Dodaj do ulubionych

Zgubiłeś dokumenty? Ktoś ukradł Ci dowód?

09.08.09, 19:44
A dlaczego organ przyjmujący zgłoszenie kradzieży/zagubienia dokumentu nie
zgłasza tego do bazy dokumentów zastrzeżonych? Wydaje się, że takie
rozwiązanie jest najprostsze. Czyżby znowu potrzebna była jakaś ustawa, która
powie jasno to co jest oczywiste dla każdego.
Akurat nigdy nie straciłem dowodu osobistego, ale też bym na to nie wpadł, że
nie wystarczy zgłosić tego policji i w urzędzie, który wydał dowód.
Obserwuj wątek
    • Gość: s Re: Zgubiłeś dokumenty? Ktoś ukradł Ci dowód? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.09, 20:53
      Syn mojej koleżanki w tamtym roku zgubił dowód, poszedł zgłosic to na Policję, a
      Policja powiedziała mu, że oni nie przyjmują takich zgłoszeń. Zaginięcie dowody
      zgłasza się tam gdzie został wydany.
    • Gość: hulajnoga Banki stawiają się ponad prawem, wymagają tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.09, 22:33
      dla nich specjalnego zgłaszenia.Moim zdaniem zgłoszenie policji
      powinno być całkowicie wystarczjące.A tak to trzeba by jeszcze
      najlepiej iść do NFZ , szpitali , na cmentarz, do kostnicy i czort
      wie gdzie jeszcze.
      • Gość: Gienek emeryt Re: Banki stawiają się ponad prawem, wymagają tyl IP: 195.205.202.* 09.08.09, 22:40
        na Rakowie też kradną dowody...należy zgładzic gadów...
      • Gość: asia Re: Banki stawiają się ponad prawem, wymagają tyl IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.09, 10:57
        O kochana hulajnogo. Akurat cmentarz to poważna sprawa. Co zrobisz jak Ci w
        rodzinnym grobie pochowają kogoś obcego? A wystarczy mieć papiery grobu. Mam
        nadzieję, ze ich przy sobie nie nosisz.
    • oszrany Kolejna paranoja ! 09.08.09, 22:43
      To bank powinien sprawdzic dokument na ktory daje pozyczke, jak tego nie
      zrobil to jego strata !
      • sweet_sensi Re: Kolejna paranoja ! 10.08.09, 08:38
        masz rację, banki powinny to sprawdzać, z resztą zawsze mnie to dziwiło jak
        można udzielić kredytu osobie która posługuje się czyimś dowodem, chyba jest coś
        nie tak z tymi ludźmi którzy tam pracują :/ patrząc z drugiej strony to bank nic
        na tym nie traci tylko ludzie, bo pieniądze zdeponowane w banku nigdy faktycznie
        do niego nie należały
        • Gość: oo Re: Kolejna paranoja ! IP: *.radomsko.vectranet.pl 10.08.09, 12:38
          sweet_sensi napisał:

> masz rację, banki powinny to sprawdzać, z resztą zawsze mnie to dziwiło jak
          > można udzielić kredytu osobie która posługuje się czyimś dowodem, chyba jest co
          > ś
          > nie tak z tymi ludźmi którzy tam pracują :/

W czasach kiedy były stare dowody wystarczyło zmienić zdjęcie, a teraz złodziej
          charakteryzują się, żeby być podobnym do delikwenta na zdjęciu. Co specjalnego
          zastrzegania w banku to osoby mające konta powinny to zrobić b.szybko bowiem są
          przypadki, że złodzieje czyszczą konta ludziom, którym ukradli dowód, a co do
          osób, które nie mają kont to zgłoszenie zgubienia na policji czy w urzędzie
          gminy powinno skutkować automatycznie zastrzeżeniem takiego dowodu, ale cóż
          żyjemy w Polsce i najlepiej szybko zastrzec skradziony dowód w banku, żeby nie
          mieć problemów i stresu!
    • kriis.borowski Re: Zgubiłeś dokumenty? Ktoś ukradł Ci dowód? 10.08.09, 09:00
      też się dziwię czemu np urzędy/policja nie przekazują takich danych do wymienionego w tekscie systemu... lub nie mają własnego...
      • unhappy Re: Zgubiłeś dokumenty? Ktoś ukradł Ci dowód? 10.08.09, 09:57
        kriis.borowski napisał:

> też się dziwię czemu np urzędy/policja nie przekazują takich danych do wymienio
        > nego w tekscie systemu... lub nie mają własnego...

Ale to jest chore. Powinna być ogólnodostępna baza nieważnych numerów DO i
        koniec tematu. Szkoda żeby ktoś zgubiwszy dowód zastanawiał się "gdzie by to
        jeszcze zgłosić".
        • Gość: uty Re: Zgubiłeś dokumenty? Ktoś ukradł Ci dowód? IP: *.54.171.210.tvksmp.pl 10.08.09, 12:37
          bo w polsce już tak jest, że do krakowa jedziesz przez poznan
          złamiesz palca u nogi to cie wysyłają pekesem do blachowni
    • Gość: Zbyszek Re: Zgubiłeś dokumenty? Ktoś ukradł Ci dowód? IP: *.enion.pl 10.08.09, 12:47
      Ja miałem sytuację gdy włamali mi się do samochodu i skradli komplet
      dokumentów (dowód, prawo jazdy, karty bankomatowe itd.). Fakt moja
      niekwestionowana wielka głupota zostawić wszystko w samochodzie.
      Zgłosiłem kradzież na policję. Przyjęli zgłoszenie, spisali
      protokół, a ponieważ włamanie było na terenie gminy Poczesna mieli
      wszystkie dokumenty tam przesłać.
      Po kilku dniach odzyskałem część dokumentów za sprawą sprzątaczki z
      dworca PKP, która znalazła je w koszu na śmieci.
      Ponieważ miałem jechać w daleką trasę samochodem, a w swej naiwności
      stwierdziłem, że moje Prawo Jazdy zostało zastrzeżone postanowiłem
      udać się do komisariatu Policji w Poczesnej celem wycofania
      zastrzeżenia.
      Jakież było moje zdziwienie, iż po ponad półtora tygodnia od
      zgłoszenia nie dostali papierów z Częstochowy nt. mojej sprawy.
      Oczywiście Prawo Jazdy nie zostało zastrzeżone w systemie.

PUENTA
      ZMARNOWAŁEM ILEŚ CZASU NA ZGŁOSZENIE WSZYSTKIEGO NA POLICJI ABY PO
      MIESIĄCU OTRZYMAĆ STANDARDOWE PISMIO:

Iż ze względu na niewykrycie sprawcy postępowanie zostało umorzone.
      • Gość: asia Re: Zgubiłeś dokumenty? Ktoś ukradł Ci dowód? IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.09, 11:07
        Hej! Jeśli chodzi o policje to opiszę jeszcze jeden przypadek. Mozna usiąść i
        płakać, mozna sie też uśmiać do łez. Jako wieczna optymistka wybrałam ten drugi
        przypadek. Włamali mi sie do samochodu marki opel astra. Uszkodzili: zamek
        centralny, wybili 2 szyby boczne i uszkodzili stacyjkę. Mąż zgłosił to na
        policji. Po jakimś czasie otrzymaliśmy z policji telefon z pytaniem czy nasze
        straty były wyższe niż 250zł, bo jeśli nie to policja nie nada sprawie toku, za
        mała szkodliwość czynu. Ryku mojego męża nie jestem w stanie opisać na forum.
        Brawo panowie policjanci. Gratuluję Wam inteligencji i nie powiem ile kosztują
        szyby do opla astry. O reszcie to juz nie wspomnę bo po co.
    • samozwaniec1 Wystarczy zglosic strate w gmienie 10.08.09, 14:25
      Urzednik w gminie,urzedzie miasta,wystawia dokument,ktory zastepuje
      dowod.Ten dokument jednoczesnie UNIEWAZNIA poprzedni dowod,a wiec
      nie mozna na niego wziac kredytu itd.
      Ja posluguje sie od miesiaca paszportem konsularnym,jako
      obywatel Wielkiej Brytanii.Niestety,wszedzie ,nawet w banku,jest on
      traktowany podejrzanie.Dwoch,czasem az trzech pracownikow Lukas
      Banku musi go autoryzowac.
      Zadam pytanie wicepremierowi Schetynie:Dlaczego dowod jest
      wyzej w waszej urzedniczej hierarchii,zaS paszport,uznawany przez
      caly swiat-NIE.
      • Gość: asia Re: Wystarczy zglosic strate w gmienie IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.09, 11:11
        hihihi od razu widać żeś nietutejszy. Nasi urzędnicy na oczy paszporu
        konsularnego nie widzieli a ty chcesz, zeby go honorowali? A poza tym to jak nie
        ma przepływu informacji to skad taki urzędnik w banku ma wiedzieć, ze oszust
        posługuje sie unieważnionym paszportem? Przejrzyj na oczy
    • gio69 Zgubiłeś dokumenty? Ktoś ukradł Ci dowód? 10.08.09, 15:10
      Co za bzdury wypisują! policja wcale nie przyjmuje zawiadomień o zagubieniu
      dokumentów, tylko organ wydający, który je natychmiast unieważnia. Gdyby banki
      sprawdzały czy dokument jest ważny (są takie wykazy) to by kredytów nie
      dawały! Problemem jest niewiedza i ignorancja, piszącego artykuł również.
      • Gość: kaczo i ponuro Re: Zgubiłeś dokumenty? Ktoś ukradł Ci dowód? IP: 132.170.16.* 10.08.09, 15:48
        Coz... czasem banki wola udawac, ze nic nie wiedza!
        • Gość: racjonalny Re: Zgubiłeś dokumenty? Ktoś ukradł Ci dowód? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.08.09, 19:38
          Ich pech...

Najlepsze jest to, że fakt zmiany numeru dokumentu nie jest przesyłany do innych urzędów. Niedawno wymieniałem dowód osobisty i prawo jazdy ze względu na zmianę miejsca zameldowania. Okazało się, że muszę jechać też do urzędu skarbowego i poinformować ich o tym... Bez komentarza.
    • mc.kaczor Zgubiłeś dokumenty? Ktoś ukradł Ci dowód? 10.08.09, 19:01
      po pierwsze... zgubienia dowodu nie zgłaszamy na policje... bo tego nie
      przyjmie i odesle do urzedu gdzie został dowod wydany.
      po drugie... w urzedzie wyrabiają papier ktory jest potwierdzeniem zgłoszenia
      zaginiencia :P i to słuzy nam tymczasowo jako dowod az wyrobimy sobie nowy
      po trzecie... np w mbanku mozna po prostu zadzwonic na mlinie i zastrzec swoj
      dowod nie podajac im zadnego innego dowodu ze zdjeciem wystarczy sie przez
      telefon zalogowac swoim identyfikatorem i hasłem telekodu ;)i wydajac
      dyspozycje blokuja dowod na czas nieokreslony.(mozna to odblokowac ale jak
      zgłosimy do urzedu to nawet jak sie nie znajdzie to dowod jest niewazny i
      trzeba go oddac do urzedu lub tak zniszczyc aby nie było widac danych)
      a po czwarte mozemy zgłosic sie do banku "a" jesli nawet mamy konto, kredyt
      leasing i Bóg jeden wie w banku "B". nie wazne jaki bank wazne by był to bank.
      • Gość: asia Re: Zgubiłeś dokumenty? Ktoś ukradł Ci dowód? IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.09, 11:18
        Zaraz, zaraz. a czy m-bank powiadamia cały system bankowy w Polsce? Bo przecież
        banków jest u nas od ch.... i w każdym mozna wziąść kredyt. A te wszystkie
        Prowidenty Prowidiusy i nie wiadomo co tam jeszcze? O rany horror
    • jestembond Bankowi przestępcy 10.08.09, 19:42
      W absolutnej większości przypadków przestępcą jest również bankowiec. Zobaczcie sobie jak wyglądają procedury udzielania pożyczek i kredytów w bankach - poza naprawdę małymi kwotami procedury są na tyle skomplikowane że nie ma siły się prześlizgnąć tylko i wyłącznie z kradzionym dowodem. Pomijam problem podobieństwa, bo wbrew pozorom rzadko się zdarzają ludzie podobni do siebie jak dwie krople wody.
      W 99% przypadków z bandytą biorącym kredyt na lewy dokument współpracuje ktoś z banku.
      • Gość: si Re: Bankowi przestępcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 20:12
        jestembond napisał:

> W absolutnej większości przypadków przestępcą jest również bankowiec. Zobaczcie
        > sobie jak wyglądają procedury udzielania pożyczek i kredytów w bankach - poza
        > naprawdę małymi kwotami procedury są na tyle skomplikowane że nie ma siły się p
        > rześlizgnąć tylko i wyłącznie z kradzionym dowodem. Pomijam problem podobieństw
        > a, bo wbrew pozorom rzadko się zdarzają ludzie podobni do siebie jak dwie kropl
        > e wody.
        > W 99% przypadków z bandytą biorącym kredyt na lewy dokument współpracuje ktoś z
        > banku.

Zgadzam się. Przecież dowód ma zdjęcie. Wystarczy tylko popatrzec, zwłaszcza że
        teraz dowody ważne są 10 lat i przez te 10 lat, aż tak się człowiek nie zmienia
        jeżeli chodzi o wygląd.
        • Gość: asia Re: Bankowi przestępcy IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.09, 11:22
          Oczywiście, ze chyba ktoś z nimi wspólpracuje. Ostatnio brałam pożyczkę w banku,
          niedużą, bez zabezpieczeń ale musiałam jeszcze pokazać 2 dokumenty ze zdjeciem
          oprócz dowodu osobistego. No chyba, że ktoś wszystkie takie dokumenty nosi przy
          sobie i wszystkie zaginęły. Wtedy to już czapa
      • anusjao Re: zgubilam dowod osobisty, prawo jazdy 21.08.10, 10:07
        Ja niestety zgubilam dowod osobisty i prawo jazdy i jeszcze jakby
        tego bylo malo i karte bankowa. Moj maz wkladal wozek mojej coreczki
        do auta i zapomnial o torbie, ktora obok stala. Torba ta zostala, a
        my wrocilismy do domu. Nie wiem jak to mozliwe zeby wyjezdzac z
        parkingu i nie widziec torby, ktora zostala. W kazdym razie,
        zglosilam to od razu na policje, zablokowalam sobie konto, moj
        abonament telefoniczny, bo telefon tez byl w torbie. Wszystko jest
        niby zablokowane, policja powiedziala zebym poczekala tydzien zanim
        zaczne wybierac nowe dokumenty, wczoraj dzwonilam i moje dokumenty
        nadal nie zostaly znalezione. Pytalam czy oni podaja moje dokumenty
        do zastrzezonych dokumentow, odpowiedziano mi, ze jezeli komus uda
        sie wziasc kredyt na moje nazwisko, to to, ze zlozylam zagubienie
        moich dokumentow bedzie zwalniac mnie z jakiejkolwiek
        odpowiedzialnosci..... mowie wam okropienstwo. Jestem zalamana i nie
        moge sobie wyobrazic,ze ktos ma moje dokumenty i moj telefon i
        wszystko i po co mu to do diabla? Stracilam wiare w ludzi..
        pozdrawiam.
        • anusjao Re: zgubilam dowod osobisty, prawo jazdy 22.08.10, 21:12
          Dziekuje Wam bardzo za wszystkie reakcje i tipsy. Ogolnie mowiac, to
          jezeli chodzi o policje, to od razu polecialam i zablokowalam sobie
          karte platnicza. W tym tygodniu bede probowac zalatwiac dokumenty
          potwierdzajacy moje prawko i po przetlumaczeniu udam sie do
          gemeente. Dziekuje jeszcze raz i pozdrawiam... Anja
    • orlet Nie ma takiego banku jak WBK 11.08.09, 10:51
      Wielkopolski Bank Kredytowy już dawno nie istnieje.
      Jest Bank Zachodni WBK (przy czym WBK nie jest skrótem a podobnie jak KKS w KKS Lech Poznań tylko dodatkiem nawiązującym do historii)
    • Gość: titta Re: Zgubiłeś dokumenty? Ktoś ukradł Ci dowód? IP: *.botany.gu.se 11.08.09, 11:38
      <Ale dla własnego bezpieczeństwa utratę dokumentów powinniśmy też
      <zastrzec w międzybankowym systemie "Dokumenty Zastrzeżone".

A nie powinna czasem byc to normalna procedura policji, co wiecej
      dopilnowana przez banki, w ktorych interesie to lezy?
      • Gość: dowód Re: Zgubiłeś dokumenty? Ktoś ukradł Ci dowód? IP: *.54.168.122.tvksmp.pl 11.08.09, 23:13
        Zgodnie z tokiem rozumowania to jak zgubię dowód albo mi ukradną to mam do
        wszystkich banków w Polsce iść czy tez wysłać list mimo że nie mam konta żeby
        ktoś pożyczki nie wziął ABSURD
    • Gość: asia Re: Zgubiłeś dokumenty? Ktoś ukradł Ci dowód? IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.09, 10:52
      To co piszesz ma sens. Policja powinna wprowadzić nasze dane do bazy dokumentów
      zastrzeżonych. Moze to będa robić po tym artykule. Dziwi mnie tylko jedno, że
      nikt nie poinformował tej pani co ma robić. 28 lat temu zgubiłam torebkę ze
      wszystkimi dokumentami. Uprzejmy milicjant poinformował mnie, że muszę iść do
      banku PKO i zgłosić zaginięcie dowodu osobistego, zeby nikt nie mógł sie
      posłużyć moimi dokumentami. Czyżbym trafiła na wyjatkowo inteligentnego faceta?
      W PKO zastrzeżenie przyjęto. A mówią, ze milicja to było be.
      • Gość: małpa Re: Zgubiłeś dokumenty? Ktoś ukradł Ci dowód? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.10, 18:12
        Do samozwańca1:

W świetle przepisów prawa polskiego dowód osobisty jest dokumentem tożsamości na
        terytorium RP i tylko wyłącznie on. Natomiast paszportem możemy posługiwać się
        poza granicami kraju.
      • Gość: Efe Re: Zgubiłeś dokumenty? Ktoś ukradł Ci dowód? IP: 195.205.171.* 22.08.10, 15:34
        Krótko
        Policja przyjmuje zgłoszenia o kradzieży i niezwłocznie po uzyskaniu numerów
        utraconych rzeczy lub dokumentów wprowadza je do bazy policyjnej, przesyłanie
        dokumentów w niczym temu nie przeszkadza. (podstawa zarządzenia KGP dostępne na
        stronie KGP i w systemie informacyjnym LEX)
        Utracony dowód można zastrzec w jakimkolwiek banku (lista na www) i dane te są
        przekazywane innym bankom.
        www.dokumentyzastrzezone.pl/
        System jest bankowy i policja nic do niego nie ma, zgłoszenie trzeba zrobić
        osobiście.
        Zagubione dowody zgłasza się wyłącznie w organie wydającym lub najbliższym
        organie gminy (tak mówi ustawa).
        W zależności od wysokości strat (do 25o i pow. 250zł) przy kradzieży lub
        zniszczeniu mienia policja prowadzi postępowania w różnych trybach (ale zawsze
        przy czym przy zniszczeniu mienia wymagany jest osobny wniosek o ściganie), do
        250zł sama kieruje wniosek o ukaranie, powyżej wnosi go prokurator. Przy
        pozostałych przestępstwach - np. kradzież z włamaniem, rozbój rozróżnienie nie
        ma znaczenia. (podstawa kodeksy).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka