Dodaj do ulubionych

Telewizja N czy to super telewizja ?

21.02.09, 17:06
Rozwiązanie umowy: Umowę zawarłem na 15 miesięcy ( Kończyła się w
styczniu 2008r ) Miesiąc przed wygaśnięciem umowy wysłałem pismo z
wypowiedzeniem zgodnie z regulaminem punkt 15, który brzmi ,, Umowa
wygasa w skutek: a) upływu czasu na jaki została zawarta w przypadku
umów zawartych na czas oznaczony w sytuacji gdy Abonent na 30 dni
przed upływem okresu na jaki umowa została zawarta zawiadomi
pisemnie ITI Neovision o rezygnacji z korzystania z usług ITI
Neovision”. ( Zaznaczam, że wysłałem w grudniu czyli 34 dni przed
upływem terminu wypowiedzenia umowy )
Pomimo złożonego wypowiedzenia w styczniu otrzymałem fakturę do
zapłaty za styczeń 2008r. bez odpowiedzi na złożone wypowiedzenie i
druku umożliwiającego zdanie pobranego sprzętu ( dekodera).
Zaniepokojony zadzwoniłem, na infolinię do konsultanta w celu
wyjaśnienia sytuacji – otrzymałem informację, iż moje pismo zostało
anulowane, ponieważ nie zostało złożone w terminie 30 dni przed
wygaśnięciem umowy, gdyż dotarło do nich jak twierdza 17.01.2008r.
Więc mam uwierzyć na słowo, iż pismo wpłynęło to ITI Neovision po
terminie. Przecież nie mogę wziąć odpowiedzialności za terminy
dostarczania przesyłek przez Pocztę Polską.
Dowiedziałem się również, iż nie otrzymam żadnej pisemnej odpowiedzi
od ITI Neovision na pismo wypowiadające umowę. Co by było gdybym
czekał do tej pory i do nich nie zadzwonił, skąd miałem się
dowiedzieć o anulowania pisma? Tym samym dalej jestem związany
umową, ale na czas nieokreślony i obowiązuje mnie już trzymiesięczny
okres wypowiedzenia. Jeżeli chce wypowiedzieć umowę to powinienem
złożyć kolejne pismo. Mam wrażenie, iż ITI Television specjalnie nie
powiadomiła mnie o swojej decyzji żeby móc zyskać na czasie i
zobowiązać mnie do uiszczania opłat za usługi, z których nie
korzystam od grudnia i nie będę korzystał przez kolejne miesiące
trwania umowy.
W po 20.01.2008r. złożyłem kolejne pismo, lecz nadal otrzymuje
ulotki zachęcające do korzystania z usług telewizji N i zapewne za
chwilę przyjdzie następna faktura do zapłaty.
W lutym ponownie zadzwoniłem do konsultanta, który poinformował
mnie, iż moje drugie pismo zostanie rozpatrzone w ciągu 40 dni ale
jest to reklamacja i nadal obowiązuje mnie 3 miesięczny okres
wypowiedzenia. Według konsultanta do tej pory nie złożyłem pisma o
wypowiedzeniu umowy z ITI Neovision.

Nie wiem, w jaki sposób można wypowiedzieć umowę Telewizji N żeby
była skuteczna i bym nie musiał ponosić kosztów opłat za telewizję,
z której już od grudnia 2007r. nie korzystam.

Obecnie mam wypowiedzianą umowę - wreszcie udało mi się ją
wypowiedzieć ale dopiero od Lipca 2008 roku - tak więc trwało to w
moim przypadku pół roku mimo moich szczerych chęci wcześniejszej
rezygnacji. Moim zdaniem działanie telewizji N było celowe ale
zgodne z prawem - zwlekają z pismami , udzielają odpowiedzi w
ostatniej chwili tak by móc jak najwięcej uzyskać i wyciągnąć od
klienta. Nawet osobisty mój kontakt w centrum w Krakowie nie pomógł -
ponieważ nikt z Telewizji N nie zejdzie do klienta by porozmawiać
gdyż oni działają tylko za pośrednictwem telefonu , internetu.
Myślałem że moja przygoda z telewizją N się skończyła jak zdałem
sprzęt i rozliczyłem się w LIPCU 2008r.- Niestety nie - nadal mam z
nimi kłopoty mimo że zrobiłem wszystko o co prosili włacznie z tym że
płaciłem przez pół roku za coś z czego nie korzystałem. Właśnie
przysłali mi kolejne pismo ( 20 Lutego 2009r ) że nie zdałem
dekodera TELEWIZJI N i mam zapłacić 1000 zł kary za brak zwrotu
dokodera lub przesłać im protokół zwrotu sprzętu. Dobrze ze mam taki
prootokół i im wyśle ale nadal obawiam się że może się ta przygoda
nie skończyć gdyż powiadomienie o karze dla mnie przysłali zwykłym
listem z terminem zapałaty do 4.03.2009 kwoty 1000 zł za brak
dekodera.Jeżeli nie zapłacę to między innymi wpiszą mnie do
Krajowego Rejestru Dłużników. Myślę sobie że gdyby ten list zaginął
na poczcie to nawet bym nie wiedział że jestem w KRD.
Piszę o tym ponieważ uważam żę TELEWIZJA N jest sprytną organizacją
która przemyślnie działa tak by ściągnąć z klienta wszystko co
możliwe - chyba że ja mam takiego pecha. Nie polcecam korzystania z
telewizji N. Jak ktoś ma podobne doświadczenia z tą telewizją to
proszę sie nimi podzielić. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Ja Re: Telewizja N czy to super telewizja ? IP: *.sfc.pl 21.02.09, 19:29
      Tak serio to powiedz, po co rozwiązywałeś umowę, znasz lepszą tv cyfrową?
      • Gość: inna Re: Telewizja N czy to super telewizja ? IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.09, 19:55
        ja mam "N" i dobrze wiedziec jak to z nimi jest.póki co korzystam i jestem zadowolona.
    • Gość: marcin Re: Telewizja N czy to super telewizja ? IP: *.strefa.com 21.02.09, 20:02
      Nie jesteś jedyny kolega miał podobny problem, miał mieć w promocji na 3 m-ce
      jakieś kanały a potem jak nic dostali fakturkę za 4 miesiąc a dodatkowych
      kanałów przez kolejne kilka miesięcy nie mógł wyłączyć tych " darmowych kanałów"
      Co to tego czy jest coś lepsze od N wg mnie Cyfra jest o wiele lepsza i ma to
      czego nie dostanę w N...kwestia tego co kto potrzebuje....
      • Gość: klient Re: Telewizja N czy to super telewizja ? IP: 94.254.228.* 21.02.09, 21:07
        w N nie powiedzą ci , ze cie wyru...ą po 3 miesiącach ,choc w umowie znajdziesz
        taki skomplikowany zapis - co w prostym tłumaczniu :
        np masz za free pakiet VOD przez 3 miesiące ,z ktorego moszesz rezygnowac , ale
        jesli wypowiesz to OD RAZU ,
        bo po trzech miesiącach oczywiscie zaskoczą cie dodatkowymi 40 złotymi , a
        oczywiscie moszesz zrezygnowac ale okres wypowiedzenia 3 miesiące !!! - dlaczego
    • Gość: Oszukany przez N Re: Telewizja N czy to super telewizja ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.09, 00:09
      Podejrzewam, że takich historii znajdzie się sporo. Ja miałem enkę w promocji i
      po 6 miesiącach miałem wybrać trzy kanały z sześciu, które zostają jako płatne.
      Zadzwoniłem żeby podać kanały w dniu kiedy mijało 6 miesięcy. Okazało się że za
      późno, ponieważ oni sygnał aktywacji wysłali dzień wcześniej. Hahahaha.. nie
      ważne że dali mi dekoder ze złą kartą i nie chciał się zaktywować. No ale myślę
      sobie trudno... zapłacę jeden miesiąc za 3 kanały więcej.. trudno. Ale nie ma
      tak dobrze. "Organizacja" postanowiła wyssać krew do końca z klientów.
      Rezygnować można tylko z jednego kanału miesięcznie. Hahahahah. Tak więc moje
      przygoda z N-ką trwała dłużej niż myślałem. Pociesza mnie tylko fakt, że do
      końca umowy pozostało mi niewiele czasu, więc tyle ich co mnie okradli.. ale na
      szczęście ostatni raz. Dodam tylko, że pisemną reklamację rozpatrzyli
      negatywnie. Nie ma chyba drugiej "organizacji" w tym kraju która by tak
      ignorowała klientów. Już nawet TPSA jest bardziej życzliwa klientom. Nie mówiąc,
      że poziom wiedzy konsultantów BOK N-ki jest żenująco niski, czasami miałem
      wrażenie, że myślenie ich bardzo boli.
      • Gość: Jac Re: Telewizja N czy to super telewizja ? IP: 212.87.244.* 22.02.09, 11:13
        Tak to jest jak się załatwia wszystko na ostatnio chwilę, a potem ma się
        pretensje do wszystkich tylko nie do siebie. Ja tam z N-ki jestem zadowolony,
        też miałem 6 miesięczną "promocję" na VOD, która kończyła mi się w grudniu, więc
        zadzwoniłem do BOK w połowie października i powiedziałem, że chcę w grudni
        zakończyć tę promocję. I już i to wszystko w styczniu VOD odcięli i rachunki
        przychodziły już tylko za wykupione pakiety. Pamiętajcie firmy chcą zarobić,
        trzeba się pilnować bo im nie zależy na tym żeby ktoś rezygnował, a jak ktoś się
        spóźnia z wypowiedzeniem umowy to sorry ale nie ma zmiłuj się.
        • Gość: M.Sz. Re: Telewizja N czy to super telewizja ? IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 16.05.09, 21:48
          Bardzo lubie ludową mądrość, którą prezentujesz, dodam tylko, nie
          chwal dnia przed zachodem słońca.
          Ja miałem umowę do 14 lutego, zadzwoniłem 25 grudnia (tak pierwszego
          dnia świat BN - wieczorem) z chęcią wyłączenia nscreen i vod,
          niestety wyszkolone coś (bo to nie konsultant) po drugiej stronie
          słuchawki odwiódł mnie od tej decyzji, że mam w promocji do właśnie
          14 lutego, że po co rezygnowac jak może byc nieaktywne. Niestety,
          pewnie, przez swoją w dupę uprzejmość, nie wspomniał czy jak kto
          woli nie uczulił mnie - czyli klienta o którego przecież przed
          chwilą bardzo dbał - o tym, że jeżeli przekroczę datę 14 lutego to
          obejmnie mnie 3 miesięczny okres wypowiedzenia. I cóż się stało. 11
          lutego postanowiłem się ostatecznie rozprawić z dodatkowymi opcjami
          i niestety, pomimo kilkudziesięciu prób dodzwonienia się do BOK
          wdzwoniłem się dopiero 15 lutego i co?
          KUKU, powitałem radośnie 3 miesięczny okres wypowiedzenia.
          KPINA Z KLIENTÓW I KRÓTKOWZROCZNA STRATEGIA. ZŁODZIEJSTWO.
          Za przeproszeniem o piernięciu Waltera komunikat potrafią przysłać
          na TV, ale żeby zadbać o klienta.
    • xkx2 Re: Telewizja N czy to super telewizja ? 22.02.09, 10:07
      Takie sprawy jak wypowiedzenei umowy najlepiej załatwiać w
      odpowiednim punkcie salonie firmowym. A jesli wysyłasz listem
      poleconym to zawsze za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. To jedyna
      możliwośc by kogoś zawiadomić skutecznie. Poczta faktyczne dostarcza
      listy bardzo powoli natomiast zwrotka z potwierdzeniem gdzie jest
      data wraz z pieczątką firmowa całokowicie załtawia sprawy
      ewentualnych niedopowiedzeń w temacie otrzymania lub nieotrzymania w
      terminie powiadomienia.
      • vvrotka Re: Telewizja N czy to super telewizja ? 22.02.09, 11:40
        Beznadziejna telewizja na forum n-ki można przeczytać bardzo wiele takich
        historii. Ja też rozwiązuję z nimi umowę, po cudownej promocji. Jak ktoś tu
        wyżej pisał w terminie dzwoniłam, ale trzeb mieć szczęście, aby konsultanci
        dobrze załatwili sprawę. Pomijam, że bardzo często ciężko się do nich dodzwonić,
        ostatnio nabiłam rachunek 20zł zanim się połączyłam. Najfajniejsze jest to, że
        wszystkie informacje o promocji udziela konsultant przez telefon, co kiedy jak,
        za ile. Co się zapamięta to super, najlepiej zapisywać, bo pisemny regulamin nie
        przychodzi. Przy każdej promocji zmieniał się regulamin, na który się zgadzałam,
        nie znając wszystkich szczegółów, ponieważ nie miałam go na piśmie, a jak nie
        zapytasz konsultanta to on sam nie powie.
        Mój przypadek promocje miałam do końca roku, dzwoniłam w październiku aby wybrać
        pakiety, za obniżenie abonamentu oczywiście 20zł kary. Myślałam że sprawa
        załatwiona. Niestety w lutym pojawił mi się komunikat na ekranie tv, że mam do
        zapłaty 80zł! a jak zalogowałam się na eBOK okazało się że 160zł, bo za styczeń
        i luty. Niestety moje wyłączenie super promocji nie zostało wprowadzone w życie.
