Dodaj do ulubionych

Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszynie

IP: *.centertel.pl 07.04.11, 12:51
Świadkowie jechowi budują swój kościół na kargoszynie gratulacje
Obserwuj wątek
    • Gość: jeszcze tego brak Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.play-internet.pl 07.04.11, 12:59
      Super, to dlatego chodzą znowu po blokach i próbują ludziom wodę z mózgu zrobić, udowadniając jakimi to złymi katolikami jesteśmy, bo nie czytamy codziennie Pisma Świętego tak jak oni.
      • Gość: balwan Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.centertel.pl 07.04.11, 13:12
        Mi bardziej przeszkadza dzwony z tej stodoły na kargoszynie niż oni
      • Gość: MNK Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 13:50
        Jestem Rzymskim Katolikiem i wiary nie zmienię, ale kilkakrotnie rozmawiałem ze Świadkami i przyznam się, że nasza wiedza o naszym kościele jest na poziomie przedszkolnym.
        Bardzo lubię z nimi rozmawiać, nie obrażają sie, nie puszą jak nasz kler a wyjaśnią każdą kwestię która Cie interesuje. Albo ją przyjmiesz, albo nie - Twój wybór.

Byłem na spotkaniu ŚJ.
        Daj Boże każdemu w tym uczestniczyć.
        To nie msza, to spotkanie w modlitwie, po którym nikt nie ucieka, tylko odbywa się normalne towarzyskie spotkanie. A u nas, największe wrota kościelne trzeszczą w szfach.

Modlą się do tego samego Boga co My, wierzą w tego samego Chrystusa, uznają tego samego Ducha Świętego ... to również podwaliny naszego Kościoła Rzymskiego.
        A to że poważnie potraktowali polecenie Chrystusa "Idźcie i nauczajcie..." nie przynosi im ujmy, ale świadczy o sile ich wiary oraz cywilnej odwadze.
        • Gość: wilk Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.centertel.pl 07.04.11, 14:05
          Ty chyba byłeś w sekcie protestantów na sienkiewicza a nie u jechowych
          • Gość: MNK Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 14:57
            Dlaczego nazywasz Protestantów sektą?

U Protestantów zamierzam dopiero być.
            Byłem u ŚJ na ul. Śląskiej - tam odbywały sie spotkania (nie wiem czy teraz też?)
            • Gość: basia Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.11, 16:29
              On ma rację. Sekta to jest i tyle.
              • Gość: Kris Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.play-internet.pl 08.04.11, 14:24
                każdy niech żyje wg,tego w co wierzy a innym GÓW...O do tego,ot cały sens
                • Gość: melon Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.11, 21:57
                  Krzysiu a co ty ich tak bronisz nawet ich nie znajac ?
                  A co jak to prawda ze mieszaja krew a ta buda bedzie wielka mieszalnia krwi ?
                  Jedyne co pociesza to ze nie beda musieli juz spotykac sie na cmentarzu.
                  • Gość: katolik Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.cnow.pl 10.04.11, 12:47
                    Melon zaprawdę powiadam Ci.masz melona zamiast głowy.
                    • Gość: melon do katolika IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.11, 18:42
                      lepszy melon w głowie niż ksiądz w kieszenie.
                      A jehowi z tego co wiem odprawiają swoje rytuały na cmentarzach w każą pełnię.
                      Mieszkam obok starego i nie raz słyszałem jak ktoś na nim śpiewa w nocy.
            • Gość: no name Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.11, 19:43
              Gość portalu: MNK napisał(a):

> Dlaczego nazywasz Protestantów sektą?
              >
              > U Protestantów zamierzam dopiero być.
              > Byłem u ŚJ na ul. Śląskiej - tam odbywały sie spotkania (nie wiem czy teraz też
              > ?)
              bo jest ciemniakiem, który prawdopodobnie rozpowiada wszem i wobec, ze dla niego największym autorytetem jest JPII, szkoda, że TYLKO rozpowiada, bo nauk JPII nie zna i nie stosuje w życiu, i to jest obraz naszych polskich katolików, żaden nie pokusi się, aby sięgnąć do pisma świętego, poczytać, zastanowić... wystarczy lecieć do kościoła w niedzielę, bo to obowiazek, wysłuchać, co ksiądz przeczyta i zgodzić się z tym bez zastanowienia, a Pan Bóg dał nam mózg, żebysmy myśleli, jak widać nie wszystkim dał ...
          • Gość: Karol Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.cnow.pl 11.04.11, 02:36
            niech robią sobie co chcą, ale porównywanie ich do jakiejkolwiek religii wydaje mi się bezsensowne i bezcelowe. Oni nie opierają się nawet na tym samym Piśmie Świętym, mają swoją Strażnicę.
            Poza tym dlaczego nazywasz protestantów sektą? Już bliżej mi by było do porównywania protestantów i katolików...
        • Gość: ...Justa... Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.play-internet.pl 07.04.11, 14:26
          uważam,że nic w tym dziwnego ani złego...czemu mają nie budować koscioła ani nie głosić swej wiary...ja czasem z nimi rozmawiam,czasem nie mam na to czasu więc grzecznie odmawiam i tyle,sama jestem katoliczką i nie neguję ich wyznania,ważne jest dla mnie aby żyć tak aby innym nie robić krzywdy,a czy to takie czy inne wyznanie to już nie nam oceniać....
          • Gość:   Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.cdma.centertel.pl 07.04.11, 15:50
            Ja mam na nich alergię. Nie lubię ich wywodów jak to mi kiedyś będzie fajnie. Nie popieram też zakazu transfuzji. Ale bardzo szuję za życie zgodne z tym co głoszą, za brak wszędobylskiej w jedynie słusznej religii obłudy. To przecież nie kto inny jak katolicy kradnie, urządza awantury, bije współmałżonków i dzieci, cudzołoży.... sami zresztą wiecie :). Panu Bogu świeczkę i diabłu ogarek choć w wielu przypadkach mam wrażenie, że odwrotnie.
            • Gość: .... Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.tktelekom.pl 07.04.11, 18:03
              Ktos wspomniał ze wiara jechowym nie duzo sie różni od naszej. Tyle ze "chodza i nauczaja". A czy mieszanie krwi chociazby tez mozna nazwac normalnoscia. Bo mi to sie w głowie nawet nie miesci.
              • Gość: ... Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.play-internet.pl 07.04.11, 18:32
                Co wy pieprzycie,jakie mieszanie krwi,Świadkowie Jechowy to nie sataniści...a z drugiej strony to chyba wolałbym mieszać sobie krew niż słuchać pieprzenia jakiegoś księdza który jest pedofilem i pijakiem a mnie poucza w kościele jak powinno wyglądać życie rodzinne,czy stosunki małżeńskie...
                • Gość: Ministrant Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.04.11, 21:56
                  > iegoś księdza który jest pedofilem i pijakiem a mnie poucza w kościele jak powi
                  Dla Ciebie, jak rozumiem, autorytetami są takie ,,dziewice'' jak Michael Jackson, Roman Polański, Michnik, Kuroń, Simon Moll, Owsiak ;) itp.
                  • Gość: ../ Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.play-internet.pl 07.04.11, 23:36
                    Ministrant wez Ty się puknij w czoło Monstrancją,to może Ci rozum powróci ....
                  • Gość: Opus Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: 212.160.172.* 23.04.11, 14:32
                    Jesli chodzi o jacksona to sobie doczytaj plotkarzu, a jesli chodzi o Simona Mola, to jemu d..y dawaly przykladne, grzeczne, polskie katoliczki tzw. swietojebliwe.
                    • Gość: ex Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.11, 17:40
                      ale ty kocpoaly opowiadasz
                  • Gość: :) Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.11, 00:37
                    Lepiej oni, niż ksiądz -pedofil. Chyba, że ministrancie drogi, lubisz snickersy.
              • Gość: lol Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.11, 18:57
                A ciebie to popie...lo.
                Mieszac to chyba tobie matka zelazkiem w glowie pomieszala......
        • Gość: piotr Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: 31.60.24.* 08.04.11, 00:28
          Przede wszystkim warto przyjzec sie calemu pionu russelitow i rutherfordzistów. Po śmierci Russella w 1916 Badacze przeszli kryzys. Doprowadzil on do oderwania sie kilku niezależnych grup, znane mi sa 4 dzialajace w Polsce - Swiecki Ruch Misyjny "Epifania", Wolni Badacze Pisma Swiętego, Zjednoczeni Badacze Pisma Swietego i Swiadowie Jehowy. Na calym swiecie jest dzis juz ponad 70 roznych wyznan wywodzacych sie z pionu russela i rutheforda. Jesli jest ktos milosnikiem rozlamow w sektach podam jeszcze ciekawa pozycje "Bible Students in Britain" A.O. Hudsona. Autor poczatek calego konfliktu umieszcza jeszcze za zycia Russella w 1915 roku, przedstawia cala prawde trzech stron tego konfliktu - Rutherforda, Johnsona i trzecia grupa bez konkretnego lidera.
          Jest wiele cech wspolnych wszystkich tych grup, np. kontenstacja (czyli kwestionowanie) zorganizowanego spoleczenstwa, a przede wszystkim wyrywanie wersetow z kontekstu.
          Przyjrzalem sie blizej kwestii krwi bazujac na Biblii i wniosek: mydlenie oczu, kilkudziesieciu chybionym datom konca swiata(wgryzlem sie dosc mocno) w tym najblizszemu w 2034 :P
          Nie traktuje powaznie zadnej z tych grup. Powtorze za moja mamą "pic na wode, fotomontaz". Przygladajac sie religiom wychodze z zalozenia, ze czlowieka jest latwo oszukac.
          • Gość: MNK Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.11, 12:53
            Piotrze - nie zgodzę sie z Tobą w kwestii daty Końca świata.
            ŚJ - w oparciu o słowa Chrystusa (niedosłownie; "dokona sie za życia jednego pokolenia")
            Nie podają żadnej daty, tylko twierdzą że zanim umrze ostatni człowiek pamiętający I wojnę światową dokona się koniec świata.
            I wojna światowa to początek końca czyli początek Apokalipsy.
            Nie podają też daty powodu że Chrystus powiedział, "nikt tego nie wie, tylko Ojciec w Niebie..."
            Chrystus dał tylko uczniom wskazówke dotyczącą poprzedzających znaków jakie bądą to poprzedzały.
            A swoją drogą.... awarie kilku elektrowni atomowych w Japonii.... ?????

A inaczej.
            Czego się boimy?
            Codziennie modlimy się słowami "..przyjdź królestwo Twoje..."
            a jak ma przyjść skoro nie będzie końca tego świata
            • Gość: gosc Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.11, 14:30
              każda wiara jest tylko po to aby rządzić ludem ciemnym! Ludzi którzy się boga nie boją są mało wpływowi i ciężko się nimi kieruje, dlatego od wieków księża wraz z władcami rządzili ciemnym ludem,tylko dlaczego teraz jest tak samo jeżeli mamy inną świadomość? głupota czy dalej ciemnogród?
          • Gość: melon Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.11, 15:48
            Jakies stare swiatla cytujesz.
        • Gość: pp Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.adsl.inetia.pl 10.04.11, 01:44
          Jeśli tak Ci to odpowiada do do nich przystań - będziesz miał fajnie, napijesz się cherbaty no i moze dadzą Ci ciasteczko. Człowieku, o czy Ty mówisz, jaka wiedza na temat Pisma Świętaego. Albo przyjmujesz całość jako kanon, albo bawisz się w sekty. Ja nie jestem jak Ty to mówisz Rzymskim-Katolikiem, tylko Polakiem wyznania rzymsko-katolickiego, a to mała różnica. I tyle myślę, że jak taki komentaż dajesz to: albo jesteś blisko nich alboe jesteś jednym z nich - ale to Twój problem. A tak na marginesie., to Twoje stwierdzenie o podobieństwach jest błędem - bo jest ich mała, za mało aby stawiać na równo sektę z naszym Kościołem (czyli nami). Pozdrawiam
        • Gość: minoka Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.play-internet.pl 07.07.11, 20:46
          Zgadzam się w pełni z powyższą opinią.
    • Gość: melon Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.11, 15:49
      Ta buda będzie kosztowała około 700 tys. Ciekawe z kąd tak mała soleczność ma taką kasę ?
      • Gość: ciechanowianin Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: 193.243.143.* 08.04.11, 16:19
        a wiesz ile kosztuje budowa kościoła, które powstaja jak grzyby po deszczu, widać tu KATOLIKÓW, którzy starają się zyć według zasad dekalogu, ale stosując go tylko w stosunku do siebie, swojej wiary a "inni" żydzi, muzułmanie czy jehowi to są źli i niedobrzy i w stosunku do tych grup społecznościowych możemy nie stosować 10 przykazań. A powinniśmy się uczyć wiary od naszych starszy braci w wierze, czyli Żydów czy muzułmanów, którzy potrafią żyć według zasad swojej wiary.
        • Gość: melon Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.11, 16:48
          Oni chodza normalnie na etatach po domach. Kasa z USA. płacą 1500-2500 netto na głowę.
        • Gość: piotr Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.centertel.pl 08.04.11, 22:35
          "zanim umrze ostatni człowiek pamiętający I wojnę światową dokona się koniec świata."[MNK] -
          Z ktorego miejsca Pisma Swietego jest wyjety zwrot "I wojna swiatowa" ?

"Czego się boimy?"[MNK] - boicie sie konca swiata, a raczej tego, ze w nim zginiecie i to strach trzyma Cie u SJ ?
          "jak ma przyjść skoro nie będzie końca tego świata"[MNK] - yhm koniec swiata byl, jest i bedzie. Dzisiaj umarl moj krewny.

"Chrystus dał tylko uczniom wskazówke dotyczącą poprzedzających znaków jakie bądą to poprzedzały."[MNK]
          - A uczniowie mieli o niej glosic "wszyskim narodom" az do przyjscia Pana. Czy widzisz tutaj ciaglosc gloszenia ewangelii?
          Wiele miejsc w Biblii wskazuje, ze ewangelia miala byc gloszona nieustannie, bez jakichs przerw w historii.
          Mat. 28,20 - "A oto ja jestem z wami po wszystkie dni az do konca swiata",
          1 Kor.11,26 - "Ilekroc bowiem spozywacie ten chleb i pijecie z tego kielicha, glosicie smierc Pana do czasu, az On przyjdzie" (najciekawsze, ze kontekst 11 rozdz. wskazuje, iz Wieczerzę Panską obchodzono czesto),
          Łuk.19,40 - "Jesli ci umilkna, kamienie wolac beda".
          Mat.16,18 (mój ulubiony werset) - "Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą".
          • Gość: piotr Re: Sala Krolestwa swiadkow... IP: 31.60.157.* 09.04.11, 11:34
            Z reguly wyznawcy nowojorskiej Watchtower Inc. nie rozmawiaja z ludzmi, ktorzy glosza nauki odmienne od ich nauk (w rozumieniu szefow tejze korporacji - CEO Maxa H. Larsona (96l.) i CEO Dona Aldena Adamsa (86l.)), a co ciekawe nikt ze swiadkow, ktorych spotkalem nie potrafi odpowiedziec kto zasiada na fotelu prezesa i nie wie, ze mają dwóch prezesów, odsylam wtedy do Straznicy z 1 września 1989 i 1 marca 2003 lub do Wikipedii. :D
            • Gość: lolek Re: Sala Krolestwa swiadkow... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.11, 12:28
              W czym tak bardzo są inni od katolików . bo mając do czynienia z jednym z nich nie widzę róznicy w pewnym segmencie, segmencie KASA
              • Gość: piotr Re: Sala Krolestwa swiadkow... IP: 31.60.157.* 09.04.11, 14:29
                Co do kasiory nigdy nie czepialem sie i nie bede sie czepial. Za dobrze znam Biblie, zeby nie dostrzegac tego, ze dowolna religia, aby przetrwac i dalej sie rozwijac potrzebowala/-uje KASY, zlota, inwestycji i wielu, wielu pracownikow i maja na to mnostwo wersetow!

1 Kor. 9,13-14 - "Czy nie wiecie, ze ci co sprawuja swiete obrzedy, zywia sie na koszt swiatyni, a ci ktorzy sluza oltarzowi, maja udzial w ofiarach skladanych na oltarzu? Tak samo i Pan postanowil, aby ci, ktorzy glosza dobra nowine, zyli z gloszenia dobrej nowiny".

1Tym. 5,17-18 - "Prezbiterzy, ktorzy dobrze sprawuja wspolnota, zasluguja na podwojna czesc, zwlaszcza ci ktorzy dzwigaja caly ciezar gloszenia slowa i nauczania. Mowi przeciez Pismo: 'Nie zawiazesz pyska wolowi mlocacemu' i 'Godzien jest robotnik swojej zaplaty'".

Odpuszcze dalsze cytowanie i podam inne miejsca w Biblii:
                1 Kor 3,8-9
                Rz 4,4
                Mat 6, 2-4
                Zach 11,12-13
                2 Kron 34,917
                2 Krol 12,11; 12,5; 22,4
                Hioba 28
                Luk 10,7
                Przy 3,27
                Dz 4, 34, 36, 37; 5,1-5
                Kazn 7, 12; 10, 16-19
                Mk 12,41, itd..

Religia zawsze wiazala sie z kasa. Nic nowego. A czy rozmawiamy o katolikach, protestantach, muzulmanach, buddystach, judaistach, prawoslawnych czy calym mnostwie powstalych w wyniku rozlamow (a chociazby modni ostatnio Scjentolodzy, ktorzy wyewoluowala od wolnomularzy) nie ma znaczenia.
                Moge smialo stwierdzic, ze Pan Bóg nie ma zadnych zastrzezen co do poslugiwania sie zlotem czy pieniedzmi zdobywanymi w dowolny sposob zgodnie z obowiazujacymi przepisami prawnymi.
                Gdybys chcial zalozyc wlasne wyznanie skad wzialbys pieniadze na jej budowe i rozwoj?
                Logiczne: od ludzi i mialbys na to zgode od Boga twojej nowej religii! ;)
                • Gość: fun Re: Sala Krolestwa swiadkow... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.11, 14:54
                  Ja myślałem , że ich pociąga nie bogactwo materialne ale bogactwo duszy
                  • Gość: op- Re: Sala Krolestwa swiadkow... IP: 213.199.253.* 09.04.11, 16:11
                    A ja jestem niezależna od sekt i nie dam się namówić .Cenię sobie wolnosć .Oni są sterowani i nic im nie wolno , nawet śpiewać hymn Polski .
                    • Gość: piotr Re: Sala Krolestwa swiadkow... IP: 31.60.92.* 09.04.11, 17:51
                      fun, jesli masz na mysli katolikow zgodze sie z twoim mysleniem, a jesli swiadkow to oni dusze rozumieja po prostu jako zycie, a wiec nonsens jakoby w tym byli podobni do religii katolickiej, gdzie duchowosc jest celebrowana.
                      Troche mnie irytuja proby porownywania obu religii. Blizej im do sekt protestanckich, amerykanskich i to do nich powino sie porownywac jehowych (w czym tak sie roznia od Millenarystów?); maja wiecej z nimi wspolnego, anizeli z kosciolem rzymsko-katolickim (to jest dzien od nocy).

Zazwyczaj Watchtower buduje piekne wille na terenach, gdzie spodziewa sie wzrostu wyznawcow.
                      Caly ten ich system moge porownac do systemu McDonaldsa. Ten 1 milion, ktory wydadza na swoj kosciol, oczywiscie bedzie splacala ciechanowska spolecznosci SJ. Willa zas bedzie wlasnoscia nowojorskiej korporacji. Pomnozcie sobie milion ze wszystkimi miastami na calym swiecie i otrzymacie przyblizona wartosc nieruchomosci WTS.
                      • Gość: sss Re: Sala Krolestwa swiadkow... IP: *.play-internet.pl 09.04.11, 19:29
                        ciekawe co zrobiłby jehowy gdyby jego dziecko musiało mieć transfuzję krwi, bo inaczej by zmarło? posłałby swoje dziecko na śmierć? wasza wiara potrzebuje takich bezsensownych ofiar?
                        ci co chodzą po domach, są natarczywi, ciężko się udaje im kulturalnie podziękować, korzystają z psychologicznych zagrywek - zaczynają od podobieństw naszych religii, od zalet, tak samo jak ci co wciskają kit i dzwonią z promocjami i atrakcjami, a na końcu dodają że trzeba dopłacić.
                        tak, napewno tylko katolicy biją żony, robią awantury, piją, a jehowi to żywi święci. Znam od lat jedną rodzinkę jehowych - ojciec żul, nie umiał wychować dzieci, nie dbał o nie, dzieci ciemne, nie kierujące się w życiu żadnymi zasadami.
                        • Gość: do sss Re: Sala Krolestwa swiadkow... IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.11, 23:44
                          A ja znam 100 katolickich zuli i narkomanow a ty tylko jedna od jechowych ?
                          K... jaki ten swiat dziwny co nie ?
                          Tylko jedna a tych zulow katolickich swyn caly deptak
                      • Gość: Do piotrusia Re: Sala Krolestwa swiadkow... IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.11, 23:42
                        Dupku a ty moze albo twoja rodzina jestes posiadaczem czesci kosciola w ciechu.
                        budy katolickie do ktorych placicie pieniadze nie sa wasze tylko kleru.
                        Katolicy to jest sekta i to jak bogata.
                        • Gość: piotr Re: Sala Krolestwa swiadkow... IP: 31.60.92.* 10.04.11, 01:23
                          budy katolickie to kawal historii. Poniewaz istnieja od wiekow jest chociaz pewnosc, ze nie zwina interesu. Nie dokladam do tego ani zadnego innego ani centa. Wszystko na twoj albo twojej rodziny koszt :P Gdyby jehowy zamkneli firme wydawnicza (nie ma takiej opcji przy takim potencjale) to prezio bylby najbogatszym czlowiekiem na ziemi, a szpitale psychiatryczne nagle by sie zapelnily.
                          Problem zdrowia psychicznego u Swiadkow Jehowy
                          • Gość: melon jehowi na starym cemntarzu. IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.11, 11:24
                            oni do tej pory spotykali sie na starym cmentarzu w nocy.
                            Slychac bylo ich spiewy
                        • Gość: gość Re: Sala Krolestwa swiadkow... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.11, 11:06
                          Ludziska!!! Wiara, religia to indywidualna sprawa każdego człowieka. Więcej tolerancji. Jeśli Świadkowie Jehowy potrzebują miejsca spotkań to niech go sobie budują. Wszak nie buduja sali z naszych podatków, nie obciążają skarbu państwa, więc po co ta cała pisanina. Chcą czcic Jehowę, to niech sobie Go czczą, jakie znaczenie ma, w co ktoś wierzy, w krowę, w słońce etc? Ważne, żeby poprzez to był lepszy. Wiara jesdnym pomaga, innym robi wodę z mózgu, ale wszak to nie nasza sprawa. Świadkowie Jehowy to jedna z wielu sekt na świecie, a każda z nich musi mieć jakieś lokum, co w tym dziwnego? Mieszkańcy Ciechanowa tak sie nudza, że szukaja sensacji bo jakaś sekta buduje salę zebrań? NUDY!!!! Pozdro.
      • Gość: orcio Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.11, 12:08
        melon napisał(a): Ta buda będzie kosztowała około 700 tys. Ciekawe z kąd tak mała soleczność ma taką kasę ?

Uprawiają melony, a więc mają kasę.
        I pewnie uczą się ortografii, żeby pisać "skąd" a nie "z kąd".
    • Gość: hej Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.play-internet.pl 10.04.11, 00:44
      wszystko dobrze, ale Świadkowie Jehowy piszą się przez "H". Oj, ludzie...
    • Gość: kasiek35 Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.11, 00:59
      Tylu ludzi tu pisze...
      założyliśmy ciechanowskiego czata żeby móc pogadać , powymieniać się poglądami itp...czemu tam nikt nie zajrzy ?

podam linka może ktoś się skusi

s1.polchat.pl/chat.php?room=ciechan

Pozdrawiam :)
      • Gość: felix Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.11, 11:51
        a co ma czat do tematu i stodole jehowych ?
    • Gość: Borys Do "solorza" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.11, 02:08
      Jesteś pieniaczem, czepiasz sam nie wiesz czego, nawet nie potrafisz poprawnie napisać nazwy tego kościoła, nie mam złudzeń, że na temat wiary masz najbledzse pojęcie.
      To nie są "świadkowie jeCHowi", a Świadkowie JeHowy... i powiedz czego i komu gratulujesz?
      Może katolikom powienieneś pogratulować kościoła na każdym rogu...???
      • Gość: Pepe pan .D Re: Do "solorza" IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.11, 00:40
        Bo Ciechanów to miasto Aptek i Kosciołów.I w kwesti przypomnienia MAMY TOLERANCJE RELIGIJNĄ wiec w tym pipidowie moze nawet meczet powstac i katolikomi innym wyznajacym rozne bostwa wara od tego.
        • Gość:   Re: Do "solorza" IP: *.cdma.centertel.pl 26.04.11, 09:27
          Mi brakuje Krisznowców :).
          • Gość: sss Re: Do "solorza" IP: *.centertel.pl 21.05.11, 16:49
            mowimy o tolerancji, co jest bardzo ważne przy wzajemnym poszanowaniu sie, szkoda, że SJ oczekują tolerancji wobec siebie, podczas gdy obrzucają błotem inne religie?
            Która z innych religii w tak perfidny sposób atakuje inne religie? która religia wpaja swoim członkom pogardę wobec innych? oprócz SJ nie znam żadnej innej
            • Gość: gość jałowa dyskusja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.11, 12:14
              jałowa ta dyskusja. dopóki ludzie nie łamią prawa co wam do tego skąd maja kasę i na co wydają
    • Gość: Lester Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.centertel.pl 23.05.11, 15:09
      Moja żona uratowała życie świadkowi Jehowy przetaczając mu krew. Przy wyjściu ze szpitala ten pan powiedział jej że nie daruje jej tego do końca życia . Parę lat temu w telewizji był program w którym rodzice nie zgodzili się na przyjęcie krwi przez ich córkę co przyczyniło się do jej śmierci. Pojebana religia i ludzie.
      • Gość: ...Justa... Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.play-internet.pl 23.05.11, 15:59
        a czy Ty wiesz ,że świadkowie Jechowy nie przetaczają krwi tylko podają leki zwiększające osocze.leki bardzo drogie których szpitale nie zapewniają pacjentom ze względu na cenę,działają są bardzo skuteczne,ale łatwiej podać krew ,którą oddają ludzie,niż kosztowny lek....
        • Gość:   Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.11, 16:31
          Z ich punktu widzenia też możemy być śmieszni. Opowiadanie o grzechach księdzu, obłuda - cały tydzień seks z kochankiem a niedzielę do spowiedzi i do komunii, bardzo teoretyczny celibat księży, zakaz układania sobie życia dla ludzi po rozwodzie (wykluczenie ludzi wchodzących w związki po rozpadzie małżeństwa). Gdyby katolicy stosowali się do tego co wierzą i do czego zobowiązuje ich wiara świat był by lepszy. Gdybyśmy wymagali od siebie nawet kiedy inni od nas nie wymagają. Czy młodzież która szuka guza na blokowiskach nie jest z katolickich rodzin? Czy łyse karki w dresach nie są z katolickich rodzin? Może zabrakło dobrego przykładu w rodzinie więc w zamian przykładem stała się ulica.
        • Gość: Lester Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.centertel.pl 23.05.11, 17:40
          Nikt na tym świecie abstrahując od światopoglądu nie ma prawa decydować o czyimś życiu. Jeśli tego nie rozumiesz to nie jesteś godna życ na tym świecie.
          • Gość: a1 Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.centertel.pl 23.05.11, 17:52
            zacznij zmieniać świat od siebie a nie krytykujesz KK.
            Zawsze możesz się do nich przenieść i za to będziesz musiała rozliczać sie co do godziny z głoszenia SŁowa Bożego, gdzie byłaś, ile czasu, kogo nawracałaś.
            Teraz pewnie chętnie cię przyjmą bo budują Salę Królestwa więc potrzebują darmowej siły roboczej, rzucisz u nich palenie, nie będziesz piła alkoholu
            • Gość: oczko Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.11, 20:02
              Katolicyzm to religia wszystko inne sekty. To jest mentalnośc nasza czyli katolików. Opluc wszystko co inne. Katolicy dobrzy chrześcijanie żyją i postępują wg 10 przykazań. Łatwo się osądza coś lub kogoś .My prawi katolicy ,tylko skąd w nas tyle jadu i nienawiści do "innego". Ktoś tu liczył jaki będzie koszt świątyni czy jak oni tam zwą tzn Jehowi swój kościół. Policzcie ile kosztują i ile jest w Ciechanowie kościołów katolickich. Skąd mają pieniądze. Kto je utrzymuje . Powiem coś niepopularnego ,może wielu z Was nawet nie ma pojęcia jakie i gdzie są gromadzone pieniądze katolików. No w Watykanie. Może ktoś zainteresuje się - jest wiele publikacji na ten temat. Najciekawsze są te mówiące o pieniądzach hitlerowskich zbrodniarzy ,którzy uciekali przez Watykan np do Argentyny ,i opłacali się pieniędzmi które zrabowali żydom mordowanym w obozach koncentracyjnych. Innych umiecie krytykowac:):):) a my katolicy nie lepśi.
              • Gość: Paweł Re: Sala Krolestwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.05.11, 21:04
                SEKCIARSTWO jak każde inne
                Niesamowity jest jednak entuzjazm i zaangażowanie tych ludzi.
                To im chyba naprawdę jakichś sił dodaje i motywacji
                • Gość: RESERVED Re: Sala Krolesctwa swiadkow jechowych na kargoszy IP: *.play-internet.pl 23.05.11, 21:35
                  Pawle udzielasz się w co trzecim wątku na forum,Jehowi sekciarze,prezenty na komunie =rozpuszczanie dzieci,a najbardziej rozwaliła mnie wypowiedz WIERZĄCY-NIEPRAKTYKUJĄCY!!! i te dotyczące zespołów weselnych!!!w takim razie jeśli można zapytać w co tak naprawdę wierzysz,bo z twoich wypowiedzi wynika ,że w nic w nikogo,ewentualnie w samego siebie.
                  • Gość: XloW Re: Sala Krolesctwa swiadkow jechowych na kargosz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.11, 21:49
                    Gdzie konkretnie zostane wybudowano owa świątynia
                    • Gość: a1 Re: Sala Krolesctwa swiadkow jechowych na kargosz IP: *.centertel.pl 24.05.11, 08:19
                      chyba żaden SJ nie stanie w obronie katolika a tu ilu mamy obrońców SJ. Poczytajcie co piszą o naszej religii, kim jest dla nich papież, Matka Boska, w jaki obraźliwy sposób mówią o Nich.
                      Może to otworzy wam oczy
                      • Gość:   Re: Sala Krolesctwa swiadkow jechowych na kargosz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.11, 12:35
                        Ci co mówią dobrze odwracają się i cudzołożą, kradną, maltretują dzieci i zwierzęta, plotkują. Nie bronię SJ, ich wiary ale podziwiam konsekwencję między tym co wyznają i jak postępują. Gdyby w Polsce było tyle SJ co katolików kraj by upadł przez brak dochodów z monopolu :D.
                        • Gość: a1 Re: Sala Krolesctwa swiadkow jechowych na kargosz IP: *.centertel.pl 24.05.11, 15:14
                          co podziwiasz u SJ?
                          to, że członkom wpajają niechęć a wręcz nienawiść do innych religii? poczytaj ilu SJ odchodzi każdego roku (od 2000 do 6000 rocznie)
                          ilu wymaga potem wsparcia psychologicznego czy wręcz psychriatycznego
                          zapoznaj się z faktami, potem pisz swoje bzudry
                          • Gość: znajomy Świadka Trochę wyjaśnień IP: *.tktelekom.pl 26.05.11, 09:26
                            To, że można odejść bez przeszkód wiem i przyznaję, że bardzo łatwo odejść... U nich ciężko się utrzymać, bo trzeba pewnych zasad przestrzegać (a raczej zasad, które ksiądz w kościele też czyta z Pisma).
                            A to jest w sprzeczności z podstawową charakterystyką sekty, które nie wypuszczają nikogo kto raz do nich trafi. Ponadto sekty nie są prawnie zarejestrowane i działają tajnie, natomiast Świadkowie Jehowy działają zgodnie z prawem w zupełnej jawności. Prowadzą działalność edukacyjną (mają w ciekawy i praktyczny sposób zorganizowaną swoją wyższą szkołę) i wychowawczą, pomagają w resocjalizacji więźniów, usuwaniu skutków klęsk żywiołowych jak też wyszukują chętnych i prowadzą kursy Pisma Świętego (to co określacie "chodzeniem po domach"). Można u nich prenumerować interesujące czasopisma (nie tylko o tematyce religijnej ale też przyrodnicze, społeczne). Podoba mi się ich styl życia, są zżyci ze sobą, faktycznie są jedną wielką wielomilionową rodziną co widać na ich większych zgromadzeniach.

Odchodzi od nich dużo, ale przychodzi jeszcze więcej. Np. na jedynym święcie Jezusa jakie obchodzą, upamiętniającym śmierć Pana, które obchodzą dokładnie według tego co jest w Piśmie Świętym w zeszłym roku w Polsce było grubo ponad 200 tysięcy osób (to trzeci pod względem wielkości kościół w Polsce), a na świecie ponad 18 milionów.
                            W naszych okolicach powstaje sporo ich zborów i sal.

Co do transfuzji są pionierami we wdrażaniu nowych metod leczenia. W Europie zachodniej praktycznie odchodzi się już od transfuzji, bo to metoda droga często nieskuteczna i bardziej ryzykowna niż do tej pory myślano (mnóstwa niebezpiecznych chorób nie można wykryć podczas badań krwi, nadal często ludzie zakażają się HIV, który w krwi jest często niewykrywalny w początkowej fazie) I to nie jest tak, że wiara im tego zabrania, ale każdy podejmuje osobistą decyzję.

Choć gdybym miał zginąć za wiarę to wolę zginąć przestrzegając przykazań Bożych w które wierzę niż zginąć na wojnie za ojczyznę, a raczej dla interesów garstki "grubych ryb", albo odbierając innym życie, którego im nie dałem i nie mam prawa zabierać.
                            Polecam piosenka - wiersz Tuwima "Do prostego człowieka"
                            www.youtube.com/watch?v=QGtBbezF9Ms
                            Tymczasem Świadkowie Jehowy są źli, bo odrzucają jedną z metod leczenia (dość niepewną) i organizują doświadczonych i lekarzy, którzy chcą leczyć bez krwi. Byście się zdziwili jak w tym względzie działają. Gdy ktoś jest chory i zachodzi ryzyko utraty dużych ilości krwi na życzenie pacjenta zawczasu odpowiedzialne osoby (często sami są lekarzami) organizują opiekę i sposób leczenia zgodny z jego sumieniem.
                            Podstawowe prawo pacjenta to PRAWO DO WYBORU METODY LECZENIA LUB DO ODMOWY LECZENIA. Przy czym Świadkowie korzystają z tego pierwszego prawa a nie drugiego jak to niektórzy uważają.

• Gość: Piotr Troche wiedzy IP: *.centertel.pl 30.06.11, 18:19
                              Witam Pana "znajomego Swiadkow"!

Odniose sie nieco szerzej do twojej wypowiedzi. Nieco antropologicznie.
                              Nie ma dobrej definicji sekty, bo nie ma granic miedzy sekta i religia. Rownie dobrze do powszechnie pojmowanej definicji sekty, ktora postaram sie w zarysie przedstawic idealnie pasuje wspolnota Jezusa przedstawiona w Ewangeliach, jak Kosciol Scjentologiczny, Badacze Pisma Swietego albo Ruch Swiadomosci Kryszny.
                              Slowo "sekta" od zawsze miala wzbudzac raczej negatywne emocje, miedzy innymi dlatego polskie prawo praktycznie nie uzywa tego pojecia.
                              W moim przekonaniu racje maja przedmowcy okreslajac Ruch Swiadkow, a dokladniej "Towarzystwo Watchtower" jako sekta. Wyjasnie dlaczego. Uwazam, ze lansowane przez Pana "znajomego" czy za kogokolwiek pan sie uwaza, opinie to bezmyslnie powtarzana propaganda!
                              Cechy sekty:
                              1. Na czele sekty obowiazkowo musi stac mistrz. Mistrz dysponuje pelnia wiedzy, zna cala prawde i jako jedyny ma prawo kierowac zyciem swoich wyznawcow.
                              W przypaku Swiadkow jest to poczawszy od powstania w 1881r. stowarzyszenia "Zion's Watch Tower Tract Society" (Towarzystwo Traktatowe – Straznica Syjonska) kolejno W. H. Conley, Charles_Taze_Russell, Joseph Franklin Rutherford, Nathan Knorr, Frederick William Franz, Milton George Henschel i wreszczie obecnie zasiadajacy Don Alden Adams i Max_H._Larson. Dodam, ze za niedlugo ze stanowiska schodza, bo panowie sedziwi :) Nie wchodzac w szegolowy opis hierarchi, w zborach lokalnych funkcje "mistrza" pelni "starszy" znajacy cala prawde, uznawany za narzedzie wykonujace zadanie Boga (w zasadzie bogow - Adamsa i Larsona).

2.Sekta jest grupa elitarna, ostro i wyraziscie przeciwstawiana calej reszcie swiata. Tylko w niej, z nia i przez nia.
                              Bogowie, o ktorych juz wspomnialem staraja sie przy pomocy "interesujacych czasopism" wpoic swoim wyznawcom (swiadkom i sympatykom) przeswiadczenie o ich szczegolnej roli i wyjatkowym szczesciu nalezenia do grupy ("jednej wielkiej wielomilionowej rodziny"). Takiej wielomilionowej, ze samych tylko sluchaczy o.Rydzyka stowarzyszonej w Rodzinie Radia Maryja na calym swiecie jest dobrych kilka milionow :)

3. Sekty zwykle twierdza, ze wszystko zginie w kosmicznej katastrofie i nie ma od tego ucieczki. Oczywiscie wyjatkiem jest nasza jedyna, wybrana grupa. Jak Arka Noego ocali z potopu tych, ktorzy sie na niej znajda. Pozostalych czeka zaglada.
                              W historii swiata setki sekt zapowiadaly koniec swiata, apokalipse. Koniec ma nastapic juz za miesiac, za rok czy juz w przyszlym dziesiecioleciu. Zaden nie nastepowal. Mimo to dalej oczekuja na koniec czasow juz wkrotce, niedlugo. Temat niedokonczony. A wszysto za zasluga proroctw Jezusa (Mat 16:27-28), czy Pawla (1 Kor 7:29-31) i sprytowi takich ludzi jak chocby Nelson Barbour (adwentysta) i pozostajacy z nim w zwiazkach (dziedzic fortuny) C.T.Russel.

4. Nauka sekty jest tak prosta i jasna, ze przystepujacy do niej doznaja wrecz olsnienia. Kilka oczywistych prawd tlumaczy nagle cala zlozonosc swiata. Objawia sie nagle cos, czego nie potrafilo sie znalezc przez cale dotychczasowe zycie. A wszystko za sprawa kilku slow swojego nauczyciela. Nic dziwnego, ze takie sekty jak Swiadkowie czesto pozyskuja wyznawcow posrod nieszczesliwych, biednych, zagubionych, a przede wstkim mlodych i slabo wyksztalconych.
                              Tak ja trafilem do sekty. Brakowalo mi wiedzy, doswiadczenia i mialem problemy z osobowoscia. Myslalem sobie Jezus preferuje nieuctwo i potepia wiedze(Mat 11:25). Slysze, ze "prawda mnie wyzwoli" i wyzwolila. I poczulem sie wolny, bo posiadalem najwyzsza prawde. Kazdy nowy swiadek przestaje sie juz zastanawiac nad istotnym sensem "prawdy" i nie widzi jej mialkosci i tego ze w zasadzie nie slyszy juz nic nowego ani waznego. Ten punkt podsumuje tym, ze ci "bracia" na gorze z premedytacja pomijaja cala zlozonosc bytu i czynia "prawde" trywialna. To ma swoje mocne uzasadnienie psychologiczne.

Twierdzisz, ze "bardzo latwo odejsc". A ja sie z tym nie zgodze. Na swoim przykladzie moge powiedziec, ze czlowiek tak mocno sie angazuje emocjonalnie, psychicznie i mentalnie, ze opuszczenie tego systemu religijnego jest cholernie trudne. Moze masz na mysli to, ze latwo jest zgrzeszyc? Bo u swiadkow grzech wiaze sie z potepieniem, a nawet wykluczeniem. Co nijak ma sie do poglebionego poznania Biblii, szacunku do zycia ludzkiego i zrozumienia funkcjonowania swiata.

5. Kazda sekta odrzuca wszelka nauke niepochodzaca od "mistrza" lub jego nastepcow. Istota sekty jest jej wyzszosc nad reszta ludzi. Albo postrzegam swoja grupe wyznaniowa jako prawdziwa, wybrana przez Boga i dajaca rzeczywiste zbawienie, albo dopuszczam tez inne poglady. Ale jesli tak, to moja grupa nie bylaby juz ta jedyna i powstaloby niebezpieczenstwo wielu prawd. Cos jest albo nie jest sluszne, bez stanow posrednich. Wiekszosc sekt odrzuca poznanie racjonalne tlumaczac to nakazem Jezusa, zeby byli albo goracy, albo zimni, nigdy letni (Mt 12:30).

6. Sekta narzuca czlonkom swoje zasady myslenia, ubierania sie, zwyczaje. To niby ma odrozniac wyznawcow od reszty spoleczenstwa. Buduja w ten sposob w umyslach przeswiadczenie o wlasnej odmiennosci. Niestety swiadkowie nie zdaja sobie sprawy, ze manifestacja odmiennosci od reszty swiata sluzy Adamsowi i Larsonowi, poniewaz wzmaga psychologiczne uzaleznienie od swoich nauk, poglebiajac izolacje wobec spoleczenstwa. Dlatego wlasnie Swiadkowie nauczaja innych i glosno mowia o swojej wierze, zas Krisznowcy z ogolonymi glowami i ubrani w stroje nasladujace mieszkancow Indiii, halasliwie spiewaja i chodza po ulicach miast.

7.Zycie seksualne. Albo centralny punkt nauczania, albo marginalizacja i postrzeganie jako zlo, nieczystosc, albo wrecz dzielo Szatana. Prawdopodobnie najciekawszy aspekt sekciarstwa, wymagajacy oddzielnego omowienia :)

8.Wymaganie calkowitego oddania i poswiecenia oraz odrzucenie jakichkolwiek innych wplywow, zwlaszcza z poprzedniego "grzesznego" zycia. Podporzadkowanie starszym zboru. Organizowanie czasu tak, aby nie bylo kiedy zetknac sie z "wrogimi, nieprawdziwymi" pogladami. Duzo czasu adepci i swiadkowie spedzaja tylko ze swoimi.

9.Finanse. Z mojej wiedzy wynika, iz organizacja Watchtower (inaczej "Miedzynarodowa Spolecznosc Swiadkow Jehowy") jest zaledwie zaslona dla nielegalnych interesow i nie stoi to w sprzecznosci z ich legalnoscia czy nie w Polsce, w Rosji czy w Stanach Zjednoczonych. Ze wzgledu osobistego bezpieczenstwa pomine ten aspekt ich dzialnosci.
                              • Gość: Piotr Troche wiedzy IP: *.centertel.pl 30.06.11, 18:21
                                Mysle, ze do punktu 5 moge odniesc problem krwii jako studium przypadku, ale nie bez zwiazku z sama Biblia. Tzn. nie interesuje mnie naukowy, czy medyczny punkt widzenia, poniewaz Biblia nie stawia sobie za cel uczenia medycyny! Niech medycyna czy nauka rzadzi sie swoimi prawami a wiara swoimi.
                                W dyskusji na ten temat wczesniej przygotowanej, wyrezyserowanej w tej tzw. "szkole wyzszej" bedacej ni mniej ni wiecej poszerzona o wiedze wplywu na ludzi ("Wplywanie na ludzi" R.Cialdiniego; chociaz zrodlem jest podrecznik do szkoly teokratycznej i wewnetrzny zarezerwowany jedynie dla "mistrza" -"Wykwalifikowani", bedacy calosciowym studium socjotechniki i psychomanipulacji w oparciu o patent i materialy korporacji "Watchtower" mocno wykraczajacym poza wiedze od samego Cialdiniego(nie miejcie zludzen, szeregowy swiadek nie ma do niej dostep)) opracowanie tematow pozornie spojnych i z pozoru dajace sie udowodnic w Pismie Swietym. (Ufff... ale zdanie ;)). Do rzeczy. Acz skrotowo.
                                Linia argumentacyjna swiadkow polega na przytoczeniu kilku wersetow. Dzieje 15:20,29 "(...)lecz trzeba im napisac, by sie powstrzymywali od rzeczy splugawionych przez bozki i od rozpusty, i od tego co uduszone, i od krwi", "macie powstrzymac sie od tego co ofiarowanu bozkom, i od krwi(...)" (porownaj z Kaplanska 3:16). W zasadzie tendencja jest zauwazanie tych tylko wycinkow sytuacji, ktora zaistniala zanim apostolowie wydali dekret o powstrzymaniu sie od spozycia krwi. Zadna literatura, zadna ksiazka, czy czasopismo swiadkow, do ktorych mialem swego czasu dostep nie uwglednia kontekstu tych wersetow. Zadna! Nawet w zwyklej rozmowie nie widza potrzeby cytowania calosci, tj. calego rozdzialu 15 ksiegi Dziejow. To oczywiscie istna sztuczka, gra. Bo trzezwo myslacy czlowiek, jeszcze krytycznie myslacy zainteresowany doczyta i wyciagnie wniosek, ze w gruncie rzeczy chodzi:
                                1.nie o krew ludzka, a zwierzeca(cale mnostwo wersetow w kontekscie mowia o krwi zwierzecej!,np.Kpl 17:10,13);
                                2.Dzieje 15:21 mowia czemu zakaz dotyczyl "Z dawien dawna bowiem w kazdym miescie sa ludzie, ktorzy co szabat czytaja Mojzesza". Tak wiec tylko w wypadku i z powodu obecnosci Zydow obowiazywal ten przepis. Mialo to za zadanie nie gorszenie tych, ktorzy co szabat czytaja Mojzesza (1Kor.10:32).
                                3. Wiazalo sie to tez z praktykami nowonawroconych pogan i ich mentalnoscia.
                                4.Krew i powstrzymywanie sie od niej, jak i jej wartosc kultyczna traca znaczenie z chwila przelania krwi ofiarniczej Jezusa: "a krew Jezusa, Syna Jego, oczyszcza nas z wszelkiego grzechu" (1J 1:7, por.Rz 3:25, Kol1:20, Hbr 10:4n.) Wczesniej krew zwierzeca byla ta, ktora oczyszczala Izraelitow z ich przewinien (Kpl 16:14). Skoro Swiadkowie tak stanowczo podchodza do kwesii krwii powinni tez stosowac sie do zakazu dot. tluszczow, bo one rowniez byly zakazane na zawsze: "Cala tluszcz bedzie dla Jehowy! To jest ustawa wieczysta na wszystkie czasy i na wszystkie pokolenia, we wszyskich waszych siedzibach. Ani tluszczu, ani krwi jesc nie bedziecie!" (Kpl 3:16). (Widac tez, ze chodzi o jedzenie a nie o transfuzje).
                                5. 1Tym 4:4 "Poniewaz wszystko co Bog stworzyl jest dobre i niczego, co jest spozywane z dziekczynieniem, nie nalezy odrzucac. Staje sie bowiem poswiecone przez slowo Boze"
                                Rz 14:17 "Bo Krolestwo Boze to nie sprawa tego, co sie je i pije, ale sprawiedliwosc, pokoj, radosc w Duchu Swietym"
                                kol 2:16 "niechaj wiec nikt o was nie wydaje sadu co do jedzenia i picia"
                                Mat 26:28 "Pijcie z niego wszyscy, bo to jest moja krew Przymierza" (Chrystus nie uzylby takiej wypowiedzi, gdyby mial spojrzenie na problem krwi jak swiadkowie.)
                                6. W kontekscie powyzszego, dziwne jest zachowanie swiadkow dotyczace transfuzji krwii. Odmawiaja jej nawet chorym dzieciom. Cisnie mi sie pytanie: Czy aby umierajacy z braku transfuzji krwi nie sa traktowani przez swiadkow jako "ofiary" z ludzi skladane Bogu?
                                Swiadkowie chyba najbardziej by byli zadowoleni, gdyby czlowiek nie posiadal krwii.
                                • Gość: swój Re: Troche wiedzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.11, 00:05
                                  wklej , kopiuj stara metoda , skąd ja ją znam ?
                                  • Gość: Piotr Re: Troche wiedzy IP: *.centertel.pl 01.07.11, 06:10
                                    Podjales chociaz probe odszukania ksiazki, ktora podalem w pierwszym watku, albo sprawdzenia wersetow biblijnych tych zacytowanych i niezacytowanych?
                                    • Gość: menda Re: Troche wiedzy IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.11, 21:32
                                      Piotrus jestes wstretnym odstepca. Podle klamiesz
                                      • Gość: Piotr Re: Troche wiedzy IP: *.centertel.pl 03.07.11, 02:58
                                        Centrala korporacji Watchtower poprzez swoją gazetkę, z reguły zajmując wrogą pozycję nie zadajac sobie zbyt wiele trudu na przedstawienie dowodów, dogłębnych badań jest skłonne do mistyfikacji i od podstaw zakłamywania prawdy co stoi jakby w sprzecznosci z Biblia lub jest nią inspirowane, Jk 1,8: "mąż umysłu dwoistego jest niestateczny we wszystkich drogach swoich". Jeżeli do kogoś możesz mieć pretensje to tylko do swoich przywodców.
                                        • Gość: zupa do Piotrusia IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.11, 12:31
                                          Piotrus tak widze ze twoja agresja jest typowa dla sekt baptystycznych.
                                          Atakowanie na oslep i oszczerstwa. Jak widze slowa ze po owoczach poznacie sprawdzaja sie.
                                          Pewnie jakis pastorek namieszal ci w glowie.
                  • Gość: Paweł Re: Sala Krolesctwa swiadkow jechowych na kargosz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.05.11, 19:29
                    Rany !!
                    Wzruszyłem się.
                    Mój pierwszy FAN !!! :)

Tak jest. Wierzę w siebie !! Tobie ddrogi fanie też polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka