Dodaj do ulubionych

Szef nie chce dać urlopu!!!

03.06.09, 15:15
Mam problem z wykorzystaniem urlopu, ponieważ kierownik nie mając zmiennika nie chce podpisać urlopu wypoczynkowego, najgorsze jest to, że gdy miesiąc wcześniej pytałam nie było problemu więc zadatkowałam wczasy, wczoraj złożyłam wniosek ale kierownik powiedział, że w żadnym wypadku nie da mi urlopu, nie ma zmiennika i jest duże zamówienie. Czy kierownik ma prawo odmówić mi urlopu? Co można zrobić w tej sytuacji? Poradźcie.
Obserwuj wątek
    • bez_emocji Re: Szef nie chce dać urlopu!!! 03.06.09, 15:27
      cytat:
      "Jeżeli plan urlopów nie istnieje, a pracownik zawiadomi pracodawcę o terminie
      urlopu z niewielkim wyprzedzeniem, istnieje ryzyko odmowy udzielenia urlopu.

Należy pamiętać, że termin urlopu ustala pracodawca, a nie pracownik, z tym że
      po porozumieniu z pracownikiem (art.163 § 11 kp).

Zatem, jeżeli nie jest ustalany plan urlopów, pracownik winien zadbać o
      odpowiednio wczesne zawiadomienie pracodawcy o terminie planowanego urlopu i
      uzgodnienie terminu. Oczywiście trudno wskazać generalnie jakie winno być to
      wyprzedzenie, albowiem zależy to od organizacji pracy u danego pracodawcy.

Z pewnością należy wziąć pod uwagę, czy urlop danego pracownika nie
      zdezorganizuje pracy danego działu i czy wcześniejsze zawiadomienie umożliwiłoby
      zorganizowanie odpowiedniego zastępstwa.

W przypadku uzgodnienia z pracodawcą, najlepiej w formie pisemnej, terminu
      urlopu, pracodawca nie może, bez zaistnienia przesłanek określonych wskazanym
      wyżej art. 164 § 2 kp, odmówić udzielenia urlopu w tym terminie. "

reszta tutaj:
      prawo.money.pl/aktualnosci/okiem-eksperta/artykul/urlop;wypoczynkowy;planowanie;odmowa;przerwanie,201,0,247497.html
    • Gość: jasiu... Re: Szef nie chce dać urlopu!!! IP: *.dip.t-dialin.net 03.06.09, 15:35
      1. Szef ma zawsze rację!
      2. Jeśli szef nie ma racji, patrz punkt 1.
      • Gość: eeeewka Re: Szef nie chce dać urlopu!!! IP: *.alfanet24.pl 03.06.09, 19:47
        plan urlopów na dany rok powinien być przygotowany i zatwierdzony do końca
        stycznia. Wtedy nie trzeba o nic żebrać bo wszystko jest jasne.
        • Gość: s Re: Szef nie chce dać urlopu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.09, 21:05
          Prawa pracownika i przepisy na papierze nijak się nie mają do rzeczywistości.
          Cóż z tego że prawo jest po stronie pracownika, szef zrobi tak jak będzie chciał
          i nie poniesie za to żadnych konsekwencji, a ty się możesz zwolnic lub cię
          zwolnią jak będziesz się stawiała.
    • Gość: ... Re: Szef nie chce dać urlopu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.09, 21:34
      hmm urlop mozesz wypisac kiedy tylko zechcesz, masz prawo do jego
      wykorzystania..jednak nie wiem czy macie jakis wewnetrzny regulamin w firmie?
      jezeli w takim regulaminie jest zapis, ze w przypadku braku zmiennika urlop moze
      nie zostac zatwierdzony jestes na pregranej pozycji..jezeli jednak ni ema
      takiego zapisu nigdzi eproponuje zadzwonic do PIP-u
    • Gość: gościuuu Re: Szef nie chce dać urlopu!!! IP: *.2.8.74.tvksmp.pl 03.06.09, 22:53
      Cóż ... albo się z tym pogodzisz, albo pójdziesz z szefem na udry. Gdyby w
      Kodeksie Pracy była mowa o tym, że to Ty masz rację i na urlop i tak byś poszła
      to szefa wkurzysz. A jak już go wkurzać to ja proponuje co innego. Czy
      przypadkiem taka decyzja szefa nie spowodowała u Ciebie problemów zdrowotnych?
      Powrót nadciśnienia, migreny czy coś? Domniemam, że tak, więc musisz iść do
      lekarza i wypocząć na L4. A jeśli lekarz wpisze w L4 "chory może chodzić" to
      powracania do zdrowia nad morzem nikt Ci nie zabroni.
      • Gość: jejeje Re: Szef nie chce dać urlopu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 11:02
        zgadzam się z przedmówcą - tylko pamiętaj może chodzić!
    • aniosa2371 Re: Szef nie chce dać urlopu!!! 04.06.09, 12:12
      Owszem L4 jest jakimś tam rozwiązaniem tylko muszę się liczyć z tym, że przy
      najbliżej podwyżce (o ile takowa będzie w najbliższym czasie) nie dostanę ani
      grosza, i podpadnę szefowi, bedę marudzić szefowi tak łatwo się nie poddam,
      zobaczymy co z tego wyniknie. Dzieki za pomoc wszystkim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka