Dodaj do ulubionych

Klub Malucha

28.10.13, 22:47
Witam! Planuję na przełomie styczeń -luty otworzyć takie miejsce,gdzie rodzice którzy mają problem z opieka nad dzieckiem mogli zostawic swoje pociechy pod moja opieka. Będzie to mieszkanie wynajmowane przeze mnie. Oczywiście śniadanie obiad i podwieczorek będzie dostosowany do dzieci i rodziców.
Pisze tutaj ponieważ chce się dowiedzieć czy byliby chętni rodzice którzy by zostawili dziecko w takim miejscu. Czytałam na forum na ten temat to ostatni był z 2011roku. Ale czy zostało takie miejsce otwarte nie wiem.
Wiem że sa przedszkola prywatne itp. Ale tutaj będzie grupa góra 8 dzieci. Nad taka ilością dzieci. Jest możliwość zapanować i z każdym osobna i razem można się bawić. A w przedszkolach wiadomo jak jest. Więcej dzieci każde robi co chce :-)
Drodzy rodzice napiszcie czy zostawilibyście dziecko w takim miejscu :-) pozdrawiam i czekam na opinię :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: gosść Re: Klub Malucha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.13, 23:28
      szczerze? Na chwile obecną, kiedy mój syn ma 2 latka i 4mies. to na pewno NIE. Ale gdyby miał te 5-6 lat, to może? Nie myślałam o tym... Ps. Ma Pani wykształcenie w tym kierunku? Jakieś doświadczenie? Sama jest Pani mamą???
    • Gość: nhilo Re: Klub Malucha IP: *.play-internet.pl 30.10.13, 10:24
      a jakie ma Pani kwalifikacje ku temu?
      • Gość: Tata Re: Klub Malucha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.13, 12:16
        Proszę pamiętać ze nasze dzieci są dla nas najważniejsze i ja osobiście zanim komuś powierzę swojego Skarba pod opiekę , muszę dokładnie poznać tą osobę .
        Kwalifikacje to jedno ale też doświadczenie , no i osoba , która chce zajmować się dzieciaczkami musi mieć nienaganne do tego podejście.
        • monisiiaa1991 Re: Klub Malucha 30.10.13, 18:51
          Mam wieloletnie doświadczenie w opiece nad dziećmi oraz kwalifikacje potwierdzające od rodziców dzieci,którymi się opiekowałam. Uwielbiam dzieci i dzieci również mnie lubią ;]
          Taką opiekę nad dziećmi będę sprawować wraz z moją synową,która ma 3,5 letnią córeczkę,więc doświadczenie również posiada ;]
          • Gość: mama Re: Klub Malucha IP: *.dynamic.mm.pl 30.10.13, 19:53
            A ile ma Pani lat, jeżeli można wiedzieć?
            • Gość: monisiiaa1991 Re: Klub Malucha IP: *.dynamic.chello.pl 30.10.13, 21:50
              49.z czego prawie połowę życia spędziłam z dziećmi :-) i do tej pory pracuje u jednej rodziny już 10lat :-) zaczęłam się opiekować gdy dziewczynka miała niespełna 2tygodnie. Teraz ma 10 lat :-)
          • Gość: uykf Re: Klub Malucha IP: *.play-internet.pl 31.10.13, 09:08
            od rodziców to są referencje nie kwalifikacje
            • Gość: monisiiaa1991 Re: Klub Malucha IP: *.dynamic.chello.pl 31.10.13, 10:39
              Na szybko pisałam i dlatego tak napisałam. Przepraszam za pomyłkę.
              • Gość: mama Re: Klub Malucha IP: *.dynamic.mm.pl 31.10.13, 17:59
                no nie wiem, czy to się sprawdzi w Ciechanowie. Rodzice wolą oddać swoje dzieci do żłobków, przedszkoli, tam gdzie są wykwalifikowane osoby.
                • Gość: monisiiaa1991 Re: Klub Malucha IP: *.dynamic.chello.pl 31.10.13, 21:02
                  No tak. Ale w dzisiejszych czasach w internecie pojawia się coraz więcej ogłoszeń gdzie rodzice szukają opieki nad swoim dzieckiem nawet na kilka godzin dziennie . Jak muszą coś załatwić,a nie chcą dziecka brać do nudnych urzędów na kilka godzin gdzie dziecku się nudzi. A jeżeli nie zapiszesz dziecka do przedszkola,to niestety nikt go tam nie przyjmie. Raz czy dwa razy w tygodniu. A teraz jest dużo rodzin które się przeprowa dzają i nie mają nikogo kto mogłaby zająć się maluszkiem.
    • Gość: mama Re: Klub Malucha IP: *.dynamic.mm.pl 31.10.13, 21:57
      a jakby wyglądało to cenowo ?
      • Gość: ... Re: Klub Malucha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.13, 00:53
        Czy Pani zastanowiła się choć chwilę nad odpowiedzialnością...?
        W prywatnym mieszkaniu żaden urząd nie pozwoli prowadzić żłobka, czy przedszkola. Aby otworzyć taka placówkę, trzeba spełnić kilka warunków.
        Ja nie oddałabym swojego dziecka do takiego "dzikiego przedszkola".
        • Gość: 06-400 Re: Klub Malucha IP: *.matcom.com.pl 01.11.13, 01:22
          1) Wymagane dokumenty do rejestracji klubu malucha.
          Wniosek o wpis do rejestru żłobków i klubów dziecięcych zawiera:
          - w przypadku osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej nie posiadającej osobowości prawnej - numer lub indeks identyfikujący podmiot we właściwym rejestrze publicznym, potwierdzający status podmiotu,
          - numer NIP i REGON, o ile wnioskodawcy te numery nadano,
          - oświadczenie o spełnianiu warunków lokalowych,
          - w przypadku osoby fizycznej oświadczenie o niekaralności za przestępstwo popełnione umyślnie,
          - oświadczenie o posiadaniu tytułu prawnego do lokalu, w którym ma być prowadzony klub malucha
          - w przypadku osoby fizycznej – numer PESEL.

2) Opiekunem w klubie Malucha, może być osoba posiadająca kwalifikacje: pielęgniarki, położnej, opiekunki dziecięcej, nauczyciela wychowania przedszkolnego, nauczyciela edukacji wczesnoszkolnej lub pedagoga opiekuńczo-wychowawczego. Ponadto, opiekunem może być także osoba, która posiada co najmniej wykształcenie średnie oraz:
          - co najmniej dwuletnie doświadczenie w pracy z dziećmi w wieku do trzech lat lub
          - przed zatrudnieniem jako opiekun w żłobku lub w klubie dziecięcym odbyła 280-godzinne szkolenie, z czego co najmniej 80 godzin w formie zajęć praktycznych, polegających na sprawowaniu opieki nad dzieckiem pod kierunkiem w pełni wykwalifikowanego opiekuna.

3) Jakie są wymogi lokalowe założenia klubu malucha?
          Aby założyć klub malucha musimy dysponować odpowiednim pomieszczeniem. Od 2012 roku, po zmianach wprowadzonych przez ustawodawcę, zaostrzono wymagania lokalowe. Nowe kluby podlegają nowym ustaleniom, a już istniejące mają 3 lata na dostosowanie się do wymagań stawianych przez ustawę. Klub malucha mieszczący się mieszkaniu musi znajdować się na parterze i mieć co najmniej 2 wyjścia, w tym jedno prowadzące na ogrodzony teren zabaw (bez dostępu obcych). W pomieszczeniu musi znajdować się wydzielona strefa do odpoczynku i drzemki. Powierzchnia dla klubu przyjmującego od trójki do piątki dzieci wynosi co najmniej 16 metrów kwadratowych. Ściany do 2 metrów wysokości muszą być pokryte materiałem łatwo zmywalnym, nietoksycznym dla dzieci.

Każda taka placówka musi posiadać swój wewnętrzny statut oraz regulamin organizacyjny, nadawany przez osobę będącą kierownikiem/właścicielem klubu. W statucie muszą zostać uwzględnione następujące zapisy: nazwa i siedziba klubu, warunki przyjęcia dzieci, opłaty za pobyt oraz wyżywienie, a także cele i zadania klubu i sposób ich realizacji.
          Nawiązując do wcześniejszej wypowiedzi - zanim placówka trafi do rejestru, musi przejść kontrolę sanepidu oraz straży pożarnej. Uruchomienie placówki bez zgody tych organów wiąże się z wysoką karą pieniężną.
      • Gość: . Re: Klub Malucha IP: *.dynamic.chello.pl 01.11.13, 12:27
        Ludzie tej kobiecie nie chodzi o przedszkole czy żłobek tylko zwykła niania która zajmuje się dziećmi we własnym domu. A co do takiet opieki to wymogi nie sa tak drastyczne jak napisał to 06400. Skopiować z internetu i wkleic to każdy potrafi.
        Gdyby cena nie byłaby zbyt wygórowana i osoba której bym oddawał dziecko była godna zaufania i co najważniejsze mojemu dziecku by odpowiadała ,to czemu nie. A moje dziecko odróżnić już potrafi osobę z która chciałby zostawać.
        • Gość: monisiiaa1991 Re: Klub Malucha IP: *.dynamic.chello.pl 01.11.13, 12:32
          Tak jak napisała osoba nade mną. Dokładnie o to chodzi. Niania która zajmuje się dziećmi we własnym mieszkaniu. Mam dwie osoby które sa chętne aby powierzyć swoje dzieci pod moja opiekę. Chciałam zorientować się czy złożyła by się grupa ok 5dzieci. Jeżeli chodzi o cenę to miesięcznie ok 500-600zł. Było by otwarte od 7.30do18.30.
          • milenka_88 Re: Klub Malucha 24.11.13, 14:44
            W Ciechanowie jest już Klubik malucha Piaskownica na Widnej 13. Byłam w zeszłą sobotę na dniu otwartym z moim 2 letnim synem. pierwsze wrażenie bardzo pozytywne i przede wszystkim wykwalifikowana kadra ( magistrowie pedagogiki z doświadczeniem praktycznym i osobistym). Można zapisać dziecko na jedną godzinę w tyg na konkretne zajęcia, np. jogę, angielski, rytmikę czy artystyczne ( są jeszcze inne zajęcia) lub na pakiety zajęć. Zajęcia są niedrogie a dziecko będzie miało kontakt z innymi dziećmi. Można sobie w tym czasie pozałatwiać jakieś sprawy, które niekoniecznie interesują nasze pociechy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka