Dodaj do ulubionych

zoologiczny sklep

IP: *.centertel.pl 04.02.13, 21:26

gdzie w Ciechanowie sa sklepy zoologiczne ? wiem ze jeden jest przy carefourze na sciegennego , drugi na warszawskiej kolo opala, trzeci gdzies na aleksandrowce za biedronka ale nie wiem gdzie dokladnie a wiecej nie znam.

Obserwuj wątek
    • Gość: cas99 Re: zoologiczny sklep IP: *.centertel.pl 04.02.13, 21:36
      ma i wiem ze na wojska polskiego jeszcze jest, kiedys byl na 1 pulku w krzyzaku od tylu w piwnicy ale nie wiem czy dalej jest, ktos wie ? ostatnio. gdzies. jechalem i widzialem szyld ale za nic sobie nie moge przypomniec gdzie :( przede wszystkim chodzi mi o rybki i papugi
      • Gość: abdul Re: zoologiczny sklep IP: *.xdsl.centertel.pl 04.02.13, 23:23
        naprzeciwko cedrobu w tych pawilonach
        Wszystko ma ten chłopaczek jak nie ma przywiezie z gełdy :)
        i ceny ma najższe w ciechanowie
        chodziłem na sciegiennego to drogo ma i na wojska polskiego ceny jak z kosmosu
        i bród w akwarium
        wiec polecam szoopzoo :D
        • Gość: Mieszkaniec Re: zoologiczny sklep IP: *.68.64.130.kutno64.tnp.pl 05.02.13, 08:45
          Cedrobu na Płockiej?. Może jaśniej?
          • Gość: kate Re: zoologiczny sklep IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.13, 09:25
            Tego za krzyżakiem w piwnicach już dawno nie ma. Został on chyba przeniesiony właśnie na Warszawską.
        • Gość: cas99 Re: zoologiczny sklep IP: *.ip.netia.com.pl 05.02.13, 09:46
          a no właśnie na przeciwko cedrobu widziałem :D dzięki za info, fakt faktem na Wojska Polskiego już tyle lat jest ten sklep, pamiętam jeszcze za dzieciaka, że tam kupowałem rybki i za czysto to tam nie było ;)
          • Gość: Mariusz-Amazonka Re: zoologiczny sklep IP: *.centertel.pl 05.02.13, 12:08
            Sklep zoologiczny jest tylko jeden w Ciechanowie, jest on na ulicy Woj. Polskiego. Reszta sklepów to aptekarze i kowale udający sklep zoologiczny. W sklepie zoologicznym musi pracować człowiek, który ma pojęcie o temacie a Pan Jacek ma je bez wątpienia. I moja opinia nie jest spowodowana jakimiś układami czy reklamą, po prostu akwarystyką zajmuję się od lat dwódziestu paru z czego 10 lat to ryby uważane za królowe ryb słodkowodnych.

Teraz konkrety - u Pana Jacka rośliny większość ze swojej hodowli, opanowany system nawożenia CO2, rośliny od Niego pieknie rosną w naszych akwariach, największy wybór ryb, w żyworodkach można przebierać, każdą rybę czy inny produkt przywozi na zamówienie bez problemu. Nie wspomnę o zbiornikach z mchami bo jeśli chodzi o ten temat to nawet w dużych sklepach markowych firm nie ma takich kompozycji.
            Ogólnie można uzyskać poradę i wszelką pomoc.
    • Gość: xyz Re: zoologiczny sklep IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 12:23
      Jeszcze jest na Sienkiewicza.
      • Gość: abdul Re: zoologiczny sklep IP: *.xdsl.centertel.pl 05.02.13, 16:48
        tak tylko ten pan Jacek to ma ceny z kosmosu ?
        np ochotka płacy 3zł (nie powiem gdzie bo bedzie jako reklama)
        a u pana Jacka 4zł
        pyszczki ma po 10-15zł
        ja kupiłem po 6 :)
        więc jak to jest sklep zoologiczny to kupuj dalej i zostawiaj kasę.. pewnie taki akwarysta jak z misi pi....zdy rakietnica)
        ja sie przejechałem na tych rybach od niego z hodowli ( sam rozmnaża chyba)
        a na temat roślin to tez mała sugestia
        niech zrobi porządek w akwarium a nie chlew wszędzie i tylko dziada i baby brak
        • Gość: z Re: zoologiczny sklep IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 18:25
          wiele lat zaopatrywałam się na wojska polskiego, dopóki nie dostałam wraz z roślinami "gratisu" ślimaka - szkodnika niczym nie dało się pozbyć i wpieprzył mi rośliny, za który wybuliłam sporo kasy.Brak sugestii ze strony sprzedającego jak się pozbyć.i drogo
          • Gość: Mariusz Re: zoologiczny sklep IP: *.centertel.pl 05.02.13, 18:46
            nie macie zielonego pojęcia o akwarystyce.....niestety dla tego tak to wygląda.

do tego co ma jakieś ale co do mojej wiedzy akwarystycznej zapraszam tu:

www.discus.org.pl/smf/index.php?topic=9138.0
            www.discus.org.pl/smf/index.php?topic=9138.0
            zapraszam takze na moją stornę internetową:

www.mariuszzawadzki.pl.tl/Strona-startowa.htm
          • Gość: ciechanowiak Re: zoologiczny sklep IP: *.adsl.inetia.pl 07.04.13, 12:06
            ŚLIMAKA SZKODNIKA a może króla i rośliny zjadł ? na ślimaki to są sposoby , a i akwarium trzeba obserwować , bo tam wszystko żyje . Może ten ślimak szkodnik w jedną noc załatwił cały zbiornik. W zoo na Wojska Polskiego może brak pewnych rzeczy ale braku roślin i wyboru rybek oraz wiedzy na ten temat Panu Jackowi nie można zarzucić.Polecam przede wszyskim POCZĄTKUJĄCYM bo dostaną tam dobre rybki roślony i darmową wiedze jak zacząć i utrzymać.Najstarszych akwarystów nie muszę przekonywać bo sami wiedzą że jeśli odwiedzą inny sklep zoologiczny to i tak wrócą na Wojska Colskiego bo tam zaczeli ..............a może w tym wątku bedziemy pisać kto ma jaki zbiornik co tam pływa i ile czasu bawi się w ten temat to wykluczy szybko tych wszechwiedzących.
            • Gość: Do Mariusza Re: zoologiczny sklep IP: *.matcom.com.pl 07.04.13, 12:41
              Panie Mariuszu jaką obsadę mógłbyś polecić do akwarium 112-115l?? Mam zamiar zrobić "restart" i nowe rybki kupić.
              • Gość: Mariusz Re: zoologiczny sklep IP: *.centertel.pl 07.04.13, 15:50
                Witam, 112 litrów zbiornik czyli nie zaduży... Jeśli ma być niezadrogo a przyjemnie dla oka możesz dać dużą ilość roślin- z racji, że zbiornik nie zawielki najlepiej dać drobne rośliny typu ludwigie, limnophilie, cabomby, moczarki-optycznie powiekszają zbiornik i do tego stado gupików. Tu woda średnio twarda i zasadowa.
                Druga opcja- korzenie, mchy, wątrobowce, oczywiście mozna posadzić kilka gałazek ludwigi- bordowy kolor ładnie kontrastuje z zielenią mchów. krewetki i rasbory, neony, kiryski na dno. Woda lekko kwaśna poniżej 7pH, miękka, z dużą ilością garbników, dodatek szyszek olchowych, wyciągu z kory dębu.
                Sam obecnie jestem na etapie tworzenia typowego holendra, gdzie ryby, bezkręgowce będą dodatkiem a pierwsze skrzypce będą grały roślny.
                • Gość: She Re: zoologiczny sklep IP: *.matcom.com.pl 07.04.13, 16:40
                  Dzięki :)
                  Moje akwarium ma wymiary: 80dłx36szx57wys. Obecnie mam pielęgnice pawiookie i duchy brazylijskie. Chcę zrobić "restart" i nowe rybki kupić oraz właśnie jakieś ładne roślinki.

• pawloskarawlos1 Re: zoologiczny sklep 07.04.13, 20:06
                    W Pawilonie "Optymista" ten budynek przed blaszakiem na Pułtuskiej, na piętrze od strony Pułtuskiej też jest zoologiczny z dużą ilością rybek.
                  • Gość: Mariusz Re: zoologiczny sklep IP: *.centertel.pl 07.04.13, 20:18
                    Oj pawiookie w 112 litrch to zupełne nieporozumienie. Pozbyłem się jakieś 8 miesięcy tyemu tych pielęgnic tylko i wyłącznie dla tyego ,że miałem za mały zbiornik...a zbiornik ma 450 l. Ryby miały po 22 cm. Miałem je od malutkich 5 cm rybek. Kwestia kilkunastu miesięcy, odpowiedniego karmienia i rosną potwory.

Tak na marginesie - w takim zbirniku jak Twój rozmnażałem palety. Robił za tarliskowy i do wstępnego odchowania narybku.
                    • Gość: She Re: zoologiczny sklep IP: *.matcom.com.pl 07.04.13, 22:01
                      Wiem, że za mały i dlatego chcę się pozbyć tych pawiookich :)
                • Gość: Mariusz Re: zoologiczny sklep IP: *.centertel.pl 08.04.13, 06:26
                  25 lat zajmowania się akwarystyką, kilkukrotne rozmnożenie palet i odchowanie do dorosłych osobników( najprawdopodobniej jako pierwszy w Ciechanowie). Wielokrotne rozmnożenie skalarów, welonów, wielkopłetw wspaniałych, zbrojników, kirysków. Żyworodków nie liczę bo mnoży się jak szkodnik. Obecny zbironik podstawowy 450 litrów-holender, komputerowe sterowanie oświetlenierm, nawożeniem CO2 na podstawie wysokości pH, do tego kilka mniejszych - od 20 do 100l. Stawiane są w razie potrzeby.
                  • Gość: Mariusz Re: zoologiczny sklep IP: *.centertel.pl 08.04.13, 06:28
                    Powyższe napisałem na pytanie ciechanowiak.
                    • Gość: akwarysta Re: zoologiczny sklep IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.13, 00:44
                      Śmiać się chce jak ktoś pisze, że w Ciechanowie jest gdzieś dobry sklep akwarystyczny. Przecież w tym mieście nie kupisz innego żwiru jak rzeczny i to nie więcej jak 3kg w jednym sklepie. O takim, który nie wpływa na parametry wody (twardość) można zapomnieć. Kiedyś do akwarium ponad 100 l nie mogłem dostać odpowiedniej ilości rzecznego żwiru jeżdżąc po wszystkich sklepach po kolei. Współczuje komuś, kto ma akwarium ponad 200-400 l. A gdzie tu dopiero mowa o kupnie profesjonalnego zestawu CO2 (butla, reduktor, elektrozawór, licznik bąbelków, dyfuzor itp. itd.), pokrywy z odpowiednim oświetleniem (nawet nikt ze sprzedających nie ma pojęcia na temat odpowiedniego oświetlenia), akcesoriów do rozbudowy oświetlenia (jak chociażby zwykłe odbłyśniki), zestawu testów do pomiaru parametrów wody. Żaden sprzedający nie wie co to nawet dojrzewanie zbiornika tylko wciskają uzdatniacze wody. Z nikim nawet nie porozmawiasz o odpowiednim nawożeniu roślin, pomiarach i ustawianiu parametrów wody.
                      Dobry sklep akwarystyczny w Ciechanowie można znaleźć niestety tylko w internecie.
                      • Gość: Mariusz Re: zoologiczny sklep IP: *.centertel.pl 09.04.13, 13:15
                        Pochwal się swoimi akwariami a powiem ci czy inni mają cię słuchać.....
                        Powiem Ci już teraz - bredziesz bo i żwir można kupić w ciechanowie nie zmieniający parametrów i to do akwarium nie 100 a 700 i więcej litrów, i z zakupem świetlówek, odbłyśników nie ma problemu. Także nie demonizuj.
                        Także jeszcze raz- gdzie mogę zobaczyć twoje akwaria. Moje wiesz gdzie można oglądać.
                        • Gość: akwarysta Re: zoologiczny sklep IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.13, 01:11
                          Akwarystyką zajmowałem się kilkadziesiąt lat a obecnie od pół roku zlikwidowałem akwaria z braku czasu więc się nimi nie pochwalę. Swoje opinie o ciechanowskich sklepach napisałem z własnych doświadczeń wynikających z wieloletnich zakupów w nich. Może obecnie niektóre rzeczy uległy zmianie ale nadal daleko im do miana nawet przyzwoitych. Ktoś kto chce mieć akwarium holenderskie nie kupi podstawowego nawet sprzętu jak chociażby zestaw CO2 z butlą, reduktorem itd., nie dołoży dodatkowego oświetlenia do swojej pokrywy (same świetlówki nie wystarczą), nigdzie nie kupisz nawet nożyczek do przycinania roślin, pęsety do sadzenia drobnych roślin, roślinek na pierwszy plan na trawnik (nieraz bywała tylko glossostigma na Wojska Polskiego) itp. itd. O wiedzy naszych sprzedawców nie będę się nawet rozpisywał, bo to temat rzeka.
                          • Gość: Mariusz Re: zoologiczny sklep IP: *.centertel.pl 10.04.13, 07:12
                            Taki przykład na zaprzeczenie tego co piszesz- kupiłem standardowy zestaw 450l Divers - akwarium, szafka, obudowa z oświetleniem - dwie rury. tak jak piszesz ilość światła stanowczo za mała nawet do zwykłego zbiornika. Bez problemu w Ciechanowie kupiłem wszystko co trzeba aby w obudowie siedziało 8 świeltówek łącznie odbłyśnikami.
                            Wiadomo nie wszystko jest w skelpach od ręki ale wszystko u chłopaków można zamówić i ceny są przyzwoite. A niestety jakość naszych slkepów świadczy głównie o ilości i jakości naszych akwasrystów. Jako, że akwarystyką zajmuję się nie tylko w swoim domu a śmigam po całym kraju i po wystawach i po znajomych hodowcach powiem Ci, że niestety akwarystyka zeszła na psy- bieda, kto sobie może pozwolić w naszym mieście aby postawić zbiornik chociażby 450 l i wydawać na jego utrzymanie miesięcznie lekko 500 zł to tak minimalnie.....światełko, jedzonko, nawozy itp. itd. Do tego akwarystyka to hobby inne niż chociażby pies- tu nie wystarczy wyjść z psem na spacer, tu trzeba czasu i wiedzy a tej faktycznie w ludziach nie ma. Dzieci zupełnie olewają akwarystykę, kiedyś było inaczej. Samemu śmiagało sie na żywy pokarm, samemu trobiło się oświetlenia, nawet kleiło akwaria.
                            • Gość: akwarysta Re: zoologiczny sklep IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.13, 18:45
                              Dokładnie tak jak piszesz. Teraz są nieco inne czasy. Kiedyś każdy miał jakieś swoje hobby jak np. właśnie akwarystyka pomimo tego, że nic prawie nie było można kupić. Każdy sam kleił sylikonem akwaria, przykrywał je szybą i robił jakieś oświetlenie. Nad jakimś stawkiem można było spotkać pełno innych akwarystów łapiących np. żywe oczliki we własnej budowy siatkę z firanki i pończochy. Było z kim się wymieniać rybkami. Teraz możliwości są o wiele większe, bo można praktycznie kupić co się tylko chce. Niestety większość młodzieży woli rozrywki typu telewizja czy gry komputerowe od jakiegoś hobby. Jeszcze ze 20 lat temu w sklepach akwarystycznych były kolejki, że drzwi nie można było zamknąć a teraz wszystkie świeco pustkami. Bieda w nich aż piszczy i każdy tylko oszczędza na wszystkim albo przy artykułach akwarystycznych sprzedaje jakieś wędkarskie czy artykuły dla innych zwierząt. Mając tak szeroki asortyment a niskie nakłady finansowe robi się sklep "ze wszystkim i z niczym".
                              Akwarystyka to piękne hobby, fajny kawałek przyrody. Niestety bardzo drogie i jak to z przyrodą bywa niesłychanie skomplikowane. Trzeba mieć ogromną wiedzę, żeby się w to bawić na poziomie. Myślę, że ludzie by się w to wciągnęli ale musieliby w którymś sklepie zobaczyć profesjonalnie przyrządzone akwaria a sprzedawcy posiadać rzetelną wiedzę by pomóc klientom udzielać fachowych rad. Jakby ktoś zobaczył np. ładne holenderskie akwarium chciałby mieć coś takiego u siebie w domu. No tylko takie akwarium jak mówisz jest bardzo drogie w utrzymaniu i sklepy nie chcą dodatkowo powiększać swoich kosztów. Samo przyzwoite wyposażenie jednego akwarium też kosztuje ze 2 tys. zł. Co do kosztów nawozów polecam zainteresować się solami jak np. K2SO4, KNO3, KH2PO4, MgSO4 itp. itd. Za grosze dostaniesz np. na Allegro lub w akwarystycznych sklepach internetowych a wystarcza na kilka lat nawożenia kilkuset litrowego roślinnego akwarium. Do tego będziesz miał nawożenie dostosowane do zapotrzebowania Twoich roślin tylko musisz zaopatrzyć się w testy do mierzenia parametrów wody. Nawozy firmowe są bardzo drogie a nic nie warte. O odpowiednim podłożu chyba tak doświadczonemu akwaryście nie trzeba pisać. Pozdrawiam.
                              • Gość: Mariusz Re: zoologiczny sklep IP: *.centertel.pl 10.04.13, 21:08
                                Witam, jak najbardziej co do nawozów jadę międzyinnymi na potasie - czyste K2SO4- koszt 100 gram ok. 2 zł. CO2 to u mnie butla wysokociśnieniowa- koszt nabicia raz na 3 miesiące 15 zł.

Niestety nie łatwo zarazić młode pokolenie akwarystyką. Jak swoim dzieciom opowiadam, że co drugi dzień śmigałem na rowerze po kilka kilometrów po żywy pokarm to mi nie wierzą. Wiosna- larwa komara, później dafnia- łowiłem jej całe słoje na sucho i suszyłem na działce. Siedzenie w wodzie po pas i płukanie ochotki. Przynoszenie do domu wiader mułu z rurecznikiem.
                                Piekne czasy, zawsze do nich wracam z łezką w oku.

Faktycznie pamiętam kolejki w sklepie zoologicznym np. u Mirka, który był na Duracza. Nad akwariami klatki z papugami, kanarkami, pod zbiornikami gryzonie.....
                                • Gość: w Re: zoologiczny sklep IP: *.cnow.pl 11.04.13, 21:43
                                  Też pamiętam ten sklepik. Oddaliśmy tam pierwsze rozmnożone przez nas "glonojady"-wiem,że zaraz mnie "zjecie" - ale poprawnej nazwy nie znam - dla mnie to zawsze były zielone glonojady :)
                                  • Gość: Mariusz Re: zoologiczny sklep IP: 79.162.67.* 12.04.13, 06:45
                                    Nikt Cię nie zje, przecież są ryby, które w nazwie mają glonojad chociażby syjamski.
                                    Najpopularniejsze ryby z tego gatunku to zbrojniki niebieskie, plecostomusy i gibicepsy ( może troszkęc inaczej się pisze) i pewnie właśnie któregoś z tych rozmnożyłeś. ja u siebie to nawet uwagi na reby nie zwracam, bo mają waruinki to co jakiś czas śmiga coś małego.

Teraz bardzo ciekawymi zbrojnikami są zbrojniki Kolumbijskie ( cienkie długie ogony), Plekocje- to odłów.
                                    • Gość: w Re: zoologiczny sklep IP: *.cnow.pl 12.04.13, 20:44
                                      Dla nas wtedy to było coś te glonojadki. Boże to było ze 20 lat temu, albo i więcej. uciecha nieziemska była. Akwarium mielismy w metalowej ramie , na nóżkach wysokich. patrzylo się w to jak teraz w telewizor. I ojciec zawsze po pracy zajmujący się tym akwarium. Jejku - tyle wspomnień mi przywolaliście z dziecinstwa.
                                      Aha - i małe sprostowanie - jestem kobietą , wiec nie "rozmnożyłeś" tylko rozmnożyłaś" :)
                                      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka