Dodaj do ulubionych

Laboratorim PWSZ

IP: *.1and1.pl 28.02.11, 10:40
Na PWSZw Ciechanowie otworzono w tym roku wydział infornatyki. Czy moża podarować studentom tego wydziału jakieś stare komputery - mam tu na myśli oryginalnego PC-XT 4,76 MHz z systemem DOS 3.3
Uważam, że przydatne by były przyszłym informatykom doświadczenia z takimi komputerami jak ZX Spectrum, Commodore 64, Atari 800. Mogli by na nich ćwiczyć i poznawać systemy operacyjne i języki programowania, zaznajomić się z pierwszymi technologiami inforn=matycznymi. Oczywiście w ramach ćwiczeń czy kółekj zainteresowań.
Mam trochę starego oprogramowania na XT. Chętnie użyczę za darmo
Obserwuj wątek
    • Gość:   Re: Laboratorim PWSZ IP: *.cdma.centertel.pl 28.02.11, 13:20
      Raczej do muzeum. Nie wiem po co informatycy maja się zajmować historycznym sprzętem i systemami? Dzisiejsi kandydaci na studia przygodę z informatyką zaczynali w erze pierwszych PC więc starszych komputerków służących do zabawy i muzyki raczej nie znają i wiedza o nich nie przyda się. Przyszli informatycy i tak maja tyle matematyki i programowania w rozwojowych językach, że więcej im nie trzeba. Informatyka to bardzo szeroki dział wiedzy - prawie każdy informatyk musi się i tak doszkalać po podjęciu pracy. Na przykład kilkadziesiąt godzin wykładów z SQL'a pozwala poznać tylko ogólnie język, budowę baz i omówić przykładowy typ bazy (np MySQL). Siadając w firmie do konkretnej bazy danych w zasadzie tylko wie "gdzie dzwoni". Systemy operacyjne? Linux, windy w wersji na stacje robocze i serwery. Wielu informatyków kończy studia nie widząc nawet na oczy Mac OS'a. Gdyby nie dowalono informatykom przedmiotów humanizujących typu psychologia, filozofia pewno liznęli by więcej ale i tak znacznie za mało by być gotowymi do pracy od zaraz.
      • Gość: . Re: Laboratorim PWSZ IP: *.play-internet.pl 28.02.11, 13:31
        Zadzwoń autorze do PWSZ i zapytaj się czy byliby zainteresowani takim sprzętem.
        Wypowiedzi powyżej nie chcę mi się nawet komentować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka