrodzenia nauczycielskiego też.Masz jakąś nieaktualną/z10lat/wiedzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shit_ja Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 18:41 Tez sobie znalazl sposob na kampanie wyborcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.gprs.plus.pl 07.11.08, 21:14 nie uczy mnie, ma rację! mogę jechać do komisji, obejrzeć mature, znalezc X błędów i nic z tego nie wyniknie! nie mogę nic zrobic, ta komisja jest jak bóg! niegdy się nie myli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 22:32 ja uwazam ze pan profesor jest taki jest, osobiscie uwazam ze jest dobrym nauczycielem bo wlasnie uczy tego o co walczy, czyli o to aby uczen nie musial sie podpasowywac pod klucz, by mogl myśleć! i walczy tylko o sprawiedliwosc a to najwyrazniej nie podoba sie wiekoszosci;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niestety tez tomek Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.08, 01:13 czy prawie 150km od częstochowy tez musze się za pana wstydzić? gdziekolwiek, kiedykolwiek ktoś o panu dyskutuje zawsze towarzyszy temu smród, czy pan jest tak ślepy i myśli że ktokolwiek dlatego panu tak wypomina bo cokolwiek zazdrości? swojego zdania juz pisać nie będę bo większość argumentów padło a widze ze jakiejkolwiek próby rozmowy nie widać ps. zbyt duzo 'pan' uzyłem ale jestem późno i na bardziej wyszukane zamienniki jestem zmęczony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nekrofil Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.apus-net.pl 08.11.08, 09:37 Ja jestem za! I mam nadzieję, że Pan Jaskóła osiągnie swój cel. Wielu z nas nie zdecydowało by się na taki ruch. Czemu? Bo za dużo można stracić. I to jeszcze nie we własnym interesie, a interesie uczniów. Bardzo chciałabym mieć wgląd w swoją maturę, przeanalizować ją. Pff . . . Egzaminator --> człowiek jak każdy inny, i na 100% zdarza mu się popełniać błędy. Z tego co słyszałam to P.Jaskóła (przez "Ó", a nie przez "U" jak niektórzy pisali) nie przyjmuje na korepetycje osób, które są przez niego uczone w szkole. Panie Tomku życzę powodzenia ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.apus-net.pl 08.11.08, 12:05 Czy Pan Jaskóła swoimi wątpliwosciami podzielił się z wczesniej z MEN i CKE?Wypowiada się Pan na temat,o którym nie ma Pan pojecia.Nie jest Pan egzaminatorem.Osiągnął Pan swój cel-zaistniał Pan w mediach.Czy wszyscy Pana uczniowie zdają mature z historii i WOS-u? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Biernacka Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 15:35 po pierwsze... większość osób 'wrzucających' na Profesora oczywiście się nie podpisało z imienia i nazwiska. Najlepiej się kogoś obraża, gdy pozostaje się anonimowym. To zrozumiałe. po drugie... ludzie- przestańcie oceniać Profesora, jego sposób uczenia itp. Jestem jego uczennica i muszę powiedzieć, że nauczył mnie czegoś ważniejszego od dat czy jakiś teoretycznych bzdur. Ten człowiek uczy myślenia, walki, odwagi, pokazuje prawdę o świecie. Niektórzy nie są w stanie tego zrozumieć, bo wolą przyjmować cały zakłamany świat. Warte zastanowienia jest to, kto boi się całej tej akcji. Czy to wszyscy egzaminatorzy, którzy uważają, że np. oranż metylowy jest żółty? Ja rozumiem postawę tych wszystkich, którzy najzwyczajniej w świecie boją się ośmieszenia. Ale nie tędy droga. Wystarczy spojrzeć na tegoroczną maturę. Czy ludzie układający maturę i cały ten śmieszny 'klucz' ponieśli jakiekolwiek konsekwencje? Wystarczy spojrzeć na maturę z matematyki, chemii czy fizyki. Panie Profesorze... "Przesłanie Pana Cogito" jest idealną ripostą w tej kwestii. i jeszcze jedno... ten człowiek, który napisał że ta cała akcja to próba zaistnienia w wyborach lepiej niech się stuknie w głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba.paczynski Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję 08.11.08, 16:46 To co tu piszecie to są jakieś wierutne bzdury, aż czytać się nie chce. Człowiek wychodzi z inicjatywą mającą na celu poprawę jakości zdawania/oceniania egzaminów maturalnych, a wy zamiast wspierać to potraficie tylko gnoić posuwając się do prywatnych wycieczek. Połowa z tych postów to jawne pomówienia. Ja wiem, że Częstochowa to największa wieś w Polsce. Ja wiem, że wszyscy macie ten sam kompleks małomiasteczkowości nakazujący wam wyjeżdżać z mordą do każdego, kto tylko wychyli głowę, zacznie coś robić dla siebie i innych, zarobi więcej od was bo ma do tego łeb i umiejętności, które są w cenie. Tak, tak - ja znam was wszystkich. Śmierdzicie tak bardzo, że jak od wschodu zawieje to was we Wrocławiu czuję. Myślicie, że dlaczego Pan Tomasz Jaskóła organizuje te wszystkie akcje? Żeby się lansować? Oj, chyba nie. Parę ładnych lat temu robiłem ponad 200 km tygodniowo, żeby dojeżdżać do niego na korepetycje i wierzcie mi, lepszej renomy niż ma na pewno nie potrzebuje. Gdybym polegał na wielkich egzaminatorach OKE, którzy prowadzili zajęcia w mojej szkole to pewnie dzisiaj siedziałbym tam u was, na Akademii Jana Długosza - w największej fabryce bezrobotnych w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śmierdziel Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 16:54 no cóż, człowiek wyjdzie ze wsi częstochowa, ale wieś z człowieka nigdy, na co jesteś doskonałym przykładem kupo pączyńskich. słyszałem o jednej pani profesorce, co na korepetycjach chwali się, że ma znajomych tu i tam. też zjeżdżają do niej ludzie z okolicznych wiosek. oto polska właśnie i tacy ludzie chronieni są kartą nauczyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba.paczynski Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję 08.11.08, 17:16 Gość portalu: śmierdziel napisał(a): > no cóż, człowiek wyjdzie ze wsi częstochowa, ale wieś z człowieka nigdy, na co > jesteś doskonałym przykładem kupo pączyńskich. > słyszałem o jednej pani profesorce, co na korepetycjach chwali się, że ma > znajomych tu i tam. też zjeżdżają do niej ludzie z okolicznych wiosek. oto > polska właśnie i tacy ludzie chronieni są kartą nauczyciela. Musisz wyjątkowo zabawnie się nazywać skoro przekręcasz nazwiska innych swojego przy tym nie ujawniając ;) Przypominasz mi czasy podstawówki, gdzie takie praktyki były jedną z podstawowych technik ripostowania wypowiedzi innych. Z podstawówką kojarzą mi się również misie, zatem mam nadzieję, iż nie będzie Ci przeszkadzać, jeżeli od tej chwili będę Cię nazywał Misiem Kolorowym? To takie słodkie, a przy tym chyba nieobraźliwe - jeżeli zacznie Ci to przeszkadzać po prostu powiedz, wymyślimy Ci inny pseudonim. Zatem Drogi Misiu Kolorowy, przykro mi... ale nie zgadłeś. Wiem, iż może okazać się to dla Ciebie bolesną prawdą, ale nie pochodzę i nie jestem związany z Częstochową, ani żadną inną wsią. Odnosząc się do dalszej części Twojej wypowiedzi to musisz mi wybaczyć, ale jej zwyczajnie nie zrozumiałem. Mam nadzieję zatem, iż pozwolisz mi zapytać: co złego jest w nauczycielce, która udziela korepetycji i uczęszczają na nie osoby z innych miejscowości? Drogi Misiu Kolorowy, jakież to przestępstwo, tudzież wykroczenie popełnia ta straszna nauczycielka udzielająca korepetycji? Przed czym chroni ją karta nauczyciela o której wspomniałeś? Misiu Kolorowy, bardzo Cię proszę - staraj się precyzować swoje wypowiedzi, wszak nie możesz z góry zakładać, iż jestem tak inteligentny jak Ty, by się wszystkiego tak po prostu domyślić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ś Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 18:15 teraz o przyjęciu na studia decyduje ilość punktów otrzymanych na maturze, a owych "korepetytorów" najbardziej boli, że nie mają wpływu na tę ilość...biorąc pod uwagę jakość zajęć w szkole prowadzonych przez te persony powinny one spać spokojnie o wynik testów swoich podopiecznych :) boli was to, że nie możecie judzić? zamiast nazwy "tajne komplety" proponuję "śmieszne kuplety" przestępstwa nie ma dopóki każdy uczeń dostaje do ręki paragon fiskalny za korzystanie z dokształcania, w przeciwnym wypadku jest tzw. oszustwo podatkowe powinno się wprowadzić egzaminy państwowe dla nauczycieli szkół wyższych, oceniane przez specjalne komisje, coś w rodzaju specjalizacji lekarskiej, być może wtedy faktycznie zaczęliby się dokształcać, a nie bajdurzyć o awansach zawodowych dzięki studiom podyplomowym Odpowiedz Link Zgłoś
kuba.paczynski Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję 08.11.08, 19:12 Gość portalu: ś napisał(a): > teraz o przyjęciu na studia decyduje ilość punktów otrzymanych na maturze, a > owych "korepetytorów" najbardziej boli, że nie mają wpływu na tę ilość... Takich korepetytorów jak Tomasz Jaskóła na szczęście nic nie boli. Świetnie przygotowują swoich uczniów do matury, ich uczniowie dobrze ją zdają i dostają się na wymarzone kierunki studiów. W zamian otrzymują pieniądze, na które oczywiście uczciwie zapracowali. Jeżeli ich uczniowie nie dostawaliby się na studia to po krótkim upływie czasu by ich utracili i musieliby zwijać interes. Przecież to takie proste. > przestępstwa nie ma dopóki każdy uczeń dostaje do ręki paragon fiskalny za > korzystanie z dokształcania, w przeciwnym wypadku jest tzw. oszustwo podatkowe Uczyłem się w Szkole Języków Obcych (Empik), ale żadnego paragonu nie dostałem :( OBOŻE! ONI SĄ OSZUSTAMI PODATKOWYMI!!! > powinno się wprowadzić egzaminy państwowe dla nauczycieli szkół wyższych, > oceniane przez specjalne komisje, coś w rodzaju specjalizacji lekarskiej, być > może wtedy faktycznie zaczęliby się dokształcać, a nie bajdurzyć o awansach > zawodowych dzięki studiom podyplomowym W pełni się z Tobą zgadzam. Naprawdę! Utwórzmy specjalne komisje dla wszystkich grup zawodowych! Ci bezczelni programiści w mojej firmie też strasznie bajdurzą! TUTAJ POTRZEBNA JEST KOMISJA! A wiesz, byłem ostatnio w urzędzie skarbowym i pani była dla mnie strasznie niemiła, przy okazji coś tam mówiła o swoim wyższym wykształceniu. Wnoszę, aby powołać specjalne komisje, które będą badać, czy "pani z okienka" na pewno się dokształca. Myślę, iż potrzebne są również specjalne komisje, które będą się zajmować sprawdzaniem innych komisji. I na wszelki wypadek jeszcze jedną komisję, która komisyjnie będzie badać komisje od badania komisji. Masz całkowitą rację Misiu Kolorowy, wybacz, że Cię nie doceniałem. "I ujrzałem trony - a na nich zasiedli /sędziowie/, i dano im władzę sądzenia - i ujrzałem dusze ściętych dla świadectwa Jezusa i dla Słowa Bożego, i tych, którzy pokłonu nie oddali Bestii ani jej obrazowi i nie wzięli sobie znamienia na czoło swe ani na rękę. Ożyli oni i tysiąc lat królowali z Chrystusem" Koniec świata ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaanka Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: 89.174.23.* 13.11.08, 20:08 Nie ma kas fiskalnych dla korepetycji.Kasę fiskalną wprowadza się po osiągnięciu pewnego pułapu przychodu. Coś się komuś pomyliło.Przesadziłeś/aś z tym oszustwem.Jeśli sie nie dostaje paragonu to wcale nie znaczy, że nie są odprowadzane podatki Odpowiedz Link Zgłoś
kuba.paczynski Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję 18.11.08, 01:26 Gość portalu: aaanka napisał(a): > Nie ma kas fiskalnych dla korepetycji.Kasę fiskalną wprowadza się po osiągnięci > u > pewnego pułapu przychodu. Coś się komuś pomyliło.Przesadziłeś/aś z tym > oszustwem.Jeśli sie nie dostaje paragonu to wcale nie znaczy, że nie są > odprowadzane podatki To była ironia Droga Pani Koleżanko, ironia tak prosta w odbiorze, że nawet siedmioletnie dziecko nie miałoby problemu z jej interpretacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Jaskóła RPO dr Janusz Kochanowski wspiera nasze działania! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.08, 08:51 Rzecznik Praw Obywatelskich JE dr Janusz Kochanowski WSPIERA zgodny z konstytucją protest maturzystów. Wszystko idzie w dobrym kierunku i w tym miejscu składam podziękowania wszystkim, którzy podtrzymywali we mnie wiarę w istnienia Państwa Prawa w Polsce. Oczywiście to połowa drogi, ale już teraz mogę powiedzieć, że problem w tak dużym zakresie został dostrzeżony. Nie rozbijam zewnętrznego systemu oceniania - jedynie możliwoego, od którego nie ma i nie powinno być odwrotu. Mam jednak nadzieję, że pochylimy się nad sprawą kopiowania prac, jawności klucza [z punktu widzenia chociażby dydaktycznego] oraz możliwości dwuinstancyjnej procedury z odwołaniem włącznie. Szczególne podziękowania należą sie mojej Rodzinie, która dzięki nagonce na uzmysłowiła sobie, że największe burze, problemy pokonuje się wspólnie i tylko tak smakuje życie ... Proszę o przeczytanie linka: katowice.naszemiasto.pl/wydarzenia/923791.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apolonia wstyd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 16:47 skończyły sie czasy kiedy nauczyciel, nie wiadomo z jakiego powodu szumnie zwany "profesorem", oceniał prace maturalne swoich "podopiecznych" z korepetycji i to jest niektórym nie w smak!a nóż, jeszcze taki delikwent zda bez korepetycji, albo dostanie lepszą ocenę, niż wystawiona z danego przedmiotu przez mściwego nauczyciela. i co wtedy?czy jaskółki odlatują do ciepłych krajów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.apus-net.pl 08.11.08, 19:48 Kuba Paczynski jest dowodem na to czego uczy Pan Jaskóła-odwagi,ale rowniez PYCHY,uważania się za kogoś lepszego od innych.Pan Jaskóła jest mądrzejszy od ministra MEN,od Konstytucjonalistów,przedstawicieli OKE,jego uczeń Kuba jest najmądrzejszy bo studiuje we Wrocławiu i obraża wszystkich studiujących w Częstochowie.Gratuluje Panie Jaskóła takich uczniów.A swoja drogą,informuje Cię Kubo,ze Pan Jaskóła swoja karierą naukową jest związany z ośmieszona przez Ciebie Akademią Jana Długosza:)I nie wszyscy Jego uczniowie zdają maturę.Więcej pokory Panowie.Nie ważne gdzie kto studiuje,jakie LO kończy,ważne co sobą reprezentuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 19:59 Alu gdybyś była chociaż w jednej części tak inteligentna jak Jaskóła, to nie pisałabyś z jednego adresu IP kilkunastu wypowiedzi, podpisując się różnymi nickami. Ty po prostu Głupia jesteś i tyle :) ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seneka Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 20:16 kolejny fan magistra z wsp ubliżający ludziom od "głupich". no widać jakich wychowanków dorobił się jaskulka. jaka praca, takie efekty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O.L. Imperatyw... IP: 213.199.204.* 08.11.08, 20:50 Można stać "na straży prawa" i sugerować konieczność interwencji Urzędu Skarbowego albo robić coś, żeby to prawo było przestrzegane. Można wymyślić wiele epitetów zamiennych za "głupi" (człowiek). Albo głupotę (sprawy) demaskować. Można deklarować miłość i głębokie zrozumienie dla imperatywu kategorycznego Kanta albo bez zbędnych słów według niego żyć. Nie mieści mi się w głowie, że ktoś kto poświęca czas, energię i naraża się na krytykę żeby zrobić wiele i pomóc zupełnie obcym sobie ludziom jest traktowany w taki sposób. Ale coż, ktoś dużo mądrzejszy od nas napisał, że ludzie mądrzy, myślący, to ludzie smutni. Szkoda że takimi ich czynimy.. "(...) tak jest, zaczął myśleć, a muszę objaśnić cię, przyjacielu, że myślenie było w tamtych czasach dotkliwą niedogodnością, a nawet kłopotliwą ułomnością i jaśnie wysoki pan w swojej nieustającej trosce o dobro i wygodę podwładnych nigdy nie zaniedbywał starań, aby ich przed tą niedogodnością i ułomnością chronić. (...) Nic przyzwoitego i łagodnego nie mogło wyniknąć z faktu, że ktoś postanowił myśleć, albo nieopatrznie i wyzywająco wdał się w towarzystwo tych, którzy myśleli. A taką, niestety, nieostrożność popełnił mój lekkomyślny syn, co jako pierwsza zauważyła moja żona, której instynkt matczyny podpowiedział, że nad naszym domem gromadzą się ciężkie chmury, i która pewnego dnia powiada mi, że Hailu zaczął myśleć, ponieważ wyraźnie posmutniał. A tak wtedy było, że ci, którzy rozglądali się po cesarstwie i zastanawiali się nad tym, co ich otaczało, chodzili smutni i zamyśleni, z jakąś niespokojną zadumą w spojrzeniu, jakby przeczuwając coś nieokreślonego, niewypowiedzianego." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimi Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.116.125.124.tvksmp.pl 13.11.08, 21:18 Ludzie jeżeli macie coś osobistego coś wam sie nie podoba jakieś zarzuty co do nauczania czy korepetycji udzielanych przez prof.Jaskółę to napiszcie do niego maila albo list.Zapominacie chyba ze to nie jest artykuł pt."Wylewanie pomyj na człowieka" tylko apel aby zmieniono,udoskonalono system maturalny i prosze was wypowiadajcie się zgodnie co do tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba.paczynski Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję 08.11.08, 21:44 Gość portalu: fan napisał(a): > Alu gdybyś była chociaż w jednej części tak inteligentna jak Jaskóła, to nie > pisałabyś z jednego adresu IP kilkunastu wypowiedzi, podpisując się różnymi > nickami. Ty po prostu Głupia jesteś i tyle :) ... Alicja jest bardzo inteligentną osobą, z całą pewnością nie głupią. A Ty nie jesteś w stanie sprawdzić czy z jednego adresu IP napisała kilkanaście wypowiedzi podpisując je wieloma nickami. Musisz odróżnić to, co jest pozorem, a co użyteczną, rzetelną informacją. Do tego potrzebna jest wiedza. Pozwól, że Ci wyjaśnię. Na tym forum ujawniana jest tylko niepełna maska/adres ip wypowiadającego się użytkownika - o czym świadczy * (gwiazdka) w miejscu ukrytej części informacji. W Przypadku Alicji ujawnioną cząstką maski jest wyłącznie domena apus-net.pl należąca do dostawcy usług internetowych w Częstochowie. Łatwo można wywnioskować, że z usług jednego dostawcy korzysta wiele osób, a to rozszerza możliwość pomyłki przy tego typu pomówieniu do kilkudziesięciu/kilkuset/kilku tysięcy osób. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba.paczynski Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję 08.11.08, 21:32 Gość portalu: Ala napisał(a): > Kuba Paczynski jest dowodem na to czego uczy Pan Jaskóła-odwagi,ale rowniez > PYCHY,uważania się za kogoś lepszego od innych.Pan Jaskóła jest mądrzejszy od > ministra MEN,od Konstytucjonalistów,przedstawicieli OKE,jego uczeń Kuba jest > najmądrzejszy bo studiuje we Wrocławiu i obraża wszystkich studiujących w > Częstochowie. Gratuluje Panie Jaskóła takich uczniów.A swoja drogą,informuje Cię > Kubo,ze Pan Jaskóła swoja karierą naukową jest związany z ośmieszona przez > Ciebie Akademią Jana Długosza:)I nie wszyscy Jego uczniowie zdają maturę.Więcej > pokory Panowie.Nie ważne gdzie kto studiuje,jakie LO kończy,ważne co sobą > reprezentuje. Ależ w pełni zdaję sobie sprawę z tego, iż Pan Jaskóła jest/był (niepotrzebne skreślić) związany z Akademią Jana Długosza. Jak dla mnie mógłby on być jej rektorem i nadal nie widziałbym powodu dla którego nie miałbym krytykować tej uczelni. Słowem - nie rozumiem do czego zmierzasz. Studentów Akademii Jana Długosza nie oceniam, ani nie krytykuję, robię to jedynie wobec samej uczelni. Sprowadzam do pionu ludzi, którzy poza zawiścią nie mają żadnych podstaw by pomawiać i obrażać innych ludzi, którzy chcą coś zrobić. Jeżeli nie wynikało to z kontekstu mojej wypowiedzi - powyższe kilka zdań można uznać za moje sprostowanie. Właściwie to samemu trudno mi określić kto nauczył mnie pychy. Może ojciec, może matka, może to był sąsiad, może najlepsza przyjaciółka, a może wcale nie jestem pyszny? Moje pytanie brzmi: skąd możesz to wiedzieć? :) Nigdzie nie napisałem, że uczę się we Wrocławiu (choć tak jest). Nigdzie również nie napisałem, że mógłbym być lepszy od innych z tego powodu. Proszę, nie wkładaj w moje usta słów, które nie padły i nigdy nie padną. Ja wiem, że jest to bardzo silna broń w każdej dyskusji, ale może zostaw ją na inne, lepsze okazje. Dla mnie Pan Tomasz Jaskóła jest bardzo dobrym nauczycielem, który z pewnością odniósł duży sukces finansowy/dydaktyczny (w przypadku korepetycji te sprawy są ze sobą ściśle związane). Dla mnie jest to powód do okazania szacunku, a nie bezsensownej zazdrości. Niestety niewiele osób potrafi z podziwem na sukcesy innych - wiele za to zagryza zęby i zrobi wszystko, żeby owe sukcesy pogrążyć. Może nigdy się nie spotkaliśmy, może widywaliśmy się za często, może Cię nie znam, może znam Cię bardzo dobrze, ale moja intuicja podpowiada mi, że należysz do tego drugiego grona osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Straus Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 20:53 Kurcze to rzeczywiście żyjemy w takim świecie że głupi rodzice(prawnicy, lekarze, sędziowie, adwokaci) wysyłają swoje głupie dzieci do głupich korepetytorów... Ponad 40 rodziców-prawników wysłało swoje dzieci do Pana Jaskóły po to żeby on ich nauczył jak m.in bronić się przed takimi ludźmi jak większość na tym forum ;) Powtarzam pytanie niektórych poprzedników: dlaczego, Drodzy forumowicze, nie podpisujecie się imieniem i nazwiskiem :)? Czyżbyście się bali czegoś? A teraz popis jednego z tych nieomylnych "egzaminatorów" z forum "Dziennika Łódzkiego" wydanie Wieluńskie: autor: egzaminator (gość) data: 2008-10-25 17:20 A ja dobrze radzę maturzystom: odpuście sobie tę awanturę,bo tylko na tym stracicie. Jeśli będzie można kopiować prace, to oceniać zaczniemy dokładnie tak, jak mówi regulamin.Czyli żadnych ulg ani litości dla najmniejszych nawet błędów. Do tej pory ocenialiśmy łagodnie, bo priorytetem jest to, żeby większość zdała. Ale jeśli praca sprawdzona przez mnie i z moim podpisem może być publicznie pokazywana, to ja dziękuję. Nie chcę wyjść na idiotę. Nie widzicie, że jakiś facecik chce tutaj waszym kosztem zrobić sobie publicity? Z tego co słyszę od znajomych,to dosyć słaby nauczyciel, ale za to bardzo ambitny. Może chce zostać dyrektorem? Super facet prawda :)? Reprezentuje sobą te cechy jak większość ludzi którzy tak krytykują tutaj Pana Tomasza Jaskółę. Kiedy Pan Tomasz odpisał temu "egzaminatorowi" w ten sposób: autor: Tomasz Jaskóła data: 2008-10-25 18:18 Słaby nauczyciel, ale nigdy kandydat na dyrektora prosi o argumenty ad rem, nie pyskówkę. Nawet nie wierzę, że ktoś tak piszący może być nauczycielem ani tym bardziej egzaminatorem. Proszę nie ubliżać wspaniałym egzaminatorom, którzy wiele wiedzą, wykonują świetną pracę i mają wysoką kulturę bycia [jest ich bardzo dużo np. w szkole w której uczę ...]. Czy dotychczas w takie razie Panie egzaminatorze łamał Pan prawo i oceniał Pan niezgodnie z tym co napisał uczeń? Nie wiem, czy Pan wie, ale przyznał się Pan do przestępstwa publicznie. Można przecież Pana zlokalizować ... :) Pan egzaminator zamilkł ;) pozdrawiam wielun.naszemiasto.pl/wydarzenia/914293.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abc Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.alfanet24.pl 08.11.08, 21:53 "Nie ważne gdzie kto studiuje,jakie LO kończy,ważne co sobą reprezentuje." Popieram.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awawawa Ktoś buduje sobie zaplecze przed wyborami IP: *.strefa.com 08.11.08, 22:44 Zwykła zadyma. Ktoś próbuje zwrócić na siebie koniecznie uwagę. Szkoda że tworzy zamęt w szkolnictwie i miesza młodzieży w głowach. Ten pan chyba powinien sie zastanowić, cży szkoła to dobre miejsce dla niego. Każdy ma swoje 5 minut sławy. O tym panu już napisali. Będzie tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjja Re: Ktoś buduje sobie zaplecze przed wyborami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 00:15 a co na to pani Iza podobno poseł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibi Re: Ktoś buduje sobie zaplecze przed wyborami IP: *.xtreme.net.pl 10.11.08, 13:46 I pewnie jeszcze nieraz napiszą Ja jestem za Panie Tomaszu oby więcej takich ludzi !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? zadyma pot. «awantury lub bójki w miejscach public IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 11:17 Nazywanie akcji opartej na prawach zawartych w Konstytucji z prawem do protestów, petycji itd. z artykułu 63, zadymą jest mocno kontrowersyjne. W artykule tak został nazwany pan Jaskóla, przez dyrektora Dziedzica. Szanowny Panie "zadyma" to zgodnie ze Słwonikiem Jęzka Polskiego: „zadyma pot. «awantury lub bójki w miejscach publicznych, często tłumione przez policję»". Będąc dyrektorem chyba nie często używa Pan słów zgodnych ze slownikiem grupującym ojczystą - moją i Pana mowę ... Zupełnie poważnie Pan Jaskóła mógłby żądać od Pana przeprosin i sprostowania na Pana koszt w tejże gazecie tych słów. Na podstawie przesłanek które przeczytałem włacznie z listem ówczesnego Prezesa HFPC Pana Nowickiego, działania pana Tomasz dokładnie wpisują się w list który na tym forum miałem przjmność przeczytać, włacznie z pytaniami Rzecznika Praw Obywatelskich pana Kochanowskiego. Wyraźnie widać, że polska oświata przez swoich przedstawicieli chce "ukręcić" łeb sprawie. To bardzo dobrze. Popełni w tym wypadku przestępstwo. Sądzę, że wielu prawników z naszego miasta będzie w stanie to udowodnić, że inicjatywa nagonki należy do Pana dziedzica i kuratora oświaty w katowicach Pana Fabera. Panie Kuratorze - na pewno pan czyta te posty. Postawiono panu pytanie, dlaczego pan Jaskóła jest "niedouczony"? Jakie przesłanki pozwalają panu zbudować taki wniosek? Proszę wyjasnić swoją pozycję naukową i dydaktyczną i skonfrontować z panem Jaskółą. Nawet pan nie wie że wiele osób już wie, że konkurujecie również wirtualnie. Jest pan przecież autorem polskiej wersji multimedialnej Pascala wraz z pytaniami. Skoro jest to powód do pańskiej dumy, to dlaczego nauczyciela który zbudował serwis z pańskich przedmiotów, czyli z historii i wiedzy o społeczeństwie nazywa pan szkodliwym działaniem? Co ma oznaczać zdanie: „Bardziej pomoże młodzieży, podnosząc swoje kwalifikacje”? Czy jedyne kwalifikacje które nauczyciel może zdobyć to uprawnienia egzaminatora? To wszystko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analityk Re: zadyma pot. «awantury lub bójki w miejs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 20:49 I informacja – Błędy na arkuszach maturalnych z j.polskiego 2006-05-11 13:17:19 W arkuszach egzaminacyjnych z języka polskiego w szkołach dla dorosłych Sławomir Mrożek, znakomity polski dramaturg, autor "Tanga" został nazwany imieniem: Stanisław. W zestawie pytań roi się od błędów i literówek. Pod całością złożył swój podpis Zachodniopomorski Kurator Oświaty - Jerzy Kotlęga. No cóż, chyba szkoda komentować... Info: www.cogito.matura.pl/news.php?news_id=3990&news_start=0 II informacja – Do redakcji Wiadomości24.pl napisał maturzysta, który zdawał w poniedziałek rozszerzoną biologię. Opowiedział nam o źle wydrukowanych arkuszach, przez które wielu uczniów zostało wprowadzonych w błąd. Dwa pytania z 35 zostały źle wydrukowane i znalazły się pod kartą egzaminatora, która jest zaczepiona do reszty arkusza naciętym papierem, którego nie wolno uszkodzić - opowiada maturzysta. - Umieszczenie tak pytań wprowadziło uczniów w błąd - dodaje. Wielu maturzystów nie zauważyło pytań i nie udzieliło na nie odpowiedzi. Teraz zbierają się na forach internetowych i wymieniają się telefonami do okręgowych komisji egzaminacyjnych, gdzie zgłaszają problem. - Część osób dzwoniła już w tej sprawie. Okazało się, że jest to błąd w druku, ale niestety nic więcej nie powiedziano. Nie wiadomo jakie procedury komisja ma zamiar podjąć - tłumaczy. Maturzyści liczą na interwencję ze strony komisji. Te dwa pytania były warte cztery punkty. Dla osób zdających na Akademie Medyczne to bardzo dużo. Fora internetowe zapełniły się wpisami, jeden z maturzystów pisze m.in.: - Moja mama dzwoniła właśnie do OKE w sprawie tych pytań "schowanych" pod arkuszem dla egzaminatora. Podobno to jest błąd w druku, bo tak być nie powinno. Przekażcie tym, którzy tych pytań nie zauważyli, aby dzwonili bezpośrednio do swoich OKE i składali zażalenie. Jest szansa, że te pytania zostaną unieważnione. - Maturzysta na pierwszej stronie arkusza maturalnego ma instrukcję, którą jest powinien uważnie przeczytać. Instrukcja zobowiązuje ucznia do sprawdzenia czy arkusz został poprawnie wydrukowany, czy są wszystkie strony i zadania - tłumaczy Barbara Czarnecka-Cicha z Centralnej Komisji Egzaminacyjnej. - Poza tym przy wpisywaniu swoich danych maturzysta musi odwinąć skrzydełko na ostatniej stronie, więc powinien zobaczyć końcowe zadania. Ponieważ błąd leży po stronie zdających nie ma szans na odzyskanie punktów. www.wiadomosci24.pl/artykul/na_maturze_z_biologii_byly_zle_wydrukowane_arkusze_66401.html III informacja – Tylko link www.polskatimes.pl/dziennikzachodni/opinie/56374,kiedy-nie-bedzie-bledow-w-pytaniach,id,t.html Warto przeczytać informację w całości wywiad z Panem Dyrektorem CKE Panem Sawickim. IV informacja – Okazuje się, że błędy na egzaminie maturalnym nie dotyczą tylko Polski. W związku z licznymi błędami, jakie wystąpiły na tegorocznej maturze we Włoszech organizacje konsumenckie będą się domagać odszkodowania dla abiturientów. Włoskie ministerstwo edukacji może być zmuszone do wypłacenia ćwierć miliarda euro dla pół miliona maturzystów. Organizacje konsumentów wystąpiły do sądu administracyjnego w Rzymie o anulowanie egzaminów pisemnych i wydanie oceny kandydatów wyłącznie na podstawie egzaminu ustnego. Ich zdaniem, za ten bałagan maturzystom należy się odszkodowanie w wysokości 500 euro. Błędy na arkuszach maturalnych dotyczyły głównie części humanistycznej. Info za wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Cwierc-miliarda-euro- odszkodowania-za-bledy-na-maturze,wid,10087053,wiadomosc.html? ticaid=16f8d V informacja – Monitoring w CKE i MEN Egzamin dojrzałości staje się fikcją, ponieważ niedojrzali okazali się przede wszystkim twórcy testów maturalnych. Teraz gafa z matematyki. Zamiast sprawdzać rozwiązania, trzeba będzie sprawdzić same zadania. Sprawdzenie pytań daje więcej niż analizowanie odpowiedzi. Jeżeli pytania zostały błędnie postawione, każda odpowiedź jest przecież prawdziwa. Nie ma sensu sprawdzać odpowiedzi, trzeba sprawdzić pytania. I nie same pytania, tylko ludzi, którzy te pytania zadali. Kim są autorzy testów? Kim są ludzie, którzy zatwierdzili maturalne zadania? Jaka jest procedura wychwytywania błędów? Popełnić błąd jest rzeczą ludzką, ale tkwić w błędzie - rzeczą diabelską. Jak zachowa się dyrektor CKE, Marek Legutko? Czy po diabelsku? Ludzie pracujący w CKE i OKE są wściekli. Tą wściekłością dzielą się z egzaminatorami i weryfikatorami. Nie wiedzą, co robić, więc mogą popełniać kolejne błędy. Czy będą iść w chamskie zaparte, udając, że nic się nie stało. Redaktorzy “Dziennika”, którzy opisują błędy tegorocznej matury, pełnią rolę diabła unoszącego dach budynku CKE i podglądającego urzędników. Nikt nie lubi być podglądany w pracy, szczególnie przez diabła. Jednak jest to diabeł faustowski, czyli taki, który dobro czyni. Nie ma wątpliwości, że to nie uczniowie powinni być monitorowani, tylko pracownicy komisji egzaminacyjnych, tak szczebla centralnego, jak i okręgowego. Nie bez przyczyny przecież popełnia się błędy i nie bez przyczyny odmawia się opinii publicznej prawa do kontroli własnej pracy. Niech kamery wejdą do budynków CKE i OKE, niech będą nagrywane prace przygotowawcze nad egzaminem dojrzałości. A teraz słowo do MEN: Chcieliście monitorować niesfornych uczniów, a wychodzi na to, że przede wszystkim powinniście monitorować swoją własną pracę i pracę podległych wam urzędników. Info: chetkowski.blog.polityka.pl/?p=464 VI informacja – Matura z WOS była z błędem W arkuszu egzaminu maturalnego z wiedzy o społeczeństwie (na poziomie rozszerzonym), przeprowadzonym 8 maja, w zadaniu 7 znalazł się błąd. W podpunkcie A należało podać nazwę organu władzy szczebla wojewódzkiego, powołującego... wojewodę. Tymczasem wojewodę powołuje premier, który nie jest organem szczebla wojewódzkiego. - Pytanie zostało sformułowane nieprecyzyjnie - przyznaje Barbara Czarnecka-Cichy, kierownik wydziału matur Centralnej Komisji Egzaminacyjnej w Warszawie. - Nad tym, jak potraktować w tej sytuacji odpowiedzi zdających, debatował cały zespół ekspertów. Ostatecznie ustalili, że jeśli ktoś wpisał: premier, prezes Rady Ministrów lub zostawił puste miejsce - otrzyma jeden punkt. Natomiast jeśli udzieli odpowiedzi złej, dajmy na to: sejmik wojewódzki czy prezydent, punktu nie dostanie. W Łodzi maturę z WOS-u na poziomie rozszerzonym pisały 793 osoby. Dlaczego zdarzają się błędy w arkuszach egzaminacyjnych, nad którymi pracuje sztab specjalistów (dwa lata temu również był błąd w teście maturalnym z WOS-u)? - Przygotowaniem arkuszy zajmują się najlepsi specjaliści z komisji okręgowych w całym kraju - tłumaczy Barbara Czarnecka-Cichy. - U nas są one sprawdzane m.in. przez prawnika, socjologa, nauczycieli akademickich. Ten konkretny arkusz recenzowało czterech profesorów, m.in. z uniwersytetów Jagiellońskiego i Warszawskiego. Jak widać, ta niedoskonałość, usterka - bo nie określiłabym jej mianem błędu - umknęła uwadze nawet najlepszych fachowców. Wychwycił ją natomiast ekspert jednej z okręgowych komisji. Niestety stało się to już po egzaminie. info za <a href=" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: zadyma pot. «awantury lub bójki w miejs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 21:58 Skandaliczne przygotowanie arkuszy z informatyki – list w tej sprawie nauczyciela do władz oświatowych: 64.233.183.104/search?q=cache:txqxQQgjUPQJ:users.v-lo.krakow.pl/~dyrek/matura/List.doc+skandaliczne+b%C5%82%C4%99dy+maturalne&hl=pl&ct=clnk&cd=9 Kolejna odsłona – tym razem podsumowanie: Info za: www.wprost.pl/ar/129911/Matura-na-dwoje/ 2008-05-17 08:57 Marek Legutko przestanie być szefem Centralnej Komisji Egzaminacyjnej. Taka decyzja zapadła już na szczeblu rz±dowym i prawdopodobnie już w poniedziałek oficjalnie ogłosi j± minister edukacji Katarzyna Hall po spotkaniu z olsztyńskimi nauczycielami - twierdzi "Dziennik". Odwołanie Legutki to efekt licznych błędów, które znalazły się w tegorocznych zadaniach maturalnych, i - jak mówi± politycy PO - utraty zaufania. Cezary Urban - poseł PO z sejmowej komisji edukacji i zarazem dyrektor najlepszego liceum w Polsce jest zadowolony z takiego obrotu sprawy. "Tylu błędów na egzaminie dojrzało¶ci nie było w całej historii nowej matury" - mówi."Skoro MEN planuje reformę matury, to w takiej sytuacji ryzykowne byłoby powierzenie tej misji wła¶nie Legutce" - mówi poseł PO. Politycy opozycji - mimo że to wła¶nie za rz±dów PiS Marek Legutko obj±ł stanowisko - uważaj± tegoroczn± matur,ę za skandaliczn±. "Na języku polskim maturzy¶ci mieli odnie¶ć się do snu bohaterki "Lalki", tymczasem ona nie ¶niła, ale marzyła. Maturę z historii można było zdać, nie znaj±c ani jednego faktu z historii Polski. Egzamin z WOS to już próba ideologizacji szkoły. Maturzystom jako tekst Ľródłowy przedstawiono bardzo stronniczy felieton dziennikarza, który porównywał wybory z 2005 r. do stanu wojennego" - wylicza Zbigniew Dolata z PiS, były nauczyciel historii jednego z gnieĽnieńskich liceów. Z ocenami polityków zgadzaj± się dyrektorzy szkół i wskazuj± na kolejne błędy w zadaniach maturalnych, m.in. z matematyki i fizyki, choć Marek Legutko sam jest z wykształcenia matematykiem. Legutko był też autorem powszechnie krytykowanego - także przez Trybunał Konstytucyjny - pomysłu tzw. amnestii maturalnej, któr± dwa lata temu ogłosił ówczesny minister edukacji Roman Giertych. Prace maturalne pełne tajemnic Joanna Jałowiec, Karolina Przewrocka Maturzyści cieszą się, że mogą obejrzeć to, co napisali na egzaminie, ale krytykują zasady wglądu w arkusze. - Nie mamy klucza odpowiedzi, nie możemy kserować prac. To absurd i pozory - mówią rozżaleni. Okręgową komisję egzaminacyjną szturmują tłumy maturzystów. Do wczoraj wniosek o wgląd w prace złożyły 382 osoby z województwa małopolskiego. Chcą zweryfikować liczbę punktów przyznaną im przez egzaminatorów, sprawdzić, gdzie popełnili błąd. Na obejrzenie pracy mają kwadrans. Co z tego wynika? - Prawie nic. Możemy tylko sprawdzić, czy prawidłowo podliczono nam punkty - mówią maturzyści. Wiem, że nic nie wiem W pracy Kasi egzaminator popełnił w sumie sześć błędów: w trzech miejscach doliczył za mało punktów, za trzy inne zadania doliczył ich za dużo. - Co z tego, skoro suma punktów się zgadza - usłyszała dziewczyna od eksperta OKE. Kuba: - W co drugiej linijce miałem zaznaczony błąd stylistyczny. Skonsultowałem moją pracę z polonistką, która też była egzaminatorem. Nie dopatrzyła się aż tylu uchybień, co więcej, stwierdziła, że część jest zaznaczona niesłusznie. Ocenę pracy Krzyśka napisano czarnym długopisem zarezerwowanym dla maturzystów. Egzaminator "zapomniał" zaznaczyć, ile punktów na maksymalną ilość otrzyał za każde zadanie. - Nie mam pojęcia, co zrobiłem źle, bo w pracy nie ma ani jednego skreślenia. Nie mam klucza, nie jestem więc w stanie stwierdzić, czy coś zostało przeoczone i za co ucięto mi punkty - mówi maturzysta. Kuba dodaje: - Niby chce się pokazać uczniom, że idzie się na im na rękę, udostępniając prace, ale to hipokryzja. OKE stosuje mnóstwo niepisanych zasad: nie można zapytać o rozwiązanie zadania, nie można porównać swoich odpowiedzi z wzorcem, który stosowali egzaminatorzy. Nigdzie nie jest też napisane, że wraz z uczniem do pomieszczenia, gdzie oglądane są prace, nie może wejść np. nauczyciel przedmiotu. Krytykę procedur OKE zgłaszają do "Gazety" nie tylko ze maturzyści i ich rodzice. Utajnienie klucza odpowiedzi krytykują również egzaminatorzy. - OKE to państwo w państwie. Klucz utajniono na podstawie decyzji jednej osoby, co dla wielu nauczycieli jest absurdem, bo uczeń nie ma możliwości sprawdzenia, gdzie się pomylił. OKE: takie są procedury Henryk Szaleniec, dyrektor OKE w Krakowie, tłumaczy zasady wglądu w arkusze dyrektywami Centralnej Komisji Egzaminacyjnej. - Negocjacji w sprawie oceny nie ma, natomiast przy oglądaniu prac obecny jest pracownik OKE i można mu zadać pytania. Można także skierować do nas pytanie na piśmie - przypomina. Jego zdaniem brak możliwości kserowania prac wynika z przepisów. Rozporządzenie ministerstwa mówi wprawdzie, że sprawdzony i oceniony arkusz egzaminacyjny "jest udostępniany absolwentowi do wglądu w miejscu i czasie wskazanym przez dyrektora komisji okręgowej", ale zdaniem Szaleńca prawo dostępu do dokumentów nie jest tożsame z prawem żądania sporządzenia i wydania ich kserokopii. - Przed wprowadzeniem nowej matury kandydaci na studia często nie mieli możliwości obejrzenia swoich testów ani prac - uzasadnia. Dlaczego na arkuszu, który oglądają uczniowie, nie ma zaznaczonych błędów, skreśleń egzaminatora? - Stosujemy się do ogólnopolskich procedur podwójnego oceniania. Tego typu zaznaczenia uniemożliwiłyby pracę drugiemu egzaminatorowi, który przy ocenie sugerowałby się tymi wcześniej naniesionymi - odpowiada dyrektor OKE. Na temat utajnienia klucza nikt w OKE nie chce się wypowiadać. - To już pytanie do CKE - słyszymy. Dla Gazety Marek Legutko, dyrektor Centralnej Komisji Egzaminacyjnej W związku z ubiegłorocznymi nieporozumieniami związanymi z opublikowaniem kluczy odpowiedzi do arkuszy egzaminacyjnych postanowiliśmy nie podawać ich w tym roku do wiadomości publicznej. W trakcie sprawdzania prac maturalnych pojawiały się nowe warianty odpowiedzi na poszczególne pytania - za każdym razem egzaminatorzy zgłaszali je do internetowej książki kodowej. Gdyby więc opublikować klucz odpowiedzi do arkuszy z języka polskiego, wynosiłby on kilkadziesiąt, a może nawet kilkaset stron. Dlatego też na stronie internetowej umieściliśmy jedynie przykładowy model odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Korwin Mikke o maturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 22:06 Korwin Mikke: Maturalny bełkot Janusz Korwin Mikke To już zupełny upadek wszystkiego. Na maturze z polskiego zadanie zmuszające uczniów do komentowania jakiegoś kretyna twierdzącego, że atmosfera na ulicach w roku 2005 była taka sama, jak w 1981 (!!!); na maturze z matematyki od razu w pierwszym zadaniu dwa niechlujstwa utrudniające uczniom życie – a do tego mój Uczony Kolega, prof. Łukasz Turski, twierdzi, że rąbnięto się zasadniczo w rozwiązaniu głównego zadania z fizyki! Za to, że to z polskiego, to skandal, a to z matematyki to niedopuszczalne niechlujstwo – ręczę, bo sam czytałem; co do fizyki wierzę na słowo, bo dla mnie to zadanie było za trudne. A kiedyś byłem z fizyki całkiem dobry… To skrajna nieodpowiedzialność. Człowiek pisze zadanie dla 100.000 ludzi, którzy zdają życiowy egzamin – i produkuje bzdety, które zatrzymałby każdy redaktor podręcznika w szanującym się wydawnictwie. Ja już od 20 lat zauważam (ma się tę szóstkę dzieci i trochę wnuków…), że w podręcznikach coraz więcej błędów i niechlujstwa – ale żeby w zadaniu maturalnym? Z matematyki? Zupełnie prostym? Jego Autor nie poświęcił mu zapewne więcej niż 5 minut uwagi. Jak tak potraktowana młodzież ma potem serio traktować swoje obowiązki?!? Faktem jest, że komputery same poprawiają teraz błędy ortograficzne – więc ludzie nie uczą się pisać poprawnie – bo i po co? Ale jeszcze nie poprawiają błędów w zadaniach matematycznych! Nie poprawiają również błędów w ustawach. Senat ma pełne ręce roboty przy poprawianiu bzdetów projektowanych przez Sejm – nieraz po paręset na ustawę – a i to trochę przepuści. Nieraz Senat poprawi – a Sejm to d***kratycznie przywraca!! Czasem i Senat się rąbnie, oczywiście – ale głównym źródłem błędów jest Sejm. Co mnie zdumiewa – to to, że są w Polsce zwolennicy parlamentu jedno-izbowego; jednak zawsze mówią o likwidacji Senatu – zamiast zlikwidować Sejm! Jak Parlament wypuszcza kretynizmy, które potem musi cierpliwie omijać 25 milionów ludzi – to czemu się dziwić, że Centralna Komisja Egzaminacyjna przepuszcza głupoty dotyczące tylko 100.000 ludzi. W tej dziedzinie zaistniała iskierka nadziei. 16 lat temu napisałem (wydaną przez Sejm) broszurę o naprawie ustroju i konstruowaniu konstytucji – gdzie zaproponowałem (między innymi, między innymi…) zmniejszenie Sejmu do 120 Posłów (i odebranie mu niemal w ogóle funkcji ustawodawczej!), zmniejszenie Senatu do 33 Senatorów – a za to powołanie kilkunastoosobowej Rady Stanu, która by w spokoju mogła myśleć nad ustawami – pod kontrolą Senatu. Poza tym Senat (jak w USA) kontrolowałby sprawy zagranicznei wewnętrzne – a Sejm uchwalałby tylko podatki (nie ich system – broń Boże! Tylko wysokość…) – i kontrolował biurokratów, czy tej forsy nie marnują. I oto stwierdziłem, że p.prof. Janusz Kochanowski, rzecznik praw obywatelskich, wysunął bardzo podobny projekt – właśnie 15-osobowej Rady Stanu, zajmującej się ustawodawstwem. Oczywiście: widzę w tej ustawie pewne błędy – ale to przecież na etapie projektu: nie liczą się szczegóły, lecz ogólna wizja. Problem w tym, że to oczywiście nie przejdzie… Nie przejdzie, bo przecież czytali Państwo, ile różne partie biorą w łapę od rozmaitych „lobbystów” za przeprowadzenie ustawy… Posłowie może są i głupi – ale nie na tyle, by pozwolić zabrać sobie z łapek tak świetnie prosperujący interes! Trudno wymagać od Sejmu, by popełnił polityczne harakiri, pozwalając odebrać sobie choćby tylko cząstkę Władzy Ustawodawczej… …10 lat temu utrudnił nawet Senatowi wprowadzanie poprawek do swoich ustaw!! Z dnia na dzień jest coraz głupiej i – i nawet do Ekwadoru nie ma co zwiewać, bo tam też w parlamencie szaleją jakieś niedopieszczone baby! Może do Indonezji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i znów gość Re: Korwin Mikke o maturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 22:17 polskalokalna.pl/wiadomosci/malopolskie/krakow/news/kolejny-blad-na-maturze,1113158 Kolejny błąd na maturze W piątek informowaliśmy o błędach w maturalnych testach z języka polskiego i matematyki. Tego samego dnia maturzyści, którzy zdawali fizykę na poziomie rozszerzonym, znów musieli zmierzyć się z błędem. Polscy naukowcy wytknęli Centralnej Komisji Organizacyjnej, że w zadaniu nr 1 na poziomie rozszerzonym podano błędny wzór, który miał doprowadzić do rozwiązania. Chodzi o zadanie, w którym uczniowie mieli wykazać, "że zmiana zawartości beczki z gipsu na cement (o innej niż gips masie) nie spowoduje zmiany wartości przyspieszenia kątowego, z jakim obraca się beczka". Według naukowców, podany wzór wprowadzał maturzystów w błąd, co w konsekwencji mogło doprowadzić do utraty punktów. CKE odpiera, że wszystkie prawidłowe rozwiązania, do których uczeń doszedł za pomocą innego wzoru, będą uznawane. Przypomnijmy, maturzyści w tym roku pisali egzaminy z nietrafnie dobranymi pytaniami z historii i wos-u, spotkali się z nieścisłością w pytaniu dotyczącym snu Izabelli Łęckiej na języku polskim i kontrowersyjnym "wielomianem f" na poziomie rozszerzonym z matematyki. kad www.opoka.org.pl/biblioteka/Z/ZE/gn200822-matura.html www.alert24.pl/alert24/1,84880,5205143.html www.polskieradio.pl/nauka/tags/artykul50335.html www.zadania.info/n/7551149 www.bankier.pl/wiadomosc/Blad-w-zadaniu-maturalnym-z-matematyki-1766414.html skubi.salon24.pl/74530,index.html www.kajet.pl/aktualnosci-256.html www.scholaris.edu.pl/cms/index.php/news/show_art?id=38S36NDK4753AD13U3U002UJ_157&cat_id=261 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprzymierzeniec Re: Korwin Mikke o maturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 22:20 www.dlastudenta.pl/studia/artykul/Malo_punktow_Moze_zle_sprawdzili_mature,23975.html Mało punktów? Może źle sprawdzili maturę? 2008-07-18 W samym tylko województwie dolnośląskim 700 maturzystów poprosiło o ponowne sprawdzenie swoich prac. Okazuje się, że "klucze odpowiedzi" budzą wiele niejasności. Jak donosi Gazeta Wyborcza jedna z maturzystek, zaskoczona swoim niskim wynikiem matury z biologii, poprasiła o wgląd do swojej pracy. Okazało się, że zamiast napisać "Mogą być przekazywane z pokolenia na pokolenia", napisała, że mogą być "dziedziczne". Za to straciła dwa punkty, choć słownik języka polskiego jednoznacznie wskazuje, że to równoznaczne określenia. Poprosiła o ponowne sprawdzenie, ale Okręgowa Komisja Egzaminacyjna nie przyznała jej racji. Nikt nie potrafił powiedzieć dlaczego... Choć od zatwierdzenia wyników przez OKE nie można się odwoływać, to jednak maturzystka może poprosić o pisemne uzasadnienie decyzji. Najwięcej wątpliwości wzbudza biologia - na Dolnym Śląsku aż 343 osoby chicały zobaczyć swoje prace. Zastrzeżenia są też do chemii i fizyki. jg/za gazeta.pl Warto było sprawdzić prace maturalne Wysłano dnia 31-07-2006 Troje maturzystów dostało z Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej nowe świadectwa dojrzałości z wyższymi wynikami. Na poprzednich wyniki były zaniżone z powodu błędów popełnionych przez egzaminatorów lub egzaminowanych. Pomyłki odkryto, ponieważ maturzyści złożyli wnioski o przejrzenie swoich prac maturalnych. Zanim abiturienci dostali je do rąk, testy - zgodnie z procedurą - zostały ponownie skontrolowane przez pracowników OKE i błędy wyszły na jaw. Dwa błędy znalazły się w pracach z historii. Pomyłka dotyczyła jednego punktu, co spowodowało podwyższenie oceny o 1 procent na świadectwie. W trzecim przypadku wynik z języka rosyjskiego został podniesiony aż o 34 procent. Maturzystka nie przepisała odpowiedzi z arkusza do karty odpowiedzi. Źródło: Dziennik Łódzki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Arkusze przygotowuja osoby niekompetentne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 08:39 Arkusze przygotowują często niekompetentne osoby - egzaminatorzy. Błąd na arkuszu maturalnym z biologii Nadesłała: maturzystka z VII LO, mt Na arkuszach maturalnych z biologii, z poziomu rozszerzonego, był błąd w treści zadania nr 7, które polegało na analizie wykresu z optymalnym pH enzymów. Zadanie było niepoprawnie sformułowane - alarmuje nas maturzystka z Wrocławia. Zobacz powiekszenie Zadanie nr 7 z poziomu rozszerzonego Polecenie zadania brzmiało: Uzupełnij poniższą tabelę, podając optymalne pH działania każdego z enzymów (I, II i III) oraz nazwy makrocząsteczek, które są trawione przez te enzymy w żołądku lub dwunastnicy człowieka. Na wykresie pokazano trzy enzymy - jeden działa w pH=2, drugi w pH=8, trzeci w pH=7. W żołądku i dwunastnicy nie ma miejsca, gdzie występuje pH 7, a tylko te miejsca sa wymienione w treści zadania! Takie pH jest w jamie ustnej, gdzie jest amylaza ślinowa, która trawi polisacharydy, jak podano w rozwiązaniu, w pH ok. 6,5-7. - Problem w tym, że w treści polecenia dano do wybory tylko żołądek i dwunastnicę, a o jamie ustnej nie ma ani słowa - pisze maturzystka. - Te osoby, które przeczytały polecenie po kilka razy, uważnie i wnikliwie, miały duży problem... Co robić w tej sprawie? Odwoływać się do CKE? Reklamy google * Vademecum maturalne Kompleksowy system przygotowań. Testy i vademecum. OPERON. www.matura.operon.pl * Excel - Excel Funkcje excel funkcje już proste Porady krok po kroku - rozwiązania ExcelwPraktyce.pl/Funkcje * Excel - Bezpłatne Porady Możesz skrócić czas pracy o połowę Bezpłatne triki dla Excela. Zapytaliśmy nauczycielkę biologii z warszawskiego liceum im. Schumana. - W takich przypadkach wątpliwości zawsze rozstrzyga się na korzyść ucznia - uspokaja Celina Dądzik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Arkusze przygotowuja osoby niekompetentne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 08:39 Błędy w zadaniach maturalnych! 14 maja 2008 obrazekDawno już nie było tak niechlujnie ułożonej matury z matematyki i to pomimo wpadek z próbną maturą. Wydaje się, że przy tej skali przedsięwzięcia poprawność zadań maturalnych nie powinna budzić żadnych wątpliwości, ale tak się tylko wydaje... Zadanie nr. 1 Zadanie numer 1 z poziomu rozszerzonego tegorocznej matury z matematyki jest błędne! W zadaniu tym należało wyznaczyć wzór funkcji wielomianowej na podstawie fragmentu jej wykresu. Zapomniano jednak podać, że wielomian, którego wzór należało wyznaczyć ma stopień 3. W wyniku tego niedopatrzenia, istnieje nieskończenie wiele wielomianów spełniających warunki zadania. Przykład takiego wielomianu jest następujący: wzór Jego wykres jest niemal identyczny z wykresem podanym w treści zadania. Chcieliśmy narysować oba wykresy naraz, żeby można było to porównać, ale wykresy te (na podanym w zadaniu przedziale) idealnie się pokrywają - są w zasadzie nieodróżnialne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość końcówka najważniesza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 08:40 Źródło: Informacyjna Agencja Radiowa Informacyjna Agencja Radiowa Błąd w zadaniu maturalnym z matematyki W jednym z maturalnych zadań matematycznych był błąd - powiedział Polskiemu Radiu profesor Łukasz Turski z Instytutu Fizyki Polskiej Akademii Nauk. Błąd, który uniemożliwia poprawne rozwiązanie, dotyczy zadania numer jeden w maturze rozszerzonej z matematyki. Zdaniem profesora Turskiego, zadanie było bardzo proste i wogóle nie powinno było znaleźć się na egzaminie maturalnym. Profesor Turski ocenia, że zadania egzaminacyjne są układane przez osoby niekompetentne, a pomyłki to skutek złego systemu nauczania i ignorowania podstawowych zasad nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ??? dobrze nam pan to wszystko wyjaśnił IP: *.strefa.com 15.11.08, 21:04 "(...) Nawet pan nie wie że wiele osób już wie, że konkurujecie również wirtualnie. Jest pan przecież autorem polskiej wersji multimedialnej Pascala wraz z pytaniami. Skoro jest to powód do pańskiej dumy, to dlaczego nauczyciela który zbudował serwis z pańskich przedmiotów, czyli z historii i wiedzy o społeczeństwie nazywa pan szkodliwym działaniem? (...)" Z tego co pan pisze wynika, że panowie poprostu konkurują ze sobą. Pytanie powstaje o co? Czy rzeczywiście należy zwracać się do młodzieży? A co do słowa "zadyma" oznacza ono również, oprócz oczywiście "zamieszek" i "walk", również "kłótnie", co obserwujemy obecnie. www.sjp.pl/co/zadyma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczeń prof.Jaskóły Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 01:27 Pan Tomasz Jaskóła jest najbardziej wartościowym człowiekiem jakiego miałem okazję poznać w swym dość krótkim życiu. Jest on wyjątkowym, niepowtarzalnym nauczycielem, mogę śmiało powiedzieć, iż jest on przykładem prawdziwego pedagoga, pedagoga z powołania. Jego nadzwyczajność polega na tym, iż uczy czegoś więcej, czegoś nad program, uczy jak być godnym człowiekiem, który potrafi sobie dać radę w życiu. Prawda, jest on człowiekiem kontrowersyjnym, ale właśnie na tym opiera się jego sposób nauczania, poprzez kontrowersje wzbudza ciekawość, sprawia, że w klasie budzi się dyskusja, każdy w tej dyskusji jest równy, może przedstawić własne stanowisko, uargumentować je, Pan Jaskóła uczy nas przy tym szacunku do drugiej osoby i do jego stanowiska. Pokazuje, iż z odmiennych często zdań, dzięki współpracy, możemy często osiągnąć coś wyjątkowo dobrego, coś, co buduje potęgę narodów- zgodę. Dzięki jego lekcją uczę się wykorzystywać wiedzę do dojrzałego argumentowania i obrony mojego zdania. Uczę się wykorzystywać "płaską wiedzę książkową", dzięki niemu potrafię dostrzegać różne, dotąd niewidoczne i nieistotne dla mnie zależności, kreuje i stwarzam własne rozwiązania, przestaję posługiwać się schematami i powielanymi opiniami, potrafię obiektywnie spojrzeć na daną sytuacje i sformułować własne stanowisko, nie opierające się na stereotypach i ogólnej opinii, lecz na moim postrzeganiu. Uczy on mnie i innych "patrzeć głębiej", widzieć to, co z pozoru jest niewidoczne, niedostrzegalne dla wielu ludzi, uczy dociekać prawdy rzetelnej i prawdziwej, a nie tylko pozornej. Każdy może go oceniać, ale ocena dopiero wtedy będzie choć trochę obiektywna jeśli poznamy osobiście tę osobę. Ogólnie przyjętą normą etyczną jest to, że nasza ocena powinna opierać się na rzetelnych, prawdziwych faktach. "Wy" oceniacie człowieka nie znając go. Stawiacie mu zarzuty, nie mając pojęcia czy są one słuszne. Oczerniacie go i niszczycie, bo taka już nasza narodowa mentalność. Boimy się zmian i nie dopuszczamy do nich. W ludziach widzimy tylko negatywne cechy. Jesteśmy sceptycznie nastawieni do świata i zmian. Czy naprawdę nie widzicie tego co istotne ? Czy człowiek wyjątkowy chcący coś zmienić, pokazać, że jako obywatele mamy prawa i wymagamy, aby ich przestrzegano, musi być z góry skazany na klęskę ? Czemu boicie się zmian i walki o swoje prawa ? Może to i głupia akcja, ale moim zdaniem jak najbardziej słuszna. Obrazuje, że mamy prawo walczyć o nasze prawa ! Niestety akcja ta z pewnością zostanie stłumiona, bo jeden zwykły człowiek, chcący coś zrobić, zmienić jest często przez większość traktowany jako zagrożenie, bo po co zmieniać świat na lepsze, wysilać się przy tym, skoro można leżeć i akceptować rzeczywistość, często brutalną, taką jaką jest. Czemu jesteśmy tak obojętni ? Wychodzimy z założenia, że nic się nie da zrobić, zmienić i już na starcie jesteśmy skazani na porażkę. To nasza największa wada narodowa. Jaskóła jest człowiekiem, który, moim zdaniem, pozbawiony jest tej wady. Niewielu jest takich ludzi. Są to pojedyncze jednostki, które chcą nam pokazać, że jednak można coś zmienić lub przynajmniej próbować. Zauważcie głębszy sens tej akcji, polegający na tym, iż jako obywatele mamy prawo walczyć o nasze prawa, o godne traktowanie ! Większość nie widzi lub chce tego nie widzieć. Woli siedzieć cicho, oczerniać i pomawiać innych na podstawie fałszywych zarzutów i plotek i narzekać jak jest im źle w tym kraju. Nie mają jednak odwagi, jak Jaskóła, samotnie stanąć do walki, aby choć w małej części poprawić swój byt. Wolą czerpać przyjemność z poniżania go, za to, że chce on coś zmienić, coś zrobić. Mam nadzieję, że kiedyś się to zmieni, a obywatele przestaną myśleć, że nic się nie da zrobić, tylko zaczną zgodnie współdziałać i tworzyć lepszą, przyjazną rzeczywistość. Ludzie przestaną być opurnistami kierowanymi, a zarazem wykorzystywanymi przez ludzi władnych. Przestaną poniżać i ośmieszać swoją godność za dodatkowe względy u tych ludzi. Każdy ma prawo do godnego traktowania. Moim zdaniem Jaskóła zasługuje na wsparcie i obronę, powinniśmy cenić go za jego odwagę i determinację. Wszyscy powinniście się uczyć od niego tego, że jako obywatele mamy swoje prawa, o które powinniśmy walczyć jeśli nie są przestrzegane, wszyscy jesteśmy wobec prawa równi, nie ma równych i równiejszych ! Wiem że zaraz pojawią się opinię krytykujące moja wypowiedź. Szanuje je, jednak proszę opierajcie się na rzetelnych informacjach. Spory i głosy krytyki są potrzebne, bo dzięki nim rodzą się nowe, lepsze rozwiązania. Chciałbym pozostać anonimowym autorem ze względu na to, iż jestem uczniem tego profesora i nie chciałbym, aby moja opinia była powodem spekulowania, obrażania i poniżania przez innych mojej osoby (Tak Jaskóła uczy mnie być odważnym i wyrażać swoje opinie i poglądy śmiało i otwarcie, nie wstydząc się ich, ale ja chce pozostać anonimowy, bo mam wolny wybór, mam do tego prawo). To jest moja opinia i możesz się ze mną nie zgadzać, jednak przemyśl to, co napisałem. Pana profesora Tomasza Jaskółę przepraszam za bez grzecznościowe formy zwrotu, które się pojawiły. Przeczytajcie i przemyślcie to co napisałem, a dopiero potem krytykujcie i poniżajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ucznia prof. Od zbyt dużej ilości miodu się wymiotuje IP: *.strefa.com 09.11.08, 09:13 Od zbyt dużej ilości miodu się wymiotuje. Chyba ktoś się naoglądał za dużo filmów typu "Stowarzyszenie umarłych poetów" i źle je zinterpretował. Moja opinia: NIE WOLNO MIESZAĆ MŁODZIEŻY W GŁOWACH!!!! Traugut jest szkołą publiczną a nie prywatną i pewne standardy postępowania i nauczania obowiązują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczeń Re: Od zbyt dużej ilości miodu się wymiotuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 10:14 Co według Ciebie znaczy mieszać młodzieży w głowach ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Straus Re: Od zbyt dużej ilości miodu się wymiotuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 11:13 Nie, raczej ktoś naoglądał się za dużo polskich seriali i "Wiadomości". Właściwie po co cokolwiek robić prawda? Bo co się wysilać. Takie myślenie wykazywała cześć polskiego społeczeństwa w PRL, kiedy nieliczni robili strajki, urządzali manifestacje, kolportowali bibułę. Oni też walczyli o swoje prawa, może o ważniejszą sprawę ale też o swoje prawa. Ale przecież w większości była to studencka młodzież i władze PZPR czy MO mówiły "PO CO MŁODZIEŻY MĄCIĆ W GŁOWACH"? Przecież teraz jest lepiej, teraz jest komunizm. Razi na tym forum to że ludzie najpierw piszą a potem i tak nie myślą i dalej piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Johanna Strauss Re: Od zbyt dużej ilości miodu się wymiotuje IP: *.strefa.com 09.11.08, 11:46 1)Cytuję za Gazetą : „(…)Jaskóła - nauczyciel historii i wiedzy o społeczeństwie w II LO im. Traugutta - ogłosił protest na stronach platformy e-learningowej www.mojamatura.pl. Apeluje do uczniów, by zaprotestowali 10 grudnia w gimnazjach i szkołach ponadgimnazjalnych (…)” Co to jest?, nie mieszanie w głowach. Można odczytać to jeszcze jako próba destabilizacji. 2)„(...) Takie myślenie wykazywała cześć polskiego społeczeństwa w PRL, kiedy nieliczni robili strajki, urządzali manifestacje, kolportowali bibułę. Oni też walczyli o swoje prawa, może o ważniejszą sprawę ale też o swoje prawa. Ale przecież w większości była to studencka młodzież i władze PZPR czy MO mówiły "PO CO MŁODZIEŻY MĄCIĆ W GŁOWACH"? Przecież teraz jest lepiej, teraz jest komunizm (...)” Proponuję zakończyć ten sztuczny antykomunistyczny ruch kombatancki. Tym bardziej, że byłe UBeki mają niezłe emerytury, a ich ofiary siedzą po kątach. 3)„(...)Razi na tym forum to że ludzie najpierw piszą a potem i tak nie myślą i dalej piszą (...)” Według mnie to tyczy Ciebie również. Ponadto mam prawo wyrazić swoją opinię. Przecież niby nie mamy komuny i mamy niby demokrację. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczeń Re: Od zbyt dużej ilości miodu się wymiotuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 17:18 Nie, nie jest to mieszanie młodzieży w głowach, bo młodzież w wieku licealnym raczej myśli i sama dokonuje wyboru. To jest inicjatywa, w której młodzież może, albo i nie wziąć udział. Nie widzę w tym nic złego, co miało by zdemoralizować i zdeprawować młode umysły, jest to akcja, która ma za zadanie zsolidaryzować młodzież i zachęcić ją do walki o przysługujące prawa. Bynajmniej tak jest w moim odczuciu. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję 09.11.08, 13:34 Do ucznia : Piszesz : "Uczę się wykorzystywać "płaską wiedzę książkową " Zachwalasz prof. Jaskółę i jego metody . Może i tobie odpowiadają , może i obiektywnie sa dobre . Ale . Jak ocenić nauczyciela , który też jest dobry , chętny , ma wiedzę tylko uczniowie totalnie wszystko olewają . Im nie jest potrzebna nawet ta " płaska wiedza książkowa " . A trzeba jej mieć pewne minimum , aby móc o czymś dyskutować . Zapewniam cię , że są tacy uczniowie - jest ich sporo . I ja miałem często w szkołach - różnych - z takimi też do czynienia i oni też o mnie rozpowszechniali opinię wg własnego uznania . I w Paryżu nie zrobisz z owsa ryżu . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczeń Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 17:33 Masz rację, działania nauczyciela, jego chęci i starania oraz ich wdrażanie często uwarunkowane jest czynnikiem ludzkim (czyt. klasą). Jeśli nauczyciel nie może się realizować i z pasją spełniać swojego zawodu, nie znalazł sposobu na dotarcie do swoich uczniów, którzy w rozrachunku końcowym obwiniają go za to, że niczego ich nie nauczył, to już nie jego wina. Wina leży po stronie interesantów, a może i całego systemu (zbyt liczne klasy). Wiadome jest natomiast, iż w naszym kraju, a może i nie tylko, szybciej przyjmuje się negatywna opinia na czyiś temat, opinia poniżająca. Opinie pozytywną często ludzie boją się wdrażać, ze względu na reakcje otoczenia, które trzymając się panujących stereotypów, negatywnie oceni osobę głoszącą odmienną opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koniecznie anonimo Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 11:16 Panie Jaskóła wytyka Pan jakieś wątpliwe przestępstwa wątpliwemu egzaminatorowi, a co z Pana przestępstwem przyjęcia korzyści majątkowej, którą to się Pan podniecał na lekcjach? (niech zaraz sie nie znajdzie pupilek który powie mi że coś źle zinterpretowałem) Czy opodatkował Pan przychody uzyskane przed zalegalizowaniem działalności? Dlaczego na stronie mojamatura.pl pisze Pan że jest autorem wszystkich pytań skoro pan nie jest? Podpisywanie sie pod pracą kogoś innego to chyba łamanie praw autorskich. Dziwne jest jeszcze że Pan na tym zarabia a nie AUTORZY tych pytań(nie chodzi tylko o kwestie finansowe) ps. pytania widać do kogo są skierowane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Jaskóła Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 13:55 I w tym miejscu kończy się moja cierpliwość, a od środy zaczynam działać, aby ewidentne pomówienie zostało udowodnione. Mam i skorzystam z tego prawa zgłoszenia przestępstwa z artykułu 212 Kodeksu Karnego w sprawie ewidentnego pomówienia dotyczącego mojej osoby. Mam nadzieję, że każdy wpis zostanie sprawdzony [aczkolwiek podejrzewam, kto wpisuje tak ciężkie oskarżenia] i człowiek ten zostanie ukarany. Nie można bezkarnie poniżać mojego imienia publicznie, a proszę mi wierzyć, że determinacji wystarczy mi na parę lat. Napisanie, że przyjąłem korzyść majątkową jest PO PROSTU HAŃBĄ piszącego! Źle trafiłeś, a raczej trafiła Pani - i za to pomówienie odpowie Pani przed sądem! Dyskutujmy merytorycznie, bez nienawiści która się tu wylewa. To co czytam o sobie jest dla mnie szokiem! Czyta to również moja rodzina, która nie może uwierzyć, że w ten sposób można wypowiadać się o człowieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koniecznie anonimo Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 15:47 Pisałem o fakcie który pan przedstawił wchodząc do sali przedmiotu PO na swoją lekcje historii, pokazując plik banknotów i mówiąc "właśnie przyjąłem łapówkę od x*". Nie wiem na ile to mogłabyć prawda ale nie powiedzial pan na tych zajęciach ani następnych że jest to żart. *- nazwiska nie pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Jaskóła Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 16:02 Nie obchodzą mnie wyjaśnienia - od tego momentu wyjasniać będziesz w Prokuraturze Rejonowej. Nie miej wątpliwości, że doprowadzę do końca tą sprawę! Dość ewidentnego naruszania mojej osobistej godności, mojego dobrego imienia, który uderza w moją działalność. W związku z tym, że uderzyłeś we mnie jako funkcjonariusza publicznego, aczkolwiek akcja nie ma nic wspólnego z miejsce w którym pracuję i jest tylko prywatną inicjatywą - licz się z podwojeniem kary! Oto zapis (zgodnie z nowelizacją Karty Nauczyciela - Art. 63. 1.) od maja 2007 roku nauczyciel placówki publicznej [...]podczas lub w związku z pełnieniem obowiązków służbowych, korzysta z ochrony przewidzianej dla funkcjonariuszy publicznych na zasadach określonych w ustawie z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny (Dz. U. Nr 88, poz. 553, z późn. zm.). Na wiele ewidentnych i niesprawdzonych informacji nie reagowałem - były zbyt błahe, ale teraz nie mam wyjścia, ponieważ zarzucono mi publicznie korupcję i sam bedę dążył do oczyszczenia swojego nazwiska do końca! Zapewniam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 do prof .T. Jaskóły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 16:56 Do prof . T.Jaskóły . No widzisz pan , co o panu wypisują . Na necie jest przekrój polskiego społeczeństwa , ba , podejrzewam , ze raczej ludzie młodzi . A niech pan ma takich uczniów . To okaże się , że uczennica , której na kartce klasówki , podczas chodzenia po klasie ,napisał pan OB ,tak od inicjałów , bo nie podpisała się . A ona poleciała ze skargą do dyra , że jest obrażona bo jej kojarzy się to z podpaskami . Inny przykład , jest już pół lekcji a uczeń nic nie ma na ławce . No to mówię , " Zobacz jaki jesteś leniwy , nawet ci się nie chciało wyjąć książki ani zeszytu " Od razu skarga do nauczyciela , który pełni funkcje szkolnego rzecznika praw ucznia , uczeń czuł się obrażony . Jeszcze coś . Uczennica , a jakże przewodnicząca klasy , została złapana na zamianie kartek z klasówką z inną - dobrą oczennicą - od razu poleciała do dyra i złożyła pismo o wnioskujące o zamianę nauczyciela na innego . To samo rodzice . I jak tu uczyć . Jak solidnie wymagać i nie bać się o reputację , ba o pracę . II LO to raczej jedno z najlepszych LO w Częstochowie . Niech pan spróbuje uczyć w którymś z kiepskich techników . Zobaczymy ile w panu zostanie entuzjazmu , chęci , nerwów no i siły by się tłumaczyć . Dojeżdża pan samochdem ? No to i tu też będzie problem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczeń Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 18:17 Tak jestem pupilkiem, przynajmniej ty mnie za takiego uważasz. Poza tym, dla innych, w tym i dla Jaskóły, jestem przede wszystkim niezależnym człowiekiem, który wyraził swoją opinię, na temat jego osoby. Udzieliłem pozytywnej oceny, którą, w moim odczuciu, uważam za jak najbardziej słuszną i nie wstydzę się jej napisać na publicznym forum, choć nie mam tyle odwagi, by się pod nią personalnie podpisać, ze względu na rodzące się w związku z tym głupie sytuację. Lepiej kogoś obrzucić błotem niż pochwalić i przyznać rację. Zawsze spekulanci nie mając racjonalnych argumentów pociągają się do absurdu. Według Ciebie osoba, która zgadza się z czyimś zdaniem, popiera i broni je, musi być pupilkiem. Otóż nie, w bardziej rozwiniętych kulturalnie społeczeństwach ludzie potrafią zrozumieć i jest to naturalny stan rzeczy. U nas też spotyka się takie zjawisko. Jednak większość społeczeństwa, mimo wszystko woli poniżać czyjąś personę, woli czasami absurdalną i niepotrzebną kłótnie, niż konstruktywną i budującą zgodę. PS. Żebyśmy się dobrze zrozumieli, to, że ktoś ma podobne zdanie do czyjegoś, nie oznacza, że od razu jest jego pupilkiem, wręcz przeciwnie w moim przypadku. Zresztą struktura hierarchiczna (nauczyciel-uczeń) nie ma w anonimowej dyskusji znaczenia, bynajmniej tak mi się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koniecznie anonimo Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 19:41 wybacz za to pupil ale jakoś musiałem określić grupę osób trzymającą z J. użyłem racjonalnego argumentu którego byłem naocznym świadkiem, niestety dla Ciebie nie ja ale J. pociąga się do absurdu zamiast podyskutować merytorycznie. według mnie osoba, która zgadza się z czyimś (w tym przypadku każdym)zdaniem, popiera i broni je, jest krótkowzroczna. ja zawsze popieram i bronie słów osób które wydają mi się racjonalne, ale nigdy nie dam 'uciąć sobie ręki' za kogokolwiek. swoich wywodów nie uważam za kłótnie ps. nie wiem jak zinterpretować twoje ostatnie zdanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczeń Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 21:16 Jak można dyskutować merytorycznie, gdy padają wobec danej osoby fałszywe oskarżenia, pomówienia oparte na plotkach od większego grona osób. Jak można dyskutować z tymi osobami, skoro są one nastawione jedynie na atak i niszczenie danej osoby. Według mnie taka dyskusja nie miała by sensu. Często w naszym pięknym kraju można zauważyć to zjawisko. Nie mówiłem, że zgadzam się z czyimś każdym zdaniem, bo to by było absurdalne, ale popieram działania tej osoby; jej działania tyczą się także mojego obywatelskiego interesu jako przyszłego maturzysty. Moim zdaniem owa krótkowzroczność polegała by na tym, że się z kimś zgadzam pod wpływem jego manipulacji, niestety nie występuje ona tutaj. Zgadzam się, bo uważam to za słuszne, tak samo jak uważam za słuszne niektóre (co podkreślam) wypowiedzi i działania Janusza Korwina Mikke, ale z drugiej strony zgadzam się z niektórymi wypowiedziami i działaniami Leszka Millera. Zgadzam się z tym co w moim mniemaniu jest słuszne i dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koniecznie anonimo Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 21:33 Też prawie bym sie z Tobą zgodził, ale nie ma lekko. Fałsz? W poście po którym J. się oburzył napisałem że widziałem i słyszałem jak sam przyznaje się do popełnienia przestępstwa z artykuły 228 KK. jeśli to 30 osób obecnych ze mną w pomieszczaniu potwierdzi to już chyba jest fakt. nikogo nie zniszczyłem(mam taką nadzieje), zadałem jedynie pytanie jak J. widzi i co sądzi o tym jak go postrzegają. technika manipulowania występuje tylko wtedy gdy osoba manipulowana nie wie ze jest pod wpływem manipulacji. czy ów technika występuje nie będę się zagłębiał bo nie jestem specjalistą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczeń Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 22:22 Jeśli chodzi o kwestie oczerniania i poniżania kogoś, to odnosiłem się do ogółu, do naszej wady ogólnonarodowej, mianowicie, że prościej jest kogoś oskarżyć i postawić w negatywnym świetle, niż pochwalić, zauważyć jego zalety i ukazać pozytywnie taką postać. Co do manipulacji, owszem masz rację, gdy osoba manipulowana nie wie, że jest pod wpływem manipulacji, wtedy mamy do czynienia z profesjonalną manipulacją, uskutecznianą przez niektóre sekty. Czemu uważam, że nie jestem manipulowany przez Jaskółę ? Myślę, że nauczył mnie rozróżniać niektóre aspekty i patrzeć na prostą sprawę z różnych perspektyw. Staram się sam kreować własne opinie, nie oparte na stereotypach. Jaskóła uczy jak nie zostać ofiarą manipulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koniecznie anonimo Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 22:32 już żadnego 'ale' nie mam, dziękuje za dyskusje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczeń Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 22:39 ja również dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bruszewski Jerzy Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.xtreme.net.pl 10.11.08, 13:30 Gość portalu: koniecznie anonimo napisał(a): > Też prawie bym sie z Tobą zgodził, ale nie ma lekko. > > Fałsz? W poście po którym J. się oburzył napisałem że widziałem i słyszałem jak > sam przyznaje się do popełnienia przestępstwa z artykuły 228 KK. jeśli to 30 > osób obecnych ze mną w pomieszczaniu potwierdzi to już chyba jest fakt. nikogo > nie zniszczyłem(mam taką nadzieje), zadałem jedynie pytanie jak J. widzi i co > sądzi o tym jak go postrzegają. - technika manipulowania występuje tylko wtedy gdy osoba manipulowana nie wie ze - jest pod wpływem manipulacji. - czy ów technika występuje nie będę się zagłębiał bo nie jestem specjalistą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obecny uczeń Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.xtreme.net.pl 10.11.08, 13:39 Jestem z klasy, gdzie profesor pokazywał jak się współcześnie korumpuje. W kilku klasach zastosował ten sam mechanizm.Wzburzył nas i powiedział, że właśnie został skorumpowany wyciągając pieniądze. Po chwili oczywiście wskazał, że jest to żart, ale chciał nam coś pokazać ta scenką. I pamiętam jak dziś, że określał nowe sposoby korupcji powołując się na jakąś książkę której płytę o korupcji nam puszczał. Wskazywał, że nikt dziś w wielkiej korupcji nie przychdzi do kogoś z pieniędzmi, ale korupcja bywa bardziej złożona. Chodziło o sponsorów szkół, którzy swoje dzieci przemycają do szkoły i stawiając okna, brukując szkolne parkingi tym kupują sobie przychylnośc wobec swoich dzieci. Chodziło o zakup domu jednej radnej której miasto oferowało kilkukrotną większą wartość za dom, który był niewiele wart. Pan Jaskóła wskazywał nam, że musimy być uczuleni na posrednią korupcjie i o tym właśnie była lekcja. Wskazywał na przetargi które wygrywają osoby które powinny i tak dalej. Używanie tego argumentu przeciwko profesorowi jest śmieszne z dwóch powodów.Anominowy pisarz wskazuje na fakt, który był oczywistym żartem. Niech ktoś rozsądny wskaże czy nauczyciel przyznawalby się w 5 czy 6 klasach do korupcji publicznie zatem było to 150 czy 170 osób!!!! Po drugie profesor własnie to zawsze wskazuje jako główną chorobę współczesnej Polski i chyba pamiętacie, że nie życzy sobie żadnych kwiatów, czekoladek, a na pierwszych lekcjach zapowiada, że próba ewentualnej korupcji zakończy się natychmiastowym telefonem na policję i złożeniem informacji dla dyrektora. Więc ludzie zamiast wypisywać bzdury zacznijcie myśleć !!!! bo chyba takie było przesłanie tej całej scenki panie (nie zasługujesz na pisanie Panie z dużej litery )"koniecznie anonimo" lub wybierz się na kurs socjo technik i pamiętaj bierz paragon hihihihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola uczennica Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: 82.160.246.* 10.11.08, 15:23 KONIECZNIE ANONIMO albo masz coś nie po koleji albo jesteś jednym z tych nielicznych za których w naszej szkole za Ciebie pyskuje mamusia, pewnie w podstawówce też tak robiła PS Od Ciebie nie przyjmę zaproszenia do kina czy coś w tym rodzaju chyba że wykażesz więcej dorosłości dzieciaczku ( dziewczyny mają podobne zdanie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koniecznie anonimo Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.08, 15:47 możliwe że mam coś nie po kolei ale tak można by opisać większość ludzi nie, moja mamusia nie pyskowała za mnie w liceum na Kilińskiego. teraz mam oczekiwać na wrzuty na rodziców? nie wiem o co chodzi z tym kinem ale widocznie Ci się okienka pomyliły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Biernacka Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 12:15 do "koniecznie anonimo" Niby na jakiej podstawie stwierdzasz, że to Profesor kradnie komuś materiały dydaktyczne? Masz na to jakieś dowody? Otóż oświadczam Ci, że tylko i wyłącznie pan Jaskóła jest zdolny by opracować tak skrupulatnie arkusz sprawdzający czy uczniowie przeczytali każdy nr "Polityki". Widziałam kilka takich arkuszy i muszę przyznać, że są one tak przygotowane, żeby je zrobić nie wystarczy tylko przeczytać "Polityki". Trzeba znać od podstaw dany problem, a właśnie na takich zasadach bazuje Prof. Jaskóła robiąc cokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koniecznie anonimo Re: Tomasz Jaskóła: nowa matura łamie konstytucję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 13:51 wydedukowałem to po akcji Magistra Jaskóły "100 pytań testowych albo dzida". A ty jakie masz dowody że z ów pytań nie korzysta na swoich lekcjach czy stronie mojamatura.pl ? Chcąc zachować sie formalnie mógł powiedzieć że z zadań bedzie otrzymywac korzysci majątkowe i poprosić o zamieszczenie klauzuli przez osobę układającą pytania ze pytania staja sie jego własnością Nic o kradzieży nie pisałem tylko o możliwym wykorzystywaniu nieświadomych osób. ps. jednak nie przeczytałas moje ps. w ostatnim poście Odpowiedz Link Zgłoś