        Musiałam zapłacić za styczeń bo inaczej wyłączą mi całkowicie, za ponowne
        włączenie są koszty, rezygnacja z pakietów możliwa ale tylko jeden w miesiącu,
        przy czym za każdym razem doliczana jest kara 20zł za obniżenie abonamentu. Na
        stronie internetowej jest eBOK, gdzie można pakiety włączać, ale niestety nie
        można ich wyłączać, bo po co?! A jeśli już ktoś chce to jest odsyłany do
        infolinii, która jest tak zapchana, że dodzwonienie się graniczy z cudem.
        W moim wypadku najlepszym wyjściem jest rezygnacja, którą wysłałam i zastanawiam
        się, jakie przygody jeszcze mnie czekają.

Stanowczo nie polecam.
        • Gość: abonent N Re: Telewizja N czy to super telewizja ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 16:23
          U mnie brak problemów z N / jeszcze /,ale wiedzę ze dzialają
          dokładnie jak Skarbnica Narodowa ktora przysyła listem zwyklym
          produkty -podobno cenne- a pózniej domaga sie zapłaty!
          • Gość: wek Re: Telewizja N czy to super telewizja ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 16:38
            Zlodzieje i darmozjady!Gowno a nie telewizja!
      • Gość: jmk Re: Telewizja N czy to super telewizja ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 16:54
        Problem polega że przesyłka polecona wysłana na adres ... + "
        skrytka pocztowa ..." -POCZTA NIE PRZYJMIE POLECONEGO Z opłaconym
        potwierdzeniem odbioru.
        Może wreszcie ktoś w tym kraju zajmie się tymi złodziejskimi umowami
        z platformami.
        Jest tutaj w tym kraju RZECZNIK PRAW OBYWATELSKICH ???? czy jakiś
        inny od OCHRONY PRAW KONSUMENTA??
        • Gość: gościu z portalu problem polega na tym ze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 18:53
          Zamiast napisać do rzecznika praw konsumenta piszecie TU ,
          rozumiem Was doskonale... popisaliście sobie maile między sobą i
          wymieniliście uwagi a teraz pióra w ręce i napiszcie do rzecznika
          lub odwiedźcie go osobiście , p. Krogulec z Naszego Urzędu Miasta -
          tel +34 .3707350 - konkretny gość , naprowadzi Was na dalsze
          działania.
          Pozdrawiam i POWODZENIA .
          A następnym razem CZYTAJCIE CO PODPISUJECIE PRZY "PROMOCJACH" !!!
          • vvrotka Re: problem polega na tym ze... 24.02.09, 09:36
            Jak możesz czytać co podpisujesz, jak umowa jest USTNA przez infolinię! Pytam
            podczas rozmowy o wszystko co przychodzi mi do głowy, a pani konsultantka w
            takim razie powinna wszystko tak wyjaśnić aby mnei nie oszukać i nie zmylić, ja
            nie wiem co oni tam mają w regulaminie bo do tej pory od czerwca 2008 nie
            dotarł. Całe gro ludzi jest w ten sposób oszukanych, niedoinformowanie i
            zmylenie i nie jest to kwestia nie przeczytania tego co się podpisuje, uważnie
            czytaj co piszą ludzie o swoich sytuacjach, telewizja n ma taką technikę żeby
            złapać i nie puścić tak łatwo.
            • Gość: indianer Re: problem polega na tym ze... IP: 212.87.244.* 24.02.09, 10:34
              no ładne rzeczy tu wypisujecie a ja chciałem w kwietniu sobie zapodać n-kę
              • Gość: Jac Re: problem polega na tym ze... IP: *.adsl.inetia.pl 24.02.09, 10:49
                Jak nie zamierzasz z niczego potem rezygnować to można kupić :)

Tak przy okazji miał ktoś problem z nBox Recorder ? Czasami niektóre programy
                nagrane na dysk odtwarzają się z problemami, tak jakby się coś zacinało.
                Sprawdzałem kiedyś że nie jest to wina sygnału bo oglądałem na żywo program i
                nie było tych zacięć, a jak oglądałem do jeszcze raz z dysku to już były.
            • vvrotka Re: problem polega na tym ze... 24.02.09, 12:28
              No dodam jeszcze że n-ka ma swoją definicję słowa WSZYSTKIE, promocja była na
              wszystkie kanały za darmo w cenie 38zł do końca roku. Wszystkie nie znaczy u
              nich to co logiczne, WSZYSTKIE to są kanały oprócz HBO, HBO2, HBO Kom,
              cineamxa1,2 ... a w cyfrowym polsacie mam promocje na wszystkie kanały i są to
              wszystkie kanały łącznie z tymi które wymieniłam.
              • Gość: inna Re: problem polega na tym ze... IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.09, 11:37
                moze i są z nimi problemy ale to jedyna telewizja w ktorej nie place osobno za odbiór programow hd.
                • Gość: abonent N Re: problem polega na tym ze... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.09, 10:35
                  Zgadza się. Szkoda tylko, że płaci się za kanały HD, które się tną zarówno i
                  obraz i dźwięk. VOD powaliło się całkowicie. Filmy się zacinają, a ostatnio
                  zniknęła większość i próbują coś niby naprawiać. Dzwonienie na infolinię
                  kosztuje Cię kasiorkę którą wydajesz za każdym razem na odsłuchanie informacji
                  że N wprowadziła wyświetlanie faktur na ekranie tv, jakbyś będać abonentem tego
                  nie wiedział (dla abonentów jest inny numer). Mało tego mi już ten sam komunikat
                  o tym że dostałem fakturę przyszedł 3 razy. Nie ma nic piękniejszego jak
                  oglądasz film i nagle wywala Ci na ekran info. Gratulacje dla nowej technologii.
                  Wszystkie problemy spowodowane są błędami w sofcie zainstalowanym ludziom
                  16.04.2009. I mija miesiąc i nic. Żadnej poprawki. A najgorsze jest to, że mają
                  dokładnie w du.pie swoich abonentów. Błękitna linia to przy ich n-boku szczyt
                  kompetencji i poszanowania klienta. To moja pierwsza i ostatnia umowa z ta
                  "firma". Wolę płacić za każdy kanał HD oddzielnie, niż płacić za wszystkie i nie
                  móc ich normalnie oglądać.
          • Gość: Marcin Re: problem polega na tym ze... IP: *.aster.pl 18.05.09, 19:32
            Dokładnie , tutaj na forum nikt Waszych problemów nie rozwiaze.Mozna
            tutaj powymieniac sie doświadczeniami, spostrzezeniami to wszystko.
            • Gość: mela Re: problem polega na tym ze... IP: *.rev.masterkom.pl 18.05.09, 22:58
              Moi drodzy to spróbujcie rozwiązać umowę z Polsatem. Tam to dopiero bajka. A
              wracając do N-ki. Miałam promocje do końca zeszłego roku- 38 zł- wszystkie
              kanały.I powiem tak , nie trzeba do nich dzwonić żeby rezygnować z pakietów .
              Można pismo wysłać faxem ( oczywiście nie 31 grudnia bo wtedy wiadomo- nie
              doczytają na czas). Wysłałam na początku miesiąca z zaznaczeniem które pakiety
              zostawiam i od stycznia wyłączyli co trzeba . A tak swoja drogą każda platforma
              ma swoich zwolenników i przeciwników. Kiedyś wszyscy najeżdżali na Polsat.......
              • Gość: leon Re: problem polega na tym ze... IP: *.icpnet.pl 22.09.09, 10:29
                Witam.
                Mnie przez telefon oznajmiono, że obowiązuje mnie trzymiesięczny
                okres wypowiedzenia mimo, iż 15 miesięcy podstawowej umowy minęło
                pół roku temu.
                Poszperałem na stronach UOKiK i co znalazłem:

„Wypowiedzenie umowy zawartej na
                czas nieokreślony następuje w
                formie listownej, a okres
                wypowiedzenia dla każdej ze stron
                wynosi trzy miesiące lub tak jak
                przewiduje to szczegółowa umowa.
                W przypadku usług płatnych rocznie
                wniesiona opłata nie podlega
                zwrotowi”

Jest to klauzula niedozwolona. Urząd Ochrony Konsumenta i
                Konkurencji uznał powyższą klauzulę za niezgodną z prawem wyrokiem
                Sądu Okręgowego w Warszawie – Sąd Ochrony Konkurencji i Konsumentów
                dnia 21 listopada 2006, Sygn. Akt XVII AmC 138/05 i zabronił jej
                stosowania wpisem do Rejestru Klauzul Niedozwolonych dnia 20 lutego
                2007.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka