Dodaj do ulubionych

Potrzeba nowej krwi

22.07.09, 20:23
Latem sa organizowane obozy - harcerskie, cywilne, tematyczne, spotkania oazowe, pielgrzymki. Może warto dotrzeć do dorosłych uczestników takich letnich wyjazdów i zaproponować im oddanie krwi?
Może księża, mówiący z ambony wielkie słowa o "cywilizacji śmierci" nakłonią chociaż jednego parafianina, żeby oddał krew? A może sami dadzą przykład swoim owieczkom?
Gdzieś w Polsce jest taka parafia, w której ksiądz prawie całą wieś namówił na oddawanie krwi. I fajnie, zawsze bardziej mnie przekonywały konkretne działania, niż wzniosłe słowa, z których nic nie wynika.
Obserwuj wątek
    • Gość: MN Re: Potrzeba nowej krwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 20:55
      Krewniacy, ratowanie, życia, dar życia. Jakie to piękne hasła. Podejrzewam
      jednak, że 99% z Was, w tym do niedawna ja, nie wiecie, że szpitale nie
      otrzymują tej krwi za darmo, tylko za poważne pieniądze. Jeśli nie zapłacą za
      nią w terminie istnieje ryzyko, że Centrum Krwiodawstwa, które je dostarczyło do
      danego szpitala wystąpi do sądu o zapłatę i koszty postępowania sądowego obciążą
      dodatkowo szpital, który przecież nie płaci nie ze złej woli, tylko z powodu
      braku pieniędzy. Tym samym brakuje na inne leki, których inni ludzie dobre woli
      nie mogą dać za darmo. To już nie wygląda tak romantycznie i altruistycznie jak
      w reklamach ,,Krewniaków'', prawda?
      • krataa Re: Potrzeba nowej krwi 22.07.09, 22:01
        no tak ale i tak myślę że osoba zdrowa (mogąca oddać krew) powinna to robić. Naprawde jak pomyślę o dzieciakach i innych ludziach, którzy potrzebują krwi to aż żal serducho ściska:( sama namówiłam kilka osób do oddania i myślę że tu nie tylko chodzi o legitke HDK- super jeśli możesz komuś pomóc:) taka własna satysfakcja ale i tak bardzo dużo osób jest przeciw oddawaniu krwi a szkoda...
      • segel Re: Potrzeba nowej krwi 23.07.09, 17:22
        Pobieranie krwi, jest skomplikowanym procesem, z dużą ilością sprzętu, odczynników, we współdziałaniu wielu osób. To musi kosztować i doskonale sobie z tego zdaję sprawę. Jakość pobranej krwi musi być zachowana rygorystycznie, bo od niej zależy czyjeś zdrowie, albo życie. To też musi kosztować.
        Jest jedna rzecz, na którą nie każdy zwraca uwagę, bo większość z nas, krwiodawców oddaje krew, nie licząc na jakiekolwiek korzyści.
        Ponieważ oddałam już ponad 8 litrów krwi, panie na Parkitce zapytały mnie, czy dostałam już odznakę Zasłużonego Honorowego Dawcy Krwi. Jako, że jeszcze nie dostałam, otrzymałam zaświadczenie, z którym miałam się zgłosić gdzieś na Waszyngtona, po odbiór. Nie poszłam.
        Wybaczcie, jeśli ktoś chce mnie, albo dużo bardziej zasłużonych ode mnie uhonorować, to nie tak. Można znaleźć miejsce, gdzie raz w roku można zaprosić honorowych dawców i wręczyć im to odznaczenie i powiedziec przy okazji parę ciepłych słów. Nic więcej.
        I nie zrozumcie mnie źle, nie korzystam z przywilejów Honorowego Krwiodawcy, nigdy nie powoływałam się na legitymację w aptece, u lekarza. Jedyne, do czego mogłaby mi się przydać odznaka, to żeby ją kiedyś wyjąć z pudełka razem z odznaką mojej Mamy i powiedzieć wnukom (bo synowie też czasem oddają krew), popatrzcie, to taka rodzinna tradycja, może wy też kiedyś.
        A może do tego czasu medycyna tak pójdzie do przodu, że już nie będzie to potrzebne. Ale dopóki się to ludziom przydaje, to warto.
        Ktoś gdzieś napisał, że jedno oddanie krwi może pomóc nawet trzem osobom. Oddawałam już kilkanaście razy, ilu ludziom mogłam pomóc. Warto dla takiej satysfakcji. Pies drapał odznakę.
    • Gość: abc Re: Potrzeba nowej krwi IP: *.alfanet24.pl 22.07.09, 22:47
      No dobra, ale podobno jak sie czesto oddaje to zaraz lecccccci
      nadcisnienie. Podobno u honorowych dawców wzrasta ryzyko wylewu?

U mojej mamy w pracyjest honorowy dawca, kory jest przed 50-tką i
      mowi, ze jak dlugo nie idzie oddac, to od razu mu cisnienie
      skacze....

Czy ktos cos wie na ten temat?
      • Gość: inna Re: Potrzeba nowej krwi IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.09, 07:05
        słyszałam ,że to mit .ale najlepiej poczytac na forum o krewniakach.
        • dyziek_o Re: Potrzeba nowej krwi 23.07.09, 07:26
          Drogi " segielku", - zgadzam się z Tobą w zupełności.
          Podejrzewam jednak, że Twój głos to głos na puszczy. Czarni bowiem,
          to taka grupa społeczna, która raczej bierze aniżeli daje a
          pojedynczy przykład jakiegoś księdza wcale nie zmienia ogólnego obrazu
          tej grupy.
          Ja bym za bardzo na nich nie liczył. Choć podpowiedż trafna
          i ma ręce i nogi.
          Pozdrawiam,
          Dyzio.

ps.
          ciekawym podpowiadam: - mój ojciec był honorowym
          krwiodawcą przez długi okres i wcale żadnych sensacji ze zdrowiem
          nie miał. Absolutną brednią jest, że jak raz oddasz krew, to
          musisz już stale. Chyba, że coś ze zdrowiem nie tak, wtedy jakieś
          anomalia mogą się pojawiać ale zdrowy człowiek nie będzie miał żadnych kłopotów.
          • ksenoter Re: Potrzeba nowej krwi 23.07.09, 09:07
            ja po oddaniu ponad 11l krwi nie czuje żadnych skutków ubocznych ani nie skacze mi ciśnienie ani żył nie rozrywa syfa też nie złapałem bo wszystko jednorazowe (przepraszam stetoskop, którym lekarz osłuchuje serce jest wielorazowy ale to normalne). Na samym początku miałem okres,kiedy tylko czekałem aż znów będę mógł oddać krew i biegałem co 2 m-ce do stacji ale nie wynikało to z jakiegoś przymusu a z chęci pomocy innym, teraz oddaję może z mniejszą częstotliwością a nawet trafiła się półroczna przerwa ale wynika to tylko z braku czasu.

link do artykułu który ukazał się 2 lata temu Oddaj krew, jeśli tylko możesz, niektóre komenarze do niego poprostu zwaliły mnie z nóg.
          • the-only-bodzio Re: Potrzeba nowej krwi 23.08.09, 21:35
            Idż i oddaj krew prostaczku.Moze nie tylko chrzescijanie.Ale inni i
            przez wszystkie ambony.I przez prowadzacych tą wiarę .Wszelkiej
            maści kociuchów i protestantów i innych .Dajmy krew zycia .A nie
            tylko kosciół katolicki zbuku.
    • segel Re: Potrzeba nowej krwi 30.07.09, 11:14
      polskatimes.pl/dziennikzachodni/kultura/146983,na-przystanku-woodstock-poplynie-morze-krwi,id,t.html
      Nic dodać, nic ująć.
      • dyziek_o Re: Potrzeba nowej krwi 30.07.09, 12:33
        A co tu ujmować!
        To Jurkowi powinni pacjenci podziękować, że odbyły się operacje,
        przeszczepy etc,etc. A nie dzięki kościołowi. Ale głupie stare babki i tak
        polecą dać na mszę bo to bozia .......... i dzięki bozi........
        ech, szkoda gadać!
        Pozdrawiam,
        Dyzio.
        • segel Re: Potrzeba nowej krwi 03.08.09, 15:38
          wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Na-Przystanku-Woodstock-polala-sie-rekordowa-ilosc-krwi,wid,11367728,wiadomosc.html
          Da się? Da się!
      • Gość: Ania Re: Potrzeba nowej krwi IP: *.alfanet24.pl 21.08.09, 12:40
        Na pewno morze krwii?
    • Gość: Anatol Re: Potrzeba nowej krwi IP: *.80-202-37.nextgentel.com 05.08.09, 17:40
      chętnie bym odał krew ale niestety - prawie zawsze mdleje podczas
      pobierania krwi, przykro mi,
      ale jednej rzeczy nie rozumiem - pan Kowalski dawca krwii, oddaje
      krew za darmo, czy to w szpitalu, czy to w jakimś punkcie
      objazdowym, czy w Stacji Krwiodastwa,
      za darmo,
      a później ta sama krew jest sprzedawana za cięzkie pieniądze do
      szpitala?????????
      • Gość: dakota Re: Potrzeba nowej krwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.09, 20:00
        Ale widzisz krew trzeba pobrać, zbadać, przetransportować oraz przechowywać w
        określonych warunkach - to na pewno kosztuje.
      • dominik_wus Re: Potrzeba nowej krwi 21.08.09, 08:00
        Nie za darmo, poza posilkiem regeneracyjnym, otrzymujesz tez ulgę
        podatkową. Zreszta.... honorowe krwiodastwo polega na wzajemnej
        pomocy, Ty tez mozesz jej kiedys potrzebowac....pamietaj.
    • Gość: iskierka Re: Potrzeba nowej krwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.09, 09:27
      Ludzie pomagajcie!Dobro powraca!
      • segel Re: Potrzeba nowej krwi 13.08.09, 18:24
        Nie do końca wierzę, że dobro powraca, moje doświadczenie życiowe mówi mi, że nie należy zbytnio na to liczyć.
        Ale czy wszystko trzeba robić na zasadzie, że to co zrobię dobrego ma do mnie wrócić? Może warto coś tak całkiem bezinteresownie?
        Zresztą oddanie krwi, to nie jest akt heroizmu, nie grozi życiu, zdrowiu, nie tracimy przez to pieniędzy, nie wymaga od nas znoszenia ogromnego bólu. Wymaga tylko znalezienia odrobiny wolnego czasu i przełamania strachu przed nieznanym.
        W wakacje krwi jest mało. Może warto przejechać się na Parkitkę, albo 18 sierpnia na Plac Rady Europy w godzinach od 10 do 14, a potem powiedzieć sobie - przecież to nic takiego, czego ja się właściwie bałem?
        • segel Re: Potrzeba nowej krwi 19.08.09, 12:08
          polskalokalna.pl/wiadomosci/wielkopolskie/poznan/news/oddaj-krew-dostaniesz-bilet-na-euro-2012,1353388,3323
          "Prawdziwą bombą marketingową może się jednak okazać możliwość otrzymania biletów na mecze Euro 2012. Zostaną one rozlosowane wśród osób, które oddadzą krew w dniach 11 września i 13 listopada na Placu Kolegiackim. - To świetna inicjatywa, z pewnością fani futbolu zrobią wiele by wygrać bilety - potwierdza kibic Łukasz Kujawa."

A czemu nie?
    • segel Re: Potrzeba nowej krwi 21.08.09, 10:03
      www.czestochowa.pl/samorzad/wydarzenia_samorzad/zostan-krewniakiem-ogolnopolska-kampania-krewniacy
    • one-adrian15 Re: Potrzeba nowej krwi 22.08.09, 00:09
      Warto ja oddawac, to najtanszy lek.
    • Gość: krewniak Re: Potrzeba nowej krwi IP: *.alfanet24.pl 22.08.09, 22:32
      Autobus krewniaków im. JP II przyjedzie do Czewy chyba 25 sierpnia.
      pl. Biegana. Info na stronie UM.
    • Gość: biala.pelargonia Re: Potrzeba nowej krwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.09, 19:11
      segel napisała:
      > Może księża, mówiący z ambony wielkie słowa o "cywilizacji śmierci" nakłonią
      chociaż jednego parafianina, żeby oddał krew? >

Mówisz i masz. Dzisiaj na mszy proboszcz parafii św. Jakuba w ogłoszeniach
      parafialnych informował o akcji krwiodawstwa w dniu 26 sierpnia na placu
      Biegańskiego.
      • Gość: Menel Re: Potrzeba nowej krwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.09, 21:38
        To samo w kosciele Św. Wojciecha, proboszcz reklamowal autobus na
        Biegana
        • Gość: Akagi Re: Potrzeba nowej krwi IP: *.chello.pl 23.08.09, 22:40
          taaa,ładne słowa oddac krew.Wpadłem jakiś czas temu na ten pomysł,w końcu po
          cholere mi tyle tego paskudztwa a i żelazo zmagazynowane w organizmie się
          wykorzysta.Zasuwam do stacji, a tam jakies badania
          potrzebne,zaświadczenia,pierdoły,wymagań 1500 000 albo więcej.Szybka kalkulacja
          kosztów,zmarnowanego czasu i miłe słowa na koniec.Jak Pan sie upiera to
          pobierzemy ale i tak bez tych badań wyleją,skutecznie mnie wyleczyły z odruchów
          humanitarnych,choc moja grupa podobno wiecznie potrzebna.
      • segel Re: Potrzeba nowej krwi 24.08.09, 08:31
        No i fajnie, tak właśnie być powinno. Szacun dla proboszcza.
        Szkoda, że nie mogę teraz oddać krwi, tylko dopiero we wrześniu. Ale autobus sobie pójdę obejrzeć, też się do niego dołożyłam - to jedyny pomnik Jana Pawła II, którego ideę popierałam od początku.
        • najlepszyjaniemoge Re: Potrzeba nowej krwi 24.08.09, 10:53
          sorry za OT ale zawaliłem i pomyliłem daty - myślałem że autobus krwiodawstwa
          będzie 29 :/
          bardzo proszę o informację gdzie teraz można oddać krew w częstochowie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka