Dodaj do ulubionych

CIECHANÓW DROGO(WY)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.04, 21:00
Ciechanowscy "DROGOWCY"(!?!?) różnej podległości rozpoczęli naprawy dróg.
Teraz przez jakiś tydzień gryz + lepik (używane do łatania szczelin i dziur
tych mniejszych) będą katowały lakiery samochodów, rysowały szyby. Co za
dureń wymyślił taką metodę ???? - musiał to być niezły leń - umysłowy też.
Maluje się też pasy , zapominając o dziurawych jezdniach. Byłem dzisiaj u
znajomych obok szpitala - takich dziur jak na wewnętrznej drodze między
budynkami SBM "Novum" i wojskowymi jeszcze nie widziałem. Ciekawe kto
zarządza tymi drogami, co robi zarząd osiedla, a ciekawsza jest cierpliwość
tam parkujących - jak Wasze zawieszenia ? Na Waszym miejscu już dawno
natrzaskałbym komu trzeba. Znajomi mówili, że administratorzy i miasto nie
mogą się dogadać. Może delegacje zaprzyjaźnionych miast partnerskich
zapraszać w takie miejsca, może przyjadą i naprawią? PRZEJDŹ SIĘ (PIESZO!)
PAN PANIE WW W TE REJONY.
Prponuję abyśmy naszym władzom wsazywali takie miejsca i czekali na reakcję,
może pomoże???
Obserwuj wątek
    • Gość: Menel Re: CIECHANÓW DROGO(WY) IP: *.localdomain / 213.77.7.* 29.04.04, 00:26
      W Drogownictwie w Ciechanowie, pracują tzw. "inżynierowie" po ART Olsztyn i po
      kursach na Polibudzie w Wawie. Te nieuki i obiboki garna kasę do kieszeni, a
      reszta idzie na drogi. Kiepskie drogi to nie wina drogowców ale ich kiepskich
      szefów.
    • Gość: irga Re: CIECHANÓW DROGO(WY) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 11:59
      k51, śledzę Twoje wypowiedzi na forum od czasu do czasu i oceniam Cię jako
      człowieka myślącego i mającego dużą wiedzę o mieście i jego problemach. Nie
      wypowiadałam się na ten temat, ale ze swoją niechęcią (nienawiścią?) do
      prezydenta chyba troszkę teraz przesadziłeś. Drogi, o których piszesz nie były
      teraz budowane, ale sięgnij pamięcią do poprzedniej prezydentury. To kwestia
      materiału, inżynierów i wykonawców. Jak są organizowane przetargi? Znając Twoje
      wnikliwe uwagi na forum, pewnie wiesz. Zapytaj więc poprzednich decydentów -
      dlaczego wybrali takiego wykonawcę, po którym drogi rozleciały się w kilka
      zaledwie lat? Łatać dziury owszem można, ale trzeba łatać to, co jeszcze kupy
      się trzyma...
      • Gość: K51 Re: CIECHANÓW DROGO(WY) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 13:19
        Większość dróg osiedlowych w mieście to drogi gminne (czyt. miejskie) i jest
        sprawą władz miasta, a obecnie jego jednoosobowego Zarządu nadzór nad ich
        stanem. Dotyczy to zwłaszcza dróg osiedlowych - tych, których na co dzień nie
        widać tak jak Pułtuskiej czy Warszawskiej. I nie jest ważne czy jest
        Prezydentem ten czy inny sczęściarz (?). Taki sam stosunek miałem i mam do
        jakości wykonywania zadań stojących przed każdą władzą. Jeżeli śledzisz moje
        wypowiedzi to już pisałem (chyba w wypowiedzi dot. autorytetów), że nie ważna
        jest legitymacja czy kolor przekonań - ważne jest merytoryczne przygotowanie i
        zaangażowanie w wykonywaniu obowiązków. A dzisiaj (teraz na niego wypadło) to
        jednoosobowo Pan Prezydent WW odpowiada za to co się dzieje w mieście. I tyle,
        żadnych emocjonalnych podtekstów - chodzi o ludzi i miasto - czyli o tych,
        którzy sami nie mają zbytnich możliwości do wyartykułowania swoich problemów.
        Pozdrawiam!
        • Gość: irga Re: CIECHANÓW DROGO(WY) IP: 213.77.7.* 03.05.04, 18:17
          Okazuje się jednak, że wielu z nas nie interesuje legitymacja, "kolor"
          przekonań itp, a okazuje się, że co zmiana rządu to się zawsze ktoś z kimś
          dogada, czegoś nie przegłosuje. Skąd to się bierze w mieście tylu świadomych i
          mądrych ludzi. Czy wybieramy zawsze "z układu", czy ludziom coś się w głowach
          robi, jak mają władzę? Nie broniłam prezydenta, ale starałam się obiektywnie
          ocenić Twoją wypowiedź, zbytnio emocjonalną, jak na Ciebie:-). Pozdrawiam
          również.
          • Gość: k51 Re: CIECHANÓW DROGO(WY) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 20:16
            Cieszy mnie nasza dyskusja i znajomość, która się dzięki forum nawiązała.
            Ludziom robi się rzeczywiście w głowie coś po wejściu na stolec władzy. Może
            nie wszystkim, ale większości tak. Jedyne rozsadne rozwiązanie to okręgi
            jednomandatowe, tak jak drzewiej bywało na wsiach. Tam wiadomo kogo się wybiera
            i takiemu można później nawtykać jeżeli nie interesuje się swoimi wyborcami i
            ich problemami i na drugi raz nie zagłosują, ludzie są co raz mądrzejsi - wiem
            bo byłem świadkiem takiej sytuacji gdy wybrany w 1-no mandatowym okręgu olał
            wyborców.
            A tak do rady (tak miasta jak i powiatu) trafiają ludzie , na których oddało
            głosy 200 - 300 wyborców, bo wchodzą z partyjnej listy. Są tacy w Radzie
            Miasta, którzy od 2-3 kadencji nie zabrali głosu, ale trafiają tam, bo startują
            w okręgach zamkniętych (są to szpitale, domy pomocy społecznej, więzienia i
            areszty). Nadzieja w tym, że uda się, tej rozumniejszej części naszego
            Parlamentu, wprowadzić zmiany do ordynacji - tak do parlamentu jak i samorządów.
            • Gość: irga Re: CIECHANÓW DROGO(WY) IP: 213.77.7.* 03.05.04, 21:43
              Wyjątkowo bliskie są mi sprawy wyborów, szczególnie ostatnich. Kiedyś pisałam
              już o tym,że głosowanie na listy to niestety złe rozwiązanie. I tak wchodzą Ci,
              co wejść mają, tworzy się okręgi zamknięte pod niektórych radnych, a tym, co
              mają wejść z list - jakoś się głosy doliczy:-). Nie wszyscy radni miejscy i
              powiatowi to ciechanowskie bagienko. Odnajduję wśród nich takich, co chociaż
              próbują, niektórzy starają się wiele dla miasta, czy powiatu robić. Jednak
              zgodzę się z Tobą, że są "zawodowi", dla diety jedynie tam siedzący. Jednak
              nazwiska pominę, może byłby to zbyt pochopny sąd. W ostatnich wyborach (dzięki
              listom) weszli ludzie z dużo mniejszą liczbą głosów niż 200-300.
              Ale może zmiany nadejdą. Czasami słychać w mieście nowe, a to cieszy...
            • clint_eastwood Re: CIECHANÓW DROGO(WY) 04.05.04, 12:05
              Obserwuję ciechanowski samorząd od 1990 r. Zauważyłem, że każdy kandydat,
              choćby szedł z jak najszczytniejszymi hasłami do wyborów, po zdobyciu mandatu
              wsiąka gładko w to bagienko.
              Inna sprawa, że w pojedynkę w radzie trudno coś zdziałać. Trzeba mieć poparcie,
              a to zdobywa się już na zasadzie: ty coś mi, a ja coś tobie. I tak zawiązują
              się układy i układziki.

ps. skądinąd ciekawe byłoby opublikowanie sieci rodzinnych powiązań w różnych
              urzędach i instytucjach
    • Gość: obywatel Re: CIECHANÓW DROGO(WY) IP: *.localdomain / 213.77.7.* 29.04.04, 16:11
      Brawo K51 tak trzymać i może coś o sesji w powiecie jak można kierować bez
      absolutorium.Czy to cicha zmowa radnych!!!!
      • Gość: k51 Re: CIECHANÓW DROGO(WY) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 21:42
        Zapowiadało się ciekawie, a jak wyszło - widać. Adwersarze obecnego Zarządu nie
        zdołali zebrać niezbędnych 12 głosów aby skutecznie nie udzielić absolutorium
        za 2003 r., ktoś albo się wystraszył, albo został "dogadany". W każdym bądź
        razie 9 radnych (większość choć nie kwalifikowana) nie udzieliło skwitowania
        obecnemu układowi.
        Sytuacja w naszym (i chyba nie tylko) powiecie - obecna jak i w poprzedniej
        kadencji - to kliniczna przypadłość. Za dużo profitów, za dużo "snów" o
        pełnionej misji - ZA MAŁO EFEKTÓW ZA DUŻO EFEKCIARSTWA.
        • Gość: drogowiec Re: CIECHANÓW DROGO(WY) IP: *.inteko.com.pl 17.05.04, 13:56
          Ciechanów jest ciekawym miastem ,które kanalizację sciekową ma bardzo żle
          wybudowaną. Są ulice gdzie woda deszczowa po opadach nie ma gdzie odpływać np
          ul. Płońska tuż przy wlocie ulicy Orylskiej. Aktualnie trwa naprawianie ulic
          ale o kanalizacji nikt nie pomyślał/np: Zielona Ścieżka/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka